SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Turniej Ligi Mistrzów !!!

    Post
    Piłka Nożna

    Losowanie zostało przeprowadzone, czuwał nad nim mój tata A oto jego wyniki: Grupa A 1.Manchester United (schwindler) 2.Juventus Turyn (ArTUr_1988) 3.Olympiakos Pireus 4.FC Thun Grupa B 1.Inter Mediolan (J-J) 2.Chelsea Londyn (Fazz) 3.Anderlecht Bruksela 4.Fenerbahce Stambuł (Maju1987) Grupa C 1.Real Madryt(-Przemek-) 2.PSV Eindhoven (Michał...) 3.Werder Brema (Jejek) 4.Real Betis Sevilla (Dudek) Grupa D 1.AC Milan (bodymarker) 2.Panathinaikos Ateny (Vieira) 3.Sparta Praga 4.Benfica Lizbona Grupa E 1.Arsenal Londyn (-Baca-) 2.Villareal (Tomasz_7) 3.Schalke 04 Gelsenkirchen (sise) 4.Rosenborg Trondheim Grupa F 1.FC Liverpool (angej) 2.Olympique Lyon (Kwasior) 3.Lille 4.Udinese Calcio (KIKI) Grupa G 1.FC Barcelona (erminho) 2.FC Porto (Stanley86x) 3.Club Brugge 4.Rapid Wiedeń Grupa H 1.Bayern Monachium (Damixxx) 2.Ajax Amsterdam (conter) 3.Glasgow Rangers (Miecio99) 4.FC Artmedia Petrzalka Braysława (BeeV) 1 kolejka A Manchester United (schwindler) - FC Thun Juventus Turyn (ArTUr_1988) - Olympiakos Pireus B Inter Mediolan (J-J) - Fenerbahce Stambuł (Maju1987) Chelsea Londyn (Fazz) - Anderlecht Bruksela C Real Madryt (-Przemek-) - Real Betis (Dudek) PSV Eindhoven (Michał...) - Werder Brema (Jejek) D AC Milan (bodymarker) - Benfica Lizbona Panathinaikos Ateny (Vieira) - Sparta Praga E Arsenal Londyn (-Baca-) - Rosenborg Trondheim Villareal (Tomasz_7) - Schalke 04 (sise) F Liverpool (angej) - Udinese Calcio (KIKI) Olympique Lyon (Kwasior) - Lille G FC Barcelona (erminho) - Rapid Wiedeń FC Porto (Stanley86x) - Club Brugge H Bayern Monachium (Damixxx) - Petrzalka (BeeV) Ajax Amsterdam (conter) - Glasgow Rangers (Miecio99) Wyniki jeszcze dzisiaj powodzenia w Champions League 2005/2006 !!!

    Odpowiedzi: 226 Ilość wyświetleń: 11066 Data: 9/10/2005 11:43:49 AM Liczba szacunów: 0
  • Test IHS nr 7 -regeneracja stawów Iron Flex -wg Panteon'a

    Post
    Po 35 roku życia

    dodam jako producent słuchający opinii klientów : smak ( i wszystkie inne cechy sensoryczne : zapach, konsystencja, rozpuszczlnośc....) sa tak samo ważne jak działanie, większość wymagających klientów ( a w takich celuje IHS ) nie wybaczy nie smacznego produktu ) Zmieniony przez - marek.c w dniu 2018-05-05 21:04:48 Chyba jestem najbardziej wybredną osobą w tym dziale, dobrej pory nic mi nie smakowało ;-) a Iron Flex mnie zaskoczył, nie czuć chemii i jest naprawdę dobry :-) Panteon jakbyśmy się kiedyś spotkali razem z Drazekm na placu, to mógłby być naprawdę fajny trening :-D

    Odpowiedzi: 76 Ilość wyświetleń: 8407 Data: 5/6/2018 9:13:00 AM Liczba szacunów: 0
  • Yosis/Rekompozycja wspomagana przez Trec Nutrition start str.87/pods. str. 107

    Post
    Ladies SFD

    Fela, dziękuję ogromnie! zdjęcia są mi bardziej przychylne niz lustra i światła w przymierzalni, a może to kwestia kto jest widownią (zdjęć i lustra, hehe). spowiedzi c.d 02.01 /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/b20110c0f3f140ec8b6c7d3edf3838f4.png 03.01 /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/bd7b052daacd4778b114f425db75f956.png + czit: mała buła z szynką ;-) (w koncu na szkoleniu nie wyjadałam samej szynki z bułki) wczoraj i dziś po 3 czekoladki ze świątecznej bombonierki TRENING Wydłużone aero 40 min 10 min orbi 10 min wioślarz 20 min bieżnia (minuty 2-8-2-8) bieg pogrubiony, śr. prędkość 8,4 km/h rozciąganie nóg Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-01-03 22:44:29

    Odpowiedzi: 1109 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/3/2012 10:39:57 PM Liczba szacunów: 0
  • Yosis/Rekompozycja wspomagana przez Trec Nutrition start str.87/pods. str. 107

    Post
    Ladies SFD

    DZIEŃ 3 DNT TRENING - GPP 4x 15 burpee 10 pompka 5 TGU PR 5 kg 5 TGU LR 5 kg czas 34 min @@-) Podejmuję własny Burpee Challenge: każdego dnia 15 burpee jak najszybciej, teraz zajmuje mi to 121,5 sek :-D dążę do 60 sek (na razie :->, potem dodam burpee) MISKA bez planu LC +nabiał /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/fea2b034b84f4ba0b1790e2ee3460ba8.png +kapusta biała, kiszona, ogórki kiszone i konserwowe, 2x pomidor +suple (vit C, wapń + vit D) -nie wiem jak ja przeżyję niskie tłuszcze @@-) %-) -z miski nie jestem zadowolona swojej. same tłuszcze zwierzęce :-| i ok 120 g nabiału.. -kiełbacha z jarmarku, od górali Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-01-09 22:26:11

    Odpowiedzi: 1109 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/9/2012 10:22:39 PM Liczba szacunów: 0
  • Yosis/Rekompozycja wspomagana przez Trec Nutrition start str.87/pods. str. 107

    Post
    Ladies SFD

    WITAJCIE W II ETAPIE ZMAGAŃ WSPOMAGANYCH PRZEZ Trec Nutrition! Dziękuję Moderatorkom za dalszy kredyt zaufania i decyzję by wpierać moją pracę swoją fachową opieką oraz suplementacją sponsora. Dzię-ku-ję! C E L: powiedziałabym dalsza redukcyja, ale moze to rekompozycja %-) Skupimy się w tym cyklu na nogach, tak też ukierunkowany jest trening, suplementacja, dieta i dodatkowe zabiegi. Wszystko wydaje się proste, ja tylko ładnie jem, ciężko trenuję, a czas sam płynie i przerabia mnie na fitlook %-)\-) Zakładam cykl 12 tygodniowy, startuję z: T R E N I N G I E M : Dzień 1. 1. MC łapiąc sztangę szeroko rękami 5x5 //rampa 2. ściąganie drążka górnego do klatki 4x6-8 //progres/regeres 3. wiosło sztangielką w oparciu 4x6-8 //regres 4. przysiad sumo 3x 10-12 5. wejście na ławkę z obciążeniem 3x 10-12 na nogę //regres Dzień 2. 1. wyciskanie na płaskiej 5x5 //rampa 2. wyciskanie sztangielek skos 4x8-10 //regres 3. wyciskanie sztangielek siedząc 4x6-8 //regres 4. shoulder box 3x5 5. uginanie nóg leząc 4x 8-10 //progres/regres 6. obwód na brzuch 3x 20(30sek przerwy) Dzień 3. 1. opuszczanie na drążku 3x10 2. przyciąganie drążka dolnego do mostka 3x 6-8 //+2 drop sety 3. wznosy ramienia bokiem w odchyleniu 3x6-8 //+2 drop sety 4. uginanie ramion ze skrętem ze sztangielkami 3x 10-12 5. prostowanie ramion na wyciągu górnym 4x6-8 //progres/regeres +3x/tydz interwały (po siłowym albo oddzielnie) +4 razy w tygodniu ćwiczenia w domu: obwód 3x20 1min przerwy, po dwóch tygodniach 4x 20 Leżąc bokiem: - unoszenie bokiem nogi prostej w gore - unoszenie bokiem nogi zgietej w górę - prostowanie i uginanie nogi uniesionej - trzymając uniesiona bokiem prostą noge w gorze uginasz ja przed siebie dotykając kolanem lekko przed soba i znowu w gore do wyprostu D I E T Ą : Rotacja 1x 1700 kcal BTW 130/65/150 3x 1500 kcal BTW 130/65/100 w tym -porcja ryb morskich świeżych dziennie -500 g warzyw krzyżowych dziennie -0 nabiału -0 zbóż (wyjątek własny żytni chleb na zakwasie, i moczona całą noc owsianka no i ryż) S U P L E M E N T A M I : /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/1f61b79f1783497e861d05d2baa8469e.jpg ZMA Original 90 kap. ZMA jest kombinacją chelatowanych pierwiastków: cynku, magnezu oraz witaminy B6 w precyzyjnie dobranych proporcjach.Sportowcy zażywający ZMA przed snem twierdzą, że śpi im się lepiej, sen staje się głęboki i dzięki temu czują się mocno wypoczęci, a na kolejnych treningach mają lepszą wytrzymałość oraz siłę. Uważa się, że głęboki, dający wypoczynek sen jest sekretem do maksymalizowania anabolicznych procesów. AAKG Mega Hardcore 240 kap. preparat zawierający precyzyjnie dobraną kompozycję aminokwasu L-arginininy połączonej z jabłczanem cytruliny. Przyczynia się do zwiększenia wydolności pracujących mięśni, co w czasie treningu objawia się znacznym przyrostem siły i wytrzymałości, a w okresie po treningowym do szybszej regeneracji organizmu. Ostatecznym efektem jest przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. 2x Super Omega-3 60kap. Super Omega-3 to suplement diety zawierający w swoim składzie olej z ryb oceanicznych, który jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 (EPA i DHA). Dietary Fibre Apple 300g Błonnik jabłkowy. P O M I A R Y : /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/475fbcccfaac4bd6992ddaaaedb5646a.jpg pomiary: Konkurs start/ 11 tydzień konkursu/ start II po regeneracji Liczę na bacik od Szefowych bym się docisnęła http://www.mycarforum.com/style_emoticons/default/whip.gif kopa i doping od Odwiedzających http://i599.photobucket.com/albums/tt72/Emonientje/02/CheerClap.gif a na niesłabnący zapał do pracy i siłę od siebie:-)) zapraszam! bez Was to nie to samo :-) no to ... zapyerdalam %-) http://i599.photobucket.com/albums/tt72/Emonientje/02/Jogging.gif Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-01-12 23:08:32

    Odpowiedzi: 1109 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/12/2012 10:55:51 PM Liczba szacunów: 0
  • Yosis/Rekompozycja wspomagana przez Trec Nutrition start str.87/pods. str. 107

    Post
    Ladies SFD

    8/84 DT MISKA miało być: 1500 BTW 130/65/100 było: +suple (ZMA, błonnik, enzymy, vit c, wapń +vitD3, l-karinyna, AAKG Mega Hardcore, omega 3, wiesiołek) +kapusta biała, kapusta czerwona TRENING machanie nóżką 4 ćw 3x20 +0,5 kg na nogę obciążenie przy machaniu %-) i w wypiskach ostatnich byla pomylka. to tego dnia byla kolacja w towarzystwie SFD :-) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/aef7843e20a340c98aab5c789ea6e70b.png

    Odpowiedzi: 1109 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/22/2012 9:22:33 PM Liczba szacunów: 0
  • Yosis/Rekompozycja wspomagana przez Trec Nutrition start str.87/pods. str. 107

    Post
    Ladies SFD

    11/84 DT MISKA miało być: 1700 BTW 130/65/100 było (znowu 1500 @@-) ) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/a70bf57af802413e8278ae63e9c9c08b.png +suple (ZMA, błonnik, enzymy, vit c, wapń +vitD3, l-karinyna, AAKG Mega Hardcore, omega 3, wiesiołek) (l-karnityna koniec dziś, bez błonnika dziś) +kapusta biała, kiszona, ogórki konserwowe, marchew, kapusta włoska, por, cebula TRENING rozgrzewka /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/328729053dc247b088061c5cf8116b0f.jpg ad: 1. 20 kg rozgrzewkowo, progres +5 kg, w każdej serii, ostatnia już ciężko.. 2. więcej niż ostatnio na początek, dynamicznie to 35 kg 3. więcej niż ostatnio na początek, dynamicznie to 14 kg + drop set z 9 kg 4. oj, to sumo daje w dupę, to jednak nie jest zwykły przysiad, czasem gubilam technikę z tym 40kg, muszę skręcić filmik czy dość nisko schodzę, na razie nie planuję progresu 5. oj, to 50 kg na granicy, więcej na razie nie dam rady. -bez interwałów, nie mialam czasu przed pracą, jutro pojadę specjalnie na nie. -zrobiłam ciasto fasolowe, na oko składniki, z czapy tak, zabrakło kakao, nie ubiłam białek..}:-( ale wyszło. na wierzch wiśnie mrożone, trochę suche, przełożyć by czymś się zdało. -pogryzam kapuchę surową jak królik, no bo ma być 500 g krzyzowych :-) ryby morskie świeże ciężko, wpadają śledzie solone, bądź wędzone ryby. wiecie dziewczyny (i chłopcy :-D) że.. można spamować, nie? :-> aa.. no i.. do michy! %-) Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-01-23 23:55:51

    Odpowiedzi: 1109 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/23/2012 11:54:19 PM Liczba szacunów: 0
  • Yosis/Rekompozycja wspomagana przez Trec Nutrition start str.87/pods. str. 107

    Post
    Ladies SFD

    13/84 i 14/84 DNT MISKA miało być: 1500 BTW 130/65/100 było: /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/ffa6f4aea06e438ba8482a9902aede73.png /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/3045d7d0b23c4251b19c3728b9082f98.png +suple (ZMA, błonnik, enzymy, vit c, wapń +vitD3, AAKG Mega Hardcore, omega 3, wiesiołek) +kapusty różne, marchewki, ogórki konserwowe, brokuł TRENING machanie nóżką 4 ćw, 3x20 z obciążeniem +0,5 kg -maska błotna na pupson -masaż -jestem zła bo chora }:-(((, zawalony nos, oczy płaczące, czasem gardło czasem kaszel. faaaaaaaak #-P no kurna, słaby bilans treningów siłowych w tym tyg., dlatego, mimo że mi się nie chce dziś pomacham znowu nogami.. może do masażu też się zmuszę. -miski grzeczne, zajadam się surówkami (jabłko marchew, modra jabłko, colesław z własnym majo) Fela, no co Ty! to spróbuj ze sztangą. może sztangielki sprawiają trudność dla rąk? no i też by wchodzisz wyżej, ja jak postawię nogę na stepie mam między golenią a górą uda kąt ok 115 st. (kolano niżej niż wierzch uda) 4nn, trudno mi powiedzieć jak zwykle. goni mnie tylko ciągle do kibelka, może to od tej ilości tabsów :-D aa.. zapomniałam powiedzieć, że kilka dni temu 15 burpee zajęło mi równą minutę! Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-01-26 22:43:16

    Odpowiedzi: 1109 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/26/2012 10:42:23 PM Liczba szacunów: 0
  • Yosis/Rekompozycja wspomagana przez Trec Nutrition start str.87/pods. str. 107

    Post
    Ladies SFD

    15/84 DT MISKA miało być: 1500 BTW 130/65/100 było: /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/db1e47802582458a88183db2f4b2ea77.png +suple (ZMA, błonnik, enzymy, vit c, wapń +vitD3, AAKG Mega Hardcore, omega 3, wiesiołek) +kapusta biała i kiszona, marchew, pomidor TRENING rozgrzewka /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/36de31dd1f1f4db9a79b8e19650823fb.jpg ad: 1. przed byla rozgrzewka 10x14 kg, potem dodałam 6 serię, z tym samym ciężarem 40 kg, bo to bardzo chwiejne i wymęczone jest to 40. 2. progres: dwie serie z 14 kg (poprzednio byla jedna) no i poprawna ilość w serii, ostatnio pomylilam i bylo mniej powtórzeń 3. tu spadek mocy, mniej niż poprzednio 5. tu dodałam. mam pytanie: czy uginanie siedząc jest łatwiejsze niż leżąc? Dzięki dziewczyny, to przeziębienie trwa i trwa, więc mimo niego poszłam na siłkę wczoraj. wczoraj było lepiej, ale dziś od rana siąpi ze mnie.. no kurna ile można??:-? Fela, jak sobie wyobrażę wchodzenie na ławkę (z obc.) gdzie kolano wyżej niż udo to w myślach mi wszystko w tym kolanie pęka %-) 4nn, mogę sobie wchodzić na te moją wysokość ławki? acha mea culpa @-), wieczorem bylam w gościach i została podana kolacja specjalnie dla mnie @@-), warzywa, nabial i ziemniaki/chleb. zjadłam co zjadłam, patrz tabelka (mozarella na pomidorach i mały placek ziemniaczany z pesto i pół skibki ciemnego chleba). liczone na oko, ale o dziwo zmieściłam się w bilansie węgli.. Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-01-28 11:01:09

    Odpowiedzi: 1109 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/28/2012 11:00:37 AM Liczba szacunów: 0
  • V MP Nauczycieli w WW

    Post
    Aktualności - Sporty Siłowe

    Regulamin V Mistrzostw Polski Nauczycieli w Wyciskaniu Wielokrotnym Sztangi Leżąc OPEN 1. CEL : Popularyzacja i upowszechnienie aktywności ruchowej jako zdrowego stylu życia i spędzania wolnego czasu Promocja miasta i regionu Propagowanie wielokrotnego wyciskania sztangi leżąc Ustanowienie nowych rekordów imprezy 2. TERMIN : 18 kwietnia 2015 r. godz. 12:00 Kompleks Sportowo – Rekreacyjny Szkoły Podstawowej Nr 91 we Wrocławskiej ul. Sempołowskiej 54 (pętla tramwajowa – Biskupin) 3. ORGANIZATOR : Dyrektor i Nauczyciele WF Szkoły Podstawowej Nr 91 we Wrocławiu Wrocławska Grupa Wyciskania Wielokrotnego – PRO 4. UCZESTNICY : Wszyscy pracownicy pedagogiczni (nauczyciele i wychowawcy) aktualnie zatrudnieni w placówkach oświatowych (przedszkola, szkoły, uczelnie, domy dziecka, zakłady poprawcze, schroniska dla nieletnich, itp.) Emerytowani nauczyciele i wychowawcy po przedstawieniu zaświadczenia o byłym zatrudnieniu wystawionym przez zakład pracy. 5. RYWALIZACJA : Indywidualna i Drużynowa Kobiety ciężar sztangi – 25kg Open , czas trwania próby 5min Mężczyźni ciężar ciała sztangi – 50 kg Open, czas trwania próby 5 min Drużyna to : Nauczyciele / wychowawcy zatrudnieni w tej samej placówce Nauczyciele wielu szkół z tej samej miejscowości Liczba zawodników zgłoszonych do drużyny to min. 2os, max 5os. 6. PROGRAM : 10:00 – 11:45 Przyjmowanie zgłoszeń w biurze zawodów 11:45 – 12:00 Uroczyste otwarcie imprezy 12:00 – 12:20 Losowanie kolejności startu (zawodnicy którzy zajęli trzy pierwsze miejsca w poprzednich Mistrzostwach Polski startują na końcu w odwrotnej kolejności). 12:20 Start pierwszej zawodniczki i zawodnika (kobiety i mężczyźni startują równocześnie na dwóch osobnych stanowiskach) W trakcie zawodów odbędą się „POMPY 91” (Otwarte zawody dla dzieci szkół podstawowych w uginaniu ramion leżąc w podporze przodem w czasie 1min). ok.15:00 Dekoracja zawodników 7. WARUNKI UCZESTNICTWA: Pisemne zgłoszenie uczestnictwa (potwierdzone przez placówkę oświatową) należy złożyć w dniu zawodów w Biurze Zawodów. Zawodnicy powinni posiadać aktualne badania lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do udziału w zawodach. W przypadku braku badań lekarskich zawodnik zobowiązany jest złożyć oświadczenie (do pobrania w Biurze Zawodów) o zdolności do udziału w zawodach. 8. STRÓJ : Koszulka odsłaniająca staw łokciowe i wsunięta w spodenki, Spodenki przylegające do ciała, Możliwość używania : pasów kulturystycznych, rękawiczek z owijkami na nadgarstki i innych zabezpieczeń dłoni i nadgarstków. Zakaz stosowania ściągaczy na stawy łokciowe 9. WYKONANIE Zawodnik sam decyduje o wyborze pozycji w jakiej będzie startował : a) Pozycja „klasyczna” – z nogami wspartymi o podłoże, b) Pozycja „górna” – z nogami uniesionymi i ugiętymi w stawach kolanowych. UWAGA: Zawodnik nie może dokonać zmiany wybranej pozycji startowej podczas trwania próby, głowa, barki i pośladki muszą mieć stały kontakt z ławeczką. Maksymalna szerokość chwytu sztangi to 81 cm. Zawodnik sam lub z pomocą unosi sztangę ze stojaków. Sędzia daje sygnał do rozpoczęcia próby, gdy sztanga znieruchomieje nad zawodnikiem trzymana na wyprostowanych ramionach w stawach łokciowych. Za ruch poprawnie wykonany będzie uważany taki, w którym sztanga, przy jej opuszczaniu, dotknie klatki piersiowej i zostanie wyciśnięta do pełnego widocznego wyprostu ramion w stawach łokciowych w taki sposób, aby było widoczne zakończenie ruchu. Zawodnik może poprawić chwyt sztangi w górnym jej położeniu. 10. SĘDZIOWANIE : Sędzia I – odmierza czas i wydaje komendy do rozpoczęcia i ukończenia próby (5min) Sędzia II – ocenia poprawność wykonania ruchu i zalicza poprawnie wykonane powtórzenia. Niezaliczenie ruchu: a) Brak kontaktu sztangi z klatką piersiową b) Brak wyraźnie widzianego wyprostu ramion ( niewidoczne zakończenie ruchu) c) Uniesienie głowy lub pośladków nad ławeczkę d) Brak kontaktu stopy lub stóp z podłożem Zakończenie próby : a) Sztanga zostanie zatrzymana na klatce piersiowej b) Zawodnik odłoży sztangę na stojak c) Zawodnik zmieni wcześniej zadeklarowaną pozycję startową podczas wykonywania próby d) Nastąpi wyraźny kontakt stóp lub stopy z ławeczką (zawodnik zaprze stopę lub stopy o element ławeczki, wesprze stopę lub stopy i siedzisko ławeczki) e) Upłynie czas przeznaczony na wykonanie próby (5 min) 11. WYGRANA : Wygrywa zawodnik, który wykona największą ilość poprawnie wykonanych powtórzeń. W przypadku tej samej ilości powtórzeń wygrywa zawodnik lżejszy. Gdy to nie przyniesie rozstrzygnięcia sędzia zarządzi dogrywkę po kolejnym losowaniu kolejności startu. Wynik końcowy klasyfikacji drużynowej to suma zdobytych punktów przez zawodniczki i zawodników tej samej placówki lub miejscowości we wcześniejszych startach indywidualnych. Według tabeli punktowej u mężczyzn i kobiet. 1m – 11pkt 2m – 10pkt 3m – 9 pkt 4m - 8 pkt 5m – 7 pkt 6m – 6 pkt 7m – 5 pkt 8m – 4 pkt 9m – 3pkt 10m – 2 pkt 11m i dalsze – 1pkt 12. NAGRODY : Dyplomy otrzymują wszyscy uczestnicy Puchary i nagrody rzeczowe za miejsca 1-5 w klasyfikacji indywidualnej Puchary za miejsca 1 – 3 w klasyfikacji drużynowej. 13. PARTNERZY I SPONSORZY : Informacje zostaną podane w późniejszym czasie. 14. POSTANOWIENIA KOŃCOWE : Wszelkie sprawy sportowe rozstrzyga sędzia główny. Ubezpieczenie we własnym zakresie. Wszyscy uczestnicy biorący udział startują na własną odpowiedzialność i nie będą wnosić żadnych roszczeń w stosunku do organizatora w razie zaistnienia zdarzeń losowych podczas trwania imprezy. Wszyscy uczestnicy zobowiązani są do zapoznania się i przestrzegania niniejszego regulaminu

    Odpowiedzi: 232 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/20/2014 5:18:52 PM Liczba szacunów: 0
  • Ciekawe wiadomości o suplementach

    Post
    Odżywki i suplementy

    Bardzo dobry środek. Tam jest 600mg karnityny w ampułce. Innych dodatków (hca, arginina, vit. B6, vit. C) też jest sporo i w dobrze przyswajalnej formie SONBATY

    Odpowiedzi: 75 Ilość wyświetleń: 15043 Data: 9/6/2002 3:32:00 PM Liczba szacunów: 0
  • Ciekawe wiadomości o suplementach

    Post
    Odżywki i suplementy

    oczywisci za artykul standard SOG a mam pytanko: wpadl mi w rece Fat Burner ciut nie znanej firmy California Fitnes - ADVANCED FAT BURNERS FL 0052 --<ktos slyszal??>o nastepujacym skladziku: cholina 500 mg inozytol 125 mg metionina 100 mg betaina HCL 100 mg Kompleks L-Karnityny- tylko 20 mg L-Lizyna 50 mg L-fenyloalanina 5o mg lecytyna 50 mg chrom 35 mg zelazo -fumaran-2 mg kw.oleinowy-13 mg wit.C- 30 mg wit.B6-1.1 mg chce wiedziec czy polecacie czy nie -chce cos dobrego a nie tik-taki pozdrawiam i z gory dzieksy za pomoc-

    Odpowiedzi: 75 Ilość wyświetleń: 15043 Data: 9/6/2002 3:54:35 PM Liczba szacunów: 0
  • TEST - MET-RX - MASA i SIŁA 5 OSÓB podsumowanie str.96

    Post
    Odżywki i suplementy

    O mnie: Kulturystyką interesuję się dobre pare lat, choc początkowo bez większego pojecia. Dopiero kilku userow m.in. na sfd naświetlało mi temat diety, suplementacji, treningow i regeneracji - czyli w skrocie całego tego sportu; po czym moja wiedza w tym temacie i doświadczenie znacznie się pogłębiło. Staz: ok.4lat Wymiary: Biceps: 45 Klatka: 122 Pas: 94 Wzrost: 178 Waga: 101kg wiek: 24lata ------------------------- Dieta: 1 POSILEK: Kefir 2% tłuszczu Jaja kurze całe Białko jaja kurzego Olej słonecznikowy Mąka pszenna, typ 500, wzbogacona Płatki owsiane Ananas Jabłko 2 POSILEK: Wołowina, polędwica Masło śmietankowe Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem Surówka z selerów, jabłek i marchwi 3 POSILEK: Białko jaja kurzego Pomarańcza Morele suszone 4 POSILEK: Mięso z piersi kurczaka bez skóry Ryż biały Surówka z ogórków i pomidorów 5 POSILEK: Ser typu "Feta" Tuńczyk w wodzie Olej słonecznikowy Bakłażan Cukinia Czosnek Groszek zielony Papryka czerwona Pomidor SUMA DIETY DOBOWEJ: 15191KJ / 3634kcal Nie będę już rozbijal szczegółów ile bialka,wegli, tluszczy nasyconych,nienasyconych,cukrow etc. bo mysle ze nie ma takiej potrzeby. Podziękowania dla marka.c za ułożenie diety. ------------------------- TRENING: do tej pory systemem Doriana, od niedawna Arnolda : PONIEDZIAłEK: Plecy + klatka piersiowa Wyciskanie sztangi na ławce prostej Wyciskanie sztangi na ławce skośnej Wyciskanie sztangielek na ławce Rozpiętki Uginanie ramion na poręczach z szerokim uchwytem Ściąganie drążka wyciągu przy szerokim uchwycie Ściągnie drążka wyciągu przy wąskim uchwycie Podciąganie na drążku Martwy ciąg podnoszenie sztangi w opadzie (wiosłowanie) WTOREK: biceps + triceps Uginanie przedramion ze sztangą Uginanie przedramion ze sztangielkami Uginanie przedramion ze sztangielkami na skośnej ławce Uginanie ramion na ławce Scotta Przemienne uginanie ramion ze sztangielkami z suplinacją stojąc Ściąganie linki wyciągu Francuskie wyciskanie Wyprosty ramienia ze sztangielką Uginanie ramion z obciążeniem na poręczach ŚRODA: barki + nogi Wyciskanie sztangi na barki z klatki Wyciskanie sztangi/sztangielek na barki zza karku Superseria: - uginania ramion stojąc ze sztanga - wyciskanie francuskie leżąc Superseria: - uginania ramion w pozycji izolowanej (w opadzie tułowia) Przysiady ze sztangą na plecach Syzyfki na maszynie Wyprosty nóg na maszynie ------------------------- Suplementacja w czasie testu: Dzień T: przed treningiem 30min Amped 20g po treningu 5g mono + glutamina 10-15g po poludniu/wieczorem miedzy posilkami kolejne 4-5g mono DZIEŃ NT: na czczo porcja AMped w ciagu dnia 5g mono przed snem 5g glutaminy ------------------------- FOTY: zdr. LB Zmieniony przez - LeBron777 w dniu 2008-03-09 22:01:07

    Odpowiedzi: 1077 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/9/2008 9:55:36 PM Liczba szacunów: 0
  • TEST - MET-RX - MASA i SIŁA 5 OSÓB podsumowanie str.96

    Post
    Odżywki i suplementy

    w **** witaminy c w ciagu dnia i masz moja gwarancje ze nie bedziesz

    Odpowiedzi: 1077 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/19/2008 9:20:27 AM Liczba szacunów: 0
  • TEST - MET-RX - MASA i SIŁA 5 OSÓB podsumowanie str.96

    Post
    Odżywki i suplementy

    Tomek mam podobnie i tez biore ferwex nie pociesze Cie jak Ci zdradze ze w jedenej saszetce jest 11,5g sacharozy (cukier bialy) daj przed snem duza dawke witaminy C 2-3g

    Odpowiedzi: 1077 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/5/2008 9:38:14 PM Liczba szacunów: 0
  • TEST - MET-RX - MASA i SIŁA 5 OSÓB podsumowanie str.96

    Post
    Odżywki i suplementy

    OCENA SUPLI a) Met-Rx Amped Na poczatku bardzo fajnie na mnie dzialal, czulem duze pobudzenie i jeszcze wieksze checi do cwiczen.. Z czasem niestety było coraz gorzej, nic nie dawalo zwiekszanie porcji. Trenowalem systemem HST i mimo to, czasem odczuwalem pompe miesniowa, przy splicie napewno byloby lepiej ;) Smak mi pasowal..Ciezko mi postawic ocene bo nie mam porownania do zadnych innych stackow przedtreningowych. Ogolnie uwazam, ze niezly produkt ale bez rewelacji. OCENA 8/10 b) Met-Rx Creatine Mono jak mono, ciezko cokolwiek powiedziec.. W porownaniu do mono z Vitalmaxa jest o wiele bardziej rozdrobnione, jak piasek ;) c) Met-Rx Size Up Bardzo dobry gainer, swietny sklad, bardzo gesty i sycacy. Miałem smaki: truskawkowy i czekoladowy, obydwa mi smakowaly. Czasem wystepowaly bole brzucha.. Minusem jest na pewno cena, która jest kosmiczna Gainer z najwyzszej polki OCENA 9/10 d) Met-Rx Whey Supreme Troche malo bialka w bialku, smak waniliowy ok. Rozpuszczalnosc idealna OCENA 8/10 O MNIE Podczas testu dalem z siebie wszystko, dieta byla zawsze trzymana kosztem wielu innych rzeczy, nie mam sobie nic do zarzucenia. Mysle, ze moj cykl bedzie trwal jeszcze tydzien, wiec cos sie moze zmienic ;) Był to mój dopiero drugi cykl kreatynowy. Wzrost: 192 cm Waga: 87,5kg / 93,5kg ( rano na czczo) Wiek: 17 lat ( sierpień 1990) Staż: Ponad 1 rok WYMIARY ( rano na czczo) Klata luz: 107cm / 110cm Udo: 58cm / 62cm Łydka: 41cm / 42cm Biceps(L/P): 38,7cm/38cm / 40,2cm/39,5cm Pas: 84cm / 85cm Przedramie: 31cm / 32,5cm FOTO Zmieniony przez - PDG w dniu 2008-04-21 22:10:43

    Odpowiedzi: 1077 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/21/2008 10:06:16 PM Liczba szacunów: 0
  • Energia z tłuszczu do budowy mięśni możliwa??

    Post
    Iron Horse Series

    troszke o "intramuscular triglycerides": "Years ago I became fascinated with the potential role of intramuscular triglycerides (abbreviated as IMTG) as a fuel source in bodybuilding. In 1997, diet and supplement guru Bill Phillips did an interview with a fellow named Torbjorn Akerfeldt regarding a new bodybuilding theory on nutrition which included a short mention on the importance of IMTG, a topic Mr. Akerfeldt felt American bodybuilding experts have long overlooked (11). My ears really perked up when Akerfeldt noted that an increase in IMTG triggered protein synthesis in the body. For those of you ignorant of what increased protein synthesis does, we are indeed talking about bigger and stronger muscles. Then my eyebrow rose when he noted that high IMTG levels increased the "pump" in muscles more than when the muscle cells were full of glycogen (the stored form of carbohydrate). Hmmm, fat is better than carbohydrate for getting the "pump", huh? That was surely going to ruffle some dietary feathers; think U.S. government food pyramid for starters. Now both my eyebrows were raised. To quote Akerfeldt on the benefits of intramuscular triglycerides: "They help trigger anabolism, they supply energy for your workouts, they help construct muscle cell membranes, and they have a cell-hydrating/cell-volumizing effect by sparing glycogen". Shortly thereafter I read an article in which Sheel G. Anand interviewed Dr. Barry Sears of the popular Zone Diet and once again the topic convened around the role of IMTG utilization for bodybuilding purposes (12). In this discussion Dr. Sears states that IMTG are actually the preferred source of fuel for the body during weight-training (anaerobic) exercise. Wow, yet another slap in the face to carbohydrates! Yep, intramuscular triglyceride as an aid to enhancing performance certainly got my attention. Could the fat inside your muscle cells really help you gain size and strength? Is it the preferred source of fuel for muscles? Well folks, it appears maybe we have cast an inattentive focus on this topic for far too long ... let's see what opinions and research studies have to say about it shall we? Why Are Fats Called Lipids? Fats are called lipids in scientific jargon. Many people believe that all fat is stored in the adipose tissue, what is more generally referred to as "body fat", and that the body has only two major sources of fuel it can use: stored fat or stored carbohydrate (glycogen). True, lipids and carbohydrate are the major fuels for muscular work and it is generally correct to think that the fat and carbohydrate oxidized (burned) during exercise are derived predominantly from triglyceride (fat) and glycogen stored within the body. Fat and carbohydrate storage within muscle fibers are called intramuscular triglycerides (IMTG's) and glycogen respectively. The muscle fibers use either the stored IMTG or glycogen or it is transported to them via circulation in the form of plasma free fatty acids (FFA), and plasma triglycerides or plasma glucose (1). Plasma FFA and triglycerides are the primary precursors for the resynthesis of IMTG (7). One obvious benefit of using fat as a fuel is the fact that we have so much of it! A typical person may have 100,000 calories stored as fat and maybe only 2,000 calories stored in carbohydrate form. A 154 pound man with 15% body fat would have close to two pounds of fat in his muscle cells, half of this readily available as fuel for muscle contraction. The point here is that IMTG's represent a larger percentage of potential energy in the body than does glycogen. The average person has approximately 3 times more IMTG than they do glycogen in the body, and have approximately 6 times more adipose tissue than intramuscular fat; obviously these ratios will vary somewhat depending on the persons body composition. Okay, time for a little science. Intramuscular triglyceride (IMTG) is defined as lipid droplets stored within the cytoplasm of skeletal muscle fiber cells. This is a preferential location for this lipid to be situated because it places the fat closer to the site of energy production in the muscle fiber - called the mitochondria - where free fatty acids (FFA) released via hydrolysis (breakdown process) are ultimately metabolized. Mitochondrial structure. What that means is it allows intramuscular fat to be utilized at a higher rate than adipose tissue. Going a little deeper here, the pathway of IMTG concentration is said to initiate from the plasma FFA to the intramuscular NEFA (a small intracellular nonesterified FA pool) and finally to the IMTG pool. The amount of IMTG found within individual fibers, between different fiber types, and between muscle groups varies. Unlike muscle glycogen, which has nearly equal amounts of glycogen stored in both Type I (endurance) and Type II (explosive) muscle fibers, lipid is stored in much greater quantities (2.8-fold) in Type I compared with the Type 11 fibers that give us big muscles. Nonetheless, it is clear that muscle contains abundant triglyceride deposits and fat is a major fuel in endurance related (submaximal) exercise. One challenge that stumped researchers for quite some time was how muscle triglyceride is broken down to be used as a fuel. Until recently, we didn't even know which enzyme initiated the breakdown of triglycerides. During exercise the breakdown of IMTG is thought to be completed by two enzymes. It has now been demonstrated that hormone-sensitive lipase (HSL) exists in muscle and is considered to be the rate-limiting enzyme for IMTG hydrolysis. HSL is believed to be regulated by intramuscular (contraction) and extramuscular (epinephrine/adrenalin) factors (2). Muscle HSL content correlates well with the known concentrations of IMTG storage and the oxidative capacity of skeletal muscle fiber types, thus implying the presence of lipolytic (fatmobilizing) activity in skeletal muscle. What Did The Experts Say? One may wonder why we don't have an in-depth knowledge on the role of IMTG utilization in exercising muscles. Heck, I e-mailed two official Zone websites regarding existing research on IMTG specifically for anaerobic (weight-training) exercise and each response came with a four-letter word reply: NONE. That's right, I gazed sheepishly at a 17" monitor with only the word "NONE" on it... I was so dismayed I considered forwarding an alternative version of a four-letter word reply! Considering I had spent countless hours tracking studies specifically related to resistance exercise to no avail, I guess I shouldn't have been so surprised by this outcome. The initial challenge for researchers was finding a way to accurately measure IMTG's. Traditional techniques (e.g., radio active-tracer methods) were unlikely to be suitable for measuring the metabolic parameters of IMTG pools. However, the advent of a more useful technique appears to be by "infusing C-labeled FFA tracers and measuring enrichment with gas chromatography-combustion-isotope ratio mass spectrometry (GC/C/IRMS)". Yep, that's a certainly a handful right there, however the resulting approach has proven successful in measuring the metabolic parameters of fatty acids and should be useful for further studies of skeletal muscle lipid metabolism (7). The technique used on humans to measure IMTG is from muscle samples obtained by the needle-biopsy technique that are analyzed by chemical extraction. Generally, samples obtained pre- and post exercise are freeze-dried and dissected free of non-muscle contaminants under magnification. Thereafter it is isolated, hydrolyzed, and the final concentration is related to the amount of released glycerol or FFA in solution (2). Thus, with the advent of more sophisticated techniques, we have been able to jump over a major hurdle in finding a better way to accurately measure IMTG parameters. Things are definitely looking better." Moim zdaniem wszystko przed nami i dopiero wyjdzie na jaw co jest lepszym zrodlem energii,mi wystarcza fakt ze z tluszczu da sie wykrzesac 9 kalorii a z ww tylko 4,to niezbity fakt na to ze tluszcze sa najkorzystniejszym zrodlem energii,i jeszcze jedna sprawa i tu cytat: "Znacznie zwiększają zapotrzebowanie na białko węglowodany, które są &#8222;paliwem&#8221; niskiej jakości i trudno w organizmie spalanym. Żeby rozbić cząstkę glukozy (która jest węglowodanem) na połowę, organizm musi zbudować 12 ciężkich enzymów białkowych, przeznaczając na nie, prócz białka sporo witaminy B1 i dużo magnezu. Enzymy te zużywają się i wciąż muszą być zastępowane przez nowe. Do rozbicia cząstki kwasu tłuszczowego na cząstki dwuwęglowe potrzebny jest tylko jeden enzym białkowy, a na cząsteczki jednowęglowe, tak zwane alfa oksydacje, również wystarcza jeden enzym." Dr.Kwasniewski Co by nie powiedziec na temat Kwasniewskiego to ma tu racje i koniec.Generalnie o tym czy dany organizm bedzie lepiej spalal fat czy ww i z czego otrzyma latwiej dostepna energie bedzie decydowac stopien zaadoptowania do danego zrodla energii.To ze wspolczesni sportowcy uzywaja ww nie oznacza ze sa lepsze,np:"Steve Maxwell is a Two times Senior World Brazilian Jiu-jitsu Champion" jest na low-carbie(chociaz podaz ww ma dosc wysoka jak na low-carb,ale bilans czasami tylko 1800kcal!),gosciu jest dobry!preferuje on treningi w fazie wstepnego zmeczenia: http://maxwellsc.blogspot.com/2008/05/pushing-yourself-to-higher-levels-of.html a to czesc jego treningu:http://pl.youtube.com/watch?v=O1IvmLwgGF8, nie ma wielkich miesni...ale byl by w stanie pozamiatac kazdego na tym forum,i to sie liczy;)

    Odpowiedzi: 144 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/28/2008 12:18:09 AM Liczba szacunów: 0
  • Energia z tłuszczu do budowy mięśni możliwa??

    Post
    Iron Horse Series

    mysle dokladnie tak samo jak Mawashi,jezeli komukolwiek zalezy na zdrowiu i naprawde dobrej kondycji to powinno sie jesc wylacznie surowe jedzonko i do tego koniecznie organic,bo nieorganiczne pozywienie jest pomylka niestety,rosliny pryskane chemikaliami,zwierzeta paszone kukurydza i olejem slonecznikowym...porazka...to wszystko wplywa na oslabianie organizmu-codziennie!ja staram sie nie jadac produktow ktore sie skladaja z wiecej niz jedengo skladnika;) co do obrobki cieplnej jedzenia i utraty skl.odzywczych,przedewszystkim enzymow,wklejam ciekawy link,sporo ale naprawde warto przeczytac: ENZYMY A DŁUGOWIECZNOŚĆ Artykuł pochodzi z : http://www.rawfoods.com/articles/enzymes.html Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski W tym wyjątkowym wywiadzie badacz zajmujący się enzymami pokarmowymi t.j. Dr Edward Howell opowie dlaczego uważa że &#8222;Enzymy mogą być kluczowym czynnikiem użytym w celu zapobiegania przewlekłych chorób i w przedłużeniu życia ludzkiego.&#8221; Dr Edward Howell urodził się w Chicago w 1898 roku. Otrzymał tytuł lekarza medycyny w stanie Ilinois. Zdane egzaminy i otrzymane uprawnienia obejmują zakres lekarza medycyny z wyłączeniem uprawnienień do hirurgii, położnictwa oraz farmacji. Po otrzymaniu uprawnień lekarskich Dr Howell rozpoczął pracę w Lindlahr Sanitorium, pracował tam 6 lat. W 1930 roku założył prywatną placówkę specjalizującą się w leczeniu chorób chronicznych za pomocą metod dietetyczno-ruchowych. Pracując tam aż do 1970 roku, t.j. 3 dni w tygodniu praktyki ww. szpitalu. Pozostałą część czasu przeznaczył na różnorodne badania. Dr Howell jest jednym z pierwszym naukowców, który docenił ważność enzymów zawartych w surowym pożywieniu niezbędnych dla prawidłowego odżywiania. W 1946 roku opublikował książkę zatytułowaną: The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism (Znaczenie enzymów pokarmowych w trawieniu i metaboliźmie). Następną książką jego autorstwa przygotowywaną do druku to: Enzyme Diet (Odżywianie Enzymowe). Ww. książka zawiera dane bibliograficzne oraz materiały źródłowe potwierdzające teorię enzymową, którą Dr Howell nazywał: &#8222;The Food Enzyme Concept&#8221; (Koncepcja Enzymów Pokarmowych). Maszynopis &#8222;Diety Enzymowej&#8221; jest przeglądem literatury naukowej na ten temat do roku 1973. Zawiera w przybliżeniu 160 000 słów oraz 47 tabel oraz 695 pozycji literatury na ww. temat z całego świata. W niniejszym wywiadzie Dr Howell opowie: Co to są enzymy? Co robią w naszym ustroju? Dlaczego on uważa, że u większości ludzi występują niedobory enzymowe? A na koniec, wyjaśni w jaki sposób można temu zaradzić? Ani witaminy, ani minerały czy hormony nie mogą nic zrobić bez udziału enzymów. HDN: Co to są enzymy? HOWELL: Enzymy to substancje, które umożliwiają istnienie życia. Ww. są potrzebne dla każdej reakcji chemicznej, która zachodzi w naszym ustroju. Bez enzymów nie mogła by mieć miejsca żadna aktywność. Ani witaminy, ani minerały czy hormony nie mogą nic zrobić bez enzymów. Spójrzmy na to z jeszcze innej strony: Enzymy to siła robocza budująca nasze ciało podobnie jak pracownicy firm budowlanych budujący domy. Można mieć wszystkie niezbędne materiały do budowy, drewno, beton, stal itp. ale aby zbudować dom potrzebni są pracownicy, w tym przypadku ww. reprezentują składnik sił życiowych. Podobnie każdy z nas posiada wszystkie pożywki t.j. witaminy, białka, minerały itd. dla budowy ustroju, ale nadal potrzebne są enzymy &#8211; ten ożywczy element, aby utrzymać nasze ciało przy życiu i w dobrym stanie naszego zdrowia. HDN: Czy zatem enzymy to jedynie proste katalizatory chemiczne przyśpieszające szybkość reakcji chemicznych? HOWELL: Nie. Enzymy są czymś więcej niż zwykłymi katalizatorami. Katalizatory to substancje bezwładne (nieożywione). Ww. nie posiadają żadnej energii życia, którą można znaleźć w enzymach. Dla przykładu: enzymy w czasie reakcji enzymatycznej wydzielają promieniowanie. To nie ma miejsca w przypadku zwykłego katalizatora. Ponad to enzymy zbudowane są z białek, niektóre z nich zawierają witaminy, ale czynnik aktywności enzymów nigdy nie był technologicznie z syntetyzowany. Co więcej, nie istnieje żadna kombinacja białek, czy kombinacja aminokwasów, czy innych substancji, które dały by ww. enzymatyczną aktywność. Białka wchodzą w skład budowy enzymów. Jakkolwiek, funkcjonują one jedynie jako przenośniki aktywności istoty czynnika enzymatycznego. Zatem, można stwierdzić, że enzymy składają się z przenośnika białkowego naładowanego czynnikiem energetycznym tak jak akumulator składający się z metalowych płytek naładowanych energią elektryczną HDN: Skąd biorą się enzymy w naszym ustroju? HOWELL: Wydaje się, że dziedziczymy określony potencjał enzymowy (możliwości do wytwarzania enzymów) począwszy od naszego poczęcia. Ww. potencjał enzymowy to skończony zasób czynników aktywności lub sił życia, które muszą nam wystarczyć na całe nasze życie. To jest tak samo jak posiadanie pewnej sumy pieniędzy w banku. Jeżeli ruch ww. pieniądza odbywa się jednokierunkowo t.j. jedynie wydawanie pieniędzy bez zarabiania to wkrótce tych pieniędzy zabraknie. W przypadku szybszego pozbywania się własnych, dostaw aktywności enzymowej to ww. zasoby szybciej się wyczerpią. Eksperymenty przeprowadzone na różnych uniwersytetach wskazują jednoznacznie i niezależnie od gatunku: im szybsze tempo przemian metabolicznych tym krótsze życie. Inne aspekty również są tak samo ważne t.j. żyje się tak długo na jak długo nasz ustrój posiada składniki aktywności enzymatycznej t.j. składniki od których pochodzą enzymy. Kiedy dochodzi do momentu gdzie ww. ustrój nie jest w stanie wytworzyć niezbędnych enzymów wtedy życie kończy się. HDN: Czy ludzie robią coś co powoduje u nich marnotrastwo tych ograniczonych enzymowych zasobów? HOWELL: Tak. Dotyczy to każdej osoby będącej na diecie termicznie przetworzonej żywności. Trzeba mieć na uwadze to, że kiedykolwiek żywność jest potraktowana temperaturą ok. 100oC (212oF) enzymy w niej zawarte są kompletnie zniszczone. Gdy enzymy byłyby zawarte w żywności, którą spożywamy ww. mogły by zrobić część lub większość procesu trawienia. Jakkolwiek, spożywając artykuły termicznie przetworzone, t.j. artykuły wyzute z enzymów, ww. wymuszają na naszym ustroju wytwarzanie zwiększonych ilości własnych enzymów trawiennych niezbędnych do trawienia. To właśnie jest przyczyną zmniejszającą wrodzone, ograniczone możliwości wytwarzania enzymów przez nasz ustrój. HDN: Jak poważne jest ww. zjawisko obciążania naszego &#8216;banku&#8217; enzymowego poprzez dietę termicznie zniszczonej żywności? HOWELL: Osobiście uważam, że jest to najważniejsza przyczyna powodująca przedwczesne starzenie się oraz przedwczesną śmierć. Uważam również, że za tym kryje się przyczyna wszystkich chorób zwyrodnieniowych. Zacznijmy od początku, gdy ustrój jest obciążany ponad miarę wytwarzaniem enzymów trawiennych t.j. po to aby suto zaopatrzyć ślinę, sok żołądkowy, sok trzustkowy oraz soki jelitowe, wtedy jest zmuszony zmniejszyć wytawarzanie innych enzymów, do wielu innych celów. Kiedy ma to miejsce, to w jaki sposób nasz ustrój jest w stanie również wytworzyć wystarczające ilości innych enzymów t.j. enzymów potrzebnych dla aktywności mózgu, serca, nerek, płuc, mięśni i innych organów oraz tkanek? Ww. to nic innego jak &#8216;wykradanie&#8217; energii dla innych części ciała dla produkcji enzymów trawiennych po to, aby sprostać trawieniu pokarmów termicznie zniszczonych, i wtedy właśnie ma miejsce współzawodnictwo o enzymy pomiędzy wieloma organami, układami oraz tkankami naszego ustroju. Bezpośrednią przyczyną tego metabolicznego przemieszczenia jest powstawanie nowotworów, guzów i wielu innych &#8216;nieuleczalnych&#8217; chorób chronicznych. Stan enzymowego niedostatku występuje u większości ludzi na &#8216;cywilizowanej&#8217;, wyzutej z enzymów diecie. HDN: Czy choroby zaczęły się wtedy, gdy człowiek zaczął termicznie obrabiać pożywienie? HOWELL: Wiele na to wskazuje. Dla przykładu: Neandertalczyk żyjący 50 000 pne. używał ognia m.in. do przygotowywania pokarmu. Żył w jaskiniach, spożywał głównie pieczone mięso opiekane na ciągłym ogniu ogrzewającym również jaskinie. Ww. stwierdzenia są oparte na badaniach naukowych tych opublikowanych i niepublikowanych. Ze szczątków kopalnych dowiadujemy się, że Neandertalczyk cierpiał na zaawansowany artretyzm. Możliwe, że Neardeltalczyk cierpiał również na cukrzycę, nowotwory, choroby nerek itd. Jakkolwiek tego nie będziemy wiedzieć do końca z powodu braku dostępu do miękkich tkanek . Przypadkowo, innym mieszkańcem jaskiń był niedźwiedź jaskiniowy. Ww. zwierzę chroniło Neandertalczyka przed tygrysem jaskiniowym, który również szukał schronienia w jaskiniach przed kaprysami pogody. Niedźwiedź jaskiniowy w.g. paleontologów był częściowo udomowionym zwierzęciem i najbardziej prawdopodobne, że również był karmiony tym samym, opiekanym mięsem które spożywał Neandertalczyk. Podobnie jak człowiek jaskiniowy, niedźwiedź jaskiniowy również cierpiał na chroniczne zdeformowania artretyczne. HDN: Czy to jest możliwe, aby okresy zimnej pogody a nie termicznie obrabiana żywność była odpowiedzialna za artretyzm u Neandertalczyka? HOWELL: Nie. Nie myślę aby pogoda miała aż tak duży wpływ na to. Dla przykładu tradycyjni Eskimosi. Żyją w środowisku podobnym do Neandertalczyka. Nigdy nie cierpią na artretyzm i inne choroby chroniczne. Jakkolwiek, tradycyjni Eskimosi spożywają duże ilości surowej żywności. Mięso, które spożywają bywa czasem lekko ogrzane, ale wewnątrz nadal jest surowe. Dlatego też ww. Eskimosi dostarczają dużej ilości enzymów pokarmowych w każdym posiłku. Nawet słowo &#8216;Eskimo&#8217; pochodzi z jednego języków indiańskich oznaczające &#8216;ktoś, kto je na surowo&#8217;. A czy to jedynie czysty przypadek, że w tradycji ludzi dalekiej północy brak instytucji znachorów-szamanów. W przeciwieństwie do innych kultur chociażby u Indian Ameryki Płn, , którzy spożywają termicznie obrobioną żywność, tam szaman ma znaczącą pozycję w szczepie. HDN: Jakie dowody istnieją na to, że człowiek cierpi na niedostatek enzymów zawartych w pokarmie? HOWELL: Istnieje mnóstwo dowodów, tutaj podam ww. w wielkim skrócie. Przez ponad 40 lat zbierałem tysiące artykułów dostępnych w literaturze naukowej potwierdzających moją teorię. Zacznijmy od istoty ludzkiej, która posiada najmniejsze poziomy enzymów trawiących skrobie we krwi w porównaniu do innych istot. Ale za to posiadamy najwyższe poziomy ww. enzymów w moczu, co oznacza, że ww. enzymy znacznie szybciej ulegają zużyciu. Istnieją inne dowody ww. obniżonych poziomów enzymów, negujące pogląd jakoby to było właściwe jedynie naszemu gatunkowi. Ww. jest spowodowane spożywaniem dużych ilości rafinowanych artykułów skrobiowych. Wiemy również, że obniżone poziomy enzymów stwierdza się w przypadkach licznych chronicznych schorzeń t.j. alergii, chorób skóry, a nawet jeszcze bardziej niebezpiecznych takich jak cukrzyca czy nowotwory. Ponad to decydującym dowodem wskazującym, że termicznie zniszczony pokarm, pokarm wyzuty z enzymów ma swój udział w powstawaniu patologicznych powiększeń przysadki mózgowej regulującej inne gruczoły dokrewne. Co więcej, istnieją badania wskazujące, że prawie 100% nagłych zgonów u ludzi powyżej 50-tego roku życia umiera właśnie z powodu defektów przysadki mózgowej. Ponad to osobiście uważam, że niedobory enzymów pokarmowych powodują przyśpieszone, nienaturalne dojrzewanie u naszych dzieci i nastolatków. Ww. jest jedną z najważniejszych przyczyn nadwagi u wielu dzieci oraz dorosłych. Wiele eksperymentów przeprowadzonych na zwierzętach wskazuje, że dieta z niedoborami enzymów powoduje przyśpieszone dojrzewanie. Zwierzęta na termicznie zniszczonej karmie są również zatuczone w porównaniu do pobratymców na naturalnym surowym pożywieniu. Innym dowodem powiązanym z ww. zjawiskiem jest używanie przez hodowców gotowanych ziemniaków z przeznaczeniem do tuczu trzody chlewnej, aby jak najszybciej świnki przybierały na wadze. Wiadomo, że trzoda chlewna karmiona gotowanymi ziemniakami szybciej się tuczy co jest bardziej ekonomiczne w porównaniu do trzody chlewnej karmionej surowymi ziemniakami. Ten dowód pokazuje wielką różnicę pomiędzy gotowanymi a surowymi kaloriami. Właśnie w mojej książce opartej na wieloletnich obserwacjach z sanatorium, już wiele lat temu stwierdziłem, że jest wręcz niemożliwe, aby wywołać otyłość u osób na diecie surowej żywności, niezależnie jak przelicza się to na kalorie. Przypadkowo stwierdzono, że zauważalnym efektem powiązanym z dietą wyzutą z enzymów to zmniejszona wielkość mózgu. Ponad to, występuje powiększenie tarczycy, nawet wtedy gdy jest odpowiednia ilość jodu w pokarmie. To zostało stwierdzone u wielu gatunków. Oczywiście nie można tego potwierdzić u ludzi (większość żyje na diecie termicznie zniszczonej żywności). Ww. dowód daje już dużo do myślenia. HDN: Czy jest w tym coś więcej? HOWELL: Następnie, weźmy pod uwagę ludzką trzustkę, obciążoną nadmierną produkcją enzymów w takim stopniu, że żadne stworzenie na diecie surowej żywności temu nie dorównuje. Niezbitym faktem jest to, że proporcja pomiędzy wagą trzustki a wagą całego ciała jest ponad dwa razy większa niż np. u krowy. Istoty ludzkie jedzą głównie termicznie zniszczony pokarm natomiast pozostałe gatunki włącznie z krową (ale na pastwisku) są na diecie surowej żywności. Następnym dowodem jest to, że szczury karmione termicznie zniszczoną karmą mają również dwa razy cięższą trzustkę od swych pobratymców, ale karmionych surową karmą. Co więcej, trzustka człowieka jest jedyną, proporcjonalnie najcięższą w całym królestwie zwierząt, przeliczając wg. ciężaru ciała. Ww. powiększenie ludzkiej trzustki jest w takim samym stopniu niebezpieczne, prawdopodobnie nawet więcej jak w przypadku powiększenia mięśnia sercowego, tarczycy i innych organów. Nadprodukcja enzymów trawiennych w ustroju ludzkim jest patologiczną adaptacją do diety wyzutej z enzymów. Trzustka to nie jedyna część ciała człowieka wytwarzająca ponad miarę enzymy w czasie przyjmowania termicznie zniszczonego pokarmu. Dodatkowo, ślinianki również wytwarzają ilości enzymów i to do takiego stopnia, że nie można ww. zjawiska znaleźć u zwierząt dzikich będących na naturalnej diecie surowej żywności. Na dodatek, niektóre gatunki na diecie surowej żywności nie wytwarzają żadnego enzymu w ślinie. Krowy i owce wytwarzają mnóstwo śliny, ale bez żadnych enzymów. Dla przykładu psy, które również nie wydzielają enzymów trawiennych w ślinie, ale wtedy gdy ww. psy są karmione jedynie surowym pokarmem. Kiedy psy karmiono karmą termicznie zniszczoną np. pieczywo itp. już po 10 dniach od zapoczątkowania ww. diety w ślinie stwierdzono amylazę trawiącą skrobię. Ponad to istnieje więcej dowodów na to, że enzymy obecne w ślinie to stan patologiczny, to po prostu nie jest sytuacja normalna. Na początek, ww. enzymy nie są w stanie trawić surowej skrobi. Osobiście stwierdziłem to w labolatorium. Enzymy zawarte w ślinie ku memu zdumieniu atakują jedynie ten kawałek, który był termicznie zniszczony. Jest teraz widoczne, że ustrój kieruje swoje wysiłki po to, aby ograniczone możliwości produkcji enzymów skierować do śliny, ale jedynie wtedy gdy jest do tego zmuszany. Przypadkiem, kilka lat temu osobiście przeprowadziłem prowokujące, dające dużo do myślenia badania. Jeżeli państwo mają życzenie to się podzielę tą informacją z czytelnikami. HDN: Tak, prosimy o to. HOWELL: Karmiłem jedną grupę szczurów termicznie zniszczoną karmą a drugą grupę karmą surową, pozwoliłem obu grupom żyć tak długo jak długo będą żyły, aby zobaczyć różnice w długości życia. Pierwsza grupa otrzymywała karmę składającą się z surowego mięsa i różnorodnych warzyw oraz nasion roślin zbożowych. Druga grupa dostawała tą samą karmę z tym, że ugotowaną, pozbawioną enzymów. Trzymałem obie grupy do czasu aż zwierzęta będą umierać ze starości, co zajęło ok. 3 lata. Kiedy experyment zbliżał się do końca, rezultaty zadziwiły mnie. Okazało się, że nie było między tymi grupami większych istotnych różnic. W końcu, odkryłem powód. Okazało się, że szczury na gotowanej karmie nadal otrzymywały enzymy z nieprzewodzianego przez ze mnie źródła. Ww. szczury zjadały własne odchody zawierające enzymy wydalane przez własny ustrój. Wszystkie odchody włącznie z odchodami ludzkimi zawierają enzymy, enzymy które zostały uprzednio użyte przez ustrój. Moje szczury recyklingowały swoje własne enzymy poprzez ponowne ich użycie (tak w kółko). I to było powodem dlaczego żyły w przybliżeniu tak samo długo jak szczury na diecie surowej żywności. Przypadkowo, ww. praktyka spożywania odchodów przez zwierzęta laboratoryjne jest niemal że uniwersalna u dzisiejszych zwierząt laboratoryjnych. Chociaż ww. zwierzęta otrzymują dietę zbadaną, zawierającą określone ilości witamin, to i tak zwierzęta instynktownie wiedzą, o potrzebie dostarczania enzymów. Z tego właśnie powodu jedzą własne odchody. Faktem jest również, że ww. zwierzęta na tak skomponowanych dietach rozwinęły większość chorób, odpowiedników zwyrodnieniowych chorób chronicznych występujących u człowieka wtedy gdy pozwolono im żyć przez dostatecznie długi czas. HDN: Skąd pan wie, że ludzie mogliby skorzystać z pobierania dodatkowych enzymów w diecie? HOWELL: Dla mnie najbardziej imponującym dowodem na to, że ludzie potrzebują enzymów jest to co ma miejsce w czasie głodówek terapeutycznych. Jak już wspomniałem, pracowałem przez szereg lat w sanatorium , pracując z pacjentami nad różnorodnymi programami opartymi na głodówkach. Kiedy dana osoba głoduje następuje natychmiastowe wstrzymanie produkcji enzymów trawiennych. Wtedy enzymy w ślinie, soku żołądkowym oraz w soku trzustkowym występują w znikomych ilościach. Podczas głodówek enzymy ustrojowe są odciążanie, skierowane są do regeneracji oraz usuwania uszkodzeń tkankowych. Ludzie cywilizowani jedzą tak duże ilości termicznie obrobionej żywności, że ich systemy enzymowe są bez przerwy zajęte, aby sprostać trawieniu tego rodzaju zniszczonego pokarmu. Wynikiem tego są niedobory enzymów (metabolicznych) potrzebnych do utrzymania tkanek w dobrym zdrowiu. Większość ludzi głodujących przechodzi to co nazywa się kryzysem oczyszczania. Pacjenci mogą wykazywać objawy nudności, wymioty czy osłabienia. To co ma tak na prawdę miejsce to, że enzymy usilnie pracują, aby naprawić schorowane struktury ustrojowe. Enzymy atakują tkanki patologiczne, rozkładają niedotrawione i nieprzetworzone substancje; ww. są wydalane poprzez odbyt, poprzez wymioty, poprzez skórę . HDN: Czy sok żołądkowy nie niszczy enzymów wtedy gdy ludzie pobierają ww. enzymy wraz z pokarmem, czy po tym &#8216;zabiegu&#8217; nie są one już o znikomej wartości? HOWELL: To nie jest prawda. Chociaż większość dietetyków twierdzi, że enzymy zawarte w surowym pokarmie ulegają zniszczeniu w żołądku, jednak ww. osoby nie biorą pod uwagę dwóch bardzo ważnych faktów. Po pierwsze, spożywając pożywienie wydzielanie soku żołądkowego jest w pierwszych 30 minutach niewielkie. Kiedy pokarm przemieszcza się z jamy ustnej do przełyku, przemieszcza się do górnej części żołądka. Ta część nazywa się częścią sercową, ponieważ jest bliżej serca. Pozostała część żołądka pozostaje spłaszczona i zamknięta podczas gdy część sercowa (górna) przyjmuje pokarm. W tym okresie pokarm przebywa w części górnej, z niewielką ilością kwasu, bez enzymów trawiennych . Enzymy zawarte w pokarmie same zaczynają trawić (począwszy od jamy ustnej). Im więcej pracy wykonają ww. enzymy tym mniej pracy musi wykonać ustrój, aby dokończyć trawienie. Po ok. 30-45 minutach ww. proces samotrawienia kończy się , część dolna żołądka otwiera się, tam zaczyna wydzielać się sok żołądkowy. Nawet w tym późniejszym okresie enzymy zawarte w surowym pokarmie nie ulegają dezaktywacji aż do momentu, w który poziom kwasu znacząco obniży pH. Jak widać enzymy zawarte w surowym pokarmie mogą tolerować środowisko znacznie bardziej zakwaszone. HDN: Czy inne zwierzęta również posiadają specjalną część w żołądku, w której odbywa się samotrawienie surowego pokarmu? HOWELL: Oczywiście. A mianowicie, niektóre zwierzęta posiadają znacznie bardziej wyodrębnione ww. żołądki t.j. żołądek enzymów pokarmowych. Występują różnego rodzaju torebki policzkowe u małp, gryzoni, wole u ptaków, początkowe żołądki u wielorybów, delfinów i morświnów. Kiedy ptaki połykają zboża i inne nasiona, ww. przebywają w wolu od 8 do 12 godzin. Przebywając tam absorbują wilgoć, pęcznieją, zaczynają kiełkować. Podczas kiełkowania nasiona zaczynają wytwarzać enzymy, które zaczynają trawić ww. nasiona . U wielorybów, delfinów oraz morświnów pierwszy żołądek nie wydziela w ogóle enzymów trawiennych. Dla przykładu wieloryby połykające duże ilości pożywienia bez żadnego żucia. Ww. pożywienie (surowe) samo się trawi. W ciele np. ryb znajdują się enzymy katepsyny, które zaczynają rozkładać ciało w momencie śmierci. Co więcej, katepsyny są obecne u wszystkich zwierząt. Po samotrawieniu takiej zdobyczy ww. przechodzi przez wąskie przejście do drugiego żołądka. Przez długi okres było to dla naukowców tajemnicą, w jaki sposób taka duża zdobycz przechodzi przez tak wąskie przejście prowadzące do drugiego żołądka. Nie brali pod uwagę samotrawienia zamieniającego stały pokarm w półpłynną masę . HDN: Większość ludzi spożywa mnóstwo termicznie zniszczonej żywności i to w dzień w dzień. Czy spożywając surową żywność również będziemy tracić nasze enzymy? HOWELL: Nie. Natomiast termicznie zniszczona żywność w tak dużych ilościach jest bardzo drenująca dla naszych ograniczonych możliwości wytwarzania enzymów, co nie ma miejsca w czasie spożywania surowego pożywienia. Ponad to, warzywa i owoce nie są aż tak bardzo bogatymi źródłami enzymów. Kiedy owoc dojrzewa zawiera sporo enzymów. Po dojrzaniu duże ilości enzymów wracają z powrotem do gałązek lub są magazynowane w nasieniu. Dla przykładu: kiedy specjalistyczne firmy chcą otrzymać duże ilości enzymów z owoców melonowca (ang. papaya) Carica papaya wtedy używa się soku z niedojrzałego melonowca. Dojrzały melonowiec jako taki nie zawiera aż takich dużych stężeń enzymów. HDN: Czy może pan podać przykłady artykułów szczególnie bogatych w enzymy? HOWELL: Z owoców: banany, awokado, mango to są dobre źródła. Ogólnie, artykuły o wyższej wartości kalorycznej są bogatsze w enzymy, . HDN: Czy pan twierdzi, że wszystkie rodzaje surowej żywności są źródłem enzymów? HOWELL: Nie. Niektóre artykuły np. niepodkiełkowane nasiona, nienamoczone orzechy zawierają inhibitory enzymów. Ww. inhibitory enzymowe obecne w nasionach zabezpieczają je przed zbyt wczesnym kiełkowaniem. Matka Natura nie chce, aby nasiona przedwcześnie kiełkowały i traciły swą żywotność. Raczej chce, aby zanim nasiona zakiełkują znalazły się w odpowiednich warunkach t.j. gleba z dostateczną ilością wilgoci, wszystko po to, aby zapewnić przetrwanie gatunku. Zatem spożywając niepodkiełkowane, nienamoczone nasiona, orzechy, połykamy wraz z nimi inhibitory enzymowe, które będą blokowały nasze enzymy trawienne. Dodatkowo, spożywając pokarm zawierający inhibitory enzymowe powodujące powiększenie trzustki. Większość niepodkiełkowanych nasion i orzechów zawiera inhibitory enzymowe. Niepodkiełkowane orzeszki ziemne , dla przykładu zawierają szczególnie duże ich ilości. Zarodki z niepodkiełkowanych nasion np. pszenicy są przykładem produktów zawierających największe ich ilości. Wszystkie nasiona motylkowych t.j. grochy, fasole, soczewice również to zawierają. Ziemniaki &#8211; w pewnym sensie &#8216;nasiona&#8217; również zawierają inhibitory enzymów. W jajkach, które też są &#8216;nasionami&#8217; również znajdują się inhibitory enzymów zwłaszcza w białku . Generalna zasada: inhibitory enzymów występują w &#8216;nasiennych&#8217; częściach rośliny. Dla przykładu: &#8216;oczko&#8217; ziemniaka. Inhibitory enzymowe są nieobecne w miąższu owoców, w liściach czy w łodygach warzyw. Istnieją dwa sposoby pozbycia się inhibitorów enzymów. Pierwszy sposób to obróbka termiczna, ; w tym przypadku również enzymy ulegają zniszczeniu. Drugi sposób, znacznie bardziej preferowany to kiełkowanie. Kiełkowanie niszczy inhibitory enzymów, a zarazem zwiększa wielokrotnie zawartość enzymów. Niektóre artukuły np. soja muszą być szczególnie dobrze obrobione termicznie, aby zniszczyć ww. inhibitory enzymowe. Dodam, że wiele produktów sojowych t.j. mąka sojowa i innego rodzaju proszki sojowe dostępne na rynku nie były termicznie obrabiane na tyle, aby zniszczyć doszczętnie ww. inhibitory. Istnieje jeszcze inny sposób, aby zneutralizować inhibitory enzymów, ale o tym w dalszej części wywiadu. HDN: Powiedział pan, że nie sposób ominąć drenażu naszych enzymów spożywając jedynie pożywienie termicznie zniszczone, jedynie surowe pożywienie jest w stanie tego dokonać? HOWELL: Dla osób spożywających termicznie zniszczone pożywienie namiastką enzymów może być suplementacja tabletkami zawierającymi koncentraty z roślinnymi enzymami. Ww. tabletki są wręcz niezbędne dla osób z nieżytami układu pokarmowego, takie osoby powinny dodawać 1-3 ww. tabletki do każdego posiłku . Ww. tabletki, lub proszek należy posypać na pożywienie lub przeżuć wraz z posiłkiem. W ten sposób enzymy są wstanie wkroczyć do akcji od zaraz. Przypadkiem ww. tabletki enzymowe dostarczające dodatkowych enzymów również pomagają przełamać blokadę inhibitorów enzymowych, i to jest właśnie ten trzeci sposób na inhibitory enzymowe w niepodkiełkowanych nasionach i orzechach. Koncentraty enzymów roślinnych oraz grzybowych są lepsze dla trawienia wstępnego niż tabletki zawierające enzymy trzustkowe. Jest tak dlatego ponieważ enzymy roślinne są aktywne w lekko kwasowym środowisku jakie ma miejsce w żołądku, podczas gdy enzymy trzustkowe są aktywne w środowisku lekko alkalicznym, takie jakie panuje w dwunastnicy i jelicie cienkim. Jeżeli ww. tabletki posiadają pokrywkę kwasoodporną, to ww. nie są użyteczne do trawienia wstępnego ponieważ będą uwalniane dopiero po przejściu przez żołądek. Jest wtedy za późno na trawienie wstępne. Ustrój zużył już własne enzymy . t.j. enzymy trawienne, aby nadtrawić pokarm . HDN: Czy ludzie mogliby skorzystać z pobierania enzymów w tabletkach nawet wtedy gdy ww. osoby nie mają problemów z trawieniem oraz gdy spożywają surowe pożywienie? HOWELL: Najprawdopodobniej skorzystali by z tego. Nasz ustrój używa enzymów do wielu celów, aby utrzymać własny &#8216;bank enzymowy&#8217; bez względu na to co się spożywa. Dla przykładu, enzymy są zużywane szybciej podczas pewnych schorzeń, podczas upałów lub chłodów oraz wyczerpujących wysiłków fizycznych. Należy również wziąć pod uwagę, że jakikolwiek enzym pobrany wraz z pokarmem nie jest zmarnowany, ww. jest dodany do puli enzymowej naszego ustroju. A nawet więcej, wraz z upływem lat ilość enzymów w naszym ustroju oraz wydzielanych wraz z potem, moczem oraz kałem obniża się, jest to związane z podeszłym wiekiem, a zwłaszcza z chorobami chronicznymi. Jak dotychczas, nie ma silnie przekonywujących dowodów na to, czy pobieranie dodatkowych enzymów pozwoli na przedłużenie życia. Jakkolwiek, wiemy, że szczury karmione surową karmą żyją ok. 3 lat. Natomiast szczury karmione termicznie zniszczoną karmą wyzutą z enzymów żyją zaledwie 2 lata. Jak teraz widać diety ubogie w enzymy powodują skrócenie życia o 30%. Jeżeli to samo dotyczyło by ludzi to można przedłużyć życie ludzkie o co najmniej 20 lat jedynie utrzymując odpowiednio wysokie poziomy enzymów. Uwaga edytora: Nie ma sposobu aby to potwierdzić, ale sam Dr Howell i jego małżonka Evangeline mogą być przykładem korzyści czerpanych z enzymów zawartych w surowej żywności. Ona wygląda o co najmniej 20 lat mniej na jej wiek. A Dr Howell chociaż powyżej 70-tki (rok 1970) czuje się wyśmienicie tak jak 30 lat temu. Nadal uprawia regularne ćwiczenia. Wszystkie prawa zastrzeżone: (C) 1991 University of Natural Healing, Inc. Od tłumacza Inhibitory enzymów były przez długi czas zagadką dla żywieniowców i biochemików aż do 1944 roku w którym ukazał się inspirujący artukuł na ten temat: Everson G, Steenbock H., Cederquist D.C., Parsons H.T. (1944) The effect of germination, the stage of maturity, and variety upon the nutritive value of soybean protein. Journal of Nutrition, 27, pp 225-229. a tu dodam drugi tekst: "Przejście na dietę ożywionego pokarmu &#8211; dlaczego ? http://www.rawfoods.com/articles/whyswitch.html Autor: &#8216;Roxanne&#8217; Tłumaczył Aleksander Kwiatkowski Ożywione pokarmy są kluczem do naszego zdrowia i długowieczności. Pozwalają naszemu ustrojowi funkcjonować jak należy. Nasz ustrój ewoluował ponad 4 miliony lat. Przez ww. 3950000 lat jedliśmy tylko surowe, ożywione pokarmy. Zaledwie ostatnio zaczeliśmy jadać przegrzną żywność. Kiedy spojrzymy na inne zwierzęta w naturze, nie spostrzegamy jakichkolwiek znaczących objawów chorobowych, które zaczęły dotykać ludzi. Bez nowotworów, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy. Przed dyskusją: dlaczego Ożywione Pokarmy są tak niezbędne dla naszego zdrowia, prześledźmy co termiczne kucharzenie robi z pokarmem. Pierwszą rzeczą traconą podczas termicznego kucharzenia to zawarta w nim woda. Nasz ustrój zawiera pomiędzy 60% a 70% zawartości wody. Warzywa i owoce są załadowane wodą, wodą strukturalną, wodą ułatwiającą nasze procesy biologiczne. Termiczne kucharzenie denaturuje białka w pożywieniu, czyniąc je trudniejsze do strawienia i utylizacji. Termiczne kucharzenie niszczy co najmniej 50% aminokwasów w białkach. Pomiędzy 50% a 80% witamin i minerałów jest również zniszczonych i niskoprzyswajalnych. Pestycydy mogą rozkładać się na związki jeszcze bardziej toksyczne, wchodzące do naszego ustroju. Tlen jest marnotrawiony, powstają wolne rodniki itd. Bardzo ważne: enzymy ulegają zniszczeniu już powyżej 48oC (118oF). Enzymy to katalizatory każdej reakcji chemicznej w ustroju. Bez nich nie było by podziałów komórkowych, funkcjonowania systemu immunologicznego, energii ani aktywności mózgu itd. Bez nich nie działają ani witaminy ani hormony. Wyróżniono dwie grupy enzymów w naszym ustroju: enzymy metaboliczne i enzymy trawienne. Ponad 100 000 różnych enzymów jest wytwarzanych przez nasz ustrój, a każdy z nich o unikalnym działaniu. Interesujące, że każdy rodzaj pokarmu zawiera dokładnie perfekcyjną mieszninę enzymów do strawienia tego pokarmu. Nazwano je enzymami pokarmowymi (Howell, 1946). Nie mająca końca perfekcja Natury, w której wszystkie surowe pokarmy t.j. mięso, owoce, czy warzywa rozkładają się i powracają do gleby, tam skąd przybyły. Lecz przegrzanie pożywienia począwszy od 48oC niszczy zawarte enzymy, pozostawiając nasz ustrój samemu sobie t.j. wumuszanie na ustroju aby własnym sumptem wytwarzał niezbędne dla trawienia termicznie zniszczonego pożywienia enzymy trawienne. Są dwa problemy z ww. niszczeniem enzymów. Pierwszy: nasz ustrój nie może wytworzyć idealnej mieszanki enzymów trawiennych metabolizującej w pełni pokarm tak jak w przypadku enzymów pokarmowych, wytworzonych przez Naturę . Rezultatami częściowego trawienia tłuszczów, białek oraz skrobi będzie zaczopowanie przewodu pokarmowego oraz arterii. Eskimosi są doskonałym przykładem. Nawet wyraz Eskimo oznacza &#8222;ktoś kto je surowe&#8221;. Przez stulecia żyjąc na diecie składającej się przede wszystkim z surowego sadła wielorybów i fok, u Eskimosów brak arteriosklerozy. Niemal że nieobecne są choroby serca, porażenia mózgowe, podwyższone ciśnienie krwi. Obecna &#8216;doktryna lekarska&#8217; mogła by przepowiedzieć wysoką zachorowalność na ww. schorzenia, ale nawet surowe sadło ulega samostrawieniu pod warunkiem, że nie jest termicznie zzniszczone, a enzymy nie są jeszcze w inny sposób zniszczone. Kiedy jednak podgrzejesz najdelikatniejszy oliwkowy olej powyżej 48oC nie będziesz w stanie w pełni go strawić. Będzie tworzył zatory. Najważniejsze: udekumentowano, że nasz ustrój produkuje skończony zasób enzymów. Jedząc termicznie zniszczony posiłek za każdym razem wywołujemy nadmierną produkcję enzymów, która pomniejsza nasze skończone ich zasoby. Natomiast posiłek surowy nie wywołuje ww. drenażu. To pomaga zrozumieć dlaczego 85 letni starzec ma zaledwie 1/30 aktywności enzymowej w porównaniu do 18-latka. Starzenie jest w rzeczywistości niczym innym niż utratą enzymów. Komórki nie ulegają podziałom, system immunologiczny zaczyna zawodzić nie tak jak to bywało za młodych lat. Jedząc przez całe życie pokarmy termicznie zniszczone nasze rezerwy enzymowe wyczerpują się. W 1930 roku, dr. Paul Kouchakoff odkrył zjawisko &#8216;ataku&#8217; leukocytów t.j. leukocytoza potrawienna występująca po zjedzeniu termicznie zniszczonego pokarmu; białe ciałka krwi to kamień węgielny systemu immunologicznego. Leukocyty przynoszą enzymy do rozłożenia termicznie zniszczonego pokarmu oraz pozbycia się tego odpadu. W rzeczywistości to nasz ustrój traktuje termicznie zniszczony pokarm jak obcego najeźdźcę. Natomiast leukocyty nie gromadzą się po zjedzeniu surowego pokarmu. Wytwarzanie enzymów trawiennych to duże obciążenie dla ustroju, a na dodatek dodatkowo zwiększone ilości leukocytów [i to w dzień w dzień). Zwykle potrzeba aż 10-ciu enzymów metabolicznych aby z syntezować jeden enzym trawienny. Trzustka ludzi i zwierząt na &#8216;preparowanej paszy&#8217; jest dwa razy większa w porównaniu z dzikimi pobratymcami. To bezpośredni rezultat &#8216;nadgodzin&#8217; traconych na enzymy trawienne. Nic dziwnego, że jesteśmy zmęczeni po konsumpcji przegrzanego posiłku. Spalamy ok. połowy zawartości kalorii ww. termicznie zniszczonego pokarmu jedynie po to aby go przetrawić! W naturze, wszystkie ssaki dożywają 8-10 krotną długość czasu dojrzewania. Ludzie i ich domowe maskotki, inwentarz wszystko na preparowanej, termicznie zniszczonej paszy dożywa zaledwie 4-krotnego czasu dojrzewania. Słynne Koty Pottengera , badania ww. zademonstrowały, że przegrzany pokarm powoduje skrócenie długości życia, wrodzone zwyrodnienia, a w konsekwencji utratę zdolności rozmnażania. W laboratoriach stwierdzono, że myszy karmione surowym, ożywionym pokarmem żyją dwa razy dłużej od myszy na tej samej ale termicznie zniszczonej paszy. Zdumiewające widzieć jak wszystkie zwierzęta w naturze powiększają rezerwy enzymowe. Dając wiewiórce surowy orzech, nie zje go, zakopie. Po podkiełkowaniu wykopie. Zmysł węchu wiewiórki pozwala na lokalizację tej wiewiórczej skrytki, skrytki już z podkiełkowanymi orzechami. Niepodkiełkowane orzechy zaopatrzone są w inhibitory enzymów, to zabezpiecza je przed samotrawieniem. Przed kiełkowaniem inhibitory enzymowe muszą ulec deaktywacji . Jedząc surowe, ożywione pożywienie tak jak to bywało, nasza bio-przestrzeń jest wtedy w tryskającym zdrowiu. Wszystkie komórki ustroju, organy oraz układy są w stanie utrzymać perfekcyjną równowagę. Zdrowa bio-przestrzeń wymaga odpowiedniej pojemności enzymowej, równowagi kwasowo-zasadowej oraz zdrowego Przewodu Pokarmowego . Osiągnąć to można poprzez dietę surowej żywności. Ze zdrową bio-przestrzenią ustrój daje sobie w pełni radę ze wszystkimi przeciwnościami. Właśnie dlatego tak rzadko widzimy choroby zwyrodnieniowe u innych gatunków u ssaków w naturze. To właśnie co &#8216;ładujemy&#8217; do naszego ustroju, przeszkadza w tym do czego zdolny jest nasz ustrój. Termicznie zniszczona żywność niszczy naszą bio-przestrzeń. Ożywiony pokarm wspomaga ją. Dieta ożywionego pokarmu to dłuższe, bardziej energetyczne życie. Pomyśl, jak się czujesz po &#8216;Dziękczynnym posiłku&#8217;. Obciążenie jakie ma miejsce po konsumpcji termicznie zniszczonego posiłku drenuje naszą energię. To nie występuje w przypadku surowego, ożywionego posiłku, a dodatkowa energia pozwala ustrojowi do koncentrowanie zasobów na oczyszczenie oraz regenerację ustroju. Mniej wtedy potrzeba snu, jest on bardziej pokrzepiający. Jedząc to do czego ewoluowaliśmy można wytworzyć właściwą równowagę hormonów oraz neurotransmitierów w mózgu . . "

    Odpowiedzi: 144 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/27/2008 11:06:41 PM Liczba szacunów: 0
  • Energia z tłuszczu do budowy mięśni możliwa??

    Post
    Iron Horse Series

    własnie to jak to jest z tym smalcem, w innym temacie "czy mozna jednoczesnie budowac miesnie i spalac tkanke tłuszczowa" pan marek.c podał przykładowa diete redukcyjna dla Ritual 240gr białka, 180gr wegli i 80gr tłuszczu z czego jak napisał tł roslinne nie wystarcza i nalezy zjadac odpowiednia ilosc "smalcu", dlatego mam pytanie w zasadzie do pana marka.c z ta iloscia smalcu tzn uzupełnic braki tłuszczu do przykładowych 80gram smalcem czy zapodac 80gram? czy juz próbował ktos dodac smalec do ryzu na low carbie zamiast np oleju mct w ilosc 5-20gram do posiłku i obserwował tkanke podskórną?

    Odpowiedzi: 144 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/27/2008 5:54:25 AM Liczba szacunów: 0
  • 10 wskazówek żywieniowych

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    1wszy posilek ok 6:30 a)jajecznica z 2och jejek z pomidorami i szczypiorem na masle, salatka, ale nie napisales czy moze byc ten ser feta, chyba zdaje mi sie ze jednak nie bo juz mamy tluszcz zwierzecy a tu jeszcze ser feta-jednak ma 20% tl., wiec chyba odpada... co Ty na to? no i jeszcze tluszcz z jaj, bo jednak troche maja b) pasta z tunczyka(lyzka oliwy w tym, musztarda i cebula) + salatka + orzechy pistacjowe/ziemne/laskowe, no chyba ze ta lyz oliwy do pasty z tunczyka wystarczy, co Ty na to? Jesli robie porcje orzechow to moze to byc garsc??? styka? 2gi posilek 9:00 jesli nie bylo w pierwszym posilku pasty z tunczyka to tunczyk, a jesli byl to tak jak pisales swieza ryba, gotowana badz duszona z warzywami i salatka... napisz mi co z ta feta, do jakiego posilku moge jej uzyc, bo bardzo ja lubie!!tylko ze ona ma pewnie laktoze, ww, wiec pewnie tu odpada co? jesli chuda ryba i nie moge uzyc fety to garsc orzechow, jesli losos to bez fety i bez orzechow 3ci posilek 12:00 100g twarogu, jogurt naturalny 0% tl., szczypior, pomidor, rzodkiew, salatka z lyzka oliwy.... dobrze rozmieszczam te tluszcze?? staram sie aby byly w kazdym posilku oprocz okolotreningowych... "-jogurat taki sobie pomysl, ale rozumiem ze aby zrobic salatke zjadliwa nie za duzo przejdzie" - co oznacza nie za duzo?? duza lyzka stolowa?? 4ty posilek 14:00 piers z kuraka pieczona razem z papryka, baklazanem, cebula, kielkami, pedami bambusa, sosem sojowym, pomidorem, czosnek 5ty posilek 16:00 przed treningiem, piszesz ze powinnam pojsc na silke 30 min po obiedzie, ale czy moge pojsc ok godziny, poltorej po obiedzie, gdyz dzis juz stosowalam ta diete i nawet po godzinie zbyt ciezko sie czulam na trening, czy to ma jakies bardzo duze znaczenie?? ile czasu najpozniej po obiedzie moge isc na silke?? oczywiscie to byly propozycje ta kasza/ryz/makaron,(ryz jem ciemny badz basmati, moze byc?), w zyciu nie zmiescilabym tylu ww na raz, wogole nie moge nawet 50g zmiescic kaszy na raz, czy to zle? wiem ze przed treningiem musze dostarczyc ww, czy jest jakas dolna granica ktora musze przekroczyc w tym posilku jesli chodzi o ww?? boje sie ze poprostu jem za male porcje, ale wiekszych nie mieszcze gdyz posilki sa dosc czesto w porownaniu z wczesniejsza dieta 1000kcal i mam maly zoladek i wolna przemiane wiec i to wszystko stoi w bebechach, czy to sie zmieni? teraz poprostu caly czas czuje sie pelna i ciezka, a mniejszych porcji juz jesc nie moge, bo dzis zjadlam na obiad niezbyt duzy filet z kury i do tego 40g kaszy gryczanej i warzywa duszone i miaaaaalam dooooossc!!! po 2h nadal czulam obiad, ale na silce sie rozruszalam i jak wrocilam to zjadlam tunczyka i pumpernikiel, a jesli chodzi o ten pumpernikiel, to czy on nie odlozy sie gdzies tam po treningu skoro jadlam go o 21wszej bo tak skonczylam trening? pozniej juz nic nie bede jadla bo nie dam rady a pisales ze przed snem tluszcz i ww... na ten 5ty posilek sprobuje ten twarog, owoc i odzywke bialkowa, PORADZ MI JAKAS DOBRA, ale moze animalsa bo tu w anglii dostane bo popularna firma suplementow, tylko jakas taka co bym po niej za bardzo nie urosla:)...generalnie chce miec smukla sylwetke i troche boje sie ze na takiej diecie to raczej przytyje, rozwiej moje obawy!! napisz mi tez jak bedzie zachowywac sie moja waga przypuszczalnie na tej diecie po tej diecie co ja mialam wczesniej, stanie w miejscu czy tez bedzie spadac powoli?? albo te platki owsiane jak Ty robisz.... ale napisz mi czy gotujesz je na wodzie/mleku? na czym ja powinnam gotowac??jaki owoc najlepiej dodac? banan? TRENING 2 H 6ty posilek ok 20:00 pasta z tunczykiem jak wyzej jesli wczesniej nie bylo, pumpernikiel- dobre rozwiazanie ten pumpernikiel? ma duzo blonnika a pisales aby wieczorem go unikac, zreszta wszyutskie zboza maja blonnik a ww musimy dostarczyc po treningu...zawile c)filet z kurki jak na obiad, kasza, warzywa pieczone d) filet z rybki z kasza, ryzem, warzywa duszone Piszes ze w dni nietreningowe mam wywalic ww, to jak mam zyc? z czego sile?wiem ze beda salatki ze swiezych warzyw i warzywa duszone ale czy to styknie? strasznie to dziwne:/ bede miala na poczatku straszne bole glowy pewnie bo jak nie zjem odpowiednio duzo ww to mi slabo sie robi, hmmm, boje sie o poranki bo zawsze jadlam musli z mlekiem a ponziej jakis jogurt z otrebami a teraz kuuupa miecha, co nigdy tak nie jadlam duzo miesa. Napisz czy jest jakas realna szansa wsadzic gdzies w ciagu dnia musli na mleku albo jogurt owocowy z otrebami, bardzo je lubie, bedzie mi brakowac nabialu. jest ten twarog ale malo. Napisz mi tez prosze co z czekolada chociazby gorzka, czy ludzie na tej diecie maja szanse zjesc cos slodkiego od czasu do czasu, jakis batonik lekkostrawny, ciastko? co ja poradze ze taki lakomczuch na slodkie jestem:(((((((( Poradz mi prosze tez jakies porzadne spalacze animala badz olimpa, l-karnitynke, term line? co mam wybrac???? no i ta odzywka bialkowa i jesli cos jeszcze jak potrzeba... Prosze o odpowiedz,,, z gory dziekuje!!! pozdrawiam!!!!!!! Olka

    Odpowiedzi: 400 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/1/2007 11:04:18 PM Liczba szacunów: 0