SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • alopi_90 - redukcja na lato

    Post
    Trening dla początkujących

    No i zaraz 3 tydzień zleci można by rzec;) szybko ten czas leci (na szczęście:D) ok a oto wyniki dzisiejszych moich zmagań;) Klatka + biceps: - Wyc. na ławce poziomej 55kg x8, 65kg x7, 70kg x6, 75kg x6 - Wyc. na ławce skośnej sztangielkami 18kg x8, 18kg x8, 20kg x7, 22kg x6, 24kg x6 - Rozpiętki na ławce skośnej 12kg x15, 12kg x14, 12kg x13, 14kg x12 - Uginanie ze sztangą, 27kg x12, 31kg x10, 33kg x8 - Chwyt młotkowo 14kg x10, 14kg x8, 16kg x6 - Uginanie ramion hantlem w podporze o kolano 10kg x15, 10kg x13, 10kg x12 No to tak, co do wyciskania leżąc ciężaru nie zmieniłem i w sumie jestem usatysfakcjonowany bo zrobiłem na końcu sam czysto pełne 2 powtórzenia (tydzień temu 1,5 było, a to oznacza, że siła leci w górę) pomimo tego iż masa spada;). Co do skosu to w ostatniej serii na ostatnim powtórzeniu kolega leciutko mi pomógł bo już padałem z sił (każda seria 2kg więcej niż tydzień temu). Rozpiętki w porządku, zwiększyłem pierwszą serię o 2kg i co do klatki to tyle. Co do bicepsa to w pierwszym ćwiczeniu, pierwsze dwie serie 2kg więcej, a na hantle założyłem tyle samo co tydzień temu i zrobiłem więcej czystych, dokładnych powtórzeń wiec siła też w górę:) jeszcze za tydzień zrobię tym samym, a za dwa tygodnie spróbuje zwiększyć trochę. Interwały: 24 minuty zrobione (przebiegłem około 4km) Dieta: powiem tak, nie jest łatwo, bo mieszkam w akademiku i koledzy często mnie czymś kuszą, ale póki co od ponad 2 tygodni utrzymuje kamienny rygor i jeszcze mnie nie złamali:D mam nadzieję, że starczy mi sił aby wytrwać do końca tego tygodnia, bo później to już wakacje i do chaty:D No dobra dość pisania, trzeba iść zjeść posiłek:D @kalikstat - dzięki za odpowiedź;)

    Odpowiedzi: 46 Ilość wyświetleń: 3768 Data: 6/26/2012 11:23:22 AM Liczba szacunów: 0
  • Wklejam jeszcze planowany porządek zawodów ze strony Polskiego Związku Kick-Boxingu http://www.pzkickboxing.pl... Organizator: MKS "Krak- Sport" Kick-Boxing- Boks, Muay Thai- Sekcja Krzywaczka z siedzibą w Krakowie, ul. Zyblikiewicza 5/104 PZKB Warszawa PROGRAM MISTRZOSTW POLSKI- Junior Młodszy- Młodzieżowiec w S-c, L-c PUCHAR POLSKI- Młodzik w S-c, L-c I dzień SEMI- CONTACT 10 czerwca 2006 r. (sobota) Godz. 10.00 - oficjalne otwarcie Mistrzostw Polski 10.30 - 13.00 -walki eliminacyjne, półfinały- S-c 13.00 - 14.00 - przerwa 14.00 - finały S-c Po zakończeniu walk w Semi-c, ważenie zawodników, którzy startują tylko w Light-c i nie ważyli się wcześniej. Miejsce: Hala Sportowa- Gimnazjum- Sułkowice, ul. Sportowa 45 Godz. 15.00 - 17.00 - ważenie zawodników 18.00 - losowanie II dzień LIGHT-CONTACT 11 czerwca 2006 r. (niedziela) Godz. 10.00 - 14.00 - eliminacje i półfinały 14.00 - 15.00 - przerwa (pokazy taneczne) 15.00 - finały L-c 17.30 - zakończenie Mistrzostw Polski Czas trwania walk na MP- eliminacje 2x2 min. Finały 3x2 min. (o ile inaczej nie zadecyduje Komisja Sędziowska i Organizator)

    Odpowiedzi: 30 Ilość wyświetleń: 2961 Data: 5/25/2006 8:31:26 PM Liczba szacunów: 0
  • SUPLE CO ZEZARLEM W CZASIE CYKLU: * ester stack 1 pucha - nutrabolics - zostala jedna porcja bo juz nie moglem jesc. smak ochydny, nie dobrze mi sie robilo. walilo chemia na kilometr, bardzo zbrylony. dzialanie ? moze ciut lepsza pompa, ale zero poprawy jesli chodzi o koncentracje czy wytrzymalosc. nawet 40g porcja nie poprawiala nic. nie polecam ogolnie * cell pump 1 pucha duza - biogenix - skonczyl mi sie po nicalych 50 dniach mimo ze mialem brac 10g dziennie, chyba jednak wieksze porcje bralem smak dobry orange, nie czulem chemi jak w przypadku estera. masa jak widac czyli troche slabo ale silowo i wytrzymalosciowo dobrze. dobra regeneracja co podejrzewam bylo zasluga cp i mono. zdecydowanie polecam i nastepny cykl znowu zrobie z cp * creapure 200caps - ultimate - co tu duzo pisac o mono ? trudno mowic co dalo wiecej, cp czy mono, osobiscie obsstawiam ze cp. capsy dobrze sie lykalo, bez problemow. za ta kase warto * termo speed extreme - olimp - lacznie zjadlem cos kolo 120 capsow. hmm. nie odczulem za bardzo dzialania, bralem i czulem sie jakbym lykal witamine c. brak pobudzenia, zwiekszonej potliwosci czegokolwiek. capsy duze, trudno sie lykalo, stawaly w gardel. kijowo sie potem mi odbiajalo, cholernie dziwny posmak. nie polecam * prolongatum 2x3,5kg - biogenix - smak waniliowy i truskawkowy. obydwa mieszalem z woda zimna, rozpuszczalnosc dobra, smak tez dobry, nie za slodkie, tak w sam raz. jak badania pokazaly warto bylo brac prolo. dobra cena za ilosc i jakosc. polecam * tauryna mega caps 300 caps - olimp - coz tu napisac o taurynie ? dobrze wychodzi cena/jakosc, wiecej nie ma cos napisac * witamina C 200 caps - vitalmax - j/w * ionto vitamin drink liquid 500ml - vitalmax - smak kiwi, bardzo intensywny. na poczatku mi smakowal potem sie troche znudzil, dziwny posmak w mordzie mi zostawal. bez konkurencji prawie. dobra cena i jakosc. nastepnym razem biore truskawkowy smak * lecytyna 200g - olimp - tu o dzialaniu tez nie ma co pisac, bo nie zauwazylem. mozna lykac jak sie chce a jak nie to tez sie nic nie stanie * omega 3 - olimp - tez nie ma co pisac. dobry produkt za dobra kase * chela min - olimp - j/w z cyklu zadowolony nie jestem za bardzo. diete staralem sie trzymac, nie pilem, nie balowalem, przykladalem sie do cwiczen a efekty gownianie. kasy na suple poszlo a zmiany duzej nie ma. wiec ogolem do tylu go uwazam

    Odpowiedzi: 491 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/29/2007 6:37:54 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jak prawidłowo łączyć posiłki Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Tak każdy by chciał. Niestety czasami to, co apetycznie wygląda na talerzu i, na dodatek, jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA Makaron + warzywa Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, zaś makaron - węglowodany. Jeśli dodasz trochę oliwy z oliwek i posypiesz je parmezanem, zawierającym białko, otrzymasz kompletny posiłek. Owoce + sok z cytryny Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce sokiem z cytryny. Chleb razowy + wędliny Jeśli większość Twoich posiłków to kanapki, wybierz pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. Zawiera włókna regulujące wchłanianie tłuszczów. Papryka + oliwa z oliwek Oliwa pomaga przyswoić prowitaminę A. Występuje ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy jogurtu. Niełuskany ryż + woda Wypij szklankę wody, kiedy jesz posiłki bogate we włókna, jak razowy chleb czy niełuskany ryż. Napęcznieją w żołądku, nasycisz się od razu i zmniejszysz przyswajanie tłuszczów i cukrów. Mleko + cytrusy Porcja świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów i pomarańczy na śniadanie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dzięki cytrusom mleko staje się łatwiej strawne. Ryba + cytryna Zawsze skrapiaj sokiem z cytryny nie tylko rybę. Dotyczy to też kotleta lub hamburgera. Sok z cytryny poprawia smak, a zawarta w nim witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. Produkty zbożowe + strączkowe Produktom zbożowym brak jednych aminokwasów, a warzywom strączkowym drugich. Jeśli spożywasz je razem, dopełniają się, dostarczając białka równie cennego jak zwierzęce. Produkty zbożowe + owoce suszone Jeśli dorzucisz suszonych moreli do płatków kukurydzianych czy przyprawisz makaron sosem orzechowym, zwiększysz w potrawie ilość białka i uzyskasz więcej żelaza. ZŁE POŁĄCZENIA Istnieją połączenia, które zwalczają się zawzięcie, uniemożliwiając przyswojenie składników odżywczych z poszczególnych potraw. Oto czego powinnaś unikać. Makaron + mięso Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość. Jeśli w żołądku napotkają białko mięsa, które wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych, fermentują i powodują wzdęcia. Jaja + ryby Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników: awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli. Ser + rośliny strączkowe Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje utrudniające przyswajanie wapnia. Mleko + razowe dodatki Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale tak nie jest. Włókna razowych dodatków (płatków, kółeczek, kulek) sprawiają, że wapń z mleka gorzej się wchłania. Ser + mięso Jedząc je razem, uzyskasz maksimum białka, ale przy okazji też tłuszczów nasyconych, złych dla organizmu. Ponadto fosfor, w który bogaty jest ser, ogranicza przyswajanie cynku z mięsa. Warzywa + alkohol Jeśli jesz zupę jarzynową, nie pij alkoholu. Utrudnia przyswajanie witaminy B1, obecnej np. w fasoli. To samo grozi Ci, jeśli przy piciu wina czy piwa będziesz pogryzać suszone owoce. Jajka + ziemniaki Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajka. Kapusta + ryby Wszystkie rodzaje kapustnych zawierają substancje, które ograniczają przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe funkcjonowanie tarczycy. Kawa + mleko Kawa zawiera kwasy, wpływające na białko mleka, utrudniając trawienie. Dotyczy to też kawy cappuccino: ostry strumień gorącej pary wzmaga ten efekt i śniadanie zalega w żołądku.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/26/2004 2:52:12 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Ziołowa kuracja odchudzająca Wiele ziół może być pomocnych w odchudzaniu. Jednak stosowanie ich powinno być ustalane indywidualnie i kontynuowane przez 3 miesiące, Z ziół mogą korzystać też osoby po operacji woreczka żółciowego, z chorą wątrobą, tarczycą, sercem, z cukrzycą, anemią i wrzodami żołądka. Codziennie rano i wieczorem wypijamy ciepły wywar z mieszanki ziół. W trakcie odchudzającej diety ziołowej konieczna jest rezygnacja z wędlin i czerwonego mięsa przynajmniej przez 6 tygodni. Zabronione jest też picie alkoholu i czarnej kawy. Nie należy też spożywać mięsa kurczaka i kapusty. Dozwolone są natomiast mięso indyka i ryby. Zestaw oczyszczający krew 1 szklanka naparu dwa razy dziennie przez 28 dni. Czubatą łyżkę ziół zalewamy połową litra wrzątku, parzymy przez 15 minut, odcedzamy. Jedną szklankę pijemy o godzinie 7 rano przed śniadaniem, drugą-wieczorem przed snem o 20.00. Konieczne jest przestrzeganie podanych wyżej godzin. Składniki: - strączek fasoli 100 g - korzeń perzu 20 g - ziele krwawnika 30 g - kora kruszyny 10 g - ziele pokrzywy 50 g - liść maliny 20 g - liść brzozy 30 g - ziele rzepiku 30 g l zestaw odchudzający (na 28 dni) - kora kruszyny 100 g - kwiat dziewanny 20 g - ziele dziurawca 20 g - owoc jałowca 20 g - liść szałwi 30 g - korzeń mniszka lek. 20 g - liść borówki 30 g - kwiat głogu 50 g II zestaw na 28 dni - ziele rzepiku 100 g - liść melisy 20 g - koszyczki rumianku 20 g - ziele dziurawca 30 g - ziele lebiodki 30 g - korzeń lubczyku 20 g - liść poziomki 20 g - korzeń prawoślazu 30 g - owoce poziomki 5 g III zestaw na 28 dni - ziele lebiodki 50 g - liść jeżyny 20 g - owoc kolendry 20 g - liść pokrzywy 30 g - ziele dziurawca 20 g - babka lancetowata 50 g - liść szałwi 30 g - kwiat lawendy 20 g - ziele krwawnika 20 g UWAGA! Należy dokładnie przestrzegać podanych proporcji wagowych ziół. Od tego oraz od pór ich picia zależy skuteczność działania poszczególnych mieszanek. Kąpiele drożdżowe Aby wspomóc działanie mieszanek ziołowych, warto brać kąpiele w roztworze drożdży spożywczych, które odżywiają skórę i zaopatrują w witaminy. Aby przyrządzić roztwór należy rozpuścić kg drożdży w wannie wody. Podczas kuracji taką kąpiel stosować 2 razy w tygodniu, potem – raz na dwa tygodnie. Zamiast drożdży możemy dodawać do wody wywar z lipy i macierzanki. 200 g ziół gotujemy kilka minut w 3 l wody i wlewamy do wieczornej kąpieli. Rano masujemy ciało szczotką z włosia i bierzemy szybki prysznic Jedzenie, które odchudza Wiadomo, że tyjemy głównie od jedzenia. Jednak nie wszystkie pokarmy tuczą jednakowo a niektóre mogą nawet pomóc w odchudzaniu. Oczywiście spożywane z umiarem. Jabłka Dostarczają aż 300 ważnych dla zdrowia substancji. Dla odchudzających się szczególnie ważne są pektyny. Oczyszczają one jelita, wiążą i niwelują trujące substancje. Poza tym regulują układ trawienny i pobudzają wydalanie. Codziennie należy zjeść przynajmniej jedno jabłko. Makaron Wbrew obiegowym opiniom makaron nie jest tuczącym pokarmem. Bardziej niebezpieczne dla figury są tłuste sosy, które wraz z nim się spożywa. Jego zaletą jest zdolność do podnoszenia poziomu serotoniny w mózgu. Dzięki temu makaron poprawia nastrój co ma duże znaczenie w czasie uciążliwej diety odchudzającej. Ananas Wspaniale pachnie i smakuje. Zawiera niewiele kalorii (56 w 100g) więc polecany jest w diecie odchudzającej. To jednak nie wszystkie jego zalety, gdyż ananas jest też źródłem bromeliny, czyli enzymu przyśpieszającego przyswajanie białka. Należy pamiętać, że enzym ten występuje tylko w świeżych owocach – ananasy z puszki nie mają takich właściwośći odchudzających, tym bardziej że zawierają o wiele więcej kalorii. Brokuły Są wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g brokułów zawiera tylko 26 kcal, dlatego nie tuczą, choć są sycące. Najlepiej jest je gotować w wodzie lub na parze. Brokuły dostarczają dużej ilości kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Popcorn Jest doskonałą przekąską, którą można pogryzać np. podczas oglądnia telewizora zamiast tłustych chipsów lub orzeszków, w przeciwieństwie do których dość szybko zapewnia uczucie sytości. Jest też o wiele zdrowszy – zawiera dużo magnezu. Fasolka Zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy tkanki mięśniowej, zaś witaminy B regulują pracę układu nerwowego. Fasolka jak i inne rośliny strączkowe stabilizuje poziom cukru we krwi, co sprawia, że po jej zjedzeniu długo utrzymuje się uczucie sytości. Kapusta kiszona Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii i zawiera dużo witaminy C. Algi Są wysoko cenionym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór powoduje osłabienie i ospałość może też prowadzić do otyłości. Aby uzupełnić niedobory tego pierwiastka, należy spożywać suszone algi (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością), które można dodawać do różnych posiłków. Pierś kurczaka Jest idealna na kolację, zwlaszcza w połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C. Białko mięsa w zestawieniu z tą witaminą sprawia, że organizm wydziela nocą więcej hormonu stresu, który spala tłuszcz. Dzięki temu można chudnąć nawet we śnie. Trzeba jednak pamiętać o usunięciu tłustej skóry z piersi kurczaka i odpowiednim jej przygotowaniu, tzn. pieczeniu w piekarniku lub na grillu. Zupa jarzynowa Potrawa ta (o ile nie jest przygotowna na tłustym mięsnym wywarze ani zaprawina śmietanączy zasmażką) stanowi danie niskokaloryczne i bogate w wiele witamin, biopierwiastków oraz błonnik. Trzeba jednak pamiętać o tym, że warzyw nie należy gotować zbyt długo by nie straciły swych cennych właściwości. Chili Przyśpiesza spalanie tłuszczów i pobudzają do pracy „leniwy" układ trawienia. Ponadto ludzie spożywający pikantne dania, zużywają więcej kalorii. Używanie ostrych przypraw pomaga też ograniczać sól, co ułatwia chudnięcie. Niektórzy naukowcy twierdzą też, że ostry smak chili uwalnia endorfiny, związki uśmierzające ból, które w większych dawkach wywołują uczucie przyjemności. Ryż Zawiera dużo potasu, który wiąże nadmiar wody znajdujący się w komórkach tłuszczowych. Ponadto jest bogatym źródłem niacyny, tiaminy, żelaza i białka. Grejpfrut Sprawia, że komórki wolniej przyswajają produkty odżywcze, a tym samym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi i dłużej utrzymuje się uczucie sytości Coś słodkiego Wielu ludzi twierdzi, że nie mogłoby żyć bez słodyczy. Zazwyczaj słodkości kojarzą się nam z przyjemnością, co zresztą ma swoje naukowe uzasadnienie. Po ich spożyciu podnosi się poziom tryptofanu we krwi. Ten aminokwas przenika do mózgu i pobudza wydzielanie serotoniny, która poprawia nastrój. Inna teoria wyjaśniająca nasz wielki apetyt na słodycze głosi, że odziedziczyliśmy go po naszych przodkach, którzy po słodkim smaku nieznanych owoców rozpoznawali, że nie są one trujące i nadają się do jedzenia. Te hipotezy wyjaśniają, dlaczego tak ciągnie nas do słodyczy, jednak nie usprawiedliwiają ich nadużywania. Trzeba bowiem pamiętać, że objadanie się słodyczami może być szkodliwe. Słodycze są bardzo kaloryczne i spożywanie ich w nadmiarze często prowadzi do problemów z utrzymaniem odpowiedniej wagi. Ponadto jedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów może wywoływać zaburzenia sytemu hormonalnego regulującego poziom cukru we krwi, co może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu II. Nie oznacza to, że konieczne jest całkowite wyeliminowanie słodyczy z jadłospisu, należy jednak spożywać je z umiarem, niezbyt często i z pewnością nie wolno zastępować nimi posiłków. Produkty te co prawda często są w stanie zaspokoić głód , ale nie dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Zastępując słodyczami warzywa, owoce i inne wartościowe pokarmy, pozbawiamy się ważnych witamin i minerałów. Inny problem, to wpływ jaki mają słodkości na stan naszego uzębienia. Cukier zawarty w wyrobach cukierniczych przykleja się do powierzchni zębów i staje się doskonałym pożywieniem dla bakterii, które wywołują próchnicę. Najbardziej niebezpieczne są lizaki, landrynki i inne słodycze długo przechowywane w ustach, nieco mniej groźne są np. czekoladki, które zjadamy od razu a ponadto zawarty w nich tłuszcz powleka zęby pewnego rodzaju warstwą ochronną. Czasem jednak, szczególnie gdy nie mamy innego wyboru, możemy wspomóc się słodyczami, zwłaszcza, że niektóre z nich są dosyć pożywne: Czekolada: przyrządza się ją z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i różnych dodatków, jak: mleko w proszku, orzechy, kawa itd. 100g (tabliczka) gorzkiej czekolady dostarcza 554 kcal, mlecznej - 549 kcal, nadziewanej - 450 kcal, śmietankowej z orzechami - 585 kcal. Czekolada zawiera również magnez, potas, żelazo (mleczna - także nieco wapnia). Lody: 100 g zawiera około 160-200 kcal, mniej kaloryczne są lody owocowe i jogurtowe - ok. 110 kcal. Wiele firm oferuje obecnie lody dla diabetyków i o zmniejszonej kaloryczności. Mleko i produkty mleczne użyte przy produkcji lodów to również źródło wapnia (125-155 mg/100 g) fosforu (90-113 mg/100 g), witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (0,159-0,203 mg/100 g), oraz niewielkich ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E). Ciasta i ciasteczka: oprócz cukru dostarczają dużej ilości tłuszczu, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego (masło) lub utwardzonego tłuszczu roślinnego, często nie najlepszej jakości. Tłuszcze te są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans niekorzystnie wpływających na poziom cholesterolu we krwi. Zwiększają więc ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Ciasta zawierają sporo białka, bo dodajemy do nich jajka, mleko, sery. Najbardziej wartościowe odżywczo są serniki, dostarczające również wapnia, oraz ciasta z dużą ilością świeżych owoców. Cukierki, lizaki, żelki i landrynki: zawierają wiele substancji dodatkowych nadających im smak i aromat. Nie dostarczają one - oprócz energii - żadnych składników odżywczych. Czym zaspokoić apetyt na słodycze? Nie tylko słodycze są słodkie – świeże i suszone owoce, marchew, orzechy i migdały również zawierają sporo węglowodanów i mają wspaniały smak a jednocześnie są bogate w cenne składniki odżywcze. Efekt jo-jo Ze statystyk wynika, że każda otyła osoba ma za sobą przynajmniej jedną kurację odchudzającą. Okazuje się też, że po 2 od zakończeniu ambulatoryjnego leczenia otyłości 50% osób utrzymuje swoją nową wagę, reszta zaś tyje. Z kolei po 5 latach tyje już ok. 80% odchudzonych wcześniej osób. Zazwyczaj podejmują one kolejną próbę odchudzania. Kolejne próby zrzucenia zbędnych kilogramów, które kończą się niepowodzeniem wywołują dobrze znany wszystkim odchudzającym się efekt jo-jo. Taką nazwa określamy wahania wagi ciała, które w ciągu 5 lat mieszczą się w granicach pomiędzy 5 a 10%. Gdy wahania wagi przekraczają 10%, mamy do czynienia z bardzo nasilonym efektem jo-jo. Wiadomo, że efekt jo-jo to ogromny problem dla osób walczących z nadwagą, gdyż błyskawicznie unicestwia ich wysiłki podjęte w celu osiągnięcia smukłej sylwetki. Jednak okazuje się, że zjawisko to ma znaczenie nie tylko estetyczne ale ma też niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Wieloletnie badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych i w Europie wykazują, że wahania wagi ciała wiążą się ze wzrostem umieralności, mają też wpływ na zachorowalność i umieralność z powodu choroby wieńcowej serca zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Z wielu względów warto więc nie dopuszczać do wystąpienia efektu jo-jo. Nie znaczy to jednak, że należy rezygnować z odchudzania, gdyż otyłość także pociąga za sobą poważne problemy zdrowotne. Należy jednak odchudzać się odpowiednio, najlepiej w kilku etapach: Etap I - odchudzanie: - trzeba stosować wyłącznie racjonalne diety, opracowane na podstawie naukowych przesłanek; - nie należy jeść przekąsek nie przewidzianych w jadłospisie diety, ani stosować głodówek i diet jednoskładnikowych; - tygodniowo nie wolno chudnąć więcej niż 1 kg. Etap II - utrzymanie wagi po schudnięciu: - należy ogrniczyć spożycie pokarmów o ok. 400 kcal w stosunku do zapotrzebowania energetycznego; - nie można zapominać o aktywności ruchowej (codziennie 3-5 km marszu, co drugi dzień 30 min gimnastyki).

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/26/2004 4:59:26 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Sposób na odporność U progu zimy warto przygotować się na atak wirusów. Jednym ze sposobów wzmocnienia układu odpornościowego jest wzbogacenie diety w dostępne także późną jesienią i zimą składniki, które skutecznie wspomagają organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Są to produkty bogate w przeciwutleniacze i witaminy (zwłaszcza A, E i C), przede wszystkim warzywa i owoce. Warto jadać surówki na bazie marchwi i kiszonej kapusty (wit. A i C) z dodatkiem oleju (wit. E). Nieocenionym zimowym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, a także ziemniaki; sporo witaminy A jest w suszonych morelach. Ważnym uzupełnieniem zimowej diety jest czosnek. Zawarta w nim alicyna ma właściwości bakteriobójcze i działa jak naturalny antybiotyk. Warto także regularnie jadać jogurt. Zawiera on kultury bakterii Lactobacillus acidophilus; pobudzają one komórki zwalczające bakterie.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/11/2004 5:50:20 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    1.Odrzucenie (ograniczenie) mleka krowiego. Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla cielaków, (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko jest produktem ciężkostrawnym, co powoduje w następstwie zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest alergizujące (najbardziej alergizuje frakcja β-laktoglobulina), zawiera tłuszcze zwierzęce, powodujące zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukiwanie wapnia z organizmu. Przyswajalność wapnia z mleka jest gorsza niż np. z warzyw lub orzechów, ze względu na gorszą proporcję z innymi związkami potrzebnymi do wchłaniania wapnia. Jeżeli chodzi o produkty mleczne fermentowane (jogurt naturalne, kefiry, twarogi, zsiadłe mleko, a nawet sery żółte) są one polecane, gdyż bakterie zawarte w tych produktach wykonały "robotę" za nasz układ trawienny i produkty te jeszcze przed spożyciem zostały nadtrawione. Ponadto produkty te zawierają przyjazne dla naszej flory bakteryjnej "mikroby", polecane szczególnie po kuracjach antybiotykowych. 2. Odrzucenie (ograniczenie) białej mąki. Biała mąka jest produktem rafinowanym i w związku z tym jest pozbawiona witamin i soli mineralnych (zawiera śladowe ilości takich związków, bądź też jest sztucznie wzbogacana). W skład ziarna zbóż wchodzi skrobia i otoczka, która jest usuwana w przypadku białej mąki. Witaminy i sole mineralne znajdujące się w otoczce umożliwiają rozkład i przyswojenie przez nas skrobi. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego. W dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie produktów otrzymywanych z mąki nieoczyszczonej, czyli z mąki razowej, graham bądź też z mąki grubo mielonej. Wskazane jest też spożywanie produktów otrzymanych bez użycia drożdży. 3. Odrzucenie (ograniczenie) cukru i aspartamu. Cukier podobnie jak mąka jest produktem rafinowanym otrzymywanym w naszym kraju z buraków. W przeciwieństwie do buraków cukier jest kompletnie pozbawiony substancji biologicznie czynnych - witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i fermentów. Cukier otrzymywany z buraków jest dokładnie oczyszczany, filtrowany i krystalizowany. Często stosowanym w produkcji cukru zabiegiem jest wybielanie przy pomocy chlorku wapnia, a więc trucizny. Czysty cukier spożywczy to sacharoza - źródło kalorii i wysokiego indeksu glikemicznego. Podobnie jak w przypadku białej mąki w dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu. Cukier w związku z dużym spożyciem jest jednym z głównych winowajców cukrzycy (co pokazują statystyki zachorowalności w krajach wysoko rozwiniętych). Należy pamiętać, że źródłem cukru jest nie tylko cukier spożywczy, ale również (a może przede wszystkim) ciastka, cukierki, napoje i herbatniki. Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. W skład aspartamu wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol (który jest substancją pomocniczą w otrzymywaniu aspartamu). Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni (jego pozostałości nie do końca są usuwane w aspartamie), gdyż rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd - silnie toksyczną neurotoksynę. Źródła aspartamu w żywności to: multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, napoje dietetyczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające, mrożone desery, napoje kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu. W zastępstwie cukru (sacharozy) i aspartamu polecałbym używanie fruktozy, dostępnej w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w dużych marketach. Fruktoza jest cukrem słodszym od sacharozy, w związku z tym używa się jej mniej, a ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny. Uważam też za korzystne (pomimo wysokiego indeksu glikemicznego i dużej kaloryczności) spożywanie w umiarkowanych ilościach naturalnego miodu, który w swym składzie posiada wiele cennych substancji biologicznie czynnych. 4. Odrzucenie (ograniczenie) soli i glutaminianu sodu. Ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) i glutaminianu sodu zmniejsza zagrożenie nadciśnieniem tętniczym. Sód podnosi ciśnienie krwi u wielu ludzi. Ograniczać spożycie soli powinni w szczególności ludzie z nadciśnieniem oraz osoby z rodzin, w których występuje nadciśnienie. Poza tym sód sprzyja otyłości, powoduje niektóre choroby serca, nerek, skóry, powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co obciąża układ krążenia. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6g. Aktualne spożycie w Polsce jest znacznie wyższe. Należy więc rezygnować z dosalania potraw przed spożyciem i ograniczać dodawanie soli w czasie gotowania. Glutaminian sodu jest substancją dodawaną do żywności jako tzw. wzmacniacz smaku i zapachu. Substancja ta jest silnie alergizująca, ponadto może być przyczyną bólów głowy, napadów duszności, zaczerwienienia twarzy. Należy także pamiętać, że dużo soli, a zwłaszcza glutaminianu sodu znajduje się w takich produktach jak: wędliny, zupy w proszku, mieszanki przyprawowe. 5. Picie płynów przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Picie płynów w czasie posiłku powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych i powoduje zaburzenie procesów trawiennych. Nawyk picia płynów w czasie posiłku prowadzi do powstawania gazów, wzdęć i zaparć. Aby przyzwyczaić się do braku płynów w czasie posiłku (gdy odczuwamy suchość w ustach) należy w trakcie posiłku przepłukiwać usta. Unikanie picia płynów w czasie posiłku ma dobrą stronę dla osób z nadwagą. Podczas "suchego" jedzenia zjemy mniej posiłku, a przez to dostarczymy organizmowi mniej kalorii. 6. Dokładne gryzienie i przeżuwanie spożywanego pokarmu Pierwsze trawienie odbywa się w jamie ustnej. Dokładne gryzienie i przeżuwanie i wymieszanie ze śliną spożywanego pokarmu umożliwia w dalszej kolejności sokom żołądkowym dokładniejsze i szybsze trawienie, przez co pokarm "wpadający" do żołądka szybciej "wypada" z żołądka. 7. Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym. Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 60). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny. 8. Zażywanie dużej ilości ruchu na świeżym powietrzu. "Nic tak nie niszczy organizmu, jak długotrwała fizyczna bezczynność" - powiedział grecki filozof Arystoteles. Ruch jest źródłem zdrowia, natomiast ruch na świeżym powietrzu źródłem dobrej kondycji i zdrowego serca. Sporty najbardziej "przyjazne" dla naszego organizmu to: pływanie, wioślarstwo i bieganie. 9. Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Produkty obfitujące w cholesterol również podnoszą stężenie cholesterolu. Oleje roślinne nie wykazują takiego działania. Zastępując tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi (szczególnie polecana jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno), należy pamiętać, że ogólne spożycie tłuszczu powinno być mniejsze, niż to wynika ze zwyczajów żywieniowych. Duża zawartość tłuszczu niekorzystnego dla zdrowia znajduje się także w tłustym mięsie, tłustych wędlinach, lodach, ciastach, kremach, chipsach. Przygotowując mięso do spożycia, zalecane jest oddzielenie widocznego tłuszczu. Spośród różnych technik kulinarnych godne polecenia jest gotowanie i pieczenie bez tłuszczu (na ruszcie). Smarując pieczywo masłem, smaruj cienką warstwą. 10. Spożywanie produktów nieprzetworzonych zawierających naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce są najlepszym i niezastąpionym przez żadne preparaty źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika jak również mniej poznanych związków takich jak: bioflawonoidy, substancji witaminopodobnych i nie wchodzących w skład witamin i minerałów antyoksydantów. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, wody oraz minimalną zawartość tłuszczu (z wyjątkiem kokosa i awokado) wartość kaloryczna nieprzetworzonych warzyw i owoców jest niższa w porównaniu do innych produktów. Nieprzetworzone warzywa i owoce powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Godnym polecenia jest stosowanie w naszym menu mrożonek owocowych i warzywnych (szczególnie w okresie zimowo-wiosennym) i warzyw kiszonych. Najlepszym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (tzw. witamina F) jest żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie) i oliwa z oliwek tłoczona na zimno, ze względu na zawartość odznaczającą się największą wartością i aktywnością biologiczną kwasów tłuszczowych należących do rodziny omega-3. 11. Unikanie roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek). Wszystkie rośliny zbierane poza ich okresem wegetacyjnym mają inny skład (np. sałata, pomidor, kapusta pekińska). Zamiast cukrów, białek zawierają półprodukty - np. azotany, które w wyniku przemian biochemicznych zamieniają się w ciągu kilku godzin na azotyny, które w jamie ustnej tworzą rakotwórcze nitrozoaminy. 12. Używanie masła zamiast margaryny. Margaryna w przeciwieństwie do masła jest produktem syntetycznym, otrzymywanym w wyniku uwodornienia tłuszczów roślinnych, w wyniku czego powstają izomery trans, znane ze "zdolności" rakotwórczych i podwyższania poziomu złego cholesterolu we krwi (poprzez specyficzne zdolności - powodowanie nieprzepuszczalności błon komórkowych). Ponadto margaryny wzbogacane są syntetyczne witaminy A, D, E, i K, które w przeciwieństwie do naturalnych witamin zawartych w maśle wchłaniają się z olbrzymim trudem. Nie powinniśmy jednak przesadzać również z masłem, ze względu na zawartość złego cholesterolu. 13. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o niskokaloryczne produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Głodzenie na zmianę z jedzeniem 1-2 obfitych posiłków powoduje "rozregulowanie" przemian metabolicznych w organizmie. Nie należy najadać się do syta, a tylko zaspakajać głód. Jeśli przerwy między posiłkami są zbyt długie, można zjeść coś niskokalorycznego np.: jabłko, jogurt naturalny lub wypić wodę. Podjadanie między posiłkami to dodatkowe, niepotrzebne kalorie. 14. Spożywanie ostatniego posiłku najpóźniej na 2 godziny przed pójściem spać. Ostatni posiłek powinien być spożyty co najmniej 2 godziny przed snem. Zapobiegnie się w ten sposób trudnościom z zasypianiem spowodowanym intensywną pracą przewodu pokarmowego. 15. Spożywanie minimum 1 litr dziennie wody niegazowanej z dodatkiem cytryny. Woda niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu, pod warunkiem odpowiedniej jej jakości i czystości. Woda jest napojem zupełnie pozbawionym kalorii, w związku z tym diecie niskokalorycznej zalecana jest większa ilość płynów niż tylko 1 l. Nie powinniśmy przesadzać z wodą mineralną. Jeśli pijemy wodę mineralną to powinna to być woda mineralna niegazowana, ponieważ napoje gazowane pobudzają apetyt. Dodatek cytryny ze skórką niesie ze sobą naturalną witaminę C, mikroelementy i hormony roślinne. Pijąc powinniśmy pamiętać o piciu wody przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. 16. Ograniczenie ilości spożywanej kawy i zwykłej herbaty. Kawa i herbata są korzystne dla zdrowia tylko wtedy, gdy spożywane są w ilości nie większej niż 2 szklanki dziennie i bez dodatku cukru. W takiej ilości mają pozytywny wpływ na układ krążenia i mózg. Godna polecenia jest zielona herbata, która zawiera w swym składzie wiele niezbędnych dla naszego organizmu elementów. Zielona herbata oczyszcza krew, wzmacnia zęby, posiada właściwości bakteriobójcze, działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym. Czarne herbaty ze względu na zawartość garbników są mniej zalecane. Powinniśmy również pamiętać, aby unikać picia herbaty i kawy, które stoją kilka godzin, ze względu na tworzące się w niej substancje szkodliwe. 17. Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. Syntetyczne dodatki do żywności dodawane są masowo od kilkunastu lat, wzbudzają wiele kontrowersji. Wiele z nich wycofano z użytku, inne uznano za niebezpieczne, inne wreszcie za podejrzane np. o działanie rakotwórcze, o działanie alergenne, co oznacza, że przy ich stosowaniu należy zachować szczególną ostrożność, gdyż mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, smak, zmienić kolor, konsystencję, zapach, przedłużyć trwałość, czyli oszukiwać nasze zmysły: smak, węch i wzrok. Do najbardziej "podejrzanych" zaliczają się: E 127 Erytrozyna, E 131 Błękit patentowy, E 142 Zieleń S, E 211 Benzoesan sodu, E 221 Siarczyn sodu, E 250 - E 252 Azotyny i azotany sodu i potasu, E 310 Galusan propylu, E 320 Butylohydroksyanizol (BHE), E 321 Butylohydroksytoluen (BHT), E 330 Kwas cytrynowy, E 338 Kwas fosforowy, E 621 Glutaminian sodu, E 951 Aspartam, E954 Sacharyna. 18. Unikanie palenia papierosów i wdychania dymu papierosowego oraz unikanie nadmiernej ilości alkoholu. Palenie papierosów zarówno "czynne" jak i "bierne" niszczy witaminę C. Dym z jednego wypalonego papierosa niszczy w organizmie około 25 mg witaminy C. Papierosy są również jednym z największych "sprzymierzeńców" chorób nowotworowych. Alkohol jest bogatym źródłem energii, nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych, a u osób z podwyższonym stężeniem trójglicerydów sprzyja jego dalszemu wzrostowi. Podnosi także ciśnienie krwi. Częste spożywanie umiarkowanych nawet ilości może prowadzić do uzależnienia. Ludzie pijący częściej chorują na marskość wątroby, zwyrodnienie mięśnia serca, nowotwory i inne choroby. Jeśli chcemy pić alkohol to powinno to być wino (w szczególności czerwone wino z dzikiej róży, które jest zalecane), ewentualnie niewielkie ilości piwa

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/11/2004 10:56:23 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witaminy i selen obniżają ryzyko astmy u dzieci Witamina C i A oraz selen mogą obniżać ryzyko zachorowania na astmę u dzieci - zaobserwowali naukowcy z USA. Naukowcy z Uniwersytetu Cornella przebadali ponad 7 tys. 500 dzieci między 4. a 16. rokiem życia. W surowicy krwi pacjentów oznaczono poziom trzech witamin - E, C i beta-karotenu, a którego w organizmie powstaje witamina A oraz poziom selenu. Wszystkie te związki są zaliczane do przeciwutleniaczy, które neutralizują w komórkach bardzo aktywne cząsteczki o nazwie wolne rodniki. Powstają one jako uboczny produkt przemiany materii, a ich nagromadzenie grozi zniszczeniem cennych składników komórek i uszkodzeniem tkanek. Badacze zaobserwowali, że dzieci, które miały wyższy poziom witaminy C i beta-karotenu w surowicy, czyli spożywały więcej tych witamin, miały o 10 proc. niższe ryzyko zachorowania na astmę w przyszłości, niż reszta uczestników badań. Spożywanie wyższych dawek selenu było z kolei związane z 20 proc. spadkiem ryzyka astmy. Podobnej zależności nie zaobserwowano jednak dla witaminy E. Co ważne, przeciwutleniacze najsilniej chroniły te dzieci, które były narażone na bierne palenie w domu - znany czynnik ryzyka astmy. Wyższy poziom beta-karotenu obniżał ryzyko astmy o 40 proc., a selenu o 50 proc. Dokładne wyniki publikuje pismo "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine".

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/13/2004 5:46:26 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Naturalna bezkofeinowa arabica Kawę z gatunku Coffea arabica, o naturalnie niskiej zawartości kofeiny, odkryto w Etiopii. Krzyżowanie jej ze szczepami hodowanymi na skalę przemysłową może wprowadzić na rynki smaczną, naturalnie bezkofeinową kawę - informuje "Nature". Kawa bezkofeinowa stanowi około 10 proc. światowego rynku kawy, mimo że w procesie pozbawiania kofeiny ziarna tracą ważne związki smakowe i zapachowe. Najczęściej uprawianą i najpopularniejszą na świecie kawą jest arabica (Coffea arabica). Zawiera ona jednak kofeinę. Dotychczasowe próby przenoszenia cechy "bezkofeinowości" z dzikiej, naturalnie bezkofeinowej kawy z Madagaskaru, zawodziły - z powodu istnienia w tych roślinach silnych barier genetycznych. Jeśli by się nawet powiodły, taka kawa byłaby także prawdopodobnie gorszej jakości. Naturalnie bezkofeinowy szczep C. arabica odkryli ostatnio Paulo Mazzafera i jego współpracownicy, którzy w Etiopii natrafili na C. arabica z naturalną, bardzo niską zawartością kofeiny (w liściach i innych częściach rośliny). Naukowcy sądzą, że tę cechę roślin można przenieść - drogą regularnych krzyżówek w obrębie jednej odmiany - z kawy niskokofeinowej na bardzo wydajne, uprawiane na skalę przemysłową szczepy C. arabica o bardzo wysokiej jakości.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/24/2004 6:22:45 AM Liczba szacunów: 0
  • kaka- taka silna to ja nie jestem... :-D Viki- dzięki :-) nie mam ostatnio weny na nic. wstaje ciemno jak w nocy, wychodze z pracy to samo..głowa mnie ciągle boli, nie wiem czy to pogoda, czy co... we wtorek byłam u fizjo podziałać jeszcze z moją szyją. Jest o wiele lepiej niż było, ale jeszcze coś tam czuje, szczególnie po treningach. czwartek trening: A. Przysiad 5*5 5x20/5x30/5x40/5x40/5x40/5x40/5x40 5x20/5x30/5x35/5x40/5x40/5x40/5x40/5x40 5x20/5x30/5x30/5x40/5x40/5x40/5x40/5x40/ 5x20/5x30/5x35/5x35/5x35/5x40 5x20/5x30/5x35/5x35/5x37,5 B. RDL 4*8 8x40/8x42,5/8x42,5/6x45 8x40/8x40/8x42,5/8x45 8x40/8x40/8x40/8x40 8x30/8x40/8x40/8x40 8x30/8x25/8x40/8x40 C. HT 4*8 8x65/8x65/8x70/8x70 8x65/8x65/8x65/8x67,5 8x65/8x65/8x65/8x65 8x60/8x65/8x65/8x65 8x60/8x65/8x65/8x65 D. Odwodzenie nóg na maszynie 4*10 10x37,5/10x37,5/10x37,5/10x37,5 10x37,5/10x37,5/10x37,5/10x37,5 10x37,5/10x37,5/10x37,5/10x37,5 10x30/10x37,5/10x37,5/10x37,5 10x30/10x37,5/10x37,5 E. Wznosy kolan do klatki w zwisie na drążku brak 10/9/9 9/9/8 10/9/8 10/8/8 A- no te przysiady to tragedia.. chyba nie jestem do tego stworzona. 40 kg ostatnio poszło sprawnie, ale teraz ledwo podnosiłam. Wiem, że to ciężar mały, ale nie daje rady wziąć więcej na tą chwilę. Chciałam w tym tyg dołożyć, ale jak zrobiłam pierwszą serię z 40 to mi się odechciało, ledwo zrobiłam to 5x5. masakra. B- tu tak samo- ostatnio 45 kg lekko weszło 8 razy, a teraz6 razy ledwo co.. przy tym 45 chyba muszę już brać paski, chociaż ostatnio lekko weszło bez pasków, nie wiem z czeg to wynika. W ogóle zauważyłam, że po RDL ze sztangą na drugi dzień czuje bardzo kaptury, to normalne, czy robię coś źle? C- to w miarę weszło, chociaż powiem, że jest to nie lada wyzwanie po przysiadach i RDL D- dobicie masakryczne D- drążek cały czas zajęty i zaczęła mnie głowa boleć i odpuściłam i po tym treningu mam takie domsy, że ledwo chodzę- czwórki, dupa, dwójki, boki, wszystko. I do tego kaptury i plecy u góry. W tym tyg tylko dwa treningi, chciałam iść dzisiaj, ale ledwo chodzę, a wieczorem mam wigilię z pracy i nie chce tam paść, więc odpuszczam trening. W ogóle jutro mija 2 lata dziennika :-D jak będę mieć trochę czasu to skrobne małe podsumowanie acha i byłam we wtorek u endo i wyniki się znacznie polepszyły. Tsh z prawie 4 spadło do 1, reszta też lepiej. Letrox 50 mi służy, Zresztą ma to też odwzorowanie w moim samopoczucie, czuje że jest lepiej. Zmieniony przez - cod123 w dniu 2017-12-16 11:32:55

    Odpowiedzi: 1880 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/16/2017 11:28:56 AM Liczba szacunów: 3
  • Dzięki Night za chęci, ale na razie będę musiała zostawić plany siłowe na potem.. trochę mnie tu nie było, czas szybko leci. w tym tygodniu dwa treningi: A. Wyciskanie sztangi leżąc 5*5 5x20/5x25/5x30/5x30/5x30/5x30/5x30 5x20/5x25/5x25/5x30/5x30/5x30/5x30/5x30/4x35 5x20/5x20/5x20/5x25/5x25/5x25/5x25/5x25 10x20/9x25/10x25 10x6/10x8/10x8 sztangielki B. Inverted row 4*8 6/5/5/5 8/6/6/5 8/8/8/8 8/8/8/8 8/8/8/8 C. Ściąganie linek wyciągu na bramie w klęku 4*10 12x15/10x15/10x15/10x15 10x20/10x20/8x25/8x25 10x20/10x25/10x20/10x20 10x20/10x20/10x25/10x25 10x15/10x20/10x25/10x25 D. Wiosłowanie sztangą 3*10 10x25/10x25/10x25 10x30/8x30/8x30 10x20/10x30/10x30/10x30 5x20/5x30/5x37,5/5x37,5/5x37,5/5x37,5/5x37,5 5x20/5x30/5x35/5x37,5/5x37,5 E. Wyciskanie sztangielek siedząc 3*10 10x6/10x6/10x6 10x8/10x8/9x9/8x9 10x8/10x8/10x8 10x6/10x8/9x8 10x6/10x6/10x6 drugi: A. Opuszczanie CHIN UP 3x5 zrobiłam ściąganie drążka 5x30/5x30/5x30/5x35/5x35 5/5/5/4 5/5/5/3 5/5/5 5/5/5 5/5/5 5/5/3 B. Wiosłowanie pół sztangą 4*8 8x20/8x20/8x20/8x20 waga nałożona 8x20/8x20/7x22,5/7x22,5/waga nałożona 8x20/8x20/8x20/8x20/waga nałożona 8x17,5/8x20/8x20/7x20 waga nałożona 8x17,5/8x17,5/7x19/7x19 waga nałożona 8x15/8x17,5/8x17,5/7x19 waga nałożona 8x15/8x15/8x17,5/8x17,5 waga nałożona C. Przyciąganie linki wyciągu jednorącz 4*8 8x15/8x15/8x15/8x15 8x20/8x20/8x20/8x20/6x25 8x20/8x20/8x20/8x20/8x20 8x20/8x20/8x20/8x20/8x20 8x15/8x20/8x20/8x20/8x20 8x20/8x20/8x20/8x20/8x20 8x15/8x20/8x20/8x20/8x20 D.Face pull 3*12 12x15/12x15/12x15 12x15/12x15/12x15/8x20 12x15/12x15/12x20 12x15/12x15/12x15 12x15/12x15/12x15/12x15 12x15/12x15/12x15/10x15 12x15/12x15/12x15 E. Rozpiętki 3*12 12x4/10x5/10x5 12x4/8x6/8x6 12x5/12x5/10x5 12x4/12x5/12x5 12x4/12x4/8x6 12x4/12x5/12x5 12x4/10x5/10x5 ciężary celowo zmniejszone. mam cały czas problemy z szyją.. przezto to idzie mi też na głowe- częste bóle głowy- w tym tygodniu czułam się naprawde źle. Już jest lepiej. Byłam kilka razy u fizjo, ale problem mimo to się cały czas pojawia, szczególnie po treningu, gdzie jest ta szyja rozdrażniona. Postanowiłam wstępnie na 2-3 tyg odstawić trening z większym obciążeniem i robić z mniejszym lub jakiś inny, jeszcze nie wymyśliłam. Miałam też sporo stresów ostatnio, rozmowy o pracę, jeszcze nie znam wyniku końcowego, mam nadzieję że mi się uda. No i nie wiedzieć kiedy minęło 2 lata dziennika :-) i ponad 3 lata z treningiem siłowym, fajnie, polubiliśmy się :-) w tym roku kontynuowałam moją rekompozycję. Nie przytyłam, trochę schudłam ok 2 kg. Polepszyłam moje wyniki tarczycy, czuję się o wiele lepiej. Mam jedzenie pod kontrolą, jakiś czas już nie liczę, jem na oko ok 2 tys kalorii, czasem zjem słodycze, jak sobie założe, że zjem jedną kostkę czekolady to jem jedną, nie mam czegos takiego że płyyynę i to jest fajne. poniżej kilka fotek, światło beznadziejne, ale nie miałam jak zrobić... acha i mamy w domu nowego lokatora. chodzimy karmić koty na ogrody działkowe i nagle pojawił się taki malutki 3 msc kociak... ledwo chodził, oczek nie otwierał jakbym go nie wzieła prawdopodobnie nie przeżył by nocy, Zgłosiliśmy to towarzystwa opieki nad zwierzętami i wzieliśmy tymczasowo kociaka do siebie. Dostał zastrzyki, antybiotyki bo miał zaawansowany koci katar. Po kilku dniach postanowiliśmy go adoptować na stałe :-D No i wszystkim wesołych swiąt! /SFD/2017/12/23/feed5e796c7148b7af988498e184fd8a.jpg /SFD/2017/12/23/3965effc92fd45e89b2d4953043c0a8d.jpg

    Odpowiedzi: 1880 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/23/2017 12:46:41 PM Liczba szacunów: 5
  • Sposób na Zakwasy :)

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    A ja gdzieś czytałem, że to zasługa przede wszystkim wit. C ;) Cyt. z FA: "... Witamina C jest potężnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować niebezpieczne wolne rodniki. Naukowcy z Uniwersytetu Północna Karolina w Greensboro odkryli, że suplementacja wit. C zmniejszyła bolesność mięśni wywołana treningiem ekscentrycznym oraz zmniejszył sie poziom markerów świadczących o uszkodzeniu mięśni. Wit. C nie miała żadnego wpływu na poziom generowanej siły po treningu, jednak zmniejszała ból i uszkodzenia mięśni wywołane opóźnioną bolesnością"

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/3/2007 8:04:53 PM Liczba szacunów: 0
  • [DT] Dream - syn marnotrawny

    Post
    Dzienniki Juniorów

    08.04.2015 MATFIZ NA CROSSFICIE!!! Mój dzisiejszy trening można uznać za "trening z kalkulatorem". Taki algorytm wykminiłem, że aż miło 8-) Na wf się nie zmęczyłem w sumie, ale było fajnie :)) graliśmy w siatkówkę, na poziomie klasowym, czyli siatka na poziomie 2 metry 24cm 8-) sieki szły z 6 metra nawet 8-) zagrywka z wyskoku potrafiło wejść po 8 asów na raz, bo siatka tak niska, że zabijałem XD Trening CROSSFIT a) kompleks sztangowy 6 obwodów X 8 powtórzeń w każdym ćwiczeniu, sztanga 40kg - wiosłowanie - deadlift - power clean - front squat - push press - back squat b) przerwa c) tyle power clean to thruster ile trwał a) d) tyle pull up ile wynik mnozenia czasów b)*c) + za każde odbicie od ziemi 5 pompek na koniec treningu * zawsze zaokrąglamy w górę (ofc. czas chodzi o minuty ) a) 20 minut - czyli 20 powtórzeń w c) b) 3 minuty c) 5 minut - czyli 5x3=15 podciągnięć d) każde podciągnięcie poszło z wybiciem - czyli 15x5=75 pompek Czas treningu: ok. 30 minut (25 minut pracy + 3 minuty przerwy + podciągnięcia + pompki) WF Wf jak wf, napisałem wyżej 8-) Dieta /SFD/Images/2015/4/8/c532b990008b453db58cfe42347af258.jpg Tak z crossa wychodzę!!! /SFD/Images/2015/4/8/80119e359a5c490b9501d30841c5ec2a.jpg Zmieniony przez - DreamEvil w dniu 2015-04-08 17:30:26

    Odpowiedzi: 621 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/8/2015 5:26:49 PM Liczba szacunów: 0
  • Z tygodnia na tydzień coraz gorzej z siłą, wytrzymałością, psychiką. Za 3 dni wracam do rodzinnego domu na wakacje i mam nadzieję, że się to poprawi :-) no i w końcu będą filmiki z treningów /SFD/Images/2015/12/31/3f9f720b30754c88ad2b69dba5187d70.png 4 obwody (10sek między ćw, 120sek między obwodami) A1. Podciąganie wąsko podchwytem broda ponad drążek 4-6powt 30/25/20/15 A2. Wiosłowanie sztangą nachwytem 6-8powt 117.5/110/100/90 A3. Martwy Ciąg ze szrugsem z podium 10-12 powt 117.5/110/100/90 A4. Uginanie nóg leżąc 60/55/50/45 /SFD/Images/2015/12/31/acc92f55423e4a7a89d3fb329dc7cab1.png Wcześniej schodziłem 5kg co jeden obwód, teraz o 10 bo wszystkie serie byłyby szarpane. Co prawda lepiej mi się ćwiczyło niż tydzień temu dlatego, że kupiłem paski i mogłem przy wiośle skupić się wyłącznie na pracy plecami a nie martwić się tym, że zaraz puści mi chwyt. Zmiana żurawia na uginanie podudzi na + (jest dzisiaj niedziela i dalej czuje dwójki). /SFD/Images/2015/12/31/1ed00af69fb14488be900148253099f3.png Przed treningiem: BurnShape 3x Po treningu: Supreme Whey 60g, MG Plus 50ml Wit C 2g Na noc: Wit C 1g Muszę przyznać, że genialny jest Supreme Whey.. Wcześniej miałem caffe latte a teraz kokos- oba świetne zarówno na wodzie jak i jako dodatek do deserów ale za to bardzo szybko ubywa proch ... %-) /SFD/Images/2015/12/31/d3622b4a887b438da8067552d079485f.jpg Mój ulubiony deser z wykorzystaniem Suprem'a (przepis od wojo zmc) w formie płynnej czekolady %-) /SFD/Images/2015/12/31/2816b04b24ac48e3ab40370b9d10adf2.jpg /SFD/Images/2015/12/31/ef6120b7769a4d05bfaca336f261ce30.png Zdjęcia szamy z tych 3 dni /SFD/Images/2015/12/31/18ade191842f418284cb4a4274762ec7.jpg Zmieniony przez - IGM w dniu 2013-07-07 18:46:10

    Odpowiedzi: 691 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/7/2013 6:38:43 PM Liczba szacunów: 0
  • Trening, później na chwilę na uczelnie zakończyć praktyki a reszta dnia spędzona na oglądaniu filmów, seriali, leżeniu, spaniu. Jutro ostatni trening w Bstoku, przeprowadzka i wyjeżdżam do Zamościa (w końcu) :-) Ostatnio w Tesco wpadłem na szynkę w wersji 'light' 7% zawartości tłuszczu. Cholera przeterminowało się ... %-) /SFD/Images/2015/12/31/87cd68fdc8ff457199e945929930374c.jpg /SFD/Images/2015/12/31/8137f015aff74c13baac9b37356291ad.png Barki 4 obwody (10sek między ćwiczeniami, 120sek między obwodami) A1. Wyciskanie szeroko sztangi zza głowy siedząc 8-10powt 70/60/50/40 A2. Wznosy sztangi wzdłuż tułowia szeroko 6-8powt 70/60/50/40 A3. Wyciskanie wąsko sztangi sprzed głowy 8-10powt 70/60/50/40 60sek przerwy B1. Unoszenie ramion na boki ze sztangielkami 10-15powt 8/6/4/4 B2. Unoszenie ramion na boki ze sztangielkami w opadzie tułowia 10-15powt 8/6/4/4 Bicepsy A1. Uginanie ramion ze sztangielkami chwytem młotkowym na ławce 45st 6-8powt 20/18/16/14 A2. Uginanie ramion ze sztangielkami na modlitewniku 6-8powt 14/12/10/8 A3. Uginanie ramion ze sztangą stojąc od kąta 90st do góry do upadku mięsniowego /SFD/Images/2015/12/31/5b490522ed7648b28cee5c2f2a9afc13.png Jak zwykle przy wyciskaniu sprzed głowy już nie mam siły.. 1 obwód siłowo, pozostałe tempem 1sek koncentryczna 4 sek ekscentryczna, o wiele lepiej niż tydzień temu gdzie wszystkie obwody były wykonane bardziej siłowo. Czasami trzeba schować dumę do kieszeni :) Mimo codziennego rozciąganie i rolowania wałkiem po prostownikach dalej czuję dyskomfort przy chodzeniu. Dodatkowo dalej rwie mnie dwójka. Jutro prawdopodobnie nogi zrobię na małych ciężarach. /SFD/Images/2015/12/31/98df113abe67410aa35abc0c6db72946.png Przed treningiem: BurnShape 3x Po treningu: Supreme Whey 60g, MG Plus 50ml Wit. C 2g Na noc: Wit. C 1g /SFD/Images/2015/12/31/f5b31b502ed74b03a7ecf76b029daefd.png 1. Szynka wieprzowa z małą zawartością tłuszczu 250g + warzywa kawa TRENING rodzynki 20g + ryż basmati 50g + cynamon 2. Flądra filet 150g + 3 jaja + warzywa 3. Szynka wieprzowa 250g + 3 jaja + warzywa zielona 4. Szynka wieprzowa 250g + warzywa + mięta, koper włoski 5. Dorsz filet 150g + masło + warzywa + pokrzywa /SFD/Images/2015/12/31/6a9f29fe4f7043cb9b8f36d624cb874a.jpg Zmieniony przez - IGM w dniu 2013-07-08 19:36:59

    Odpowiedzi: 691 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/8/2013 7:35:17 PM Liczba szacunów: 0
  • Zaczać juz czas najwyższy i zmienić się na lepsze

    Post
    Trening dla początkujących

    Niedziela bez ćwiczeń tradycyjnie już była. Jedzenie w Niedzielę : I posiłek śniadanie godz.10:00 -mleko 2% około 500 ml -płatki kukurydziane około 50 gram -mały jogurt Bakomy 250 ml II posiłek 2-gie śniadanie godz.13:00 -udko z kurczaka bez skóry 50 g -ziemniaki 150 g -warzywa III posiłek godz. 16:00 -duży jogurt owocowy Bakomy 500 ml -płatki kukurydziane kokło 30 gram IV posiłek godz. 19:00 posiłek -serek wiejski 200 g -warzywa. Jak zwykle u mnie już w Niedzielę lekki odpoczynek od diety, lecz bez objadania nadmiernego się, to tak dla komfortu psychicznego bo na redukcji jestem już trzy miesiące. Nie paliłem. Poniedziałek: Ćwiczenia: "Kravka": Najpierw rozgrzewka porządna. Potem było już tak: Ręce: -cios przedni prosty 10 pwt. -cios tylny prosty 10 pwt. -kombinacja cios przedni, tylny prosty 10 pwt. Powtórzyłem wszystko, rozpoczynając od prawej pozycji walki. -Odruchowa obrona 360 stopni, prećwiczyłem na obie strony każdy z tych bloków po 10 pwt. Kopnięcia: -kopnięcie proste nogą wykroczną 10 pwt. -kopnięcie proste kolanem nogi wykrocznej 10 pwt. -kopnięcie proste nogą zakroczna 10pwt. -kopnięcie proste kolanem nogi zakrocznej10 pwt. -kombinacja kopnięcie proste nogą zakroczną/kopnięcie proste nogą wykroczną, z odpowiednim skrętem ciała i rozpoczęciem ruchu nogą zakroczną 10 pwt. -kombinacja kopnięcie proste kolanem nogi zakrocznej/ wykrocznej, z odpowiednim skrętem ciała i rozpoczęciem ruchu nogą zakroczną 10pwt. -zbicia kopnięcia golenia ( obrona przed kopnięciami prostymi ) 10pwt. Przećwiczyłem to także na prawą pozycję walki. Kombinacje: -kopnięcie proste nogą zakroczną, krok w pród przechodząc do prawej pozycji walki i uderzenie ręką tej samej strony co kopiąca noga10pwt. -kopnięcie proste kolanem nogi zakroczne, przechodząc do prawej pozycji walki i uderzenie proste ręki tej samej co kopiąca noga10pwt. Przećwiczyłem na obie strony. Ręce: -cios przedni sierpowy 15pwt. -cios tylny sierpowy 15pwt. -przednie okrężne uderzenie łokciem 15pwt. -tylne okrężne uderzenie łokciem 15pwt. -kombinacja cios przedni/tylny sierpowy 10pwt. -kombinacja okrężne przednie/tylne udrzenie łokciem 10pwt. -uderzenie łokciem w bok 15pwt. Powtórzyłem wszystko na prawą stronę. -odruchowa obrona 360stopni z jednoczesnym symulowanym kontratakiem ciosem prostym 15pwt.na obie strony i wszystkie siedem bloków zewnętrznych. Kopnięcia: -kombinacja wysokie/niskie kopnięcia proste nogą wykroczną -kombinacja wysokie/niskie kopnięcia proste nogą zakroczną -zbicia kopnięcia golenią 15 pwt. na obie strony. Powtórzyłem na drugą stronę. Kombinacje: -kopnięcie proste nogą wykoczną, przesuwając się ślizgiem do przodu ( noga zakroczna ma znależć się tam gdzie wcześniej stała noga wykroczna )+ uderzenie tą samą reką co kopiąca stopa 15 pwt. -kopnięcie proste nogą wykoczną, przesuwając się ślizgiem do przodu ( noga zakroczna ma znależć się tam gdzie wcześniej stała noga wykroczna )+ uderzenie przednie/tylne proste 15 pwt. Przećwiczyłem to na obie strony po 15pwt. Sześciominutowy Retzev ze wszystkimi znanymi technikami. Po tym oraz w trakcie rozciąganie/wychładzanie. Siłownia. Porządna rozgrzewka wpierw. Potem : 1.Wyciskanie w leżeniu na płaskiej ławce 2x8 75 i 75 kg 2.Rozpiętki na płaskiej ławce 2x8 20 ( w jednej ręce ) i 20 kg. 3.Wyciskanie zza karku 2x8 37,5 i druga 40 kg 4.Wznosy sztangielek bokiem 2x8 2 x 10 i 2 x 10 kg. 5.Przysiady ze sztangą 2x8 tylko 67,5 i potem druga seria z obciążeniem 67,5 kg 6.Prostowanie nóg 2x8 30 kg i 30 kg 7.Zginanie nóg Nie robiłem poniewarz chodzę do innego klubu tego samego właściciela a tam tego jednego jedynego ćwiczenia bezpiecznie nie mogę zrobić. 8.Podciąganie sztangi w opadzie 2x8 65 i 65 kg 9. Unoszenie przedramion ze sztangą łamaną, trzymaną podchwytem 2x8 40 i 40 kg. 10.Prostowanie karku z różnych kierunków 2x8 0 i 0 kg 11.Francuskie wyciskanie leżąc, ze sztangą 1x8 40 i 40 kg. 12.Unoszenie przedramion ze sztangą łamaną, podchwytem na modlitewniku 2 x 8 20 i 20 kg 13.Spinanie brzucha w leżeniu 2 x 15 14.Unoszenie nóg w leżeniu na skośnej ławce główką w górę 2 x 15 15.Wspięcia na palce stojąc ze sztangą trzymaną na barkach i podkładkami pod stopami 2 cm 2x8 100 kg i 100 kg. Na koniec rozciąganie i wychładzanie. Jedzenie: I posiłek śniadanie godz.08:00 -białko z jajek 200 g -płatki owsiane 50 g. -warzywa -oliwa z oliwek 20 gram II posiłek 2-gie śniadanie godz.11:00 -warzywa -ryba 150 g -olej lniany 20 gram. III posiłek godz. 14:00 posiłek przedtreningowy -mięso z piersi z kurczaka 150 g -warzywa IV posiłek godz. 17:00 posiłek potreningowy -mięso z piersi z kurczaka 150 g -ryż biały 40 gram -warzywa. V posiłek, godzina 20:30 -twaróg chudy 150 gram -warzywa. Niep paliłem. Dziś czyli Wtorek : Jedzenie: I posiłek śniadanie godz.08:00 -białko z jajek 200 g -płatki owsiane 50 g. -warzywa II posiłek 2-gie śniadanie godz.11:00 -serek wiejski 200 gram -dwa małe banany III posiłek godz. 14:00 -ryba 150 g IV posiłek godz. 17:00 posiłek -duży jogurt 500 ml -płatki kukurydziane 40 gram V posiłek, godzina: pewnie godzina 20:30 I w tak będzie: -Mięso z piersi z kurczaka 150 gram -warzywa. Nie palę. Walczę z anginą, jestem trzy dni na zwolnieniu lekarskim ale ćwiczyć ćwiczę i dietę równierz staram się stosować. Jako że wczoraj miałem dostęp do wagi mierzącej poziom tłuszczu w organiżmie oraz ilość beztłuszczowej masy mięśniowej w organiżmie, pisżę co następuje. Mam obecnie wg tejże wagi: -43,5 kilogramów suchej beztłuszczowej masy mięśniowej, a więć delikatnie ponad 50% ogólnej masy ciała. -13,1 % tkanki tłuszczowej w organiżmie. Tak więć z obwieszczaniem zakończenia redukcji się stanowczo pośpieszyłem. Chce mięć 8 % tkanki tłuszczowej w organiżmie gdyż wtedy będą prawdopodobnie widoczne dobrze mięśnie brzucha czyli ten przeze mnie tak bardzo porządany obecnie sześciopak, tarka itp. :) A to jest do redukcji jeszcze cztery kilo samej tkanki tłuszczowej więc po 0,5 kilo tygodniowo wyjdą jeszcze minimum dwa mięsiące Redukcji :) Teraz Ciekawostka. Przez te trzy m/c schudłem w masie ogólnej 12,5 kg z 85,5 kg zjechałem na 73 kg. Czyli straciłem: - tkanki tłuszczowej samej 11 kilogramów - 1 kilogram mięśnia Z tym że ćwiczę regularnie w siłowni dopiero jeden m/c, jak bym tego nie robił to pewnie straty mięśnia były by jeszcze większe bo tak jak w lustrze patrzę na siebie to ze dwa kilo mięśnia mi przybyło podczas tego jednego m/c - a. A teraz pomyślmy co by było gdybym tak zasuwał na siłowni od początku redukcji tj. od dnia 02.03.2009. kiedy zacząłem tą drogę, prawdopodobnie nie był bym startny w mięśniu ale jeszcze bym go zyskał . Wnioski: Pierwszy wniosek: Redukcja bez treningu siłowego przez dwa miesiące była moją głupotą i zaniedbaniem. Drugi wniosek: Musze mieć na własność taką wagę :). Tyle na dzisiaj. P.S. Demolub, Serdeczne dzięki za wszystko. Zmieniony przez - Dalton_200 w dniu 2009-05-26 18:53:11

    Odpowiedzi: 228 Ilość wyświetleń: 14632 Data: 5/26/2009 6:36:42 PM Liczba szacunów: 0
  • Wątroba - węzeł życia

    Post
    Zdrowie i Uroda

    ZBADAJ SIĘ Czasem nawet przez wiele lat możemy nie wiedzieć, że wątroba przewlekle choruje, a w naszym ciele krążą wirusy typu B lub C, które powoli niszczą ten organ. Wirusem typu C jest zakażonych w Polsce około 700 tys. Osób, a wirusem typu B –300 tys. Do wykrycia przewlekłej choroby najczęściej dochodzi przypadkowo. Bo uszkodzona wątroba przez wiele lat funkcjonuje sprawnie i może nie dawać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dlatego ważne jest, by przy okazji analizy krwi wykonywać tzw. Próby wątrobowe, czyli oznaczenie aktywności enzymów wątrobowych: transaminazy alaninowej (AlAt) i transaminazy asparaginianowej (AspAt). Nieprawidłowe wyniki są wskazaniem do badań w kierunku zakażenia wirusami typu C i typu B, ale podwyższony poziom AlAt może być związany np. z działaniem leków, złą dietą. Interpretacja wyników należy do lekarza. Poziom bilirubiny Choroby wątroby nie muszą przebiegać z żółtaczką (stąd błędne określenia: żółtaczka zakaźna czy wszczepienna). Żółtaczka jest spowodowana głównie utrudnieniem odpływu żółci, w tym bilirubiny, z wątroby do przewodu pokarmowego. Bilirubina to składnik żółci, powodujący brązowe zabarwienie stolca. Trudności w odpływie żółci podwyższają poziom bilirubiny we krwi. Objawem tego bywa zażółcenie białek oczu i skóry, ciemna barwa moczu (bo nerki starają się usunąć bilirubinę z organizmu)i odbarwienie stolca. Może też wystąpić świąd skóry, bo krew zawierająca bilirubinę i kwasy żółciowe podrażnia tkanki. Przyczyną problemów z odpływem żółci może być kamica pęcherzyka żółciowego, guz nowotworowy lub zastój żółci z powodu toksycznego polekowego uszkodzenia wątroby. USG i tomografia Kto odczuwa dolegliwości ze strony jamy brzusznej, powinien wykonać USG. Dobrze wykonane badanie daje wiele informacji o stanie nerek, trzustki, śledziony, zmianach miażdżycowych. Pozwala też ocenić drożność przewodów żółciowych, wielkość pęcherzyka, grubość jego ścian, wielkość i strukturę wątroby oraz przyczynę zmian (proces zapalny, stłuszczenie wątroby). Dzięki USG można wykryć guzy i nowotwory. Niestety, np. przy dużej otyłości USG nie da wyraźnego obrazu, wtedy zaleca się tomografię komputerową. Biopsja Wykonuje się ją w warunkach szpitalnych, wtedy gdy są wątpliwości co do istoty choroby wątroby albo gdy lekarz chce ocenić stopień nasilenia zmian i precyzyjnie dobrać terapię lub sprawdzić skuteczność leczenia. Biopsja trwa dwie sekundy, nie jest bolesna. Przykre, jak w stomatologii, jest tylko znieczulenie, ale ból szybko mija. W uzasadnionych przypadkach warto zgodzić się na biopsję wątroby. Badanie pomaga bowiem postawić precyzyjną diagnozę.

    Odpowiedzi: 35 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/11/2006 7:00:11 PM Liczba szacunów: 0
  • byłam dziś na siłowni, trening LEGS poszedł na pierwszy ogień. dziwnie się ćwiczyło za pierwszym razem wśród 'żółtych', ale w sumie chyba nie zwracali uwagi na mnie. z ciekawości zmierzyłam wymiary i sprawdziłam miski, ze wstydem przyznaję, że nie umiem trzymać miski bez wagi, sprawdziłam jakieś przykładowe 3 dni z ostatniego wyjazdu, z stwierdzam, że o ile z białkiem nie miałam problemu by jakoś dobić ok 130g, to tłuszcze i węglowodany pozostawiały wiele do życzenia, wychodziło mi jakoś 1700 kcal (?) do tego wymiary poszły w dół :C, jak nic znów schudłam. biodra 90, ud0 50, talia 64 do tego wazono mnie dzsiaj i wyszlo 59 kg, a było 61 nawet 62 :C mam wrażenie, że jakość skóry na nogach zdecydowanie w dół poszła. :C WSTYD, WSTYD, WSTYD. potrzebuję bata na dupę, porządnego. Muszę się pilnować z tą miską + trening, bo nic z tego nie będzie. Kręcę się tu już prawie rok a ja ciągle takie błędy robię. Mam wrażenie, że te moje 'wybryki' z miską były za każdym razem kiedy to jadłam na oko, i to wszystko składa się w całość z moim namieszaniem w hormonach :C. Może teraz jak będę spokojniej żyła, bez corssfitów, roweru, jedynie trening siłowy (KONTYNUWAĆ STARYM PLANEM?) i pilnowana miska postawią mnie do pionu. Nie chcę być meduzą, a jak tak dalej pójdzie to tak się stanie :C Zmieniony przez - olinkaz93 w dniu 2012-09-04 15:42:33 Zmieniony przez - olinkaz93 w dniu 2012-09-04 15:43:29

    Odpowiedzi: 938 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/4/2012 3:36:06 PM Liczba szacunów: 0
  • SIŁA ANTYOKSYDANTÓW STRONG-C 1000 to najwyższej jakości preparat zawierający kompleks naturalnych antyoksydantów niezbędnych w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi powstającymi jako uboczny produkt intensywnej przemiany materii. Stres oksydacyjny jest czynnikiem, który niekorzystnie wpływa na działanie układu immunologicznego, a także na szybkość regeneracji organizmu po intensywnych ćwiczeniach fizycznych. Synergistyczna formuła produktu łączy najistotniejsze dla zachowania odporności i wysokiej formy fizycznej składniki o działaniu przeciwutleniającym. Wysoka dawka Wit. C (1000 mg), wspólnie z bioflawonoidami cytrusowymi i cynkiem pomaga chronić komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i efektywnie je neutralizować. STRONG-C 1000 korzystnie wpływa na status antyoksydacyjny całego organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie intensywnych treningów i zwiększonej zachorowalności na infekcje. WITAMINA C STRONG-C 1000 opracowany został dla osób, które ze względu na wyjątkowo aktywny tryb życia wykazują zwiększone zapotrzebowanie na Wit. C (kwas L-askorbinowy). Ta rozpuszczalna w wodzie substancja jest szczególnie wrażliwa na działanie tlenu i wysokich temperatur, co zapewnia jej unikatowe właściwości antyoksydacyjne, ale także ogranicza jej trwałość. Ludzki organizm nie tylko nie potrafi sam wytwarzać kwasu L-askorbinowego, ale także nie jest w stanie go magazynować. Jeśli intensywnie trenujemy i nie dostarczamy odpowiedniej ilości Wit. C wraz z codzienną dietą, zwiększamy ryzyko niedoboru tego ważnego składnika. W jego następstwie upośledzeniu ulega nie tylko zdolność organizmu do neutralizowania powstających w wyniku intensywnych przemian energetycznych wolnych rodników tlenowych, ale także wielu innych procesów biologicznych w których bierze udział kwas L-askorbinowy. Wit. C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania tkanki łącznej, która buduje nasze ścięgna, chrząstki i stawy. Składnik ten jest wykorzystywany w procesie produkcji włókien kolagenowych, które nadają im elastyczność i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Regeneracja zasobów kolagenu jest kluczem do utrzymania tkanki łącznej we właściwej kondycji. Sportowcy którzy często nadmiernie eksploatują stawy, narażając je na niebezpieczne przeciążenia powinni zwiększyć dawkę witaminy C w codziennej diecie. Kwas L-askorbinowy bierze też aktywny udział w transporcie żelaza, syntezie L-karnityny i chroni wiele istotnych składników pożywienia przed utlenieniem. Zmieniony przez - King_Odin w dniu 2010-12-17 13:00:59

    Odpowiedzi: 43 Ilość wyświetleń: 4490 Data: 12/17/2010 12:58:42 PM Liczba szacunów: 0
  • Takie wnioski wyciagam z obserwacji-sami sie rozejrzyjcie-ile jest teraz crossfitu-choc iedawno jeszcze sie z tego śmiano,ile osób biega w terenie-naprawde porzadnie napakowani-kiedyś tego nie było-każdy robił masę i chodził w tempie księżycowym,bo mu bicepsy spadna.. Jest tez street workout-jego wyznawcy sa naprawdę dobrze zbudowani a o sprawności juz nie wspomne... Z innej beczki-Snes -trener SFD i POtreningu zdobył II miejsce w konkursie Mr Hi Tec- Obsada była bardzo silna-np super talent i nasza nadzieja w Debiutach zajał dopiero 5 miejsce... https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1/1209411_10201265453736561_192487073_n.jpg WYNIKI konkursu MR HI TEC: 1. Miejsce : Maciek Żochowski = 4000zł + występ w reklamie HI TEC 2. Miejsce : Kamil Akielaszek = 2500zł 3. Miejsce : Marcin Maciuś = 1200zł 4. Miejsce : Robert Szczerba = 600zł 5. Miejsce : Krzysztof Piekarz = 500zł 6. Miejsce : Bartosz Sawczenko = 400zł 7. Miejsce : Zachary Krajniak = duże białko C-6 8. Miejsce : Dawid Halota = duże białko C-6 9. Miejsce : Tomek Rozborski = duże białko C-6 10. Miejsce : Hubert Witak = duże białko C-6 Zmieniony przez - masti w dniu 2014-03-07 19:53:02

    Odpowiedzi: 4259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/7/2014 7:44:03 PM Liczba szacunów: 0