SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Czynniki ryzyka w chorobach serca i układu krążenia Niesława cholesterolu Świat już wie, że cholesterol nie jest taki zły. Niestety większość naszych polskich lekarzy jeszcze tego nie wie, albo nie chce wiedzieć i w dalszym ciągu stosuje u pacjentów z arteriosklerozą (miażdżycą) niebezpieczne dla organizmu leki farmaceutyczne zbijające poziom cholesterolu we krwi. Światowe osiągnięcia w zakresie profilaktyki chorób serca i układu krążenia wykazują, że wysoki poziom tzw. "złego" cholesterolu nie jest bezpośrednim czynnikiem ryzyka. Niektórzy z naukowców wątpią nawet, w jakikolwiek związek między stanem zdrowia pacjenta a ilością "złego" cholesterolu we krwi. Ponadto przypuszcza się, że obniżanie poziomu cholesterolu we krwi środkami farmakologicznymi przyczynia się do rozwoju raka, a na pewno wiadomo już, że niektóre ze stosowanych lekarstw antycholesterolowych znacznie obniżają wydajność układu odpornościowego. Naukowcy zajmujący się problemem i publikujący swoje opracowania w naukowym periodyku "Lancet" zauważyli, ze w przypadku osób powyżej 85 roku życia wysoki poziom cholesterolu wróży długowieczność, podczas gdy niski poziom cholesterolu w tym wieku zmniejsza szansę na przeżycie kolejnych lat. Dzisiaj wiadomo, że niskie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka. Cholesterol jest nam między innymi potrzebny do produkcji hormonów, w tym hormonu szczęścia - serotoniny. Niski poziom cholesterolu objawia się skłonnością do depresji, podwyższonym o 100% wskaźnikiem samobójstw, agresją. Prawda o czynnikach ryzyka w chorobach serca i układu krążenia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadza na całym świecie badania na ofiarach ostrego udaru mózgu. W ich wyniku wykazano, że ponad 50% zawałów i udarów mózgu nie zostało spowodowanych przez dotychczas uznawane czynniki ryzyka, np.: wysoki poziom złego cholesterolu, alkohol, palenie tytoniu. Opracowano zestaw ok. 200 nowych czynników ryzyka, wśród których na czołowym miejscu znajdują się m.in.: 1. Dieta (dieta śródziemnomorska może o połowę zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby krążenia, choć bogata jest w tłuszcze i alkohol, zobacz: paradoks francuski): a. niedobór oraz niewłaściwa proporcja kwasów tłuszczowych Omega-3 względem Omega-6, b. zachwiana równowaga między utleniaczami (wolnymi rodnikami) i przeciwutleniaczami (kwasy Omega-3 mogą odbudować szkody powstałe w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego), c. nadmiar węglowodanów prostych w diecie, które odkładają się w tkance tłuszczowej w formie trójglicerydów, a których wysokie stężenie we krwi może uszkadzać naczynia krwionośne. 2. Brak ruchu i wysiłku fizycznego. 3. Stres w nadmiarze, stany ciągłego napięcia (wg naukowców półgodzinna drzemka w ciągu dnia zmniejsza ryzyko zawału serca o 30%, a godzinna drzemka nawet o 50%). 4. Cukrzyca (insulina może uszkadzać naczynia krwionośne, co sprzyja rozwojowi arteriosklerozy). 5. Stałe nadciśnienie (hipertonia) w zakresie 140-160/85-95 (zauważono, że hipertonii towarzyszy niski poziom kwasów Omega-3 u pacjenta, terapie prowadzone w oparciu o dostarczanie Omega-3 pacjentom z nadciśnieniem okazują się bardzo skuteczne). 6. Palenie tytoniu jest w dalszym ciągu uznawane za poważny czynnik chorobotwórczy, aczkolwiek, jak wykazują badania amerykańskie prowadzone na Hawajach regularny wysiłek fizyczny oraz dieta bogata w warzywa (witaminy) i ryby (kwasy Omega-3) w sposób drastyczny obniżają ryzyko palaczy. 7. Alkohol zachował dość wysoką pozycję w rankingu czynników ryzyka chorób wątroby i nowotworów, jednakże niewielkie spożycie wina i szampana może bardzo dobroczynnie wpływać na pacjentów z chorobami układu krążenia. Nie określono do tej pory bezpiecznej ilości spożywanego alkoholu (zobacz: paradoks francuski). 8. Bakterie. Obecnie prowadzi się badania nad ewentualnym zagrożeniem ze strony bakterii, które pojawiają się w sporadycznych przypadkach zmian miażdżycowych. Podejrzewa się, że niedobór kwasów Omega-3 i witamin powoduje stany zapalne w naczyniach krwionośnych, co przyczynia się do nadmiernego rozwoju bakterii.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/15/2004 3:04:56 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Uwaga na margaryny i transizomery Niezdrowe tłuszcze spożywcze Pani dr Budwig - biochemik, światowej sławy autorytet w dziedzinie tłuszczów - już na początku lat 50-tych próbowała ogłosić światu, jak niebezpieczne jest spożywanie przetworzonych tłuszczów spożywczych. Niestety wpływowa finansjera skutecznie blokowała rozprzestrzenianie się jej odkryć mimo faktu, że pani dr misję swą wypełniała oficjalnie jako przedstawiciel rządu niemieckiego ds. badań nad wpływem produkowanej na masową skalę żywności oraz lekarstw na zdrowie człowieka. Na szczęście wysiłkami dr Budwig wkrótce przejęli się inni światowi uczeni, którzy zainspirowani jej pracą badawczą, zaczęli prowadzić własne badania. I tak, dzisiaj, już wszyscy eksperci od tłuszczów i ich wpływu na zdrowie i życie człowieka biją na alarm, a ich przesłanie brzmi: TRZYMAJMY SIĘ Z DALEKA OD TŁUSZCZÓW SZTUCZNIE UTWARDZANYCH! Do tej grupy tłuszczów spożywczych należą przede wszystkim margaryny oraz takie produkty jak: majonezy spożywcze (nie wszystkie, trzeba sprawdzać etykiety produktów!), sosy sałatkowe, popularnie zwane dressingami. Istotą całego zła są transizomery (uwaga! producenci tłuszczów oraz przetworzonej żywności nie wykazują na etykietach rzeczywistej ilości poddanych procesowi uwodorowania tłuszczów!) Jak i dlaczego produkuje się transizomery Utwardzane tłuszcze spożywcze powstają w procesie uwodorowania. Uwodorowanie polega na poddawaniu substancji (w tym przypadku wielonienasyconych zdrowych i pożądanych w naszej diecie kwasów tłuszczowych) działaniu wodoru w postaci gazowej pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (120-210 °C tj. 248-410 °F). Aby zaszła reakcja chemiczna konieczne jest wprowadzanie katalizatora, jakim jest nikiel. W wyniku zachodzących reakcji, nienasycone wiązania między atomami węgla są w całości albo tylko w części zamieniane na nasycone. Dzieje się tak dlatego, ponieważ atomy węgla w miejscu podwójnych lub potrójnych wiązań przyłączają atomy wodoru. Dzięki temu wielonienasycony kwas tłuszczowy staje się albo mniej wielonienasyconym, albo zupełnie nasyconym kwasem tłuszczowym. A im bardziej nasycony kwas, tym bardziej utwardzona przyjmuje postać i tym mniej podatny jest na utlenianie, które w końcu doprowadza do zupełnego zjełczenia tłuszczu. I w tym tkwi interes firm produkujących żywność: - po pierwsze, chcą sprostać wymaganiom konsumentów przyzwyczajonych do spożywania twardego smarownego tłuszczu, jakim jest masło (wielka kampania antycholesterolowa wspierana przez znakomite skądinąd autorytety, jaka przez ostatnie lata była prowadzona przez środowisko medyczne skutecznie wyparła z wielu domów masło na rzecz margaryn, tymczasem zaś najnowsze badania naukowe rehabilitują masło i cholesterol) - po drugie, aby m.in. obniżyć koszty transportu i magazynowania muszą jak najskuteczniej przedłużyć trwałość produktu, a to można uzyskać jedynie przez chemiczną przemianę tłuszczów. Tylko, o czym się już konsumentowi nie mówi, z pierwotnych składników, zachwalanych pod względem wielkich wartości odżywczych, mało co zostaje. Zagrożenie ze strony transizomerów W przypadku ciągłych niedoborów Omega-3 organizm stara się zastępować je dostępnymi mu tłuszczami. I tu istnieje poważne zagrożenie ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spożywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartościowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadają się w temacie zdrowej diety. Otóż procesy uwodorniania, jakimi te pierwotnie zdrowe tłuszcze są poddawane, aby spełnić wymagania rynku (odpowiednia smarowność, przedłużony termin trwałości produktu) powodują zamianę tłuszczy nienasyconych na częściowo uwodorowane, które nazywamy transizomerami albo tłuszczami trans albo zupełnie uwodorowane, czyli tłuszcze nasycone. Chemiczna postać transizomerów różni się od pierwotnych składników na pierwszy rzut oka bardzo niewiele (zmienia się jedynie ilość i ewentualnie miejsce występowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich właściwości chemiczne są inne: transizomery są twardsze i nie wchodzą już tak łatwo w reakcje utleniania, nadają się więc do smażenia i leżenia na półkach sklepowych przez bardzo długi czas. Ich właściwości elektryczne oraz budowa przestrzenna również ulegają zmianie. Z punktu widzenia biochemicznego, są one bardzo niebezpieczne dla zdrowia - nie występują w przyrodzie, nasz organizm nie posiada o nich żadnych informacji, w związku z czym błędnie je wykorzystuje. I tak na przykład u uczącego się dziecka, do prawidłowego rozwoju neuronów, konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów Omega-3, aby wyprodukowany z nich DHA wykorzystać do budowy synaps neuronowych. DHA charakteryzuje się prostym przestrzennie łańcuchem węglowym. Gdy brakuje go, organizm wykorzystuje transizomery. Ale ich postać przestrzenna jest skręcona. Powstające z nich synapsy - po pierwsze - tworzą się dłużej, a po drugie - nie funkcjonują prawidłowo. W wyniku tego, dziecko ma nie tylko problemy z nauką i pamięcią, ale i z zachowaniem (zespół ADHD).

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/15/2004 3:05:12 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Kwiaty hibiskusa dobre na serce Wyciąg z kwiatów hibiskusa może mieć tak samo dobry wpływ na serce, jak herbata czy czerwone wino - wskazują wyniki naukowców z Tajwanu, które zamieszcza pismo "Journal of the Science of Food and Agriculture". Badacze z Akademii Medycznej Chung Shan na Tajwanie przeprowadzili doświadczenia na szczurach, które były na diecie o dużej zawartości cholesterolu. Część zwierząt otrzymywała dodatkowo wyciąg z kwiatów hibiskusa (z gatunku Hibiscus sabdariffa) w różnych stężeniach. W ramach kontroli jedna grupa była karmiona tradycyjnie. Po 12 tygodniach przeprowadzono badania próbek krwi szczurów. Okazało się, że wyciąg z hibiskusa znacznie obniżył poziom cholesterolu w surowicy krwi oraz skutecznie chronił cząsteczki "złego" cholesterolu (tzw. lipoproteiny niskiej gęstości - LDL) przed procesem utlenienia, który sprzyja miażdżycy naczyń. Zdaniem autorów pracy, ich wyniki wskazują, że wyciąg z kwiatu hibiskusa może zapobiegać odkładaniu złogów cholesterolu w naczyniach i dzięki temu odgrywać ważną rolę w prewencji, a nawet leczeniu wielu schorzeń układu krążenia. Jak uważają badacze, te własności kwiat hibiskusa zawdzięcza, podobnie jak czerwone wino i herbata, dużej zawartości przeciwutleniaczy z grupy flawonoidów. Hibiskus sabdariffa (inaczej malwa sudańska) jest stosowany w medycynie ludowej wielu krajów do leczenia nadciśnienia i chorób wątroby. Stanowi też popularny składnik herbatek owocowych. Jest bogatym źródłem witaminy C.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/16/2004 4:14:36 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Przeciwutleniacze nie chronią przed rakiem układu pokarmowego Preparaty witaminowe o działaniu przeciwutleniaczy nie są skuteczne w prewencji raka układu pokarmowego - wskazują analizy badaczy z Serbii i Czarnogóry. Wyniki publikuje najnowszy numer "Lancet". Jak przypominają autorzy, cząsteczki o działaniu silnie utleniającym - tzw. wolne rodniki, sprzyjają mutacjom genetycznym i przez to są od dawna podejrzewane o udział w rozwoju procesów nowotworowych. Dlatego pojawiła się koncepcja, że przeciwutleniacze, które możemy sobie dostarczyć do organizmu wraz z pokarmem lub w postaci preparatów, mogą odgrywać ważną rolę w prewencji raka. Wyniki badań na ten temat są jednak sprzeczne, a niektóre wskazują nawet, że preparaty z przeciwutleniaczami mogą wywierać na nasze zdrowie niekorzystny wpływ. Zespół Gorana Bjelakovica Z Uniwersytetu w Nis w Serbii przeanalizowali wyniki 14 badań, które sprawdzały skuteczność witaminowych przeciwutleniaczy w zapobieganiu raka układu pokarmowego. Ogólnie wzięło w nich udział około 170 tys. pacjentów. Jak zauważyli badacze, w porównaniu z placebo preparaty z witaminami o działaniu przeciwutleniaczy, jak witamina A, C, E i beta-karoten (prekursor witaminy A), nie obniżały ryzyka rozwoju raka przełyku, żołądka, jelita grubego i odbytu, trzustki czy wątroby. Podobnie było z selenem podawanym osobno lub łącznie z witaminami. Pozytywny wpływ tego minerału zaobserwowano jedynie w 4 badaniach, ale zdaniem autorów, mogło to być spowodowane jakimiś błędami. Badaczy zaskoczył natomiast fakt, że w połowie z analizowanych badań osoby zażywające przeciwutleniaczy miały wyższe o 6 proc. ryzyko zgonu z różnych przyczyn w porównaniu z osobami z grup kontrolnych. Wprawdzie ryzyko to nie jest duże, jeśli jednak przełożyć je na liczbę pacjentów, to na każdy milion osób stosujących preparaty, 9 tys. może umrzeć przedwcześnie, komentują autorzy. Wyraźnie podwyższone ryzyko zgonu było związane zwłaszcza ze stosowaniem kombinacji beta-karotenu i witaminy A (30 proc. wzrost ryzyka) lub beta-karotenu i witaminy E (wzrost o 10 proc.). "Nie udało nam się znaleźć żadnych dowodów na to, że preparaty z przeciwutleniaczami mogą zapobiegać rakowi różnych odcinków przewodu pokarmowego. Wydaje się za to, że podnoszą ogólne ryzyko zgonu pacjenta" - komentuje dr Bjelakovic. Badacz zaznacza jednocześnie, że wyniki jego zespołu powinny być traktowane jako wstępne. W komentarzu odredakcyjnym dr David Forman z Uniwersytetu w Leeds podkreśla natomiast potrzebę dalszych badań nad bezpieczeństwem stosowania witamin, zwłaszcza tych, których korzystny wpływ na zdrowie dokumentują liczne badania.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/4/2004 8:29:04 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Niżej przedstawiam artykuł (inny punkt odniesienia w stosunku do artykułu przedstawionego przez kol. :: Zakrześ ::) Zdrowie od kuchni - czynniki ryzyka w chorobach serca i układu krążenia opracowała: Alicja Krzywańska Niesława cholesterolu Świat już wie, że cholesterol nie jest taki zły. Niestety większość naszych polskich lekarzy jeszcze tego nie wie, albo nie chce wiedzieć i w dalszym ciągu stosuje u pacjentów z arteriosklerozą (miażdżycą) niebezpieczne dla organizmu leki farmaceutyczne zbijające poziom cholesterolu we krwi. Światowe osiagnięcia w zakresie profilaktyki chorób serca i układu krążenia wykazują, że wysoki poziom tzw. złego cholesterolu nie jest bezpośrednim czynnikiem ryzyka. Niektórzy z naukowców wątpią nawet, w jakikolwiek związek między stanem zdrowia pacjenta a ilością złego cholesterolu we krwi. Ponadto przypuszcza się, że obniżanie poziomu cholesterolu we krwi środkami farmakologicznymi przyczynia się do rozwoju raka, a na pewno wiadomo już, że niektóre ze stosowanych lekarstw antycholesterolowych znacznie obniżają wydajność układu odpornościowego. Naukowcy zajmujący się problemem i publikujący swoje opracowania w naukowym periodyku ?Lancet? zauważyli, ze w przypadku osób powyżej 85 roku życia wysoki poziom cholesterolu wróży długowieczność, podczas gdy niski poziom cholesterolu w tym wieku zmniejsza szansę na przeżycie kolejnych lat. Dzisiaj wiadomo, że niskie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka. Cholesterol jest nam między innymi potrzebny do produkcji hormonów, w tym hormonu szczęścia- serotoniny. Niski poziom cholesterolu objawia się skłonnością do depresji, podwyzszonym o 100% wskaźnikiem samobójstw, agresją. Prawda o czynnikach ryzyka w chorobach serca i układu krążenia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadza na całym świecie badania na ofiarach ostrego udaru mózgu. W ich wyniku wykazano, że ponad 50% zawałów i udarów mózgu nie zostało spowodowanych przez dotychczas uznawane czynniki ryzyka, np.; wysoki poziom złego cholesterolu, alkohol, palenie tytoniu. Opracowano zestaw ok. 200 nowych czynników ryzyka, wsród których na czołowym miejscu znajdują się m.in.: 1. dieta (dieta śródziemnomorska może o połowę zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby krążenia, choć bogata jest w tłuszcze i alkohol, zobacz: paradoks francuski). a. niedobór oraz niewłaściwa proporcja kwasów tłuszczowych Omega-3 względem Omega-6, b. zachwiana równowaga między utleniaczami(wolnymi rodnikami) i przeciwutleniaczami (!!!kwasy Omega-3 mogą odbudować szkody powstałe w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego!), c. nadmiar węglowodanów prostych w diecie, które odkładają się w tkance tłuszczowej w formie trójglicerydów, a których wysokie stężenie we krwi może uszkadzać naczynia krwionośne. 2. brak ruchu i wysiłku fizycznego. 3. stres w nadmiarze, stany ciągłego napięcia (!!! wg naukowców półgodzinna drzemka w ciągu dnia zmniejsza ryzyko zawału serca o 30%, a godzinna drzemka - nawet o 50%!!!). 4. cukrzyca (insulina może uszkadzać naczynia krwionośne, co sprzyja rozwojowi arteriosklerozy). 5. stałe nadciśnienie (hypertonia) w zakresie 140-160/85-95 (!!!zauważono, że hipertonii towarzyszy niski poziom kwasów Omega-3 u pacjenta, terapie prowadzone w oparciu o dostarczanie Omega-3 pacjentom z nadciśnieniem okazują się bardzo skuteczne!!!). 6. palenie tytoniu jest w dalszym ciągu uznawane za poważny czynnik chorobotwórczy, aczkolwiek, jak wykazują badania amerykańskie prowadzone na Hawajach regularny wysiłek fizyczny oraz dieta bogata w warzywa (witaminy) i ryby(kwasy omega-3) w sposób drastyczny obniżają ryzyko palaczy!!! 7. alkohol zachował dość wysoką pozycję w rankingu czynników ryzyka chorób wątroby i nowotworów, jednakże niewielkie spożycie wina i szampana może bardzo dobroczynnie wpływać na pacjentów z chorobami układu krążenia. Nie określono do tej pory bezpiecznej ilości spożywanego alkoholu. (zobacz: paradoks francuski). 8. ???Bakterie??? Obecnie prowadzi się badania nad ewentualnym zagrożeniem ze strony bakterii, które pojawiają się w sporadycznych przypadkach zmian miażdżycowych. Podejrzewa się, że niedobór kwasów Omega-3 i witamin powoduje stany zapalne w naczyniach krwionośnych, co przyczynia się do nadmiernego rozwoju bakterii. Dołożylismy wszelkich starań, aby zawarte tu informacje zweryfikować i skonsultować, nie ponosimy jednak żadnej odpowiedzialności za następstwa wykorzystania informacji tu zamieszczonych. WSZYSTKIE OPRACOWANIA PODLEGAJĄ OCHRONIE PRAW AUTORSKICH! ZEZWALAMY NA KOPIOWANIE I ROZPOWSZECHNIANIE STRON JEDYNIE W CAŁOŚCI WRAZ Z PRZYNALEŻNĄ DO KAŻDEJ STRONY STOPKĄ AUTORSKĄ! COPYRIGHT © Agencja Informacyjna abee, 2002 ------------------------------------------------------------------------ Duzo innych informacji na moim domowym serwerze ftp://escobar.no-ip.com Zapraszam

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/21/2004 7:01:50 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jedzenie czerwonego mięsa może wpływać na reumatyzm Jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów - informuje pismo "Arthritis & Rheumatism". Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba zapalna układu odpornościowego. Wiadomo, że jest związana z kombinacją czynników genetycznych i środowiskowych. Około 40 proc. ryzyka zależy od stylu życia. Szkodliwa rola papierosów jest dowiedziona, natomiast co do odżywiania nie ma takiej jasności. Wyniki badań sugerują, że dobrze jest jeść ryby, a źle pić kawę, natomiast umiarkowane spożycie alkoholu chroni kobiety. Jednak wciąż nie ma na to jednoznacznych dowodów. Ostatnio zespół brytyjskich naukowców z University of Manchester odkrył, że dieta pozbawiona owoców, zwłaszcza bogatych w witaminę C, trzykrotnie zwiększa ryzyko poprzedzających zapalenie reumatoidalne zmian zapalnych w stawach. Wyniki dalszych badań sugerują, że zapaleniu reumatoidalnemu sprzyja obfite spożywanie czerwonego mięsa. Spośród 25 000 mężczyzn i kobiet między 45. a 75. rokiem życia biorących udział w programie badań zdrowotnych, u 88 rozpoznano reumatoidalne zapalenie stawów, trwające od co najmniej dwóch lat. W porównaniu z grupą kontrolną i przy uwzględnieniu innych czynników ryzyka, okazało się, że osoby spożywające szczególnie dużo czerwonego mięsa, były dwukrotnie bardziej zagrożone reumatoidalnym zapaleniem stawów. Nie wiadomo na razie, czy mięso wywołuje chorobę, czy też osoby szczególnie zagrożone chorobą bardziej lubią zjeść coś konkretnego.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/4/2004 7:50:58 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Alkohol i papierosy - zabójczy duet dla mózgu Palenie papierosów nasila w mózgu zniszczenia wywołane nadużywaniem alkoholu - zaobserwowali naukowcy z USA. Wyniki zamieszcza pismo "Alcoholism: Clinical and Experimental Research". Naukowcy z Veterans Administration Medical Center w San Francisco dokonali swojego odkrycia w badaniach, które prowadzono na 24 alkoholikach (po pierwszym tygodniu odwyku alkoholowego) i 26 osobach mało pijących. W każdej grupie część osób paliła papierosy. Do badania mózgu wykorzystano metodę spektroskopii rezonansu magnetycznego, która pozwala ocenić poziom różnych związków w tkance nerwowej. Przeprowadzono też testy na zdolności umysłowe, oceniano ilości wypijanego alkoholu oraz stan odżywienia pacjentów. "Okazało się, że regularne palenie papierosów nasila zniszczenia w mózgu wywołane nadużywaniem alkoholu. Oznacza to, że zmiany wywołane przez kombinację tych czynników, są większe, niż zmiany powodowane przez każdy z nich z osobna" - komentuje jeden z autorów pracy, Timothy C. Durazzo. Badacze zauważyli, że "zabójczy" dla mózgu duet uszkadzał w największym stopniu płaty czołowe, zaangażowane w procesy myślowe - rozwiązywanie problemów, planowanie, myślenie abstrakcyjne, przewidywanie oraz w zapamiętywanie krótkotrwałe i regulację emocji. Udało się też potwierdzić, że palenie samo w sobie szkodzi mózgowi, a szczególnie negatywny wpływ wywiera na śródmózgowie i móżdżek, obszary zaangażowane w kontrolę różnych czynności ruchowych, koordynację ruchów i utrzymanie równowagi ciała. Jak przypominają naukowcy, już dawno dowiedziono, że regularne nadużywanie alkoholu uszkadza mózg - jego strukturę, metabolizm i jego funkcje. Ostatnio coraz więcej badań wskazuje też, że podobny szkodliwy wpływ na mózg może mieć palenie papierosów. "A ponieważ około 80 proc. osób uzależnionych od alkoholu regularnie pali, chcieliśmy sprawdzić, czy część zmian w mózgu alkoholików można przypisać właśnie paleniu" - tłumaczą autorzy. Ich zdaniem, większe rozmiary uszkodzeń mózgu powodowane przez papierosy i alkohol łącznie, mogą utrudniać pacjentom leczonym z nałogu wykonywanie czynności wymagających większej aktywności umysłowej. Problemy te mogą się nasilać wraz z wiekiem. Na razie trudno ocenić, czy związane z papierosami zmiany w mózgu można odwrócić rzucając nałóg palenia oraz czy palenie utrudnia w jakiś sposób leczenie alkoholizmu. Zdaniem badaczy, odpowiedź na te pytania może pomóc w udoskonaleniu metod terapii tego nałogu.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/22/2004 7:26:41 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych niebezpieczne dla zdrowia Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku, który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak alzheimer czy parkinson - ostrzegają amerykańscy naukowcy. Dotyczy to m.in. olejów słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego. Wyniki badań, o których informuje serwis internetowy "EurekAlert", potwierdzają też dotychczasowe przekonanie o szkodliwości wielokrotnego używania tej samej porcji oleju roślinnego do smażenia. Okazuje się bowiem, że za każdym razem gromadzą się w nim większe ilości toksyny. Chodzi tu o związek nazywany w skrócie HNE (4-hydroksy-trans-2- nonenal), który powstaje w procesie utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas linolowy). Ich najbogatszym źródłem są olej kukurydziany, słonecznikowy i sojowy. Dlatego specjaliści w zakresie żywienia od pewnego czasu polecają stosować te oleje przede wszystkim na surowo. Do smażenia najlepiej nadaje się oliwa z oliwek lub ewentualnie olej rzepakowy, które zawierają większe ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak zaobserwowali naukowcy z Uniwersytetu Stanu Minnesota HNE może powstawać już po półgodzinnym smażeniu (w temp. ponad 180 st. C) na oleju słonecznikowym, sojowym czy kukurydzianym. Co więcej, w smażonym jedzeniu toksyna gromadzi się w podobnym stężeniu jak w oleju. Badacze wykazali też, że w oleju sojowym pod wpływem wysokiej temperatury powstają dodatkowo trzy toksyny spokrewnione z HNE (znane jako HHE, HOE i HDE). "HNE jest łatwo przyswajalny z diety i znany ze swojego toksycznego działania" - komentuje kierująca badaniami prof. A. Saari Csallany, specjalistka w dziedzinie chemii żywności. W organizmie człowieka HNE sprzyja powstawaniu wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają białka, DNA i inne cząsteczki potrzebne komórkom do życia i są uważane za istotną przyczynę starzenia, chorób serca, nowotworów oraz chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. W przyszłości zespół prof. Csallany zamierza sprawdzić, jaka minimalna temperatura oraz minimalny czas smażenia na olejach roślinnych wystarczą, by dochodziło do tworzenia HNE. Badacze zaprezentowali swoje wyniki w środę na dorocznym 96. spotkaniu amerykańskiego stowarzyszenia - American Oil Chemists Society w Salt Lake City.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/9/2005 6:45:41 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    kometa jak problemy ze stawami to najlepiej glukozamine sobie kupić + witamine C i ewentualnie MSM luknij sobie tutaj http://www.sfd.pl/temat221627/

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/26/2005 7:11:27 AM Liczba szacunów: 0
  • Dawno nie zaglądałem na SFD , ale teraz widze ,że źle robiłem (grzesznik ze mnie ) A co do histori & zdjęcia Anadrola , to NO C.C.O.O.M.M.E.E.N.N.T.T. I'm Iron Man -<<<DBZ-TEAM>>>-Sierżant Z otchłani chaosu przybywam JA ,by wspomóc was w walce...

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 3251 Data: 4/13/2003 10:02:32 PM Liczba szacunów: 0
  • solarin?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    A nieco poważniej : Solarin Extra to dietetyczny środek spożywczy uzupełniający dietę w witaminy dla dorosłych. Środek ten zmniejsza wrażliwość skóry na światło słoneczne, zmniejszając ryzyko oparzeń i uczuleń na słońce. Zawiera kompleks witamin działających ochronnie na skórę, nadając jej zdrowy, opalony wygląd bez koniecznej nadmiernej ekspozycji na światło słoneczne czy długiego pobytu w solarium. Naturalny beta- karoten przyczynia się do nadania skórze koloru w odcieniu brązu. Witaminy C, E, niacyna (PP), kwas foliowy - odgrywają ważną rolę w metabolizmie skóry. Można przyjmować cały rok. Jest to szczególnie polecane w okresie znacznej ekspozycji na słońce - opalania w lecie i w zimie. Zwykle stosuje się jedną kapsułkę dziennie w czasie posiłku. Skład: Witamina C - 30 mg, witamina e - 15 mg, beta - karoten - 10 mg, niacyna - 5 mg, foalcyna - 100 &#956;g. Opakowanie: 60 kapsułek Producent: Biokraft Pharma AB, Szwecja Pozdrawiam, Tyka - "Jesteśmy gotowi na ten rodzaj niebezpieczeństwa, któremu możemy stawić czoła z bezpiecznej odległości." -

    Odpowiedzi: 38 Ilość wyświetleń: 3653 Data: 2/18/2003 7:33:26 PM Liczba szacunów: 0
  • Pytanie do Marka.C

    Post
    Iron Horse Series

    1) Jak powinna wygladac dieta gdy chce sie jednoczesnie redukowac i zwiekszac sile miesniowa 2) Jaka suplementacje proponujesz dla trójboisty i w jakich proporcjach i w jakich porach dnia. Uwzgledniajac moje cele, czyli wzrost sily, spadek wagi. 3) Aktualnie waze 94 kg i chce zejsc do kategorii do 90 kg 4) Czy spalacze nie wplyna zle na moja sile? Mam w domu thermo fat burner, ktorego jeszcze nie otwieralem i czy moge stosowac go w czasie sesji treningowu silowego. 5) Ile aerobow i w jakich dniach. NP. po treningu silowym i w dni nie treningowe? ad 1 to b. trudne redukcja wagi nastapi dzieki zamianie proporcji energii , jednak to bn. indywidalane mozesz sprobowac tak dieta powinna byc oparta na weglach zlozonych do 40%energii, tluszcze do 30% i bialka do 30%. wegle to 70/30 zlozone / proste. tluszcze 10/10/10 nnkt /ryby, orzechy, nasiona, oleje roslinne/jednonienasycone /na dobra sprawe sa prawoie wszedzie/ nasycone /zawarte w miesie, jajach, ad 2 suplemety prozdrowotne omega 3 do 1,5g magnez od 250mg do 500mg,wapn do 1000mg /jedni i drugie tylko formy organiczne/ zielona herbata, wit c 500mg cynk do 15mg treningowe etylowy ester kreatyny do 5g rano na czczo napoje jonowe - przed po i wtrakcie treningu vitargo - zaleznie od diety przed treningiem 50g po treningu 80 do 100g w malych dawkach preparaty nitrix oxide bialka w rodzaju nitro tech tu moxe byc spora dowolnosc co dalej ad 3 i 4 dobre spalacze oparte na efedrynie badz synefrynie i white willow , itp wrecz przeciwnie wspomagaja wzrost sily i motywacji w przyp nadwagi 4 kg nie rob zadnej dety redukcyjnej zwieksz nieco tluszcze wzgl wegli to tak mala roznica ze z zamego strtesu przed zawodami i wagi na czczo zmiescisz sie do 90. pozniej najesz sie i napijesz vitargo i waga wzrosnie o te 2 moze 3 kg ale bedzie juz po wazeniu i tak czy tak bedziesz szedl w 90tce. ad 5 na kilka tyg przed zawodami nie rob zadnych aerobow, szkoda na to czasu i energii jestes trojboista nie kulturysta. aeroby mozesz a nawet powinenes robic prozdrowotne ale dalej od zawodow np w okresie przygotowawczym pozdr mc Zmieniony przez - marek.c w dniu 2007-10-10 16:23:56

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1033 Data: 10/10/2007 4:21:39 PM Liczba szacunów: 0
  • venom +shock

    Post
    Odżywki i suplementy

    wlasnie ten sklad mnie zastanawia bo nic tu nie ma xD fat 0 protein 0 calories 5 sodium1% witamin A 0 calcium 0 iron ) witamin C 110% to w tabeli(nie rozumiem jak czegos moze byc 110 % )i dalej poza tabelka jest! water - beta alanine , smaki *******y gumy arabskie - coffeine- citric acid - sodium benzoate and potasium sorbate sa pesevatives(;o) artificial color FD&C red- suclarose- glycerol abietate. mow mistrzu co sadzisz!:D

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 1006 Data: 1/13/2010 6:34:02 PM Liczba szacunów: 0
  • MASSSSSSSSSSS

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    OK, spróbujmy więc. Najpierw ustalamy podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne - można wg takiego wzoru: masa (kg) x 26 (kcal/kg) W przypadku Hansa wynosi to: 70kg x 27 kg/kcal = 1890 kcal Następnie mnożymy przez współpczynnik wynikający z naszej aktywności Wspolczynnik aktywnosci: Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca fizyczna przez wieksza czesc dnia) Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca 'na nogach') Srednio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Cwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca) Nisko Aktywny = 1 (brak cwiczen + praca siedzaca) Załóżmy, że jesteś aktywny - wybieramy współczynnik 1.4 i mnożymy przez niego Twoje podstawowe zapotrzebowanie 1820 kcal x 1.4 = 2646 kcal. Wyliczyliśmy w ten sposób Twoje teoretyczne zapotrzebowanie na kalorie, przy którym bilans zapotrzebowania i podaży wynosi 0. Żeby masa Twojego ciała wzrosła podaż kalorii musi przewyższać zapotrzebowanie. Do wyliczonego wyżej całkowitego zapotrzebowania dorzucamy 300-500 kalorii. Po dodaniu podaż kalorii powinna wynosić 2946-3146 kcal. Przyjmijmy na początek 3000 kcal. Mamy ustalone wyliczenia wstępne, przechodzimy do drugiego kroku ustalenia ilości makroskładników. Przyjmuje się że przy budowaniu masy zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 2g kg m.c. Wilczamy Twoje zapotrzetrzebowanie: 70 x 2 = 140g białka. Zapotzrebowanie na węglowodany 5-6g/ kg m.c. Twoje zapotzrebowanie na ww: 70 x 5,5 = 385 g. Resztę stanowić będzie tłuszcz - ile go powinno być? Wyliczmy to z założonej wcześniej podaży kalorii. Pamiętając, że 1g białka to 4 kcal, 1g węglowodanów to 4 kcal i 1g tłuszczu to 9 kcal wyliczamy: białko 140g x 4 = 560 kcal (energia z białka w Twojej diecie) węglowodany 385 x 4 = 1540 kcal suma kcal = 2100 kcal Pozostało jeszcze 3000 kcal - 2100 kcal = 900 kcal 900 kcal / 9 = 100 g tłuszczu Podsumowując wyliecznia makroskładników w Twojej diecie wychodzi: białko 140g węglowodany 385g tłuszcze 100g Na razie muszę kończyć, później przejdziemy do kolejnych kroków, czyli ustalenie godzin posiłków, rozbicie makroskładników na poszczególne posiłki i w końcu wybór artykułów żywnościowych i komponowanie diety. Pozdro Dareckyy

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 1790 Data: 9/15/2004 8:15:54 PM Liczba szacunów: 0
  • Brak postępów redukcji, co dalej?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Płeć : mężczyzna Wiek : 20 Waga : 81 Wzrost : 184 Obwód klatki : 101 Obwód ramienia : 33 Obwód talii : 90 Obwód uda : 67 Obwód łydki : 61 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 20% Aktywność w ciągu dnia : średnia Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3-5x w tygodniu bieganie 45min Odżywianie : mam słabość do słodyczy, ale staram się ograniczać Cel : redukcja rozłożona w czasie Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia : w normie (podwyższone ciśnienie krwi ale w normie) Preferowane formy aktywności fizycznej : bieganie, oraz wszystko co nie wymaga dostępu do siłowni Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : Białko WPC, FA LipoBurn Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak Stosowane wcześniej diety : zbilansowana z podwyższoną ilością białka Rozpis diety na dziś, nie do końca spełnia to moją dietę (2200) ale z powodu upału nie chce mi się jeść :) Mogę wrzucić jeszcze diete z od początku tygodnia, nie mam ogólnie planów diet, wychodzi to spontanicznie, z zachowaniem większej ilości białka :) Oprócz diety 2x dziennie białko WPC (na opakowaniu piszę że 1 porcja ma 26g białka). Posilek 1 (9:00) 2 jajka, 2 kromki chleba razowek, ogórek Posilek 2 (12:00) Tuńczyk z wody z mizerią (ogórek + jogurt naturalny 150g b.c.) Posiłek 3 (15:00) 3 naleśniki z twarogiem (ser półtłusty + jogurt naturalny 75g b.c. + łyżeczka cukru wanilinowego + 2 łyżeczki cukru pudru (na 100g sera)) Posiłek 4 (18:00) Bułka pszenna zwykła, 100g piersi z kurczaka trochę ketchupu, do tego pomidory wymieszane z kilkoma oliwkami oraz bazylią i łyżka oliwy z oliwek) Całość to ok. 1800kcal, 120g białka, 42g tłuszczu, 200g węglowodanów

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1415 Data: 7/4/2012 1:06:38 PM Liczba szacunów: 0
  • przyswajalnosc bedzie podobna, ja zawsze korzystalem z vitalmaxa zinek+c obecnie http://www.sfd.pl/sklep/SFD_Vitamin_C-opis33179.html oo nie widzialem ze mamy w prochu wit C fajna opcja, ale waga juz raczej konieczna %-) no i to ta popularna "dilerka":) bo mozna sypnac za duzo

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 798 Data: 9/24/2015 7:22:01 PM Liczba szacunów: 0
  • Krótkie pytanko

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wartość biologiczna jaja kurzego Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%. Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa. Dwa duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą stanowić doskonały składnik diety odchudzającej. autor: prof. Tadeusz Trziszka - AR we Wrocławiu Otyli żyją krócej!!! Uśmiechnięci dłużej!!!

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 2106 Data: 6/4/2003 10:30:03 PM Liczba szacunów: 0
  • Machanie sztangą łamaną na bica do oceny.

    Post
    Trening dla początkujących

    nagrałem w lepszej jakości klatkę ale od razu mówię... spać w nocy nie mogłem, łep mnie boli, czuje się jak połamany i w ogóle... ;c ale skoro obiecałem to jest.. https://youtu.be/JoQhPZmnQyI mniej ruchów.. przeprosty w łokciach.. ;c

    Odpowiedzi: 49 Ilość wyświetleń: 2230 Data: 11/2/2016 12:00:53 PM Liczba szacunów: 0
  • setki - 100 powtórzeń

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    JA KAIN TESTER WSZYSTKICH MOZLIWYCH E.G.Z.O.T.Y.C.Z.N.Y.C.H. METOD TRENINGOWYCH TAKICH JAK: HIT, SUPER SLOW , TRENING "POMPUJĄCY" ITD ITP UPRZEJMIE PROSZE O MALUTKA ROZPISKE TRENINGU 100 POWTÓZEŃ PS. OCzywiście Michail w wolnym czasie nie musisz się śpieszyć ale ..pamiętaj o mnie KAIN Minister spraw wewnętrznych w dziale Liga NHB ,główny garkotłuk działu Odżywianie ,wielki elektronik działu Muzyka, film i książka "Basketball,golf,football they take one ball ...No Holds Barred takes two "

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 2798 Data: 10/27/2002 6:41:34 PM Liczba szacunów: 0
  • znów jestem chory !?!!!

    Post
    Zdrowie i Uroda

    Najlepszym a w moim przypadku ostatnio niezawodnym sposobem na przeziebienie jest branie witaminy C w duzych ilosciach w chwili wystopienia objawow (katar, kaszel, zle samopoczucie), oraz zapobiegawczo rano i wieczorem(chodz nigdy zapobiegawczo nie biore). No wiec ja to robie tak, ze gdy poczuje przeziebienie odrazu biore 3-4 witaminy C (no i mozna tez jakies inne ale z innymi trzeba uwazac zeby nie przesadzic) i potem co godzine 2-3 az do ustapienia objawow, zazwyczaj czulem sie lepiej juz po 2 godzinach. Dodam jeszcze ze robilem se do tego 0,5 litrowa herbate z duza iloscia cytryny. Najwazniejsza jest szybka reakcja wraz z pierwszymi objawami.

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1828 Data: 8/6/2004 10:07:30 PM Liczba szacunów: 0