SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • maniak7000 facet nie załamuj mnie , każdy będzie patrzył na cenę , kupujesz suplementy bo są drogie ? czy patrzysz na skład i patrzysz czy jest adekwatny do ceny którą sobie życzy sprzedawca/firma. 1. każdy wie że sensowne dawki bcaa to minimum 1 gram czystego bcaa na 10 kg , i też kupując kieruję się by wyszło jak najekonomiczniej . 2. większość osób wie że b-a działa w podobny sposób jak kreatyna , i efekty są odczuwalne po czasie , odpowiedni wzrost karnozyny w mięśniach i etap potrzymania , więc w suplementacji B-A można się pokusić o fazę nasycenia i fazę podtrzymania . więc dodatek nietrafny według mnie , poza tym b-a bardziej skłania się w stronę kreatyny . marek.c proszę cię ...... nikt tu nie atakuję firmy IHS i sobie przestań wkręcać . "skoro juz ktokolwiek atakuje IHS" %-) te różnice znam powtarzasz je w każdym możliwym temacie , kiedy ktoś narzeka na cenę produktów IHS . a ZWRÓCIŁEM tylko uwagę na cenę która jest zbyt wygórowana na skład który produkt posiada . tyle . Rozumiem że chcesz nam przekazać że istnieję IHS ( najlepsza jakość , najlepszy surowiec ) kontra KONKURENCJA ? nie rozumiem sensu ostatniej wypowiedzi i powtarzam nikt tu firmy nie atakuję . proszę czytać uważnie . "Uważam firmę IHS za sensowną rozwijającą się markę na naszym krajowym rynku , jednak wielkiej różnicy jakości nie odczułem używając suplementów tej firmy w stosunku do innych , a za to różnice cenową wielką ( sugerowaną ) dla przeciętnych konsumentów ." A głównie co do tematu chodziło mi o to , że nie będąc członkiem firmy lub pracownikiem nie jestem wstanie się dowiedzieć , co naprawdę jest w środku ( zapewnienia słowne to za mało ) . Każdy ma własny rozum i niech dokonuję właściwego wyboru . Do widzenia i życzę dobrego popołudnia . Zmieniony przez - Tomasz1405 w dniu 2012-11-05 15:18:05

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 3:04:54 PM Liczba szacunów: 0
  • widze ze og temat uległ zamotaniu, przypomne, chodziło o to ze podanie aminogramu na etykiecie informuje o tym czy producent dosypał do białka syntetycznej tauryny (której cena jest znacznie niższa od ceny whey jako surowca) lub innego aminokwasu (którego cena jest znacznie niższa niz cena whey jako surowca ) ponad to ( przykład z podanych stron - linkow do produktów hilmar - podałem kilka wypowiedzi wcześniej ) sam aminogram mówi nam o rodzaju białka zastosowanego do produktu (np biaka kolagenowe beda miały znacznie więcej glicyny i proliny, plus hydroksyproline , niz białka serwatkowe. Co do aminokwasów (jak juz to badał jedne z Kolegów ) pojdzie odrebny temacik) - a stawianie IHSa miedzy tamtymi firmami świadczy o Koledze ze nie mial (i pewnie nie będzie miał )doczynienia z produktami IHS pozdr mc Zmieniony przez - marek.c w dniu 2012-11-05 18:32:58

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 6:29:13 PM Liczba szacunów: 0
  • sam aminogram mówi nam o rodzaju białka zastosowanego do produktu (np biaka kolagenowe beda miały znacznie więcej glicyny i proliny, plus hydroksyproline , niz białka serwatkowe. pozdr mc W WPC jednej marki może być 1 g glicyny, w drugim 1,7 g /100g. Czy to oznacza, że WPC 2 marki może mieć dosypkę? Czy możemy mówić o jakimś "typowym" (wzorcowym, standardowym) aminogramie białka serwatkowego? Co znaczy więcej np glicyny? Więcej w stosunku do czego?

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 6:42:56 PM Liczba szacunów: 0
  • Arabin Wiesz ja nie powinienem być wdzięczny tylko młodsi koledzy tacy jak Ty, bo to że np. Gasparii leci w h.... wiadomo od wielu lat, to że w USA czy Kanadzie są inne normy dla białek również, to że nasi producenci zaczęli podbijać azot kreatyną czy tauryną również. Ja tego się nie czepiam tylko wiesz Marek C pisze identycznie jak Sajber czyli o super jakości składników, a sam na pytanie o zakład produkcyjny pisze że to nie moja sprawa bo nie jestem z GISu więc wybacz.

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 8:58:41 PM Liczba szacunów: 0
  • . brawo. tak ale to trzeba wyjaśnić łopatologicznie (dokładniej podajac ceny proporcje w tabelach, przepisy czy kreatyne mozna wliczac w białkomog w opisie produktu itd) mc Panie Marku to pozostawiam Panu.

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 9:18:12 PM Liczba szacunów: 0
  • Marku C. Wystarczy wejść do działu Activlaba i poszukać tam była spora dyskusja na temat dodawania przez nich krety i tauryny do wheya, ta sama zasada tyczy się gainerów. Kreta jest tania i można w ten sposób oszukać w teście na zawartość azotu czyli białka w gainerze.

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 9:24:21 PM Liczba szacunów: 0
  • Największe pole do wałowania do suplementy witaminowo-mineralne, kiedy ktoś na SFD robił badanie na zawartość np. witaminy C w produkcie X? Nigdy? A białka jednak się bada i to robią forowicze na wielu forach, tutaj również.

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 9:31:04 PM Liczba szacunów: 0
  • BCAA się bada ? A po co mi badania witaminy C ? Idę do apteki i kupuje listek za 1,5 zł a nie 250g bcaa za 50zł lub więcej. I to śmieszne stwierdzenie, że firmy dbają o swojego klienta itp. Łykają to chyba tylko dzieci, które jeszcze mało co przeżyły :-) Zmieniony przez - Mlekołak w dniu 2012-11-05 21:34:34

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 9:32:58 PM Liczba szacunów: 0
  • Po co Ci badania witaminy C w produkcie? Zapytaj obsługę sklepu SFD ile sprzedają takich produktów, w ciągu roku pewnie na kilka milionów a masz pewność co tam jest w środku? Nie masz. Acha i nie pisz że Ty nie kupujesz, bo tym sposobem można napisać co mnie interesuje zawartość białka w białku jak ja nie kupuje.

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 9:36:02 PM Liczba szacunów: 0
  • Witaminę C to ja kupuję z firm w aptece, firm farmaceutycznych, a nie firm robiących odżywki, u których wałowanie jest na porządku dziennym bo nasze prawo jest dziurawe, a sanepid to śmiech na sali.

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 9:38:45 PM Liczba szacunów: 0
  • Kiedyś sklasyfikowano Polskę na A.B,C To samo dotyczy Firm odżywkowych Activlab ,Activita, Regis to każdy wie jaka klasyfikacja

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 9:41:15 PM Liczba szacunów: 0
  • Miś u nich jest chaczyk w temacie ktory zalozylem o enzymach trawiennych w whey mc dobranoc Zmieniony przez - marek.c w dniu 2012-11-05 21:56:41

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 9:55:14 PM Liczba szacunów: 0
  • kazdy majacy dosc gotowki moze zlecic takie badanie (firma caly czas nazywa sie Power Sports , jej linie to GLS i IHS) choc do tanich ono nie nalezy, musi taki gest miec podstawe ekonomiczną : czyli zysk. co do nowego teamtu czyli aminokwasy załoze w sobote jak bedzi ruch i ciekawie. pozdr mc Power sports ? ta sama firma co od hansa x sports ?

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/5/2012 11:52:14 PM Liczba szacunów: 0
  • W topiku pojawiła się wątpliwość w kwestii jakości produktów witaminowych, jak widać poniżej znaczna część tych dostępnych w obiegu może być zafałszowana http://www.consumerlab.com/news/Multivitamin_Multimineral_Test_Results/3_31_2009/ Co do InkoSpor'a to pamiętam dyskusję w ich dziale na ten temat. Nie tylko, że produkt oparty na tlenkach i wodorowęglanach oznaczony został nazwą zawierającą frazę "ZMA" to jeszcze w reklamach była informacja, że są to organiczne formy czy nawet padło określenie "chelaty"... Firma podczas dyskusji przeprosiła i wycofała się z tego niefortunnego określenia, ale niesmak pozostał %) Swoją drogą pojawiło się też w dyskusji stwierdzenie, że IHS nie używa "przestarzałych i kontrowersyjnych" słodzików a jedynie "sukralozę i sacharynian sodu" (czyli sól sodową sacharyny). Jako ciekawostkę wspomnę więc, że biorąc pod uwagę "rys historyczny", to sacharyna jest najstarszym znanym, nam sztucznym słodzikiem, okazała się dziełem przypadku podczas prac badawczych z użyciem smoły węglowej w 1879 roku. Wbrew pozorom z jej stosowaniem również wiązało się wiele kontrowersji. Głośne swego czasu badania na szczurach w których okazało się, że stosowanie tego słodzika związane jest z większą częstotliwością występowania raka pęcherza moczowego, sprawiło że decyzja o wycofaniu z obrotu tej substancji wisiała na włosku (FDA ogłosiła zamiar wprowadzenia bana w 1977roku, ale pojawiły się protesty i decyzję wstrzymano). Aktualnie uznaje się, że szkodliwy wpływ sacharynianów dotyczy tylko gryzoni, ale w przypadku tej substancji można - jak ktoś chce - stworzyć podobną teorię spiskową jak w przypadku aspartamu, że zabija, niszczy od środka, powoduje raka i inne choroby. Na dzień dzisiejszy o ironio aspartam wydaje się być najlepiej przebadanym sztucznym słodzikiem, a bezpieczeństwo jego stosowania potwierdzają raporty takie jak: Bosetti C, Gallus S, Talamini R, et all. Artificial sweeteners and the risk of gastric, pancreatic, and endometrial cancers in Italy. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Aug;18(8):2235-8. Renwick AG, Nordmann H. First European conference on aspartame: putting safety and benefits into perspective. Synopsis of presentations and conclusions. Food Chem Toxicol. 2007 Jul;45(7):1308-13. I wiele innych. Tak więc nie ma co straszyć aspartamem bardziej niż np. sacharyną ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-11-08 12:22:31

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/8/2012 12:16:14 PM Liczba szacunów: 0
  • zależny co masz na myśli "w polskich sklepach"? co do niemieckich firm , fakt nie maja takich oszustw jak w produktach zza oceanu , ale niektore ich formuły sa prehistoryczne ( pełne aspartamu, acesulfamu, nieorganicznych form minerałów, zwykłej kazeiny ) w relacji do ceny jaka trzeba za nie zapłacić . pozdr mc zgadza sie, dlatego nie mowie np o multipowerze, w ktorym aspartam, wapnian kazeiny, czy dodatek soi to prawie norma;-) lub inkospor nox gdzie noxem jest gram argininy i bcaa, ale okazuje sie sie ze mozna sie troche zainteresowac poszukac i znalesc super produkty DE, a mowiac "polskie sklepy" mialem na mysli znane sieci sklepow stacjonarnych i internetowych ( wiem, że na 100% wiesz o co i kogo mi chodzi). nigdy nie pojde za takim urpszczeniem DE dobre US zle. jak sie wie gdzie szukac to znajdzie sie cos super i tu i tu. oczywiscie sa rowniez super firmy USA ktore sie jeszcze nie skasztanily np CL, ktore maja zaawansowane produkty, zawsze z komponenetami prozdrowotnymi ( ktore mozna potraktowac jako oslonki do substancji aktywnych), nidgy nie skarzylem sie na efekty uboczne po tej firmie, a jesli wie sie do czego sluzy konkretny produkt mozna zrobic na nich naprawde super forme( nie mowie tu o braniu "na pałę" lub "byle wiecej"). mozna by duzo mowic dlaczego ta firma przewyzsza inne i dlaczego u nich mniej substancji aktywnej na etykiecie dziala mocniej niz w innej firmie ( wektory, wiazania molowe). Co do skladu bialke IH nic nie moge mu zarzucuc - i smak i sklad sa bardzo dobre, znam nawet osobe ktora po kazdym izolacie dostaje uczulenia z wyjatkiem izolatu IH. Zmieniony przez - prosekto w dniu 2012-11-08 13:14:03

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/8/2012 1:13:03 PM Liczba szacunów: 0
  • co du uczuleń od bialek (a od izolatu - brak uczulen ) jest to jak najbardziej mozliwe. w izolacie nie ma powodujacych uczulenia : laktozy, lub kazeiny alfa s 1 . w izolacie 90% carberry ( stos w IHS ) zawartośc laktozy bliska zeru, kazein takoż . natomiast w koncentracie 80% wyst laktoza kolo 5 % plus kolo 2% kazeiny zatem osoby uczulaona na laktoze lub okreslona frakcje kazeiny mogą miec problemy, kolejnym trmatem moze byc zawartość glutenu w dodatkach strukturotwórczych stosowanych do wpc 80 ( a ktorych nie doaje sie do wpi )jak tez gluten moze występować w nośniku aromatu stosowanego do wpc 80 ( w naszym wpi 90 wyst dodatek aromatu ktory w bazie nie ma glutenu ) Ten temat jest mi znany poniewaz sam mam problemy po spozyciu nawet małej ilosci laktozy ( np w 70% wpc laktozy moze byc nawet 15% ) dlatego tez preferuje wpi 90 (prawdziwe wpi 90 w ktorym sa zerowe ilosci wegli (laktozy ) pozdr mc ps w temacie aspartam Kolega o nicku prosecto jak najbardzie dobrze mowi : ekonomia jest za tym by popierac to co tansze a jesli nawet jest szkodliwe to zaciemnimy ten temat tak by nikt sie o tym nie dowiedzjal Zmieniony przez - marek.c w dniu 2012-11-08 14:57:57

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/8/2012 2:52:37 PM Liczba szacunów: 0
  • czy fakt iż piszę iż nie koniecznie inne słodziki są lepsze od aspartamu oznacza, że go bronię? Po prostu prostuję pewne informacje, które pojawiły się w temacie, a które wprowadzały (zakładam że nieumyślnie) w błąd. Błędne było info dotyczące ADI, błędne było info dotyczące ceny, błędne było info dotyczące faktu jakoby IHS nie stosowała "starych i kontrowersyjnych słodzików" etc. Moje uwagi nie wynikają ani z entuzjazmu względem jakiegoś słodzika, ani z osobistych uprzedzeń do firmy czy już zwłaszcza Marka C. ;-) Co do listy 10 najniebezpieczniejszych dodatków żywnościowych, to nie spotkałem się z takim dokumentem. Kto go opracował, na jakiej podstawie i gdzie można go przeczytać? Zgadzam się, że cena sukralozy jest wyższa niż aspartamu, (ale dokonując przeliczenia należy brać pod uwagę fakt że jest od niego sporo niemal 3-krotnie słodsza), dlatego często używa się jej w połączeniu z innymi słodzikami takimi jak sacharynian sodu, cyklaminian czy acesulfam-K ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-11-08 17:32:48

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/8/2012 5:31:33 PM Liczba szacunów: 0
  • pakeros juz tłumaczę a skoro zarzucasz nam "bród za paznokciami " odpowiem "ucz sie Kolego ucz bo nauka to potęgi klucz " aminogram podaje sie dla 100g masy suchej produktu (czyli surowca jakim w tym wypadku jest whey koncentrat 80.)po to podaje sie dla masy suchej by info było rzetelne i niezależne od wilgotności jaką może mieć produkt przebywający w rożnych warunkach (jako sam surowiec i jako zapakowany lub/i otwarty produkt gotowy do spożycia ). W takich przypadkach mając w 100g masy suchej 100% aminokwasów np produkt lub surowiec łapie 10% wilgotności i mimo to ze "zyskał " na wadze cały czas będzie miał ten sam aminogram dla masy suchej produktu. W ten sposób moze sie zdazyc ze licząc aminokwasy w aminogramie doliczymy sie czasami 110% w 100g produktu ( jesli ze 100g produktu odliczysz 10g wody odparowanej to cały czas masz tam te samą ilosc aminokwasów - tylko wody ubyło aminokwasów nie ubyło, jesli odparujesz 15g wody pozostaje nam 85g produktu ale ilosc aminokwasów jest bez zmian , w tej sytuacji podajac dla masy suchej moze sie zdazyc ze doliczysz sie ponad 100% amino w produkcie ktory ma dla wartoci procentowej teraz 85+15 zeby mozna było podac dla 100% Czyli do tej ilosci 85g muszisz dodac dodatkowe 15 zeby ustalic zawartość procentowa dla 100g jasne ?? mc ps dla wprawy policz sobie aminogramy dla izolatow produktow Hilmar link do ich wyrobów podałem kilka str temu, masz tez link do Carberry - jesli daja aminogram dla izolatu bądz hydrolizatu duze jest prawdopodobiebnstwo ze wyjdzie ci ponad 100% aminokwasow w 100g produktu Zmieniony przez - marek.c w dniu 2012-11-11 19:36:55

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/11/2012 7:33:58 PM Liczba szacunów: 0
  • pakeros ja miałem z matmy 2 i potrafie zrozumiec ze jesli podasz zawartosc % dla masy suchej to aminogram dla izolatow moze wyjść po zliczeniu ponad 100%. masz podane całe linki policz to sobie . co do 100%pure whey ihs , byly 2 surowce proteinal high gel hilmar , oraz DMV holandia textrion 80 , sporadycznie pojawiał sie tez lactomin 80 . aminogramy pochodza od producentów . izolat to Carberry. wejdz sobie na str producentów policz ich aminogramy porównaj z naszymi i nie siej fermentu . mc ps supreme ma dodana maltodekstryne 100% pure whey majac ten sam surowiec jest bez maltodekstryny czyli w supreme nalezy odjac aminokwasy adekwatnie jak przybywalo maltodekstryn w 100% pure i w izo aminogramy sa całkowicie pobrane z certyfikatow producenta , supreme jest liczony przez nas (wiec w supreme moga byc błedy w 100% pure i w izolacie bledow nie ma Zmieniony przez - marek.c w dniu 2012-11-11 20:37:22

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/11/2012 8:31:58 PM Liczba szacunów: 0
  • tsak czy inaczej chodzi o zawartość procentowa aminokwasów w 100g suchej masy surowca. skoro sucha masa stanowi koło 90g a nie 100g surowca(te 10g to woda) to podając zawartośc procentową aminokwasów należy potraktować ze w tych 90g mamy 100% zawartości aminokwasów, teraz jesli mamy podac wartośc w % mamy proste równianie 90g ---- 100% 100g -----x % po policzeniu wyjdzie nam x ponad 100% czyli 111,1% dlatego najczesciej jak policzymy sami amimnokwasy otrzymujemy liczbę wiekszą od 100. co moze wprowadzac w bład ze w produckie jest wiecej aminokwasow niz wazy sam produkt mc Zmieniony przez - marek.c w dniu 2012-11-11 22:37:43

    Odpowiedzi: 233 Ilość wyświetleń: 15886 Data: 11/11/2012 10:35:47 PM Liczba szacunów: 0