SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Tatuncio po 40 tce

    Post
    Po 35 roku życia

    14.06.2020 Niedziela 1. Jajka + bułka 2. WHEY C-6 + płatki jaglane+truskawki 3. Ziemnaiki + karkówka z grilla 4. Fit placek + WHEY C-6 5. Karkówka + warzywa https://youtu.be/RjlYRxbh5TI Przed treningiem citrulina 5g + creatine TCM 5g +betaalanina 2g +BCAA 10g+szczypta soli+cofeina W ciągu dnia MSM + kompleks na stawy vit D3 2000j + vit. A-Z x 2 + omega 3 x 2 Przed snem ZMA Dziś Cardio rower 47,5 min, 17,8 km Brzuszki dziś ekspres ;) https://youtu.be/cN4b-V3DXL4

    Odpowiedzi: 2277 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/14/2020 9:07:58 PM Liczba szacunów: 1
  • A cóż to jest?

    Post
    Odżywki i suplementy

    Ale za to fajnie brzmi no i jak na skład się spojrzy to tak profesjonalnie wygląda :-D etracen: 2,5mg alkaloidy izochinolinowe: 13-Methyl-benzodioxolo-1,3-dioxolophenanthridinium 1,2-dimethoxy-12-methylbenzodioxolophenanthridin-12-ium 7-Methyl-6,8,9,16-tetrahydrobisbenzodioxoloazecin-15(7H)-one Benzodioxolo-1,3-dioxolophenanthridin-6-ol kwasy organiczne: 700mg hexanoic acid, octanoic acid, 1-Octanecarboxylic acid

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 991 Data: 4/5/2012 10:02:40 PM Liczba szacunów: 0
  • Potreningowy/regeneracja (w porcji) - białko koncentrat + izolat 15 g - węglowodany (malto lub waxy maize) 40-50 g - hydrolizat białka 10 g - leucyna/bcaa 4-5 g dorzucilbym magnez, BA 2-3g, oraz jakis mix antyutleniaczy np c+e, + moze fosfatydyloseryna?

    Odpowiedzi: 471 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/8/2011 9:18:26 PM Liczba szacunów: 0
  • Pre 200mg kofeiny 6g jabłczanu cytruliny 4g bcaa 4g eaa 3g beta-alaniny 1g witaminy c Magnez b6 b12

    Odpowiedzi: 471 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/8/2011 10:44:32 PM Liczba szacunów: 0
  • Podobno Wit C osłabia wrażliwość insulinowa wiec w potreningówce niezbyt pożądana..

    Odpowiedzi: 471 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/8/2011 10:50:24 PM Liczba szacunów: 0
  • TomQ pisał o wit c w potreningówce.. Nic osobistego :P. A w przedtreningówce jak najbardziej. Miło wspominam 1g przed trenem :) Zmieniony przez - Mlodyyy92 w dniu 2011-06-08 22:54:31

    Odpowiedzi: 471 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/8/2011 10:53:01 PM Liczba szacunów: 0
  • Podobno Wit C osłabia wrażliwość insulinowa wiec w potreningówce niezbyt pożądana.. osobiscie bralem 1g przed i po treningu i nie narzekalem trudno dopasowac cos, co nie bedzie "gryzlo" sie z inna teoria

    Odpowiedzi: 471 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/9/2011 11:30:59 AM Liczba szacunów: 0
  • No to przyszedl czas na moja ocene Smak bardzo kwaskowaty ale to chyba dlatego, ze cytrynowy :D 10/10 Rozpuszczalnosc chyba 8/10 bo zrobila mi sie jakas pijana i byla w c*** kwasna ;/ Ogolnie 10/10 Tutaj fotka z ta pijana moze to dlatego, ze dałem tylko 300ml wody do szejka ? Czy tak poprostu się robi ? (Sory za jakos zdj. ale robilem telefonem ;p ) http://imageshack.us/photo/my-images/688/zdjcie0374e.jpg/ Troche telefon kolor z***al ... Zmieniony przez - RooNs w dniu 2011-06-13 18:23:20

    Odpowiedzi: 471 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/13/2011 6:22:20 PM Liczba szacunów: 0
  • bo niektore dzialaja jak jedzenie (mowa tutaj o bcaa) jak bedziesz c***owo sie odzywial nie bedziesz mial eneregii, zle sie czul itp jak bedziesz trzymal diete bedzie ok.

    Odpowiedzi: 471 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/14/2011 8:03:15 PM Liczba szacunów: 0
  • Jakość wędlin

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    wrzucam cos "od siebie" artykul pochodzi z "internetowej Gazety Festiwalu Monitor Wydarzen" Pokaz pt. "Prawda i mity o parówkach" bardzo przypadł mi do gustu. Uważam za ciekawy pomysł pokazania, jak powstaje zwykła żywność (równolegle odbywał się pokaz pieczenia chleba). Przy tej okazji wyjaśniono także wiele zagadnień takich jak: rola konserwantów w żywności, działanie środków chemicznych używanych w procesie produkcyjnym. Mowa była także o zależności jakości produktu od czynników ekonomicznych: warto zdawać sobie sprawę, że producentom nie opłaca się nas podtruwać. A do tego wszystkiego temat pokazu był po prostu zabawny... Jak powstają parówki, o których słyszy się tyle negatywnych opinii? Czy naprawdę trzeba się bać chemicznych składników wędlin? I czym właściwie jest parówka...? Na te i inne pytania odpowiadali w sobotę i niedzielę (20 i 21 IX) eksperci z zakładu technologii mięsa SGGW pod kierownictwem dr Mirosława Słowińskiego. Pokaz, na którego drugą edycję przybyło ponad 30 osób, składał się z wykładu i własnoręcznego przygotowywania parówek przez uczestników. Składniki Czym są parówki? Są to "kiełbasy, w których mięso i tłuszcz zostały zhomogenizowane (doprowadzone do jednolitej postaci) tak, że pojedyncze cząstki mają poniżej 3 mm". Surowiec może być drobiowy, wołowy lub wieprzowy. Musi być skontrolowany przez lekarza weterynarii - dzięki temu w posiłku nie znajdziemy np. niebezpiecznych pasożytów -włośni. Do produkcji parówek wg najpopularniejszej receptury potrzebne są: wieprzowina II klasy (zawierająca stosunkowo dużo tłuszczu), podgardla (złożone prawie wyłącznie z tłuszczu) oraz emulsja ze skórek. Ten ostatni składnik uzyskuje się z oczyszczonych skór zmielonych z wodą. Wbrew pozorom, jest to masa o wysokiej wartości, gdyż zawiera znaczne ilości kolagenu, potrzebnego m.in. dzieciom i osobom leczącym złamania. Ponadto emulsja polepsza strukturę parówki, tworząc galaretkę. Podczas pokazu przybyłych podzielono na dwie grupy: każda z nich wykonywała parówki wg tego samego przepisu, jednak w jednej z nich do mięsa wmieszano tzw. dodatki funkcjonalne. Dyskretny urok PRL Czym różnią się współczesne i PRL-owskie parówki? Nasz wyrób, kosztujący ok. 5 zł/kg, składał się z 45% mięsa, 30% tłuszczu i 25% emulsji. Z uwagi na pochłanianie wody, otrzymaliśmy wydajność rzęu 125-130%. Parówki sprzed kilkudziesięci lat wyrabiano z 20% wieprzowiny II klasy, 10% wieprzowiny III klasy, 30% tłuszczu i 40% wołowiny. Osiągano wydajność rzędu 115%. Być może i teraz smak byłby lepszy, jednak koszt kilograma takiego wyrobu to 16 zł! Trochę technologii: 1. Na początku mięso i tłuszcz rozdrabnia się w tzw. wilku, tj. urządzeniu przypominającym zwykłą maszynkę do mięsa. 2. Następnie dokładnie odważa się porcje wszystkich składników. 3. Mięso, tłuszcz, emulsję ze skór, kruszony lód, przyprawy, peklosól i dodatki funkcjonalne homogenizuje się w procesie kutrowania (cięcia; niem. kutern - ciąć). Lód zabezpiecza przed rozgrzaniem masy, poza tym woda spaja wędlinę. 4. Gotowym farszem o temp. ok.10° C za pomocą specjalnego aparatu nadziewa się osłonki. Mogą być one wykonane z naturalnego jelita - wtedy nie dają się oddzielić od farszu - lub tworzywa przepuszczającego parę i dym. 5. Surowe parówki przez 40 min. wędzi się w dymie (najlepiej wiśniowym lub bukowym), a potem chłodzi pod natryskiem. 6. W ciągu następnej doby parówki stygną: w temperaturze ok. 10 stopni tłuszcz i kolagen tężeją, co nadaje wyrobowi odpowiednią konsystencję. "Parówczana chemia" Każda wędlina zawiera małą ilość peklosoli. Składa się ona ze zwykłej soli kuchennej i śladowej ilości azotanu (III) sodu, które zabezpieczają przed rozwojem bakterii produkujących jad kiełbasiany. Dzięki nim mięso uzyskuje wyrazisty smak i zachowuje różowy kolor. W części wyprodukowanych na pokazie parówek znalazły się też dodatki funkcjonalne - fosforany, kwas askorbowy i białko sojowe. To ostatnie jest zupełnie niegroźnym produktem spożywczym, polepszającym smak wyrobu. Natomiast kwas askorbowy, czyli zwykła witamina C, chroni nas przed szkodliwym działaniem azotynu sodu i przyspiesza peklowanie mięsa. Najczęściej podawanymi za przykład szkodliwych składników przetworów mięsnych są fosforany. Służą one "wyciągnięciu" białek z komórki i aktywacji ich, dzięki czemu lepiej chłoną wodę, a cała wędlina zyskuje na spositości. Fosforany przy dużej ilości spożywania wędlin rzeczywiście mogą mieć negatywny wpływ, szczególnie na dzieci (wywoływanie nadpobudliwości) i osoby starsze (wzmaganie osteoporozy). Efekty pracy Zakończeniem pokazu była degustacja świeżo uwędzonych parówek. Badanie organoleptyczne dowiodło, że wyrób z dodatkami chemicznymi w nieszkodliwym stężeniu ma intensywniejszy i lepszy smak. A zatem smacznego! Demaskujemy fałszywe opinie o parówkach - Parówki nie zawierają papieru toaletowego ani tektury! Surowce te są droższe od używanych do produkcji kiełbasek. - Parówki nie wymagają gotowania! Wystarczy na 5 min. zalać je wrzątkiem. Gotowania wymagały produkty rosyjskie, o niskiej jakości surowca i dużym prawdopodobieństwie zarażenia drobnoustrojami. - Nie jest to produkt dietetyczny! Parówki mogą zawierać nawet 40% tłuszczu (szkodliwego dla osób z chorobami układu pokarmowego). - Parówek drobiowych nie można podawać dzieciom! Parówki drobiowe zawierają czasami drobne odłamki kostne, niebezpieczne dla dzieci poniżej 6 roku życia (mogą kaleczyć przewód pokarmowy). 06-09-06

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 10236 Data: 9/6/2006 9:08:16 AM Liczba szacunów: 0
  • Dieta redukcyjna - prośba

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    nie znam się na tych wszystkich związkach chemicznych. nie ma w tym dyma burn nic szkodliwego? generalnie plan mam taki aby przez ok miesiąc działać na diecie, potem dopiero wpleść jakiś spalacz Aktualnie dieta wygląda tak: POSIŁEK I (9:30) 2 jajka 3 kromki chleba razowego 30g orzechów włoskich ewentualnie jakiś pomidor do chleba witamina C tran 5ml POSIŁEK II (12:00) musli mleko 2 jajka jabłko POSIŁEK III (14:30) pierś z kurczaka kasza gryczana garść orzechów włoskich LUB oliwa ogórek zielony, surowy witamina C tran 5ml POSIŁEK IV (17:00) - posiłek przedtreningowy kasza gryczana 20g rodzynek pierś z kurczaka TRENING (18:00-18:30 do 19:00-19:30) POSIŁEK V (20:00) - posiłek potreningowy mleko + łyżka miodu + WPC jabłko lub pomidor POSIŁEK VI (22:00) twaróg półtłusty oliwa z oliwek magnez+B6, cynk

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 1540 Data: 2/5/2010 1:21:31 AM Liczba szacunów: 0
  • dot. pkt. 20: no to jak to w końcu jest? Jest ten katabolizm, czy go nie ma? Co czyni ten hormon wzrostu, że budzę się rano lżejszy? Zgodnie z powszechnie obowiązującą zasadą zachowania masy i energii coś się musi dziać z tym wytłumaczalnego: a/ wydycham parę wodną, b/ mogę wypocić kilka gram wody, c/ część mogę oddać w postaci energii cieplnej. Za które ze zdarzeń odpowiada hormon wzrostu? Chyba, że autor miał na myśli wpływ hormonu wzrostu na dzieci, które mogą się po prostu moczyć w nocy... Wtedy faktycznie budzą się o kilka deko lżejsze...

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/23/2007 10:25:52 AM Liczba szacunów: 0
  • Mumin - Redukcja 2013

    Post
    Trening dla początkujących

    Nie myślcie, że zapał zginął ;-) Trafił się wyjazd za granice na 3tyg ale staram się jak mogę.. czasami pobiegam, pompki a dieta przeważnie wygląda tak: 1.2jaja, garść orz. włoskich, 2kromki razowego, tran, vita miner, witamina c, kawa 07:30 2.tutaj jem obiad w pracy ale nie jest najgorzej, często chude mięsko, zawsze sałatka, makarony, ryba itp co szefowa przygotuje %-) 12:00 3.pierś 200g, ryż basmati lub 2kromki razowego 18:00 4.twaróg półtłusty 125g, jogurt naturalny ok 40ml 20:00/21:00 SEN 22:00/23:00 Słabo wygląda sprawa z warzywami ale teraz zjechaliśmy na tydzień do pl bo pogoda nie dopisała więc coś wymyslę. Podsumowanie: Waga 68kg > 67kg (-1kg) Pas 84cm > 82cm (-2cm) Klatka 101cm > 103cm (+2cm) Łydka 38cm > 37cm (-1cm) Reszta bez zmian. Oczywiście teraz jak jestem w domu warzyw nie brakuje: 1kubeczek do każdego posiłku, sałatka zrobiona ze swieżych warzyw (marchew,pomidor,rzodkiewka,sałata lodowa,ogórek,papryka) + polewam troche jogurtu naturalnego. http://img818.imageshack.us/img818/9760/obraz001oh.jpg Odkąd jestem w domu(4dni) dieta wygląda następująco: 1.3jaja, kromka razowego, warzywa, tran, vita miner, witamina c 09:00 2.pierś 200g, warzywa, kromka razowego 13:00 TRENING*** 14:00/15:00 3.pierś 200g, warzywa, banan, ryż basmati lub razowy 16:00/17:00 4.twaróg 125g, jogurt naturalny 21:00 Zmieniony przez - eks997 w dniu 2013-03-15 13:14:33

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 2569 Data: 3/15/2013 12:52:59 PM Liczba szacunów: 0
  • RUTINOVIT C - NOWOŚĆ !!!

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    Informacja żywieniowa: 1 kapsułka Rutyna 49mg PUREWAY-C® 278mg w tym witamina C 250 mg (417%*) Bioflawonoidy cytrusowe 70mg Chelat aminokwasowy cynku ALBION® 25mg w tym: cynk 5mg (33%)* *%ZDS- procent realizacji dziennego zalecanego spożycia

    Odpowiedzi: 46 Ilość wyświetleń: 4880 Data: 12/2/2009 11:39:01 AM Liczba szacunów: 0
  • RUTINOVIT C - NOWOŚĆ !!!

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    frisky w czesci sie z Toba zgadzam GOLD-VIT C 500 PLUS faktycznie ma bardzo duzo flawonoidow (nie wspominajac o PureWayC rzecz jasna :) jednak RUTINOVIT C jest takim all in one dla szukajacych wygody - a masowemu odbiorcy latwiej wytlumaczyc dlaczego 1 preparat jest dobry niz uczyc jak komponowac samemu to co akurat najlepsze w danej chwili dla niego :) roznica odbiorcow w moim odczuciu :D

    Odpowiedzi: 46 Ilość wyświetleń: 4880 Data: 12/4/2009 9:29:54 AM Liczba szacunów: 0
  • Trening SPLIT dom-Potrzebna pomoc

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    Diety nie mam. Wcześniej robiłem obwody według tego planu PLAN MAWASHIEGO No i jak grałem w siatkę to też robiliśmy obwody , tylko takie bardziej sprawnościowe. jednak masy chyba na tym nie zrobię a to na niej mi zależy , po za tym trochę nie podoba mi się robić tego samego 3 razy w tygodniu. Teraz chciałem ćwiczyć albo 3 razy w tygodniu pon,sroda,piątek(A-B-C) albo co mi koledzy mówili pon,wtorek,sroda(A-B-C)-czwartek,piątek,sobota(A-B-C) a niedziela wolne. Tylko nie wiem jakie ćwiczenia mogę zrobić na plecy i barki z tym sprzętem. Zmieniony przez - devvvv w dniu 2013-05-23 13:47:09 Zmieniony przez - devvvv w dniu 2013-05-23 13:48:17

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1329 Data: 5/23/2013 1:45:50 PM Liczba szacunów: 0
  • Witaminy i mikro,makro elementy

    Post
    Zdrowie i Uroda

    http://www.hitec.pl/produkty/produkty.php?id=ace-1&Submit.x=12&Submit.y=11 Wysiłek fizyczny, stres, zanieczyszczenie środowiska naturalnego, duże obciążenie psychiczne, osłabienie wiosenne, kuracja odchudzająca oraz palenie papierosów - wszystkie te czynniki wpływają na wzrost liczby tzw. "wolnych rodników". Wolne rodniki niszczą zdrowe elementy komórkowe uszkadzając cząsteczki białek, zapoczątkowując w ten sposób reakcję powodującą efekt starzenia się komórek. Pociąga to za sobą zwiększone zapotrzebowanie organizmu na witaminy ochronne A, C i E oraz selen, czyli tzw. antyoksydanty. Pamiętaj! Przy braku odpowiednich mechanizmów obronnych, może dojść do rozległych zniszczeń wielu komórek, powodujących wiele chorób. ACE Rola stanowi najskuteczniejszą kombinację substancji antyoksydacyjnych neutralizujących wolne rodniki, pozwalającą zachować młodość, zdrowie i urodę na długo dłużej. ACE Rola jest złożonym preparatem witaminowym o wyjątkowo wysokiej zawartości składników aktywnych podnoszących ogólną odporność organizmu i układu nerwowego. Aby zapewnić ich optymalne wykorzystanie, w preparacie zastosowano naturalną witaminę C uzyskaną z owoców wiśni acerola oraz wzbogacono go o bioflawonoidy cytrusowe. Wyniki najnowszych badań pokazują, że witaminy A, C i E w kombinacji z selenem zapewniają skuteczną ochronę organizmu przeciwko zatruciu środowiska naturalnego ozonem, tlenkami azotu, metalami ciężkimi. Pozdrawiam. guru

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 13064 Data: 9/21/2002 7:18:37 PM Liczba szacunów: 0
  • b2iw - "QUEBLO jeśli myślisz, że uderzenie kobiety nie może wyrządzić żadnej krzywdy to się mylisz. Pewnie, że cie nie znokautuje, ale nos rozkwasić albo limo pod okiem zrobić może" - no. To straszne. A jeszcze jak ja odpychamy to trzeba uwazac, bo mozemy sobie paznokiec zlamac... Ja napisze wam tylko tyle - prawo nie czyni zadnej roznicy w kwestii obrony koniecznej przed, czy odpowiedzialnosci napastnika za atak, na podstawie plci. Jezeli wiec ktos ma dobry humor to moze przed wyplaceniem lampy atakujacemu knypkowi czy napucowanej wapnem raszpli zakomunikowac ze albo zaraz bedzie zmiana ich zachowania albo bedzie w******l. Ale nie ma takiego obowiazku i bic mozna od razu. Co zreszta polecam z przyczyn czysto strategicznych - kazde takie zdarzenie powoduje zebranie sie grupki gapiow i ulatwia nasze pozniejsze rozpoznanie. Co do sytuacji "moja kobieta mnie bije" to nie spotkalem jeszcze w swojej karierze laski ( a znalem tez panie startujace w MP w kicku i taekwondo ) u ktorej pierwsza reakcja w razie klotni byloby bicie faceta. Do takich zdarzen moze dochodzic jedynie wtedy gdy facet jest c.i.p.a i dal wczesniej pani o okreslonych predyspozycjach psychicznych liczne dowody wlasnego mamejstwa.

    Odpowiedzi: 92 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/14/2007 4:42:01 PM Liczba szacunów: 0
  • Heh panienki mysla ze jesli sa slabsze to my ich nie mozemy tknac a one wrecz porzeciwnie...bo przeciez facetowi nic sie nie stanie jak go baba uderzy...taa wszyscy faceci to robocppy... Jezeli sytuacja jest z jakas zdzira na u;licy i widac ze jest zdeteminowana i agresywan to zaje**c z liscia w leb i powinno byc one hit k0... Oczywisicie szacunek dla kobiet ale co to za kobieta ktora stara sie bic innych? czyzby tranwestyta? kobieta powinna miec klase i nie dopuszczac do taki sytuacji...

    Odpowiedzi: 92 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/15/2007 6:16:02 PM Liczba szacunów: 0
  • nasza trójka pozbierała się szybko i zabraliśmy się stamtąd. pamiętam że trochę było mi wstyd że osiem lat młodsza dziewczyna bije się lepiej ode mnie i uratowała mnie przed porządnym wp******em ale cóż.. jak się nie trenuje to się nie ma, a praktyka czyni mistrza, bez wględu na to czy coś dynda między nogami czy nie. tutaj jest link do jednej z jej walk bokserskich na ringu (biała koszulka, niebieski ochraniacz na głowę), to było mniej więcej w tamtych latach. www.hattonboxing.com/tv/tv-player/amateur-boxing-tv/female-aba-championships-2011/senior-class-c-71kg-katie-smith-v-hayley-ciecora

    Odpowiedzi: 92 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/30/2014 3:43:40 PM Liczba szacunów: 0