Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Dieta nie musi się już kojarzyć z wyrzeczeniami, monotonnym menu z ograniczeniem w jedzeniu słodkości. Kluczem są słodycze alternatywne, stworzone z myślą o osobach będących na diecie, dbających o sylwetkę, czy też zdrowie. Grupę takich właśnie łakoci tworzą kremy z linii NUTLOVE. NUTLOVE to między innymi gęste, pyszne, słodkie kremy nieustające [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] sypkiego. Basmati - również należy do odmiany ryżu o długich ziarnach, po ugotowaniu nie skleja się, ze względu na kolor ma dwa rodzaje: biały oraz brązowy, ma lekko orzechowy smak i może być używany do dań mięsnych oraz rybnych. Jaśminowy - jest szczególnie ceniony w społeczeństwie azjatyckim, podczas gotowania wydziela delikatny zapach, [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 g płatków owsianych 50 g masła orzechowego (np. Allnutrition masło migdałowe 100%) 30 g wiórków kokosowych 50 g gorzkiej [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]
Kannabidiol, czyli CBD, w bardzo dynamiczny sposób podbił rynek suplementów diety na niemal całym świecie. Jeszcze kilka lat temu w sklepach dostępne były tylko pojedyncze produkty konopne zawierające CBD, takie jak susz składający się głównie z łodyg i nasion i ubogi w substancje aktywne, a sięgali po nie przede wszystkim fani konopi w ogóle, nie [...]
[...] i minerałów, które oczywiście różnią się w zależności od gatunku rośliny. Tempeh Jest to białko na bazie soi podobne do tofu, ale ma twardszą konsystencję, brązowy kolor i orzechowy smak. Tempeh zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest doskonałym wegetariańskim źródłem białka, a ponieważ jest sfermentowany, dostarcza [...]
[...] glikemiczny niż jego biały odpowiednik. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ze względu na swoją strukturę (jest bardziej kleisty i ma grubszą łupinkę) i orzechowy posmak świetnie komponuje się z daniami jarskimi. Chude mięso ze sprawdzonego źródła Chude mięso ze sprawdzonego źródła, w tym: drób, dziczyzna, wołowina czy [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
Najbardziej popularne nasiona pojawiające się menu wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze [...]
[...] Stanowi podstawowy składnik kuchni bliskiego wschodu, wschodniej części Morza Śródziemnego i niektórych kuchni północnoafrykańskich. Ma lekką kremową konsystencję i bogaty orzechowy smak z gorzkim wykończeniem. Najpopularniejsze produkty z tahini to hummus i chałwa, ale sprawdza się także jako składnik różnych deserów. Masło z pestek [...]
[...] dlatego, że powyższe nazwy są używane zamiennie w różnych regionach i krajach. Gatunkiem najczęściej spotykanym w USA i Europie jest płaskurka. Farro jest uwielbiany za orzechowy smak i wyjątkową konsystencję po przyrządzeniu. To świetna alternatywa dla innych popularnych zbóż, takich jak m.in. ryż, komosa ryżowa, gryka czy jęczmień. [...]