Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
W XXI wieku napotykam na tak absurdalne opracowania, że aż warte skomentowania. Niestety, dla ludzi spoza branży mogą one wyglądać na wiarygodne. Trzeba mieć dużą wiedzę i jeszcze lepszą znajomość języka angielskiego, by zrozumieć, jakimi bzdurami epatują „dziennikarze”. Notabene, sama nazwa autora: „John Smith” sugeruje, iż jest to postać [...]
Wykorzystanie odpowiedniej ilości białka w diecie osoby trenującej należy do podstawowych strategii planowania diety. Oznacza to, że wysiłek, jaki podejmujemy na siłowni, będzie skutecznie podnosił zapotrzebowanie na białko. Układając więc jadłospis, konieczne jest nie tylko uwzględnienie wydatku energetycznego poniesionego na trening, ale i [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Same odżywki mogą okazać się niewystarczające, ale w połączeniu z odpowiednim rodzajem treningu mogą zdziałać cuda. W badaniu PRISE Paul J. Arciero i wsp. zbadano, jak podawanie 3 porcji po 20 g białka serwatkowego wpłynie na skład ciała i parametry metaboliczne osób z nadwagą lub otyłością. Podział osób uczestniczących w eksperymencie: 24 osoby [...]
Białko serwatkowe i białko z mięsa są popularnymi źródłami protein, szczególnie w dietach osób aktywnych fizycznie i sportowców. Oba te białka mają swoje zalety i mogą być korzystne w różnych kontekstach. Na podstawie badań naukowych, przyjrzyjmy się, czy białko serwatkowe ma jakąś przewagę nad mięsem. Podsumowanie Białko serwatkowe i mięso są [...]
Kreatyna i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]
Współczesny tryb życia, nieaktywność fizyczna, przekarmianie ciała powodują odkładanie tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób [...]
Białka serwatkowe są niesłychanie popularne i to nie jest przypadek. W kontekście odchudzania pozwalają regulować stężenie cukru we krwi oraz przyspieszają metabolizm. W jednym z badań spożywanie 30 g białka serwatkowego (WPC) na noc przyspieszało metabolizm (rano) aż o 5,4%. Działanie przeciwzapalne białka serwatkowego Białko serwatkowe działa [...]
Suplementacja pozwala nie tylko na zwiększenie osiągów sportowca czy regeneracji powysiłkowej. Istnieją doniesienia mówiące o wpływie np. białka serwatkowego na glikemię (optymalizacja dostarczania węglowodanów dzięki wyrzutowi insuliny) czy wpływie węglowodanów na przygotowanie do wyścigu (np. kolarskiego, imprezy biegowej itd.). Podsumowanie i [...]
Oporność na insulinę może rosnąć przy nieaktywności fizycznej, stosowaniu sterydów, hormonu wzrostu, stosowaniu niewłaściwej diety, utrzymywaniu nadmiarowej tkanki tłuszczowej (indukuje stan zapalny). Specyficznymi warunkami, w których rośnie oporność insulinowa, jest okres okołooperacyjny. Nieaktywność jest wymuszona, a dieta pozostawia wiele do [...]
Skróty BCAA i EAA, są znane niemalże każdej osobie trenującej. Wiele się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w [...]