[...] to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w twojej diecie, a prawdopodobnie go nie jesz. W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa i ważne, by znalazła się w twoim menu. Wprowadzaj stopniowo Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i prebiotyków. Z tego względu zaleca [...]
[...] Dostarczaj bakterie probiotyczne ze sfermentowanej żywności! Jogurt to tylko jedna opcja. Możesz sięgnąć również po kefir, tempeh, miso lub sfermentowane warzywa, takie jak kiszona kapusta. Kisić można jednak nie tylko kapustę, ale również ogórki, buraki, marchew, kalafior czy dynię. Możesz stworzyć własne fermentowane warzywa w domu, [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Podsumowanie Fermentacja [...]
[...] szparagi cebula topinambur jabłka por rośliny strączkowe. Podsumowanie Zadbaj o to, by w Twojej diecie obecne były zarówno produkty o działaniu probiotycznym (takie, jak i kiszona kapusta, dobrej jakości jogurt), jak również produkty o działaniu prebiotycznym (takie, jak jabłka, płatki owsiane, cebula, banany, warzywa strączkowe). W okresach [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1498Data: 1/27/2020 10:10:38 AM
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
[...] Dopóki nie będzie wiadomo więcej, najlepiej jest jeść więcej pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak jogurty i sfermentowane pokarmy, takie jak: tempeh, kefir, miso, kiszona kapusta. Oczyść swoją dietę ograniczając cukier, aby nie pobudzać wzrostu bakterii jelitowych, które wzmagają nasz apetyt na słodycze. Źródła: The Washington Post. [...]
Odpowiednie wypróżnianie jest istotne dla zachowania zdrowia, ale też komfortu w ciągu dnia. Nie ma nic gorszego niż cierpienie z powodu częstych zaparć lub biegunek. Bóle brzucha, uczucie ciężkości, dyskomfort. Co zrobić, by tego uniknąć? Co zrobić, by nie mieć problemów z wypróżnianiem się? Podsumowanie Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
Przez dziesięciolecia specjaliści oraz osoby interesujące się kwestiami dietetycznymi próbowali znaleźć odpowiedź, która dieta jest najlepsza dla zdrowia i dla sylwetki. Dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, a może wegetariańska? Podsumowanie Kiedy usłyszysz od kogoś, że zna najlepszą dietę na świecie, zapytaj go: "dla kogo?" Nie ma jednej, [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1650Data: 8/13/2018 10:33:31 AM
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 24747Data: 1/12/2018 10:47:27 AM
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 5364Data: 3/1/2018 10:36:20 AM
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 3334Data: 8/27/2020 11:07:55 AM
[...] z młodymi ziemniakami i surówka z marchewki i kiszonej kapusty dorsz świeży filet bez skóry 200 g olej rzepakowy 5 g ziemniaki młode 300 g koperek 4 g marchew 90 g kapusta kiszona 150 g oliwa z oliwek 15 g Deser: placki budyniowe z bananem i mango jogurt naturalny 125 g masło orzechowe 30 g mąka pełnoziarnista 30 g jajko 1 szt. budyń waniljowy [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]