Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy.

Różnica między prebiotykami i probiotykami

Błonnik prebiotyczny (prebiotyki) definiowany jest, jako niestrawne części pokarmów. Te niestrawne włókna pokarmowe pochodzą ze zwykłych produktów spożywczych, takich jak: banany, cebula, czosnek, karczochy, skórka jabłek, fasola i wiele innych. Cząsteczki te przechodzą przez jelito cienkie, jako niestrawione włókno. To uruchamia proces fermentacji w dużym jelicie grubym.

Probiotyki to żywe bakterie, które są bardzo korzystne dla ludzkiego jelita i układu trawiennego. Probiotyki pomagają rosnąć i stymulować dobre bakterie znajdujące się w jelitach, co wspiera funkcjonowanie nie tylko układu pokarmowego, ale również Twoją odporność. Probiotyki powstają naturalnie w procesie fermentacji w niektórych produktach spożywczych. Dotyczy to kiszonej kapusty, miso, kimchi, kombuchy, jogurtu, kefiru.

Probiotyki możemy również uzupełniać w postaci suplementów.

probiotyki

Różna rola prebiotyków i probiotyków

Uzupełnienie diety w oba te składniki może przynieść mnóstwo korzyści dla ogólnego stanu zdrowia, a nie tylko mikrobiomu naszych jelit. 

Probiotyki są z natury delikatne. Oznacza to, że można je łatwo „zabić”, na przykład przez ciepło lub kwas żołądkowy. Bezcelowe będzie więc przyjmowanie probiotyków w postaci suplementu i zapijanie ich gorącą herbatą.

Prebiotyki są  silniejsze i bardziej odporne. Nie wpływa na nie ciepło, kwas trawienny ani czas. Błonnik prebiotyczny odżywia również korzystne bakterie znajdujące się już w jelitach oraz hamuje wzrost nieprzyjemnych lub szkodliwych drobnoustrojów.

Wpływ błonnika prebiotycznego jest uniwersalny, co oznacza, że są odpowiednie dla wszystkich, w przeciwieństwie do probiotyków, które powinny być dostosowane do stanu naszej flory bakteryjnej.

Kilka słów więcej o probiotykach

Oprócz wspomagania trawienia te żywe mikroorganizmy pomagają zwalczać bakterie wywołujące choroby w jelitach i poprawiają ogólną funkcję immunologiczną. Pomagają również w efektywnym wchłanianiu składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.

Twoje jelita są wypełnione około stu bilionami żywych mikroorganizmów. Obejmuje to 500 różnych gatunków probiotyków. Kiedy w mikrobiomie występuje nierównowaga (jednych bakterii jest za mało, a innych zbyt dużo), chorujemy. Pojawiają się wówczas problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy SIBO (przerost flory jelitowej).

Fermentowane produkty o działaniu probiotycznym to:

  • jogurt naturalny
  • kefir
  • kiszone warzywa, tj. kimchi lub kapusta kiszona, kiszone buraki
  • miso
  • sfermentowane napoje, takie jak kombucha.

Probiotyki składają się z wielu różnych mikroorganizmów, tj. bakterii. Niektóre z najczęstszych bakterii w probiotykach to Lactobacillus i Bifidobacterium. Kupując jogurt czy kefir warto zwrócić uwagę na to, czy zawiera on bakterie i czy na etykiecie zostały wymienione szczepy bakteryjne. Najważniejsze jest to, że różne szczepy bakteryjne mają różny wpływ na jelita. To, co może korzystnie działać dla jednej osoby, może negatywnie działać dla kogoś innego. Z tego względu dobranie odpowiedniego suplementu probiotycznego powinno być dobrze przemyślane.

Nie obawiaj się natomiast włączać do diety wyżej wymienionych produktów. Jeśli jednak do tej pory nie było ich w Twojej diecie, zacznij od małych ilości i stopniowo jedz ich coraz więcej.

Kilka słów więcej o prebiotykach

Prebiotyki to niestrawne włókna, które pomagają wspierać funkcję dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym. Błonnik prebiotyczny przechodzi przez układ pokarmowy całkowicie nietknięty, aż dotrze do jelita grubego. Tam włókna te są rozkładane i fermentowane. To właśnie ten proces fermentacji wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Karmią one i stymulują wzrost dobrych bakterii, tych które już są w jelitach. Krótko mówiąc, prebiotyki są formą błonnika pokarmowego, który karmi naszą florę jelitową.

Oto produkty bogate w prebiotyki:

Podsumowując

Zadbaj o to, by w Twojej diecie obecne były zarówno produkty o działaniu probiotycznym (takie, jak kiszona kapusta, dobrej jakości jogurt), jak również produkty o działaniu prebiotycznym (takie, jak jabłka, płatki owsiane, cebula, banany, warzywa strączkowe). W okresach obniżonej odporności, a także w czasie zażywania antybiotyków i po zakończonej kuracji, warto wspomagać się probiotykami w kapsułkach.

Komentarze (2)
rudek111

mam synbiotyk multilac ??pomoze na stany zapalne i gojenie sie ran?

0
anubis84

Zalezy jakie to stany zapalne, jak już coś ulega degradacji to bez dobrej farmakologii, rehabilitacji trudno sobie poradzi.

0