Białka serwatkowe są niesłychanie popularne i to nie jest przypadek. W kontekście odchudzania pozwalają regulować stężenie cukru we krwi oraz przyspieszają metabolizm. W jednym z badań spożywanie 30 g białka serwatkowego (WPC) na noc przyspieszało metabolizm (rano) aż o 5,4%.

Działanie przeciwzapalne białka serwatkowego

Białko serwatkowe działa także przeciwzapalnie. IL-6 jest uznawana za cytokinę głównie prozapalną. Podwyższone stężenie interleukiny 6 stymuluje wątrobę do syntezy i wydzielania białka c-reaktywnego (jednego z markerów stanu zapalnego). Białko serwatkowe potrafi obniżać stężenie IL-6, a więc pośrednio także białka c-reaktywnego.

Czy mamy dowody na działanie odchudzające białka serwatkowego?

Badanie I

Baer i in., 2011 r. Podawano 56 g dziennie białka serwatkowego (WPC) lub 56 g białka sojowego, 2 porcje po 28 g dziennie. W trzeciej grupie zastosowano same węglowodany dostarczające takiej samej ilości energii. Efekty? 23 tygodnie podawania białka spowodowało spadek 1,8 kg masy ciała i 2,3 kg tłuszczu więcej, w porównaniu z węglowodanami. Warto pamiętać, iż nie ingerowano w pozostałe parametry, nie stosowano specjalnej diety itd. Uczestnikom nie udzielono żadnych porad dietetycznych i kontynuowali stosowanie dotychczasowej diety według własnego wyboru. Gdyby dołożono dietę i aktywność fizyczną, efekty byłyby znacząco większe.

białko serwatkowe

Badanie II

Frestedt i in., 2008 r. Zastosowano deficyt 500 kcal dziennie przez 12 tygodni. Podawano suplement Prolibra (charakteryzuje go wysoka zawartość leucyny, bioaktywnych peptydów i wapnia z mleka, zawierający 10 g białka na porcję jako połączenie WPI i peptydów) lub mający tę samą ilość energii, gotowy do wymieszania napój zawierające maltodekstrynę. Mieszanki podawano 20 min przed śniadaniem i obiadem. 12 tygodni suplementacji spowodowało pozbycie się 2,81 kg tłuszczu w grupie białka i 1,62 kg w grupie węglowodanów. Osoby lepiej reagujące na deficyt energetyczny przy suplementacji białkiem straciły 3,63 kg tkanki tłuszczowej, przy podawaniu węglowodanów 2,11 kg. W grupie białka stracono 1,07 kg mięśni, w grupie kontrolnej 125% więcej, czyli 2,41 kg. Z tego wynika, iż białko działa antykatabolicznie. To potwierdzają, inne, liczne badania, w których dowiedziono, że białko serwatkowe chroni mięśnie w trakcie redukcji.

Badanie III

W badaniu Samuel Mettlera i in. z 2010 r. W ciągu 4 tygodni uczestnicy z grupy dostarczającej mało protein na diecie redukcyjnej (deficyt 40% w porównaniu do rutynowo stosowanej diety), stracili aż 1,6 kg mięśni. Przy większej podaży białka (2,3 g na kg masy ciała) straty były pięciokrotnie niższe i wyniosły tylko 300 g muskulatury. Przy tym całkowita masa ciała spadła o 3 kg w grupie dostarczającej małą ilość białka i 1,5 kg w grupie wysokiej podaży protein. Strata tkanki tłuszczowej przy umiarkowanej podaży protein i przy wyższej ilości białka była podobna.

Badanie IV

Mojtahedi i in., 2011 r. Zastosowano dietę 1400 kcal i jednocześnie podawano 2 x 25 g dziennie izolatu białka serwatkowego lub węglowodany kobietom z nadwagą, lub otyłością po menopauzie. Eksperyment trwał 6 miesięcy. Podawanie białka spowodowało spadek 8% masy ciała, w porównaniu z 4,1% w grupie węglowodanów.

Podsumowując

Poprzez rozmaite mechanizmy podawanie białka serwatkowego wpływa na pozbywanie się tkanki tłuszczowej i ochronę mięśni. Włókna mięśniowe „spalają” tłuszcz przez całą dobę, więc są niezwykle ważne dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej.

Literatura:

Madzima TA1, Panton LB1, Fretti SK1, Kinsey AW1, Ormsbee MJ1. Br J Nutr. 2014 Jan 14;111(1):71-7. doi: 10.1017/S000711451300192X. Epub 2013 Jun 17. “Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23768612

Prokopidis K. i in. Effects of whey and soy protein supplementation on inflammatory cytokines in older adults: a systematic review and meta-analysis https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-whey-and-soy-protein-supplementation-on-inflammatory-cytokines-in-older-adults-a-systematic-review-and-metaanalysis/B80B9A62B0EF48FF252A0301FAC7F47A

S. Pal and S. Radavelli-Bagatini The effects of whey protein on cardiometabolic risk factors https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23167434/

Frestedt JL, Zenk JL, Kuskowski MA, Ward LS, Bastian ED.

A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean

muscle in obese subjects: a randomized human clinical study. Nutr

Metab (Lond) 2008; 5: 8.

Baer DJ, Stote KS, Paul DR, Harris GK, Rumpler WV, Clevidence BA. Whey protein but not soy protein supplementation

alters body weight and composition in free-living overweight and

obese adults. J Nutr 2011; 141: 1489–1494.

Samuel Mettler I in. Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19927027/

Komentarze (0)