[...] ostrożnie wyciągać wiążące wnioski płynące z kilku obserwacji. Za chwilę pokażę, w jaką pułapkę wpadli naukowcy, którzy bezsprzecznie chcieli wykazać, iż to tłuszcze lub cholesterol powodują wszelkie schorzenia sercowo-naczyniowe. „Cholesterol i tłuszcze są głównym wrogiem serca!” Czy na pewno? Przykład: od przynajmniej [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4214 Data: 2018-07-01 11:53:23 Ocena: 5
[...] naukowych sugeruje się, iż to właśnie stan zapalny ma krytyczne znaczenie w etiologii schorzeń sercowo-naczyniowych, nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5123 Data: 2017-08-01 09:19:31 Ocena: 5
[...] IARC), promowanie leków mających odchudzać (fentermina, fenfluramina, rimonabant, bupropion z naltrexonem, sibutramina/Meridia) i w końcu środki mające obniżać stężenie cholesterolu. Kontrowersyjne jest też leczenie cukrzycy (szczególnie typu II), ponieważ zwalcza się objawy, a nie źródło choroby. Jak to jest z tym cholesterolem? Całkowicie [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1872 Data: 2021-02-03 10:02:50 Ocena: 0
Czy cholesterol powoduje raka? Czy jedzenie jajek nam zagraża? Nagłówki są szokujące i taki jest cel. Dobre informacje się po prostu nie sprzedają. Odbiorców należy zaskakiwać i przyciągać ich uwagę. Karolina Rozmus napisała: „Cholesterol jest powszechny w diecie Polaków. Zwiększa ryzyko raka trzustki i przedwczesnego zgonu Metaanaliza 55 badań [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 690 Data: 2022-06-20 06:26:48 Ocena: 0
Wbrew opowieściom „szamanów XXI wieku” (np. J. Zięba, portale: „Odmładzanie na surowo”, „Pepsi eliot”) stężenie cholesterolu jest ważnym wskaźnikiem zdrowotnym. Niemniej warto pamiętać, iż można mieć podwyższone stężenie cholesterolu spowodowane brakiem szczęścia na genetycznej loterii. Genów nie oszukasz... Taka osoba dziedziczy określone [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3107 Data: 2021-11-30 05:35:30 Ocena: 0
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 538 Data: 2023-02-01 18:19:54 Ocena: 0
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13825 Data: 2017-11-19 11:48:46 Ocena: 5
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 601 Data: 2023-01-29 18:42:28 Ocena: 0
Czy „dobry cholesterol" zwiększa śmiertelność? Jeśli czytałeś którekolwiek z moich wcześniejszych opracowań, to wielokrotnie wspominałem, że nie ma czegoś takiego jak „dobry cholesterol”. Niestety, powszechnie używa się tego wprowadzającego w błąd sformułowania i nazywa się tak transporter HDL. Nad samym użyciem słowa „dobry” i „zły” można by [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 779 Data: 2022-11-05 16:19:04 Ocena: 0
[...] ma wpływ styl życia. Badania pokazują, że aż 80% zgonom związanych z sercem można zapobiec zmieniając swoje nawyki. Jednym z obszarów zainteresowań było obniżanie poziomu cholesterolu poprzez zmiany w diecie, czy za pomocą leków zwanych statynami. Analizując jednak stan zdrowia osób, których dotknął zawał zauważono, że 50% zawałów występuje u [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6561 Data: 2018-09-11 12:07:48 Ocena: 5
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 394 Data: 2023-02-06 08:18:16 Ocena: 0
Wiemy, iż zbyt niskie stężenie cholesterolu może być wiązane ze zwiększonym ryzykiem śmierci w wielu grupach ludzi. Nawet u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca zbyt niski poziom cholesterolu (poniżej 160 mg/dL) zwiększał znacznie śmiertelność, np. z powodu nowotworów. Inne badania wiążą niski poziom cholesterolu (poniżej 170 mg/dL), np. z [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5967 Data: 2019-01-29 15:18:48 Ocena: 4,5
Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4599 Data: 2021-02-19 14:26:12 Ocena: 0
[...] że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje, jako LDL, a tylko 25% w postaci frakcji HDL. Cholesterol jest [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 991 Data: 2019-08-18 10:40:09 Ocena: 5
[...] naukowców obficie „wspomaganych” finansowo dały przewidywalne wyniki, zgodne z oczekiwaniami koncernów sprzedających tego rodzaju leki. To nie znaczy, że wysokie stężenie cholesterolu nie jest szkodliwe dla zdrowia, tylko iż jego obniżanie statynami jest tylko próbą naginania rzeczywistości. Wskutek takiej terapii przyczyna wysokiego stężenia [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 640 Data: 2022-07-13 09:07:23 Ocena: 0
[...] cukru do komórek ciała, w tym mięśni. Zwiększa syntezę glikogenu w komórkach mięśniowych. Działa przeciwcukrzycowo. Zapobiega glukozurii (cukromocz). Obniża stężenie cholesterolu i LDL we krwi, działając lipotropowo i przeciwmiażdżycowo. Zwiększa retencję azotu w ustroju. Pobudza wzrost tkanki łącznej i mięśniowej, aktywuje procesy [...]
Odpowiedzi: 74 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-02-23 18:18:46 Liczba szacunów: 5
[...] zdemonizowane przez specjalistów „tłuszczofobów” od zdrowia oraz przez media. Ludzie wierzyli, że diety te, na skutek wysokiej podaży tłuszczu, prowadzą do wzrostu poziomu cholesterolu i chorób serca. Jednakże, czasy się zmieniają.. Od roku 2002, przeprowadzono ponad 20 badań u ludzi, związanych z dietą low-carb. Niemal w każdym z nich wyniki [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5173 Data: 2015-02-08 01:30:10 Liczba szacunów: 0
[...] z charakterystycznych białek jest spermina odpowiedzialna za specyficzny zapach nasienia. występują tam także liczne enzymy, fruktoza, sód, potas, wapń, magnez, cynk a także cholesterol. Zadaniem prostaty jest więc stworzenie plemnikom odpowiedniego środowiska, w którym mogłyby prawidłowo odżywiać się, poruszać i być chronione przed kwaśnym, [...]
Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-12-26 09:48:20 Liczba szacunów: 0
mam 30 lat i na ostatnim badaniu krwi wyszło mi że mam za niski cholesterol. za niski cholesterol tak samo jak i za wysoki nie jest chyba zbyt dobry dla zdrowia? moje wyniki: cholesterol całkowity: 126 mg/dL (a norma to od 131 do 200) cholesterol HDL: 35 mg/dL (a norma to powyżej 35) choletrerol LDL 81 mg/dL (a norma to poniżej 130) trójglicerydy [...]
Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-02-09 00:14:36 Liczba szacunów: 0
[...] można się obejść, skąd czerpać biało kształtując naszą sylwetkę? JAJA: /SFD/2016/12/9/5e0e6180d2924841a287b774342fd6b8.jpg Znam ich sprzymierzeńców, ale też są wrogowie, bo cholesterol, bo za dużo jeść ich nie wolno, bo szkodzą... Jajka mają to do siebie, że są wręcz najdoskonalszym produktem (pochodzenia zwierzęcego) pod względem składu [...]
Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-12-09 20:03:46 Liczba szacunów: 4,75