W dobie Internetu problemem nie jest ilość, ale jakość informacji. W swoich opracowaniach zawieram dane pochodzące z renomowanych źródeł, książek, badań naukowych, czasopism, baz danych. Staram się kilkukrotnie weryfikować każdą informację, w odrębnych miejscach. Niestety, autorzy filmów, tekstów czy nawet popularnych książek nie zadają sobie tyle [...]
W obecnym świecie trudno uciec od słowa stres. Stresujemy się podczas zajęć lekcyjnych. Nadgorliwy szef w pracy podbija poprzeczkę stresową, jeszcze wyżej. Stresujemy się sytuacją rodzinną, naszym zdrowiem i gdy Internet działa zbyt wolno oraz wieloma, wieloma innymi rzeczami. Melisa - Melissa officinalis Tradycyjnie kojarzona jest z efektem [...]
[...] cieszą się coraz większą popularnością nie tylko ze względu na modę, ale również pozytywne skutki zdrowotne. Wiele badań sugeruje, że obniżają one także poziom cholesterolu całkowitego. Wysoki poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) jest związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Co mówią badania na temat [...]
We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
[...] i estradiolu w surowicy znacznie wzrósł, osiągając normalne poziomy, w grupie z hipoandrogenizmem związanym ze starzeniem się, odnotowano spadek całkowitego stężenia cholesterolu o 10.2% (z 225 ± 16,9 mg/dL do 202 ± 13,6 mg/dL po 6 miesiącach i do stężenia 198 ± 12,8 mg/dL po 1 roku podawania testosteronu), w grupie z [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
[...] można łączyć ją z suplementami podnoszącymi odporność, chociażby czosnkiem, czy witaminą D, a także C oraz z grupy B. Oczywiście, jeśli przyjmujemy leki na cukrzycę, na cholesterol, czy obniżające ciśnienie krwi, najpierw konsultujemy dawkę z lekarzem, gdyż właściwości kurkumy plus dodatkowe leki, które zażywamy na stałe, mogą mieć działania [...]
[...] z cukrzycą, jak metformina. Dawkowanie Dawka działająca prewencyjnie wynosi około 300-400 mg berberyny na dobę. W badaniach, w których wykazała silne właściwości obniżające cholesterol, wykorzystywano dawkę rzędu 1000 mg. Natomiast skuteczne działanie obniżające poziom cukru wykazywały dawki rzędu 1500 mg, podawane w porcji po 500 mg trzy razy [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
[...] tak bardzo lubisz ostre papryczki. Pieczenie na języku, w przełyku i brzuchu - to właśnie jej sprawka. Kapsaicyna ma szereg zalet: działa antyzapalnie, redukuje ból i "zły" cholesterol, a przede wszystkim przyspiesza przemianę materii. Jest na tyle skuteczna, że może wspomaga metabolizm już nawet po pół godziny po jej zjedzeniu. Cynamon Cynamon [...]
[...] czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że nie ma złych tłuszczy, są tylko tłuszcze wprowadzane do [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
[...] (HbA1c). Te wskaźniki są kluczowe w procesie diagnozowania i monitorowania postępu cukrzycy. Dodatkowo wskaźnik masy ciała (BMI) i profil lipidowy, w tym całkowity cholesterol (TC), trójglicerydy (TG), lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL-C) i lipoproteiny niskiej gęstości (LDL-C), odgrywają znaczącą rolę w kontekście cukrzycy, ponieważ [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
Możesz sobie nie zdawać z tego sprawy, ale styl życia i każdy z nawyków ma duży wpływ na Twoje zdrowie, a to oznacza, że o wielu kwestiach możesz decydować Ty sam. Udar mózgu jest jednym z częstych powodów śmierci w naszym społeczeństwie i choć jego przyczyn jest wiele, to wiedz, że zmieniając swój styl życia, możesz się przed nim nieco uchronić. [...]
[...] to prolaktyna, estrogeny i progesteron. Jeżeli więc podczas redukcji tkanki tłuszczowej nie będzie widać efektów, to warto przebadać się pod kątem hormonalnym. Przy okazji możemy sprawdzić poziom witaminy D3, cholesterol i poziom cukru. Jest to nam szczególnie potrzebne do wiedzy, czy nasz organizm nie potrzebuje pewnego uzupełnienia w diecie.
[...] Przede wszystkim grejpfruty bardzo dobrze wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, a więc zalecany jest osobom chorującym na nadciśnienie. Według przeprowadzonych badań obniża cholesterol, a w szczególności LDL, dzięki temu stosunek HDL do LDL ulega poprawie, co nie bez znaczenia pozostaje dla zdrowia. Również zalecany jest osobom chorującym na [...]
[...] dlatego najczęściej występujący skutek uboczny jest zrozumiały. Hiperlipidemia –wg współczesnych norm jest całkiem prawdopodobna. Dlaczego? Bo uważa się transportery cholesterolu, cholesterol i trójglicerydy za wroga układu sercowo-naczyniowego. Czy słusznie? Nowsze publikacje i badania w tym zakresie już nie są wcale tak jednoznaczne. O [...]