Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% ma ją codziennie. 

Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem konkretnych produktów, co oznacza, że przy odrobinie pracy możesz dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać. 

By poszukiwania „trudnych” produktów stały się łatwiejsze, przygotowaliśmy listę 11 produktów, które u wielu osób nasilają objawy zgagi.

Produkty, które mogą nasilać zgagę...

1. Cebula

Cebula, choć smaczna i pożywna, zawiera ulegające fermentacji włókno, zwane fruktooligosacharydami – fruktany (FOS) , które mogą rozluźnić dolny zwieracz przełyku i nasilać objawy zgagi i refluksu.

W pewnym badaniu porównano objawy uczestników po spożyciu burgera z surową cebulą, w porównaniu do burgera bez cebuli. Okazało się, że osoby jedzące cebulę miały znacznie większą zgagę. Nie wyobrażasz sobie burgera bez cebuli? Nie rezygnuj z niej całkowicie. Upewnij się jednak, że zanim zjesz cebulę dobrze ją ugotujesz/poddusisz na patelni. Cebula poddana obróbce cieplnej nie powoduje takich objawów.

2. Alkohol

Spożywanie alkoholu rozluźnia Cię, wprowadza w blogi nastrój i sprawia, że stajesz się królem parkietu. Jednocześnie jednak alkohol rozluźnia również zwieracz przełyku powodując zgagę.

Wiele badań wykazało, że spożywanie alkoholu w nadmiarze może zwiększać ryzyko zgagi i refluksu. Dzieje się tak ponieważ nadmierne spożycie alkoholu może bezpośrednio uszkadzać wyściółkę śluzową przełyku i żołądka. Nie jest więc zaskakujące, że w jednym z badań  aż 67% respondentów uznało, że winę za powstawanie zgagi ponosi alkohol.

alkohol

3. Mięta pieprzowa

Ta pozycja na liście może być zaskakująca. Uważa się, że mięta pieprzowa zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku, co ułatwia przechodzenie kwasów żołądkowych do przełyku. Jedno z badań wykazało, że osiem 8% pacjentów ze zgagą zgłaszało zaostrzone dolegliwości po spożyciu mięty pieprzowej. Długotrwałe obserwacje wykazały, że jednym ze skutków ubocznych spożycia mięty była właśnie zgaga. 

Następnym razem sięgnij po rumianek lub melisę.

4. Czekolada

Wiem, nikt nie chce na tej liście zobaczyć czekolady. Czekolada poza tym, że jest słodka, smaczna i poprawia humor w gorszy dzień, zawiera również kofeinę i teobrominę. Obie te substancje mogą powodować rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku i umożliwić przedostawanie się kwasu żołądkowego do przełyku. Jedno z badań wykazało również, że w porównaniu z roztworem cukru, czekolada znacznie zwiększyła objawy zgagi.

5. Słone przekąski

słone przekąski

Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy jedli solone przekąski/potrawy 3 lub więcej razy w tygodniu, zwiększali ryzyko zgagi nawet o 50%! Inne badanie wykazało, że ryzyko refluksu wzrosło nawet o 70% u ludzi, którzy dodawali znaczne ilości soli do jedzenia. 

Nasza rada: ogranicz spożycie soli na rzecz świeżych i suszonych ziół.

6. Tłuste mięsa

Tłuszcz stymuluje uwalnianie hormonu cholecystokininy (CCK), który, jak wykazano, rozluźnia dolny zwieracz przełyku i może powodować refluks. Może również opóźniać opróżnianie żołądka, ponieważ tłuszcz jest trawiony i wchłaniany wolniej, niż pozostałe makroskładniki.

W jednym z badań przyjrzano się szerokiemu spektrum zagadnień dietetycznych i okazało się, że cholesterol, nasycone tłuszcze zwierzęce, a także tłuszcz, ogólnie są jednymi z częstych sprawców refluksu. Spróbuj każdego tygodnia robić kilka dodatkowych bezmięsnych posiłków i wybieraj chude kawałki mięsa, jeśli to możliwe.

7. Pełnotłusty nabiał

Podobnie, jak tłuste kawałki mięsa, mleczne produkty pełnotłuste, w tym śmietana, masło i ser, mogą być przyczyną zgagi. Co ciekawe, niskotłuszczowe produkty mleczne nie wydają się mieć takiego samego efektu. Jeśli cierpisz na refluks i zgagę, sięgnij po nabiał półtłusty i chudy.

8. Kawa

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kubka mocnej, czarnej kawy? Kawa może pomóc w dobudzeniu się, jednocześnie jednak może działać niekorzystnie na funkcje przełyku rozluźniając dolny zwieracz przełyku i zwiększając ryzyko refluksu.

W jednym z badań wykazano, że u około jednej czwartej osób cierpiących na zgagę stwierdzono, że kawa nasila nieprzyjemne objawy. Co ciekawe, rola samej kofeiny nie jest do końca jasna. Podczas, gdy jedno z badań wykazało znaczny spadek objawów zgagi w przypadku spożycia kawy bezkofeinowej, w inny przypadku zauważono, że samo dodanie kofeiny do wody nie wywoływało zgagi. Daje to informację, że prawdopodobnie nie sama kofeina wpływa na powstawanie zgagi, a również kwasowość kawy.

Wybieraj kawy o mniejszym stopniu kwasowości. Nie pij kawy na pusty żołądek.

9. Gazowane napoje

Jedno z badań wykazało, że spożycie słodkich napojów gazowanych było jednym z najgorszych sprawców zgagi podczas snu. Zamiast słodzonych, gazowanych napoi, wybieraj wodę i ziołowe herbaty.

10. Pomidory

Złe wieści dla osób, które kochają pomidory. Prawie 70% osób cierpiących na zgagę obserwuje zaostrzenie objawów po spożyciu pomidorów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych.

Jedno z badań wykazało, że pacjenci odczuwali objawy refluksu i zgagi, nawet gdy pH soku pomidorowego zostało dostosowane do wartości neutralnej (sok jest kwaśny). Innymi słowy, prawdopodobnie istnieją inne składniki soku pomidorowego, które powodują zaostrzenie objawów.

Wybieraj pizzę bez sosu pomidorowego, makaron zjedz z warzywami, oliwą i chudym mięsem, zamiast soku pomidorowego wybierz świeży sok z marchwi.

11. Cytrusy, sok z pomarańczy

Szklanka soku pomarańczowego uchodzi za zdrowy dodatek do śniadania. Niestety świeży sok z cytrusów może popsuć niejednej osobie całą przyjemność z późnego niedzielnego śniadania. Z naturalną, wysoką kwasowością, soki pomarańczowe i grejpfrutowe należą do jednych z największych sprawców zgagi, a 67% uczestników jednego z badań odczuwało po ich spożyciu ból żołądka i przełyku. W innym badaniu stwierdzono, że sok grejpfrutowy ma najgorszy efekt spośród wszystkich napojów i soków. 

Podsumowując

Jeśli cierpisz na częste zgagi i refluks, spróbuj wyeliminować z diety wymienione w artykule produkty i obserwuj swoje samopoczucie. Metodą prób i błędów znajdziesz produkty, które zaostrzają nieprzyjemne objawy. Unikając ich z pewnością poczujesz się lepiej.