Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem związanym z ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. 

  1. Profilaktyka przez diagnostykę
  2. Styl życia w walce z nadmiarem cholesterolu
  3. Suplementacja przeciwko cholesterolowi
  4. Dieta na niski cholesterol

Jak się okazuje, istnieje wiele czynników pośrednich, które mogą mieć dużo większe znaczenie z punktu widzenia prewencji miażdżycy, nadciśnienia, zawałów i udarów, niż sam poziom konsumpcji cholesterolu.

Profilaktyka przez diagnostykę

Oznaczanie poziomu cholesterolu we krwi jest jednym z pomocnych narzędzi służących między innymi do diagnostyki ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz ich profilaktyki. Nie zawsze jednak wynik oznaczenia poziomu cholesterolu całkowitego jest wystarczający, aby wyciągać precyzyjne wnioski na temat zdrowia.

Liczą się również poziomy lipoprotein o wysokiej i niskiej gęstości (HDL i LDL), czyli tak zwanego cholesterolu „dobrego” i „złego”, czy trójglicerydów, a osoby w grupie ryzyka powinny „pilnować” również wskaźnika stanu zapalnego CRP (białka C-reaktywnego), wskaźnika uszkodzenia serca, czyli troponiny T, a także panelu enzymów wątrobowych, gdyż wątroba uczestniczy w przemianach cholesterolu.

cholesterol

Nawet jeśli dana osoba ma wszystkie wyniki w normie, warto zadbać o jej świadomość na temat diety obniżającej cholesterol, gdyż prawdopodobnie ktoś z bliskich jej osób zmaga się lub będzie zmagać się z problemami miażdżycowymi. Choroby sercowo-naczyniowe są bowiem cały czas główną przyczyną zgonów w Europie. Pamiętać należy, aby do badania krwi ukierunkowanego na zawartość substancji lipidowych przygotować się poprzez zjedzenie wczesnej kolacji o niskiej zawartości tłuszczu oraz unikanie wysiłku fizycznego na przynajmniej dobę przed badaniem.

Styl życia w walce z nadmiarem cholesterolu

Zasady dotyczące prewencji miażdżycy są stosunkowo proste. Unikać należy wysokoprzetworzonych tłuszczy (np. smażonych mięs, utwardzonego oleju palmowego, słonych przekąsek), nadmiaru cukrów prostych oraz alkoholu, a także papierosów, czy nieregularnego snu. Dbać z kolei trzeba o regularną aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności i mieszanej charakterystyce (treningi zarówno wytrzymałościowe, jak i siłowe), a także odpowiednio wysoką podaż wody, błonnika oraz antyoksydantów (w tym witamin i składników mineralnych).

ćwiczenia fizyczne

Dieta ukierunkowana na obniżanie cholesterolu powinna w każdym posiłku zawierać owoce i / lub warzywa i / lub orzechy i / lub nasiona, a także w przynajmniej 1 – 2 posiłkach źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, takie jak ryby, czy surowe oleje roślinne. Za jedną z najbardziej skutecznych diet uznaje się tutaj dietę śródziemnomorską.

Polecamy również: Przykładowy jadłospis diety śródziemnomorskiej. Wypróbuj 4 dni na najzdrowszej diecie świata!

Suplementacja przeciwko cholesterolowi

Istnieje kilka suplementów, które mogą ułatwić walkę z zaburzonym lipidogramem, czyli zbyt wysokimi poziomami cholesterolu całkowitego i LDL oraz triglicerydów oraz zbyt niskim poziomem HDL. Cenne mogą być przeciwzapalne kwasy omega-3, roślinne antyoksydanty, takie jak resweratrol z rdestowca, galusan epikatechiny z zielonej herbaty czy preparaty wspierające wątrobę, zawierające na przykład fosfolipidy sojowe. Pewne znaczenie w warunkach niezbyt dobrze skonstruowanej diety mogą mieć suplementy zawierające witaminy (C, B3, E), czy czynniki chroniące jelita (np. maślan sodu) oraz bakterie probiotyczne, które ułatwiają trawienie.

Teskt pracował: Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk

 

Dieta na niski cholesterol

Dzień I

Śniadanie

Płatki owsiane z serkiem wiejskim, melonem i pestkami dyni

  • Dynia pestki 5 g
  • Płatki owsiane 50 g
  • Serek twarogowy ziarnisty 250 g
  • Melon 200 g

II śniadanie

Smoothie

  • Masło orzechowe z kawałkami orzechów 20 g
  • Banan 1 × sztuka (120 g)
  • Truskawki świeże lub mrożone 100 g
  • Mleko sojowe 200 g

Obiad

Łosoś pieczony z koperkiem, ziemniakami i surówką z kapusty i marchewki

  • Łosoś świeży 200 g
  • Ziemniaki 240 g
  • Koperek 1 × łyżeczka 4 g
  • Kapusta pekińska 150 g
  • Marchew 55 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny 10 ml

Kolacja

Soczewica w pomidorach z jarmużem

  • Soczewica czerwona nasiona suche 60 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml
  • Pomidory w puszce 240 g
  • Cebula 50 g
  • Jarmuż 20 g

Wartość odżywcza

  • Energia 2020 kcal
  • Białka 120 g
  • Tł. 82 g
  • Ww. 216 g

Dzień II

Śniadanie

Jajko na twardo z pieczywem razowym i sałatka warzywną skropioną oliwą z oliwek

  • Jajka 1 sztuka 
  • Ogórek zielony 85 g
  • Pieczywo pełnoziarniste 70 g
  • Pomidor 250 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Mix sałat z rukolą 25 g

II śniadanie

Jogurt z owocami i orzechami włoskimi

  • Melon 200 g
  • Granat 100 g
  • Maliny 70 g
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu 250 g
  • Orzechy włoskie 10 g

Obiad

Kasza gryczana z mięsem drobiowym duszonym z pieczarkami i marchewką oraz porcją warzyw na parze

  • Kasza gryczana 100 g
  • Mięso z piersi indyka 200 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny 10 g
  • Pieczarki 60 g
  • Kalafior świeży lub mrożony 100 g
  • Marchew 55 g
  • Brokuły 150 g

Kolacja

Twarożek z warzywami i czarnuszką oraz bułką grahamką

  • Czarnuszka 5 g
  • Ser twarogowy chudy 100 g
  • Rzodkiewka 75 g
  • Ogórek zielony 85 g
  • Cebula dymka 50 g
  • Bułka grahamka 1 × sztuka 80 g

Wartości odżywcze

  • Kcal 2001 kcal
  • Białka 125 g
  • Tł. 60 g
  • Ww. 26 g

Dzień III

Śniadanie

Owsianka na mleku z orzechami i nasionami oraz winogronami

  • Winogrona 70 g
  • Orzechy włoskie 12 g
  • Słonecznik nasiona 10 g
  • Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 230 ml
  • Płatki owsiane 70 g

II śniadanie

  • Skyr z mango i orzechami laskowymi
  • Skyr Jogurt Typu Islandzkiego Naturalny 150 g
  • Mango 280 g
  • Orzechy laskowe 15 g

Obiad

Warzywa duszone z indykiem podane z kaszą kuskus

  • Bakłażan 240 g
  • Cebula 50 g
  • Papryka czerwona 120 g
  • Oliwa z oliwek 15 ml
  • Cukinia 240 g
  • Mięso z piersi indyka 200 g
  • Kasza kuskus 100 g

Kolacja

Sałatka z wędzoną makrelą

  • Migdały 5 g
  • Mix sałat z rukolą 50 g
  • Papryka czerwona 120 g
  • Papryka zielona 115 g
  • Pomidor 130 g
  • Ocet balsamiczny 9 g
  • Miód pszczeli 20 g
  • Sok z cytryny 20 ml
  • Makrela wędzona 50 g

Wartość odżywcza

  • Kcal 2090 kcal
  • Białka 120 g
  • Tł. 58 g
  • Ww. 284 g

 Dietę przygotowała: Dietetyk Anna Zięba

Literatura:

  • Amiri P, Hosseini SA, Ghaffari S, Tutunchi H, Ghaffari S, Mosharkesh E, Asghari S, Roshanravan N. Role of Butyrate, a Gut Microbiota Derived Metabolite, in Cardiovascular Diseases: A comprehensive narrative review. Front Pharmacol. 2022 Feb 2;12:837509. doi: 10.3389/fphar.2021.837509. PMID: 35185553; PMCID: PMC8847574.
  • Mourad AM, de Carvalho Pincinato E, Mazzola PG, Sabha M, Moriel P. Influence of soy lecithin administration on hypercholesterolemia. Cholesterol. 2010;2010:824813. doi: 10.1155/2010/824813. Epub 2009 Dec 28. PMID: 21490917; PMCID: PMC3065734.
  • DiNicolantonio JJ, O'Keefe JH. The Benefits of Omega-3 Fats for Stabilizing and Remodeling Atherosclerosis. Mo Med. 2020 Jan-Feb;117(1):65-69. PMID: 32158053; PMCID: PMC7023944.
  • Kadoya M, Koyama H. Sleep, Autonomic Nervous Function and Atherosclerosis. Int J Mol Sci. 2019 Feb 13;20(4):794. doi: 10.3390/ijms20040794. PMID: 30781734; PMCID: PMC6412503.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)