W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć.
Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci
Czy trzeba kogoś zachęcać do suplementacji i uświadamiać, że witamina D jest niezmiernie ważna dla zdrowia? Jeśli nadal macie wątpliwości, to przeczytajcie skrót kolejnego badania, w którym naukowcy objęli obserwację 168 dializowanych pacjentów.
Wyniki
Stężenia 25-hydroksywitaminy D bezpośrednio i istotnie korelowały z funkcjonowaniem nerek, co analizowano na podstawie przesączania kłębuszkowego.
Po okresie obserwacji wynoszącym średnio 48 miesięcy 48 pacjentów rozpoczęło dializę, a 78 zmarło.
Okazało się, że stężenia 25-hydroksywitaminy D pozwalają przewidywać zarówno czas do śmierci, jak i pojawienie się schyłkowej niewydolności nerek. Niskie stężenia były związane ze wcześniejszymi zgonami i niewydolnością nerek.
Działo się tak, nawet gdy dostosowano model prognostyczny do wieku, występowania niewydolności serca, faktu palenia tytoniu, stężenia białka C-reaktywnego (obrazuje, chociażby, stan zapalny) oraz stosowanie rozmaitych leków.
Cytowane badanie pokazuje, że stężenie 25-hydroksywitaminy D we krwi jest niezależnym predyktorem postępu choroby i śmierci u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
Witamina D, a ryzyko śmierci w cukrzycy typu 2
Nie jest to jedyne badanie. U diabetyków stwierdzono, że niskie stężenia witaminy D były związane z 96% większym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny oraz o 95% większą śmiertelnością z przyczyn sercowo-naczyniowych. Warto pamiętać, że cukrzyca typu 2 jest tak naprawdę metaboliczną chorobą sercowo-naczyniową, samo stężenie cukru we krwi jest tylko potwierdzeniem rozmaitych zmian zachodzących w ustroju.
Przeczytaj także:
- Czy witamina D pomaga w odchudzaniu?
- Czy witamina D może poprawić wydajność na treningu?
- Czy witamina D wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi?
Witamina D okazuje się niezmiernie ważna dla utrzymania zdrowia, a jej niskie stężenia w stanach patologicznych mogą zwiastować szybsze zakończenie życia.
Referencje:
- Pietro Ravani i in. Vitamin D levels and patient outcome in chronic kidney disease https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0085253815535217
- Christel Joergensen i in. Vitamin D Levels and Mortality in Type 2 Diabetes https://diabetesjournals.org/care/article/33/10/2238/28307/Vitamin-D-Levels-and-Mortality-in-Type-2-Diabetes