Dieta śródziemnomorska to model żywienia znany nie tylko dietetykom, ale również lekarzom. To jedna z najbardziej popularnych i uznana za najzdrowszą dietę świata. Od wielu lat króluje w rankingu pisma U.S. News & World Report gdzie przy pomocy ekspertów, oceniane są najpopularniejsze modele żywienia.

  1. Dlaczego najzdrowsza?
  2. Fundamenty diety
  3. Przykładowy 4-dniowy jadłospis wzorowany dietą śródziemnomorską
  4. Podsumowanie

Dlaczego najzdrowsza?

Oceniane są diety ogólne, odchudzające, przy chorobach serca, dla cukrzyków, komercyjne, pod względem zdrowego odżywiania, roślinne i najprostsze do zrealizowania. W 2021 roku to właśnie dieta śródziemnomorska (Mediterranean Diet) zdobyła pierwsze miejsce w ogólnym rankingu najlepszych diet. Królowała również na pierwszym miejscu jako najlepsza dieta dla diabetyków, osób z problemami układu sercowo-naczyniowego, zasad zdrowego żywienia i łatwości przestrzegania jadłospisu.

Po raz pierwszy pojęcie diety śródziemnomorskiej wprowadził w obieg dr. Ancel Keys, który w ten sposób nazwał sposób żywienia charakterystyczny dla populacji zamieszkujących region basenu Morza Śródziemnego w szczególności Włoch, Hiszpanii i Grecji.

Fundamenty diety

Ten model żywienia opiera się przede wszystkim na wysokim spożyciu warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty, pełnoziarnistych i razowych produktach zbożowych obfitujących w błonnik, nasionach roślin strączkowych, oliwie z oliwek bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, rybach, które są źródłem NNKT, a dokładniej omega-3 oraz przetworach mlecznych, orzechach, jajkach.

Dodatkowo w umiarkowanej ilości uwzględnia wino i chude gatunki mięs, natomiast zakłada ograniczenie spożycia produktów przetworzonych, słodzonych i opartych o czerwone mięso. Dieta śródziemnomorska to przede wszystkim bogactwo witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnie czynnych, antyoksydantów w tym polifenoli, flawonoidów i resweratrolu oraz bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przykładowy 4-dniowy jadłospis wzorowany dietą śródziemnomorską

Dzień I

Śniadanie: Pieczywo posmarowane awokado z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii

Śniadanie II: jogurt naturalny z jagodami, malinami i migdałami

Obiad: Papryka nadziewana kaszą jaglaną z pomidorami, oliwkami i świeżymi ziołami

Kolacja: mozzarella z pomidorami i cukinia z oliwą z oliwek i ziołami

Dzień II

Śniadanie: Owsianka z sezamem i miodem

Śniadanie II: Pieczywo razowe z oliwą z oliwek, rukola, ogórkiem i indykiem

Obiad: Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem z krewetkami i natką pietruszki

Kolacja: Zupa dyniowa z pomidorami i oliwa z oliwek

Dzień III

Śniadanie: Pieczywo razowe z makrelą, roszponką i ogórkiem

Śniadanie II: Sałatka owocowa z melona, brzoskwini i arbuza

Obiad: Kurczak duszony z cebulą, cukinia i papryką z ziemniakami i zsiadłym mlekiem

Kolacja: Zapiekany bakłażan z soczewicą i serem feta

Dzień IV

Śniadanie: Szakszuka z kaparami

Śniadanie II: Zupa paprykowa

Obiad: Potrawka z soczewicy z cebulą, cukinia, papryką i bakłażanem

Kolacja: Pieczone warzywa z krewetkami

Podsumowanie

Dieta śródziemnomorska to przede wszystkim zdrowy styl życia, celebrowanie posiłków opartych w głównej mierze o warzywa i owoce oraz wyjątkowy smak. To model żywienia, który nie tylko pozwoli utrzymać prawidłową masę ciała, lecz dieta, która może wpłynąć pozytywnie na Twoje zdrowie. Gdy Twoim celem jest redukcja masy ciała, to pamiętaj, iż niezależnie od diety musisz dostarczać nieco mniej kalorii, niż wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie. Swoje zapotrzebowanie możesz sprawdzić przy pomocy naszego KALKULATORA KALORII.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
Bull

Mój sposób odżywiania jest spójny z założeniami tejże diety plus 100 g WPI dziennie.

1