[...] masa ciała, czynność nerek) Dobre nawodnienie daje zawartość sodu w napoju > 60 mmol/L (ok. 1380 mg/L) Potas Ogólnie uważa się za bezpieczne podawanie 4.5 – 5 g potasu dziennie. Magnez Norma dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować o wiele więcej magnezu. Szacuje się, że od 56 do 68% Amerykanów nie [...]
[...] składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku gęstości mineralnej kości). Obecnie sugeruje się, iż podaż potasu w granicach 3600–3800 mg dziennie jest [...]
[...] to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] z którą boryka się wiele osób, niezależnie od wieku czy poziomu aktywności fizycznej. Mogą one być wynikiem różnych czynników, w tym niedoboru elektrolitów, takich jak potas i magnez. Oba te minerały odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mięśni, ale różnią się sposobem, w jaki wpływają na skurcze mięśni. Przyjrzyjmy się, który z nich [...]
[...] soli, gdyż człowiek potrzebuje jej kilkukrotnie mniej, niż dostarcza się we współczesnej diecie. Z kolei w większości rozwiniętych społeczeństw powszechne są niedobory np. potasu, a więc suplementacja (np. cytrynianem potasu) jest uzasadniona. Pośrednio potas wpływa na stężenie fosforanów, a więc przyczynia się do utrzymania zdrowia kości. Sól [...]
[...] naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 dzieci na diecie ketogenicznej i nie zidentyfikowano przyczyn tego zjawiska. Doustne podawanie cytrynianu potasu działa zapobiegawczo, chroniąc przed powstawaniem kamieni nerkowych. W innych badaniach dotyczących 198 dzieci tylko u 2% z nich wykształciły się kamienie nerkowe, gdy [...]
Jedną z cech zabójczej dla serca i mózgu diety jest nadmiar sodu i soli kuchennej ogółem przy równoległym niedoborze pozostałych elektrolitów, magnezu i potasu. Solą przyprawia się potrawy, ale pojawia się ona również w pieczywie, przetworach mlecznych, mięsnych i warzywnych, a także w większości przekąsek. Magnez z kolei charakterystyczny jest [...]
[...] nakładem energii i pracy odzyskują 178,5 litra. Poza tym dla nerek i serca śmiertelnie groźne jest odwadnianie, często praktykowane przez zawodników (diuretyki). Czy potas może jakoś pomóc? 23 pacjentów z nadciśnieniem, u których średnie ciśnienie krwi w pozycji leżącej po dwóch miesiącach obserwacji bez żadnego leczenia wynosiło 154/99 [...]
[...] Jest jednym z 4 głównych składników odżywczych w amerykańskiej diecie, którego jest za mało, zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. W USA zasugerowano dzienną podaż potasu na poziomie 4,7 g dziennie. Badanie naukowe Naukowcy wzięli pod uwagę 19 badań klinicznych obejmujących 586 osób. 412 osób z tej grupy cierpiało na nadciśnienie. [...]
[...] funkcjonowania organizmu ważne jest również to, że białko sojowe obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz zawiera zdrowe tłuszcze, magnez, wapń i potas. Białko roślinne w proszku Białko roślinne w proszku najczęściej otrzymywane jest ze wspomnianej soi, a także z grochu, pszenicy, ryżu i konopi indyjskich. Choć tego [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] ilość cytokin i innych czynników prozapalnych (np. IL-6, IL-1β i TNFα), zmniejsza stres oksydacyjny, obniża ciśnienie krwi, więc dobrze komponuje się w zestawie z magnezem i potasem. Chroni komórki, przedłuża ich życie, zwiększa odporność na stres, moduluje mikroflorę jelitową. Zmieniony skład bakterii jelitowych (dysbioza) wiąże się z patogenezą [...]
[...] HCO3- i pCO2. Często w badaniach krwi ustala się lukę anionową (AG), tj. różnicę pomiędzy stężeniem kationów i anionów w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. AG = (sód + potas) – (chlorki + wodorowęglany) Podwyższone wartości AG mogą oznaczać kwasicę mleczanową, cukrzycową kwasicę ketonową, alkoholową kwasicę ketonową, głodzenie, [...]
[...] potencjału diuretyki pętlowe uznaje się za najsilniejsze (w tym pod kątem natriuretycznym), tiazydy mieszczą się w środku skali, najsłabsze są diuretyki oszczędzające potas oraz inhibitory anhydrazy węglanowej. Diuretyki pętlowe mogą być toksyczne dla słuchu. Czy warto sięgać po diuretyki? Cóż, każdy już chyba zna odpowiedź na to pytanie. [...]
[...] poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy jest przypadek opisany w październiku 2017 r. przez Lee TW i wsp. na łamach „Medicine”. Zaczęto oralnie i dożylnie podawać mu potas. Podano mu łącznie 20 mmol dożylnie oraz 10 mmol oralnie – chlorku potasu, a poziom potasu we krwi ustabilizował się na poziomie 3,7-4 mmol/L. Pacjent przed zawodami [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]