Jedną z cech zabójczej dla serca i mózgu diety jest nadmiar sodu i soli kuchennej ogółem przy równoległym niedoborze pozostałych elektrolitów, magnezu i potasu. Solą przyprawia się potrawy, ale pojawia się ona również w pieczywie, przetworach mlecznych, mięsnych i warzywnych, a także w większości przekąsek. Magnez z kolei charakterystyczny jest dla zielonych warzyw liściastych, orzechów i nasion, a potas dla wielu owoców i warzyw. Jedną z licznych i potencjalnie niebezpiecznych konsekwencji zaburzonej proporcji między solą i chlorem a magnezem i potasem, jest nadciśnienie tętnicze.

Funkcje magnezu w organizmie

Istotnymi funkcjami magnezu jest między innymi uczestnictwo w: regulacji ciśnienia krwi, metabolizmie substancji odżywczych, przewodzeniu impulsów elektrycznych w układzie nerwowym, budowaniu kości i zębów, czy syntetyzowaniu hormonów oraz białek i DNA. Jego obecność niezbędna jest do prawidłowego przebiegu około 300 reakcji enzymatycznych. Niedobory magnezu prowadzą do zaburzeń wodno-elektrolitowych, które przyczyniają się np. do skurczy i osłabienia mięśni, arytmii serca, pogorszenia nastroju czy zawrotów głowy oraz migren.

magnez osoby aktywne fizycznie

W perspektywie długoterminowej niedostateczna podaż magnezu ogranicza osiągane postępy sportowe oraz zawodowe, a także sprzyja osteoporozie. Każdy, kto nie spożywa odpowiedniej ilości wód mineralnych, szpinaku, warzyw strączkowych, pestek dyni czy nerkowców, powinien rozważyć włączenie do diety dobrze przyswajalnej postaci magnezu w suplemencie diety. Do najlepszych opcji zalicza się tutaj przede wszystkim cytrynian magnezu, który wykazuje wysoką biodostępność i pozwala na szybką absorpcję.

Funkcje potasu w organizmie

Potas, podobnie jak magnez, zalicza się do elektrolitów występujących przede wszystkim wewnątrz komórek organizmu. Pośród funkcji, które pełni ten pierwiastek, najważniejsze wydają się być: kontrola objętości płynów komórkowych i wspomaganie transmisji neuronalnej, które przekładają się na prawidłową pracę mięśni szkieletowych, serca oraz mózgu.

Zbyt niski poziom konsumpcji potasu zaburza homeostazę wodno-elektrolitową i prowadzi do uczucia przemęczenia, a następnie nadciśnienia i z czasem nawet do kamieni nerkowych. W konsekwencji znacząco obniża jakość codziennego życia. Warto zaznaczyć, że niedobór magnezu pogłębia niedobory potasu. Jeśli w diecie nie pojawia się wystarczająco dużo soczewicy, ziemniaków, czy czerwonej fasoli, a także suszonych owoców, bananów lub cytrusów powinno się ją wzbogacić dobrze przyswajalnym preparatem z potasem. Przykładem formy chemicznej potasu, która jest łatwo wchłaniana przez organizm, jest cytrynian (podobnie jak w przypadku magnezu).

Optymalizacja poziomów potasu i magnezu

Funkcje fizjologiczne magnezu i potasu w pewnym stopniu uzupełniają się. Osoby borykające się z niedoborami jednego z tych dwóch pierwiastków prędzej, czy później, rozwiną niedobór również w zakresie zawartości w organizmie drugiego z nich. Dla optymalizacji poziomów tych elektrolitów poza stosowaniem równoległej suplementacji warto rozważyć dodatkową podaż witaminy B6, gdyż wpływa ona na komórkowe mechanizmy przyswajania magnezu.

Komentarze (0)