Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają bezpośrednio energii, to niezbędne są do przeprowadzania przemian metabolicznych prowadzących do optymalizacji stanu odżywienia. Cennym dla wielu osób połączeniem może być magnez z witaminą B12.
Funkcje magnezu
Magnez to pierwiastek z grupy elektrolitów, który ma znaczenie dla setek reakcji w ludzkim organizmie. Uczestniczy w regulacji pracy układu nerwowego zarówno poprzez kontrolę przewodności impulsów, jak i poprzez udział w syntezie neuroprzekaźników.
Niezbędny jest dla miarowej pracy serca oraz generowania siły mięśni, a także metabolizowania węglowodanów czy produkcji białek. Jego niedobory pojawić się mogą u osób niedbających o nawodnienie oraz konsumpcję urozmaiconej diety bogatej w warzywa, zboża czy orzechy i nasiona. Deficyty najłatwiej „łatać” jest przy pomocy preparatów zawierających cytrynian lub glicynian magnezu. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik mineralny mogą mieć m.in. osoby o podwyższonym poziomie aktywności fizycznej czy chore przewlekle i stosujące niektóre leki (np. metformina w cukrzycy).
Funkcje witaminy B12
Witamina B12, czyli kobalamina, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a wśród jej kluczowych funkcji wymienia się udział w syntezie DNA oraz uzyskiwaniu energii z pożywienia. Ponadto organizm wykorzystuje ją do wytwarzania czerwonych krwinek oraz specyficznych osłonek nerwowych, czyli mieliny. Niedobory witaminy B12 najczęściej spotyka się u osób stroniących od zwierzęcych źródeł pokarmu, w tym przeważnie mięs i nabiału.
Oprócz tego, do poważnego obniżenia poziomu kobalaminy w organizmie doprowadzić mogą problemy ze strony przewodu pokarmowego oraz stosowanie niektórych leków (np. inhibitory pompy protonowej w refluksie). Do wyregulowania poziomu witaminy B12 najczęściej sięga się po suplementację (z reguły metylokobalaminą), jednak w niektórych, skrajnych przypadkach efektywniejsze mogą okazać się wlewy dożylne.
Łączenie witaminy B12 z magnezem
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby łączyć ze sobą preparaty zawierające witaminę B12 oraz magnez. Co więcej, zastosowanie ich razem może przynieść pewne korzyści. Otóż istnieją przesłanki wskazujące na to, że cyjanokobalamina, która spośród innych form chemicznych witaminy B12 pojawia się w suplementach najczęściej, ogranicza wydalanie magnezu dostarczanego do organizmu pod postacią chlorku, co prowadzi do stabilizacji jego poziomu w surowicy. Biorąc pod uwagę tę obserwację, a także liczne funkcje obu związków w obrębie układu nerwowego oraz w przemianach metabolicznych i enzymatycznych, można stwierdzić, że witamina B12 może być łączona z magnezem.