[...] na promienie słoneczne. W słoneczne miesiące lata pomidory powinny stać się więc stałym punktem naszego menu. Nie tylko ochronią skórę, ale jednocześnie uzupełnią potas, który tracimy wraz z potem na skutek kąpieli słonecznej lub aktywności fizycznej w wysokiej temperaturze. Tym bardziej, że właśnie teraz pomidory są najtańsze i [...]
[...] spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, np. na parze. Figi Figi są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto rozpuszczalny błonnik w figach pomaga [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Zielona herbata, a w szczególności jej ekstrakt uważany jest za jeden z ciekawszych wyborów pod względem prozdrowotnym, jak i wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej. Spożywana jest ona od setek lat wśród ludzi na całym świecie i niewątpliwie cieszy się wyjątkowym smakiem i właściwościami. Z czym łączyć Green Tea? Ekstrakt z zielonej herbaty [...]
Regularne uprawianie sportu niesie za sobą wiele korzyści. Nie tylko zdrowotnych i sylwetkowych. Ćwiczenia poprawiają nastrój, jakość snu czy nawet pamięć, ale korzystają z naszych zasobów energetycznych, które trzeba na bieżąco uzupełniać. Nie ma nic za darmo. Każdy trening to uszczuplenie tych zasobów, które oczywiście można odbudować przy [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że okres potreningowy jest zawsze czymś przyjemnym, gdyż wydzielają się wtedy endorfiny, serotonina i kannabinoidy, to warto wiedzieć, że ukojenie po zaprzestaniu wysiłku nie przychodzi zawsze i bezwzględnie. Pewna część regularnie ćwiczących osób doznawać może przewlekłego i pogłębiającego się zmęczenia, któremu [...]
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy [...]
[...] są migdały, które uwielbiamy nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo antyoksydantów, wysoką zawartość mikroelementów w tym magnezu i witaminy E oraz wapnia i potasu. Skosztować ich można w trzech nowych, wyśmienitych smakach, ciemnej czekoladzie z malinami, mlecznej czekoladzie z cynamonem oraz białej czekoladzie z kokosem. [...]
[...] w liczbach (podane na 100 g): Wartość energetyczna - 486 kcal tłuszcz - 31 g (w tym tłuszcze nasycone 3,3 g) węglowodany - 42 g błonnik - 34 białko - 17 g wapń - 631 mg potas - 407 mg magnez - 335 mg żelazo - 7,7 mg i odrobina cynku W jaki sposób nasiona chia pomagają schudnąć? Pierwsze, na co należy zwrócić uwagę, to duża ilość błonnika. [...]
[...] w smaku w porównaniu do innych produktów. Ma nieco mniej białka niż masło migdałowe i z orzechów ziemnych (4,5 g w porcji 25 g), ale za to jest źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i witaminy K. Ze względu na swój naturalnie słodki smak, masło z nerkowców jest często wybieranym dodatkiem do różnych deserów. Ciekawą opcją jest krem z [...]
[...] ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]