Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu.

Jednak nie wszystkie osoby dobrze tolerują wysoką ilość tłuszczów w diecie, szereg badań sugeruje, że duża podaż tłuszczów upośledza możliwość wykonywania pracy o wysokiej intensywności (spada możliwość utylizacji węglowodanów, głównego źródła energii do pracy wysokiej intensywności).

Czy dieta może wywołać kwasicę?

Tak, jest to bardzo rzadko spotykane, ale jednak. Nadmierne spożywanie kwasowych produktów prekursorowych (źródeł fosforu i białek), przy niewystarczającej podaży produktów będących prekursorami zasad (źródeł potasu, wapnia i magnezu), prowadzi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Pokarmami, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania kwasów do krwiobiegu, są mięso (wołowina, wieprzowina lub drób), jaja, fasola i nasiona oleiste (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest) a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. Z oczywistych względów w diecie ketogenicznej o wiele łatwiej o mięso, jajka, orzechy, migdały, a ciężko jest tam o zasadową stronę (warzywa i owoce, które są źródłem węglowodanów).

dieta ketogeniczna

Największy wpływ na zakwaszenie mają:

  • steki i polędwice wołowe
  • kurczak (pierś, udko)
  • sery (parmezan, brie, mozzarella)
  • jajka
  • granola
  • płatki owsiane
  • tuńczyk
  • krewetki
  • makrela
  • homar
  • ostryga
  • łosoś
  • sardynki
  • migdały
  • orzechy nerkowca
  • orzechy brazylijskie
  • groch włoski
  • groszek
  • ryż brązowy

Największy wpływ na zmniejszenie zakwaszenia mają:

  • sałata
  • kapusta biała
  • suszona śliwka
  • banany
  • wiśnie
  • rodzynki
  • granat
  • brzoskwinie
  • kiwi
  • pomarańcze
  • liczi
  • limonka
  • jabłko
  • papaja
  • mango
  • ziemniaki
  • buraki
  • marchew (lepsza w tym kontekście jest surowa)
  • szpinak (surowy)
  • ogórek
  • chrzan
  • awokado
  • ananas

Czy dieta ketogeniczna wywołuje kamicę nerkową?

Przeprowadzono badanie dzieci, które w latach 2000-2005 stosowały dietę ketogeniczną z powodu nieuleczalnej padaczki. Kamienie nerkowe rozwinęły się u 13 dzieci (u 6,7%). Podawanie cytrynianu potasu zmniejszyło (trzykrotnie) występowanie kamieni nerkowych i wydłużyło średni czas na diecie ketogenicznej przed pierwszym zauważeniem kamienia do 260 miesięcy (z suplementacją) vs 149 miesięcy (bez suplementacji). Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 dzieci na diecie ketogenicznej i nie zidentyfikowano przyczyn tego zjawiska. Doustne podawanie cytrynianu potasu działa zapobiegawczo, chroniąc przed powstawaniem kamieni nerkowych.

W innych badaniach dotyczących 198 dzieci tylko u 2% z nich wykształciły się kamienie nerkowe, gdy razem z dietą ketogeniczną otrzymywały cytrynian potasu, w porównaniu do wskaźnika wynoszącego 10.5% w grupie nieotrzymującej suplementu z potasem.

Referencje, badania, literatura:

Amitha Sampath i in. Kidney stones and the ketogenic diet: risk factors and prevention https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17621514/

Melanie A McNally i in. Empiric use of potassium citrate reduces kidney-stone incidence with the ketogenic diet https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19596731/

Komentarze (0)