SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • PH - warto?

    Post
    Doping

    Boldenon jako baza jeśli masz dostęp do pewniaka, jeśli nie to: Eq-plex (PH) 600-800mg 1-8 1-3(4) Epistane 30mg 4-5(6) Epistane 40mg Lub zrób tak, coś podobnego jak ja robię teraz ( ja bez bolda) 1-8(10) Bold lub Eq-plex 600-800 mg 1-6 30mg Avar Kilosports ( niedostępny w USA ale w Polsce jest) lub Oxanabolon - THERMOLIFE 1-4 30 mg Epistane 1-10(12) - dowolna kreatyna ( zacząłbym na mono i skończył na stackach przy odbloku) Osłonki: Siemie Lniane, Omega 3 Cycle Support Livr Fix Liv 52 Eseliv Colon C lub dużo jogurtów Dużo siły, mięso dobrej jakości choć nię będzie go bardzo dużo to myślę że warto. Na ławce powinno skoczyć jakieś 30-40 kg

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 2854 Data: 8/10/2009 10:16:17 AM Liczba szacunów: 0
  • AXEL 97 - H.S.T. - BLOG

    Post
    Trening w domu

    1 ale nie rozumiem co to 2-3 serie wg Ciebie czy to : a.2-3 serie na CAŁE uda (2+4) b.2-3 serie na kazdy miesien (2-3x/dwojki + 2-3x/czworki) c.2-3 serie na kazde cwiczenie (2-3x/kazde cw. na dwojki + 2-3x/kazde cw. na czworki) zeby nie bylo niejasnosci do tej pory robilem JEDNA serie prostowań i JEDNA serie uginań i dlatego sie pytam czy to nie za malo ps. do atlasu juz patzre] edit: tam sa opisane cwiczenia czy moglbys zrobic cos a'la plan z skupiniem na rozciagniecie kregoslupa i nog ? ( rece , klate barki , najszerszy rozciagam dokladnie w dni treningowe ) Zmieniony przez - AXEL97 w dniu 2005-02-14 11:45:03

    Odpowiedzi: 254 Ilość wyświetleń: 16216 Data: 2/14/2005 11:40:51 AM Liczba szacunów: 0
  • KING LABS (temat zbiorczy)

    Post
    Doping - zdjęcia

    Najgorsze chu.... jakie brałem susta z kinga bolesna temp 39 C noga boli spac nie mozna , do tego prop jeszcze gorsze ******** , wolalbym bic wode z hazla niz te guwno

    Odpowiedzi: 289 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/12/2011 3:31:39 PM Liczba szacunów: 0
  • KING LABS (temat zbiorczy)

    Post
    Doping - zdjęcia

    Widzę, że Polska jest podzielona na rejony gdzie łatwiej w pewnych miejscach o jedno a trudniej o drugie, a w innym miejscu odwrotnie. U mnie w rejonach akurat z Kingiem nie ma problemów, ale lezy temat C.ybera i nikt o tym nic nie wie nawet ;-P

    Odpowiedzi: 289 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/15/2012 8:53:37 AM Liczba szacunów: 0
  • PIERWSZE PRAWDZIWE MRP

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    ABSOLUTNY TOP WŚRÓD PREPARATÓW POSIŁKO -ZASTĘPCZYCH, PIERWSZY ----------TAK KOMPLEKSOWY SKŁADOWO, STWORZONY PRZEZ SPECJALISTÓW W OPARCIU O NAJNOWOCZESNIEJSZE ROZWIĄZANIA Z DZIEDZINY WSPOMAGANIA WYSIŁKU , PORĘCZNY I WYGODNY W ZASTOSOWANIU.. W KAZDEJ SYTUACJI ABSOLUTNY TOP WŚRÓD PREPARATÓW POSIŁKO ZASTĘPCZYCH-MRP - Olimp PERFECT BODY MRP ZWIASTUN i PREKURSOR NOWEJ SERII PRODUKTOWEJ –OLIMP GO FOR IT ! OLIMP PERFECT BODY MRP®/ Meal Replacement) jest kompleksową kompozycją odżywczych składników pokarmowych - białek, aminokwasów, węglowodanów złożonych, tłuszczów wyselekcjonowanych pod kątem zawartości kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych stanowiącą wygodny w stosowaniu, wartościowy posiłek zastępczy o zbilansowanej kaloryczności. Ułatwia prowadzenie diety zarówno nisko-, jak też wysokokalorycznej, z jednoczesnym uzupełnieniem niezbędnych składników pokarmowych. Preparat przeznaczony dla osób dorosłych jako środek ułatwiający kontrolę masy ciała oraz redukcję tkanki tłuszczowej i rozwój wysokojakościowej masy mięśniowej w sporcie. Produkt ten stanowi tylko część diety o ograniczonej ilości energii. Niezbędną częścią takiej diety są inne środki spożywcze. Dlaczego ten właśnie MRP jest wyjątkowy i niepowtarzalny? Zrównoważone żywienie jest kluczem zarówno do rozwoju beztłuszczowej masy ciała, jak też obniżenia wagi poprzez redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej. Jednak kompozycja zrównoważonych posiłków pozostaje niezwykle trudnym zadaniem. Wymaga dużego zasobu wiedzy z zakresu żywienia oraz posiadania i analizy tabel wartości odżywczych produktów pokarmowych. W praktyce jest to czynnik zniechęcający wiele osób do pracy nad swoją sylwetką. Właśnie po to, aby niedogodności te wyeliminować i ułatwić przeciętnemu człowiekowi lub sportowcowi komponowanie diety, wymyślono MRP (meal replacement), czyli posiłek zastępczy. - MRP jest kompozycją składników pokarmowych zbilansowaną zarówno pod względem ich proporcji, jak też jakości. - Stanowi pełnowartościowy posiłek pod względem zawartości białek i mikroskładników pokarmowych o zoptymalizowanej wartości energetycznej, ułatwiający komponowanie diety przy kontroli składu ciała, czyli zarówno podczas pracy nad rozwojem masy mięśniowej, jak też redukcją tkanki tłuszczowej. - Wygodna postać jednorazowej porcji w saszetce umożliwia błyskawiczne sporządzenie wzorcowego posiłku w każdym miejscu i czasie, którego skomponowanie i przygotowanie w tradycyjnej postaci trwałoby przynajmniej kilkadziesiąt minut i nie byłoby możliwe w wielu sytuacjach życiowych (praca, szkoła , delegacja,wyjazdy itp.). Prawdziwy MRP musi cechować tzw. „gęstość odżywcza”. Oznacza to, że w prawdziwym MRP wszystkie źródła kalorii posiadają nie tylko wartość energetyczną, ale również biologiczną i zdrowotną. W prawdziwym MRP połowa kalorii pochodzi z najlepszych jakościowo białek. Białka to budulec ciała. Jeżeli ktoś pragnie powiększać rozmiary swojej muskulatury, potrzebuje białek budujących włókna mięśniowe. Potrzebuje ich również, kiedy redukuje tkankę tłuszczową, bo to ze składników białek powstają właśnie związki aktywne biologicznie, spalające tłuszcz zapasowy. Samo białko nie może być gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej, gromadzi się jednak w mięśniach, modelując sylwetkę podczas odchudzania. W prawdziwym MRP większość białek pochodzi z serwatki. Izolowane, koncentrowane i hydrolizowane białka serwatkowe nie tylko budują mięśnie i regenerują organizm dzięki najwyższej wartości biologicznej, ale jednocześnie chronią go przed wieloma dysfunkcjami a podawane zwierzętom laboratoryjnym przedłużają czas ich życia o 60%. Reszta białek to micelarna kazeina, albumina jajeczna i peptyd glutaminowy oraz czyste, krystaliczne formy wolnych aminokwasów – glutaminy, tauryny i BCAA. Taka kompozycja różnicuje tempo wchłaniania składników białek i umożliwia długotrwały ich dowóz do budowy mięśni i redukcji tłuszczu zapasowego. W prawdziwym MRP część energii to węglowodany o dużej liczbie atomów węgla w cząsteczkach. Węglowodany takie wchłaniają się wolno, przez co nie trafiają do magazynu tkanki tłuszczowej, tylko do mięśni, gdzie służą pracy i budowaniu białek. Stanowią dodatkowo znakomitą pożywkę dla pożytecznej flory bakteryjnej, dostarczającej naszemu organizmowi witamin i związków odpornościowych. W prawdziwym MRP całość kalorii z tłuszczów to średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), koniugowane izomery kwasu linolowego (CLA) i lecytyny. MCT nie są zatrzymywane w tkance tłuszczowej, tylko spalane w mięśniach z wytworzeniem energii do pracy i syntezy białek. Dodatkowo ochraniają komórki układu pokarmowego przed nieprawidłowymi zmianami. CLA nie dość, że nie wpływają na przyrost tkanki tłuszczowej, to jeszcze ułatwiają redukcję tłuszczu zapasowego. CLA również ochraniają komórki przed nieprawidłowymi zmianami a dodatkowo wspomagają prawidłowe czynności układu krążenia. Lecytyny są budulcem błon biologicznych oraz źródłem związków niezbędnych do pracy układu nerwowego, skurczu włókien mięśniowych i spalania tłuszczu zapasowego. Wykazują silna aktywność antyoksydacyjną, ochraniają komórki przed nieprawidłowymi zmianami oraz wspomagają funkcje umysłowe i czynności układu krążenia. Prawdziwy MRP zawiera wszystkie witaminy i minerały, występujące w najwartościowszych źródłach pokarmowych, biorące udział we wszystkich procesach życiowych a w szczególności, w rozwoju masy mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej. W prawdziwym MRP wszystkie minerały są chelatami, czyli pierwiastkami związanymi w specjalny sposób ze składnikami białek, które łatwo wnikają do wnętrza organizmu i przebiegających z ich udziałem procesów życiowych, nie stwarzając przy tym obawy przedawkowania. OLIMP Perfect Body MRP® – jedyny, prawdziwy MRP na polskim rynku!!! PPERFECT BODY MRP ®– spełnia najwyższe wymagania stawiane obecnie w zbilansowanym żywieniu osób aktywnych . PPERFECT BODY MRP ®– to pierwszy europejski i polski MRP spełniający wszystkie aspekty prawa żywieniowego. PPERFECT BODY MRP ®– to najwyższej jakości opatentowany blend kilku rodzajów zaawansowanych białek -35 g/porcja / ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych, kazeina micelarna, ultrafiltrowane białko jaja, izolat białek serwatkowych CFM®, hydrolizat białek serwatkowych/ PPERFECT BODY MRP ®–to specjalnie dobrany i opracowany ” blend antykataboliczny” ponad 9 g BCAA w porcji !! / w tym czysta farmaceutyczna postać BCAA/ z 2 g glutaminy i tauryny. PPERFECT BODY MRP ®– to 1,6 g najwyższej jakości sprzężonego kwasu linolowego CLA TONALIN® PPERFECT BODY MRP ®–to dodatek 1,5 g MCT/ porcja PPERFECT BODY MRP ®–to blend najwyższej jakości opatentowanych form węglowodanów w postaci maltodekstryn o odpowiednio dobranym niskim Indeksie Glikemicznym oraz 5,7 g Nutriose-specjalnego opatentowanego rodzaju węglowodanu /prebiotyku PPERFECT BODY MRP ®–to odpowiednio skomponowana dawka 12 witamin i minerałów z dodatkiem 1 g Lecytyny. PPERFECT BODY MRP ®–to prawie 5 g super rozpuszczalnego ,dobrze tolerowanego błonnika pokarmowego PPERFECT BODY MRP ®– to odpowiednia tekstura shake’a z niepowtarzalnymi smakami wzbogaconymi w naturalne cząstki aromatycznych owoców PPERFECT BODY MRP ®–to pyszny, zaawansowany składowo posiłek w jednorazowej ,poręcznej 70 g saszetce. 35 g HQ Protein 9 g BCAA 1,6 g CLA TONALIN 1,5 g MCT 5,7 g NUTRIOSE 1 g Lecithin 0,5 g glutamine peptide 1,1 g Taurine & L-glutamine 12 vitamins & minerals Składniki: kompleks białkowy PERFECT BODY Blend- (ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych, kazeina micelarna, ultrafiltrowane białko jaja, izolat białek serwatkowych CFM®, hydrolizat białek serwatkowych), maltodekstryny, dekstryna NUTRIOSE® (źródło łatwo przyswajalnego-rozpuszczalnego błonnika pokarmowego), koncentrat sprzężonego kwasu linolowego (CLA-TONALIN®), olej MCT, grys truskawkowy (liofilizat) 2,0% (dla smaku truskawkowego), lecytyna (substancja wzbogacająca), składniki mineralne (węglan magnezu, fosforan trójwapniowy, węglan wapnia, fumaran żelazawy, siarczan manganu, chlorek chromu, jodan potasu, selenian sodu, molibdenian sodowy, glukonian cynku, glukonian miedzi, wodorofosforan dwupotasowy); peptyd glutaminowy, tauryna, L-glutamina, krystaliczne formy aminokwasów BCAA( L-leucyna, L-walina, L-izoleucyna), kwas jabłkowy (regulator kwasowości), aromaty, witaminy (octan retinylu - wit. A, cholekalcyferol - wit. D, octan D-alfa tokoferylu - wit. E, kwas L-askorbinowy - wit. C, monoazotan tiaminy - wit. B1, ryboflawina - wit. B2, niacyna, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, kwas foliowy, cyjanokobalamina - wit. B12, biotyna, pantotenian wapnia); acesulfam K, sukraloza (substancje słodzące); guma ksantanowa (zagęstnik), kakao w smaku czekoladowym), barwnik E 129 (w smaku truskawkowym). /szczegółowa tabela w nastepnych wypowiedziach/ PRODUKT WOLNY OD ASPARTAMU!! Uwaga: Produkt zawiera cukry i substancje słodzące. Zawiera gluten pochodzenia pszenicznego. Sposób użycia: Stosować 2 porcje dziennie. 1 saszetkę (70g) rozpuścić w niepełnej szklance chudego mleka lub wody, mieszać używając miksera lub shakera. Należy przestrzegać właściwego przygotowania porcji do spożycia. Należy przyjmować odpowiednią ilości płynów w ciągu dnia, tj. od 2-4 l wody lub płynów niskokalorycznych na dobę w zależności od intensywności wysiłku fizycznego. W miarę zwiększenia intensywności wysiłku należy spożywać więcej płynów. Dostępne smaki: Czekoladowy,Truskawkowy,Waniliowy Każde opakowanie zawiera 20 jednorazowych saszetek/porcji a ‘ 70 g Zawartość netto: 20 x 70g = 1400g 1 saszetka = 70g Cena zostanie podana wkrótce. Pozdrawiamy NUTRIFARM best brands for you

    Odpowiedzi: 302 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/9/2007 5:25:34 PM Liczba szacunów: 0
  • PIERWSZE PRAWDZIWE MRP

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    patrze w kaukulator i widze ze male opak mrp tez mozna wymienic na punkty swietnie co np w przypadku kupna batona jest nie mozliwe no i wkoncu vit C

    Odpowiedzi: 302 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/24/2007 11:40:04 AM Liczba szacunów: 0
  • Pobawmy sie.

    Post
    Hazard

    LAAngels - Colorado / 1 ako. 2.02 160j c'mon Angels. edit: +163j. Zmieniony przez - scigacz_89 w dniu 2009-06-24 10:07:23

    Odpowiedzi: 325 Ilość wyświetleń: 18235 Data: 6/23/2009 9:44:47 PM Liczba szacunów: 0
  • Pobawmy sie.

    Post
    Hazard

    Oliveirense - Porto / 2 Atlético Madrid - Sevilla (obie drużyny zdobywają gole) / tak ako. 1.72 10j +7j ________________________________ Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins / 2 Calgary Flames - Toronto Maple Leafs / 1ML ako. 3.23 5j -5j delikatnie, bo ciezko moze byc. Minnesota Wild - New Jersey Devils / 2ML ako. 1.80 10j c'mon.. +8j Zmieniony przez - scigacz_89 w dniu 2010-01-03 11:44:24

    Odpowiedzi: 325 Ilość wyświetleń: 18235 Data: 1/2/2010 11:03:46 AM Liczba szacunów: 0
  • W oczekiwaniu na następny mecz... Rozmowy o wszystkim (XVI)

    Post
    Piłka Nożna

    Yeahh!!!! C. Ronaldo ze Złotą Piłką :-D :-D :-D PS. Czy ponoć Ronaldo nie zapowiadał wcześniej, że jego nie będzie na gali rozdania? :-> Zmieniony przez - pawlikus w dniu 2014-01-13 20:06:11

    Odpowiedzi: 439 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/13/2014 8:05:27 PM Liczba szacunów: 0
  • W oczekiwaniu na następny mecz... Rozmowy o wszystkim (XVI)

    Post
    Piłka Nożna

    k***a co za gamonie w tym Eleven. Opłaciłem cały pakiet specjalnie dla Bundesligi, a oni oddają po kilku kolejkach cześć pakietu C+, mimo że przed sezonem reklamowali się, że cała Bundesliga tylko u nich. I tak w tej kolejce nie zobaczymy meczu Bvb - Lipsk, w ogóle przez trzy tygodnie BVB nie będzie na Eleven. Musiałem się gdzieś wyzalic %-)

    Odpowiedzi: 439 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/13/2017 3:16:50 PM Liczba szacunów: 0
  • W oczekiwaniu na następny mecz... Rozmowy o wszystkim (XVI)

    Post
    Piłka Nożna

    Też słyszałem o tych problemach, w ogóle precedensem jest odejście Smokowskiego i Twarowskiego. Odchodzą końcem listopada, a włodarze C+ już odebrali im prowadzenie Ligi+Extra. Źle się dzieje

    Odpowiedzi: 439 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/13/2017 8:27:12 PM Liczba szacunów: 0
  • FBW 15 10 5 do oceny

    Post
    Trening dla początkujących

    Nie planowałem ciężkich martwych, tylko raczej lekkie - 3x15 powtórzeń w dzień A, 4x10 w dzień B - i to raczej małymi ciężarami, na spokojnie, żeby nie mieć ponownie problemów z kręgosłupem, ale żeby się jednocześnie do nich wdrażać. Wczoraj np. robiłem 2 serie po 15 40 kg i ostatnią 15x50kg. W dniu C nie planowałem martwych, tylko ławkę rzymską 5x5 z max 45kg. Czy ławka też może powodować problemy z kręgosłupem ? Może zostawię lajtowe martwe 3x15 i 4x10 dla wdrażania się, a odpuszczę ławkę 5x5.

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 381 Data: 4/19/2017 2:13:22 PM Liczba szacunów: 0
  • Rzućcie okiem. Sprawdzenie rozpiski

    Post
    Trening dla początkujących

    Dobra, czyli wywalić ćwiczenia na czerwono? Zwiększyć serie w każdym dniu po 2 serie (tj A-5 serii B-6 serii C-7 serii) . czy coś jeszcze? Jakbyś mógł coś zaproponować, byłbym wdzięczny.

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 372 Data: 1/3/2017 12:44:34 PM Liczba szacunów: 0
  • Pytanie do cyklu

    Post
    Doping

    ja wale wy ciagle o tej diecie... uwazam ze to rzecz O C Z Y W I S T A i myslalem ze wiecie ze diete posiadam widocznie nie czytacie tego co mowie bo w kazdym poscie mozna sie chociazbym domyslic ze diete posiadam!

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 2396 Data: 3/4/2009 10:26:29 PM Liczba szacunów: 0
  • HI ANABOL PROTEIN

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    To w takim razie zamiast MC, weź Whey C-6 i będzie bardzo dobrze z masłem na noc Pamiętaj o antykatabolikach - bcaa, glutamina i hmb.

    Odpowiedzi: 220 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/25/2011 10:48:18 AM Liczba szacunów: 0
  • HI ANABOL PROTEIN

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    no to już wiem co chcę :) - BB - Arthro Stack - HI ANABOL - Whey C-6 BCAA jeszcze mam ze starych zapasów, nawet nie zacząłem jeszcze tego z Hi Teca. teraz tylko pytanie z której promocji skorzystać :P

    Odpowiedzi: 220 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/25/2011 11:52:46 AM Liczba szacunów: 0
  • HI ANABOL PROTEIN

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    no więc BB pomału mi się kończy (od kiedy Karol mi poradził biorę 2x dziennie po 5 kaps.) i już wiem, że chcę dokupić jeszcze raz HI ANABOL w promocji z BB, żeby zrobić pełny cykl na tym matriksie ale mam teraz dylemat bo dużo jest pozytywnych opinii o Peak Delicious, że smak super i ogólnie jakość bdb. no i teraz nie wiem czy oprócz tego HI ANABOL, które będę miał na dzień brać C-6 czy Peak Delicious na noc (jednak chcę coś co lepiej miesza się niż Micellar Casein).. może mi doradzicie?

    Odpowiedzi: 220 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/3/2011 12:59:54 AM Liczba szacunów: 0
  • HI ANABOL PROTEIN

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    dzięki wielkie za poradę :) biorę HI ANABOL i C-6 nut-mix :P

    Odpowiedzi: 220 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/3/2011 11:22:19 PM Liczba szacunów: 0
  • HI ANABOL PROTEIN

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    skorzystałem z dobrych rad i VASOBOLAN jest w drodze do mnie wziąłem go w Packmanii razem z GLUTAFUSION i C-6 (trzeba w końcu spróbować ciacho ). zanim VASO dojedzie mam pytanie jak go brać: godzinę przed treningiem 6 kapsułek, czy może macie jakiś inny patent? :) no i jeszcze GLUTAFUSION - brać to razem z Vasobolanem czy osobno, np. rano po śniadaniu z witaminami?

    Odpowiedzi: 220 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/7/2011 1:46:59 AM Liczba szacunów: 0
  • HI ANABOL PROTEIN

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    poczytajcie: UWAGA: Ważna substancja dla kulturystów z złym image. Cala prawda o białku sojowym. Białko sojowe jest zle rozumiane przez wielu kulturystów i niedoceniane na ryku odżywek. Jeżeli również i WY zostaliscie zarażeni ta błędną informacja, i będziecie uważać ze jest to jakiś żart, nie to nie żart tylko prawda o bardzo skutecznym białku do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Większość badan o soi zostało przeprowadzone o jej pro zdrowotnych właściwościach, w szczególności dla kobiet, niestety nie skupiono się na tym, ze soja nie oddziaływa negatywnie na poziom testosteronu i dodatkowo posiada anaboliczne właściwości do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Jestem przekonany ze Państwo nie doceniali soi, dlatego najwyższy czas poznać prawdę o soi! Perfekcyjne właściwości soja jest białkiem roślinnym, reguła mówi ze białko roślinę nie jest pełno wartościowe, nie posiada wszystkich aminokwasów niezbędnych do budowy mięśni i innych procesów w organizmie. Lecz soja nie jest zwyczajnym białkiem roślinnym, ponieważ soja posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość metioniny nie jest zbyt duża, ale białko serwatkowe niema wcale niewiadomo ile więcej tego essencialnego aminokwasu. Jeżeli porównamy właściwości soi z serwatka o wchłanianie białka przez organizm, czyli ile aminokwasów z białka zostanie prawidłowo strawione, przetransportowane aminokwasy do komórek mięśniowych gdzie zostaną wykorzystane przez organizm do budowy masy mięśniowej, oby dwa białka dochodzą do 100%. Soja posiada bardzo podobny profil aminokwasów do serwatki, soja posiada więcej argininy i glutaminy. Arginina jest ważna do stymulacji NO, dzięki czemu nastepuje lpszy dopływ krwi do komórek mięśniowych, co powoduje lepsze zaopatrzenie mięśni w substancje odżywcze, hormony anaboliczne i tlen, dzięki czemu jest lepsza regeneracja i synteza białkowa, dodatkowo może arginina stymulować wytarzanie hormonu wzrostu. Również glutamina ma skuteczne właściwości np. działanie anaboliczne i antykataboliczne, wzmacnia system immunologiczny, zmniejsza zmęczenie podczas treningu a nawet wspiera spalanie tkanki tłuszczowej. Analizy mówią mimo bardzo dobremu profilu aminokwasów, zawsze była sprzeczna dyskusja o efektywnym oddziaływaniu soi na syntezę białkową czyli wzrostu masy mięśniowej. Wiele analiz potwierdzają taka sama skuteczność białka sojowego i serwatkowego w budowie mięśni. Przeprowadzona analiza w 2004 w Ohio State University udowodniała ze, mężczyźni, którzy uzupełnili swoja dietę o 33g białka sojowego lub serwatkowego w formie batonu białkowego, zwiększyli, po 9 tyg testu wspomaganym treningiem siłowym, swoja masę mięśniową. Mężczyźni, którzy nie używali soi ani serwatki nie odnotowali żadnego wzrostu masy mięśniowej. Następna analiza opublikowana w 2005 na Experimental Biology Konferenz w San Diego, ze kulturyści trenując i spożywając dwa razy dziennie albo Sojakoncentrat, Sojaisolat, mieszankę Soja/Serwatka, Koncentrat Serwatki, Isolat Serwatki, przez 12 tygodni badan wszyscy uzyskali podobne wyniki w wzroście masy mięśniowej. Funkcja ochronna oprócz rewelacyjnych właściwościach stymulacji syntezy białkowej naukowcy udowodnili właściwości antyoxidacyjne soi co powoduje lepsza regeneracje. Mężczyźni spożywający soje sa lepiej chronieni po treningu przeciw wolnym rodnikom, co również wiąże się z szybszym wzrostem mięśni. Następne opublikowane badania w 2004 w International Journal of Sports Nutrition and Exercises Metabolism mówią ze mężczyźni, którzy przez 4 tyg spożywali 40 g białka sojowego po treningu siłowym, mieli lepsza ochronę przeciw wolnym rodnikom niż mężczyźni spożywający białko serwatkowe. Dla osób, które nie mogą spożywać laktozy, białko sojowe jest niezwykłym darem. Laktoza jest węglowodanem występującym w mleku i przetworach mlecznych, niestety dużo osób ma problem z trawieniem laktozy. Serwatka i kazeina jest wytwarzana z mleka, dlatego tez niektóre osoby maja problem z trawieniem tego białka. W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej. Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. Mężczyźni obawiają się ze flavonina może zmniejszyć poziom testosteronu, dobra wiadomość: Nic z tego nie jest prawda! Wszystkie przeprowadzone badania udowodnili ze mężczyźni, którzy spożywali białko sojowe mieli podobne efekty do mężczyzny spożywających białko serwatkowe. Ten wzrost mięsni nie był by możliwy przy zmniejszonym poziomie testosteronu. W analizie z 2005 z Experymental Biology Studie, w której przez 12 tyg kulturyści spożywali 2 razy dziennie albo białko sojowe, serwatkowe , mieszankę soja/serwatka nie odnotowali żadnych zmian w stosunku Testosteron-Estrogen. Twoja przewaga naukowcy nie daja wątpliwości, co do skuteczności białka sojowego, dlatego tez powinni Państwo uzupełnić swoja dietę o białko sojowe aby skorzystać z anabolicznych właściwości białka sojowego. CZAS NA BIALKO SOJOWE Białko sojowe tak jak serwatkowe jest szybko wchłanianym białkiem. Tak jak białko serwatkowe to i białko sojowe zwiększa syntezę białkową i stymuluje insulinę. Dodatkowo białko sojowe wzmacnia profil aminokwasów białka serwatkowego. Do maksymalnej stymulacji syntezy białkowej powinni Państwo następująco spożywać serwatkę i soje. 1. od razu po przebudzeniu: soja dostarczy szybko wchłaniane białko, co zapobiegnie katabolizmowi, dodatkowo wysoka zawartość argininy zwiększy NO. Po przebudzeniu 10-20g białka sojowego+10-20g białka serwatkowego 2. przed treningiem: szybko wchłaniane białko sojowe zapobiega katabolizmowi podczas treningu i zwiększa syntezę białkową. Dzięki właściwości NO jest lepsze ukrwienie mięśni podczas treningu. Około 30 min przed treningiem 20g białka sojowego + 20g białka serwatkowego 3. bezpośrednio po treningu: dostarczenie szybko wchłanianych białek po treningu zwiększa syntezę białkową i wzrost masy mięśniowej, dodatkowo soja ma bardzo dobre właściwości antykataboliczne po treningu 20g białka sojowego + 20g białka serwatkowego INFO O SOI Białko sojowej występuję w dwóch rodzajach. Koncentrat soi: zawiera 70% białka resztę stanowią tłuszcze i węglowodany. Przez dużą zawartość węglowodanów powoduje u niektórych osob wzdęcia. Isolat soi: zawiera ponad 90% białka wszystkie węglowodany i tłuszcze usunięte, nie wywołuje żadnych wzdęć Najlepsze białko oraz alternatywa dla jaroszy i kulturystów. Źródło : Na podstawie artykułu: FLEX 12, 2007 str 70- 74 Das Geheimnis von Soja SOJA czy SERWATKA ??? A może... jedno i drugie? Na te i podobne dylematy dietetyczne napotyka w swojej karierze sportowej niejeden bardziej świadomy atleta lub kulturysta. Jednakże rozwiązanie problemu jest prostsze niż wydaje się być na początku. W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę z faktu, że dopóki dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednio dużo białka (niezależnie od źródła) i energii dopóty nasze mięśnie będą się efektywnie regenerować po wysiłku a ich przekrój poprzeczny - wzrost oczekiwanej masy mięśniowej - systematycznie będzie się powiększał. Jednakże zastanówmy się czy manipulując źródłem białka można te procesy przyspieszyć? Otóż tak, gdyż dla przykładu optymalna podaż poszczególnych aminokwasów, w szczególności BCAA, zapewnia stałą stymulację procesów syntezy białek w komórkach. Ważna jest także proporcja pomiędzy różnymi aminokwasami, zarówno endo- jak i egzogennymi, która wpływa m.in. na wydzielanie hormonów, które to z kolei mogą korzystnie lub niekorzystnie oddziaływać na wygląd naszej sylwetki. Szczytem marzeń każdego bywalca siłowni jest osiągnięcie maksymalnego przyrostu tkanki mięśniowej przy minimalnym przyroście tłuszczu. Przyznaję, że jest to trudne ale wykonalne zadanie. Dobierając odpowiednie proporcje pomiędzy białkiem serwatkowym, charakteryzującym się silnie anabolicznym działaniem a białkiem sojowym o odtłuszczających właściwościach można uzyskać relatywnie szybki przyrost tzw. "suchej" beztłuszczowej masy ciała. BIAŁKO SERWATKOWE - TO CO NAJLEPSZE Z MLEKA DLA KULTURYSTY Nie wnikając głęboko w szczegóły zagadnienia przedstawię Wam kilka istotnych i ciekawych informacji dotyczących specyficznych właściwości białka serwatkowego. Białka serwatkowe uznane są za tzw. "szybkie białka", gdyż, w przeciwieństwie do kazeiny, nie ścinają się w kwaśnym soku żołądkowym, przez co zaraz po spożyciu przedostają się do jelita cienkiego. Kazeina przebywa znacznie dłużej w żołądku co wzmaga jej hydrolizę lecz jednocześnie spowalnia przedostanie się aminokwasów do krwi. Dzięki wyjątkowo szybkiej absorpcji, wysokiej zawartości EAA (Essential Amino Acids ) i aminokwasów rozgałęzionych BCAA białka serwatkowe podnoszą po-posiłkowe stężenie aminokwasów we krwi do znacznie większego poziomu niż kazeina czy białka jaja. Globalnym efektem powyższych właściwości jest znacząca poprawa ogólnego bilansu azotowego organizmu - szczególnie w okresie wzmożonego katabolizmu (wysiłek fizyczny, całonocny post). W naszych rozważaniach na temat skuteczności różnych źródeł aminokwasów niektóre badania donoszą, że te zawarte w białku serwatkowym są nawet skuteczniej absorbowane i wykorzystywane przez organizm niż roztwór "wolnych" aminokwasów!!! Białko serwatkowe jest bogatym źródłem BCAAs (do 26%) a w szczególności leucyny, która stanowi istotny czynnik wzrostu i naprawy tkanek. Jest ona kluczowym inicjatorem procesów syntezy białek na poziomie komórkowym. Jednakże w pierwszej kolejności leucyna wypełni zadanie budulcowe tzn. będzie jak inne aminokwasy np. lizyna pełnić rolę cegiełek w tworzeniu naszych własnych protein. Natomiast każda nadwyżka leucyny spowoduje ujawnienie się jej unikatowej roli fizjologicznej - szczególnie istotnej dla kulturysty lub ciężarowca. Spekuluje się, że jakość białek pokarmowych wykorzystywanych do hipertrofii i wzrostu siły mięśni zależy głownie od zawartości leucyny. Natomiast białka o słabej jakości / wartości biologicznej mogą przyczyniać się wręcz do utraty azotu i hamować endogenną syntezę białek. Białka serwatkowe są również bogatym źródłem cysteiny i metioniny, które wykazują działanie immunostymulujące poprzez wzrost produkcji glutationu wewnątrz komórek organizmu. Glutation, obok witaminy C i E, stanowi kluczowy wewnątrzkomórkowy antyutleniacz, chroniący komórki przed atakiem wolnych rodników a intensywnie trenujący sportowcy są szczególnie narażenia na negatywne skutki działania nadmiaru tych bardzo reaktywnych cząsteczek. Poza leucyną i aminokwasami siarkowymi istotnymi składnikami białek serwatkowych są bioaktywne peptydy i glutamina, które to wzmacniają układ immunologiczny i obronę antyoksydacyjną ustroju dzięki czemu przyczyniają się do szybszej regeneracji po intensywnych treningach siłowych i wytrzymałościowych. O zdrowotnych właściwościach białek serwatkowych nie będę się zbyt mocno rozpisywał ale wspomnę tylko, że niektóre bioaktywne peptydy wykazują m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwpasożytnicze a także przeciwzapalne, immunostymulujące, probiotyczne, obniżają ciśnienie krwi, osłaniają wątrobę, wspomagają terapię antynowotworową, zapobiegają otyłości oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. Wracając do naszego głównego celu zastosowania białek serwatkowych czyli poprawy jakości umięśnienia badania przeprowadzone z udziałem sportowców poddanych regularnemu treningowi siłowemu pokazały, że, w porównaniu do grupy kontrolnej, stosowanie białek serwatkowych powodowało znacznie większy wzrost siły mięśniowej, przyrost beztłuszczowej masy ciała i redukcję tkanki tłuszczowej. Myślę, że nie odkryłem Ameryki lecz przeglądając bazy danych medycznych z łatwością można się natknąć na wiele podobnych wyników badań klinicznych co potwierdza skuteczność działania białek serwatkowych. TROCHĘ O AZJATYCKIM ŻRÓDLE PEŁNOWARTOŚCIOWEGO BIAŁKA Białko sojowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy a jego wartość odżywcza jest niemal identyczna co białek zwierzęcych o wysokiej wartości biologicznej. Dla przykładu izolat białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na ukrwienie, wygląd i pracę mięśni (synteza tlenku azotu), endogenną syntezę kreatyny, detoksyfikację organizmu z nadmiaru azotu, dieta wysokobiałkowa). Białko sojowe posiada unikatową cechę wśród innych białek pokarmowych gdyż, poza korzystnym wpływem na tkankę mięśniową, najsilniej zmniejsza akumulację tłuszczu w organizmie oraz pobudza rozpad już istniejącej tkanki tłuszczowej. Zastanówmy się teraz nad mechanizmem działania białek sojowych. Badania pokazały, że białka sojowe zarówno bogate jak i ubogie w izoflawony sojowe (roślinne hormony podobne do estrogenów) powodują: » wzrost produkcji/wydzielania hormonów tarczycy - szczególnie aktywnej metabolicznie tyroksyny, » zmianę proporcji glukagonu do insuliny, » wzrost wrażliwości komórek na działanie insuliny. Pokrótce przypomnę tylko, że hormony tarczycy sterują naszą przemianą materii i skutecznie redukują nadmiar tłuszczu w organizmie a przy optymalnym dowozie kalorii nie będą miały katabolicznego wpływu na tkankę mięśniową. Niestety powyższe właściwości stały się pokusą do niekontrolowanego, bez wskazań i kontroli lekarskiej przyjmowania hormonów tarczycy przez kulturystów przed zawodami. Właściwy poziom insuliny w organizmie uzależniony jest m.in. od: diety - ilość i jakość węglowodanów, tłuszczów i białek, odpowiedniej podaży błonnika, magnezu, wapnia, cynku, chromu, witaminy E; aktywności fizycznej i składu ciała. Kluczowym aspektem jest kontrola jej poziomu, gdyż nadmiar utrudnia organizmowi czerpanie energii z pokładów tkanki tłuszczowej zarówno podczas treningu jak i spoczynku. Musimy wybrać taką dietę i styl życia aby maksymalnie zwiększyć wrażliwość komórek obwodowych czyli np. mięśniowych, tłuszczowych, organów miąższowych na działanie insuliny. Podsumowując powyższe wskazówki - optymalne proporcje pomiędzy po-posiłkowym stężeniem glukagonem i insuliny wraz ze wzrostem poziomu hormonów tarczycy we krwi i skuteczniejszą odpowiedzią komórek mięśniowych na działanie insuliny sprzyjają większej utracie tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu dotychczasowej masy mięśniowej. Nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o zdrowotnych właściwościach białka sojowego które to korzystnie wpływa na poziom lipidów i cholesterolu we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby (alkohol, toksyny i leki, otyłość, cukrzyca, dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier) a także wzmacnia kości i może być wykorzystane w profilaktyce niektórych typów nowotworów. Rozważając aspekt "szybkości" białka sojowego izolat tego białka doskonale komponuję się z koncentratem lub izolatem białka serwatkowego, gdyż wykazuje podobny profil wchłaniania i biodostępności aminokwasów. Na dzień dzisiejszy nie znam lepszego połączenia białek pokarmowych niż zestawienie ze sobą białka serwatkowego z białkiem sojowym jako idealnego źródła szybko-wchłanialnych aminokwasów BCAA z dużą dawką leucyny, glutaminy, aminokwasów siarkowych i argininy, bioaktywnych peptydów które to wpływają w sposób unikatowy na anaboliczno-antykataboliczne procesy organizmu. Z punktu widzenia każdego kulturysty starającego się przed zawodami o uzyskanie najlepszej jakości, gęstości i rzeźby umięśnienia mieszanka białek serwatkowych i sojowych wydaje się być doskonałym rozwiązaniem spełniającym wszelkie kryteria optymalnego dozwolonego wspomagania dietetycznego w sporcie. art. Tomasz Woźniak biochemik, dietetyk sportowy

    Odpowiedzi: 220 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/7/2011 10:37:26 PM Liczba szacunów: 0