SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Badanie białek, Perfect Body

    Post
    Iron Horse Series

    w starszych wersjach ( badanie jest jak widac rok temu) 100%pure whey opieralismy sie na surowcach : Hilmar - proteinal high gel, pózniej na holenderskim DMV - nutriwhey, dalej niemieckim Lactomin 80, obecnie testujemy kolejne surowce. Dane na etykietach pochodza od dostawcy surowca (dostawcy podani powyzej) czyli aminogram wraz z proporcjami białko ..% wegloodany ...% tluszcze ..%. zawartosc aminokwasow faktyucznie byla blednie podana ( byla juz dysksja w naszym dziale o tym ) czyli suma wynosila 100 zamiast 78. (podana zawartosc w suchej masie bialka a nie w produkcie ) obecnie podawana jest juz zawartosc bialka w produkcie. zawartosc kazein (fakt nie powinno ich tam byc ) wynika z tego ze ich masa czasteczkoa i forma geometryczna ( jest 7 frakcji kazeinowych w bialkach mleka) jest zbilozona do masy czasteczkowej i f. geometrycznej bialek serwatkowych, zatem a to frakcje kazeinowe (frakcja kazeinowa)o malej masie czasteczkowej tak samo lekko trawione jak bialka serwatkowe. temat prosty : poniewaz chcemy tworzyc produkty klasy premium , od tej pory do każdej partii bialek wykonamy badana naszego gotowego produktu na frakcje bialek jak i na ilosciowa zawartośc aminokwasow . mc Zmieniony przez - marek.c w dniu 2013-07-01 21:25:15

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 9651 Data: 7/1/2013 8:59:40 PM Liczba szacunów: 0
  • Badanie białek, Perfect Body

    Post
    Iron Horse Series

    Kolejna odpowiedz na art pbc pisany przez olimposkiego "chochlika redakcyjnego". art jest napisany prosto i przystepnie ( co zawsze bardzo sobie cenie )podstawowe info pozwolilem sobie pogrubić : Fałszowane odżywki białkowe Dr inż. Maciej Nastaj Adiunkt, pracownik naukowy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Technolog żywności i żywienia człowieka, dietetyk, autor wielu publikacji z zakresu właściwości funkcjonalnych białek serwatkowych, entuzjasta zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia. Całkiem niedawno w Polsce rozpoczęła się batalia odnośnie jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku. Na forach internetowych, w pismach branżowych aż huczy i wrze. To bardzo przykre, że nawet rynek odżywek dla sportowców tak drastycznie się ztabloidyzował, pierwsze strony pewnego czasopisma są okraszone pikantnymi nagłówkami: fałszerstwo, skandal, ze swej strony proponuję jeszcze dodać: hańba albo zdrada!. To źle, że w tej dziedzinie, tak mocno opartej na dowodach, silnie ugruntowanej bazie naukowej, zaczynamy posługiwać się językiem taniej sensacji, rodem z portali plotkarskich, stawiając wyłącznie na kontrowersyjność. Da się podskórnie wyczuć, czemu ta akcja służy, pozwolę sobie zacytować klasyka: kasa, Misiu, kasa! Konkurencja rynkowa jest niezbędna, rozwija branżę, ale niektóre działania są niczym innym, jak ciosem poniżej pasa, próbą zmonopolizowania rynku i uzależnienia klienta od jednego dostawcy. Przyjrzyjmy się faktom i spójrzmy krytycznie na pewne rewelacje zawarte w artykułach, które zapoczątkowały całą akcję. Jako długoletni badacz oraz pożeracz białek postanowiłem zabrać głos w dyskusji. Zgadzam się, że wszelkie próby fałszowania żywności, w tym preparatów białkowych dla sportowców, powinny być piętnowane i wypalane gorącym żelazem. Mam głównie na myśli odstępstwa ilościowe, jakościowe, klasyczną niezgodność towaru z etykietą. Podczas trwania tej batalii, Inicjator cyklu artykułów obnażył takie praktyki, i chwała mu za to, jednak w kilku przypadkach posłużył się daleko idącymi uproszczeniami, które biją w reputację branży odżywkowej. Jego opinia, pomimo przeprowadzenia szeregu zaawansowanych badań, w kilku przypadkach jest bardzo krzywdząca. Zejdźmy zatem na ziemię i przyjrzyjmy się białkom serwatkowym. Serwatka jest produktem ubocznym powstałym po produkcji serów. Na początek odrobinę fachowego know-how, do produkcji 1 kg sera potrzeba około 10 litrów mleka. A do wyprodukowania jednego kg koncentratu białek serwatkowych, potrzebne jest około 150 l serwatki, ponieważ w 1 l mleka znajduje się około 6 g białek serwatkowych. Nie bez kozery przytaczam te dane, chciałbym, aby każdy Czytelnik zdawał sobie sprawę z relacji, ile należy przetworzyć serwatki w celu uzyskania 1 kg upragnionego proszku. Spójrzmy prawdzie w oczy, nikt na świecie nie prowadzi procesów przetwórczych mleka pod kątem jakości serwatki, przypomnijmy, że jeszcze całkiem niedawno traktowana była ona jako zło konieczne przemysłu mleczarskiego, do czasu przełomowego odkrycia wartości biologicznej białek serwatkowych, wylewana najczęściej pod osłoną nocy do okolicznych lasów i rzek. Poza jednym przypadkiem przetwarzania w Polsce (produkcja WPC), ale o tym za chwilę, zagospodarowanie serwatki surowej polega głównie na jej proszkowaniu. Chciałbym bardzo mocno zaakcentować, że większość krajowych firm odżywek nie ma wpływu, co jest w ich produktach bazowych, ponieważ działalność ograniczają tylko i wyłącznie do zakupu, mieszania, pakowania, etykietowania, dystrybucji i reklamy. Idę o zakład, że większość z nich zaopatruje się u tych samych dostawców surowców w Europie, czy na świecie. Sporym nadużyciem jest zatem obwinianie „producenta mieszającego” za jakość komponentów bazowych nabywanych w postaci gotowych koncentratów, izolatów, czy hydrolizatów białek serwatkowych. Jak na razie w Polsce mamy tylko jedną mleczarnie (i na pewno nie jest to firma, którą reprezentuje Autor artykułów), która posiada stację ultrafiltracji, pozwalającą na produkcję 80 % koncentratu białek serwatkowych WPC. Firmie tej od początku robi się „czarny PR”. Niejednokrotnie miałem okazje przebywać w tej mleczarni, obserwowałem rozwój, etykę pracy, odwagę we wdrażaniu na rodzimej ziemi pionierskiej technologii przerobu serwatki. Szkalowanie tej firmy przez konkurencję zajmującą się wyłącznie mieszaniem białek wynika po prostu z zazdrości i frustracji, że są oni jedynym producentem w Polsce, a reszta musi je kupować ze sporym narzutem. Wiem od źródła, że jeden z krajowych potentatów mieszająco-pakujących, na wieść o rozpoczęciu produkcji WPC, natychmiast zaoferował pakowanie, ale pod swoim szyldem. Na szczęście firma w trosce o własną markę, wykazała roztropność, nie po to inwestowała grube pieniądze w dostosowanie zakładu, instalacje UF, żeby tak dać się sfrajerować. Po uzyskaniu odpowiedzi odmownej, ten krajowy preparat białkowy natychmiast zrobił się „be”. Chciałbym tutaj zaznaczyć, że nie reprezentuję interesów branży odżywkowej, chodzi mi jedynie o stwierdzenie prawdy obiektywnej. Zatem do rzeczy, Autor publikacji bije na alarm, że odżywki oparte na białkach serwatkowych są „zafałszowane” kazeiną. Użycie w tym przypadku określenia „zafałszowanie” jest niczym innym jak semantycznym nadużyciem. Obecność kazeiny w odżywkach na bazie białka serwatkowego na pewno nie oznacza faktu, że została ona dodana tam celowo. Kazeina znajdzie się tam zawsze, taka jest po prostu specyfika przemysłu mleczarskiego i skomplikowanej chemii mleka. Przy produkcji sera, cała obecna w mleku kazeina nigdy nie łączy się w skrzep, część przejdzie do serwatki w postaci natywnej, micellarnej. Dodatkowo pewna ilość kazeiny może tworzyć kompleksy z białkami serwatkowymi. Klasycznym przykładem na formowanie się takich kompleksów są procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie globularnych cząsteczek białek serwatkowych (denaturacja), w cząsteczkach odkrywają się reaktywne grupy, czego wynikiem są wspomniane kompleksy z kazeiną. Tworzą się one już na poziomie podstawowym przerobu mleka, na długo zanim otrzyma się ser żółty i biały, wydzieli się ze skrzepu serwatkę, którą następnie kieruje się do dalszego przetwarzania dla pozyskania preparatów białkowych. Trudno jest uniknąć powstawania tych konglomeratów, skoro kazeina stanowi 80 %, a białka serwatkowe 20 % całkowitej puli białek obecnych w mleku. Wszystkie frakcje białek serwatkowych są zaangażowane w ich tworzenie, wynika to głównie z ich globularnej budowy. To oczywiste, że jeśli w danym środowisku znajdą się substraty, to wiadomo, że dojdzie do próby połączenia sił, czy tego chcemy, czy nie. Taka jest specyfika reakcji chemicznej. Literatura naukowa nie opisuje negatywnego wpływu kompleskowania białek na wartość odżywczą tych połączeń, modyfikacji ulegnie jedynie czas trawienia, który będzie dłuższy z racji zwiększenia rozmiaru cząsteczek, ponieważ zwiększy się sumaryczna powierzchnia dla działania enzymów proteolitycznych. Zmianie ulegną także właściwości funkcjonalne tych połączeń (żelowanie, emulgowanie, pienistość), które z punktu widzenia wartości odżywczej preparatu białkowego schodzą na dalszy plan. W świecie naukowym istnieje również hipoteza, że w tworzenie kompleksów podczas ogrzewania mleka może być zaangażowany wapń, najważniejszy mikroelement mleka. Ilość powstałych kompleksów białkowych może zostać zmniejszona podczas procesu wytwarzania sera żółtego, gdzie dochodzi do ich rozpadu podczas reakcji enzymatycznej. Podpuszczka, enzym odpowiedzialny za reakcję powoduje, że część kompleksów rozpada się i przechodzi do skrzepu lub pozostaje w serwatce. Podsumowując, obecność kazeiny w preparatach białek serwatkowych, Autor artykułu traktuje jako zło konieczne, a przecież kazeina to również białko o wysokiej wartości biologicznej, które cenione jest w żywieniu sportowców i ludzi aktywnych fizycznie, ponieważ jest źródłem wielu aminokwasów rozgałęzionych. Chciałbym też zwrócić uwagę na kolejną przytaczaną w artykułach rzecz. Mianowicie bardzo zaniepokoiło mnie doniesienie na temat analizy poszczególnych frakcji białek serwatkowych i ich deficycie w badanych odżywkach. To zwykłe czepialstwo i szukanie dziury w całym, wiadomo powszechnie, że preparaty białek serwatkowych, a zarazem wszystkie frakcje, są najlepszymi białkami występującymi w naturze. Najbardziej szokującym dla mnie jest chybiony zarzut, że określona odżywka podlegająca ocenie zawiera najwięcej beta-laktoglobuliny. Po prostu nie może być inaczej, albowiem beta-laktoglobulina jest główną frakcją białek serwatkowych, w ilości 50-60 %. Kolejna, alfa-laktoalbumina to 25 % wszystkich frakcji. To, że pewnej frakcji jest mniej, nie przykładałbym do tego zbyt wielkiej wagi, ponieważ nie oznacza to, że tych białek, aminokwasów tam nie ma. Białka w ustroju i tak ulegają strawieniu i kończą jako aminokwasy. Niejednokrotnie do odżywek dodawane są białka w formie zhydrolizowanej. Ten enzymatyczny proces ten zmniejsza rozmiary białek, co istotnie rzutuje na szybkość wchłaniania. Deficyty określonych frakcji np. alfa-laktoalbuminy mogą się brać stąd, że jako najmniejsza cząsteczkowo, ulega temu procesowi najłatwiej. Również znaczny wpływ na te wahania może mieć omówiony wcześniej proces kompleksowania, ponieważ wszystkie frakcje białek jako globularne, angażują się w ich tworzenie. Autor publikacji również zwraca uwagę, że w preparaty białek są „fałszowane” białkiem kozim. Nikt ich tam na pewno z premedytacją nie dodał, skąd się zatem pojawiły? Z serwatki koziej lub owczej. Obecnie bardzo modne są sery kozie i owcze lub z mieszanki mleka krowiego i owczego (np. portugalski Alentejo) , produkowane analogicznie jak sery z mleka krowiego. W przypadku wyżej wymienionych serów również mamy do czynienia z serwatką, z której można izolować białka. I taka serwatka również trafia do przerobu, jest mieszana w tankach o objętości tysięcy litrów, razem z serwatką z mleka krowiego, i stąd obecność białek koziego pochodzenia w preparatach. Oczywiście serwatki pochodzącej z mleka krowiego jest najwięcej, wynika to z rozkładu sił na rynku, mleko krowie jest najbardziej dominującym surowcem w mleczarstwie. Zatem obecność białek kozich w białku serwatkowym nie jest żadną abberacją, odstępstwem od normy, czy fałszerstwem, tylko normalnym zjawiskiem. W fakcie obecności białka serwatkowego koziego nie widzę nic zdrożnego, to przecież białka pochodzenia zwierzęcego, o tej samie globularnej budowie, podobieństwie do białek ustrojowych człowieka i wartości biologicznej, co białka serwatkowe krowie. Białko kozie wprowadzone do organizmu również spełni swoją zasadniczą funkcję, dodatkowo organizm ludzki jest zbieraczem, potrzebuje białek i peptydów różnego pochodzenia. Wróćmy do podstaw, otwierając pierwszą lepszą książkę z technologii mleczarstwa, jest jasno napisane, że skład mleka i jednocześnie przetworów mlecznych, zależy od wielu czynników jak: żywienie krów, pory roku, rasa krów, klimat, a także procesów technologicznych prowadzonych w mleczarni. Mleko jest produktem organicznym, nie da się w tym wypadku zachować powtarzalności, bo skład zawsze będzie się zmieniał, należy to uznać za pewnik. Chyba, że zrezygnujemy z krowy i przejdziemy na produkty syntetyczne, na razie to na szczęście niemożliwe i mam nadzieję, że nigdy nie będzie. Zawężając pole tylko do preparatów serwatkowych, pewne fluktuacje składu w ich obrębie (białka serwatkowe/kazeina) będą mieć zawsze miejsce. Należy to mówiąc językiem branżowym po prostu przyjąć na klatę. Będę to powtarzał z uporem maniaka, jeśli tylko podaż i pochodzenie białek w produkcie jest zgodne z etykietą, nie będzie to rzutowało negatywnie na wartość odżywczą preparatu. Na koniec pozwolę sobie na małą dygresję w kwestii zafałszowań żywności, podejścia do żywienia, uczulając jednocześnie, że nie należy bezkrytycznie przyjmować informacji przekazywanych w środkach masowego przekazu. Niedawno pewna Pani z telewizji uznała, że mleko przy produkcji jogurtu było „zafałszowane” dodatkiem mleka w proszku. To przecież najczystszy destylat absurdu, właśnie w ten sposób, metodą tradycyjną produkowano jogurt za starych, dobrych czasów, kiedy z uwagi na brak dewiz byliśmy odcięci od wszystkich „wspaniałych” dodatków do żywności ze „zgniłego Zachodu”. Naturalnie wzbogacone w suchą masę mleko na jogurt zawierało więcej składników odżywczych i spożywanie takiego produktu w celu dostarczenia pełnowartościowego białka rzeczywiście miało sens. I tak producentom żywności czasem przylepia się niesłusznie łatkę fałszerza. Obecnie jogurt jest najczęściej odchudzonym mlekiem, dodatek skrobi zmodyfikowanej, cukru lub szczypty zagęstnika w celu poprawy gęstości i tekstury robi swoje. Bardziej ekstremalnym przykładem fruwającej niewiedzy jest lansowanie błędnego trendu z żywieniem dzieci margaryną przez Panią Supernianię. Nie od dziś wiadomo, że dzieci potrzebują tłuszczu zwierzęcego do prawidłowego rozwoju. Dajemy margarynę zamiast masła, odtłuszczone mleko, a potem mamy dzieci z ADHD. Kolejnym antyprzykładem jest notoryczne używanie oliwy z oliwek do smażenia w programach kulinarnych, takie przykłady można mnożyć, spuszczam na tę ignorancję zasłonę milczenia i politowania. Wracając do białek, może uproszczę, ale konsument sięgający po odżywkę wysokobiałkową powinien mieć na uwadze, czy zgadza się jej skład podstawowy, pochodzenie, ile jest laktozy, tanich wypełniaczy, jaki procent stanowią domieszki białek roślinnych, jeśli tak, czy jest mowa o tym na etykiecie. Wielkim świństwem jest przemycanie białek roślinnych do koncentratów i izolatów białek serwatkowych, deklarując jednocześnie brak takich domieszek. Tajemnicą Poliszynela jest fakt, że takie naganne praktyki mają miejsce, należy zatem takiego producenta piętnować i nazywać po imieniu. Już chyba tylko gorszą praktyką wciskania lipy jest sprzedawanie sproszkowanej serwatki jako WPC lub WPI. Rzecz bardzo powszechna na internetowych serwisach aukcyjnych. Drogi Czytelniku, mam nadzieję, , że powyższy tekst pozwoli Ci bardziej racjonalnie, bez emocji i sensacji, chłodno spojrzeć na problem, okiełznać ten mętlik i szum informacyjny. Stare przysłowie mówi: jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Istnieje oczywiście druga strona medalu, bardzo istotnym determinantem jakości odżywek białkowych zawsze była, jest i będzie cena. Przy zakupie odżywki należy odpowiednio wyważyć relacje ceny do jakości i nie trwonić ciężko zarobionych złociszy płacąc dodatkowo za markę producenta. Zatem zastanów się, czy pewne środowiska nie próbują świadomie wpuścić Cię w kanał. Proponuję ochłonąć i mieć do części tych doniesień ograniczone zaufanie. Równocześnie zalecam wnikliwość i konfrontację źródeł będących wypadkową wielu ocen, a nie tylko tej jednej prawdy objawionej.

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 9651 Data: 7/15/2013 8:43:55 AM Liczba szacunów: 0
  • Badanie białek, Perfect Body

    Post
    Iron Horse Series

    Konkretne zarzuty stawiane surowcom zrelacjonowałem przedstawicielowi Friesland Capiny , sam jestem ciekaw jaka otrzymamy odpowiedz od tak poważnego producenta (mam tez nadzieje ze nie pozwoli bezkarnie szkalowac swego dobrego imienia ) mc Czy może już wiadomo co odpowiedział producent surowca?

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 9651 Data: 8/11/2013 1:15:56 PM Liczba szacunów: 0
  • Maszynka do golenia - mach 3

    Post
    Zdrowie i Uroda

    Co sądzicie o tym : Gillette Power Fusion NOWOŚĆ W USA Opis: - 5 ostrzy golących z przodu, - Nożyk precyzyjny z tyłu maszynki, - Specjalne pokrycie żyletek, - Idykator zużycia energii, - Sygnał informujący o zmianie bateri, - Kontroler napięcia podtrzymujący cały czas ten sam stopień wibracji, - Automatyczne wyłączanie się po 8 minutach "C:Documents and SettingsAdministratorPulpitGPF.jpg"

    Odpowiedzi: 30 Ilość wyświetleń: 9985 Data: 8/12/2006 9:00:16 PM Liczba szacunów: 0
  • Staż 20 lat trening na siłę do poprawy

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    Nogi -tu jest calkiem skromniutko Przysiady Wykroki Barki Wyciskanie sprzed głowy Podciąganie wzdłuż tułowia Unoszenie bokiem w opadzie Wznosy barków DZIEŃ WOLNY B Plecy -nie da się wiele wymyśleć, chyba tylko wyeliminowac przynajmniej jedno z wiosłowań Wiosłowanie w szerokim chwycie Wiosłowanie podchwytem Wiosłowanie jednorącz Martwy Ciąg DZIEŃ WOLNY C Klatka Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej Rozpiętki na ławce płaskiej Rozpiętki na ławce skośnej -te dwa ćw. się dubują, wyeliminuj jesno kosztem wyciskania sz-ek lub pompek na poręczach Przenoszenie sztangielki nad głową w poprzek ławki poziomej D Biceps Uginanie ramion ze sztangielkami w siadzie na ławce skośnej z supinacją nadgarstka Uginanie ramion ze sztangielkami w chwycie młotkowym Uginanie ramion ze sztangą trzymaną nachwytem -też można by uznac je za zbyt podobne, to drugie proponuje zmienic albo zaniechać Triceps Francuskie wyciskanie sztangi leżąc Francuskie wyciskanie jednorącz sztangielki w siadzie Prostowanie ramienia ze sztangielką w opadzie tułowia -tu takze nie widze sensu takich rozgraniczeń, wystarcza dwa pierwsze ćwiczenia.

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 1600 Data: 2/8/2009 9:59:06 PM Liczba szacunów: 0
  • Finały I Ogól.Wiossennych Mistrz SFD w Muscle Up 2013

    Post
    Po 35 roku życia

    Pogoda bardzo słoneczna,temperatura już sie podniosła do -7 st C...:)

    Odpowiedzi: 35 Ilość wyświetleń: 4488 Data: 3/23/2013 9:17:07 AM Liczba szacunów: 0
  • Split 4xtygodniu

    Post
    Trening dla początkujących

    w plecach daj podciąganie przed wiosłowaniem więcej na nogi - dodaj uginanie nóg w leżeniu i wspięcia mniej serii na triceps i biceps - 3 ćwiczenia po 3 serie zrób Lepiej żebyś podzielił sobie dzień a klata + bic + przód i bok barków dzień b plecy + tric + tył barków dzień c nogi jak masz siłownię z pełnym sprzętem to dodaj jakieś ćwiczenia izolowane.

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 892 Data: 7/9/2010 11:30:44 AM Liczba szacunów: 0
  • KOLARZ, co wziaść przed startem

    Post
    Doping

    no to juz inaczej :) widzisz b12 jest dozwolone. :) nawet przy witaminie c i innych lekach pisze by bra wedlug zalecen lekarza....scisle lub niescisle hrhr ihaaaaaa

    Odpowiedzi: 52 Ilość wyświetleń: 11752 Data: 5/6/2003 6:52:20 AM Liczba szacunów: 0
  • plan do oceny

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    T E M A T D O U S U N I Ę C I A

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 822 Data: 6/7/2004 5:59:20 PM Liczba szacunów: 0
  • FBW 5x5 do oceny

    Post
    Trening dla początkujących

    no i właśnie początkujący po tej dyskusji powinien wyciągnąć wniosek ze: Pan A: : można robić siady i ciągi bez żadnych przeciwskazań Pan B: nie można robić bo to za duże obciążenie dla kręgosłupa dla początkujacego Pan C: można robić,ale nie szaleć z ciężarami bo trudniej przy dużych cieżarach początkującemu pilnować odpowiednią technikę a który Pan wyda się początkującemu najbardziej wiarygodny ze swoimi argumentami tego Pana początkujący posłucha

    Odpowiedzi: 98 Ilość wyświetleń: 6432 Data: 10/5/2009 4:30:22 PM Liczba szacunów: 0
  • Noz sprezynowy.

    Post
    Sztuki Walki

    Kiedyś były takie akcje, że nóż nie mógł być dłuższy niż "dwa palce na szerokość" - chodziło o możliwość dosięgnięcia serca :) W każdym razie w latach 80-tych milicja tak czasem sprawdzała i kumplowi zarekwirowali scyzoryk. W nowej ustawie o broni i amunicji nic takiego nie ma: " a. broń biała w postaci ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni, kastetów i nunczaków, pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału, pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy, b. broń cięciwowa w postaci kusz, c. przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej (popularnie - paralizatory)"

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 11510 Data: 10/3/2002 9:01:35 AM Liczba szacunów: 0
  • red. tk. tluszcz.

    Post
    Odżywki i suplementy

    hydroxycut x- bez szału. bcca sluzą ochronie miesni, a gluta to marnotrastwo-odpuść sobie. bcca przed silowym/aero i po tez mozna w dawkach 1g/10kg m.c. czystych amino

    Odpowiedzi: 36 Ilość wyświetleń: 2900 Data: 3/22/2012 6:29:52 AM Liczba szacunów: 0
  • Vademecum CrossFit - ćwiczenia i opis techniki

    Post
    Strength & Endurance

    Przysiad tylni zwany królem ćwiczeń. Jedno z ćwiczeń świętej trójcy trójboju siłowego. Ze względu na wieloraką formę wykonywania przysiadu jest mi strasznie ciężko opisać dokładnie technikę przysiadu, bo zawsze znajdzie się „inna forma”. Opiszę dwie, które lubię stosować ze względu na różnorodność angażowanych grup mięśniowych.Na filmie poniżej przedstawiony jest „przysiad ciężarowy". https://www.youtube.com/watch?v=SQjtRCTxGdk 1. Technika A) Pozycja sztangi - „wysoko" - głównie wykorzystywany w dwuboju olimpijskim jako ćwiczenie pomocnicze. Sztanga znajduje się na górnej części mięśnia czworobocznego, wymusza to bardziej pionową pozycję tułowia. Głównym mięśniem podnoszącym ciężar jest mięsień czworogłowy. - „nisko" - głównie wykorzystywany w trójboju siłowym. Sztanga jest ułożona poniżej linii barków, wymuszając delikatne pochylenie tułowia. Główne mięśnie zaangażowane w podnoszenie ciężaru to cała tylna taśma. B) Ułożenie dłoni Dłonie układamy tak, by było nam wygodnie utrzymać sztangę w odpowiedniej pozycji. Osobiście przy wysokiej pozycji sztangi, to trzymam dłonie na kciuk od gładkiego, czyli na kciuk w głąb radełkowania. Gdy natomiast mam robić przysiad ze sztangą nisko, dłonie układam palcem wskazującym na „power ringach". C) Zdjęcie sztangi ze stojaka i odejście od stojaka Chwytamy sztangę tak by było nam wygodnie, pamiętając, że chwyt powinien być symetryczny, czyli na taką samą odległość oddalony od środka sztangi dla każdej ręki. Sztangę układamy na barkach za karkiem, w taki sposób by było nam wygodnie. Nogi ustawiamy na szerokości barków tak by pięty dotykały ziemi, a stopy były równolegle skierowane w przód. Zanim podniesiemy sztangę spinamy tułów, brzuch, łopatki i plecy. Wyciągamy powietrze do brzucha i podnosimy sztangę i dochodzimy od stojaka, dając maksymalnie dwa kroki. Jeden odchodzimy i drugim dostawiamy stopę do tej samej wysokości na jakiej znajduje się stopa pierwsza. D)Ustawienie stóp - „wąsko" - szerokość barków lub trochę szerzej niż barki. Stopy równolegle skierowane do przodu lub delikatnie zrotowane na zewnątrz (7-12stopni). To ułożenie, stóp jest głównie wykorzystywane przez dwuboistów, oraz dużą rzeszę zawodników CrossFit. - „szeroko” – szerokość 1,5-2 krotnie większa niż szerokość barków. Stopy zrotowane na zewnątrz kąt między 30 a 45 stopni. Głównie wykorzystywane w trójboju siłowym w konkurencjach ze strojami wielowarstwowymi (ang. Multiply Gear) lub niektórych zawodników CrossFit (np. Chad Mackay, Matt Chan). E) Wykonanie - Przysiad ze stopami ułożonymi „wąsko”, przysiad ciężarowy. Po odejściu od stojaka, gdy stoimy w odpowiedniej pozycji, wkręcamy stopy w ziemię (wkręcenie rozpoczynamy z biodra) tak jakbyśmy chcieli rozerwać kartkę między stopami, czyli rotujemy kość biodrową na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi angażujemy mocno pośladek oraz stabilizujemy biodro, ponieważ staw zgięty i zrotowany na zewnątrz jest stabilny. Pozwoli to nam również na prowadzenie kolan nad linią stóp. Wypuszczamy powietrze z brzucha, spinamy go i wciągamy powietrze do brzucha (oddychanie przeponowe), pozwala nam to na stabilizację korpusu i wytworzenie wysokiego ciśnienia w jamie brzusznej. Spinamy łopatki tak by nasz kręgosłup piersiowy był stabilny. Ruch zaczynamy z biodra jednocześnie uginając kolana oraz stawy skokowe. Biodra powinny schodzić w dół, do momentu na który pozwala nam mobilność i poprawna technika. Schodzimy biodrami poniżej linii kolan, stale utrzymując tą samą sztywną „wysoką” pozycję tułowia oraz stopy twardo przylegające do ziemi i mocno wkręcone w podłogę. Kolana powinny śledzić palce, czyli uginać się nad stopami. Gdy „wstajemy” utrzymujemy stale napięte ciało, trzymając wysoko klatkę piersiową. Bardzo mocno pracujemy nogami aby unieść ciężar. W momencie gdy wstaniemy możemy wypuścić powietrze i odłożyć sztangę. - Przysiad ze stopami ułożonymi „szeroko” (w tym przysiadzie z reguły trzymamy sztangę nisko, ze względu na większe pochylenie tułowia do przodu). Po odejściu od stojaka, gdy stoimy w odpowiedniej pozycji, wkręcamy stopy w ziemię (wkręcenie rozpoczynamy z biodra) tak jakbyśmy chcieli rozerwać kartkę między stopami, czyli rotujemy kość biodrową na zewnątrz. Ruch rozpoczynamy od wypchnięcia bioder w tył i w dół. Kolana powinny być ciągle nad stawami skokowymi, zaś piszczele maksymalnie pionowo. Kolana ciagle wypychamy na zewnątrz. Tułów w trakcie ruchu ma być mocno spięty. Biodra powinny zjeść delikatnie poniżej linii kolan, gdy to nastapi powinniśmy od razu zacząć dynamicznie wstawać, do momentu pełnego wyprostu w biodrach i kolanach. Błędy - oderwanie pięt od ziemi - słaba mobilność w stawie skokowym i biodrowym, słaba tylna taśma i pośladki. Należy pracować nad zwiększeniem mobilności tych stawów, wzmocnienie pośladków oraz mięśni dwugłowych ćwiczeniami takimi jak bułgarski przysiad, wykroki oraz dzień dobry. - koślawienie kolan (kolana schodzą do środka) - słabe mięśnie bioder i pośladki. Należy wzmocnić przywodziciele i odwodziciele np martwym ciągiem sumo. - składanie się w scyzoryk - kiepska mobilność w stawie skokowym i biodrowym. Należy pracować nad mobilnością w tych stawach. Można również skorzystać z butów ciężarowych, ale pomimo tego należy pracować nad mobilnością stawów skokowych. - biodra idą do góry szybciej niż barki - silniejsza tylna taśma od mięsni czworogłowych, słaby odcinek piersiowy. Wzmocnienie mięśni czworogłowych przez przysiady z pasem (ang. Belt squat), wzmocnienie odcinka piersiowego kręgosłupa ćwiczeniami takimi jak dzień dobry lub jefferson curl. - garbienie się przy wstawaniu - słabe spięcie łopatek, słaby odcinek piersiowy kręgosłupa. Kontrola łopatek, wzmocnienie odcinka piersiowego ćwiczeniami takimi jak dzień dobry lub jefferson curl. - płytki przysiad – brak mobilności we wszystkich stawach lub brak siły w dolnej porcji ruchu. Rozwiązaniem jest wzmocnienie dolnej porcji ruchu, przez wykonywanie przysiadów z podwójnym dnem na mniejszym ciężarze lub wykonywanie przysiadów z pasem (ang. Belt squat) oraz zwiększenie mobilności we wszystkich stawach. - „zawijanie się” tyłka - mocno spięty tył uda+ hipermobilny odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Bardzo mocno spięte mięśnie dwugłowe oraz półbłoniasty i półścięgnisty, należy je rozluźnić oraz kontrolować odcinek lędźwiowy kręgosłupa (uczucie dla takich osób jest podobne do hiperlordozowania). Jeżeli macie jakieś pytania sugestie zapraszam do dyskusji, z chęcią będę wymieniał się swoją wiedzą i przyjmował konstruktywną krytykę. Zmieniony przez - FighterX w dniu 12/11/2017 11:42:07 AM

    Odpowiedzi: 42 Ilość wyświetleń: 8849 Data: 12/11/2017 11:22:24 AM Liczba szacunów: 1
  • Alkohol, a spadki. Jak to w końcu jest ?

    Post
    Doping

    Mhm, a jeśli masa jest mokra, może spaść szybko podczas picia ? Wiadomo, że alko suchego mięśnia nie zje, a z mokrego odciągnie wodę... Tak czy inaczej, więcej sposobów na zabezpieczenie mięśni ? Mamy wodę + białko + wit. C .

    Odpowiedzi: 65 Ilość wyświetleń: 6182 Data: 12/9/2009 12:36:56 AM Liczba szacunów: 0
  • Alkohol, a spadki. Jak to w końcu jest ?

    Post
    Doping

    Koorwa, żebym ja to tak umiał wyjść na jedno czy dwa piwa. Nie lubie tak i nie umię jak zdecydowałem się napić to nie dla smaku. Woda, witamina C, coś na tłusto. Półtoorej szklanki na noc??? 0.5 litra minimum! A to białko to możliwe, że nie bardzo po i w trakcie ale jakiś czas przed piciem to by mogło pasować

    Odpowiedzi: 65 Ilość wyświetleń: 6182 Data: 12/9/2009 2:16:40 PM Liczba szacunów: 0
  • Trening na redukcji - PROSZĘ o pomoc, korektę - ocenę

    Post
    Trening dla początkujących

    Dzięki fsl 1) Do planu dodałbym coś na prostowniki pleców i na dwugłowe uda. Najlepiej MC na prostych nogach - załatwisz obydwie partie jednocześnie. Przyrostów raczej nie spodziewaj się przy redukcji. Obwody raczej się nie powiększa a jeśli tak to minimalnie. Jak nie zabezpieczysz się przed katabolizmem to jeszcze mogą się zmniejszyć POPRAWIONY PLAN: A. Wyciskanie na płaskiej ławeczce - 3 serie B. Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia - 3 serie (tutaj wcześniej wstawiłem coś innego - mój błąd) C. Podciąganie końca sztangi w opadzie - 3 serie D. Przyciąganie linki wyciągu dolnego w siadzie płaskim - 3 serie E. MC na prostych nogach - 3 serie F. Przysiady na suwnicy skośnej (hack maszynie) - 3 serie G. Uginanie ramion ze sztangielkami stojąc podchwytem (z "supinacją" nadgarstka) - 3 serie H. Po treningu siłowym - trening aerobowy 20 minut rowerka albo stepera (również preferuję aktywność aerobową na powietrzu, jednak w dni nietreningowe mam dzień zawalony od wczesnych godzin rannych do późnego wieczora - dlatego 20 minut od razu po treningu siłowym) Teraz ok? 2) Na rowerku też można interwały robić. Pedałujesz spokojnie a potem rura!! i zapierdzielasz :) Ja jestem zwolennikiem biegania na powietrzu, nie lubię rowerków, steperów itp. Ok, ale w takim wypadku na rowerku jakie interwały najpierw zacząć? Chodzi mi o rozpiskę... poza tym sądzę, że 20 minut nie wytrzymam na 100% jeśli chodzi o interwały 3) Nie tylko wapń, musisz zapewnić odpowiedni dopływ wszystkich potrzebnych organizmowi substancji i minerałów. Uzupełniam Jedyne moje "suple" to witaminy oraz pack wapń, magnez i cynk ze Zdrovitu w formie musującej 4) A6W za***iście wzmocni brzuch, ale to ciężki trening. Powodzenia. 2 lata temu doszedłem do 31 dnia - poprawa znaczna jeśli chodzi o mięśnie brzucha, ale też fatu miałem mniej Pamiętaj o dobrej diecie i regeneracji. O tabacie się nie wypowiem bo nie wiem nawet co to :) Ok, na pewno ktoś inny na tym forum mi odpowie - zresztą dzięki za wyczerpujące odpowiedzi na resztę pytań! Link do mojego tematu o redukcji (jest też tam dieta), tak na wszelki wypadek: http://www.sfd.pl/Redukcja_8kg_-_dieta_i_trening_do_oceny_-_dzi%C4%99kuj%C4%99_za_pomoc-t477215.html Może jeszcze ktoś skontroluje moje rozpiski i dorzuci swoje sugestie odnośnie pytań mych? P.S. Co proponujecie do zabezpieczenia przed katabolizmem? (niezbyt kosztowne oczywiście ). Zmieniony przez - Fool w dniu 2009-03-15 15:33:19

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 856 Data: 3/15/2009 1:49:07 PM Liczba szacunów: 0
  • Split 3 dniowy do oceny

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    OK, dziekuje za odpowiedz, temat traktuje powaznie i na pewno plan rozpisze od nowa. Napisz mi prosze czy nadal sugerowac sie wytycznymi, ktore zalozylem sobie wczesniej, tj: a) Silownia 3 razy w tygodniu b) Ilość seri: na duze partie 12 serii, a male partie 8 serii. c) Ilość powtórzeń: 14-12-10-10 d) Przerwy pomiedzy seriami: ok 120sek Pon- klatka + biceps Sr- plecy + triceps Pt- barki + nogi

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 1481 Data: 1/23/2014 8:53:24 PM Liczba szacunów: 0
  • moje ckd

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    sam ser na ten posiłek?Nie moze byc jakis jogurt ewentualnie? Teraz inna sprawa , mianowicie trening.Planuje cwuczyc 4 razy w tyg treningiem ACT.Po treningu aeroby stopniowo od 30 min do 60. Jako trening interwałowy chciałbym wykorzystac plan anfernego poniewaz zalezy mi na poprawieniu szybkosci.Oto plan:Wtorek Trucht 10min Rozciąganie 15min + 2x100m lużno Skipy 2x50m - A,B,C,N,półskip,wieloskok,podskoki z nogi na noge(wybijasz się z jednej lądujesz i od razu z drugiej) Trucht 5min Czwartek Trucht 10min Rozciąganie 20min 2x100m lużno 5x60m na 80-90% + 3x80 z narastającą szybkością +120m lużno Trucht 5min Piątek - nogi na siłowni Trucht 5min 15min rozciągania w tym przysiady Przysiady pełne z ciężarem 50-60% Twojej siły 3 serie po 12powtórzeń Półprzysiady dynamiczne(opuszczasz wolno a wstajesz szybko)ze sztangą ważącą 20-25kg 3serie po 12powtórzeń Wykroki - sztanga 25kg 3 serie po 20 powt.(na zmiane ,wyjdzie 10 na noge).Najlepiej jakbyś podążał przed siebie ale do tego jest potrzebna przestrzeń,jeśli nie masz takiej mozliwości to rób w miejscu. Pajacyki(tylko takie przód - tył) - sztanga 20-25kg 3 serie po 30 powtórzeń Trucht 5min Sobota Trucht 10min Rozciąganie 20min 2x100m lużno 6x30m na maxa z opadów(pochylasz się do przodu i w momencie gdy gdy odruchowo dasz noge w przód to biegniesz) 120,100,80,40m na 80% Trucht 5min Czy lepszy bedzie Hiit?czy moge jechac tym planem?Moze hiit tez dodac?

    Odpowiedzi: 41 Ilość wyświetleń: 3277 Data: 4/16/2005 5:08:07 PM Liczba szacunów: 0
  • Praca w 6bdsz

    Post
    Sztuki Walki

    Tamudzin, Ja to wszystko rozumiem. Nie zamierzam ograniczać się tylko do dobrej kondycji. Języki szlifuje cały czas- od podstawówki angielski, a od 2 lat meczę niemiecki. Ponadto planuje ukończyć różne kursy m.in płetwonurka, prawko "C". A jak wojsko pozwoli to i studia zrobie zaocznie. Wszystko po to, aby udowodnić dowódcy, że to właśnie mnie warto na tą podoficerkę lub oficerkę wysłać. Wymagania postawiłem sobie wysokie, więc trzeba będzie ostro zasuwać, ale jestem dobrej myśli

    Odpowiedzi: 42 Ilość wyświetleń: 8862 Data: 4/9/2009 12:32:45 PM Liczba szacunów: 0
  • KOMANDOS

    Post
    Sztuki Walki

    Queblo sory moj blad ;p poprostu myslalem ze kategorie wiekowe sa jak w lekkiej atletyce czyli 17 lat to junior a w wyciskaniu jest to mlodzik ;p M Ł O D Z I C Y do lat 18 Wyciskanie leżąc 52 90 Forbrich Marcin/88 Herkules-Warszawa Knurów MPM 2005-05-28 56 107,5 Dzierżanowski Kamil/87 Olszanka-Pogorzela Jastarnia MPM 2004-10-16 60 115,5 Kluwak Łukasz/88 Nike-Żagań Knurów MPM 2005-05-28 67,5 140 Latała Jacek/86 Star-Starachowice Lubiń MPM 2003-04-26 75 155 Latała Jacek/86 Wiking-Starachowice Jastarnia MPM 2004-10-16 82,5 157,5 Waldon Paweł/86 Tęcza-Społem-Kielce Jastarnia MPM 2004-10-16 90 170 Sieszpowski Tomasz/84 Impuls-Warszawa Kielce MPM 2002-05-26 100 170 Płoch Łukasz/84 STS-Skarżysko-Kamienna Kielce MPM 2002-05-26 110 145,5 Grodzki Bartoszsz/87 Olszanka-Pogorzela Knurów MPM 2005-05-28 125 180 Wargocki Robert/84 STS-Skarżysko-Kamienna Kielce MPM 2002-05-26 +125 170 Kohnke Filip/88 UKS-Jastarnia Knurów MPM 2005-0 :)

    Odpowiedzi: 87 Ilość wyświetleń: 10347 Data: 8/3/2010 4:04:52 PM Liczba szacunów: 0