SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    no domis ładnie, nie poprzestawaj na tym bo ziompel mowil mi ze chcesz zakonczyc treningi (c) A CUSH TO ZA SCIEMA

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/24/2006 9:38:25 AM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    rotfl, co sadzicie o tym planie? bo jak dla mnie to ----> przetrenowanie gwarantowane "Plan jest nawet banalny ... Poniedziałek klata z brzuchem jak chcesz mozęsz nogi też zrobić. Wtorek plecy biceps brzuch. Środa barki brzuch jak chcesz mozęsz nogio zrobić. Czwartek biceps triceps przedramie brzuch. Sobota klata triceps brzuch. Z każdej parti mieśni robisz po cztery cwiczenia lub po pieć ćwiczeń. Masz cztery serie po 12, 10, 10, 8 powtużeń zakażdym razem zwiekszając cieżar to jest akurat na siłe jeśli chcesz robić na mase to robisz cztery serie lub sześć seri po 12, 12, 12, 10, 10, 10. Taki akurat jest mój trening. Efekty widać po miesiacu przekonali sie o tym moi kuple. Trening jest też dobry jesli bieże sie odrzywki. Są widoczne efekty bardzo szybko. Oczywiście każdy moze mój trening dopracować. PozdrAWiaM " btw; przedwczoraj jak wracalem z silki -28 * C to resztki wody i carbo w butelce mi zamarzly (w ciagu 20 minut ) Zmieniony przez - kuba1989 w dniu 2006-01-24 22:43:20

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/24/2006 10:38:30 PM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    Smażone jajka z szyneczką zjedzone, tran wzięty, witamina C wzięta, oliwa skończyła się Dobranoc

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/26/2006 10:25:55 PM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    Xpand $59.99 , Vault $64.95 w stanach? W sklepach (nie internetowych) ceny Xpanda ksztaltuja sie okolo 30$-35$ e kapsach kupi do do 30$. Mowie o sklepach w okolicach Bostonu. Podejzewam ze w innych stanach nie roznia sie wiele (c) wypowiedz z przed 2tyg ;o

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/28/2006 1:32:20 PM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    wreszcie sie wyrboilem i skonczylem sprzatac w chacie od rana zyje na 4 kanapkach zaraz trzeba cos zjesc i jeszcze krete wziasc bo nie bralem szybki pytanie mozna brac krete razem z wapniem i witmina c ??

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/28/2006 2:21:19 PM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    A.C. 2005 widzialem, mam na plytce ale to sie nie liczy, kojot idz lepiej zobacz posta pietro nizej

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/29/2006 1:14:27 AM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    THE f*** , and the train (c) duda hahaha no to duda pojechales INGLISZEM

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/29/2006 9:14:17 AM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    c'mon nigga yo mdragon...ale na co jescze nie czas??nie rozumie...na wszytsko ejst czas pzreciez nie ebdziemy cie jechac,smiacsie czy cokolwiek...bo moze tegosie boisz(bo nie kumam )

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/11/2006 10:06:33 PM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    mleko jest*****owe :F przelatuje przez czlowieka jak przez sito (c)

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/13/2006 10:27:31 AM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    a l e t e n s p a m c i e z k o i d z i e

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/16/2006 1:09:10 AM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    B1-tiamina1)objawy niedoboru -średni niedobórwymioty,zaburzenia w przewodzie pokar.,zmeczenie,nudności.Bardz niedobórchoroba ber-beri,nudności wymioty,bóle mięsni Źródła natur:pieczywo,drożdze piwne,łosoś,nerko wołowe,orzechy.zapotrzeb:dobowe,w stosunku do kcal. B2-ryboflamina.objawy niedoboru:drżenie,pęknięcia w kącikach ust,zapalenie języka,warg,spowolnienie uczenia się,zawroty głowy,koncentracja,zaczerwien.oczu. ZAPOTRZ:1000 kcal -0,4-0,6mg.Źródła natur.wątroba,sery,jaja,mlek,niektóre warzywa B6-pirydoksyna-wpływa na prawidłowe funkc.białek.Objawy:nerwowość,zmiany na skórze,zmiany zabarwienia języka,skurcze mięsni,choroba kamico-nerwowa,zaburz.w ruchu. Źródła nat:krewetki,małże,łosoś,amokada,słonecznik,banany.zapotrzeb:2,5mg B12-kobalamina.niedobórogólne osłabienie organ,czeste krwawienie dziąseł,drżenie rąk,trudności z równowaga,bóle głowy,słaba pamięć.Źródła:nerki,wątroba,mieso ryb,żółtko,mieso wołowe .Zapotrz2,5 do 3 mg Wit.C-kwas askorbinowy,kwas dehydroskarbinowy-jest wrażliwa na wys.temp .Objawy:krwaw.dziąseł,wypad.zębów,słaba odporność,złe zrastanie się kości,powolne gojenie się ran,anemia,bóle stawów,trudności w oddych.Żródła:owoce(cytrusy,trusk,czarna porzeczka) ,ziemniaki,agrest,owoce rózy,szpinak,rzepa,rzodkiweka,chrzan,brokuły.Zapotrzok.60mg na dobe,palący 90mg.Objawy nadmiarból głowy,nudności,zawroty głowy. Wit.A-retinol-objawy.słaby zwrok(kurza ślepota),łuszczenie się skóry,zanikanie nabłonków.Źródła:wątroba,jaja,masło,mleko,tran,niektóre warzywa.Nadmiar:zmiana zabar. skóry,wyp. włosów. Witamina-zw.chem,drobno cząst,niezbędny do praw.funk.org Provitamina-substancje,które przekszt.się w org.w wit Hipowitaminoza-stan,krótkotrwałego niedoboru wit.w org Awitamin-choroba,spowodowana długotrwałym niedoborem w it.w org. Hiperwitam-nadmiar wit.w org.

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/16/2006 1:19:44 AM Liczba szacunów: 0
  • Po silowni... Rozmowy przy gainerku

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    Żywienie dzieci w wieku szkolnym Żywienie dzieci w wieku szkolnym powinno zaspokajać potrzeby rosnącego i rozwijającego się organizmu, jak również dostarczać energii do pracy umysłowej, ćwiczeń i wykonania innych czynności. Dzieci w wieku szkolnym można podzielić na kilka podgrup w zależności od rozwoju i płci: a)dzieci w wieku od 7 do 9 lat b)dzieci w wieku od 10 do 12 lat c)dzieci w wieku od 13 do 15 lat. Żywienie dzieci w wieku 7 do 9 lat powinno być podobne do pożywienia w okresie przedszkolnym. Najważniejszą rolę powinny odgrywać takie produkty jak: mleko, sery, ryby , chude mięso, warzywa i owoce. Ogranicza się podawanie potraw smażonych , tłustych oraz przypraw. Żywienie dzieci w wieku 10 do 12 lat powinno być podobne do pożywienia, dla dzieci od 7 do 9 lat, ale trzeba uwzględnić większą ilość produktów energetycznych, ponieważ wzrasta tempo rozwoju ciała oraz aktywność fizyczna. Dlatego trzeba wprowadzić większą ilość takich produktów jak :chleb, kasze, makarony oraz tłuszcze i różne warzywa. Wiek od 13 do 15 lat jest okresem bardzo szybkiego i intensywnego rozwoju dzieci. Zapotrzebowanie na wszystkie składniki jest duże: wzrasta również zapotrzebowanie na energię. Szczególnie duże jest zapotrzebowanie na białko, wapń ,żelazo i witaminy. Zapotrzebowanie na energię u chłopców wynosi 3300 kcal , natomiast u kobiet 2800 kcal. Modelowy jadłospis dla młodzieży w wieku szkolnym godz. 6.30 I śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi , pasta z makreli wędzonej , ogórek kiszony, keczup ,pieczywo , masło , herbata godz.10.00 II śniadanie: Żółty ser , szynka ,pieczywo razowe , sałata, mandarynka godz. 13.30 obiad Zupa jarzynowa z zacierką , kotlet mielony , ziemniaki , buraki zasmażone , kompot jabłkowy godz. 16.30 podwieczorek Budyń z musem truskawkowym , herbata owocowa godz. 19.30 kolacja Twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką kiełbasa szynkowa, pieczywo mieszane, masło , dżem śliwkowy , herbata

    Odpowiedzi: 30004 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/16/2006 1:21:44 AM Liczba szacunów: 0
  • Dzisiaj to są jaja nie minusy a media to już przechodzą kolejne granice absurdu-podają temperatury z kapelusza-najniższą jaką wyczytałem na wczoraj,dziś to - 60 st C. A gdzieś dalej małymi literkami,że odczuwalna i na szczycie . Co też jest kompletna bzdurą :) U mnie było krótki czas - 10,1,zero wiatru. Kiedyś - 20 st C to była normalna temperatura zimą. Dziś to pewnie by o - 100 st C się rozpisywali :) Raz nawet w samym dresie,po treningu wracałem do domu przy takiej temperaturze,bo wszystko w szatni ktoś ukradł :)

    Odpowiedzi: 9032 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/8/2017 7:36:50 AM Liczba szacunów: 0
  • DZIEŃ 18 WCZORAJ 4A A1: wyciskanie na ławie płasko 4x50kg 4x60kg 4x70kg 4x80kg 4x90kg 4x95kg B1: push-press 4x35kg 4x45kg 4x55kg 4x65kg 4x75kg C1: wiosłowanie jednorącz półsztangą 4x25kg + gryf 4x35kg + gryf 4x40kg + gryf 4x45kg + gryf 4x50kg + gryf 4x55kg + gryf 4x60kg + gryf 4x65kg + gryf 4x70kg + gryf 4x75kg + gryf 4x80kg + gryf 4x85kg + gryf Komentarz: A1 - co trening to słabiej, muszę dodatkowo się rozgrzać samym gryfem po więcej powtórzeń, bo czułem dyskomfort z powodu słabej rozgrzewki; wpadłem na pomysł, że będę co trening zmieniał kolejność, wczoraj tak jak widać było A-B-C, a on the next training zrobię B-C-A, a potem C-A-B, i znowu powrót do A-B-C, taka przesuwanka; klata ZAWSZE była jako pierwsza, a przecież wcale nie musi być, ciekawe jak mi to wyjdzie ;P B1 - trochę bary(stawy) bolały po sobotnim treningu, będzie lepiej! C1 - ale natrzepałem serii, nie wiedziałem, że dam radę tyle dźwignąć, co seria było lepiej i więcej energii, dostałem jakiegoś nieziemskiego pobudzenia to ćwiczenie jest dynamiczne, potrzeba do tego vervy ;P;P ost. seria z paskami, zniszczyła mi dłonie - oderwana skóra od odcisków, w walce z ciężarem nie czułem żadnego bólu z tego powodu, byłem dobrze nakręcony http://www.youtube.com/watch?v=r2bfF6F28bo PO Aeroby, rowerek 20min. A tu uwiecznienie chwili, na którą za każdym razem czekam podczas jakże nudnego pedałowania. Kolacyjka Zmieniony przez - Piotrek90 w dniu 2009-06-06 00:01:16

    Odpowiedzi: 170 Ilość wyświetleń: 15594 Data: 6/6/2009 12:00:12 AM Liczba szacunów: 0
  • dalej nie moge edytowac :-( 44/84 Dzień IV obwodowy A. Obwód 1 a. przysiad x25 b. wypady z x15 na nogę c. wypad z przeskokiem x15 na nogę d. przysiad z wyskokiem x15 Wszystkie ćwiczenia z podwójnym dnem. bosz, co za przezycie, uda pala niemilosiernie, w wypadach musialam zrobic parusekundowa przerwe bo po prostu wysiadlam B. Obwód 2, 15 powt kazdego cw a. MC na jednej nodze 7kg b. Uginanie nóg pod siebie na piłce leżąc na plecach c. Podnoszenie nogi lezac na boku d. Reverse hyperextensions na piłce e. Wznosy bioder leżąc na plecach, jedna noga na piłce a. fajne, bardzo czuc prace dwyglowych i doopy, tylko ze mam niesamowity problem z utrzymaniem rownowagi@@-) b. ciezko, b czuc lydki c. robie wolno, nie macham d. z pilka na podlodze , bo nie dostaje rekami do lawki jak pilke na niej poloze%-), a nie ma mniejszych e. dzizas, jestem leszcz nie dalam rady z jedna noga@-|, poki co zrobilam z dwoma, ale bede walczyc, utrzymanie rownowagi to nielada wyczyn C. Obwód 3 po 15 powtórzeń każdego ćwiczenia a. swing sztangielką lub kettlem 12kg b. wznosy z opadu c. uginanie ramion ze suspinacją 4kg d. prostowanie ramion na wyciągu 18kg a. po takiej ilosci cwiczen na pupe, uda i tylek odmawialy posluszenstwa przy swingu b. na pilce, wolno, spinam tylek u gory ledwo 15 zrobilam@-) d. moje ulubione cw na triceps:-) D. Bieżnia 30 min, avr speed: 8.7km/h, troszke lepiej niz ostatnio, tylko jedna 2min przerwa na marsz... ale to sa niesamowite doznania, biegac na takich nogach z waty:-) *** MISKA DO BTW 210/42/150 suple TREC: o3, magne sport, l-karnityna, CLA suple inne: selen, BCAA, vit D. leki: euthyrox 50, jodit 50 /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/ed8aa8bf4a94493cb6f701d4496437cf.png

    Odpowiedzi: 341 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/14/2011 1:42:44 PM Liczba szacunów: 0
  • Cel treningu- przygotowanie do typowego teningu na mase oraz zdobycie masy Czas trwania treningu ACT-przynajmniej 3 miesiace Dni treningowe- poniedzialek, sroda i piątek Liczba obwodow- zaczynam od 1 obwodu, co tydzien bede dodawal po jednym az dojde do 4/5 Czas trwania jednego treningu- ok. 1,5 godziny 1) Rozgrzewka- ok. 10-15 minut 2)Rozciaganie dynamiczne 3) Trening właściwy ok. 40-60 minut 4) Rozciaganie statyczne (schładzanie) 5) Swobodny zwis na drążku- ok. 5 minut Przerwy- 1)Pomiedzy seriami- 60-90 sekund 2)Pomiedzy obwodami- 2-3 minut Liczba powtorzen- 1) Mysle o tym, aby robic mniej powtórzeń, ale używać większych obciążeń, tj. ok. 60%-80& maxa tak aby wykonac te 7-8 powtorzen. (podobno bardzo skuteczna metoda w przypadku ektomorfikow) 2) W pierwszych 2-3 seriach robiłbym 15 powtorzen z mniejszym ciezarem jako rozgrzewke. 3) Chyba nie zaszkodzi jak co jakis czas będę zmienial styl cwiczenia, czyli zamiast robic tych 7-8 powtorzen będę ćwiczył bez przerwy przez 30 sekund- ma to jakis sens? 4)Stosowac progresje? W planie prosze o pomoc w doborze/ ocenie wybranych cwiczen Plan treningowy: 1. Na miesnie czworoglowe wybrałem te 2 cwiczenia, ale pierwsze bedzie chyba lepsze. a) Przysiady ze sztangą trzymana na barkach (glowy boczne, pośrednie i przysrodkowe miesni czworoglowych) b) Hack przysiady (wszystkie glowy miesni czworoglowych) 2)Na dwugłowe ud wybrałem 3 cwiczenia. Ostatnia opcja troche niewygodna. Które z nich będzie najlepsze, a może wykonywac np. 2 z nich, ale na zmiane? a) Martwy ciag na prostych nogach (dwuglowe ud+ pośladkowe i prostowniki) b) Skłony tułowia ze sztangą w staniu tzw. Dzien dobry (dwugłowe ud+ pośladkowe i prostowniki) c) Uginanie nogi z przywiązanym do niej obciążeniem (dwugłowe ud) 3) Na klatke wybrałem 2 pierwsze cwiczenia i będę je wykonywal na zmiane, cwiczenia c) i d) będę wykonywal za jakis czas w razie potrzeby podkreślenia konkretnej czesci klatki. a) wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej(cała grupa mięśni klatki piersiowej, mięśnie trójgłowe ramion, przednie aktony mięśni naramiennych) b) .przenoszenie sztangielki w leżeniu w poprzek ławki poziomej c) na skośnej glowa w gore (cała grupa mięsni klatki piersiowej z podkreśleniem jej dolnej części, mięśnie trójgłowe ramion, przednie aktony mięśni naramiennych ) d) na skośnej glowa w dol (cała grupa mięsni klatki piersiowej z podkreśleniem jej górnej części, mięśnie trójgłowe ramion, przednie aktony mięśni naramiennych ) 4) Na prostowniki wybrałem martwy ciag, choc nie poleca się go początkującym. Jednak mysle ze przy rozsądnym obciążeniu nic się nie stanie. a)martwy ciag 5) Na najszersze grzbietu wybrałem 2 wedlug mnie najlepsze cwiczenia. Planuje wykonywac je zamiennie. a)Podciąganie na drążku szerokim podchwytem (najszersze grzbietu) b)Podciaganie sztangi w opadzie (wiosłowanie) 6) Na naramienne znalazłem 2 interesujace cwiczenia, z tymże drugie wydaje się być lepsze. Czy może wykonywac te dwa cwiczenia na zmiane? a) Unoszenie sztangielek bokiem w gore w staniu(naramienne-srodkowe aktony) b) Podciąganie sztangi/sztangielek wzdłuż tulowia (naramienne- wszystkie aktony, kapturowy) 7) Na naramienne- przednie i boczne aktony wybrałem dwa pierwsze cwiczenia, które będę robil zamiennie. Trzecie cwiczenie tez chcialbym dodac i wykonywac je rzadziej. a) Wyciskanie sztangi zza karku w siadzie (naramienne-przednie i boczne aktony, trójgłowe) b) Unoszenie ramion w przód ze sztangą (naramienne- przednie i boczne aktony) c) Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia (tylna czesc miesni naramiennych) 8) Na bica dwie wersje jednego cwiczenia wykonywane na zmiane oraz uginanie ramion ze sztangielkami na lawce skośnej z supinacja. Chyba te 2 cwiczenia będą dobre? Jeszcze jedno pytanko, czy uginanie ramion ze sztanga podchwytem na modlitewniku angazuje te same miesnie co uginanie ramion ze sztanga podchwytem stojac? a) Uginanie ramion ze sztangą podchwytem/nachwytem na modlitewniku (podchwytem- bardziej dwugłowe ramion, mniej ramienne i ramienno promieniowe, nachwytem- mniej biceps, bardziej ramienne i ramienno promieniowe) b) Uginanie ramion ze sztangielkami w siadzie na lawce skośnej z supinacja nadgarstka (mięsnie dwugłowe ramion, mięśnie ramienne, mięśnie przedramion, mięśnie ramienno promieniowe) 9) Na trica wybrałem wyciskanie francuskie i pompki w podporze tylem. Wersja francuskiego w lezeniu jest moim zdaniem lepsza od tej w siadzie, bo można wyizolowac konkretne glowy tricepsu. Te dwa cwiczenia będę wykonywac na zmiane. a) Wyciskanie francuskie sztangi giętej w lezeniu na lawce poziomej lub skosnej (wszystkie glowy trójgłowych ramion) (na poziomej: nachwytem- bardziej glowy przesrodkowe, podchwytem- bardziej glowy boczne) (na skośnej: glowa do gory- bardziej glowy boczne i przysrodkowe, glowa na dol- bardziej glowy dlugie) b) Pompki w podporze tylem (wszystkie glowy trójgłowych ramion) 10) Na miesnie brzucha wybrałem takie cwiczenia, które będę wykonywal zamiennie. a) Unoszenie nóg do pionu w leżeniu na plecach(proste i skosne brzucha) b) Brzuszki ze skretem tulowia (proste i skosne brzucha) c) Unoszenie nog w zwisie na drążku (skosne, proste i zębate przednie) 11. Na nadgarstki taki zestaw a)Uginanie nadgarstków ze sztangą w siadzie nachwytem(grupa mięsni przedramion-prostownikow nadgarstków) b) Uginanie nadgarstków ze sztangą w siadzie podchwytem(grupa mięsni przedramion-zginaczy nadgarstków) 12. Na miesnie podudzi takie dwa cwiczenia. a) Wspięcia na palce w staniu (obie głowy mięsni brzuchatych łydek, mięśnie płaszczkowate i strzałkowe długie) b) Odwrotne wspięcia w staniu (miesnie piszczelowe) Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

    Odpowiedzi: 3012 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/24/2007 12:23:39 PM Liczba szacunów: 0
  • mam 26 lat jakies 3 4 lata stazu bez koksu waga 100 typowy endomorfik Celtreningu masa. Dotej pory trenowalem 4 razy w tygodniu splitem a ze teraz zabardzo niemam czasu i ochoty jechac 4 razy w tygoniu na silke to zamierzam trenowac tak : (Priorytetcala obrecz barkowa ) tydzien parzysty roku poniedzialek A czwartek B sobota A tydzien nieparzysty poniedzialek B czwartek A sobota B A Klatka - Barki - Triceps - Brzuch wyciskanie sztangi na lawce prostej 4 serie (progresja) rozpietki na skosie w gore 4 serie (staly c.) wyciskanie hantli siedzac 3 serie (prog.) podciaganie sztangi do brody 3 serie (prog) maszyna na tyly barkow 3 serie ( staly c.) pompki na poreczach 3 serie sciaganie linki wyciagu gornego oburacz 3 serie (prog) 2 cwiczenia (dowolne) po 4 serie na brzuch 20-30 powtorzen B Uda - Plecy - Biceps wyprosty tulowia 3 serie 15-20 powtorzen lub lydki 4 serie przysiady 4 serie (prog) wyprosty nog siedzac 3 serie (staly c) zginanie nog lezac 3 serie (staly c ) podciaganie na drazku 4 serie sciaganie linki dolnego wyciagu do brzuch siedzac 4 serie (prog) wioslowanie hantlen jednoracz w opadzie lub szrugsy hantlami 3 serie(staly c) uginanie przedramion z hantlami stojac 3 serie (prog) modlitewnik 3 serie (staly ) mam zamiar co miesiac zmieniac zakres powtorzen w seriach np. marzec 3-8 powtorzen kwiecien 8 -15 czasami tydzien lub dwa 15 - 25 powtorzen np od dzisiaj do konca lutego przerwy w cwiczeniach latwych 1 do 2 minut a w trudnych 2 do 4 minut dieta duzo bialka i tluscze malo wegli junkfood tylko w niedziele (tak sie staram ale czasem sie nieda) suple : w dni wolne 3 g kreatyny rano naczczo w dni treningowe :potreningu bialko shake + kreatyna 3g + l glutamina oprocz tego codziennie rano cynk multivitamina magnez jak zrobi sie cieplej to mam zamiar raz lub dwa razy w tygodniu w dni wolne od silowni dodac jakas inna aktywnosc 20-30 min szybki spacer lub plywanie albo jazda na rowerze to bardziej dla serca i kondycji niz dla spalenia fatu basen Sam to sobie ulozylem uwzgledniajac mozliwosci i moj cel (barki) Co o tym myslicie ?

    Odpowiedzi: 3012 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/19/2008 11:47:23 AM Liczba szacunów: 0
  • Jak wybrać dobrą oliwę? http://img848.imageshack.us/img848/2918/65779276.jpg Jaka oliwa jest najsmaczniejsza, a zarazem najzdrowsza? Wyjątkowy smak, aromat i wyjątkowe właściwości oliwy z oliwek sprawiają, że jest jednym z najcenniejszych tłuszczów. Chociaż na półkach pełno jest rozmaitych butelek, nie zawsze wiemy, po jaką sięgnąć. Podpowiadamy, jak wybrać dobrą oliwę. Od oliwki do oliwy Właściwości zdrowotne oliwek i oczywiście oliwy doceniane były już wieki temu. Homer nazywał oliwę „płynnym złotem”. Nie ma się co dziwić - to jeden z najlepszych naturalnych środków wspomagających zachowanie zdrowia i urody. Wysoka zawartość tłuszczów (głównie jednonienasyconych), witamin A, E, D, K, witamin z grupy B, C oraz minerałów (fosfor, potas i żelazo) decydują o ich wysokiej wartości dla naszego organizmu. Mają też sporo beta-karotenu i steroli roślinnych, które chronią serce i naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi oraz obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Nie ma wątpliwości, oliwę należy jeść często. Ale jaką wybrać - włoską, hiszpańską, grecką, portugalską? Wybór w sklepach jest ogromny, a ceny bardzo zróżnicowane. Skąd te dysproporcje? Przede wszystkim chodzi o jakość oliwy, a na to wpływ mają m.in. uwarunkowania klimatyczne, sposób zbioru i metoda wytłaczania. Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewach osiągających wysokość 10-20 m. W wielu krajach wciąż uzyskuje się nowe odmiany tych roślin. Pozwala to np. na uzyskanie ciekawszych smaków lub wprowadzanie do produkcji odmian odporniejszych na warunki pogodowe. Z kolei od wielkości i jakości owoców zależy jakość produkowanej z nich oliwy – np. odmiany maalot, barnea, zuri mają wysoką zawartość oliwy. Muhsan natomiast ma jej niewiele, dlatego nie produkujej się oliwy z tej odmiany. Smak oliwy zależy zarówno od gatunku oliwek wykorzystanych w procesie tłoczenia, jak i od momentu ich zerwania. Gorzki czy też ostry posmak oliwy nie jest oznaką niskiej jakości produktu, przeciwnie, największą intensywnością smaku cechują się właśnie najlepsze oliwy – dzięki tłoczeniu oliwek w najlepszym momencie, kiedy nie dojrzały one jeszcze do końca. Gwarantuje to zachowanie ich najcenniejszych właściwości zdrowotnych. Z tych niezupełnie dojrzałych owoców otrzymuje się bowiem produkt niezwykle bogaty w polifenole – bardzo skuteczne antyutleniacze. Ostateczny, zgodny z recepturą smak często powstaje poprzez mieszanie kilku różnych oliw o odmiennej intensywności, po to, aby uzyskać smak możliwie najbardziej zbilansowany i możliwy do zaakceptowania przez nasze podniebienia. Tak dzieje się szczególnie w dużych przetwórniach, w tradycyjnych małych olejarniach tego procederu zazwyczaj się nie stosuje. Kolejną kwestią, która może decydować o jakości oliwy, jest jej barwa - zielona lub żółta. Wbrew pozorom jej intensywność nie wpływa na jakość produktu. Od czego zależy kolor oliwy? Oprócz odmiany owoców, z jakich się ją wytwarza, ważną rolę odgrywa tutaj stopień ich dojrzałości, a także sposób tłoczenia. Gdy oliwa staje się czerwonawa lub pomarańczowa, oznacza to, że uległa procesowi utleniania i nie nadaje się do spożycia. Tak jak w przypadku koloru i smaku, intensywność zapachu oliwy może świadczyć o jej jakości. Oliwa powinna pachnieć świeżo, wyraźnie owocowo, choć intensywność jej zapachu może zależeć od stopnia dojrzałości oliwek, z których została wytłoczona, ich odmiany oraz klimatu, w którym dojrzewały. Zepsuty płyn wydziela wyraźnie kwaśną, stęchłą lub octową woń. Jak wybierać? O jakości oliwy z oliwek decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych. Im niższa, tym lepsza jest oliwa. Jeśli oliwki użyte do produkcji oliwy są zbyt dojrzałe, zbyt długo były składowane przed tłoczeniem albo zostały uszkodzone podczas transportu, wzrasta w nich zawartość kwasów. Najlepiej by trafiły na miejsce, gdzie będą tłoczone w ciągu jednego dnia. Warto poznać klasyfikację oliwy. W 2003 roku weszło w życie rozporządzenie Unii Europejskiej, które wprowadziło ścisłe opisy i definicje oliw z oliwek i oliw z wytłoczyn oliwnych. - Oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia (extra vergine) - jest uzyskiwana z świeżych oliwek i nie podlega żadnym procesom chemicznym. Można powiedzieć, że jest to 100 proc. soku z oliwek. Jest idealna, bez żadnych wad. Posiada największe wartości odżywcze i smakowe. Dopuszczalna kwasowość – 0,8 proc. Tłoczona na zimno oliwa produkowana jest przy użyciu tradycyjnych żaren i pras hydraulicznych w temperaturze nieprzekraczającej 27 stopni C. - Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (vergine) - proces produkcji wygląda podobnie jak przy oliwie extra vergine, jednak produkt jest gorszej jakości. Dopuszcza się lekkie wady smaku, aromatu lub barwy. Dopuszczalna kwasowość – 2 proc. - Oliwa z oliwek lampante - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, zawiera więcej niż oliwa virgin wolnych kwasów tłuszczowych i mniej odżywczego kwasu oleinowego. Przeznacza się ją zwykle do celów technicznych lub rafinacji. Nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, dopiero po rafinacji można ją spożywać – na surowo i do smażenia. - Rafinowana oliwa z oliwek – jeśli oliwa ze względu na swoje wady organoleptyczne nie może zostać sklasyfikowana jako oliwa extra vergine, poddaje się ją chemicznej rafinacji. Rafinowana oliwa z oliwek powstaje z oliwy zbyt kwaśnej lub mającej inne wady. By nadawała się do spożycia, sztucznie zmienia jej się kwasowość, smak i zapach. - Oliwa z oliwek złożona z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia – produkowana jest z oliwy vergine , która nie spełnia norm jakościowych. Rafinacja pozbawia ją smaku, zapachu i kwasowości , następnie dodaje się do niej nieco oliwy z pierwszego tłoczenia, by nadawała się do spożycia. - Surowa oliwa z wytłoczyn oliwnych (sansa, pomace oil) – jest to oliwa najniższej kategorii. Uzyskiwana jest przy użyciu substancji chemicznych z masy pozostałej z tłoczenia oliwek, tzw. wytłoczyn oliwnych. Masa ta zawiera niewielką ilość oliwy, którą uzyskuje się za pomocą rozpuszczalnika. - Rafinowana oliwa z wytłoczyn oliwek – to surowa oliwa z wytłoczyn oliwek poddana procesowi rafinacji. - Oliwa z wytłoczyn z oliwek – oliwa otrzymana przez zmieszanie rafinowanej oliwy z oliwek z wytłoczyn oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (innej niż lampante). Zabieg zmieszania różnych oliw przeprowadza się przede wszystkim dla poprawienia smaku. Poza wymienionymi rodzajami, w sklepach nie brakuje też butelek pełnych oliwy i pachnących ziół - rozmarynu, liścia laurowego, czosnku i pieprzu, papryczki chili, oregano. Decydując się na zakup takiego płynu, zawsze sprawdzajmy jego jakość, ponieważ często jest to oliwa niższej klasyfikacji, której smak zmieniono właśnie za pomocą ziół. Do czego używać? Oliwa z oliwek w kuchni nadaje się w niemal do wszystkiego. Najlepiej smakuje w sałatkach, potrawach z makaronu, ryżu, jako dodatek do owoców morza czy chleba. Jednak ostrożnie trzeba z nią postępować podczas smażenia. Przede wszystkim należy pamiętać o umiarkowanej temperaturze smażenia, bowiem oliwa pali się w niższych niż inne oleje temperaturach i ma niższą temperaturę dymienia, która wynosi 220 st. C. Niestety, w wyniku długiego smażenia na mocnym ogniu traci ona część swoich cennych właściwości odżywczych. Jeśli już decydujemy się na smażenie na oliwie, wybierajmy zwyczajną oliwę z oliwek - olive oil. Oliwę przechowuje się w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura powoduje krzepnięcie cieczy. Powinna znajdować się w szklanych butlach lub ceramicznych pojemnikach. W takich warunkach może stać bez uszczerbku 12-18 miesięcy. Źródło wp.pl

    Odpowiedzi: 77 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/31/2012 9:04:57 PM Liczba szacunów: 0
  • Biały89 z uporem do celu

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    /SFD/Images/2016/4/20/4e81c20919a64f8ea34e9c410ac6ca21.jpg Plecy: Ściąganie drążka szeroko do klatki piersiowej 20x6 20x7 20x8 15x9 8x10+8x9 20x6 20x7 15x8 10x8 8x9 Wiosłowanie nachwytem sztangą 20x20kg 15x30kg 15x40kg 15x50kg 12x60kg 8x70kg 20x20kg 15x40kg 15x50kg 12x60kg+12x50kg+18x40kg Wiosłowanie hantlem w oparciu o ławkę lub o stojaki z hantlami 12x29kg x4 12x33kgx3 10x33kg Wiosłowanie hantlami leżąc na brzuch na ławce dodatniej 20x15kg 18x15kg 15x17kg 15x17kg Ściąganie V do mostka z góry 15x6 12x7 10x8 6x9 15x6 12x7 12x8 Dowolne ściąganie 15x6 12x7 10x8 6x9 15x7 12x8 4x9 Prostowanie tułowia na rzymskiej 25x 15x 15x Szrugsy ze szangą 20/15/15/12/10 https://www.youtube.com/watch?v=kXOiWSQPcuQ&feature=youtu.be Triceps: Wyciskanie wąsko na płaskiej 12x40kg 12x50kg 12x60kg 10x70kg 8x80kg +12x60kg 15x40kg 15x5-kg 12x60kg 10x70kg 8x80kg+12x 60kg Prostowanie przedramion na wyciągu górnym podchwytem 20x23kg 15x25kg 15x30kg 12x33kg 12x35kg 20x20kg 15x30kg 15x32kg 12x34kg+podwójny drop set Wyciskanie francuskie jednorącz stojąc 15x11kg 12x13kg 8x15kg+ 12x9kg 15x11kg 10x13kg 6x15kg+ drop set Brzuch: Plank na trx 3 serie po 20 sek Podciąganie kolan na trx 3 serie Odczucia: Lekko choroba zaczyna mnie dopadać… ból gardła i lekki katar. Trening poszedł gówniano, jeśli chodzi o plecy… nie miałem siły – od bardzo dawna nie trenowałem pleców rano, jedynie po spożyciu masła orzechowego+ C-6. Wiosłowanie sztangą zrobiłem w 3 seriach łączonych z ściąganie V do klaty z góry. Wiosłowanie hantlą dzisiaj było najtrudniejszym ćwiczeniem. Przy wiosłowaniu hantlą leżąc zmniejszyłem ciężar, ale za bardzo nie czułem lepszej pompy mięśniowej, choć starałem się spinać łopatki na maxa. Triceps poszedł dobrze, tak samo jak brzuch, po treningu 10min tabaty. /SFD/Images/2016/4/20/de541aebb596492d87a39b6dd5f05f9d.jpg Rano: Hi Tec Omega 3 Vitamin A-Z x2 Wit C 1000mg Hi Tec BCAA 15g Wit D z K2 Hi Tec Beta Alanine 3g Hi Tec Glutamine 10g Przed treningiem: BCAA Powder 10g Wit C 1000mg Hi Tec Arginine 5g Hi Tec Beta Alanine 3g W czasie treningu: BCAA Powder 10g Po treningu: Hi Tec Whey C-6 40g BCAA Powder 10g Wit C 1000mg Hi Tec Arginine 5g Hi Tec Beta Alanine 3g Hi Tec Glutamina 10g Na noc: Vitamin A-Z x2 Hi tec Omega Extreme x2 Wit C 1000mg Wit D i K2 Hi Tec Glutamina 10g Hi Tec Arginine 3g Dzisiaj nie brałem dawki supli przed treningiem. /SFD/Images/2016/4/20/5a25c2dbe9f14bc3804de5c2dd7d629b.jpg /SFD/Images/2016/4/20/98cca989d56d43bbbf42fef105bbb498.jpg /SFD/Images/2016/4/20/63cf584184484528929868051067acc2.png Moje 4 posiłki: /SFD/Images/2016/4/20/da9816fb88d944e787317da36ea3426d.jpg -30g masła orzechowego -10g smalcu , zamiast 30g smalcu w posiłku z kurczakiem dodałem 30g oleju lnianego

    Odpowiedzi: 1179 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/20/2016 11:05:10 AM Liczba szacunów: 0
  • DT Esther

    Post
    Ladies SFD

    W październiku miałam dawkę zwiększoną z 37,5 na 50ug i zmianę z euthyroksu na letrox. Hmm, już dość długo nie liczę, ale mogę na próbę kiedyś sprawdzić przez np tydzień. Mogę niedojadać, tak myślę. 5.03 DNT Jedzenie: 1. Jaja, boczek 2. Zupa porowa, mąka gryczana+ jajo 3. Zupa porowa + noga indyka 4. Chleb kukurydziano- gryczany, jaja + letrox, wit b,c, selen, zielona herbata 6.03 A1. Wznosy bioder na 1 nodze 3 x 8 - 10; 2sekundowe napięcie przy każdym powtórzeniu 8/7/6 A2. Martwy ciąg na prostych nogach hantlami 3 x 6 - 8; 3s w dół, 3s w górę ]12kgx2 10/10/10 A3. Uginanie nóg leżąc z piłką 3 x 10 - 12; 2 min 2 przerwy; 2sekundowe napięcie przy każdym powtórzeniu 12/11/10 B1. Przysiad z hantlami (wąski rozstaw stóp) 3 x 8 - 10; 3s w dół, 3s w górę 20kgx 10/10/10 B2. Wypychanie na suwnicy 3 x 6 - 8; 3s w dół, 3s w górę suwnica zajęta - w zamian bułgary 8/6/5x B3. Wypady 3 x 10 - 12; 2 min przerwy; 2sekundowe napięcie przy każdym powtórzeniu 6kgx2 12/10/9x C. Łydki stojąc 3 x 15 - 20; 30s przerwy; 2sekundowe napięcie przy każdym powtórzeniu 15/12+3x/10+5x Wróciłam na siłkę, czułam się w porządku, nie miałam już podwyższonej temperatury, ale na treningu mocowałam się z tymi ciężarami. Lało się ze mnie, najgorszy był zdecydowanie przysiad z hantlami bo od 6 powtórzenia już się cała trzęsłam. Dobrze, że poszłam, bo rano czułam się dużo, dużo lepiej i całe to osłabienie jak ręką odjął. W rdl-u zwiększyłam liczbę powtórzeń, bo czułam dyskomfort w odc. lędźwiowym po jednej stronie, prawdopodobnie przez to, że leżałam kilka dni i mnie mały przykurcz złapał, ale w następnych ćwiczeniach już nie czułam tego. Jedzenie: 1. Jaja, rosół + mąka gryczana (lane ciasto) 2,3, 4. Indyk udo, ryż, mleko kokosowe, brokuły, słonecznik, orzechy brazylijskie + kawa, zielona herbata, letrox, wit.c, wit. B, selen 7.03 Jedzenie: 1. Zupa rybna, taki rosół w wersji fish ;-), łosoś, ziemniaki 2,3. Ryż, łosoś, orzechy brazylijskie + letrox, herbata czarna, malinowa, wit. C,b, selen

    Odpowiedzi: 46 Ilość wyświetleń: 5076 Data: 3/10/2016 12:09:23 PM Liczba szacunów: 0