SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Legendarny ABS II

    Post
    Trening dla początkujących
    PRO

    Za bardzo już nie wiem o co Ci c'mon... Tak, takie jest założenie... Skosy i dół robimy przed górną partią... Każdy poziom jest idealnie ułożony, więc tylko ćwiczyć. Nic nie dodawaj od siebie...

    Odpowiedzi: 1029 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/18/2009 12:11:06 AM Liczba szacunów: 0
  • Legendarny ABS II

    Post
    Trening dla początkujących
    PRO

    Witam Mam kilka pytań, krótko: 1. Moim głównym sportowym celem jest bieganie maratonów. Trenuje już jakiś czas pod tym kątem. Na ogół jest to kilkukilometrowe rozbieganie (czasami przebieżki, kros lub bieganie w wyższych zakresach tętna) plus 15-20 minut gimnastyki rozciągającej i na koniec gimnastyka siłowa. Co jakiś czas dochodzą zajęcia na hali typu płotki, piłka lekarska. Gimnastyka siłowa ogranicza się do kilku ćwiczeń: a- leżenie na plecach i siad równoważny z dotknięciem dłońmi stóp, b- na brzuchu, jednoczesne oderwanie rąk/barku i nóg, c- nożyce, d- wspięcia na palcach stóp, e- pompki, f,g- leżenie tyłem/przodem, unoszenie ciała podpierając się na przedramionach oraz stopach,palcach stóp; h- leżenie bokiem podpierając się na łokciu i na stopach druga noga podniesiona, i- podciąganie na drążku, Pytanie pierwsze dotyczy przedstawionej przeze mnie gimnastyki siłowej. Co sądzicie o tych ćwiczeniach, czy aby nie są szkodliwe dla kręgosłupa? Chcąc urozmaicić sobie ćwiczenia postanowiłem wprowadzić coś nowego do moich treningów. Moim ograniczeniem jest możliwość trenowania jedynie w domu, nie mam dostępu do siłowni. Padło na ABS2. Rozpocząłem poziom A. Pytanie drugie dotyczy połączenia mojej GS z ABS2. Czy nie widzicie jakiś przeciwwskazań? Po trzecie chciałbym jeszcze coś dołożyć na inne partie mięśni. Szczególnie chodzi mi o górne partie jak ręce, barki itp. Przy czym zależy mi bardziej na sile niż na objętości, która mogłaby przeszkadzać mi w bieganiu. Nie chcę wyglądać jak koleś bez szyi. Zależy mi na czymś tak prostym jak ABS2, abym mógł to robić w domu. Myślałem np o małych hantlach. Czy istnieje jakiś inny, podobny co do zasady system ćwiczeń podobny do ABS? Chciałbym jeszcze dodać, że nigdy nie ćwiczyłem na siłowni, stąd nie bardzo orientuje się w takiej formie treningów. Całe życie biegałem za piłką. Powodzenia Zmieniony przez - zbizag w dniu 2009-05-25 23:05:01

    Odpowiedzi: 1029 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/25/2009 11:04:06 PM Liczba szacunów: 0
  • Jak obniżyć ciśnienie krwi

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    o, czemu w moim poście pojawił się link do tak niekompletnego artykułu? :D Parę rzeczy, które sobie przypominam bez szperania po źródłach: ciśnienie krwi rośnie, jeśli sztywnieniu ulegają ścianki tętnic. Można to poznać m.in. po dużym ciśnieniu pulsowym, czyli różnicy między tymi dwiema cyferkami (np przy 150/80 różnica wynosi 70, powinna około 40). Przyczyny sztywnienia ścianek tętnic to często albo fatalna dieta, w której jest za dużo niektórych rzeczy, albo niedobory żywieniowe. Warto tu zainteresować się takimi rzeczami jak inozytol, witamina K w bardzo dużych dawkach, witamina C w bardzo dużych dawkach (5-10 gram dziennie), witamina E w bardzo dużych dawkach (2-4 tysiące procent zapotrzebowania). Niekiedy w kilka tygodni potrafią sprowadzić ciśnienie do normy. Kolejna przyczyna nadciśnienia pulsowego (dużej różnicy między wynikami) to nadczynność tarczycy Często nadciśnienie jest efektem subklinicznego niedoboru choliny, na co są narażeni zwłaszcza sportowcy spożywający duże ilości odżywek - z reguły odżywki są pozbawione tego składnika, a zapotrzebowania na cholinę u sportowców jest nawet kilkukrotnie większe niż u Kowalskiego. Bardzo duże dawki potasu obniżają ciśnienie krwi u niektórych osób - jeśli przyczyną nadciśnienia jest zaburzenie równowagi potas/sód. Jednoczesne obcięcie sodu i jedzenie np 10 bananów dziennie działa cuda, do tego banany to bardzo bogate źródło inozytolu Tauryna może bardzo mocno obniżyć ciśnienie u osób, które mają jej subkliniczne niedobory. U innych może nie przynieść żadnego efektu. Całkiem odmienny problem to nadciśnienie przy cukrzycy, tutaj można po pierwsze dietą pozbyć się cukrzycy w parę miesięcy (mało kto jednak potrafi się zdobyć na rygorystyczne jej przestrzeganie), po drugie - wysokie dawki witaminy C, ale naprawdę wysokie, np 50 gram dziennie dożylnie, odbudowują zniszczone cukrzycą naczynia włosowate, co w konsekwencji obniża ciśnienie. Wspomniany czosnek delikatnie uelastycznia ścianki tętnic, ale przypominam, że to jest "leczenie objawowe". To samo dotyczy 99% leków które dostaje się od lekarza. "Leczą" one skutek, nie przyczynę. Owszem, można nadciśnienie leczyć farmakologicznie, czasem nawet trzeba, żeby uniknąć np zniszczenia nerek, ale jeśli jego przyczyną jest postępujące zwapnienie tętnic, to konsekwencją maskowania objawów będzie po prostu śmierć. Zbijanie nadciśnienia lekami zamiast znalezienia jego przyczyny przypomina trochę branie leków przeciwbólowych gdy gnije ząb, zamiast iść z nim do dentysty. Jasne, że przez jakiś czas nie boli, ale gdy w końcu ten ząb wywoła sepsę budzimy się na intensywnej terapii. Albo nie budzimy. Od lekarza często nie usłyszymy o tej ciemnej stronie leków, bo lekarzowi płacą za wypisywanie leków, a nie za leczenie. Lekarz który wyleczy pacjenta, traci klienta. Niewielu lekarzy potrafi postawić życie pacjenta wyżej niż własny interes. Skutki uboczne to już zupełnie inny temat na oddzielny post. Jeszcze raz zachęcam do szukania PRZYCZYN nadciśnienia. Aha, nie pijcie zielonej herbaty jeśli wam zdrowie miłe. Mikroskopijna ilość antyoksydatnów nie zrównoważy toksycznych dawek fluoru.

    Odpowiedzi: 50 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/24/2010 5:43:00 PM Liczba szacunów: 0
  • Jak obniżyć ciśnienie krwi

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    fragment ulotki z witaminy c firmy pliva: Działanie niepożądane: Długotrwałe stosowanie dużych dawek (powyżej 1 g dziennie) może powodować nudności, wymioty, zgagę, kurcze żołądka, wysypkę i zaczerwienienie skóry, ból głowy, bezsenność, a także oksalurię i kamicę nerkową szczawianową. moze to tez wynik kupionego badania? w tej calej dyskusji brakuje hasla ze wszystkiemu sa winni Żydzi i Masoni ktorzy sa wlascicielami koncernow farmaceutycznych... ty ''lecz'' swoich znajomych witamina c ja zaufam wykształconym (!) specjalistom.

    Odpowiedzi: 50 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/30/2010 4:59:52 PM Liczba szacunów: 0
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Co do zwierząt, to chodziło mi o to, że gdyby witamina C rzeczywiście tak dobrze chroniła przed nowotworami, to nie powinny tak często chorować na nowotwory, mając możliwość syntetyzowania jej na bieżąco w swoim organizmie. Jednak toksyny zawarte w karmach wywołują u nich choroby i ta witamina C im nie pomaga... Podstawą do uniknięcia chorób jest zawsze unikanie potencjalnie chorobotwórczych czynników, a nie zwalczanie ich skutków. Dlatego nie widzę np. sensu w przetrenowywaniu się i łagodzeniu skutków tego stresu suplementacją wit.C. Dajmy na to, że obniża kortyzol, ale czy niweluje WSZYSTKIE negatywne skutki przetrenowania w organizmie? Szczerze wątpię... Człowiek do regeneracji potrzebuje całej gamy różnorodnych składników odżywczych i nawet jeśli zmniejszy stres przy pomocy wit.C, to wciąż ma nadwyrężone stawy, mięśnie , układ nerwowy, narządy produkujące hormony... Może dzięki obniżeniu kortyzolu schudnie, ale czy nadąży z pełną regeneracją wszystkich ważnych organów? Moim zdaniem nie. Procesy regeneracji przebiegające w organizmie wymagają czasu, a tego żaden suplement nie zastąpi.

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 12857 Data: 9/4/2016 4:14:21 PM Liczba szacunów: 0
  • Plan treningu dla osób początkujących - foty str. 12

    Post
    Trening w domu
    PRO

    Ta rozgrzewka koniecznie musi być taka jak tutaj ? Moze byc taka jak na lekcji WF w gim. ? Tzn te skipping a, b, c jakies inne cwiczenia itd. ?

    Odpowiedzi: 1342 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/28/2008 4:00:58 PM Liczba szacunów: 0
  • zycie wiezienne,symbole i takie tam ...

    Post
    Sztuki Walki
    PRO

    Nie czytalem wszystkich wypowiedzi, nie wiem czy ktos to napisal, ale odnosnie kategorii w pierdlu... Moj szwagier (byly zreszta) siedzial 10 lat temu. Wtedy bylo tak: 1.ludzie - wiadomo grypsera 2.frajerzy - inaczej normalni skazani, niegrypsujacy 3.c.wele - wiadomo pedofile, inne przest. seksualne itp. Mozna bylo z frajera awansowac na czlowieka, rowniez zejsc na c.wela (w wyniku wielu roznych okolicznosci), zejsc z grypsery na frajera (tzw. zejscie do wora) itd. Co do tatuazy, c.wele mieli tez kropke nad ustami (nie wiem czy ktos wspomnial). Poza tym mowil mi, ze sa dwa rodzaje gwary wieziennej - zwykla i gryps. Pierwszej uzywaja frajerzy, np. lipo to okienko w celi, patrzala to lipo w drzwiach, gad to straznik, robic konope to wieszac sie na sznurze itp. Podobno w grypsercce bylo inaczej, ale nie wiem... To bylo dawno, malo pamietam...

    Odpowiedzi: 2601 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/18/2004 1:55:30 PM Liczba szacunów: 0
  • Jak obniżyć ciśnienie krwi

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Sluchaj tommoo666 efedrin z tym co pisze ma racje.Nie wiem jakie badania z podwojna slepa proba czytales, ale wystarczy minimum wiedzy chemicznej ,zeby stwierdzic ,ze kwas askorbinowy (wit C) bedzie wypadac z roztworu w kontakcie z jonami Ca2+ i Mg2+ a finalnie moze sie przyczynic do rozwoju kamicy. Teoretycznie - owszem. W praktyce badania na dziesiątkach tysięcy ludzi, biorących bardzo duże dawki przez wiele lat wykazały, że ilość kamieni nerkowych nie zależy od tego, ile witaminy łykasz. Dlaczego witamina C nie powoduje kamieni - nie wiadomo, wiadomo tylko że tego nie robi. @Ten gość, co chciał żebym mu dał wskazówki - złap mnie na PM, pogadamy na GG, przyjrzymy się Twojej diecie, trybowi życia etc, wtedy ewentualnie będę mógł coś sensownie doradzić. Co jednemu pomoże, drugiemu może zaszkodzić. ps. u mnie ciśnienie w tanim aparacie "na nadgarstek" wynosi 95/155, a mierzone porządnym aparatem łokciowym - 65/100.

    Odpowiedzi: 50 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/3/2010 1:34:23 AM Liczba szacunów: 0
  • Przepisy kulinarne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    A teraz cos dla laikow kuchni- wszystko co chcialbys wiedziec o gotowaniu : Sznycle, brizole, kotlety Z punktu widzenia dietetyki, mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, w którego skład wchodzą wszystkie aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Skład mineralny mięsa jest urozmaicony; znajdują się w nim: potas, sód, żelazo, miedź oraz duża ilość chloru, fosforu i siarki. Ze względu na ilościową przewagę składników kwasotwórczych, mięso należy do produktów zakwaszających organizm. Młode zwierzęta, np. cielęta, i drób, szczególnie brojlery, dostarczają mięsa uboższego w tłuszcz i białko, bardziej miękkiego i delikatnego oraz łatwiej przyswajalnego dla dzieci i ludzi chorych. Mięso jest produktem nietrwałym, toteż w zasadzie trzeba je kupować na krótko przed przygotowywaniem potrawy bądź przechowywać w odpowiednio niskiej temperaturze. Rozmrażanie. Przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy trzeba całkowicie rozmrozić mięso - opłukać je w zimnej wodzie, umieścić w naczyniu, które umożliwi zebranie wyciekającego soku komórkowego oraz ustawić w chłodzie pod przykryciem. Zbyt wysoka temperatura rozmrażania powoduje, zwiększoną utratę soku komórkowego (po obróbce termicznej mięso będzie suche i łykowate) oraz szybki przyrost bakerii gnilnych. Okres rozmrażania zależy w pewnej mierze od rodzaju mięsa, ale głównie od wielkości kawałków. Po rozmrożeniu produktu trzeba niezwłocznie przystąpić do przygotowywania potrawy. Gotowanie mięs. Do gotowania przeznacza się zazwyczaj mięso gorszego gatunku, pochodzące ze sztuk starych, niezbyt dobrze utuczonych i mało umięśnionych, oraz z części tusz przerośniętych ścięgnami i błonami, a także twarde podroby: cielęcina: mostek, górka, kark, łata i płuca - na potrawkę; nóżki i głowa - na galaretę mięsną; krezki, ozór i serce; wołowina: część krzyżowa, pręga, górnica, mostek, łata - na sztukę mięsa; nogi na galaretę mięsną; flaki, serce i ozór; wieprzowina: boczek, żeberka, golonka - do gotowania; nogi - na galaretę; ozory; baranina i dziczyzna: lopatka, łata, kark, żeberka - na potrawkę i do gotowania w jarzynach; konina: część krzyżowa, pręga, serce - na sztukę mięsa; ozór - do podania w sosie. Mięsa, które pomimo długotrwałego gotowania pozostają twarde, przeznacza się po zmieleniu na nadzienie do potraw mącznych, np. do pierogów lub na pasztet. Gotowanie polega na poddaniu mięsa działaniu wysokiej temperatury w środowisku wodnym - białka ścinają się, a składniki rozpuszczalne w wodzie przenikają częściowo z mięsa do wywaru, który nabiera barwy, smaku i zapachu. Mięso należy gotować pod przykryciem, a po zagotowaniu utrzymywać stale temperaturę powolnego i równomiernego wrzenia. Podczas gotowania mięso traci zapach właściwy dla produktu świeżego,a nabiera zapachu i smaku charakterystycznego dla potrawy. Dla wzbogacenia potrawy składnikami odżywczymi, do wody trzeba dodać włoszczyznę i przyprawy. Na 1 kg mięsa - 20-40 dkg włoszczyzny (marchew powoduje smak słodkawy; seler swoisty i zaostrzający, przypominający miętę; por - łagodny i nieco słodkawy; cebula - zaostrza smak i zapach oraz nadaje złocistą barwę). Niezależnie od włoszczyzny często dodaje się koper oraz łodygi i liście selera i pietruszki, polepszające smak oraz zapach potrawy. Przyprawy - sól, pieprz, angielskie ziele, liście laurowe, suszone strąki ostrej papryki i niekiedy czosnek. Duszenie mięs. Do duszenia przeznacza się zazwyczaj mięso gorszego gatunku, bardziej twarde, wymagające dłuższego działania wysokiej temperatury, pochodzące z następujących części tuszy: cielęcina: łopatka i nerkówka -na pieczeń duszonąi z razy; górka i kark - na gulasz, paprykarz i do duszenia z jarzynami; nerki i mostek; wołowina: część zrazowa, łopatka, skrzydło i antrykot na pieczeń duszoną, sztufadę i zrazy; pręga, mostek, kark i podgardle - na gulasz i do duszenia z jarzynami; wieprzowina: łopatka i biodrówka - na pieczeń duszoną, zrazy i gulasz; żeberka i boczek - do duszenia z jarzynami; baranina i dziczyzna: łopatka, kark i mostek - do duszenia z jarzynami i na gulasz; konina: część zrazowa i plecówka - na pieczeń duszoną i zrazy; pręga i mostek - na gulasz. Duszenie polega na poddaniu mięsa działaniu wysokiej temperatury w małej, co pewien czas uzupełnianej ilości wody, w stałej temperaturze powolnego wrzenia, pod możliwie szczelnym przykryciem. Temperatura duszenia może być nieco wyższa niż 100°C. Mięso przeważnie obsmaża się uprzednio - polepszając smak potrawy oraz zapobiegając zbytniemu kurczeniu się produktu. Podobnie jak w przypadku gotowania często do duszenia dodaje się warzywa, jednak tylko jednego rodzaju, np. kapustę białą, włoską, czerwoną, pory lub połączenie dwóch rodzajów warzyw, jak marchew i selery, marchew i zielony groszek oraz specjalnie przygotowane mieszanki mrożone, w skład których wchodzą pomidory, strąki papryki, zielony groszek i kawałki bakłażana. Przyprawy - sól, liście laurowe, suszone strąki papryki, czosnek, kminek, jałowiec, papryka w proszku, majeranek i suszone grzyby. Dania duszone można przygotowywać zarówno z mięsa w jednym dużym kawałku (np. pieczeń), jak i podzielonego na porcje (np. zrazy) lub części jeszcze mniejsze – gulasz. Do duszenia odpowiednie jest mięso zarówno bez kości, jak z kością. Pieczenie mięs. Do pieczenia przeznacza się najcenniejsze części tuszy. Przede wszystkim mięso o tkance miękkiej i soczystej, znajdujące się z obu stron kręgosłupa, polędwica wołowa i końska, schab wieprzowy lub z dzika oraz comber barani i sarni. Do pieczenia odpowiednie- są również takie mięsa, jak udziec, nerkówka, mostek, łopatka i wątróbka cielęca, część krzyżowa i biodrowa wołowa, szynka wieprzowa i z dzika oraz udziec barani i udźce dziczyzny. Pieczenie polega na poddawaniu mięsa działaniu powietrza o wysokiej temperaturze. Pieczenie może odbywać się w przestrzeni zamkniętej - w piekarniku i grillu lub w przestrzeni otwartej na rożnie. Temperatura pieczenia zależy głównie od wielkości kawałka mięsa i waha się w granicach 120 -175°C. Pod wpływem działania wysokiej temperatury ścina się białko mięsa, nie mięknie jednak zawarta w nim tkanka łączna, dlatego do pieczenia odpowiednie są tylko mięsa miękkie, najlepszego gatunku oraz drób. Dla zapobieżenia ubytkom umieszcza się mięso w silnie nagrzanym piekarniku, a uzyskana w ten sposób zewnętrzna warstwa chroni częściowo przed wyparowaniem wody i wytopieniem tłuszczu. Dla uzyskania potrawy o pożądanym smaku i zapachu, do mięs pieczonych stosuje się przyprawy, a w niektórych przypadkach również produkty dodatkowe. Dobór przypraw zależy głównie od rodzaju mięsa, np. jałowiec jest odpowiedni do dziczyzny i dzikiego ptactwa, czosnek - do baraniny, kminek i majeranek - do wieprzowiny, majeranek - do kaczki, gałka muszkatołowa - do indyka. Pozostałe przyprawy są bardziej uniwersalne. Octu używa się dla osiągnięcia odpowiedniej kruchości. Mięsa nie poddawane uprzednio marynowaniu naciera się przed pieczeniem mieszaniną przygotowaną ze zmielonych, roztartych lub zmiażdżonych przypraw. W przypadku pieczenia mięsa na rożnie należy wyjąć kości, usunąć błony, mięso pokrajać na dość duże cienkie plastry w poprzek włókien i rozbić je tłuczkiem zwilżonym wodą. W przypadku zaś pieczenia mięsa w piekarniku, należy je odpowiednio uformować. Produkty o kształcie nieforemnym trzeba ciasno zwinąć i związać cienkim, mocnym sznurkiem sparzonym uprzednio wrzącą wodą. Podobnie należy uformować roladę, zawijając odpowiednie nadzienie w duży cienki płat mięsa. Mięsa chude, np. dziczyznę, wołowinę i koninę, szpikuje się przed pieczeniem paskami świeżej słoniny. W czasie pieczenia mięso należy skrapiać początkowo wodą, a później polewać utworzonym sosem; w miarę odparowywania sosu, uzupelniać go wodą. Pieczone mięsa podaje się na gorąco lub na zimno, wraz z sosem utworzonym w czasie pieczenia. Smażenie. Do smażenia odpowiednie jest mięso o miękkiej, soczystej i jednolitej tkance, nie dzielącej się na sprężyste włókna. Warunkom tym odpowiadają przede wszystkim następujące elementy tuszy poszczególnych zwierząt: cielęcina: udziec - na szyncle, steki i medaliony; górka na kotlety, łopatka i kark na mięso mielone; wołowina: polędwica - na befsztyk, brizole i filety; część biodrowa - na befsztyki; łopatka i kark - na mięso mielone; wieprzowina: schab środkowy i karkowy - na kotlety; szynka - na sznycle i steki; baranina i dziczyzna: comber i górka - na kotlety i befsztyki; udziec - na sznycle i medaliony; kark i łopatka - na mięso mielone; konina: polędwica - na befsztyki. Smażenie jest procesem przebiegającym przy silnym ogrzewaniu mięsa na gorącym tłuszczu na patelni. Mięso można również smażyć bez tłuszczu, bezpośrednio na bardzo silnie rozgrzanej patelni teflonowej. Do smażenia bez tłuszczu nadają się cienkie plasterki najlepszego gatunku, bez tkanki łącznej. Mięso smażone bez tłuszczu jest łatwiej strawne od smażonego w tłuszczu i dlatego zalecane w niektórych dietach. Smażenie w tłuszczu jest jednak bardziej rozpowszechnione. Proces ten powinien od początku przebiegać w temperaturze 170-180°C, gdyż przy temperaturach niższych produkt nasiąka tłuszczem, staje się trudniej strawny i mniej smaczny. Smażyć można mięso bez kości w cienkich plastrach (jedynie przy kotletach schabowych pozostawia się kostki) oraz uformowane wyroby z masy przygotowanej z mięsa mielonego.Zależnie od sposobu wykończenia rozróżnia się mięsa saute, panierowane oraz smażone w cieście. Dla otrzymania potrawy saute mięso smaży się po dodaniu przypraw; można je przed smażeniem lekko oprószyć mąką. Dla otrzymania potrawy panierowanej mięso - po dodaniu przypraw obtacza się w rozmąconym jaju i w tartej bułce. Potrawę obsmażoną w cieście przygotowuje się z uprzednio ugotowanego mięsa zanurzonego w cieście bezpośrednio przed smażeniem. Mięso smażone jest jednak trudniej strawne niż gotowane, duszone oraz pieczone i z tego powodu jest przeciwwskazane w niektórych dietach. Przyprawy: sól, mielony pieprz i papryka w proszku, ewentualnie czosnek. Jeżeli na patelni smaży się kolejno większą ilość mięsa i tłuszcz przypali się, nabierając brunatnej barwy, należy go usunąć, spłukać patelnię, osuszyć ją i użyć świeżego tłuszczu. Delikatne potrawy dietetyczne, np. pulpety, przygotowuje się z mielonego mięsa kury lub cielęcego. Poza mielonym mięsem w skład masy wchodzi przeważnie czerstwa bułka namoczona w mleku (czasami zstępowana ryżem bądź kaszą), surowe jaja lub same białka i przyprawy - sól, mielony pieprz i papryka w proszku, cebula, pory, szczypiorek, koperek lub nać pietruszki. Do mięsa baraniego można dodawać czosnek, a do wołowiny - suszone grzyby. Pozdrawiam <==Dezir==> PumpingIron.w.interia.pl -==PINGwin pOWERed==-

    Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/23/2002 6:09:41 PM Liczba szacunów: 0
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Skoro krzykacz już poruszył temat witaminy c to podziele sie moimi doświadczeniami.Zakupiłem 1 kg farmaceutycznej wit c w proszku z allegro(koszt 20 zł/kg),brałem 5 g dziennie podczas cyklu na kreatynie.Efektów zero pomimo diety,podbiłem kcal i też nic,mięśnie były ciądle jakieś wiotkie.Dopiero po odstawieniu wit c wszystko zaczęło wracać do normy.Jeden kumpel po wit c doprowadził się do przetrenowania tak,że musiał odstawić i zrobić przerwę w treningach.

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 12857 Data: 8/30/2016 11:47:15 PM Liczba szacunów: 0
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Nikt tutaj chyba nie pisał o spożywaniu witaminy C, czy omegi 3 w końskich dawkach rzędu kilkudziesięciu gramów.. Tak jak pisałem nie substancja, lecz dawka czyni truciznę. Pijąc zbyt dużo wody, też możemy doprowadzić chociażby do wypłukania składników mineralnych. Nie widziałem chyba na oczy badania, które potwierdzałoby wyższość naturalnej wit. C (np. z aceroli) nad syntetyczną. Dawka zalecana ~80 mg to śmiech na sali. W mojej opinii co najmniej te 2g dziennie każdy człowiek spożywać powinien. Podobnie omega 3 z wysoką zawartością kwasów epa i dha (1-2g lub trochę więcej w zależności od potrzeb). Świetnie działają przeciwzapalnie, ładnie wpływają na wyrównanie gospodarki lipidowej. Pytanie odnośnie zwierząt? Nikt tutaj nie traktuje witaminy C jako panaceum, a jedynie przydatne narzędzie do poprawienia funkcjonowania organizmu. To, że może komuś pomóc w walce z rakiem, tak samo choćby jak wyrzucenie węglowodanów z diety, to jeszcze nie znaczy że człowiek suplementujący się od dziecka witaminą C, lub unikający węgli nie będzie miał nowotworu. Akurat w tym argumencie żadnej logiki nie widzę. Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2016-09-04 14:03:12

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 12857 Data: 9/4/2016 1:58:23 PM Liczba szacunów: 0
  • zycie wiezienne,symbole i takie tam ...

    Post
    Sztuki Walki
    PRO

    w tej chwili nie ma już w więzieniach tak prostego podziału: człowiek - frajer - c.wel. Do tych statusów doszła przestępczośc zorganizowana i tzw, dealerzy, czyli goście, kórzy są w stanie załatwić wszystko i nie muszą być powiązani z którąś z w/w grup. Nie ma już określenia podkultura więzienna, obecnie poprawna nazwa powinna brzmieć - więzienna podkultura przestępcza. W więzieniu, kto raz stał się c.welem, będzie nim już do końca swojego wyroku i za każdym razem kiedy trafi ponownie za kratki i tak naprawdę nie pomoże tutaj wymazywanie tatuaży itp., bo "poczta pantoflowa" nigdzie nie działa tak sprawnie jak wśród społ. więziennej. Co prawda obecnie w dobie kultu pieniądza, wszystko jest możliwe, wszytsko ma swoją cenę, nawet wykupinie się ze statusu c.wela. taka mała ciekawostka - na wolności za homoseksualiste uwazany jest facet, zarówno ten co uczestniczy w stosunku seks. biernie (przyjmuje rolę kobiety), jak i ten co czynnie. Więzieniu homoseksualistą jest tylko bierny uczestnik stosunku. "serduszko koło oka- ****a" Camel, większej gafy nie widziałem, wiedz, że za taką pomyłkę w więzieniu z miejsca jesteś cwe.lowany. Serduszko koło oka oznaczało mąciciela, przywódce grypserskiego, człowieka o dużej wiedzy grypsowania i wyroczni we wszystkich spornych sprawach. Macicielem zostawał osobnik z b.dużym stażem więziennym, najlepiej złodziej, z dużą liczbą prób samookaleczeń. Więcej zapraszam - http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=2&topic_id=127766&x Zmieniony przez - tURn w dniu 2004-02-22 01:32:21 Zmieniony przez - tURn w dniu 2004-02-22 01:46:17

    Odpowiedzi: 2601 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/22/2004 1:22:36 AM Liczba szacunów: 0
  • Dieta redukcyjna do oceny, 84kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Aktualnie jem 2351kcal (35% białka, 20% tłuszczu, 45% węglowodanów) 206g bialka (2,45g / kg m.c.) 52g tłuszczu (0,62g / kg m.c.) 264g węglowodanów (3,14g / kg m.c.) Od kilku miesięcy nie przekroczyłem zakładanego limitu (jak byłem na 2100 to zawsze jadłem 2100, jak byłem na 2600 to zawsze 2600, teraz jestem na 2350 i codziennie dokładnie 2350). Oczywiście zjadam też "śmieciowe" jedzenie, ale skrupulatnie wliczam każdy makroskładnik i każdą kalorię w bilans. Bardzo ograniczyłem alkohol - ostatni raz lampkę wina wypiłem 2 tygodnie temu... Waga od miesiąca stoi w zasadzie w miejscu, ale po obwodach i w lustrze widać progres. Teraz jak od kilku dni przyciąłem z mojego zera (2600kcal) 10% (250kcal) i wskoczyłem na 2350kcal to mam nadzieję, że waga ruszy w dół. Zrobiłem sobie kontrolnie DEXA scan. Czytałem, że jego wynik będzie od 3 do 5% więcej bf% niż tanita/fałdomierz bo zmierzy cały tłuszcz z organizmu, z organów wewnętrznych też a nie tylko podskórny. Z tego co wyczytałem, to nie licząc autopsji jest to najdokładniejsza metoda pomiaru. Planuje kolejny DEXA scan za 3-6 miesięcy, żeby zobaczyć ja sucha masa / bf się zmieniają. http://xlaptop.pl/img/DXA.jpg http://xlaptop.pl/img/c1.jpg http://xlaptop.pl/img/c2.jpg http://xlaptop.pl/img/c3.jpg Zmieniony przez - Ginn w dniu 9/30/2017 5:33:45 PM Zmieniony przez - Ginn w dniu 9/30/2017 5:34:14 PM Zmieniony przez - Ginn w dniu 9/30/2017 5:34:29 PM

    Odpowiedzi: 169 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/30/2017 5:18:43 PM Liczba szacunów: 0
  • Female & Fitness Motivation

    Post
    ZDJĘCIA
    PRO

    https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/s720x720/533829_590472140969522_53326680_n.jpg?oh=d9479f4c623c85ed2ca8652322f990b0&oe=5488BB35&__gda__=1418973037_c6c35195e847ca8728cf46792bf26be4 https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/p480x480/63724_579650685385001_1479778374_n.jpg?oh=690615d7eabe8f4ff684526c1ce49216&oe=5489506B https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/s720x720/206186_575658265784243_1703384011_n.jpg?oh=5cddbad1f96bc353c84f15d09c635093&oe=548C43B8 https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/405140_554897017860368_1243923012_n.jpg?oh=e7b671e208b3050822bde1af6cc7e60c&oe=54934025&__gda__=1422433524_6c9756c3cc4072f3dfcce64b3974293b https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/s720x720/398231_543305039019566_1182854786_n.jpg?oh=9815a4a062924900eb2c57536578748f&oe=54897E0D&__gda__=1422679338_4699b8135c4809e433810f833a156cdd

    Odpowiedzi: 1386 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/20/2014 6:57:02 PM Liczba szacunów: 0
  • Depresja, Nerwica

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Przy dawce 200-300 mg witaminy b6 można dostać zwyrodnienia tkanki nerwowej. Witamina C w dawce 10g dziennie przez X czasu powoduje kamienie nerkowe i są na ten temat badania (zresztą mam w rodzinie osobę która jest zafascynowana panem Ziębą i właśnie dostała kamieni nerkowych po jak że cudownie leczniczej nowotwory witaminie C, można stosować 1-2g dziennie.. ale nie 10,20 czy 50.) Nie chce mi się wypisywać toksyczności każdej z witamin bo musiał bym nad tym spędzić kilka godzin. Wszędzie trzeba zachować umiar i rozwagę. Przeczytaj to. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932 Zmieniony przez - qw3rty w dniu 2019-01-07 21:44:11

    Odpowiedzi: 217 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/7/2019 9:42:25 PM Liczba szacunów: 1
  • Dieta kopenhaska

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    -co z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie? Tzn. co z musujaca witamina C. Bardzo lubie ja ssac jako cukierka BO ZAPEWNE JEST Z CUKREM JA KUPUJĘ WYŁĄCZNIE C BEZCUKROWĄ -czy do zielonych warzyw ktore mozna wcinac da sie zaliczyc ogorki małosolne? NIE JEST ON LIŚCIASTY , WIĘC NIE Czy do porannej kawy musze dac cukier? NIE, ALE NP. KOSTKĘ CUKRU NOŚ PRZY SOBIE NA WYPADEK NIEDOCUKRZENIA Czy ten jogurt z 2 dnia musi byc naturalny? TAK, BEZ ŻADNYCH 'WYNALAZKÓW' PODNOSZĄCYCH IG Czy mozna przyprawiac mieso? (majeranek, sol, papryka i inne ziola) TAK, ALE RACZEJ NIE SOLĄ (ZATRZYMUJE WODĘ) No i najwazniejsze pytanie. Jogger czy mozesz mi powiedziec co robic po zakonczeniu diety zeby ponownie nie przytyc? Jak zwiekszac ilosc kalorii i weglowodanow? Czy juz na zawsze mam sie pozegnac z owocami itp? PRZECIEŻ I NA TEJ DIECIE MASZ OWOCE WSZYSTKO Z UMIAREM I BĘDZIE OK. JEŚLI TA DIETA CI BĘDZIE PASOWAŁA, MOŻESZ NA NIEJ ZOSTAĆ NA STAŁE JAKO NA DIECIE FRANCUSKIEJ, TJ. KAWA NA ŚNIADANIE Z TOSTEM, A POTEM TYLKO ZWIĘSZAĆ BIAŁKO I W/W ZŁOŻONE, KONTROLUJĄC ILOŚĆ W/W PROSTYCH (OWOCE, PIECZYWO, ZIEMNAIKI, RYŻ ETC). TAK CZY OWAK MNIEJSZA WAGA=MNIEJSZY METABOLIZM SPOCZYNKOWY, CZYLI POWRÓT DO POPRZEDNIEGO SPOSOBU ODŻYWIANIA TO JOJO (CHOĆ SZCZĘŚLIWCOM KOPENHASKA PODBIJA M. SPOCZYNKOWY NA DŁUGO). ---------------------------- Dwutygodniowy kawosz kopenhaski ----------------------------

    Odpowiedzi: 4819 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/9/2003 12:53:04 PM Liczba szacunów: 0
  • Dieta kopenhaska

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    W I T A M S E R D E C Z N I E !!! Obserwując rozwój wydarzeń strona po stronie chcę podkkreślić i powiedzieć coś bardzo głośno:JOGGER JESTEŚ N I E O C E N I O N Y !!! Ogromnie dziękujemy Ci za wiedzę którą dzielisz sie tu z nami. Fajowo... Mija właśnie 7 dzień diety. Czuje się bardzo dobrze. Ludzie mówią, że piękno siedzi w głębi...czuje się lepiej i wyglądam lepiej. Mój facet mówi że promienieje (a jestesmy razem ponad 7 lat wiec to nie nagle zauroczenie). Nie sprawdzałam jeszcze spadku wagi ani centymetrów, zrobię to zaraz po zakończeniu oraz miesiąc później. ...zastanawia mnie tylko ten "cały kurczak" z dnia 6...no myslę że nawet duży wypasiony chłop nie da rady półtorakilowemu chickenowi ..mój kurczak wczorajszy był mniej niż CAŁY... Fakt, głodna nie chodze..ja jednak jestem tym typem, który lubi ciągle coś miądlić...słonecznik, jabłuszko cośtam... no a tu restrykcyjne 2 posiłki (nie ośmielam sie nazywać kawy śniadaniem). Ale i z tym każdy z nas może sobie poradzić! Myślę że dla chcącego nic trudnego i idę łyknąć wody! Powodzenia w waszych zmaganiach.

    Odpowiedzi: 4819 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/9/2005 6:05:06 PM Liczba szacunów: 0
  • Kreatyna - skutki uboczne?Przeczytaj!Jakie?

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    ja myśle ze może wpływać na przeziębiena a to wypłukiwanie wit c tez bardzo możliwe. Zawsze po krecie lub w trakcie cyklu brało mnie przeziębienie ale ciągnałem dalej. Brałem antybiotyki 4 razy w roku a krete 3 lub 4 razy. Nigdy tego przeziębienia nie łączyłem z kretą ale jak teraz czytam wasze opinie to sie zastanawiam nad tym. Teraz biore cp i KA i biore codziennie 1 kaps wit c vital maxa i mnie nic na razie łapie. A tak poza tematem. Orientujecie sie może przez jaki czas można brać duże dawki wit c (w moim przpadku 800mg/dzień). pytam bo ponoć duze dawki powodują tworzenie sie kamieni po jakimś czasie

    Odpowiedzi: 99 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/18/2007 6:29:01 PM Liczba szacunów: 0
  • [Art]Trening mięśni brzucha

    Post
    Trening dla początkujących
    PRO

    A) 1x w tyg: 1.Wznosy nóg leżąc na ławce 4x12p 2.Allachy 4x15p 3.Side plank 4x max(lub mierzycie czas na stoperze) Mozna do tego dodac ab wheel? B) Wznosy nóg leżąc na ławce - tu do jakiego kątu? 45 czy maksymalnie? Ławeczka prosta czy skośna powinna być? C) Side plank 4x - 2x na każdą z stron? Zmieniony przez - divao w dniu 2013-06-12 10:56:12

    Odpowiedzi: 169 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/12/2013 10:53:59 AM Liczba szacunów: 0
  • [Art]Trening mięśni brzucha

    Post
    Trening dla początkujących
    PRO

    Śmiało możesz podzielić się swoimi doświadczeniami:-)) Jesteśmy w dziale dla początkujących aczkolwiek dyskusja bardziej zaawansowanych na pewno będzie przydatna;-) Ja ostatnio po treningu grzbietu,fajny triset robiłem: A Ab wheel lub wznosy nóg 4x15p B Cable crunch 4x20p C Żabie spięcia 4 x max Skośnych nie było sensu tykać po długiej przeprawie w wiosłowaniu jednorącz-w tym regresja na 40p.

    Odpowiedzi: 169 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/12/2013 12:02:20 PM Liczba szacunów: 0