SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • TRIBULUS TERRESTRIS-CZY NAPRAWDE DZIAŁA?

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    ktory najlepiej kupic "tribulus"?? a) KAIZEN BULGARIAN TRIBULUS TERRESTRIS b) OPTIMUM NUTRITION Tribulus Teresstris c) VITALMAX TRIBULUS SUPER: d) ...?? e) nie ma różnicy

    Odpowiedzi: 47 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/29/2006 6:51:02 PM Liczba szacunów: 0
  • Opuchniete węzły chłonne??

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Przyczyny infekcji mogą być bardzo różne Najlepiej łyknij dużą dawkę rutinoscorbinu (kilka tabletek na raz)lub wit C , Apap C. Lub stary dobry sposób , gorąca kąpiel , szalik , mleko z czosnkiem(stary ludowy i działa) i do łóżka wygrzać się!

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/13/2006 3:35:04 PM Liczba szacunów: 0
  • jestescie idiotami i mi zal was w c*** koksujecie jak cioty i po co to robicie zeby byc za***istym? czy dla kogo dla starej zeby miala sie kim chwalic? ****a cioty jestescie i nic wiecej naw******lacie sie mety i innych gownien a puzniej szpanujecie bicem^^ nad ktorym c***a pracowaliscie zal mi was cioty szkoda ze do koxow nie dodaja zadnego gowna przez ktore by wam mięsnie zanikały lamy ***ane nara i mozecie mi possac Kup sobie słownik Zmieniony przez - marcingot w dniu 2014-07-05 14:09:09

    Odpowiedzi: 80 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/5/2014 2:08:36 PM Liczba szacunów: 0
  • Cynk a trądzik

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Trądzik jest jednym z głównych powodów problemów sporej części osób. Szczególnie tych w młodym wieku, kiedy to wygląd fizyczny odgrywa istotną rolę w relacjach damsko-męskich, jak i całościowego postrzegania swojego wyglądu. Właśnie wtedy, w okresie dojrzewania często można zaobserwować występowanie trądziku. Pojawia się on szczególnie na twarzy, szyi, plecach, czy klatce piersiowej. Wynika to z zaburzeń hormonalnych występujących w tym wieku. Zwiększona produkcja androgenów powoduje nadmiar wydzielania łoju na naszej skórze. W wyniku tego powstaje idealne środowisko dla rozwoju bakterii chorobotwórczych, takich jak np. gronkowiec, czy paciorkowiec. Z reguły problem nie jest duży i mija po przejściu okresu dojrzewania. Jednak w niektórych przypadkach, np. w sytuacji, gdy nasz układ immunologiczny jest osłabiony istnieje ryzyko zakażenia bakteriami antybiotykoodpornymi, takimi jak gronkowiec MRSA. Niestety wtedy problem jest duży i bez wątpienia wymaga znacznej ingerencji dermatologa. Cynk jest mikroskładnikiem, który odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Wzmacnia on działanie układu immunologicznego, co ma spore znaczenie w walce z bakteriami. Pomaga on również wyrównać produkcję androgenów. Działanie jego odgrywa istotną rolę w zmniejszaniu stanów zapalnych, które pojawiają się w czasie infekcji. W takiej sytuacji również sprawdza się dodatek znacznej ilości omega 3, selenu, czy witaminy D3, C i E. Zaleca się suplementację 30 mg cynku, 2g omega 3 (łącznej sumy EPA+DHA), 500-1000 mg witaminy C, 500 mg witaminy E, 200 mg selenu i 4000 IU witaminy D3. Jednak zdecydowanie warto skonsultować to z lekarzem-dermatologiem. On najlepiej będzie wiedział, co jest dla Ciebie najlepsze, widząc Twój problem skórny. /SFD/2018/4/25/73db44a9fd1e42b0a0d85a9d4c29ea22.jpg

    Odpowiedzi: 53 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/25/2018 9:39:15 AM Liczba szacunów: 0
  • Jaki wplyw maja surowe jajka na zoladek?...

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Dur brzuszny: stopniowe narastanie gorączki, ból głowy, nieżyt górnych dróg oddechowych. Po kilku dniach gorączka wynosi 39-40° C i stale się utrzymuje na tym poziomie,odurzenie, wysypka skórna (różyczka durowa), powiększenie śledziony, objawy ze strony przewodu pokarmowego takie jak: biegunki, czasem zaparcia, wymioty. A w najlepszym wypadku nudności, wymioty, biegunka z bólami kolkowymi brzucha, pogorszenie samopoczucia, może wystąpić stan podgorączkowy. JEDNYM SŁOWEM C*H*U*J*N*I*A

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/10/2003 1:20:24 PM Liczba szacunów: 0
  • czym sie różni izolat białka od koncentratu

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Białko serwatkowe – jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dedykowanym np. sportowcom. Pierwszym etapem produkcji białka serwatkowego jest odzyskanie pozostałości zawartych w serwatce białkowej. „Krajowi producenci oferują obecnie dwa podstawowe rodzaje odwodnionej (minimum 95% suchej masy) serwatki typu słodkiego, zawierającej 10–14% białka ogólnego i 65–75% laktozy: serwatkę w proszku i serwatkę w proszku częściowo zdemineralizowaną. Produkty te charakteryzują się niską zawartością tłuszczu (około 1%) i zróżnicowanym udziałem składników mineralnych: 9,5 lub 5%”. (W. Szczurek) Niestety, serwatka białkowa jest często wykorzystywana przez kreatywnych „biznesmenów” na aukcjach internetowych. Żerując na naiwności, sprzedają oni półprodukt nie nadający się do konsumpcji przez sportowców. Zwykły twaróg nokautuje zawartością białka w 100 g serwatkę białkową. „Serwatka jest złożoną mieszaniną wielu wartościowych składników: białek, laktozy, związków wapnia i fosforu, kwasów organicznych i witamin. Według Bednarskiego (2001), do serwatki przechodzi 50–60% suchej masy mleka przerabianego na sery, w tym ponad 96% laktozy. Szczególnie istotnym zjawiskiem jest wysoki stopień migracji białek serwatkowych (albumin i globulin), wynoszący około 95%.” (Źródło: Produkty przetwarzania serwatki i ich zastosowanie w paszy dla kurcząt brojlerów – aspekt żywieniowy i fizjologiczny” Witold Szczurek). Następnie serwatkę poddaje się metodom filtracji membranowej takim jak: • odwrócona osmoza (RO), • nanofiltracja (NF), • ultrafiltracja (UF), • mikrofiltracja (MF). Dopiero na tym etapie uzyskujemy wartościowy produkt przeznaczony dla sportowców czyli np. koncentrat białka serwatkowego. W skrócie: izolat białka serwatkowego wymaga bardziej skomplikowanego i droższego procesu produkcyjnego w porównaniu do WPC (koncentratu białka serwatkowego). Uzyskujemy wyrób (IZOLAT) mający więcej białka (>90%), mniej laktozy (do 0.5-2%), mniej popiołu oraz mniej tłuszczu (do 0.5-2%) w porównaniu do koncentratu białka serwatkowego (WPC). W jednym z badań: (“Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes”) otrzymano próbki białka. Okazało się iż: • WPC (koncentrat białka serwatkowego) HilmarTM 8000: miał 76% białka w „mokrej masie”, wilgoć 6.2%, popiół 3.6%, tłuszcz 6.7%, laktoza 5.7% Ogółem 81% białka w suchej masie, • WPH (hydrolizat białka serwatkowego) miał 73.8% białka w „mokrej masie”, wilgoć 5.1%, popiół 5.6%, tłuszcz 6.8%, laktoza 5.5% Ogółem 77,8% białka w suchej masie, • WPI (izolat białka serwatkowego); (AlacemTM), był to izolat zakupiony od firmy „New Zealand Milk Products” miał: 89.3% białka w „mokrej masie”, wilgoć 5.6%, popiół 1.3%, tłuszcz 1.8%, laktoza 2% Ogółem 94.6% białka w suchej masie, • Eksperymentalny izolat (WPI) miał: 92.6% białka w „mokrej masie”, wilgoć 3.4%, popiół 2.1%, tłuszcz 1.0%, laktoza 0.9% Ogółem 95.8% białka w suchej masie, Dla większości ćwiczących nie ma żadnego znaczenia czy użyją białka typu koncentratu (WPC ang. whey protein concentrate), izolatu WPI (ang. whey protein isolate) czy hydrolizatu (ang. whey protein hydrolysate). Najbardziej bolesna będzie różnica cenowa, izolaty i hydrolizaty mocno uderzają po portfelu. Osoby pytające: „co jest lepsze i dlaczego?” nie powinny sięgać po białko serwatkowe, obojętne jakiego rodzaju. Najpierw należy pomyśleć, DLACZEGO chcę stosować dany produkt? W 95% przypadków po białko sięgają młodzi mężczyźni, nastolatkowi – chcący szybko zwiększyć masę mięśniową. Jest to ślepa uliczka i błędna droga. Białko pochodzące z odżywek nie powoduje automatycznego przyrostu masy mięśniowej. Białko ma natomiast znaczenie dla: 1. regeneracji. Białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH) może przyspieszać regenerację po treningu. Np. stwierdzono to w badaniu z 2010 roku: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20860817 2. w wielu badaniach (np. Antonio Paoli i wsp. 2016) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924172/ główny obserwowany efekt suplementacji białkiem serwatkowym u początkujących było to spowolnienie konwersji hybrydowych włókien szybkich do powolnych, tj. konwersji ze strony włókien IIx do IIA. 3. Białko serwatkowe powoduje o wiele silniejszy wyrzut insuliny w porównaniu do konwencjonalnej żywności, co ma ogromne znaczenie dla budowy masy mięśniowej, jest też istotne dla cukrzyków. Referencje: “Effect of whey on blood glucose and insulin responses to composite breakfast and lunch meals in type 2 diabetic subjects” http://ajcn.nutrition.org/content/82/1/69.full.pdf Np. w porównaniu czterech źródeł białka, największy poposiłkową odpowiedź insulinową wywołało WPC, znacznie słabsze było działanie kazeiny, glutenu czy dorsza. Referencje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4620107/ Whey protein: The “whey” forward for treatment of type 2 diabetes? Należy najpierw przemyśleć całą strukturę posiłków kulturystycznych, zaczynając od rozkładu proporcji białek, tłuszczy i węglowodanów. Dieta przy celu „masowym” powinna mieć następujące proporcje: • 2.0-3.1 g / kilogram masy ciała dobrej jakości białka – wołowina, wieprzowina, indyk, ryby, nabiał (absolutnie należy wykluczyć z diety parówki, kiełbasę itd.); • 3-7 g / kg m.c. węglowodanów– ryż brążowy, makaron razowy, kasze • 1-1,5 g / kg m.c. tłuszczy: oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado, pestki, nasiona, orzechy itd. I teraz obliczamy, ile potrzebujemy protein w stosunku do masy ciała, każdego dnia. Ważący 80 kg mężczyzna może rozpocząć przygodę z kulturystyką od poziomu ~ 2 g protein na kilogram masy ciała. Oznacza to podaż 160 g protein dziennie. Zakładając, iż 100 g piersi z kurczaka ma 21,8 g białka – całodzienne zapotrzebowanie mężczyzny na proteiny pokryje 735 g mięsa. To bardzo dużo i ciężko będzie przejeść taką ilość mięsa. Oczywiście, kurczak nie będzie jedynym źródłem białka. Można tu umieścić również np. twaróg (17-18 g protein w 100 g), ryby, wołowinę, jajka (1 jajko gotowane 50 g ma ~ 6.3 g białka). Dopiero teraz po rozpisaniu całodziennego jadłospisu sięgamy po proteinę serwatkową. Np. brakuje nam w bilansie 50 g protein dziennie, uzupełniamy białko korzystając z szerokiego wyboru w sklepie SFD: http://www.sfd.pl/sklep/Od%C5%BCywki_bia%C5%82kowe-k119.html Np. SFD WPC PROTEIN PLUS można kupić za 149,99 zł http://www.sfd.pl/sklep/SFD_Wpc_Protein_Plus_Limited-opis34820.html W 33 g wspomnianego produktu znajdziemy 26,4 g białka. Jak widać, 2 porcje SFD WPC PROTEIN PLUS uzupełnią dietę w brakujące proteiny. Oczywiście, białko ma pewną istotną przewagę nad mięsem – można je bardzo szybko przygotować, bez obróbki termicznej. Co nie zmienia faktu, iż nie należy bazować tylko na białku pochodzącym z odżywki, ma być ona jedynie uzupełnieniem zróżnicowanej diety. Podsumowanie: • izolat (WPI) ma bardzo mało tłuszczu (np. 0.5-1%) oraz bardzo mało laktozy (do 2%) w porównaniu do koncentratu białka serwatkowego (WPC), • współczesne białko WPC może mieć nawet kilka % laktozy, starsze produkty miały nawet do 55% laktozy, • współczesne białko WPC może mieć do kilku % tłuszczu, starsze produkty do 10%, • izolat ma więcej białka w 100 g, z reguły najczęściej spotykane WPC mają 70-82% białka, izolaty często ponad 90%, • izolat ma szybszą kinetykę, jest łatwiej przyswajany, • izolat jest znacznie droższy, gdyż jego produkcja pociąga za sobą skomplikowany proces produkcyjny, • izolat może być bardziej korzystny dla osób nie tolerujących laktozy czy dbających aby produkt był maksymalnie odtłuszczony czy pozbawiony węglowodanów, Białko serwatkowe można kupić np. tutaj http://www.sfd.pl/sklep/Od%C5%BCywki_bia%C5%82kowe-k119.html /SFD/2016/11/17/644e477618084501bc810f502cdd2edc.jpg

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/19/2016 4:15:28 PM Liczba szacunów: 0
  • Gotu-kola....bral ktos?

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Gotu Kola rośnie w Indiach, Chinach, Indonezji, na Madagaskarze, w Afryce. Narody tych regionów od wieków spożywali ją w jedzeniu i używali w praktyce leczenia, gotu koła nie ma nic wspólnego z orzechem koła, zwłaszcza nie zawiera stymulatorów w rodzaju kofeiny. W skład fitopreparatu Gotu Kola wchodzą: -glikozydy (glikus - "słodki" + eibos - "rodzaj") - grupa związków organicznych, pochodnych cukrowych; a) saponiny (łac. sapo - "mydło"), mające właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne i hormonalne; są zdolne do regulowania przemiany wodno- solowej i cholesterolowej; b) flawonoidy, przejawiające działanie żółciopędne, bakteriobójcze, przeciwskurczowe, kardiotoniczne (powiększają tonus mięśnia sercowego); chronią też przed radiacją i puchnięciem. c) Gorycze, gorzkie glikozydy, wzmacniające wydzielanie soku żołądkowego i jelitowego; poprawiajce apetyt i trawienie: -olejki eterowe, mieszanka substancji latających, mających działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antymikrobowe oraz właściwości wykrztuśne, uspokajające i stymulujące apetyt i trawienie; - smoły, mające działanie bakteriobójcze i przeciwrobakowe; -alkaloidy, stosowane jako środek przeciwskurczowy, uspokajający, łagodzący bóle; -aminokwasy: glutaminowy, seryna, alanina, gistydyna i kwasy niezamienne (organizm nie może ich syntetyzować) - asparaginowy, treonina, lizyna; - minerały: magnez, mangan, wapń, selen, cynk, sód; -witaminy: A, Bl, B3, B6,C i K, prowitamina A (beta-karoten). Gotu Kola nazywano "trawą pamięci". Ona działa uspokajająco na ośrodkowy układ nerwowy, zalecana jest przy schorzeniach psychicznych, schizofrenii, epilepsii, zaburzeniach nerwowych. Ułatwia krążenie w mózgu i zabezpieczenie jego tlenem, wzmacniając w ten sposób zdolności umysłowe, przyśpiesza procesy myślenia, poprawia pamięć, polepsza potencję, łagodzi ból głowy. Gotu Kola od NSP ma efekt gojenia ran, właściwości moczopędne i przeciwbólowe. Dobra jest w leczeniu osłabienia pamięci, obniżenia zdolności do pracy, ograniczoności umysłowej u dzieci, nadciśnienia wewnątrz czaszki jako skutku zahamowanego ottoku w żyłach (po badaniach i konsultacji u lekarza); efektywna również na zwalczanie skurczów w kończynach górnych i dolnych, neurastenii, stanów depresywnych, dystonii wegeto-naczyniowej, miażdżycy tętnic, niedokrwiennej choroby serca, hipertonii, niewydolności żył, rozszerzenia żył, zapalenia oskrzeli (wyksztuśne, osłabiające kaszel), dermatytów, długo nie gojących się wrzodów, egzemy, łuszczycy, zadrapań, rozcięć, okresu przekwitania. Skład 1 kapsułki: Gotu Kola (Hydrocotyłe asiatika) - 395 mg Stosowanie: jako dodatek do jedzenia po 2 kapsułki 2 razy dziennie z posiłkiem.

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/11/2007 12:22:19 AM Liczba szacunów: 0
  • Piersi z kurczaka, piec czy gotować???

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Ja tam wolę pieczoną :) Pieczona pierś z kurczaka przepis Składniki: 5 – 6 piersi z kurczaka – bez kości i bez skóry 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy włoskiej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 205°C Oliwę i pozostałe przyprawy wrzuć do miski i wymieszaj. Wrzuć umyte piersi z kurczaka i dobrze wymieszaj, aby przyprawy dokładnie oblepiły mięso. Naczynie żaroodporne lub patelnie delikatnie smarujemy oliwą, kładziemy na nie pierś i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piecz 22 – 26 minut lub do momentu, aż mięso osiągnie 74°C. Po upieczeniu odstaw na 5 minut, aby odpoczęło.

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/29/2018 12:56:04 PM Liczba szacunów: 0
  • SUPLEMENTY NA SIŁĘ

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Już wszystko wiem. Skoro tabletka waży 1900mg a w 100g jest 89,5g białka to w 1 tabletce jest 1700mg białka, czyli zakładając że całe białko jest w postaci aminokwasów to jest 1700mg. Szkoda tylko ze nigdzie to nie jest napisane i trzeba wyliczać. A jeśli piszecie że jest 1900 i później ktoś mało zorientowany dowiaduje się że jest 1700 to raczej firma traci wiarygodność. SONBATY http://www.atleta.pl Czlonek mafia.suple.hardcor.pl

    Odpowiedzi: 44 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/26/2003 8:33:55 AM Liczba szacunów: 0
  • Co brać zeby obniżyć poziom cholesterolu!

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    ograniczenie tłooszczy zwierzęcych powinno być podstawą w zmniejszaniu poziomu cholesterolu; do tego, jak wspomniano, oliwa z oliwek, tran, lecytyna, guggle (guggulsterony), niacyna i doożo błonnika art z przychodnia.pl Czego cholesterol nie lubi? Według wielu autorytetów poziom tzw. złego cholesterolu LDL powinien być niższy niz. 135 mg%. Jeśli tak nie jest, przekłada się to na brutalna prawdę głosząca, ze każdy punkt procentowy wzrostu poziomu cholesterolu we krwi powyżej umownego progu może być obarczony konkretna liczba zawałów serca. Oczywista zasada profilaktyki cholesterolowej staje się wiec dieta oszczędna w tłuszcze zwierzęce, a ponadto zdrowy tryb życia polegający m.in. na uprawianiu sportu, zażywaniu ruchu (np. spacery, turystyka), unikaniu stresów itp. Są jednak ludzie, którzy maja zakłócony metabolizm wchłaniania cholesterolu, lub po prostu tacy, którzy nie są w stanie zracjonalizować diety czy stylu życia we wspomnianym duchu. Czy dla nich nie ma innych sposobów obrony przed zezłośliwionym cholesterolem LDL? Błogosławiony błonnik Po pierwsze, cholesterol nie lubi rozpuszczalnego błonnika roślinnego, który wchodzi w reakcje z kwasami żółciowymi wytwarzanymi z cholesterolu i pozbawia ich własności kwasowych. Im więcej kwasu żółciowego lub rozpuszczalnego błonnika roślinnego, zobojętniania wchodzi w się zbędnym kwasami żółciowymi wytwarzanymi z cholesterolu więcej pozbawia ich wątroba wyprodukować. Im wiecej kwasu żółciowego wejdzie w wyławiany reakcje wątrobę i stanie sie zbednym balastem wydalanym całego organizmu, Jakie pokarmy zawierają rozpuszczalny błonnik? Absolutnym rekordzista są dostępne w sklepach zdrowej żywności otręby owsiane. Blisko 10 proc. ich masy to rozpuszczalny błonnik neutralizujący kwasy żółciowe i zmuszający wątrobę do roli filtru wysysającego cholesterol z krwi. Dużo błonnika zawierają łupiny plesznika, niewiele mniej fasola, groch, soczewica, sporo niektóre kasze, np. jęczmienna, płatki owsiane. Można go tez znaleźć w owocach, a zwłaszcza w suszonych śliwkach, rodzynkach i jabłkach. Liczne badania kliniczne potwierdzają skuteczność rozpuszczalnego błonnika. Okazuje się, ze każdy gram a wiec ilość powoduje spadek cholesterolu we krwi. Olej rybny omega-3 Badania przeprowadzone wśród Eskimosów z Grenlandii dostarczyły zadziwiających danych. Eskimosi spożywają dużo bardzo tłustych ryb, ale poziom cholesterolu i trój glicerydów w ich krwi jest niski. Tajemnica tkwi w tłuszczu wielonienasyconym z szeregu omega-3 obficie występującym w białym mięsie tych ryb. Jest to witamina F, która jest antyutleniaczem zapobiegającym zezlosliwieniu cholesterolu i miażdżycy oraz czynnikiem antyzakrzepowym chroniącym przed zawałem i udarem. Lecytyna i cholesterol to urodzeni bliźniacy antagoniści. W naszym organizmie na przemian to współdziałają ze sobą, to konkurują. Jeśli w diecie dostarczymy dużo lecytyny tego naturalnego tłuszczu, np. z soi, gdzie jest jej najwięcej to przeważa jej korzystna rola w organizmie. Wzrastająca obecność lecytyny w układzie trawiennym, zwłaszcza w żółci, chroni przed nadmiernym gromadzeniem się cholesterolu we krwi i zapobiega kumulacji dużych ilości tłuszczu w wątrobie. Powinno wiec jej być dużo w naszym organizmie, a jednak często cierpimy na jej niedobó Lecytyna. Antyutleniacze Pierwszym etapem miażdżycy, jak pamiętamy, jest zezlosliwienie cholesterolu. W ostatnich latach odkryto, że jeśli chcemy uniemożliwić jego utlenienie do toksycznego nadtlenku i w konsekwencji do powstaniu komórek piankowatych inicjujących miażdżyce, to powinniśmy użyć naturalnych antyutleniaczy, jakimi Są witaminy E, A (w postaci beta karotenu) oraz C. Okazalo sie bowiem, ze blaszka miazdzycowa osadza sie glównie u osób z niskim poziomem tych witamin we krwi. Tymczasem beta karoten i witamina E wiaza sie ze zwiazkami lipidowymi, chroniac je przed utlenieniem. Oprócz dzialania antyoksydacyjnego, polegajacego na neutralizacji rodnika tlenowego w tluszczach, poszczególne witaminy maja swe dodatkowe dzialanie. Witamina E rozkurcza naczynia krwionosne i zmniejsza krzepliwosc krwi. Zmniejsza to zdolnosci osadzania sie cholesterolu na sciankach tetnic oraz ryzyko zakrzepów i zawalu. Witamina C uszczelniajac scianki tetnic zapobiega przyleganiu lipidózezlosliwienie” cholesterolu. W ostatnich latach odkryto, Kwas nikotynowy niacyna Poskromicielem nadmiaru cholesterolu jest równiez niepozorna witamina kwas nikotynowy, zwany niacyna. Badania naukowe wykazuja, ze 1,5 g dziennie niacyny o przedluzonym dzialaniu powoduje obnizenie sie poziomu cholesterolu o 2030 proc. Przeciwwskazaniami dla tak duzych dawek niacyny jest chora watroba, choroba wrzodowa, cukrzyca, arytmia, podagra, alkoholizm. Nie ma tych przeciwwskazań przy małych dawkach, któwniez niepozorna mogą obniżać kwas nikotynowy, zwłaszcza jeśli działają jednocześnie wykazuja, ze środkami g. lek. med. KRZYSZTOF PIETRASZKIEWICZ Zmieniony przez - Grasik w dniu 2005-11-09 12:51:47

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/9/2005 12:44:13 PM Liczba szacunów: 0
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Ja się źle po wit c nie czułem,miałem ciagle płaski brzuch i większy apetyt,ale prawdopodobnie oczyszczając mój organizm z toksyn oczyszczała go także z potrzebnych pierwiastków,możliwe że też sie przez to odwodniłem,brałem 2 razy dziennie po 2.5 g,przed treningiem także. A co myślicie o stosowaniu wit c na pusty żołądek?

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 15302 Data: 8/31/2016 12:44:20 AM Liczba szacunów: 0
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    %-) Bo o takich sprawach można dłuuugo. Odnośnie samej wit.C , o której z rozpędu zapomniałam %-) - zaburzenia gospodarki wapniem z reguły towarzyszą zaburzeniom hormonalnym, tzn. w sytuacjach stresowych dla organizmu, wapń "ucieka" z organizmu, a nie gromadzi się w nim. Dotyczy to tak kobiet, jak i mężczyzn - anoreksja (niedojadanie) czy podwyższony kortyzol sprzyjają osteoporozie. Można więc domniemywać, że w takich sytuacjach nerki są bardziej obciążone wapniem, niż powinny (tym niezużytym przez organizm i uciekającym z kości) i ryzyko tworzenia się kamieni też jest większe... Tu np. jako choroby towarzyszące anoreksji wymienia się kamienie nerkowe: http://www.szpital.legnica.pl/index.php/porady-dietetyczne/196-anoreksja-bulimia Witamina C jako kwas łączy się z zasadami tworząc sole - czyli przy nasileniu tego zjawiska - piasek i kamienie, jeśli więc jej nadmiar musi zostać usunięty przez nerki, a jednocześnie muszą one usuwać dużo wapnia - jest to bardzo prawdopodobne. Czyli na logikę, jej duże dawki , nieadekwatne do zużycia , są niebezpieczne dla ludzi w stresie, bardziej, niż dla osób pozbawionych tego stresu. Badania na ten temat pewnie są ograniczone czasowo, więc mogą wychwytywać głównie korzyści, a nie wychwytywać ryzyka - kamienie nie tworzą się z dnia na dzień, tylko w dłuższym czasie.

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 15302 Data: 9/3/2016 3:39:14 PM Liczba szacunów: 0
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Akurat za pomocą dożylnych wlewów witaminy C ( askorbinian sodu) z powodzeniem leczy się wiele chorób nowotworowych , więc nie bagatelizowałbym tego. Niestety chociaż są na to twarde dowody, że witamina C leczy raka to wciąż wielu ludzi cierpiących na nowotwór ,, leczą" za pomocą toksycznej chemii. Zmieniony przez - sajanin w dniu 2016-09-03 20:54:27

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 15302 Data: 9/3/2016 8:52:13 PM Liczba szacunów: 0
  • witaminy dla cwiczacych na siłowni

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Większość witamin i minerałów jesteśmy w stanie pozyskać z pożywienia. Jeśli nasza dieta jest bogata w różne źródła białka, węglowodanów, tłuszczy (z nieprzetworzonej żywności), zawiera warzywa i owoce to najprawdopodobniej to co jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mamy zapewnione. W przypadku sportowców sytuacja ta może być odmienna, ponieważ w okresie większych przeciążeń ich zapotrzebowanie jest znacznie większe. Z pomocą przychodzą suplementy, którymi w łatwy sposób można uzupełnić braki. Jeżeli traktujemy suplementy jako uzupełnienie diety to jest to bardzo dobre podejście. Problem zaczyna się wówczas gdy traktujemy je jako zamiennik diety czy treningu. Niestety ale suplement sam sobą nie wykona za nas pracy. Czy suplementacja preparatami witaminowymi jest zdrowa? Producenci prześcigają się z ofertami przeróżnych suplementów, kompleksów witaminowych czy związków pomagających w każdej dolegliwości. Trzeba pamiętać też, że witaminy z suplementów wchłaniają się w mniejszym stopniu niż te pozyskane z żywności a dodatkowo dużo łatwiej je przedawkować. Może to być niebezpieczne dla zdrowia. Robiono nawet badania nad przyswajalnością witaminy i minerałów z suplementów. W wynikach podano, że jest tylko kilka związków, które się wchłaniają odpowiednio a ich suplementacja rzeczywiście przynosi efekty: omega 3, wapno, witamina D i kwas foliowy. Najważniejsze witaminy i minerały dla sportowców: - witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B6, B12) – im większy mamy wydatek energetyczny tym większe jest zapotrzebowanie. Odgrywają zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Mają korzystny wpływ na układ nerwowy i system odpornościowy a także biorą udział w przemianach energetycznych w organizmie. - witamina C – podczas wysiłku uwalniają się wolne rodniki. Witamina C hamuje ich działanie. Dodatkowo wspomaga produkcję kolagenu, który jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Poprawia wchłanianie żelaza z pokarmu, łagodzi skutki zmęczenia. - witamina A - bierze udział w syntezie hormonów nadnerczy dzięki czemu zapewnia prawidłową pracę mięśni, zmniejsza ilość wolnych rodników. Dodatkowo wraz z witaminą E wspiera regenerację komórek skóry. - witamina E – chroni organizm przed wolnymi rodnikami, przyspiesza regenerację uszkodzonych komórek (np. skóry, włosów, paznokci), łagodzi skutki zmęczenia. - sód, potas – dbają o prawidłową gospodarkę wodną w organizmie, warunkują prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych do mięśni. Przyspieszają regenerację potreningową zachowując równowagę kwasowo-zasadową. Wydalane są z organizmu wraz z potem. - magnez – bierze udział w syntezie i rozpadzie ATP (źródła naszej energii), wpływa na większą syntezę białek mięśniowych a także reguluje przepływ impulsów nerwowych. - wapń – bierze udział w procesach skurczu i rozkurczu mięśni, wspomaga pracę serca i zwiększa krzepliwość krwi. W przypadku niedoborów wapnia osłabia się układ kostny. - żelazo – składnik hemoglobiny. Transportuje krew i zapewnia tworzenie się czerwonych krwinek. Brak żelaza może być przyczyną anemii i osłabienia organizmu. - cynk – odgrywa istotną rolę w syntezie insuliny, hormonu wzrostu, kortykosteroidów (np. kortyzolu), hormonów tarczycy. Wspomaga rozwój i regenerację tkanek (skóry, włosów, paznokci a także mięśni). W sklepach dostępny jest szereg kompleksowych preparatów, które zwykle zawierają wszystkie potrzebne witaminy i minerały. Jeśli jednak chcielibyśmy bardziej dopasować dawkowanie do własnych potrzeb, warto wykonać badania by oznaczyć gdzie występują braki. Przykładowe pozycje z ALL NUTRITION: http://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_VitaminALL_SPORT-opis34822.html http://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_D3_+_K2-opis34835.html http://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_VitaminALL_SPORT-opis34822.html /SFD/2016/12/20/2ca7bc393bba410fa7b23b86146fbb07.jpg Zmieniony przez - eveline w dniu 2016-12-20 23:15:49

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/20/2016 11:15:14 PM Liczba szacunów: 0
  • tarczyca a temperatura ciała

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Tarczyca jest jednym z największych gruczołów dokrewnych. Jej masa wynosi od 15 do 30 g. Położona na przedniej powierzchni szyi składa się z dwóch symetrycznych płatów - prawego i lewego, połączonych wąskim pasmem tkanki gruczołowej, tzw. cieśnią. Otoczona jest torebką zbudowaną z tkanki łącznej i jest bardzo bogato unaczyniona. Przez 1 g tkanki tarczycowej przepływa w ciągu 1 minuty około 5 litrów krwi. Płaty tarczycy zbudowane są z drobnych płacików, z których każdy zawiera 20 - 40 ściśle do siebie przylegających pęcherzyków. W pęcherzykach znajduje się tzw. koloid, będący miejscem magazynowania hormonów tarczycowych. Wokół pęcherzyków tarczycowych umiejscowione są komórki, które różnią się wyglądem od komórek tworzących pęcherzyki. Są to tzw. komórki C, których funkcja jest inna niż pozostałej tkanki gruczołowej. Funkcje tarczycy Tarczyca wytwarza i wydziela do krwi hormony trójjodotyroninę (T3) i tyroksynę (T4). Hormony te sterują przemianą materii we wszystkich narządach i tkankach organizmu. Do produkcji hormonów tarczyca potrzebuje wystarczających ilości jodu, który organizm przyswaja z pożywienia i powietrza (jod jest pierwiastkiem lotnym). I tak np. masa jodu w tyroksynie stanowi 65% masy hormonu, natomiast w trójjodotyroninie ok. 59%. Daje to nam pojęcie o tym, jak ważny jest jod dla prawidłowej funkcji hormonalnej tarczycy. T3 jest hormonem "silniejszym" od T4. Jej aktywność biologiczna jest 2-4-krotnie większa niż aktywność T4. Hormony tarczycowe mają wielokierunkowy wpływ na wzrost i rozwój ustroju oraz na metabolizm, czyli przemianę materii. W okresie rozwoju regulują one wzrost tkanek i powstawanie niektórych enzymów komórkowych, pobudzają dojrzewanie centralnego układu nerwowego i układu kostnego. Wpływ na przemianę materii to regulacja tzw. podstawowej przemiany materii (czyli tempa spalania różnych substancji i tworzenia innych), transportu wody i różnych pierwiastków, przemiany cholesterolu, wapnia, fosforu, białka i innych związków chemicznych. Oddziałując na przemianę materii i funkcję różnych komórek, hormony tarczycowe odgrywają ogromną rolę w pracy układu pokarmowego, serca, mięśni i układu nerwowego. Praktycznie mają znaczenie dla sprawności całego organizmu. Funkcja tarczycy pozostaje pod ścisłą kontrolą podwzgórza i przysadki mózgowej. Kiedy organizm "odczuwa" niedostatek hormonów tarczycowych podwzgórze wydziela czynnik (hormon) uwalniający tyreotropinę (TSH - RH). Pod wpływem hormonu uwalniającego przysadka "wysyła" tyreotropinę (TSH), która pobudza tarczycę do produkcji i wydzielania do krwi jej hormonów. Kiedy we krwi krąży zbyt dużo hormonów tarczycowych, przysadka zostaje "wyłączona". Jest to tzw. mechanizm ujemnego sprzężenia zwrotnego pomiędzy tarczycą i przysadką mózgową. W medycynie wykorzystuje się go w diagnostyce nadczynności i niedoczynności tarczycy. Żeby dobrze zrozumieć funkcję tarczycy warto poznać objawy jej niedoczynności i nadczynności. Niedoczynność tarczycy Niedoczynność tarczycy, najczęściej spowodowana niedoborem jodu w organizmie, (ale może też być pooperacyjna czy pozapalna) ma implikacje kliniczne zależne od wieku chorego. Wrodzona niedoczynność tarczycy (tzw. kretynizm tarczycowy) prowadzi do ciężkich zaburzeń rozwoju organizmu, w tym do niedorozwoju centralnego układu nerwowego. Niedoczynność tarczycy w późniejszym wieku objawia się przyrostem masy ciała (wskutek spowolnienia przemiany materii), nagromadzeniem substancji śluzowatych w tkance podskórnej (tzw. obrzęk śluzowaty) z charakterystycznym wyrazem twarzy (twarz "nalana", amimiczna), wypadaniem włosów. Pacjenci z niedoczynnością tarczycy skarżą się na stałe uczucie chłodu, zaparcia, senność, suchość i szorstkość skóry. Mają obniżoną temperaturę ciała. W badaniu stwierdza się zwolnione tętno. Wiele osób ma powiększoną tarczycę (wole niedoczynne), przysadka mózgowa bowiem, "chcąc" doprowadzić do prawidłowego poziomu hormonów tarczycowych, wydziela intensywnie TSH, co pobudza gruczoł tarczowy do rozrostu. W badaniach krwi stwierdza się charakterystyczny dla niedoczynności tarczycy wysoki poziom cholesterolu, a ponadto zaburzenia w oznaczeniach hormonów: obniżone T3 i T4 oraz wysoki poziom TSH. Nadczynność tarczycy Nadczynność tarczycy może być spowodowana uogólnionym rozrostem tkanki gruczołowej (wole nadczynne), guzkiem (przeważnie tzw. gorącym) wydzielającym zbyt dużo hormonów lub wczesną fazą zapalenia gruczołu tarczowego. Chory z nadczynnością tarczycy to jakby przeciwieństwo chorego z niedoczynnością: szczupły, często wręcz wychudzony i nadal chudnący, stale mu ciepło, ma podwyższoną temperaturę ciała (stan podgorączkowy), skarży się na biegunki, nerwowość, labilność emocjonalną (łatwo się denerwuje, miewa bez powodu obniżony nastrój), drżenie rąk, kołatanie serca. W wyglądzie pacjenta zwraca uwagę wygładzona, cienka i wilgotna skóra, błyszczące oczy, a w przypadku postaci nadczynności tarczycy zwanej chorobą Gravesa - Basedowa - wytrzeszcz oczu. W badaniu układu krążenia stwierdza się przyspieszoną pracę serca, często powyżej 100/min, i podwyższone ciśnienie tętnicze (przede wszystkim skurczowe). W badaniach krwi stwierdza się obniżony poziom cholesterolu, wysokie wartości hormonów T3 i T4 oraz niskie (czasami nieoznaczalne) TSH, jako że przysadka mózgowa jest blokowana wysokim stężeniem krążących we krwi hormonów tarczycowych. Profilaktyka i leczenie Leczenie niedoczynności tarczycy, niezależnie od jej przyczyny, polega na doustnym podawaniu hormonów tarczycowych. Profilaktyka wola niedoczynnego polega na spożywaniu jodowanej soli. W Polsce jest to ważny problem, ponieważ istnieją całe obszary tzw. wola endemicznego w tych regionach Polski, gdzie gleba i woda są ubogie w zawartość jodu (szczególnie Polska południowa - Podkarpacie i Dolny Śląsk wzdłuż Sudetów). Leczenie nadczynności tarczycy zależy od jej przyczyny i może być farmakologiczne (leki hamujące czynność gruczołu - tzw. tyreostatyki, jod promieniotwórczy) lub chirurgiczne (usunięcie guzka lub znacznej części wola). Należy podkreślić, że zarówno nadczynność, jak i niedoczynność tarczycy są groźne dla życia i nieleczone mogą doprowadzić do tzw. przełomu tarczycowego, będącego stanem bezpośredniego zagrożenia życia i obciążonego niepewnym rokowaniem. Poza wspomnianymi wcześniej badaniami biochemicznymi, niezbędnymi w diagnostyce chorób tarczycy, medycyna dysponuje całym warsztatem diagnostycznym pozwalającym na ustalenie rodzaju patologii i podjęcie decyzji o sposobie leczenia. Z najczęściej wykonywanych badań można wymienić USG, scyntygrafię tarczycy, zdjęcie rtg (w poszukiwaniu tzw. wola zamostkowego, które "schodzi" do klatki piersiowej) i biopsję cienkoigłową wykorzystywaną w przedoperacyjnym diagnozowaniu guzków. Wspomniane wcześniej komórki C wydzielają hormon zwany kalcytoniną. Bierze ona udział w regulacji poziomu wapnia i fosforu we krwi, powodując efekty w znacznej mierze przeciwstawne do działania parathormonu (hormonu przytarczyc). artykuł lek.med.Barbary Zalewskiej chyba wyczerpuje temat

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/8/2007 8:55:16 AM Liczba szacunów: 1
  • Co na stawy ?

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Przy suplementacji kolagenu potrzebna jest witamina C, tak że warto o to zadbać, aby jej dostarczać organizmowi. Ja piję sok z dzikiej róży, on zawiera dużą ilość witaminy C, rozcieńczam sobie z wodą i wypijam :) Łatwy sposób, a skuteczny. Sok można łatwo kupić, ja zamawiam Polska Róża, bo mają naturalne produkty.

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 15045 Data: 4/30/2018 11:22:30 PM Liczba szacunów: 0
  • Co na stawy ?

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    witamina c z calym pakietem bioflawonoidow to super pomysl jezeli mowa o suplementacji tak do konca naukowcy do tej pory nie sa zgodni czy wlasnie sama witamina c wykazuje dzialanie prozdrowotne stricte czy chodzi o cala otoczke, ktora wystepuje w roslinach wraz ze zwiazkiem

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 15045 Data: 4/30/2018 11:34:31 PM Liczba szacunów: 1
  • jestescie idiotami i mi zal was w c*** koksujecie jak cioty i po co to robicie zeby byc za***istym? czy dla kogo dla starej zeby miala sie kim chwalic? ****a cioty jestescie i nic wiecej naw******lacie sie mety i innych gownien a puzniej szpanujecie bicem^^ nad ktorym c***a pracowaliscie zal mi was cioty szkoda ze do koxow nie dodaja zadnego gowna przez ktore by wam mięsnie zanikały lamy ***ane nara i mozecie mi possac

    Odpowiedzi: 80 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/27/2010 3:50:39 PM Liczba szacunów: 2
  • DT Brann- Headlong

    Post
    Po 35 roku życia
    PRO

    A ja Wam mówię, niech robi jak robi (jeśli to nie jaja:-P) Wprawdzie dziwnie wygląda mc 20 i uginanie na biceps 12, ale co tam...za m-c się już znacząco zmieni (chociaż mc może od 60 zacząć?)

    Odpowiedzi: 2866 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/28/2017 9:24:01 PM Liczba szacunów: 0
  • DT Brann- Headlong

    Post
    Po 35 roku życia
    PRO

    To się nie zgadzaj. A co jest wartościowego? Owoce zasypane cukrem i poddane długotrwałej obróbce termicznej... Żadne witaminy tego nie przeżyją...Jest tam błonnik i minerały oraz witaminy B, które są bardziej trwałe niż witamina C. kabo9 napisał - "Czytam, czytam. Ale co ja mogę zrobić? Jeżeli dżemy są promowane jako pomocne w przygotowaniu formy do zawodów to i na zwykłą redukcję powinny się przecież nadawać . " Nikt nie promuje dżemów jako pomoc w przygotowaniu formy na zawody a pisze się, że niewielkie ilości nie zaszkodzą w amatorskiej redukcji :-)

    Odpowiedzi: 2866 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/25/2018 9:36:43 AM Liczba szacunów: 0