[...] napchane są wieloma barwnikami, ale też toną cukru, dlatego sporo osób dbających o sylwetkę po prostu z nich rezygnuje. Zestawienie galaretek pozwoli nam wyłonić najlepszą. Galaretka, czym tak naprawdę jest? Galaretka powstaje dzięki właściwościom żelującym dodatków: żelatyny, pektyny bądź agaru. Należy podawać ją zawsze na zimno, gdyż jest [...]
Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]
[...] ostatnio w sklepie obok półki z produktami bio, wpadły mi w oko saszetki z wegańskimi galaretkami. Czemu by nie spróbować? Czy warto wypróbować galaretkę wegańską? Galaretka z agarem o smaku truskawkowym to propozycja szybkiego deseru. Różni się nieco od tradycyjnego produktu, głównie za sprawą agaru, który tutaj zastępuję żelatynę, ale [...]
[...] 2 łyżki erytrytolu 5g oleju kokosowego do wysmarowania blachy Masa czekoladowa 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym 50ml mleka 3 wafle kukurydziane 10g kakao Galaretka galaretka o smaku truskawkowym bez cukru 200g jagód/malin//jeżyn ok. 300ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną [...]
Galaretka to lekka, smaczna i niezwykle popularna przekąska, kojarząca się z dzieciństwem i słodkimi chwilami relaksu. Czy jednak pasuje do diety, szczególnie gdy chcemy schudnąć lub utrzymać zdrową sylwetkę? W tym artykule przeanalizujemy, czy galaretka może być częścią zdrowego menu, a także przedstawimy zalety galaretek bez dodatku cukru. [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
Ludzie lubią być oszukiwani, niektórzy wręcz sami dążą do tego, by zostać oszwabionymi. Najbardziej klasyczny przykład to rynek motoryzacyjny. Ludzie nie rozumieją, iż to, co jest tanie, nie może być dobre, a to, co jest dobre i jeszcze z zachodu, na pewno będzie kosztowało dużo więcej, niż krajowe wyroby. Nie usprawiedliwiam tu wcale patologii, [...]
Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]
Glicyna należy do aminokwasów endogennych, które w organizmie człowieka odpowiadają głównie za funkcję przekaźnika sygnałów nerwowych. Dzięki niej jesteśmy także bardziej skoncentrowani i lepiej zapamiętujemy. Skąd czerpać glicynę, gdzie jest najwięcej glicyny? Rozwiązanie nr 1 może wydawać się zaskakujące: galaretka! Tak, to właśnie galaretka [...]
Nie od dziś wiadomo, że diety zarówno redukcyjne, jak i diety na masę rządzą się swoimi prawami. W dietach redukcyjnych ciężko znaleźć miejsce w bilansie energetycznym na jakieś desery, ciastka, czy ciasteczka. Dlatego też ku uciesze konsumentów marka ALLNUTRITION wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów. Zresztą nie po raz pierwszy, tworząc [...]
Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Nie ulega wątpliwości, że wszelkie przejawy aktywności fizycznej dzieci powinny być mocno promowane. Jak wiemy, większość dzieci zamiast wyjść ze znajomymi do parku, na plac zabaw czy spędzać czas w ramach dodatkowych zajęć WF-u, przesiaduje przed konsolą, telewizorem albo telefonem, zamykając się w wirtualnym świecie. Trening siłowy jest dobry [...]
Według większości zaleceń dietetycznych powinniśmy spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców. Z wielu badań wynika, że wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Podobno w Stanach Zjednoczonych tendencja ta jest rosnąca, ale wynik ten jest chyba trochę zawyżony, skoro najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci [...]
O tym, że fruktoza niekoniecznie jest cukrem mile widzianym w diecie dość często słyszymy na łamach serwisów traktujących o zdrowiu i fit sylwetce. Jednak, jak wykazują badania, jej nadmiar w diecie może dodatkowo podnosić poziom kortyzolu. Obecnymi czasy notujemy ciągłą tendencję do wzrostu poziomu stresu. Powiązane jest to nie tylko z tempem [...]
Czego potrzebujemy: 4 jajka w temperaturze pokojowej 80 g erytrytolu 50 g mąki ryżowej 50 g mąki orkiszowej jasnej 20 g kakao 250 g twarogu półtłustego 100 g mleka kokosowego 2 łyżki erytrytolu ( tym razem do mleka) 10 g Sugar Free Jelly malinowej + 200 ml wody 100 g borówek Jak przygotować: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, [...]
Czego potrzebujemy: 8 g Dziko Słodkiej galaretki 200 ml mleko 2% tłuszczu + 50 ml wody 45 g kaszy manny 20 g WPC - najlepiej natural 2 łyżeczki erytrytolu - jeśli lubicie mega słodkie to 3. Jak wykonać: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Jak będzie zimna wlewamy do kieliszków/szklanek/słoików. Jeśli chcecie by Wasza panna cotta [...]