Galaretki, kto z nas ich nie lubi? Są idealne solo, z dodatkiem owoców, bitej śmietany, choć ta wersja ze śmietaną jest już dla łakomczuchów.

Sklepowe galaretki najczęściej napchane są wieloma barwnikami, ale też toną cukru, dlatego sporo osób dbających o sylwetkę po prostu z nich rezygnuje.

Zestawienie galaretek pozwoli nam wyłonić najlepszą.

Galaretka, czym tak naprawdę jest?

Galaretka powstaje dzięki właściwościom żelującym dodatków: żelatyny, pektyny bądź agaru. Należy podawać ją zawsze na zimno, gdyż jest podatna na wysokie temperatury i gdy jest zbyt ciepło, staje się płynna.

Galaretki są słodkie i słone. Te pierwsze wytwarza się zazwyczaj na bazie soku czy aromatu owocowego. Podawane są w formie deseru, w różnych konfiguracjach, można dodać czekolady gorzkiej, bakalii czy owoców. Słodka galaretka jest również często jednym ze składników ciast. Dostępne na rynku galaretki w proszku, są zazwyczaj z dodatkiem żelatyny (najczęściej wieprzowej), ponadto znajdziemy w nich barwniki, aromaty i cukier. Natomiast galaretki słone są zazwyczaj z dodatkiem mięs lub ryb, ale też groszku, kukurydzy, marchewki i innych warzyw. Przygotowuje się ją na bazie wywaru warzywnego, ale też mięsnego i dodaje się żelatyny.

Porównanie galaretek

Dr. Oetker Galaretka winogronowa

Skład: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina).

100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 52 kcal, w tym:

  • 1,7 g białka
  • 0g tłuszczu
  • 11 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów)
  • 0 g soli.

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, producent posiada inne smaki, galaretka po przygotowaniu posiada bardzo dobry smak, wyrazisty, jest aromatyczna, słodka. Idealnie pasuje z owocami, posypana wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą.

Minusy: obecność cukru, producent mógł wykorzystać naturalne barwniki.

Winiary Galaretka pomarańczowa

Skład: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne (krokosza, hibiskusa, marchwi), aromat, maltodekstryna.

100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 47 kcal, w tym:

  • 1,5 g białka
  • 0 g tłuszczu
  • 10,3 g węglowodanów (w tym 10,3 g cukrów)
  • 0 g soli.

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, w smaku całkiem dobry, producent posiada wiele innych smaków. Wykorzystanie naturalnych barwników. Nieco mniej kalorii niż inne, mniejszy udział cukru.

Minusy: obecność cukru, ale też kontrowersyjnej maltodekstryny, której szkodliwość nie jest jednoznacznie stwierdzona, ale istnieją badania, które wykazują, że jej nadmierne spożycie może źle wpłynąć na naszą florę bakteryjną w układzie pokarmowym.

Celiko Galaretka bez cukru naturalna

Skład: żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sok truskawkowy w proszku 1% (maltodekstryna, sok truskawkowy), aromat, barwnik: koszenila.

100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 9 kcal, w tym:

  • 2,0 g białka
  • 0 g tłuszczu
  • 0 g węglowodanów

Plusy: atrakcyjna cena, produkt jest ogólnodostępny.

Minusy: niby brak cukru, ale producent posłużył się dodatkiem soku truskawkowego w proszku, w smaku nie jest zbyt ciekawa.

Wodzisław Galaretka niebieska

Skład: cukier, żelatyna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, błękit brylantowy.

100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 50 kcal, w tym:

  • 1,5 g białka
  • 0 g tłuszczu
  • 11 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów)
  • 0 g soli.

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, o bardzo ciekawym kolorze, jako deser podany na imprezie wzbudza zachwyt w gościach.

Minusy: obecność cukru oraz błękitu brylantowego, który jest syntetycznym barwnikiem, dopuszczalna dzienna dawka wynosi 12,5 mg na kilogram masy ciała. Jego nadmierne spożycie spowodować może reakcje alergiczne i różne zmiany skórne.

Gellwe Galaretka truskawkowa

Skład: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki: antocyjany, kurkumina, koszenila.

100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 50 kcal, w tym:

  • 1,5 g białka
  • 0 g tłuszczu
  • 10,8g węglowodanów (w tym 10,8 g cukrów)
  • 0 g soli.

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, producent używa naturalnych barwników, bardzo dobry w smaku, niska cena, w sprzedaży są inne smaki.

Minusy: obecność cukru.

Allnutrition Sugar free jelly

Skład: żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, wiśnia liofilizowana (5%), barwnik: antocyjany z czarnej marchwi, substancje słodzące: sukraloza, glikozydy stewiolowe; aromat.

100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 10 kcal, w tym:

  • 1,5 g białka
  • 0 g tłuszczu
  • 0,9 g węglowodanów
  • 0,02 g soli.

Plusy: świetne smaki, idealny produkt dla osób dbających o swoją sylwetkę, galaretka ma ładny zapach, nie posiada cukru, bardzo mało kalorii, co sprawia, że mogą być ciekawym, codziennym deserem, stosunkowo dużo białka.

Minusy: cena, choć jest adekwatna do jakości, nie jest to produkt ogólnodostępny, do zakupienia tylko w sklepach internetowych.

Wniosek

Czy to będąc na redukcji czy diecie masowej, warto umilać sobie życie. Producenci, jak widać, wychodzą naszym oczekiwaniom naprzeciw i można dzięki temu skomponować coś dla siebie.

W moim odczuciu najlepsze są galaretki z firmy ALLNUTRITION, wszystkie trzy dostępne smaki są bardzo ciekawe, aromatyczne, szybko tężeją, idealnie pasują do deserów z owocami, takimi jak banan oraz startą gorzką czekoladą i dodatkiem startej skórki z pomarańczy. Ponadto produkty te mają bardzo czysty skład, bez obaw używać ich można na co dzień. Pozostałe produkty w smaku nie wypadają najgorzej, niektóre nawet całkiem ciekawe, ale jest mimo wszystko spory udział cukru, co sprawia, że to może zaburzyć nasz bilans kaloryczny.

Podsumowanie

Kolejny raz firma ALLNUTRITION dowodzi, że zależy jej na konsumentach. Produkty takie jak te po prostu ułatwiają i umilają życie, a szczególnie życie na redukcji. Super smak w połączeniu z ciekawym składem, to strzał w dziesiątkę. Galaretki te jak najbardziej mogą być bazą ciasta biszkoptowego, w połączeniu z mleczkiem kokosowym i wiórkami kokosowymi stanowić mogą wspaniałą przekąskę na imprezę. Na pewno warto ich spróbować!

A Ty? Masz już swoją ulubioną?

Komentarze (3)
Arthass

Galaretki są spoko jako przekąska, podobnie jak kisiele. Unikam jedynie tych z dodatkiem niesławnej koszenily i soków glukozowo-fruktozowych. Lubiłem galaretki truskawkowe, ale w prawie każdej jest koszenila...

0
gokuson

kwas karminowy nie jest barwnikiem naturalnym?

0
blue_hope

koszelina z tego co wiem, nie jest toksyczna, a zanieczyszczenia, które w barwniku są zawarte (nie sam kwas).

0