SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    antyutleniacze E 300 nieszkodliwy (witamina C, kwas askorbinowy) E 301 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu askorbinowego) E 302 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu askorbinowego) E 304 nieszkodliwy (kwas palmitynowy) E 306 nieszkodliwy (witamina E) E 307 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy) E 308 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy) E 309 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy) E 310 powoduje wysypki (galusan propylowy) E 311 powoduje wysypki (galusan octylowy) E 312 powoduje wysypki (galusan dodecylowy) E 320 zwiększa poziom cholesterolu zabroniony (butylohydroxyaminol - BHA) E 321 zwiększa poziom cholesterolu, rakotwórczy zabroniony (butylohydroxytolumen - BHT) E 322 nieszkodirwy (lecytyna) E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego) E 326 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu mlekowego) E 327 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego) E 330 rakotwórczy (kwas cytrynowy) E 331 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu cytrynowego) E 332 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu cytrynowego) E 333 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu cytrynowego) E 335 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu winowego) E 336 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu winowego) E 337 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu winowego) E 338 zakłóca trawienie (kwas ortofosforowy) E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego) E 340 zakłóca trawienie (sól potasowa kwasu ortofosforoweg) E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/1/2004 7:24:10 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Rusza produkcja mleka zapobiegającego zawałom Produkcja mleka wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które spożywane regularnie zapobiega wielu chorobom, m.in. zawałom, ruszy w Spółdzielni Mleczarskiej "Sudowia" z Suwałk (woj. podlaskie). Będzie to pierwszy tego typu produkt w Polsce. Dotychczas podobne mleko z dodatkiem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 było dostępne na rynku amerykańskim i japońskim, a od niedawna - również w Niemczech. Kwasy tłuszczowe omega-3 występują prawie wyłącznie w tłuszczu ryb morskich. Używane w mleku z Suwałk będą pochodzić z ryb atlantyckich, ale mleko z tym dodatkiem nie posiada w ogóle smaku ani woni ryb. Kwasy te obniżają ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Korzystnie zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu, tj. LDL, a podwyższają zawartość dobrego, czyli HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Kwasy wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki oka. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci. Dodane witaminy A, C i E mają działanie ochronne wobec kwasów tłuszczowych omega-3 i poprawiają ich wchłanianie w organizmie. Poza tym wzmacniają system odpornościowy i zmniejszają poziom wolnych rodników - bardzo szkodliwych dla organizmu. Patent na użycie kwasów tłuszczowych omega-3 w mleku pochodzi z 2002 roku, a jego właścicielem jest Instytut Mleczarstwa w Warszawie. W tej chwili Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" ma wyłączność na jego stosowanie. W Europie znane są dwa patenty, które umożliwiają dodawanie kwasów omega-3 do żywności. Suwalska spółdzielnia przez rok przygotowywała się do wprowadzenia produktu na polski rynek. Na razie głównymi odbiorcami modyfikowanego mleka będą sklepy i hurtownie ze Śląska i Suwalszczyzny. Prezes "Sudowii" Bożena Dobrzyń poinformowała w piątek PAP, że pierwsza partia mleka trafi na rynek w końcu czerwca, gdyż tydzień będzie trwało zakończenie jego procesu produkcyjnego.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/22/2004 6:17:57 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witaminy mogą hamować rozwój AIDS Preparaty witaminowe mogą spowalniać rozwój infekcji spowodowanej wirusem HIV - zaobserwowali lekarze z USA. Wyniki zamieszcza najnowszy numer pisma "New England Journal of Medicine". Zdaniem autorów badań, ich praca rodzi nadzieję, że dzięki witaminom mieszkańcy biedniejszych krajów będą mogli odwlec sięganie po - znacznie droższe - leki przeciwwirusowe. Badania, które przeprowadził zespół z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Harvarda w Bostonie, objęły ponad tysiąc ciężarnych kobiet z Tanzanii. Wszystkie były zakażone HIV. Badacze zaobserwowali, że - w porównaniu z grupy kontrolną - pacjentki, które przez blisko 5 lat zażywały codziennie witaminy B, C i E, były o 50 proc. mniej narażone na to, że infekcja przerodzi się u nich w pełnoobjawowy AIDS (czyli zespół nabytego niedoboru odporności) . Okazało się, że we krwi tych kobiet było znacznie mniej cząstek wirusa, natomiast liczba komórek odporności pomocnych w walce z wirusem jest wyższa niż w grupie kontrolnej. Jak podkreślają badacze, dawka witamin, jakie podawano tym kobietom była 6-krotnie wyższa od zalecanej w USA. Zdaniem prowadzącego badania, Wafaie Fawzi'ego, wyniki tych eksperymentów mogą mieć największe znaczenie dla pacjentów z biednych krajów, gdzie panuje powszechne niedożywienie. Pacjenci ci we wczesnych stadiach infekcji HIV powinni przyjmować preparaty wielowitaminowe , uważa badacz. Ta terapia jest prosta i tania. Jej całkowity koszt to ok. 15 dolarów rocznie. Mogłaby natomiast opóźnić postępy choroby i moment, w którym pacjent wymaga podania drogich leków przeciwwirusowych. Leki te są wprawdzie bardziej skuteczne, ale ich roczny koszt dla jednego pacjenta wynosi 300-400 dolarów, a ponadto z powodu silnych działań ubocznych podaje się je jedynie pacjentom, u których doszło do nasilenia choroby. Autorzy pracy podkreślają, że preparaty witaminowe nie mogą być traktowane jako substytut terapii przeciwwirusowej, zwłaszcza, że nie wszystkie witaminy mają korzystny wpływ na przebieg infekcji HIV. Wafaie zaobserwował na przykład, że podawanie witaminy A może osłabiać działanie preparatów witaminowych. Na razie badacze nie potrafią wyjaśnić, w jaki dokładnie sposób witaminy spowalniają rozwój infekcji. Najbardziej prawdopodobna jest hipoteza,, że likwidując niedobory witamin wzmacniają one układ odporności. Naukowcy od dawna już podejrzewali, że zakażenie wirusem HIV może przebiegać znacznie ciężej u pacjentów niedożywionych lub z niedoborem konkretnego składnika . Pod koniec roku 2003 statystyki odnotowały 40 mln osób zakażonych HIV. Większość pochodzi z biednych krajów Afryki i Azji. Terapii przeciwwirusowej wymaga 6 mln osób, ale z powodu wysokich cen i trudności z dystrybucją leków w krajach biednych otrzymuje je jedynie 8 procent spośród nich.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/3/2004 6:26:02 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    ZIMNA WODA Duże ilości wody wypijane w ciągu dnia pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i oczyszczają organizm z toksyn. 8 szklanek schłodzonej wody do ok. 4 st. C, pomaga spalić 200 kalorii, czyli tyle, ile osoba o wadze 75 kg spala w trakcie 20 min. Biegu. Ilość spalanych kalorii zwiększa się od momentu, kiedy przyspiesza metabolizm organizmu w celu podgrzania wody do temp ciała. Jednak nie zaleca się picia zimnej wody w trakcie posiłków, ponieważ rozcieńcza ona enzymy trawienne zmniejszając siłę ich działania. NIEŁĄCZENIE CZY LICZENIE KALORII ? Co roku lato przynosi nowe diety i pomysły na zrzucenie zbędnych kilogramów – przecież każdy chciałby się dobrze prezentować w stroju plażowym. W większości przypadków pomysły te są oparte na metodzie niełączenia produktów lub żmudnego liczenia kalorii. Czy metody te są bezpieczne i skuteczne? Zacznijmy od metody niełączenia produktów. Większość "diet" zaleca aby unikać łączenia produktów węglowodanowych z produktami tłuszczowymi. Oparte jest to na przekonaniu, że nasz organizm inaczej trawi białko, inaczej tłuszcze, a jeszcze inaczej węglowodany. Jeśli więc grupy tych produktów spożywamy jednocześnie, to efektywność trawienia i spalania spada. Niełączenie produktów nie ma jednak naukowego uzasadnienia, bo enzymy w sokach trawiennych wydzielają się jednocześnie. Na pierwszy rzut oka diety te nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia, ale po głębszym zastanowieniu można dojść do wniosku, że metoda ta jest uciążliwa, co sprawia, że może ona być mało skuteczna. Ponadto po pewnym czasie następuje samorzutne zaniechanie kontynuowania jej, ze względu konieczność trzymania się ścisłych reguł – a tego większość z nas po prostu nie lubi. Kolejną metodą pojawiającą się corocznie przed wakacjami jest żmudne liczenie kalorii. Metoda ta polega na analizowaniu składu potraw pod kątem wartości energetycznej. Jednak większość "użytkowników" tej metody nie sprawdza procentowego udziału białka, tłuszczu i węglowodanów w każdym ze spożywanych posiłków. Zazwyczaj ograniczamy się do policzenia ogólnej ilości kalorii w potrawie. A stąd już tylko krok do prawdziwej obsesji (a w skrajnych przypadkach może się skończyć anoreksją). Drastyczne ograniczenie ilości dostarczanej energii a ponadto mało aktywny tryb życia najczęściej prowadzą do odwrotnych skutków niż zamierzone. .W czasie niewystarczającego pokrycia zapotrzebowania energetycznego spada podstawowa przemiana materii a co za tym idzie nie następuje redukcja tkanki tłuszczowej (tak, tak, tłuszczyk jest przecież substancją zapasową, z którą nasz organizm nie rozstanie się bez walki). W takim razie, czy istnieje metoda, która jest skuteczna i bezpieczna, a ponadto lekka, łatwa i przyjemna? I tu mam radosną niespodziankę – JEST. Co prawda musimy nastawić się na powolny, ale stały (a co najważniejsze trwały) ubytek tkanki tłuszczowej. Cóż to za dieta? Prawdziwą tajemnicą sukcesu jest dieta skomponowana przez specjalistę – w tym przypadku nie trzeba się martwić o pokrycie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze. Odpada również liczenie kalorii – tym zajmie się specjalista, który nie tylko policzy kalorie, ale zadba również o to by dieta była dostosowana do Państwa możliwości finansowych, upodobań smakowych, a także, co jest równie ważne, o to by dieta była urozmaicona. Agnieszka Polatyńska - dietetyk MLEKO – NIEZBĘDNY SKŁADNIK DIETY CZY "BIAŁA ŚMIERĆ"? Mleko to wydzielina gruczołów mlecznych ssaków, zawierająca 80 – 90% wody i 10 – 20% suchej masy, na którą składają się białko, tłuszcz, laktoza i sole mineralne. Białka stanowią jeden z głównych składników odżywczych mleka. Najważniejszym z nich jest kazeina, której wartość biologiczna dorównuje białku mięsa, a znacznie przewyższa wartość białek roślinnych – szklanka mleka pokrywa ok. 25% dziennego zapotrzebowania na większość aminokwasów egzogennych – tzn. takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Ponadto do białek mleka zaliczamy również immunoglobuliny, zwiększające odporność organizmu. Przeciwnicy tego napoju mogą powiedzieć, że białko mleka ma swoją złą stronę, jaką jest wywoływanie reakcji alergicznych. Jednak alergia pojawia się głównie u niemowląt, u których za wcześnie wprowadzono do diety niemodyfikowane mleko. W tłuszczu mleka znajduje się ok. 500 różnych kwasów tłuszczowych (w znacznych ilościach występuje 12 – 15), są to zarówno nasycone kwasy tłuszczowe, jak również korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadające za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto tłuszcz mleczny jest nośnikiem witamin A,D i E, dlatego najbardziej optymalne jest spożywanie mleka o zawartości tłuszczu 1,5 – 2%, gdyż w ten sposób nie pozbawiamy organizmu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a jednocześnie nie dostarczamy zbędnej energii. Podstawowym cukrem mleka jest laktoza. Jest to czynnik ułatwiający wchłanianie wapnia do krwi. Jednak niektóre osoby mogą odczuwać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu mleka. Dzieje się tak dlatego, że występuje u nich niedobór enzymu rozkładającego laktozę. W takim razie, czy takie osoby powinny zrezygnować z produktów mlecznych? W żadnym wypadku. W przypadku wystąpienia biegunki, wzdęć lub bólu brzucha po spożyciu mleka, osoby takie powinny zastąpić słodkie mleko, fermentowanymi produktami mlecznymi – w procesie fermentacji mlekowej większość laktozy została rozłożona, a więc dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego ustępują. Zdecydowanie polecam wszystkie jogurty, kefiry i maślanki (uwaga dla osób dbających o linię – wybierajcie jedynie naturalne bez cukru, ewentualnie słodzone aspartamem). Mleko i jego przetwory stanowią najważniejsze źródło wapnia (o dużej biodostępności) w diecie. Wapń jest niezbędny w procesach tworzenia i odtwarzania kości, jednocześnie jest aktywatorem wielu reakcji enzymatycznych. Brak lub niedobór tego pierwiastka w diecie może m.in. doprowadzić do krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Mleko stanowi doskonałe źródło dobrej jakości białka i soli mineralnych w odpowiednich proporcjach oraz unikalnego węglowodanu – laktozy, będącego źródłem energii dla bakterii jelitowych.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/15/2004 3:00:40 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Czynniki ryzyka w chorobach serca i układu krążenia Niesława cholesterolu Świat już wie, że cholesterol nie jest taki zły. Niestety większość naszych polskich lekarzy jeszcze tego nie wie, albo nie chce wiedzieć i w dalszym ciągu stosuje u pacjentów z arteriosklerozą (miażdżycą) niebezpieczne dla organizmu leki farmaceutyczne zbijające poziom cholesterolu we krwi. Światowe osiągnięcia w zakresie profilaktyki chorób serca i układu krążenia wykazują, że wysoki poziom tzw. "złego" cholesterolu nie jest bezpośrednim czynnikiem ryzyka. Niektórzy z naukowców wątpią nawet, w jakikolwiek związek między stanem zdrowia pacjenta a ilością "złego" cholesterolu we krwi. Ponadto przypuszcza się, że obniżanie poziomu cholesterolu we krwi środkami farmakologicznymi przyczynia się do rozwoju raka, a na pewno wiadomo już, że niektóre ze stosowanych lekarstw antycholesterolowych znacznie obniżają wydajność układu odpornościowego. Naukowcy zajmujący się problemem i publikujący swoje opracowania w naukowym periodyku "Lancet" zauważyli, ze w przypadku osób powyżej 85 roku życia wysoki poziom cholesterolu wróży długowieczność, podczas gdy niski poziom cholesterolu w tym wieku zmniejsza szansę na przeżycie kolejnych lat. Dzisiaj wiadomo, że niskie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka. Cholesterol jest nam między innymi potrzebny do produkcji hormonów, w tym hormonu szczęścia - serotoniny. Niski poziom cholesterolu objawia się skłonnością do depresji, podwyższonym o 100% wskaźnikiem samobójstw, agresją. Prawda o czynnikach ryzyka w chorobach serca i układu krążenia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadza na całym świecie badania na ofiarach ostrego udaru mózgu. W ich wyniku wykazano, że ponad 50% zawałów i udarów mózgu nie zostało spowodowanych przez dotychczas uznawane czynniki ryzyka, np.: wysoki poziom złego cholesterolu, alkohol, palenie tytoniu. Opracowano zestaw ok. 200 nowych czynników ryzyka, wśród których na czołowym miejscu znajdują się m.in.: 1. Dieta (dieta śródziemnomorska może o połowę zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby krążenia, choć bogata jest w tłuszcze i alkohol, zobacz: paradoks francuski): a. niedobór oraz niewłaściwa proporcja kwasów tłuszczowych Omega-3 względem Omega-6, b. zachwiana równowaga między utleniaczami (wolnymi rodnikami) i przeciwutleniaczami (kwasy Omega-3 mogą odbudować szkody powstałe w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego), c. nadmiar węglowodanów prostych w diecie, które odkładają się w tkance tłuszczowej w formie trójglicerydów, a których wysokie stężenie we krwi może uszkadzać naczynia krwionośne. 2. Brak ruchu i wysiłku fizycznego. 3. Stres w nadmiarze, stany ciągłego napięcia (wg naukowców półgodzinna drzemka w ciągu dnia zmniejsza ryzyko zawału serca o 30%, a godzinna drzemka nawet o 50%). 4. Cukrzyca (insulina może uszkadzać naczynia krwionośne, co sprzyja rozwojowi arteriosklerozy). 5. Stałe nadciśnienie (hipertonia) w zakresie 140-160/85-95 (zauważono, że hipertonii towarzyszy niski poziom kwasów Omega-3 u pacjenta, terapie prowadzone w oparciu o dostarczanie Omega-3 pacjentom z nadciśnieniem okazują się bardzo skuteczne). 6. Palenie tytoniu jest w dalszym ciągu uznawane za poważny czynnik chorobotwórczy, aczkolwiek, jak wykazują badania amerykańskie prowadzone na Hawajach regularny wysiłek fizyczny oraz dieta bogata w warzywa (witaminy) i ryby (kwasy Omega-3) w sposób drastyczny obniżają ryzyko palaczy. 7. Alkohol zachował dość wysoką pozycję w rankingu czynników ryzyka chorób wątroby i nowotworów, jednakże niewielkie spożycie wina i szampana może bardzo dobroczynnie wpływać na pacjentów z chorobami układu krążenia. Nie określono do tej pory bezpiecznej ilości spożywanego alkoholu (zobacz: paradoks francuski). 8. Bakterie. Obecnie prowadzi się badania nad ewentualnym zagrożeniem ze strony bakterii, które pojawiają się w sporadycznych przypadkach zmian miażdżycowych. Podejrzewa się, że niedobór kwasów Omega-3 i witamin powoduje stany zapalne w naczyniach krwionośnych, co przyczynia się do nadmiernego rozwoju bakterii.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/15/2004 3:04:56 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Uwaga na margaryny i transizomery Niezdrowe tłuszcze spożywcze Pani dr Budwig - biochemik, światowej sławy autorytet w dziedzinie tłuszczów - już na początku lat 50-tych próbowała ogłosić światu, jak niebezpieczne jest spożywanie przetworzonych tłuszczów spożywczych. Niestety wpływowa finansjera skutecznie blokowała rozprzestrzenianie się jej odkryć mimo faktu, że pani dr misję swą wypełniała oficjalnie jako przedstawiciel rządu niemieckiego ds. badań nad wpływem produkowanej na masową skalę żywności oraz lekarstw na zdrowie człowieka. Na szczęście wysiłkami dr Budwig wkrótce przejęli się inni światowi uczeni, którzy zainspirowani jej pracą badawczą, zaczęli prowadzić własne badania. I tak, dzisiaj, już wszyscy eksperci od tłuszczów i ich wpływu na zdrowie i życie człowieka biją na alarm, a ich przesłanie brzmi: TRZYMAJMY SIĘ Z DALEKA OD TŁUSZCZÓW SZTUCZNIE UTWARDZANYCH! Do tej grupy tłuszczów spożywczych należą przede wszystkim margaryny oraz takie produkty jak: majonezy spożywcze (nie wszystkie, trzeba sprawdzać etykiety produktów!), sosy sałatkowe, popularnie zwane dressingami. Istotą całego zła są transizomery (uwaga! producenci tłuszczów oraz przetworzonej żywności nie wykazują na etykietach rzeczywistej ilości poddanych procesowi uwodorowania tłuszczów!) Jak i dlaczego produkuje się transizomery Utwardzane tłuszcze spożywcze powstają w procesie uwodorowania. Uwodorowanie polega na poddawaniu substancji (w tym przypadku wielonienasyconych zdrowych i pożądanych w naszej diecie kwasów tłuszczowych) działaniu wodoru w postaci gazowej pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (120-210 °C tj. 248-410 °F). Aby zaszła reakcja chemiczna konieczne jest wprowadzanie katalizatora, jakim jest nikiel. W wyniku zachodzących reakcji, nienasycone wiązania między atomami węgla są w całości albo tylko w części zamieniane na nasycone. Dzieje się tak dlatego, ponieważ atomy węgla w miejscu podwójnych lub potrójnych wiązań przyłączają atomy wodoru. Dzięki temu wielonienasycony kwas tłuszczowy staje się albo mniej wielonienasyconym, albo zupełnie nasyconym kwasem tłuszczowym. A im bardziej nasycony kwas, tym bardziej utwardzona przyjmuje postać i tym mniej podatny jest na utlenianie, które w końcu doprowadza do zupełnego zjełczenia tłuszczu. I w tym tkwi interes firm produkujących żywność: - po pierwsze, chcą sprostać wymaganiom konsumentów przyzwyczajonych do spożywania twardego smarownego tłuszczu, jakim jest masło (wielka kampania antycholesterolowa wspierana przez znakomite skądinąd autorytety, jaka przez ostatnie lata była prowadzona przez środowisko medyczne skutecznie wyparła z wielu domów masło na rzecz margaryn, tymczasem zaś najnowsze badania naukowe rehabilitują masło i cholesterol) - po drugie, aby m.in. obniżyć koszty transportu i magazynowania muszą jak najskuteczniej przedłużyć trwałość produktu, a to można uzyskać jedynie przez chemiczną przemianę tłuszczów. Tylko, o czym się już konsumentowi nie mówi, z pierwotnych składników, zachwalanych pod względem wielkich wartości odżywczych, mało co zostaje. Zagrożenie ze strony transizomerów W przypadku ciągłych niedoborów Omega-3 organizm stara się zastępować je dostępnymi mu tłuszczami. I tu istnieje poważne zagrożenie ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spożywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartościowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadają się w temacie zdrowej diety. Otóż procesy uwodorniania, jakimi te pierwotnie zdrowe tłuszcze są poddawane, aby spełnić wymagania rynku (odpowiednia smarowność, przedłużony termin trwałości produktu) powodują zamianę tłuszczy nienasyconych na częściowo uwodorowane, które nazywamy transizomerami albo tłuszczami trans albo zupełnie uwodorowane, czyli tłuszcze nasycone. Chemiczna postać transizomerów różni się od pierwotnych składników na pierwszy rzut oka bardzo niewiele (zmienia się jedynie ilość i ewentualnie miejsce występowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich właściwości chemiczne są inne: transizomery są twardsze i nie wchodzą już tak łatwo w reakcje utleniania, nadają się więc do smażenia i leżenia na półkach sklepowych przez bardzo długi czas. Ich właściwości elektryczne oraz budowa przestrzenna również ulegają zmianie. Z punktu widzenia biochemicznego, są one bardzo niebezpieczne dla zdrowia - nie występują w przyrodzie, nasz organizm nie posiada o nich żadnych informacji, w związku z czym błędnie je wykorzystuje. I tak na przykład u uczącego się dziecka, do prawidłowego rozwoju neuronów, konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów Omega-3, aby wyprodukowany z nich DHA wykorzystać do budowy synaps neuronowych. DHA charakteryzuje się prostym przestrzennie łańcuchem węglowym. Gdy brakuje go, organizm wykorzystuje transizomery. Ale ich postać przestrzenna jest skręcona. Powstające z nich synapsy - po pierwsze - tworzą się dłużej, a po drugie - nie funkcjonują prawidłowo. W wyniku tego, dziecko ma nie tylko problemy z nauką i pamięcią, ale i z zachowaniem (zespół ADHD).

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/15/2004 3:05:12 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Kwiaty hibiskusa dobre na serce Wyciąg z kwiatów hibiskusa może mieć tak samo dobry wpływ na serce, jak herbata czy czerwone wino - wskazują wyniki naukowców z Tajwanu, które zamieszcza pismo "Journal of the Science of Food and Agriculture". Badacze z Akademii Medycznej Chung Shan na Tajwanie przeprowadzili doświadczenia na szczurach, które były na diecie o dużej zawartości cholesterolu. Część zwierząt otrzymywała dodatkowo wyciąg z kwiatów hibiskusa (z gatunku Hibiscus sabdariffa) w różnych stężeniach. W ramach kontroli jedna grupa była karmiona tradycyjnie. Po 12 tygodniach przeprowadzono badania próbek krwi szczurów. Okazało się, że wyciąg z hibiskusa znacznie obniżył poziom cholesterolu w surowicy krwi oraz skutecznie chronił cząsteczki "złego" cholesterolu (tzw. lipoproteiny niskiej gęstości - LDL) przed procesem utlenienia, który sprzyja miażdżycy naczyń. Zdaniem autorów pracy, ich wyniki wskazują, że wyciąg z kwiatu hibiskusa może zapobiegać odkładaniu złogów cholesterolu w naczyniach i dzięki temu odgrywać ważną rolę w prewencji, a nawet leczeniu wielu schorzeń układu krążenia. Jak uważają badacze, te własności kwiat hibiskusa zawdzięcza, podobnie jak czerwone wino i herbata, dużej zawartości przeciwutleniaczy z grupy flawonoidów. Hibiskus sabdariffa (inaczej malwa sudańska) jest stosowany w medycynie ludowej wielu krajów do leczenia nadciśnienia i chorób wątroby. Stanowi też popularny składnik herbatek owocowych. Jest bogatym źródłem witaminy C.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/16/2004 4:14:36 PM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Przeciwutleniacze nie chronią przed rakiem układu pokarmowego Preparaty witaminowe o działaniu przeciwutleniaczy nie są skuteczne w prewencji raka układu pokarmowego - wskazują analizy badaczy z Serbii i Czarnogóry. Wyniki publikuje najnowszy numer "Lancet". Jak przypominają autorzy, cząsteczki o działaniu silnie utleniającym - tzw. wolne rodniki, sprzyjają mutacjom genetycznym i przez to są od dawna podejrzewane o udział w rozwoju procesów nowotworowych. Dlatego pojawiła się koncepcja, że przeciwutleniacze, które możemy sobie dostarczyć do organizmu wraz z pokarmem lub w postaci preparatów, mogą odgrywać ważną rolę w prewencji raka. Wyniki badań na ten temat są jednak sprzeczne, a niektóre wskazują nawet, że preparaty z przeciwutleniaczami mogą wywierać na nasze zdrowie niekorzystny wpływ. Zespół Gorana Bjelakovica Z Uniwersytetu w Nis w Serbii przeanalizowali wyniki 14 badań, które sprawdzały skuteczność witaminowych przeciwutleniaczy w zapobieganiu raka układu pokarmowego. Ogólnie wzięło w nich udział około 170 tys. pacjentów. Jak zauważyli badacze, w porównaniu z placebo preparaty z witaminami o działaniu przeciwutleniaczy, jak witamina A, C, E i beta-karoten (prekursor witaminy A), nie obniżały ryzyka rozwoju raka przełyku, żołądka, jelita grubego i odbytu, trzustki czy wątroby. Podobnie było z selenem podawanym osobno lub łącznie z witaminami. Pozytywny wpływ tego minerału zaobserwowano jedynie w 4 badaniach, ale zdaniem autorów, mogło to być spowodowane jakimiś błędami. Badaczy zaskoczył natomiast fakt, że w połowie z analizowanych badań osoby zażywające przeciwutleniaczy miały wyższe o 6 proc. ryzyko zgonu z różnych przyczyn w porównaniu z osobami z grup kontrolnych. Wprawdzie ryzyko to nie jest duże, jeśli jednak przełożyć je na liczbę pacjentów, to na każdy milion osób stosujących preparaty, 9 tys. może umrzeć przedwcześnie, komentują autorzy. Wyraźnie podwyższone ryzyko zgonu było związane zwłaszcza ze stosowaniem kombinacji beta-karotenu i witaminy A (30 proc. wzrost ryzyka) lub beta-karotenu i witaminy E (wzrost o 10 proc.). "Nie udało nam się znaleźć żadnych dowodów na to, że preparaty z przeciwutleniaczami mogą zapobiegać rakowi różnych odcinków przewodu pokarmowego. Wydaje się za to, że podnoszą ogólne ryzyko zgonu pacjenta" - komentuje dr Bjelakovic. Badacz zaznacza jednocześnie, że wyniki jego zespołu powinny być traktowane jako wstępne. W komentarzu odredakcyjnym dr David Forman z Uniwersytetu w Leeds podkreśla natomiast potrzebę dalszych badań nad bezpieczeństwem stosowania witamin, zwłaszcza tych, których korzystny wpływ na zdrowie dokumentują liczne badania.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/4/2004 8:29:04 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jedzenie czerwonego mięsa może wpływać na reumatyzm Jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów - informuje pismo "Arthritis & Rheumatism". Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba zapalna układu odpornościowego. Wiadomo, że jest związana z kombinacją czynników genetycznych i środowiskowych. Około 40 proc. ryzyka zależy od stylu życia. Szkodliwa rola papierosów jest dowiedziona, natomiast co do odżywiania nie ma takiej jasności. Wyniki badań sugerują, że dobrze jest jeść ryby, a źle pić kawę, natomiast umiarkowane spożycie alkoholu chroni kobiety. Jednak wciąż nie ma na to jednoznacznych dowodów. Ostatnio zespół brytyjskich naukowców z University of Manchester odkrył, że dieta pozbawiona owoców, zwłaszcza bogatych w witaminę C, trzykrotnie zwiększa ryzyko poprzedzających zapalenie reumatoidalne zmian zapalnych w stawach. Wyniki dalszych badań sugerują, że zapaleniu reumatoidalnemu sprzyja obfite spożywanie czerwonego mięsa. Spośród 25 000 mężczyzn i kobiet między 45. a 75. rokiem życia biorących udział w programie badań zdrowotnych, u 88 rozpoznano reumatoidalne zapalenie stawów, trwające od co najmniej dwóch lat. W porównaniu z grupą kontrolną i przy uwzględnieniu innych czynników ryzyka, okazało się, że osoby spożywające szczególnie dużo czerwonego mięsa, były dwukrotnie bardziej zagrożone reumatoidalnym zapaleniem stawów. Nie wiadomo na razie, czy mięso wywołuje chorobę, czy też osoby szczególnie zagrożone chorobą bardziej lubią zjeść coś konkretnego.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/4/2004 7:50:58 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych niebezpieczne dla zdrowia Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku, który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak alzheimer czy parkinson - ostrzegają amerykańscy naukowcy. Dotyczy to m.in. olejów słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego. Wyniki badań, o których informuje serwis internetowy "EurekAlert", potwierdzają też dotychczasowe przekonanie o szkodliwości wielokrotnego używania tej samej porcji oleju roślinnego do smażenia. Okazuje się bowiem, że za każdym razem gromadzą się w nim większe ilości toksyny. Chodzi tu o związek nazywany w skrócie HNE (4-hydroksy-trans-2- nonenal), który powstaje w procesie utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas linolowy). Ich najbogatszym źródłem są olej kukurydziany, słonecznikowy i sojowy. Dlatego specjaliści w zakresie żywienia od pewnego czasu polecają stosować te oleje przede wszystkim na surowo. Do smażenia najlepiej nadaje się oliwa z oliwek lub ewentualnie olej rzepakowy, które zawierają większe ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak zaobserwowali naukowcy z Uniwersytetu Stanu Minnesota HNE może powstawać już po półgodzinnym smażeniu (w temp. ponad 180 st. C) na oleju słonecznikowym, sojowym czy kukurydzianym. Co więcej, w smażonym jedzeniu toksyna gromadzi się w podobnym stężeniu jak w oleju. Badacze wykazali też, że w oleju sojowym pod wpływem wysokiej temperatury powstają dodatkowo trzy toksyny spokrewnione z HNE (znane jako HHE, HOE i HDE). "HNE jest łatwo przyswajalny z diety i znany ze swojego toksycznego działania" - komentuje kierująca badaniami prof. A. Saari Csallany, specjalistka w dziedzinie chemii żywności. W organizmie człowieka HNE sprzyja powstawaniu wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają białka, DNA i inne cząsteczki potrzebne komórkom do życia i są uważane za istotną przyczynę starzenia, chorób serca, nowotworów oraz chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. W przyszłości zespół prof. Csallany zamierza sprawdzić, jaka minimalna temperatura oraz minimalny czas smażenia na olejach roślinnych wystarczą, by dochodziło do tworzenia HNE. Badacze zaprezentowali swoje wyniki w środę na dorocznym 96. spotkaniu amerykańskiego stowarzyszenia - American Oil Chemists Society w Salt Lake City.

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/9/2005 6:45:41 AM Liczba szacunów: 0
  • ciekawostki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    kometa jak problemy ze stawami to najlepiej glukozamine sobie kupić + witamine C i ewentualnie MSM luknij sobie tutaj http://www.sfd.pl/temat221627/

    Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/26/2005 7:11:27 AM Liczba szacunów: 0
  • Kondycja i szybkość

    Post
    Inne dyscypliny

    hehe może inaczej interesuje mnie ten plan http://www.sfd.pl/trening_sprinterski-t181056.html (1 strona plan podany przez użytkownika anferny) i tu są moje pytania bo nie kapuje pewnych kwestii: - podane jest wszystko po + więc wszystko robić odrazu czy robić malutkie przerwy???? - "2x100m lużno..." czyli jak??? wolniej od truchtu - "2x50m skip -A,B,C,półskip..." co to jest skip A, B, C, półskip???? - "4x25m wieloskok" co to jest wieloskok??? - "5 x20m(na maxa) z nabiegu 10metrowego" o co chodzi z tym nabiegiem???? - "Przerwy między odcinkami np. pierwszą a drugą 150m -3min ,a miedzy seriami np. 150-tki i 120-stki - 5min" tego całkowićie nie rozumiem, proszę o jaśniejsze objaśnienie to jest mi bardzo potrzebne, prosze udzielić mi odpowiedzi czekam pozd.

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2335 Data: 4/30/2007 11:11:42 AM Liczba szacunów: 0
  • Kondycja i szybkość

    Post
    Inne dyscypliny

    - 2x100 luzno - to ma byc chyba bieg wiec szybciej od truchtu, luzny bieg czyli nie na maxa i bez spinania sie - skip A,B,C - nie masz w-fu w szkole? (roznie ucza, ale mnie uczyli ze skip A to bieg z wysokim unoszeniem kolan, skip C bieg z udezaniem pietami o posladki, skip B to byl taki z dalekim wyrzutem nog do przodu, niektorzy mowil konski bieg czy jakos tak ) - wieloskoki, dynamiczne odbicia z nogi na noge z wysokim unoczeniem kolana po odbiciu - 20m z nabiegiem - zaczynasz od 10-cio metrowego nabiegu i dopiero wtedy zaczynasz, juz rozpedzony, liczyc 20-to metrowy odcinek na maxa - przerwy miedzy odcinkmi 150m masz robic po 3 min, i jak skonczysz biegac te kilka odcinkow masz robic odcinki 120m ale dopiero po 5 min przerwie, i znowu miedzy jedna 120 a druga 120 masz 3 min przerwy

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2335 Data: 4/30/2007 12:45:29 PM Liczba szacunów: 0
  • vena84 / DZIENNIK- palenie fatu, rzeźbienie

    Post
    Trening dla początkujących

    na szczęście suchego kuraka już nie ma,bo ostatniego zjadłam po treningu yea byłam na treningu niestety Zyrafki nie spotkałam na siłowni jakiś koleś stanął przede mną i tyłkiem mi zasłonił,że nie widziałam jak ćwiczę myślałam,że wstanę i mu zapodam ze sztangi między krocze a tak na marginesie wróciłam od dentysty i nie wiedziałam,że ząb ma 3kanały...teraz już wiem no i dopiero 1 mam zrobiony więc za 2tyg c.d DZISIEJSZY TRENING biceps + triceps (serie łączone) 3x12 1.uginanie sztangi stojąc 1.prostowanie ramion na wyciągu 2.uginanie ramienia w podporze o kolano 2.francuskie w siadzie sztangą 3.uginanie ramion ze sztangielkami z supinacją 3.pompki w podporze tyłem 2min twister + skłony z linką klęcząc 30 (łączone 3serie) Pierwszy raz od 2tyg robiłam jakieś ćwiczenia na brzuch,chyba już jest ok i mogę robić,bo nie odczułam żadnego nacisku w podbrzuszu

    Odpowiedzi: 2078 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/24/2009 7:58:20 PM Liczba szacunów: 0
  • Atak na Mase Xp+KA by Chamillion

    Post
    Odżywki i suplementy

    hehe spox. Tez tak czasem mam ] GrekuJUtro zmierze i wszytko bedzie jasne D O B R A N O C Lece w kime. Póki co na noc Twaróg+ oliwa i czekamy na paczke z sfd Zmieniony przez - Chamillion w dniu 2007-06-23 01:08:55

    Odpowiedzi: 213 Ilość wyświetleń: 6005 Data: 6/23/2007 1:03:54 AM Liczba szacunów: 0
  • Cykl Cypio+ bold słabe libido

    Post
    Doping

    Przetrenowanie raczej nie. Dobrze síę czuje,jest dobra regeneracja. Robie 5 treningów w tyg,mma plus siłka. Kortyzolu nin badałem ale daje wit c 1mg ed wiec powinien byc w normie. Kiedys libido masakra na 250mg cypío 1g wit c Zmieniony przez - LukasWlkp w dniu 2014-02-12 21:36:56

    Odpowiedzi: 28 Ilość wyświetleń: 2317 Data: 2/12/2014 9:35:06 PM Liczba szacunów: 0
  • Megasse - stosowal ktos ???

    Post
    Doping

    Kurnia jak ja lubię kopiować !!!!!!!!!!!!!!! Masz opis SKŁAD Substancja czynna: 1 ml zawiesiny zawiera 40 mg octanu megestrolu w formie zmikronizowanej. Substancje pomocnicze: kwas cytrynowy, syntetyczny i naturalny środek aromatyzujący (flavour, natural & artifical lemon-lime), glikol polietylenowy 1540, polisorbat 80, benzoesan sodu, dwuwodny cytrynian sodu, sacharoza, woda i guma ksantanowa. OPIS DZIAŁANIA Octan megestrolu jest syntetycznym progestagenem do podawania doustnego, który jest szeroko stosowany od ponad 20 lat jako środek przeciwnowotworowy w leczeniu nowotworów sutka i trzonu macicy. Znanym działaniem niepożądanym octanu megestrolu był przyrost masy ciała, będący raczej wynikiem zwiększonego łaknienia niż zatrzymania płynów w organizmie. To klinicznie korzystne działanie preparatu zostało aktualnie potwierdzone w leczeniu braku łaknienia (anoreksja) oraz utraty masy ciała, towarzyszących zespołowi nabytego niedoboru odporności (AIDS) oraz chorobie nowotworowej. Celem zastosowania octanu megestrolu w tych wskazaniach przygotowano go w postaci zawiesiny doustnej, zawierającej 40 mg/ml, co ułatwia podawanie preparatu w dużych dawkach. Ocena stężeń octanu megestrolu w surowicy krwi zależy od stosowanych metod. Stężenie substancji czynnej zależy od procesu jelitowego i wątrobowego unieczynnienia leku, na który może wpływać: perystaltyka jelit, flora bakteryjna jelit, równoczesne podawanie antybiotyków, masa ciała, dieta i czynność wątroby. Metabolity stanowią około 5-8% podanej dawki octanu megestrolu. Lek wydalany jest głównie przez nerki (średnio około 66%) i z kałem (średnio około 20% podanej dawki). Pozostała część podanej dawki może być wydalana przez układ oddechowy oraz gromadzona w tkance tłuszczowej. WSKAZANIA Preparat Megace® w postaci zawiesiny wskazany jest w leczeniu braku łaknienia (anoreksji) lub utraty masy ciała będącej wynikiem choroby nowotworowej lub zespołu nabytego niedoboru odporności (AIDS). PRZECIWWSKAZANIA Preparat Megace® jest przeciwwskazany u pacjentów z nadwrażliwością na octan megestrolu w wywiadzie lub na jeden ze składników preparatu. Preparatu Megace® w postaci zawiesiny nie należy stosować u kobiet ciężarnych oraz w diagnostyce ciąży. OSTRZEŻENIA Preparat Megace® należy ostrożnie stosować u pacjentów z zakrzepowym zapaleniem żył w wywiadzie. U pacjentów z cukrzycą może wystąpić zwiększone zapotrzebowanie na insulinę. Podczas leczenia lub po odstawieniu preparatu Megace® opisywano kliniczne i laboratoryjne objawy łagodnego zahamowania czynności nadnerczy. W przypadku nagłego odstawienia leku należy uważnie obserwować pacjenta, szczególnie w kierunku takich objawów, jak: hipotonia, nudności, wymioty, zawroty głowy, czy osłabienie. STOSOWANIE LEKU PODCZAS CIĄŻY I KARMIENIA PIERSIĄ Preparatu Megace® nie należy podawać kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią. Badania wpływu na płodność i reprodukcję, w których stosowano duże dawki octanu megestrolu wykazały przemijający, feminizujący wpływ na niektóre płody szczurze płci męskiej. W kilku doniesieniach sugerowano związek między wewnątrzmaciczną ekspozycją na leki z grupy progestagenów w pierwszym trymestrze ciąży i nieprawidłowościami w układzie rozrodczym płodów płci męskiej i żeńskiej. Ryzyko spodziectwa u płodów płci męskiej może być około dwukrotnie większe w przypadku ekspozycji na leki z grupy progestagenów. Jeżeli pacjentka jest leczona preparatem Megace® w czasie pierwszych czterech miesięcy ciąży lub zajdzie w ciążę podczas leczenia tym preparatem, powinna być poinformowana o potencjalnym zagrożeniu dla płodu. Kobietom w wieku rozrodczym, należy zalecić zapobieganie ciąży podczas leczenia preparatem Megace®. Podczas leczenia preparatem Megace® należy przerwać karmienie piersią ze względu na potencjalne działania niepożądane, jakie mogą wystąpić u noworodka. WPŁYW NA ZDOLNOŚĆ KIEROWANIA POJAZDAMI MECHANICZNYMI Nie jest znany. ODDZIAŁYWANIE Z INNYMI LEKAMI (INTERAKCJE) Nie są znane potwierdzone interakcje między octanem megestrolu a innymi równocześnie stosowanymi lekami. DAWKOWANIE I SPOSÓB STOSOWANIA Dorośli: 400 -800 mg, doustnie, w pojedynczej dawce dobowej. Zaleca się kontynuowanie leczenia preparatem Megace® przez okres co najmniej dwóch miesięcy. Dzieci: Preparat Megace® nie jest zalecany do stosowania u dzieci. Pacjenci w podeszłym wieku: Brak konieczności dostosowania dawki leku. Przed podaniem zawiesinę należy dokładnie wymieszać. PRZEDAWKOWANIE W badaniach, w których preparat Megace® (octan megestrolu) stosowany był doustnie nawet w tak dużych dawkach jak 1600 mg/dobę nie opisywano ciężkich działań niepożądanych. Brak specyficznego antidotum w przypadku przedawkowania, dlatego też należy zastosować leczenie objawowe. DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE Główne działania niepożądane, występujące u pacjentów leczonych octanem megestrolu, zwłaszcza w dużych dawkach to przyrost masy ciała, który nie jest zwykle związany z zatrzymywaniem wody w organizmie, lecz jest wynikiem nasilonego łaknienia i przyjmowania większych ilości pożywienia. Działanie to jest podstawą stosowania octanu megestrolu u pacjentów z anoreksją lub utratą masy ciała. Inne opisywane sporadycznie działania niepożądane to: nudności, wymioty, obrzęki oraz krwawienia międzymiesiączkowe. W pojedynczych przypadkach donoszono u pacjentów przyjmujących octan megestrolu o występowaniu: duszności, niewydolności serca, nadciśnienia, uderzeń gorąca, zmian nastroju, twarzy owalnej, "księżycowatej", z objawami przekrwienia (cushingoidalnej), zaczerwienienia ogniskowego skóry (z lub bez towarzyszącej hiperkalcemii), hiperglikemii, łysienia i zespołu cieśni nadgarstka. Opisano również objawy zaburzeń zakrzepowo-zatorowych, łącznie z zakrzepowym zapaleniem żył i zatorem tętnicy płucnej (w niektórych przypadkach kończących się zgonem). Rzadko, podczas długotrwałego podawania octanu megestrolu występuje pokrzywka, przypuszczalna reakcja idiosynkrazji na lek. U pacjentów z zaawansowanym niehormonozależnym typem nowotworu, którzy otrzymywali octan megestrolu z powodu anoreksji i utraty masy ciała, zwykle występowały takie działania niepożądane, jak: duszność, nudności, obrzęki, ból, śpiączka i biegunka. W badaniach klinicznych u pacjentów z AIDS nie stwierdzono znamiennych statystycznie różnic w nasileniu działań niepożądanych między grupą otrzymującą lek, a grupą otrzymującą placebo. Opisano następujące działania niepożądane: biegunkę, impotencję, wysypkę, wzdęcia, osłabienie i ból. Z wyjątkiem impotencji, wszystkie opisane działania niepożądane występowały częściej u pacjentów otrzymujących placebo. Zaparcia i częste oddawanie moczu opisywano u pacjentów, którzy otrzymywali octan megestrolu w dużych dawkach. U pacjentów leczonych preparatem Megace® lub u których odstawiono lek, opisywano kliniczne i laboratoryjne objawy łagodnego zahamowania czynności nadnerczy. W przypadku nagłego odstawienia preparatu Megace® należy uważnie obserwować pacjenta. Przed zastosowaniem preparatu należy sprawdzić jego datę ważności podaną na opakowaniu. Nie należy stosować preparatu po upływie daty ważności. WARUNKI PRZECHOWYWANIA Lek należy przechowywać w temperaturze do 25°C. Lek przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. DOSTĘPNE OPAKOWANIA Preparat Megace® zawiesina do podawania doustnego, dostępny jest w butelkach polietylenowych zawierających 120, 240 i 480 ml zawiesiny. NUMER ŚWIADECTWA REJESTRACJI MZiOS 4376 WYTWÓRCA Bristol-Myers Squibb Company 2400 West Lloyd Expressway Evansville Indiana 47721 USA MIEJSCE WYTWARZANIA Squibb Industria Farmaceutica S.A. Grupo Bristol Myers Squibb c/ J.A. Clave 95-101 08950 Esplaques de Llobregat, Barcelona ESPANA Data sporządzenia ulotki: lipiec 1999 r. Grzegorz :) O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 2182 Data: 8/27/2003 6:48:19 PM Liczba szacunów: 0
  • Ułoży mi ktoś plan z pryriorytetem na ramiona?

    Post
    Trening dla początkujących

    Kiedyś ćwiczyłem rok czasu i nigdy nie miałem w ręce więcej niż 33.5cm stąd moje zmartwienia. Klata -85kg Martwy ciag - 130kg Siad - 80kg Wyciskanie żołnierskie 45kg Mój obcny trening Trening A: pon Plecy 1) martwy ciąg 3x 5 2) wiosło 3x 5 3) przyciąganie linki 3x 10 Biceps 1) uginanie hantelek siedzac 3x 12 2) wyciąg 3x 12 3) uginanie sztangi stojąc 3x 8 Barki Wznosy bokiem 3x 12 Żołnierskie wyciskanie 3x 8 Trening B sroda Klatka 1) wyciskanie poziomo 3x 6 2) wyciskanie na skosie 3x 8 3) rozpietki 3x 10 Triceps 1) dipy 3x 12 2) narciarz 3x 10 3) atlas 3x 12 Brzuch 1) brzuszki 3x 20 2) podciąganie kolan na drążku 3x 20 Trening C: piątek Uda 1) przysiady 3x 8 2)wykroki ze sztanga 3x 12 3) maszyna 3x 15 Łydy 1) wznosy na stopie 5 x 20 Super seria Biceps Uginanie hantelek 4x 15 + Triceps dipy 4x 12 Super seria Klata pompki 4x 20 + Wiosło 4x 10 Barki Wznosy bokiem 5 x 10 Brzuch Brzuszki 4 x 20 Niedziela A Wtorek B Czwartek C Itd. Zmieniony przez - KuramaP w dniu 2019-03-02 18:41:21

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 219 Data: 3/2/2019 6:38:51 PM Liczba szacunów: 0
  • DRASTYCZNY SPADEK ODPORNOŚCI - pomocy

    Post
    Odżywki i suplementy

    no tak było u mnie zupełnie żadnego działania niepożądanego nie odczułem a z lekkim bólem gardła bądz lekkim przeziębieniem dawki rzędu 3-4g na dobę dawały naprawdę sporą robotę nie wnikam w to jaką rolę odegrała tu psychika tzn wiara w to że wit. C pomoże a jaką sama wit C.

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 1012 Data: 8/8/2013 9:03:24 PM Liczba szacunów: 0
  • [headliner97] Dieta do oceny

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    Skład: mleko odtłuszczone, truskawski,syrop oligofruktozowy, aspartam, aromat bialko 2,2-2,4g/kg m.c. tluszcze 1-1,2g/kg m.c. reszta ww tak rozloz b/t/w :-)

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 1017 Data: 1/12/2014 2:30:30 PM Liczba szacunów: 0