SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Maciej Kazmierski Cf athelete dziennik treningowy

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    trening piatkowy : A: snatch ballanced 4x3 hang power sanatch + over head squat + press 6x(3+3+3) hang snatch 4x3 B: amrap 15 ' 2-4-6-8-10 hang squat snatch @ 50 kg toes to bar C: 20-15-10-5 over head squats 15-12-9-6 bar muscle ups D: 50_40_30_20_10 Russian Swing 32/24 kg 25-20-15-10-5 hr pushups E: nft 5 x 10 ghd situps + 15 kg 5 x 10 back extensions + 20-30 kg sobota : 12-9-6 squat cleans @ 80kg 30-20-10 hand stand pushups 100 situps 30 wallballshots 15 burpess to box jump 50 cm 30 wallballshots 10 burpess to box jump 60 cm 30 wallballshots 5 burpees to box jump 75 cm 100 situps niedziela rest day ............... poniedzialek : rano : Wysoki ciąg z nad kolan + rwanie z poniżej kolan na siad 5/1+2 80-85 kg Zarzut z poniżej kolan na wysoko 4/3 110kg Przysiady tył 4/3 160kg Wykroki ze sztanga 4 dł 50 kg po poludnie : WOD 6 RFT 6 HANG POWER CLEANS @ 70 KG 6 FRONT SQUATS @ 70 KG 6 BURPEES FACE TO BAR 5 x 12 ghd situps + 15 kg 8 back extensions + 30 kg WTOREK : 16:00 4x3 + pause front squats 5X2 push jerk 4x8 good mornings 4 x max ring push ups + ring rows wod : for time 80 double unders / 240 single 60 box jumps 60 cm 40 toes to bar 20 thrusters 60 kg SRODA : 3X10 GOOD MORNINGS 4X3 DEADLIFTS 85% 1 RM EMOM 16 ' 1- 5 D-BALL ( 50 KG ) 2- 15 CAL ROW 3- 10 RING DIPS 4- 10 CAL BIKE AMRAP 14; 1-2-3-4..... BENCH PRESS 90 KG 2-4-6-8 CHEST TO BAR PULLUPS CZWARTEK REST DAY PIATEK : Power & Speed 4 rounds 3 x High Box Jump 85-90% 1 PR 8 speed box jump over , 60 cm box , TaG 60 rest Run & Assault 10 Rounds 10 s Assault bike (max.speed) 200 m run speed-18-20 km/h -incline 4 60-90 s rest rest 5 min Run & Row 4 Rounds 400 m run speed-16-19 km/h -incline 2 60 s row 1:50 / ave 500 m Recovery Run 1200 m 11-12 km/h incline 2 tempo: 100 m w ciągu 30 sek Gymnastic strenght EMOM 12 min. 1 min. 3 Strict HSPU deficit 2 x 20 kg bumper 2 min. 6 Strict HSPU 3 min. 9 HSPU kipping rest 60 s 60 s max. Push Press 60 kg

    Odpowiedzi: 250 Ilość wyświetleń: 16337 Data: 10/20/2016 10:02:29 AM Liczba szacunów: 0
  • Maciej Kazmierski Cf athelete dziennik treningowy

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    Jeszcze duze braki ale stopniowo do przodu sie kierujemy . koncowka tygodnia zeszlego : piatek niestety przynmosuwo rest day " sobota : W.OD. 1A- AMRAP 6' 6 SQUAT SNATCH 50/40 30/20 6 BAR MU / C2B+PUSHUPS/PULLUP +PUSHUP/HRPU 4'REST 2A-AMRAP 6' 40 DOUBLE UNDERS /120 SINGLE UNDERS 20/10 HSPU 4'REST 3A-AMRAP 6' 10 RING DIPS 10 BURPEES BOX JUMPS 60/50CM 4'REST 4A-AMRAP 6' 10 T2B 20 WALLBALLS FIT STRONG & PROUD poniedzialek : ranna sesja siadow back squats 6x 5 + 5 sek pause @ 150 kg po poludniu : Row & ABB 1.6 km Run speed 12 km/h> 1000 m 1PR + 5 s + 20 s ABB (max.watt) rest 90 s 500 m 1:45 / ave 500 m + 30 s ABB (max.calories) rest 60 s 250 m 1:30 / ave 500 m + 40 s ABB (max.calories) rest 60 s 500 m 1:45 / ave 500 m + 30 s ABB (max.calories) rest 90 s 1000 m 1PR + 5 s + 20 s ABB (max.watt) 1.6 km Run speed 12 km/h> wtorek : adv 6x3 thrusters ( heavy ) WOD A : TC : 18' 20 THRUSTERS 2 BURPEES OTB 18 THRUTSRS 4 BURPEES OTB 16 THRUSTERS 6 BURPEES OTB 14 THRUSTERS 8 BURPEES OTB 12 THRUSTERS 10 BURPEES OTB 10 THRUSTERS 12 BURPEES OTB 8 THRUSTERS 14 BURPEES OTB 6 THRUSTERS 16 BURPEES OTB 4 THRUSTERS 18 BURPEES OTB 2 THRUSTERS 20 BURPEES OTB 42.5 KG WOD B AMRAP 15 ' 10 DEALDIFTS 120 KG 10 BOX JUMPS 75 CM 20 CHEST 2 BAR PULLUPS WOD C 100 GHD SITUPS FORT TIME na filmie thriustery 110 lkg w seriach po 3 https://www.facebook.com/KAZIORCFATHLETE/videos/10209928737928073/?pnref=story pzdr

    Odpowiedzi: 250 Ilość wyświetleń: 16337 Data: 12/21/2016 9:44:10 AM Liczba szacunów: 0
  • Maciej Kazmierski Cf athelete dziennik treningowy

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    ten tydzień treningowy : w piatek troche zabawy na clean plus trening swiateczny : https://www.facebook.com/cfmragowo/posts/587827208094424 zabawa na clean speed tu 100 kg '' X-MASS TEAM WOD '' IN TEAMS OF 2 : 12 rft tc 45' 24 KBS USA 24/16 KG ( PARTNER BAR L HANG ) 24 SDLHP 50/30 KG ( PARTNER BAR L HANG ) 24 BOX JUMPS 75/60 CM (PARTNER PLANK 24 WBS 10/6 KG (PARTNER SQUAT HOLD ) 24 KB THRUSTERS 2X20 / 2X12 KG ( PARTNER SQUAT HOLD ) 24 BURPEES - I GO U GO ( 24 FOR PERSON ) Sobota ubiegła : 10 rft 10 PULLUPS 10 push press 50 kg 2 wod : amrap 15 10 ring pushups 12 kb snatch 24 kg 20 oh lunges 20 kg plate 2 dzien swiat : '' 12 DAYS OF CHRISMTAS " 1- DEADLIFT 100 KG 2- HANG POWER CLEANS 80 KG 3- MUSCLE UP /BAR/C2B PULLUP + PUSHUP / 4- FRONT SQUATS 80 KG 5- PUSH JERKS 70 KG 6- PISTOLS + 12 KG KB / PISTOLS / SCAL PISTOLS 7- SQUAT CLEANS 60 KG 8- THRUSTERS 50 KG 9- HAND STAND PUSHUPS 10-BURPEES BOX JUMP OVERS 11-SQUAT SNATCH 50 KG 12-OVER HEAD SQUATS 70 KG 1 1-2 1-2-3 1-2-3-4 1-2-3-4-5 1-2-3-4-5-6 1-2-3-4-5-6-7 1-2-3-4-5-6-7-8 1-2-3-4-5-6-7-8-9 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 Wtorek seria back squats w seriach po 3 sztuki do 180 kg plus 6 rund 40 double unders 8 lunges 80 kg sroda : rano 6x5 deadlifts slow @160 kg A:5x10 kb press B ft : 50 PULLUPS 50 WBS 50 KBS US 32KG 50 WBS 50 T2B C: 100 GHD SITUPS 100 WINDMILLS czwartek : off day z zalozenia ale polecialo 20 amrap 7 ring muscle ups 15 m hand stand walk https://www.instagram.com/p/BOm76GxBp3V/?taken-by=maciekkazmierski piatek : rano seria siadow na przod film ponizej co 3 minuty od 60 kg do 140 kg co 10 w gore 5 repow na przod na filmie ostatnie 140 kg https://www.instagram.com/p/BOobrepBoST/?taken-by=maciekkazmierski /SFD/2016/12/30/0ef7fd4cffc04ea899b41a4b1b9b4f00.jpg

    Odpowiedzi: 250 Ilość wyświetleń: 16337 Data: 12/30/2016 10:47:00 AM Liczba szacunów: 0
  • Pozwolenie na broń

    Post
    Sztuki Walki

    http://info.onet.pl/867444,11,item.html Taksówkarz winny zabójstwa złodzieja, ale nie zostanie ukarany "Sąd Okręgowy w Poznaniu nie ukarał taksówkarza, który zastrzelił złodzieja samochodów. Uznał, że oskarżony jest winny, ale odstąpił od wymierzenia kary. O taki wyrok zgodnie wnioskowali prokurator i obrońca.40-letni Robert C. od początku procesu nie przyznawał się do winy. Do zdarzenia doszło latem 2002 roku na działkach w Poznaniu. Oskarżonego w nocy obudził hałas. Kiedy wyszedł przed dom, zobaczył dwóch mężczyzn, którzy siedzieli już w jego samochodzie. Ostrzegał, że użyje broni. Jednego z mężczyzn ranił w głowę. Poszkodowany po tygodniu zmarł w szpitalu. Adwokat oskarżonego od początku twierdził, że jego klient działał w obronie koniecznej. Sąd uznał, że choć była to obrona konieczna, jej granice zostały przekroczone. Taksówkarz zaczął bowiem strzelać, kiedy złodzieje byli już poza ogrodzeniem posesji. Sąd odstąpił jednak od wymierzenia kary, tłumacząc, że wyrok ma być sygnałem dla przestępców. Poszkodowani mają się prawo bronić - podkreślał sąd (sic! - przyp. RV). Wyrok nie jest prawomocny."

    Odpowiedzi: 117 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/15/2004 10:58:18 PM Liczba szacunów: 0
  • Konkurs działu odżywianie!!

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    1. Zixy Oto moje dop. dotyczące konkursu z działu "odżywianie"; 1. Tak, jest to możliwe. Dzięki odpowiedniej diecie, suplementacji i odpowiedniemu treningowi. 4 czynnik&#8230; genetyka? :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym odkłada się w postaci tłuszczu? 4. nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone 1/2/1 5.Glikogen dostarcze energi do pracy mięśni 6.Zalecane jest spożywanie nie więcej niż 50g białka w 1 posiłku. Zależy to od aktualnego stanu homeostazy i treningu 7.Najlepszy do smażenia w wysokich temp. Jest smalec, zaś do smażenia a niskich i średnich oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Ponieważ oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takie jak np. margaryna podczas smażenia do podwójnych wiązań przyłącza się tlen, który powoduje powst. Wodoronadtelnków. 8. izolat serwatki 159 Jajko ok. 99 Kurczak (pierś) -79 Mięso wołowe 71 Mleko 68 9.Oliwa z oliwek zawiera 77% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych działających ochronnie na układ sercowo - naczyniowy. Oleje zawierające te kwasy nadają się do smażenia, gdyż mając tylko jedno podwójne wiązanie nie są podatne na utlenianie i wysoką temperaturę w takim stopniu, jak olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany. 2. Skalar. 1. Jest to możliwe. Zauważa się to przy osobach rozpoczynających swoją przygodę z siłownią bądź wracających do treningów siłowych po przerwie. Jest to spowodowane tym, że organizm zaskoczony wysiłkiem zaczyna w szybkim tempie spalać kalorie z tkanki tłuszczowej rozbudowywując jednocześnie tkankę mięśniową. Cztery główne czynniki odpowiadające za to to: dieta, trening, regeneracja, nastawienie psychiczne. 2. Ciężko stwierdzić dokładne proporcję między nimi. Ze względu na zbyt duże spożywanie omega 6 w diecie polecałbym proporcję omega6-omega 1:1 do 5:1 3. Sacharoza jest oczyszczonym chemicznie dwucukrem (glukoza+fruktoza=sacharoza) o bardzo wysokim IG. Po spożyciu jest trawiony do glukozy i fruktozy i w tej postaci wchłaniana. Wchłanianie to zachodzi dość szybko, dlatego organizm w danej chwili dostaje duże ilości energii, a gdy nie ma co z nimi zrobić to normalne, że zachowuje je na później &#8211; w tkance tłuszczowej. Sacharoza jest cukrem, który &#8216;najchętniej&#8217; odkłada się w tkance tłuszczowej. 4. W zdrowej diecie propocje powinny być: 1/1/1 nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone. Chociaż czasem znajdują się polecenia by w miejscu tłuszczy jednonienasyconych znajdowała się liczba 2. 5. Glikogen jest materiałem zapasowym zbudowany z cząsteczek glukozy. Z niego organizm głównie czerpie energię do pracy. Po wysiłku ilość glikogenu mięśniowego spada, wraz z nim wydajność organizmu. Więc aby móc wykonywać sumienne każdy ciężki trening należy zadbać o uzupełnianiu naszych zapasów. Po za tym organizm dokonuje odbudowy miofibryli po treningu siłowym wtedy, gdy glikogen zostanie uzupełniony. 6. Nie ma określonej normy, jaką organizm może przyjąć. Chociaż ma na to wpływ ilość wydzielanych enzymów proteolitycznych odpowiadających za trawienie białek takich jak pepsyna, trypsyna i chymotrypsyna (metabolizm). Ważne jest również to by posiłek zjedzony wraz z białkiem zawierał również inne źródła energii. Ułatwi to wchłonięcie białka. Kiedyś uważano, że na 1g białka potrzeba 4g ww. Teraz wiadomo, że chodzi o dodatkowe kcal zaś nie dokładnie o ww. Ilość przyjętego białka będzie też inna ze względu na zapotrzebowanie organizmu. Więcej go przyjmie potężny Domer ważący 120kg niż 50kg dziewczynka. 7. Najlepszymi tłuszczami przeznaczonymi do smażenia są tłuszcze stałe. To znaczy tłuszcze nasycone takie jak: smalec, olej kokosowy, olej palmowy. Są to tłuszcze, których rozkład następuje dopiero w dość wysokiej temperaturze, (dzięki czemu nie powstają różnorodne niezdrowe substancje np. akroelina). Również dobrym produktem przeznaczonym do smażenia jest PAM &#8211; bezkaloryczny olej do smażenia. Brak tłuszczy uniemożliwia powstawanie szkodliwych związków dla naszego organizmu oraz nie podnosi w znacznym stopniu kaloryczności produktu, jak to jest w przypadku smażenia na tłuszczu, gdyż produkt smażony nasiąka nim. 8. Białko jaja kurzego BV 88 Białko ryb BV 83 Kurczak (pierś) BV 79 kazeina-białko z mleka - 77 9. Białko serwatkowe pochodzi z nazwy produktu, z którego powstaje. Czyli z serwatki &#8211; ubocznego odpad produkcji serów. 10. Oliwa z oliwek jest najlepszym źródłem tłuszczy z grupy jednonienasyconych (główny przedstawiciel: kw. Oleinowy). Główną zaletą tej grupy jest to, że podnoszą w niewielkim stopniu ilość dobrej frakcji cholesterolu (LDL) we krwi, oraz podnoszą tę dobrą (HDL). Obniżają poziom triglicerydów oraz zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, &#8211; które niszczą nasze ciało. Działa przeciw miażdżycowo a więc profilaktycznie na choroby serca i układu krwionośnego. 3. Góra-forte 1. Czy możliwe jest nabieranie masy mięsniowej z równoczesnym spalaniem tkanki Uwazam ze jest to mozliwe aczkolwiek gdy juz sie ma jakis dluzszy staz na silowni, ma juz to mnieijszy wplyw i po za niedozwolonymi srodkami jak SAA bedzie z tym b.trudno. Gdyz ciezko robic jednoczesnie mase ze spalaniem tkanki tluszczowej. Jednymi z czynnikow wplywajacych na to mzoe byc przedewszystkim:Poczatek przygody z silownia. Mozna wtedy wlasnie zyskiwac na czystej masie miesniowej a jednoczesnie gubic zbedny tluszcz.Nastepnym czynnikiem moze byc budowa ciala,jak wiadomo najlepsza z posrod 3sklasyfikowanych grup obok ektomorfikow i endomorfikow sa MEZOMORFICY,maja oni wlasnie tendencje do nabierania czystej masy miesniowej przy szybkim badz jednoczesnym gubieniu tluszcu.Kolejna Wazna o ile nie kluczowa role bedzie odgrywala tu odpowiednio dobrana przemyslana i sprawdzona dieta +trening np.poparty aerobami. Nastapnym czynnikiem bedzie 'pamiec miesniowa' czyli powrot do cwiczen po przerwie wtedy rowniez moze zachodzic taka mozliwosc. 2. Jakie są optymalne proporcje omega 3 do omega 6 w diecie? Na ogol opinie sa rozne, generalnie w naszym codziennym jadlospisie,przesadzamy znacznie z iloscia n6, i nalezalo by zwrocic na to uwage!Wiele z uzywanych przez nas tluszcy zawiera spore ilosci omega-6, i malo osob na to zwraca uwage. Odpowiednim stosunkiem omega 3 do omega 6 powinny szacofac na ok 1:4-6 . 3. Dlaczego sacharoza nie ma właściwości redukujących? Cukier-sacharoza-(glukoza+fruktoza) to jeden z najgorszych wystepujacych produktow spozywczych nie na darmo nazywany jest 'biala smiercia'.Jest silnie uzalezniajacy czlowieka,niesie 'puste' kalorie, nie dostarcza nic wartosciowego,ma b.wysoki IG. Wlasciwosci redukujace ma caloksztalt, odpowiednia dieta+inne czynniki,sacharoze radzilbym szybko odstawic im predzej sie da.W miare przyzwyzcajen zastapic np.miodem,lub z koniecznosci, a z biegiem czasu przyzwyzcaic sie do nie uzuwyania cukrow/slodkosci.Wystraczy spojrzec na osoby otyle(ktore nie robia nic w kierunku zmiany sylwetki,albo tylko oszukuja samego siebie),objadajace sie slodkosciami, gdzie sacharoza wystepuje w ogromnych ilosciach, trzeba przyznac nie wygaldaja oni zbyt dobrze, a napewno w sporym stopniu moze przyczyniac sie do tego sacharoza, gdyz jej nadmiar zamieniany jest w 1-wszej kolenosci na tkanke tluszczowa. 4. Jak powinien wyglądać rozkład kwasów tłuszczowych (proporcje) w zdrowej diecie? Odpowiednie zdrowe proporcje tluszcy to 1/2/1 lub 1/1/1 kwasy tluszcowe nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone. Sklonny bym byl polecic drugi rozklad w stosunkowo rownych proporcjach. 5. Jaką funkcję w mięsniach pełni glikogen? GLikogen to czasteczki glukozy,znajduje sie on w miesniach i watrobie,to zniego organizm czerpie energie.Dlatego po intensywnym wysilku fizycznym np.treningu bokserskim czy biegu na 1000m, nalezy zadbac o to aby uzupelnic jego straty. 6. Ile białka jest w stanie przyswoić organizm w jednym posiłku i od czego to zależy? Nie da sie okreslic dokladnie ile w stanie jest przyswoic organizm jednorazowo, opinie sa rozne,ale nikt nie poparl konkretnych liczb konkretnymi badaniami, ani nie udowodnil tego.Przyswajalnosc bialka moze zalezec od wagi ciala,ale nie znana jest dokladna liczba MAX jaka mzoe przyswoic organizm jednorazowo, dlatego np. opinie typu organizm moze przyswoic MAX 40gr sa porostu klamstwem. 7. Jakie tłuszcze i produkty sa najlepsze do smażenia i dlaczego? Tluszcze polecane do smazenia to takie tluszce jak: smalec,olej kokosowy czy olej palmowy, nie posiadaja one podwojncyh wiazan,posiadaja odpowiednia temp.dymienia(nie jest ona zbyt niska)nie utleniaja sie zbyt szybko,zmiejsza to mozliwosc wystepowania skutkow njamniej pozradnych podczas smazenia ze wzgledu na ktore odrazda sie ogolnie smazenia sa to min. substancje rakotwórcze czy wolne rodniki. np.smalec przy temp.dymienia 220stopni nadaje sie do smazenia zarowno krotko jak i dlugotrwalego. Warto rowniez pomyslec o oleju typu PAM, jest to olej bezkaloryczny, na ktorym mzona smazyc bez problemow. 8. Podać bv czterech głównych zródeł białka w diecie. Wedlug tabel 4gł zrodla bialka wedlug wartosci BV posiadaja jajka 100,nastepnie Mleko 91,bialka jaj 88,ryby,83,kurczak 80,wolowina 80. Dlatego sklasyfikowalbym to wedlug 4gł zrodel:JAJa cale badz bialka,nastepnie ryby,pozniej mieso(jak kurczak,wolowina). Mleko zawiera stosunkowo niewiele bialka na 100gr(3%) ale jest ono b.dobrym zrodlem. 9. Skad pochodzi nazwa "białko serwatkowe"? Serwatka jest to produkt uboczny przy produkcji nabialu (np.serow twarogowych.) <<<Bialka serwatkowe to nie to samo co serwatka,nie nalezy mylic serwatki z bialkiem serwatkowym.bialka serwatkowe maja zastosowanie w odzywkach dla sportowcow,maja one wysoka wartosc biologiczna BV siegajaca ponad 100. Z serwatki wyodrebnia sie zawarte w niej bialka stad nazwa 'bialko serwatkowe' 10. Dlaczego w zdrowej diecie powinna się znaleźć oliwa z oliwek? Nie na darmo mowi sie o oliwie ze jest ona zrodlem zdrowia, ma ona praktycznie same zalety,jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe ktore wywoluja dobroczynne działanie na organizm ludzki zawieraja kwas oleinowy ktory ma rowniez same zalety,zawieraja cholesterol HDL ktory jest tym dobrym obnizajac,cholesterol LDL ktory nie jest zbyt korzystny dla naszego organizmu. 4. Adriano18 1. Tak jest to możliwe spelnione muszą być odpowiednie warunki: -trening siłowy -dieta -trening kardio -suplementy wspomagające : kreatyna+spalacz tłuszczu 2. Zalecana proporcja to 4:1 o3:o6 3. Dwucukier ten ma wiązanie glikozydowe utworzone przy udziale dwóch anomerycznych grup OH. Powoduje to, iż sacharoza nie posiada zdolności otwierania pierścienia, nie ulega również mutarotacji i dlatego nie ma właściwości redukujących. 4. 1:1:1 kwasy tłuszczowe nasycone/jednonasycone/wielonasycone 5. Jest formą 'zapasowych węglowodanow'. Jest podstawowym źródłem energii dla komórek mięśniowych, jest więc cenny w czasie długich treningów. 6. 20-30g jest optymalna opcja W zależności w jakim stanie jest aktualnie organizm, tj. czy po wysiłku fizycznym czy nie, od tego w jaki sposób białko zostało poddane obróbce, od enzymów, florze bakteryjnej w organizmie. 7. Najlepsze do smażenia są tłuszcze nasycone stałe, które sa stabilne podczas wysokich temperatur np smalec, czy olej kokosowy lub palmowy. Należy smażyć tylko mięsa wysokogatunkowe, o małej zawartości tkanki łącznej, ścięgien i powięzi, czyli : chuda wołowina, cielęcina, drób oraz ryby. 8. Filet z kurczaka BV 79 Białko jaja kurzego BV 88 Ryby +/- BV 83 Koncentrat białka serwatki BV 104 9. Nowoczesne techniki filtracyjne potrafia oddzielić frakcje białek od pozostałych składników serwatki, w efekcie czego powstaje białko serwatkowe. Nie mylić z serwatka, która jest bezużyteczna dla sportowca. 10. Oliwa z oliwek to bardzo dobre źródło jednonienasyconych tłuszczów, które powinniśmy spożywać w określonych proporcjach. Oliwa z Oliwek tłoczona na zimno mechanicznie z pierwszego tłoczenie EXTRA VIRGIN szczególnie polecana, ze wzgledu na bogate źródło antyutleniaczy, zwalczajace wolne rodniki (takie które powodują , że sie starzejemy), działa ona bardzo dobrze również na układ sercowo - naczyniowy. 5. Martainn 1. Czy możliwe jest nabieranie masy mięsniowej z równoczesnym spalaniem tkanki tłuszczowej? Jeżeli tak to kiedy i jakie główne 4 czynniki o tym decydują? Tak jest to możliwe. Kiedy? Kiedy zawodnik jest już doświadczonym sportowcem, zna swoje ciało, jego możliwości oraz wie jakie środki na niego działają i mogą wspomóc, a jakie nie. Z tego wynikają następujące czynnki: doświadczenie, znajomość swojego ciała, poziom wytrenowania, znajomość suplementów i ich wpływu na ciało i możliwości treningowe oraz odpowiedni trening. 2. Jakie są optymalne proporcje omega 3 do omega 6 w diecie? Wg normy europejskiej optymalne spożycie kwasów omega wynosi 1,5 g omega-3 oraz 6g omega-6. Różni badacze proponowali nam przez lata różne proporcje. Ostatnie badania skłaniają się jednak ku temu, aby te proporcje wynosiły omega-6/omega-3 1:3. 3. Dlaczego sacharoza nie ma właściwości redukujących? Aby związek posiadał właściwości redukujące powinien podlegać mutarotacji, a także posiadać zdolność otwierania pierścienia. Sacharoza jako dwucukier posiadający wiązanie glikozydowe utworzone przy udziale dwóch anomerycznych grup OH, takich właściwości nie posiada. 4. Jak powinien wyglądać rozkład kwasów tłuszczowych (proporcje) w zdrowej diecie? Wg norm europejskich oraz światowych proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych oraz wielonienasyconych powinny wynosić1/1/1. 5. Jaką funkcję w mięsniach pełni glikogen? Glikogen można nazwać &#8222;paliwem mięśniowym&#8221;. Jest on dominującym substratem energetycznym przy intensywnym wysiłku fizycznym. Im wyższa wartość początkowego glikogenu w mięśniach tym czas kontynuowania wysiłku fizycznego może być dłuższy. 6. Ile białka jest w stanie przyswoić organizm w jednym posiłku i od czego to zależy? Uśredniona wartość podana przez badaczy z całego świata wynosi około 40 g w jednym posiłku. Wpływa na to kilka czynników. Pierwszym z nich jest genetyka. Każdy organizm jest inny i w inny sposób reaguje na różne dawki składników odżywczych. Kolejnym czynnikiem mogącym mieć wpływ na przyswajalność białka jest wykorzystanie suplementów wspomagających trawienie. Inny często wymieniany czynnik to stosowanie środków dopingujących, które potrafią wpłynąć na przyswajalność białka. 7. Jakie tłuszcze i produkty sa najlepsze do smażenia i dlaczego? Osobiście uważam, że smażenie nie jest najlepszym sposobem przyrządzania potraw. Jeśli jednak ma być mowa o tłuszczach najlepszym do smażenia to wymienić można oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz produkt, który może zaskakiwać w tym zestawieniu, czyli smalec. Smażyć należy, używając tłuszczów, w których składzie znajduje się więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów wielonienasyconych. Wszystkie wymienione tłuszcze te właściwości posiadają. &#8222;Tłuszcze te mają wyższe temperatury smażenia &#8211; tak więc danie możemy przygotować szybciej przy produkowaniu mniejszej ilości szkodliwych substancji powstających przy przegrzaniu tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury wszystkie oleje ulegają utlenieniu, wytwarzając związki niebezpieczne dla zdrowia jak wolne rodniki, przyczyniające się do wytworzenia nowotworów. &#8222; 8. Podać bv czterech głównych zródeł białka w diecie. Białko zwierzęce z kurczaka BV-79 Białko z izolatu serwatki BV-159 Białko z koncentratu serwatki &#8211; BV-104 Białko jaja kurzego &#8211; Bv- 88 9. Skad pochodzi nazwa "białko serwatkowe"? Nazwa białko serwatkowe wywodzi się z serowarstwa. Serwatka jest produktem ubocznym przy produkcji serów i zawartość białka w niej najczęściej wynosi około 13 g. Jednak w wyniku pewnych procesów udaje się z serwatki uzyskać znacznie większe wartości białek. W związku z tym, że białko to pochodzi z serwatki, zostało nazwane białkiem serwatkowym. Tak na chłopski rozum. 10. Dlaczego w zdrowej diecie powinna się znaleźć oliwa z oliwek? Oliwa z oliwek powinna znaleźć się w diecie ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest ona źródłem zdrowych tłuszczy. Najczęściej oliwa z oliwek, nie jest poddawana procesowi rafinacji, jak większość tłuszczy roślinnych, dlatego też ubytek wartości odżywczych jest minimalny. Dzięki temu niski jest również poziom zanieczyszczenia oliwy 6. Patka_00 1.Czy możliwe jest nabieranie masy mięsniowej z równoczesnym spalaniem tkanki tłuszczowej? Jeżeli tak to kiedy i jakie główne 4 czynniki o tym decydują? Tak możliwe, w momencie gdy mamy dodatni bilans kaloryczny , ale większość spożywanych kalorii pochodzi z tluszczy i bialka, a węglowodany spożywamy tylko w posiłku potreningowym(kasza, ryż, makarony), oraz gdy wykonujemy trening aerobowy. Nie da się jednak wykluczyc odkladanie tkanki Tl. całkowicie, jednak jej ilości będą minimalne. Decyduje o tym : 1.Genetyka 2.Odpowiednia suplementacja stacki kreatynowe i spalacze tluszczu. 3.Dieta niskowęglowodanowa 4. Odpowiedni trening siłowy i aerobowy 2. Jakie są optymalne proporcje omega 3 do omega 6 w diecie? Zalecane dzienne normy wskazują, że odpowiednia proporcja n-6/n-3 powinna być jak 4: 5, czyli np. na 4 łyżeczki oleju słonecznikowego czy sojowego powinno przypadać 5 łyżeczek oleju rzepakowego lub lnianego, które zawierają kwasy n &#8211; 3. 3. Dlaczego sacharoza nie ma właściwości redukujących? Ponieważ ma wiązanie glikozydowi między węglem 1, 2 , a cukry redukujące maja miedzy weglami 1,4 4. Jak powinien wyglądać rozkład kwasów tłuszczowych (proporcje) w zdrowej diecie? Jeśli chodzi o proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych oraz wielonienasyconych to ich proporcje powinny być w stosunku 1/1/1. 5. Jaką funkcję w mięsniach pełni glikogen? Rola glikogenu zmagazynowanego w mięśniach polega na dostarczeniu energii podczas przedłużonego skurczu mięśni. Natomiast glikogen zmagazynowany w wątrobie służy utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi 6. Ile białka jest w stanie przyswoić organizm w jednym posiłku i od czego to zależy? Znowu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To zależy od wielu czynników (LBM, poziomy T3-T4, Testosteron, insulina, hormon wzrostu, itd). Wielu trenerów i zawodników uważa, że dobrą ilością będzie nie mniej niż 40 g (na mnie osobiście najlepiej działa ilość 40-60 g). To ważne, żeby zdawać sobie sprawę, że aminokwasy pełnią nie tylko rolę budulcową, mają setki innych bardzo ważnych dla organizmu zadań. Zatem trudno określić maksymalny poziom. Wielu zawodników spożywa 60-80 g w jednym posiłku i mają znakomite efekty. Innym czynnikiem warunkującym tą ilość jest czas posiłku (rano, po treningu etc..). 7. Jakie tłuszcze i produkty sa najlepsze do smażenia i dlaczego? Podczas smażenia powstają związki (nadtlenki, wodorotlenki lipidowe), które wykazują miażdżycorodne działanie i prawdopodobnie mają działanie pronowotworowe. Spożywanie utlenionych olejów stwarza także warunki do rozwoju stanu zapalnego, chorób degeneracyjnych oraz przedwczesnego starzenia się komórek i tkanek. Jedynymi tłuszczami nadającymi się do obróbki kulinarnej w wysokich temperaturach, czyli smażenia i pieczenia, są olej rzepakowy nisko- lub bezcukrowy oraz oliwa z oliwek. Te dwa tłuszcze zawierają przede wszystkim kwasy jednonienasycone (MUFA). Pozostałe oleje, dostarczające głównie kwasów wielonienasyconych (PUFA), są niezbędne w prawidłowym żywieniu, lecz tylko wtedy, gdy są spożywane na surowo. 8. Podać bv czterech głównych zródeł białka w diecie. BV białka zawartego w białku jaja jest 88 a w całym jajku 100. Ryby przeciętnie 83 Kurczak 79 Kazeina (kazeinat 77) Białko z mięsa 76 Białko z ziemniaka 60 9. Skad pochodzi nazwa "białko serwatkowe"? Nazwą "białka serwatki" określa się grupę białek, w skład której wchodzą b-laktoglobulina, a-laktoalbumina, immunoglobuliny, albuminy osocza, glikomakropeptydy, laktoferyna i inne. 10. Dlaczego w zdrowej diecie powinna się znaleźć oliwa z oliwek? zapobiegająca starzeniu się komórek witamina E(ok. w jednej łyżeczce oliwy mieści się 15mg witaminy E, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na nią) oraz polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki, przeciwdziałając postawaniu nowotworów. Polifenole są też odpowiedzialne za pikantny smak oliwy, który stymuluje nasz apetyt, a oliwę czyni lekko strawną. Oliwę ce****e idealna równowaga tłuszczowa: zawiera bardzo małe ilości kwasów nasyconych, które są główną przyczyną wzrostu cholesterolu we krwi. 7. Kolos88 1. Czy możliwe jest nabieranie masy mięsniowej z równoczesnym spalaniem tkanki tłuszczowej? Jeżeli tak to kiedy i jakie główne 4 czynniki o tym decydują? Jest to trudne, jednak możliwe! Jednak do osiągnięcia tego celu niezbędne jest spełnienie kilku założeń. Oto najważniejsze z nich: 1-dieta (najlepiej low-carb, z dodatnim bilansem kalorycznym, który z czasem poprzez zwiekszanie aktywnosc bedzie malał) 2-trening (najlepiej zawierający wiele cwiczeń złożonych np FBW. Do tego HIIT w dni beztreningowe. Z czasem zwiekszamy intensywnosc) 3-suplementacja (warto dorzucic porządny spalacz, kreatynę, antykataboliki) 4-niestety dobre geny równiez sie tu przydadzą (także osoby zaczynające swoją przygodę z siłownią, lub powracający na nią po długim rozbracie mogą uzyskac żądany efekt) 2. Jakie są optymalne proporcje omga3 do omega 6 w diecie? stosunek omega3 do omega6 powinien wynosic 1:3 (wg niektórych 1:4) 3. Dlaczego sacharoza nie ma właściwości redukujących? Sacharoza jest cukrem prostym, który niemal natychmiast trafia do krwi. Jej nadmiar zamieniany jest na tłuszcze, które są magazynowane w tkance tłuszczowej. W dodatku jest to "pusty" cukier, nie zawierający żadnych cennych składników odżywczych. Co gorsze, organizm aby przyswoic sacharozę musi wykorzystac własne zapasy (np minerały i witaminy z grupy B). 4. Jak powinien wyglądać rozkład kwasów tłuszczowych (proporcje) w zdrowej diecie? nasycone:jednonienasycone:wielonienasycone 1:1:1 5. Jaką funkcję w mięsniach pełni glikogen? Glikogen mięśniowy jest źródłem energii dla komórek mięśniowych 6. Ile białka jest w stanie przyswoić organizm w jednym posiłku i od czego to zależy? Nie ma okreslonej granicy przyswajalności. Każdy ma inny organizm, wiec kazdy przyswoi inną ilośc. Zalezy to m.in. od własnych "predyspozycji", pory posiłku(np po treningu organizm jest w stanie przyswoic wiecej białka), od rodzaju spozywanych białek (np miksy białka wolno i szybkowchłanialnego będą lepiej przyswojone) 7. Jakie tłuszcze i produkty sa najlepsze do smażenia i dlaczego? Najlepsze do smażenia, które rozkładają się w wysokiej temp. (smalec, olej kokosowy, słonina). Nie wytwarzają one tak szybko szkodliwych związków jak pozostałe tłuszcze. 8. Podać bv czterech głównych zródeł białka w diecie. mleko (laktoalbumina) -104 jaja(białko jaja kurzego)- 88 białko drobiowe-79 twarog (kazeina)- 77 9. Skad pochodzi nazwa "białko serwatkowe"? Białko serwatkowe jest wynikiem poddania odpowiednim procesom jednego ze składników mleka- serwatki. Stąd ta nazwa. 10. Dlaczego w zdrowej diecie powinna się znaleźć oliwa z oliwek? Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu. Posiada tez naturalne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca , a także opóźniające procesy starzenia komórek. Obniża też ryzyko wystąpienia wielu innych chorób. 8. Boguc Odpowiedzi na konkurs w odżywianiu: 1. Czy możliwe jest nabieranie masy mięsniowej z równoczesnym spalaniem tkanki tłuszczowej? Jeżeli tak to kiedy i jakie główne 4 czynniki o tym decydują? Teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce jest to bardzo trudne. 2. Jakie są optymalne proporcje omega 3 do omega 6 w diecie? 1 do 4. 1 dla omegi3 i 4 dla omegi6. 3. Dlaczego sacharoza nie ma właściwości redukujących? Sacharoza to cukier a konkretnie disacharyd (dwucukier).Ma wysoki indeks glikemiczny i wpływa na tworzenie się tkanki tłuszczowej a nie jej redukowanie. Jak wiadomo, przyczyną tworzenia się tkanki tłuszczowej jest nadmierne spożywanie kalorii w stosunku do zapotrzebowania. Sacharoza to cukier prosty szybko przekształcający się w energię. 4. Jak powinien wyglądać rozkład kwasów tłuszczowych (proporcje) w zdrowej diecie? Proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych oraz wielonienasyconych to 1/1/1. 5. Jaką funkcję w mięsniach pełni glikogen? Główny substrat węglowodanowy, który zmagazynowany w wątrobie i mięśniach szkieletowych. Warunkuje dostarczanie energii niezbędnej do pracy mięśni. 6. Ile białka jest w stanie przyswoić organizm w jednym posiłku i od czego to zależy? Od 30 do 50g. Zależy od rodzaju białka oraz od tempa metabolizmu. Zależy to także od aktywności fizycznej. 7. Jakie tłuszcze i produkty są najlepsze do smażenia i dlaczego? Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany, powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku (HNE - 4-hydroksy-trans-2-nonenal), który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Należy smażyć na tłuszczach zwierzęcych (smalec). 8. Podać bv czterech głównych zródeł białka w diecie. Przykładowo: laktoalbumina (białko z mleka) 104 albumina jaja kurzego 100 białko z drobiu 79 białko soji 75 9. Skad pochodzi nazwa "białko serwatkowe"? Białko to produkuje się jak sama nazwa wskazuje z serwatki. Istnieją izolaty, koncentraty, hydrolizaty: wp* = whey protein = * bialka serwatkowego *: c = concentrate = koncentrat i = isolate = izolat h = hydrolisate = hydrolizat 10. Dlaczego w zdrowej diecie powinna się znaleźć oliwa z oliwek? Gdyż pozwala na dostarczenie zdrowych tłuszczów roślinnych. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), pozwala przez to uniknąć wielu chorób np. miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie itp. 9. Gruby92 1.Nabieranie masy mięśniowej z równoczesnym spalaniem tkanki tłuszczowej możliwe jest, gdy dieta będzie z niewielkim dodatnim bilansem kalorycznym. Do treningu należy dodać trening aerobowy. 4 czynniki: -genetyka -krótki staż -odpowiednia dieta -odpowiedni trening 2. 3.Sacharoza to cukier prosty, więc węglowodan o wysokim Indeksie glikemicznym. 4. kwasy nie nasycone 4/1 kwasy nasycone. 5.Glikogen zatrzymuje katabolizm po treningu. 6.Moim zdaniem nawet 60-80g. Zależy to od wagi ciała. 7.Kwasy tłuszczowe nasycone, między innymi smalec, olej kokosowy. 8.BV białka mięsa kurczaka wynosi 79 Bv białka jaja kurzego to 88 Bv białka mięsa wołowego wynosi 69 Bv białka ryb wynosi ok. 70 9.Pochodzi ona od serwatki, która nie ma zastosowanie w kulturystyce. Dopiero po procesach biotechnologicznych powstaje białko serwatkowe. 10.Oliwa z oliwek to jeden z lepszych źródeł omegi-3 10. iverson Odpowiedzi na pytanie konkursowe: 1.Jest to zauważane jedynie u osób rozpoczynających kulturystykę. Czynnikami odpowiadającymi za to są: odpowiednie żywienie, dobrany indywidualnie trening, zadbanie o odpoczynek organizmu &#8211; by mógł się zregenerować oraz odpowiednie wspomaganie &#8211; suplementacja. 2.Stosunek: 1:5 &#8211; 1:1 3. Sacharoza to cukier bardzo oczyszczony chemicznie &#8211; czyli jego indeks glikemiczny jest bardzo wysoki. Skutkiem tego jest szybkie wchłanianie cukru w postaci fruktozy i glukozy co powoduje wyrzut dużej ilości insuliny &#8211; hormonu działającego najbardziej anabolicznie, również na tkankę tłuszczową. 4.Rozklad kwasow tl. w proporcjach: 1/1/1 bądź 1/2/1 nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone 5. Glikogen jest głównym źródłem energii dla komórek. Dzięki niemu możemy podnosić olbrzymie ciężary na treningu, to z niego energia jest uzyskiwana do syntezy i przetwarzania składników odżywczych (w ym białek). Jeżeli glikogenu zabraknie, organizm następnie sięga po aminokwasy - a skąd? Z naszych mieśni. 6. Nie ma dokładnej wartości jaką organizm może przyswoić w jednym posiłku. Chociaż jest to uwarunkowane chociażby od ilości pepsyny oraz innych enzymów proteolitycznych. Od zapotrzebowania organizmu. Więcej przyswoi go intensywnie trenujący kulturysta niż przeciętny mieszczanin, którego mięśnie nie wykonują tak ciężkiej pracy. 7. Podczas smażenia powstają różnorodne związki niekorzystnie wpływajace na nasz organizm np. akroelina, wolne rodniki. Jednak prędkość powstawania ich jest uwarunkowana od budowy tłuszczu na którym będziemy smażyć. Najlepsze do smażenia okazują się tłuszcze nasycone (np. smalec, olej kokosowy) gdyż zachodzące niekorzystne zmiany zauważane są dopiero przy 270stopniach. Najgorsza jest margaryna gdyż sama w sobie ma tłuszcze trans powstające w procesie utwardzania jej. Masło zaś najbardziej wchodzi w reakcję z tlenem. Również nie korzystne jest smażenie na tłuszczach wielonienasyconych - np. oleju lnianym gdyż również łatwo zachodzi w reakcje prowadzące do powstawania wyżej wymienionych związków.Dlatego najlepiej jest smażyć na tłuszczach stałych. Jedynie do smażenia białek jaj kurzych można wykorzystać wszystkie tłuszcze, gdyż szybko ulegają ścięciu. 8. Białko jaja kurzego 88 Ryby 83 Białko z mięsa 76 Laktoalbumina (białko z mleka) 104 9. Białko serwatkowe jest białkiem pochodzącym z produktu ubocznego produkcji serów - serwatki. Z niej izoluje się wlasnie białko - które nazywa się białkiem serwatkowym. 10. Wiadomo jak ważną rolę w organizmie odgrywaja tłsuzcze. Jest ich kilka rodzajów, źródłem tłsuzczy jednonienasyconych jest oliwa z oliwek. Tłuszcze jednonienasycone według wielu badań działają profilaktycznie na choroby układu krwionosnego, serca mięśniowego. Obniżają zły a podwyższają dobry cholesterol.

    Odpowiedzi: 63 Ilość wyświetleń: 6056 Data: 3/9/2008 8:09:57 PM Liczba szacunów: 0
  • Płeć : Kobieta Wiek : 26 Waga : 53 Wzrost : 155 Obwód klatki :90 Obwód ramienia : 30 Obwód talii : 72 Obwód uda : 49 Obwód łydki : 32 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : nie wiem Aktywność w ciągu dnia : cwiczenia silowe , aeroby Uprawiany sport lub inne formy aktywności : biego-marsz , cwiczenia silowe Odżywianie : ogólnie staram się jeść zdrowo, weglowodany w postaci brazowego ryzu, kasz, ciemne pieczywo, warzywa, platki owsiane, owoce suszone, bialko w postaci twarogow, jog. nat., jaja, nabial i inne rodzaje mies, tluszcze - oliwa z oliwek. Cel : ujedrnienie, rozbudowa miesni ,utrata tkanki tluszczowej Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia : bd Preferowane formy aktywności fizycznej : jogging, silownia Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : CLA, WAPN+MG+CYZN , OMEGA3+6, VIT C , odzywka bialkowa Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : TAK Stosowane wcześniej diety : ograniczenie kalorii

    Odpowiedzi: 982 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/14/2011 12:22:58 AM Liczba szacunów: 0
  • Piatkowa dieta 40g pieczeni rzymskiej (mieso mielone z szynki wieprzowej ) 113g jaja 12g majonezu odzywka 125g jablko 100g 22g poledwiczek wieprzowych 5g oliwy z oliwek 7g masla 220 g grejpfruta 50g poledwiczej jajko 100 g winogronu makrela wedzona 88g Sobota Odzywka, 150g jog.nat 1/5%tl 3 jajka, 15 g majonezu,sok z grejpfruta (swierzo wycisniety 125g.zeberek wieprzowych duszonych 25g makaronu pelnoziarnistego 2g oleju sezamowego sok z grejpfuta tunczyk 150g majonez 5g,jog.nat. 5g mozarella pelnotlusta 125g 2g.oleju sezamowego Do tego mnostwo warzyw, wody , herbaty ziolowe, max. 1 kawa czarna dziennie, omega 3, vit.C, Mg+Wapn, zielona herbata w kapsulkach, aminokwasy. Nie liczylam przez 2 dni, kalorii pewnie wyszlo troche mniej ale jadlam tak jak podpowiadalo mi moje cialo. Zrobilam lekkie zmiany w treningu , podaje wypiske na caly tydzien : 1. Klatka skos-sztanga Klatka-rozpietki Barki -podciaganie sztangi do brody Barki-tyl sztangielki Triceps- francuz w lezeniu Triceps- prostowanie na wyciagu +15min interwaly 2. MC Uginanie Wyprosty 3. Brzuch obwody + 40 min cardio 4. Plecy-sciaganie drazka Plecy wioslowanie Szrugsy Biceps-uginanie sztangi Biceps-uginaie mlotkowe +15min interwaly 5. Przysiad Prostowanie Wypady Przysiad bulgarski/syzyfki Mysle o 4 seriach- jedna rozgrzewkowa ok 10 powtorzen , reszta po 8. Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-06-26 09:41:55

    Odpowiedzi: 982 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/26/2011 9:27:29 AM Liczba szacunów: 0
  • 2.07 Poranne cardio 40min 3.07 Poranne cardio 40min Trening: Rozgrzewka -MC, -wznosy ze sztanga, -uginanie, -wznosy, -przywodziciele,odwodziciele. 15min. rowerek stacjonarny 4 serie 1x10/3x8 , ciezar zwiekszany w seriach. 4.07 Brzuch 4 obwody: 1.sklony tulowia z linka wyciagu x20, 2.skos na laweczce x10, brzuszki na laweczce +5kg, 3.unoszenie nog x20, 4.brzuszki klasyczne x20. Cardio 40 min. 1i2 obwod pozycja 1,2,4 3i4 obwod pozycja 1,3,4 Dzisiejsza miska: -bialko,owsiane -losos -twarog,olej sezamowy -kurczak piers, oliwa z oliwek -bialko -jajka,kurczak, oliwa z oliwek + warzywa, woda, 1x kawa czarna,pokrzywa, zielona herbata, aminokwasy, Omega3, Vit.C, zielona herbata w kapsulkach, Mg+Ca. 5.07 Trening: Rozgrzewka , 3x10 inverted rows Plecy: -sciaganie drazka, -wioslowanie sztangielkami w lezeniu na laweczce, -podciaganie sztangielki w opadzie. Biceps: -uginanie ramion ze sztanga stojac (podchwytem/nachwytem), -uginanie ramienia ze sztangielka w siadzie-w podporze o kolano. Szrugsy. Pierwsza seria w cwiczeniach rozgrzewkowa ok 10-12 powtorzen ,kolejne 3 ze zwiekszonym ciezarem po 8 powtorzen. -Interwaly 15 min (skakanka, sprint, burees, mountain climbers) -5min rowerek stacjonarny. Miska: -owsiane, whey, -twarog, olej sezamowy, -jajka, -indyk piers , oliwa z oliwek, smietana, -whey, -makrela, twarog +reszta jak zwykle 6.07 7.30 Cardio 40min. 18.00 Trening: -rozgrzewka -prostowanie nog siedzac (po kazdej serii przysiady bez obciazenia x10) -przysiad bulgarski (rozciaganie po kazdej serii) -wypady -brzuch 3 obwody(brzuszki odwrotne x25, brzuszki klasyczne x25, skrety tulowia x50) + 10 min rowerek stacjonarny. Miska: -owsiane, bialko -jajka, majonez -bialko -jajka , makrela -owsiane, bialko -jajka +warzywa i reszta Nie popisalam sie dzisiaj z jadlospisem ale nie mialam czasu na przyrzadzenie czegokolwiek , szykuje sie na wakacje wiec czasu brak. Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-07-06 21:23:14

    Odpowiedzi: 982 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/4/2011 9:26:41 PM Liczba szacunów: 0
  • Welcome back all Ladies . Jestem juz 2 tyg. po wakacjach wiec zglaszam sie z lekkim posliziem , niestety w Polsce nie bylo czasu na wypiski, zdarzaly sie grzeszki (raz wieksze , raz mniejsze ), silownia 3 razy w tyg plus jeziorko i plywanko :) ale nie popadajmy w paranoje , odpoczywac tez trzeba . To tyle , no i zabieram sie do pracy. Aktualny trening od 10.08.2011 1. Klatka, barki , brzuch -wyciskanie sztangielek na lawce plaskiej/skosnej 4x12-15 -rozpietki na lawce skosnej/ plaskiej 3x12-15 -wyciskanie sztangi na skosnej/plaskiej 3x12-15 -unoszenie sztangielek w opadzie tulowia 4x12-15 -unoszenie sztangielek bokiem stojac 3x12-15 -unoszenie sztangielek przodem stojac 3x12-15 -podciaganie sztangi wzdluz tulowia 3x12-15 -unoszenie nog na lawce lub w zwisie 5x25 -spinanie brzucha lezac 5x25 (lub na zmiane - unoszenie , spinanie). 2.Plecy, biceps, triceps -sciaganie wyciagu gornego do klatki (szeroko)4x12-15 -przyciaganie wyciagu dolnego w waskim uchwycie/wioslowanie 3x12-15 -sciaganiewyciagu gornego do klatki (wasko)4x12-15 -uginanie przedramion ze sztanga lamana 4x12-15 -uginanie mlotkowe/modlitewnik 4x12-15 -prostowanie ramion na wyciagu gornym 3x15-20 -pompki w podporze/wyciskanie francuskie 4x15-20 3. Uda, lydki , brzuch -przysiad 4x15-20 -przysiad bulgarki/wypady 3x15-20 -prostowanie nog 3x15-20 -MC + wspiecia na palce 4x15-20 -uginanie nog 4x15-20 -brzuch j/w Poniedzialek-1 Wtorek-2 Sroda-3 Czwartek-1 (bez brzucha) Piatek-2 Sobota-wolne Niedziela-3 (bez brzucha) Rozgrzewka przed kazdym treningiem ok 5-7 min,rozciaganie po. W pierwszym tygodniu krecilam ok. 20 minut aerobow po treningu, w nastepnym 25, chce powoli zwiekszac i podkrecic metabolizm bo zalezy mi na pozbyciu sie zalegajacej tkanki tluszczowej, a w pozniejszym czasie zajme sie budowaniem masy z kontrolowaniem tkanki tluszczowej. (wroce do treningu , ktory dostalam od Obli ). Miska : zrodla bialka : -ryby, drob, podroby,inne miesa,jajka, nabial (raz dziennie), odzywka. zrodla ww: -owsiane, ryz brazowy, makaron wielozborzowy, slodkie ziemniaki, warzywa straczkowe i wszystkie inne zrodla tluszczy : -oliwa z oliwek, orzechy , nasiona, olej z orzechow, kokosowy, sezamowy. -zielona herbata, kawa, pokrzywa -Omega3, Mg, Ca, B6, Vit C, BCAA To by bylo na tyle narazie , jak o czyms zapomnialam dopisze pozniej. Pozdrawiam wszystkie Panie ------------------------------------------------------------------ 18.08.2011 Trening: Rozgrzewka 5 min. Klatka , barki -wyciskanie (plaska) 4x15 -rozpietki (skosna) 4x15 -wyciskanie (skosna) 4x15 -unoszenie sztangielek w opadzie tulowia 4x15 -unoszenie bokiem 3x15 -unoszenie przodem 3x15 -podciaganie sztangi wzdluz tulowia 3x15 *obciazenie stale , dostosowane do mozliwosci wykonania 15 powtorzen prawidlowo, krotkie przerwy pomiedzy seriami. Miska: -owsiane, bialko, pestki dyni, -makrela, warzywa, -orzechy wloskie, -hamburger kotlet mielony (piersi kurczaka, jajko i mielone migdaly), bulka wielozborzowa (wydlubalam srodek), sos(jogurt , musztarda,sos pomidorowy, koperek), surowka(salata lodowa, marchew,papryka czerwona,pomidor,ogorek,szczypiorek,koperek , oliwa z oliwek), -kotlet mielony, -kotlet mielony, warzywa , oliwa z oliwek. Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-08-18 21:47:36

    Odpowiedzi: 982 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/17/2011 11:55:31 PM Liczba szacunów: 0
  • Dzieki Joy , na zdjeciach Irlandia, byles blisko 23.08.2011 Rozgrzewka Plecy, biceps, triceps: -sciaganie drazka wyciagu gornego (szeroko) 4x15, -sciaganie drazka (wasko) 4x15, -wioslowanie sztanga 4x15, -uginanie przedramion- sztangielki 4x15, -modlitewnik 3x15, -wyciskanie francuskie 4x15, -prostowanie ramion na wyciagu górnym 4x20. *25 minut rowerka kanapowego , nie wiem czy takie cos przejdzie ale z moim ogolnie zlym nastawieniem do aero wymyslam rozne dziwne rzeczy, wyciagnelam siodelko , postawilam rowerek przed sofa i krecilam, myslicie , ze taka forma jest ok ? Miska: -owsiane,bialko,cynamon, -kurczak pieczony,salatka warzywna(marchew, pietruszka,papryka czerwona,zolta,zielona,por,jajka,koperek,lyzka majonezu, smietany i musztardy), -orzechy wloskie, -bialko, -tunczyk, salatka warzywna,olej MCT. Poza tym Mg,B6,Vit C,Omega3,Bcaa. Od dzisiaj dochodzi plynna L-karnityna i Cla.

    Odpowiedzi: 982 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/23/2011 9:37:23 PM Liczba szacunów: 0
  • Teraz wszystko jasne. Dzięki. Zakładam pas do ostatnich serii przysiadów i martwych ciągów ale u mnie wartości te oscylują wokół 200 kg w serii przysiadów i 250 kg w martwym ciągu i wciąż rosną Oglądałam filmiki wczoraj. Masz moc 22.09.2011 Trening: Rozgrzewka (kręcenia ramion,pompki-stopy na piłce). 1.Wyciskanie na ławie płaskiej (brak mocy , zakwasy straszliwe po wtorkowym treningu) 4x(10-28kg,10-33kg,8-28kg,8-28kg). 2.Dipy na poręczach (tutaj też ból) 1-10,2-5,3,4-3. 3.Rozpiętki na skosie góra 2x15,2x12 - 5kg. 4.Arnoldki 3x10-3kg. 5.Wznosy sztangielek przodem 3x12-2.5kg. 6.Wznosy sztangielek bokiem 3x15-1.25kg. *20 minut-rowerek stacjonarny. Miska: -owsianka, -banan, -wieprzowina po chińsku, ryż brązowy, sałata lodowa, *przepis: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s6699.html#eot -Carbo Nox Olimp, TRENING -koktajl (200g świeżego ananasa,30g hydrolizatu brzoskwiniowego,pół szklanki wody- nawet dobre ) -pierś z kurczaka, jajka, warzywa,oliwa z oliwek, -tuńczyk,orzechy włoskie. Obli bo teraz mi coś zaświtało w głowie jak spojrzałam do swojego zeszytu , jak mam ponumerowane ćwiczenia 1a,1b,1c? To robię je na zmianę, jedna seria z a,następna z b, trzecia z c i tak 4 razy, czy po kolei to jechać ? Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2011-09-22 23:53:04

    Odpowiedzi: 982 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/22/2011 2:44:32 PM Liczba szacunów: 0
  • Fotki do oceny :)

    Post
    Galeria Zdjęć

    Hehe no qmple mowili ze b albo c by pasowało -=/Pozdrawiam/=- Moje fotki: http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=111545 :)

    Odpowiedzi: 55 Ilość wyświetleń: 14434 Data: 10/18/2003 8:27:46 PM Liczba szacunów: 0
  • Prośba o ocenę założen redukcji - otyłość

    Post
    Odchudzanie i forma po męsku

    Dla skóry możesz zrobić najwięcej mądrą dietą - witaminy, minerały (co dzień świeże warzywa i owoce, często kasze) , białko, zdrowe tłuszcze na co dzień, produkty bogate w wit.C (lub jej suplement) i kolagen (ryby ze skórą, "przerośnięte" mięso, jak karkówka)... ... i nie wolno chudnąć zbyt szybko, bo skóra nie zdąży się przystosować; to najważniejsze. Codzienny masaż jakąś szorstką rękawicą przy okazji smarowania olejkiem, do lekkiego zaczerwienienia skóry, też wskazany. Oliwkę ze względu na dodatek parafiny i konserwanty, zamieniłabym na jakiś dobry roślinny olej do pielęgnacji skóry - jeśli zamierzasz bazować w diecie na zdrowych produktach, to pewnie znajdzie się wśród nich jakiś tłoczony na zimno olej lub oliwa z oliwek - będzie to o wiele lepsze, niż oliwka dla dzieci. Powodzenia :-) .

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 1807 Data: 1/2/2016 1:48:54 PM Liczba szacunów: 1
  • POGRUBIENIA / MODERATORZY / DZIAŁY

    Post
    Administracja i Moderatorzy

    W Suplementacji pogrubienia dla Boogie, Clarity. Miał być też Patriotpol ale nagle zniknął z forum i z listy znawców. Prawdopodobnie ktoś go zbanował (później go przywrócono), ale nikt nie wie kto i za co. Jeśli masz mozliwość sprawdzić listę banów z ostatniego miesiąca to proszę sprawdź to (był na ten temat osobny post). A co do Modów w dziale to Kesiek mógłby częściej zaglądać. To chyba wszystko na razie w suplementacji, jak mi sie coś przypomni to napiszę. SONBATY

    Odpowiedzi: 760 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/31/2002 8:18:32 AM Liczba szacunów: 0
  • POGRUBIENIA / MODERATORZY / DZIAŁY

    Post
    Administracja i Moderatorzy

    A ja proponuje znalezc wiecej fachowcow do dzialu Doping,bo Gochan sam sobie w zyciu ze wszystkim nie poradzi.Wielu fachowcow jak Venom czy kingkong ktory siedzi w Anglii zagladaja na forum delikatnie mowiac rzadko.A tam panuje ostatnimi czasy taki chaos i jedna wielka glupota,ze mozna tylko sobie "texty miesiaca" robic z wypowiedzi niektorych osob.Najgorsze sa osoby ktore udaja fachowcow,a ci ktorzy sie znaja na temacie nie sa w stanie przeczytac wszystkich postow.panuje tam chyba najgorszy balagan ze wszystkich dzialow na forum,no moze w szatni Zdjeciach jest wiekszy ale o czym tu gadac.Pseudospecjalisci doradzaja mlodym "dzieciom" glupoty,co moze doprowadzic do powaznego uszczerbku na zdrowiu niektorych osob,a dzial Doping to nie szatnia,dzial ten powinien byc SZCZEGOLNIE POD STALA KONTROLA,bardziej niz odzywianie i suplementacja,bo jak ktos zle sie odzywia nic mu sie nie stanie,ale jak ktos przez glupiego dzieciaka doradce inny dzieciak wezmie 300 tab. metandienonu w 3 tyg. to moze sie to zle skonczyc.MATEO zrob cos z tym bo prasa znowu Cie wezmie na jezyki,zobaczysz "BYŁY KAPITAN KOMANDO FOKI I OBECNY GROMU K.C. RAYBACK" -----<<<<<<<< >>>>>>>>-----

    Odpowiedzi: 760 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/9/2003 4:00:46 PM Liczba szacunów: 0
  • POGRUBIENIA / MODERATORZY / DZIAŁY

    Post
    Administracja i Moderatorzy

    Bregalad w c/s. Uważam, że dłużej już z pogrubieniem nie trzeba czekać!

    Odpowiedzi: 760 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/9/2005 11:32:05 AM Liczba szacunów: 0
  • POGRUBIENIA / MODERATORZY / DZIAŁY

    Post
    Administracja i Moderatorzy

    Marek C w odżywianiu. pzdr/

    Odpowiedzi: 760 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/19/2006 1:23:39 PM Liczba szacunów: 0
  • Rozstępy na łydkach

    Post
    Zdrowie i Uroda

    Co do rozstępów to też się wypowiem ;) Bo mam prawie wszędzie: plecy (od wzrostu), na "boczkach" (bo byłem kiedyś trochę grubszy ) na bicepsach (od rozrostu) na triach (jak bice) na kolanach (od wzrostu) w okolicach pachwiny (**** wie od czego) I powiem tak: stosowałem jakieś gówna typu Fissan, oliwka przed treningiem itp. ale g**** to daje szczerze mówiąc.. Pozostało mi wykorzystać laser (tak się składa, że chyba będę mieć za darmo ;) ) i ew. ostrzykiwanie witaminą C (też coś o tym słyszałem) Więc dam znać czy to działa Chyba, że ktoś jest po laserze?

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 7860 Data: 7/22/2008 2:37:22 PM Liczba szacunów: 0
  • [BLOG] czas odmłodzić ciało!

    Post
    Trening dla początkujących

    tydzień I pull.2. sobotnie trening, czas: 59minut tetno 157bpm. tetno strasnzie wysokie, dzien wczesniej pilem male ilosci lakoholu co jasno mnie infrmuje ze musze przestac pic z uwagi na male problemy srcowe i jelsi nie chce isc rozszerzyc to musze cos z tym zrobić m.c. klasyk: 12x100, 12x110, 12x120, 10x130, 9x,140 6x140 (problem tu nie był ciężar ale brak paskór, nie mogłem urezymać ciężaru w rękach) podciaganie na droazku szeroki nadchwyt z wyporem: 12p. x 12p. 10p. 8p. x 15kg wiosłowanie hantlą w oparciu o ławkę: 12x34kg 3x12x26kg unoszenie bokiem: 2x12x9kg 2x12x10kg odwrotne rozpietki na maszynie 4x12x25kg uginananie ramion z hantlami z supinacją: 10x16kg, 6x16kg + 4x12kg , 6x16kg + 4x12kg + 6x9kg modlitewnik sztanga łamana: 12x33kg, 12x32kg, 8x32kg 6x27kg 10x17kg

    Odpowiedzi: 64 Ilość wyświetleń: 6605 Data: 11/22/2015 2:12:50 AM Liczba szacunów: 0
  • [BLOG] czas odmłodzić ciało!

    Post
    Trening dla początkujących

    tydzień I pull.2. sobotnie trening, czas: 59minut tetno 157bpm. tetno strasnzie wysokie, dzien wczesniej pilem male ilosci lakoholu co jasno mnie infrmuje ze musze przestac pic z uwagi na male problemy srcowe i jelsi nie chce isc rozszerzyc to musze cos z tym zrobić m.c. klasyk: 12x100, 12x110, 12x120, 10x130, 9x,140 6x140 (problem tu nie był ciężar ale brak paskór, nie mogłem urezymać ciężaru w rękach) podciaganie na droazku szeroki nadchwyt z wyporem: 12p. x 12p. 10p. 8p. x 15kg wiosłowanie hantlą w oparciu o ławkę: 12x34kg 3x12x26kg unoszenie bokiem: 2x12x9kg 2x12x10kg odwrotne rozpietki na maszynie 4x12x25kg uginananie ramion z hantlami z supinacją: 10x16kg, 6x16kg + 4x12kg , 6x16kg + 4x12kg + 6x9kg modlitewnik sztanga łamana: 12x33kg, 12x32kg, 8x32kg 6x27kg 10x17kg

    Odpowiedzi: 64 Ilość wyświetleń: 6605 Data: 11/22/2015 2:12:51 AM Liczba szacunów: 0