SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • [art] Split czyli zabawa na calego dla bardziej zaawansowanych by georgu

    Post
    Trening dla zaawansowanych
    PRO

    "Przykładowy split na wytrzymałość: Poniedziałek: A Wtorek: B Środa: C Czwartek: A Piątek: B Sobota: C A Klata: Wyciskanie sztangi plasko 12=12<15=15 Wyciskanie sztangielek na skosie 15=15=15=15 Wyciskanie sztangielek plasko 1515 Brama 15=15=15=15 Barki: Arnoldki 15=15<12=12 Unoszenie sztangielek bokiem 15=15=15=15 Unoszenie sztangielek bokiem w opadzie 15=15=15=15 B Plecy: Martwy ciag 15<12=12=12 Podciaganie na drążku szerokim nachwytem 15=15=15=15 Wiosłowanie sztanga podchwytem 12>15=15<12 Szrugsy 20<15<12=12 Triceps: Pompki na poreczach 1515 Wyciskanie francuskie sztanga lezac 15=15=15=15 Prostowanie ramion z uchwytem gornego wyciągu 15=15<12=12 C Nogi: Przysiady ze sztanga na barkach 15=15=15<12 Prostowanie nog w siadze na maszynie 12=12>15<12 Uginanie nog w siadze na maszynie 12=12=12>15 Wspięcia na palce ze sztanga na barkach 25<20<15<12 Biceps: Uginanie ramion ze sztanga 15=15=15=15 Uginanie ramion z sztangielkami sztangielkami supinacja nadgarstka 1515 Uginanie ramion ze sztanga na modlitewniku 12=12=12=12 " Witam ćwiczę już ponad pół roku ostatni przerabiany plan to fbw traktora. Mam pytania do powyższego planu: -czym można zastapić bramę ponieważ nie posiadam takowej na siłowni -czy jest to dobry plan dla osób które chcą zwiększyć masę mięśniową - czy mogę wykonywać ten plan 3 razy w tygodniu co drugi dzień ? Zmieniony przez - kubalol13 w dniu 2011-10-19 19:44:39

    Odpowiedzi: 116 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/19/2011 7:38:49 PM Liczba szacunów: 0
  • Dieta kopenhaska

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Kawa - to literka C z ECA i ma takie same zadanie: podnieść metabolizm podstawowy przez termogenezę (zwiększenie produkcji ciepła, na co jest spalany tłuszcz). Żeby działało C czy ECA, musi być stosowane na pusty żołądek. Kawa działa silniej niż czysta kofeina w podobnej ilości ze względu na współdziałanie zawartych w niej innych związków. Po kawie/kofeinie też nie powinno się jeść przez dłuższy czas, gdyż inaczej nastąpi skok insuliny. Poza tym kofeina zmniejsza wchłanianie glukozy przez mięśnie, więc kawa z ciastkiem jest idealna na utycie . C/ECA działa termogenicznie (odchudzająco) nie tylko podczas treningu. Spotkałem się z opinią, że nie powinno się brać ECA przed treningiemn siłowym (chodzi o wchłanianie glukozy), z kolei w czasie aerobów i tak sam wysiłek generuje termogenezę, więc lepiej już po aerobach, żeby zmaksymalizować potreningowe spalanie tłuszczu (oczywiście bez żadnych węgli ). ------------------------------- Dwutygodniowy kawosz kopenhaski -------------------------------

    Odpowiedzi: 4819 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/1/2003 12:28:29 AM Liczba szacunów: 0
  • Dieta kopenhaska

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Witam! Jeśli chodzi o szpinak to wybieraj ten, ktory jest zamrożony w w specjalnych formach. No. właśnie Bonduelle, zamrożóny w formie serduszek. Nie zastępuj go niczym.. szpinak ma dużo żelaza, najwięcej ze wszystkich warzyw - ok. 2,4 mg na 100 g, ma także dużą ilość magnezu - dużo większą niż czekolada.. a pijemy rano kawkę i ten magnez jest nam bardzo potrzebny. Pozatym ma sporo witaminy C ok. 48,8 mg na 100 g. Dodatkowo szpinak zawiera w sobie czynniki zwane antyoksydantami (przeciwutleniaczami), które pomagają nam w walce ze skutkami starzenia się a więc: witamina E, witamina C oraz beta karoten. Mam nadzieję, że zachęciłam Cię jednak do nie rezygnowania z tego warzywa.. to tylko 13 dni.. a może go polubisz? Teraz jak go przyrządzić, żeby pasował do naszej diety.. Szpinak nie powinien być długo rozmrażany bo szybko traci witaminę C. dlatego zamrożony włóż do garnka tak ze 2 serduszka, podlej troszke wody i "gotuj" tzn. rozmrażaj. Potem soli, pieprzu - na tej diecie wolno - i już. Możesz go np. rozłożyć na krążkach jajek, czy pomidora.. wtedy będzie bardziej strawny dla tych, którzy pamietają ze stołówek czy przedszkoli paskudną zieloną papkę. Może w 8 dniu zasmakujesz się w tym warzywku :) Oliweczko jak tam? Mam nadzieję, że nei zrezygnowałaś po 2 dniach diety bo to nie to.. Organizm dopiero próbuje się przebudować.. a utracone kg, z których się cieszysz szybciutko wrócą.. Jeśłi zdecydowałaś się na dietę, kontynuuj a będę Cie wspierać :) A jeśli chodzi o befsztyk... To proponuje włożyć miesko wołowe (taki plaster jak na befsztyk) do rękawa foliowego i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wychodzi zniego woda i po upieczeniu jest nawet kruche.. Najgorszy befsztyk (przynajmniej dla mnie) jest smażony na patelni. Taka "podeszwa" - to mój koszmar z diety sprzed 2 lat. Dopiero na tym forum przeczytałam, że można w rękawie.. . :) Jagger o tych aerobach chyba do mnie napisałeś? Czy jazda na rowerze stacjonarnym 30 minut tak, żeby można było swobodnie rozmowiać to będą aeroby? I czy to spowoduje, że tłuszczyk będzie się lepiej w nocy spałał? Dodatkowych posiłków nie chcę, bo chcę trzymac się "13" jak skończę, to chętnie zafunduję ssbie kolację. Gdybys był tak miły i jeszcze powiedział mi, dlaczego na noc białko? Może głupie pytanie, ale nei znam się na tym a jak pisałam nie ćwiczyłam dotąd. A jeśli mam zacząć ćwiczyć, to trzbe ułożyć sobie jadospis na kolejne dni po "13"

    Odpowiedzi: 4819 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/15/2004 8:48:56 AM Liczba szacunów: 0
  • Trening na siłe do oceny

    Post
    Trening dla zaawansowanych
    PRO

    /SFD/2016/10/7/6232c7cc78e04323ab95400c4e918791.jpg Niestety wklejony plan jest od początku do końca zły. Po pierwsze- w treningu na siłę należy każdą partię trenować MAŁĄ objętością, za to przynajmniej 2-3x w tygodniu. Uderzenie w klatkę raz na tydzień przyniesie znikome efekty. W praktyce jeśli dla kogoś priorytetem jest wynik w wyciskaniu można to rozegrać następująco: SESJA A: Wyciskanie sztangi leżąc szeroko: RAMPA 3-5 POWTÓRZEŃ, maks. do 95% CM. SESJA B: Wyciskanie sztangi wąsko: 6-8 powtórzeń, rampa, 85-90% CM. SESJA C: Dociskanie sztangi leżąc szeroko: 10% lżej niż ciężar z ostatniej serii z poniedziałku.Np. wykonujemy do deski. 80-85% CM. Po drugie – bez zróżnicowania liczby powtórzeń na kolejnych sesjach i tygodniach taki trening nie ma żadnego sensu. Dla początkujących właściwy jest rozkład 5/10/15 powtórzeń, z przesuwaną progresją. Ciągłe wykonywanie 5 x 5 też nic nie daje. Po trzecie- w treningu na siłę należy się oprzeć o ćwiczenia wielostawowe, podstawowe, złożone, z dużymi ciężarami: • przysiady ze sztangą z przodu / z tyłu / Karlsena, • martwy ciąg klasyczny, romanian dead lift (RDL), martwy ciąg sumo lub chwytem rwaniowym, • podciąganie na drążku, • wyciskanie żołnierskie, wyciskopodrzut (ang. push press), • wysokie ciągi ang. high pulls, • wiosłowanie pół-sztangą jednorącz, • wiosłowanie sztangą oburącz, • rwanie siłowe, • pompki na pierścieniach, • wspinaczka po linie, • wybicia na nożyce, • zarzuty i podrzuty siłowe, • wyciskanie leżąc sztangą i sztangielkami (skos górny i dolny), zaś należy wyrzucić z planu lub zmarginalizować maszyny, dźwignie, przekładnie! Po czwarte – w treningu na siłę nigdy nie sprawdzi się klasyczny split na 3 dni. Minimalna liczba w tym przypadku to 4 jednostki tygodniowo. Można próbować z ćwiczeniem naprzemiennie – tzn. 2x góra, 1 x dół i w kolejnym tygodniu 2x dół, 1 x góra – jednak optimum przy treningu dzielonym na siłę to 4 dni. Po piąte: trenowanie bicepsa w zakresie 5 powtórzeń nie ma żadnego sensu. Nie należy stosować niskich zakresów powtórzeń dla partii które mają uwarunkowaną genetycznie dużą ilość włókien powolnych, wytrzymałościowych. Przykładowy plan na siłę i masę dla początkującego: TRENING A,B,A - stosujesz bez zmian dopóki możesz osiągać progres siły i masy! PROGRESJA -2 - 2,5 kg co trening. Trening A: (PONIEDZIAŁEK) Przysiad ze sztangą 3 serie x 15 powtórzeń Wiosłowanie sztangą 3 serie x 15 powtórzeń Wyciskanie sztangielkami, leżąc 3 serie x 15 powtórzeń Podciąganie na drążku chwytem neutralnym 3 serie x 15 powtórzeń BARKI - 2 serie wg uznania (np. wyciskanie stojąc lub siedząc) BICEPS - 2 serie wg uznania (np. uginanie stojąc ze sztangą łamaną) TRICEPS - 2 serie wg uznania (np. wąskie pompki na poręczach, wyciskanie francuskie) ŁYDKI – 1 x 100 powtórzeń wspięć na palce Trening B: (ŚRODA) Wykroki ze sztangą lub przysiady bułgarskie 4 serie x 10 powt. Martwy ciąg ze sztangą 4 serie x 10 powt. Wyciskanie sztangi wąskim chwytem 4 serie x 10 powt. Wyciskanie na barki, siedząc, do czoła 4 serie x 10 powt. Wiosłowanie jednorącz 4 serie x 10 powt. Podciąganie sztangi do mostka, ze zwisu (hang high pull) 2 x 10 powt. Wznosy ramion, przodem, bokiem i w opadzie 3 serie x 10 powt. TRENING A (PIĄTEK; to samo co w poniedziałek, z modyfikacją) Przysiad ze sztangą 5 serii x 5 powtórzeń Podciąganie na drążku nachwytem 5 serii x 5 powtórzeń Wyciskanie sztangi leżąc 5 serii x 5 powtórzeń Wiosłowanie sztangą 5 serii x 5 powtórzeń BARKI - 2 serie wg uznania (np. wyciskanie siedząc) BICEPS - 2 serie wg uznania (np. uginanie stojąc ze sztangielkami) TRICEPS - 2 serie wg uznania (np. dociskanie leżąc, wąsko) ŁYDKI – 1 x 100 powtórzeń wspięć na palce /SFD/2016/10/7/f0e8cedcd3344d6497946743342c8bbe.jpg Przykładowy plan na siłę i masę na 4 dni wg WESTSIDE BARBELL: PONIEDZIAŁEK: ME - maximal effort - góra WTOREK: DE - Dynamika - dół ŚRODA: Wolne CZWARTEK: RE - repetittive effort - góra PIĄTEK: ME - maximal effort - dół SOBOTA: Wolne NIEDZIELA: Wolne 4 jednostki treningowe w skali tygodnia korzystając z metod westside barbell: Poniedziałek - ME góra ciała A. Ćwiczenie ME - dochodzimy do maksa serii 3-5 powtórzeń: - wyciskanie z podłogi (floor press) 4-8 serii x 3-5 powtórzeń lub klasyczne wyciskanie sztangi leżąc (ta sama zasada) - podciąganie na drążku chwytem neutralnym, podchwytem lub nachwytem 4-6 x 4-8 powt. B. Ćwiczenia dodatkowe - 2 x maks w 1 z tych ćwiczeń (obciążenie, które pozwoli ci wykonać 15-20 powtórzeń w 1 serii, w drugiej używasz takiego samego jak w 1szej. Przerwa 3-4 minuty) • wyciskanie hantli górny skos (dłonie tak lub tak) 2 x 15-20 powtórzeń lub • pompki na poręczach C. Poziome ciągnięcie / tylne barki - superseria 3-4 super serie • wiosłowanie sztangą + wznosy ramion w opadzie D. Kaptury • Szrugsy sztangą 3-4 x 8-15 (lub np. podciąganie sztangi wzdłuż tułowia chwytem rwaniowym) E. Na zginacze łokcia (elbow flexor) • Uginanie ze sztangą (zwykła lub gruba sztanga) 3-4 x 8-15, jedno ćwiczenie Wtorek – Dynamic Effort - dół ciała A. Trening wyskoku • Skok na skrzynię 5-8 x 1-3 skoki. lub • Skok w dal/przód z miejsca 5-8 x 1-3 skoki. B. Ćwiczenie na 1 nodze (ze zwiększonym zakresem ruchu) wybierz 1 ćwiczenie i zrób 2-3 serie x 8-10 powt. • Bułgarski dzielony przysiad z przednią nogą też na podwyższeniu z hantlami lub sztangą lub • Wykroki w tył, przednia noga podwyższona C. Ćwiczenie związane z prostowaniem bioder • RDL - Rumuński Martwy Ciąg - Romanian deadlift 3 serie x 8-12 powtórzeń: • Ciągnięcie D. Brzuch z obciążeniem • Rosyjskie skręty ze sztangą – russian twist 4 x 10-15 lub podciąganie nóg w zwisie 4 x 10-15 Czwartek - Repetition/Powtórzenia – góra ciała A. Ćwiczenie metodą powtórzeń • Wyciskanie hantli na ławce poziomej 4 x 12-15: B. Pionowe ciągnięcie w superserii z tylnymi barkami zrób 3-4 superserie po 8-12 powtórzeń Grupa 1: • Podciąganie podchwytem (nie jeżeli wybrałeś na główne ćw) + • Przyciąganie do twarzy -face pulls C. Środkowy akton barków • Wznosy bokiem 4 x 8-12 D. Kaptury / ramiona- superseria zrób 3 superserie Grupa 1 • podciąganie sztangi wzdłuż tułowia chwytem rwaniowym 3 x 6-8 powt. + • uginanie hantle 3 x 8-10 powtórzeń E. Chwyt / Przedramię • Trzymanie kilku talerzy (2-3 x 2-3) Piątek - ME – dół ciała A. Ćwiczenie ME • Przysiad klasyczny lub przedni 4-8 serii x 3-5 powtórzeń B. Ćwiczenie na 1 nodze • Wykroki chodząc 3 x 6-12 powt. C. Dwugłowe / mięśnie z tył • Romanian deadlifts 3 x 8-12 D. Na ziemi, obwodowy trening brzucha, dużo powtórzeń przykład: scyzoryki, krótkie spięcia, naprzemienne wyrzuty nóg w podporze, 3 obwody WIĘCEJ: http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=1652

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/4/2016 9:31:50 PM Liczba szacunów: 0
  • Trening siłowy dla początkującej Lady :-)

    Post
    Ladies SFD
    PRO

    Hej, mam kilka pytan ;) TRENING nr 8 by 4nn Trening A. A. Przysiad ze sztanga na plecach B. RDL (czyli: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PnBREGM7pE0? ) C. wyciskanie sztangi skos góra ( jak to zrobic? nie mam lawki skosnej, czy cwiczenie D nie powinno byc przed C? (plecy- barki) D. wiosło sztangą E. wznosy z opadu F. plank Trening B. A. przysiad przedni B. MC C. WL (co to jest za cwiczenie?) D. Push Press (co to jest za cwiczenie?) E. wypady F. pompki 1 seria na maksymalna ilość powtórzeń Naprawde ten trening wystarczy na rozbudowanie miesni? Bo nie ma cwiczen na triceps, biceps, lydki?

    Odpowiedzi: 387 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/17/2014 8:27:39 AM Liczba szacunów: 0
  • Probiotyki - kilka pytań

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Zależy jakie dawki witaminy C chcesz przyjąć. Ale nawet takie śmieszne dawki jak 500 mg to niezbędna jest suplementacja, a co dopiero większe dawki, które przynoszą docelowo lepsze efekty- chociażby jak synteza kolagenu czy wspomniane przez Ciebie obniżenie poziomu kortyzolu i dochodzi do tego wiele innych czynników wpływających na zapotrzebowanie witaminy C. Co do tych badań, które przytoczyłaś ( chociaż mało tam szczegółów) na temat szkodliwości witaminy C jakoby wpływała na powstawanie kamieni nerkowych to przypuszczam, że owi pacjenci przyjmowali właśnie małe dawki witaminy C (do 500 mg na dzień)- co wywnioskowałem z badań dr Catharta: ,, Hej, a słynne kamienie nerkowe? Przyznacie chyba, że jeśli ktokolwiek mógł je u pacjentów zaobserwować, to mógł to być niechybnie dr Cathcart – miał na to sporo czasu i olbrzymią rzeszę pacjentów przekładającą się na poważną ilość tzw. pacjentolat. Nic z tego! Żadnych kamieni w nerkach. Przy podawaniu zalecanych dawek żadnego z pacjentów dra Cathcarta przez te wszystkie długie lata praktyki nigdy nie dopadła żadna kamica nerkowa. Wręcz przeciwnie – gdy w ciągu tych wszystkich lat praktyki dwóch jego pacjentów samowolnie obniżyło dawkę do miernych 500 mg dziennie, zaobserwowano objawy kamicy szczawianowo-wapniowej, które ustąpiły jednak za każdym razem, gdy dr Cathcart zaordynował niesubordynowanym nieszczęśnikom spore dawki magnezu w połączeniu z witaminą B6 oraz kategorycznie przykazał im trzymanie się przepisanych (dużych, większych nawet niż poprzednio) ilości witaminy C oraz zwiększenie nawodnienia ustroju". - cytat z http://www.akademiawitalnosci.pl/10-najpotezniejszych-protokolow-witaminowych-cz-3-protokol-doustnego-stosowania-witaminy-c-dr-robert-cathart-iii/

    Odpowiedzi: 108 Ilość wyświetleń: 13013 Data: 9/2/2016 4:27:50 PM Liczba szacunów: 0
  • Skuteczna Dieta 14kg w 2tygodnie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Diety obiecujące pozbycie się 14 kg w ciągu 2 tygodni są zwykłym bazowaniem na ludzkiej naiwności, nieznajomości fizjologii, chęci uzyskania szybkich efektów. Dodatkowo podobne mono-diety prowadzą do gigantycznego efektu jojo oraz wyniszczają organizm (brak dostarczania niezbędnych składników odżywczych witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy, odpowiednich rodzajów protein). Dlaczego niemożliwe jest pozbycie się 14 kg tłuszczu w tak krótkim czasie? 1 kg tłuszczu „zmagazynowany” w ciele to 7000 kcal. Możesz pozbyć się nawet 6 kg wody, w weekend – np. przesiadując w saunie i ograniczając płyny. Jednak nie ma to nic wspólnego z redukcją tkanki tłuszczowej. Pozbycie się jednego kilograma tłuszczu teoretycznie, gdyby cała energia pochodziła tylko z uwolnionych wolnych kwasów tłuszczowych: • oznacza 36 godzin spacerowania w tempie 5 km/h dla kobiety ważącej 55 kg oraz 22 godziny dla 91 kg mężczyzny, • 21 godzin pływania dla 55 kg kobiety lub 12 godzin dla ważącego 91 kg mężczyzny, • ponad 16 godzin jazdy na rowerze w średnim tempie 20-22 km/h waga: 55 kg lub ponad 9.5 h jazdy dla mężczyzny ważącego 91 kg, • 11 godzin treningu kulturystycznego dla ważącego 100 kg mężczyzny oraz 21 godzin dla ważącej 53 kg kobiety, • 10 godzin biegu w tempie 5 min/km (12 km/h) dla wagi ciała 53 kg oraz ponad 5 godzin dla mężczyzny ważącego 100 kg Jak widać, pozbycie się tej ilości tłuszczu w ciągu 2 tygodni jest po prostu niemożliwe. Jest to 98 000 kilokaloriii! Stworzenie deficytu kalorycznego mogłoby być drugą drogą – ale ... deficyt 500 kcal dziennie oznacza tygodniowo 3500 kcal, czyli pozbycie się 0.5 kg tłuszczu. Miesięcznie wychodzi ok. 2 kg tłuszczu. Oczywiście, to wszystko są uproszczenia, gdyż organizm posiada szereg innych źródeł z których czerpie energię (glikogen mięśniowy, glukozę we krwi, tłuszcze wewnątrzmięśniowe). Tak więc nie można liczyć na to, iż tłuszcze podskórne staną się dominującym źródłem energii. Powyższe wyliczenia popiera szereg badań np. • badanie “Predictors of fat mass changes in response to aerobic exercise training in women” 81 kobiet, nieaktywnych fizycznie, przed menopauzą. W ciągu 12 tygodni, 3 x w tygodniu ćwiczyły w strefie tlenowej: 30 minut aerobów, na bieżni, analizując dane jako grupy odnotowano brak efektów, panie nie pozbyły się tkanki tłuszczowej ani nie straciły masy ciała! Referencje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25353081 • wielka meta-analiza badań naukowych z 2012 roku („Physical Activity Targeted at Maximal Lipid Oxidation: A Meta-Analysis”)– same ćwiczenia fizyczne przyniosły stosunkowo niewielki efekt – spadek średnio o 1.95 kg wagi, podczas gdy ćwiczenia wsparte dietą okazały się prawie 3,5 raza skuteczniejsze! (średni spadek 6.81 kg). Interwencje ujęte w meta-analizie trwały od 2 do 12 miesięcy. Referencje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3425832/ • w meta-analizie naukowcy uwzględnili 14 eksperymentów, obejmujących 1847 pacjentów. Długość trwania treningu aerobowego: od 12 tygodni do 12 miesięcy. Dwunastomiesięczne programy aerobowe powiązano ze średnim spadkiem wagi ciała o 1.7 kg (od -2,29 kg do -1,11 kg) oraz średnim spadkiem obwodu pasa o 1.95 cm (rozpiętość: od -3,62 do 0,29 cm) Referencje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21787904 • W badaniu dotyczącym diety (4 tygodnie diety niskotłuszczowej + 4 tygodnie VLCKD) odnotowano pozbycie się 500 g tłuszczu w ciągu 4 tygodni na VLCKD, mimo, iż badani spędzali aż 90 minut na rowerze stacjonarnym codziennie! Spadek wagi ciała wynosił natomiast 2.2 kg. Referencje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27385608 oraz ŁukaszK. W kolejnym z badań Verreijen AM i wsp. z 2015 rok w ciągu 13 tygodni 80 otyłych dorosłych w wieku 63 ± 5.6 roku ćwiczyło siłowo (3 x w tygodniu) oraz zastosowano dietę z deficytem 600 kcal. W ciągu 13 tygodni jedna grupa otrzymywała odżywkę z proteinami, leucyną oraz witaminą D (21 g protein, 150 kcal; 10 x w tygodniu), druga izokaloryczne placebo. Mimo znikomej podaży białka 1.11 ± 0.28 g / kg m.c. w interwencji (odżywka) oraz 0.85 ± 0.24 g / kg m.c. w kontrolnej – odnotowano po 13 tygodniach: • spadek masy ciała o 3.4 ± 3.6 kg w grupie odżywki, • spadek masy ciała o 2.8 ± 2.8 kg w grupie kontrolnej, • masa tkanki tłuszczowej spadła o 3.2 ± 3.1 kg (grupa odżywki), • masa tkanki tłuszczowej spadła o 2.5 ± 2.4 kg (grupa placebo), • najciekawszy jest jednak wynik pod względem masy mięśniowej grupa odżywki zwiększyła ją 0.4 ± 1.2 kg (mimo bycia na deficycie kalorycznym!), • grupa placebo straciła w tym samym czasie 0.5 ± 2.1 kg masy mięśniowej, Jak widać, w najlepszym wypadku średnia utrata wagi u dorosłych wynosiła 261 g tygodniowo. Z tego względu w trakcie diety warto celować w realny pułap zakładający pozbywanie się 500- 700 g tłuszczu tygodniowo. W trakcie redukcji wagi ciała warto zastosować odżywki białkowe np. koncentrat białka serwatkowego. W jednym z badań z 2015 roku - w ciągu 8 tygodni osoby spożywające 3.4 g białka na kg masy ciała zdobyły 1.5 kg mięśni czyli średnio 187,5 g tygodniowo, jednak straciły przy tym średnio 1.6 kg tłuszczu, czyli średnio 200 g tygodniowo. Grupa spożywająca 2.3 g białka kg masy ciała zdobyła w 2 miesiące średnio tyle samo mięśni czyli 1.5 kg, jednakże pozbyła się średnio tylko 300 g tłuszczu. Referencje: “A high protein diet (3.4 g/kg/d) combined with a heavy resistance training program improves body composition in healthy trained men and women – a follow-up investigation” http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-015-0100-0 W kolejnym badaniu na 2 tygodnie sportowcom o 40% zmniejszono podaż kalorii. Jedna grupa konsumowała w tych warunkach 35% energii z białka (2.3 g / kg m.c.), druga zaś 15% energii z białka (1 g / kg m.c.). Odnotowano ponad pięciokrotnie mniejsze straty mięśni w grupie 2.3 g białka na kilogram masy ciała w porównaniu do sportowców spożywających 1 g białka na kilogram masy ciała! Grupa niskich białek straciła w ciągu 2 tygodni aż 1.6 kg mięśni, grupa wysokiego białka tylko 300 g mięśni – i to mimo kontynuowania treningu siłowego! Referencje: Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19927027 Podsumowując w czasie redukcji: -należy pamiętać, iż gigantyczna utrata tłuszczu w krótkim czasie nie jest możliwa, - warto zastosować dietę, trening aerobowy, interwałowy, - należy kontynuować trening siłowy, - warto zakupić np. odżywki takie jak białko serwatkowe (czyste proteiny, prawie bez tłuszczu i węglowodanów), /SFD/Images/2016/7/18/ab5a6893388c4d2b88c9adb9a2271d02.jpg Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2016-07-18 15:12:24 Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2016-07-21 10:24:47 Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2016-07-21 10:25:46

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/18/2016 2:20:49 PM Liczba szacunów: 2
  • Test NOWOŚCI ALLNUTRITION

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Paczuszki już gotowe. Aby nie było pytań co jest co, jak coś jest w oryginalnym opakowaniu to raczej pytań nie będzie co jest w środku L-C/W - lody czekolada, wanilia po 3 porcje z hakiem każdego ze smaku PJ - Protein Jelly jeden smak solony karmel - po 2 porcje FS-C/S/R - Fruit Splash smaki cherry, strawberry, raspberry - po 2 porcje każdego smaku, ale się wkradło małe zamieszanie i 2 osoby otrzymają jednego smaku 4 porcje, nie chciało mi się paczek już wszystkich sprawdzać SF-C/S/R Sugar free jelly - smaki cherry, strawberry, raspberry - dla każdego po 5 porcji każdego smaku. /SFD/2017/11/3/5da6060d36444a69b6857686e87a24a7.jpg

    Odpowiedzi: 72 Ilość wyświetleń: 9314 Data: 11/3/2017 8:16:24 PM Liczba szacunów: 3
  • Antoine Vaillant IFBB Pro

    Post
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness
    PRO

    http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/541819_554703337884825_1382342953_n.jpghttp://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/563703_554702761218216_1030098099_n.jpghttp://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/555650_554617931226699_1593682449_n.jpghttp://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/482656_554617204560105_2031818800_n.jpghttp://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/534294_554616054560220_931474254_n.jpghttp://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/534433_554615731226919_1811099742_n.jpghttp://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc3/305916_554614137893745_1544677752_n.jpghttp://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/554787_554612867893872_2070808613_n.jpghttp://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/533930_554612661227226_499513202_n.jpghttp://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/537360_554612194560606_1308765666_n.jpghttp://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/544269_554611847893974_2087810030_n.jpghttp://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/558146_554611141227378_1987966653_n.jpghttp://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/27144_554610207894138_1701203434_n.jpghttp://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/59777_554610011227491_1208998971_n.jpghttp://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/547619_554609761227516_1730015870_n.jpghttp://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/545942_554603817894777_1261164236_n.jpghttp://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/537003_554602547894904_1672236774_n.jpghttp://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/5543_554267764595049_717723703_n.jpghttp://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/155713_554265211261971_820063508_n.jpghttp://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc1/64243_554264937928665_687385647_n.jpghttp://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/546029_554113997943759_293680535_n.jpghttp://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/64328_554086514613174_732689712_n.jpg

    Odpowiedzi: 1763 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/7/2013 11:07:26 PM Liczba szacunów: 0
  • Poradnik- Jak zwiększyć WZROST vol.2

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    -Wapno z witamina C ok 900 g dziennie - tutaj goscn napisal ze to literówka i że chodzi o 900mg. Ale przecież 900 miligramów to jest mniej niż 1 gram czyli prawie nic.... I to ma być wapno rozpuszczalne? Jak sobie wyobrażasz pochłonięcie blisko 1 KILOGRAMA wapna i witaminy C?... 0,9 grama, to odpowiednia dawka. Może to być wapno rozpuszczalne. -Witamina D ( 10 ug ) firmy BOBIK D taka dla dzieci - co to jest 10 ug? 0.00001g Zmieniony przez - Ashardon w dniu 2012-05-16 14:55:26

    Odpowiedzi: 2559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/16/2012 2:54:53 PM Liczba szacunów: 0
  • Poradnik- Jak zwiększyć WZROST vol.2

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Witam. Potrzebuję szybkiej odpowiedzi, ponieważ jutro rozpoczynam kurację. Kupiłem APL, magnez, witaminę B, C, kwas foliowy, wapno, nie było w aptece witaminy D, a widzę, że jest bardzo potrzebna. Mam w domu prawie całe pudełko Vita-min Olimp i widzę, że ma w sobie dawkę 10 uq witaminy D, czy mogę zastosować ten produkt zamiennie zamiast witaminy D czy jednak zalecacie nabycie w aptece jakiejś witaminy D? A może, zamiast całego zestawu tych witamin, lepiej zastosować Vita-min ponieważ widzę, że ma bardzo dużo witaminy A,C, B1, B2 itd.

    Odpowiedzi: 2559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/2/2012 7:13:46 PM Liczba szacunów: 0
  • Poradnik- Jak zwiększyć WZROST vol.2

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Tylko że w tej kuracji nigdzie nie ma jakiś podwójnych dawek witamin... jedynie witaminy C wychodzi około 300% a jak pisze na wiki nadmiar wit c nie wywołuje skutków ubocznych.

    Odpowiedzi: 2559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/19/2013 7:19:57 PM Liczba szacunów: 0
  • Poradnik- Jak zwiększyć WZROST vol.2

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    @up skład ma taki sam jak APL Przeglądałem poprzednia część tematu i remsonq tak pisał Wapno 1500 mg ( ok 5 szklanek ) mozesz sobie rozdzielic 8.00 11.00 14.00 itd Wit D 20 ug ( 2 tabletki 10 ug ) ( najlepiej w srodku dnia zeby zdazylo sie przyswoic ) Dorzuc Magnez koniecznie ( bez niego apl slabo dziala ) Witamina C najlepiej razem z Wapniem Inne witaminy ( multiwitamina ) Bialko 1,5 g na 1kg Kwas foliowy ( jest na 90 % w multiwitaminie ) Ultimate Nutrition APL dawka 2x - ok 30 min przed snem Ostatni posilek ok 2 h przed braniem APL !!! w tym temacie widnieje inna rozpiska dawkowania -Wapno z witamina C ok 900 g dziennie -Witamina D ( 10 ug ) firmy BOBIK D taka dla dzieci -Multiwitamina rozpuszczalna jak wapno - zawiera wszystkie niezbędne witaminy + kwas foliowy 1 tabletka -Magnez 1 tabletka (30 min przed zażyciem APL ) -Kwas foliowy 0,4 mg (ewentualnie) -Białko ( sporo ryżu, twarogu, jajek najlepiej zwiększyć ilość przy 3 dniu kuracji ) -APL- 30 min przed snem 2x dawka czyli 6 tabletek pytanie która jest bardziej odpowiednia? :)

    Odpowiedzi: 2559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/20/2013 11:21:52 PM Liczba szacunów: 0
  • Poradnik- Jak zwiększyć WZROST vol.2

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    No niestety jestem zardzewiały :{ Jestem strasznie nierozciągnięty i ciężko mi motywacje znaleźć, zobaczymy może od jutra dam rade ;c @edit Z tego co widzę chodzi ci o takie rozciąganie pod wzrost, a ja tu o nogach ;c Zmieniony przez - grain w dniu 2013-08-13 22:58:56

    Odpowiedzi: 2559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/13/2013 10:54:20 PM Liczba szacunów: 0
  • Poradnik- Jak zwiększyć WZROST vol.2

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    i biorac 9g na poczatek i powiedzmy taka akcja co 3 dni to bylaby szansa cos pojsc, ale zaczalbym od 9g argininy hcl na 2 raz juz 10,5 potem 12 i tak do 20 max i jakas przerwa z badan : Średnie stężenie hgh po podaniu: placebo- 2,9 5g- 3,9 9g- 6,4 13g- 4,73 Wynika z tego , ze poziom gh poszedl 2x przy dawce 9g czystej argininy, lecz piroglutaminian argininy z lizyna potrafi podbic gh nawet 7 krotnie. Teraz juz wiesz dlaczego nie polecam czystej argininy. Urosnac sie da, ale to trzeba naprawde sprinty cisnac porzadne praktycznie do uczucia wymiotow i sluchac dudnien i moze jakas melatonina wtedy jest szansa. Bardziej od tej argininy polecalbym Ci Niacyne zwykla bez kwasu nikotynowego + melatonine. Zaczynasz od 300 mg niacyny + 3 mg melatoniny, bierzesz co 2-3 dzien i dolaczasz do tego sprinty i dudnienia 1,05 Hz. Dochdodzisz do 500 mg niacyny i doswiadczysz flush efekt czyli czerwony ryj, wtedy robisz przerwe 3-4 tyg i cisniesz znow od 300 mg. Nie przekraczaj 500 mg , bo mozna roz**b*c watrobe Do kazdego sposobu najlepiej w ciagu dnia polknac witamine C, D3 , wapn, cynk Zmieniony przez - remsonq w dniu 2014-03-14 18:26:06

    Odpowiedzi: 2559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/14/2014 6:13:02 PM Liczba szacunów: 0
  • JAK POWINNO SI MIERZYC TEMPERATURE PD PACHA?

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    Każdemu w życiu przytrafiła się sytuacja, kiedy to czuł się gorzej i podejrzewał u siebie jakąś dolegliwość, a co z nią związane być może również z podwyższoną temperaturą ciała. Aby mięć pewność tego, czy rzeczywiście mamy gorączkę, najprostszym sposobem na sprawdzenie tego jest pomiar temperatury ciała. Temperatura ciała ludzkiego wynosić powinna dla osoby zdrowej 36,8 stopni °C. Kiedyś twierdzono, że mierzona w ustach wynosić powinna 37 °C. Z kolei zakres normalnej temperatury mieścił się między 36,1, a 37,8 °C. Co ciekawe temperatura może się różnić w zależności od miejsca pomiaru. W odbycie może ona być wyższa o 0,3-0,6 °C w porównaniu z ustami. Z kolei odwrotna sytuacja jest pod pachą. Może ona być o 0,3-0,6 °C niższa. Wartość temperatury ciała zależna jest również od: - pory dnia, - poziomu aktywności, - miejsca pomiaru. Nowe termometry elektroniczne mierzą temperaturę ciała w okolicach czoła. Jak najbardziej możesz mierzyć w ten sposób. /SFD/2018/2/4/3415d0aeef944fab8047c3ffde4883c1.jpg

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/4/2018 2:42:18 PM Liczba szacunów: 0
  • ZMA -"Brać czy nie brać?"

    Post
    Odżywki i suplementy
    PRO

    co sadzicie o takim zastapieniu ZMA: Zinek + vit C vitalmaxa (http://www.vitalmax.pl/nutr.php?prod=72) + filomag b6? co do witaminy w preparacie vitalmax'a nie zaduzo jej troche? wyczytalem ze zalecane spozycie witaminy C wynosi 60 mg, czy te 800mg/caps to nie zbyt wiele? Jeszcze jedno pytanie, ile powinna trwac suplementacja domowym ZMA? Chodzi mi glownie o poprawe snu, tradzik i moze przy okazji o podniesienie poziomu testosteronu, pzdr.

    Odpowiedzi: 564 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/3/2007 9:38:00 PM Liczba szacunów: 0
  • Dieta na masę do oceny, 77kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Tak naprawdę, suplementacja dużymi dawkami witaminy C jest zbędna, gdyż nie niesie za sobą większych korzyści, a czasem nawet żadnych. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000725/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586922/ Nie tylko okołotreningowo, a ogólnie duże dawki wit.C przyjmowane w ciągu doby przez dłuższy okres czasu mogą ,,przeszkadzać'' w rozwoju wydolności tlenowej. Poza tym tyczy się to również innych antyoksydantów. W dodatku istnieją przesłanki ku temu by sądzić, że duże dawki tej substancji mogą również osłabiać procesy wzrostowe. Optymalna dawka wit.C dla sportowców to 200mg, przy czym trzeba zaznaczyć, że w niektórych przypadkach zwiększone spożycie witaminy C jest uzasadnione, takich jak, chociażby podwyższony poziom kortyzolu w ustroju czy pierwsze 24h infekcji wirusowych https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22777327 W rzeczywistości nie ma żadnych dowodów naukowych na to, że rutynowa suplementacja dawkami 1-3g możą nieść za sobą jakieś namacalne korzyści zdrowotne. Oczywiście nie biorę pod uwagę jakiś science-fiction badań. Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-12-23 11:12:48

    Odpowiedzi: 229 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/23/2017 11:09:24 AM Liczba szacunów: 1
  • Przepisy kulinarne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Teraz pare przepisow z rybkami Wszystkie przepisy z mojego domowego archiwum Dorsz pieczony w folii Składniki: świeże śledzie, dorsz, halibut, karp lub pstrąg, sok z cytryny, oliwa, sól, świeżo zmielony pieprz. Sprawioną rybę natrzeć solą i sokiem z cytryny. Posmarować kawałki folii aluminiowej oliwą i na każdym położyć rybę. Zagiąć boki z obu stron i lekko zwinąć w płaski rulon. Ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku (190 C) około 30 minut. Odwinąć, wyłożyć rybę na gorący talerz. Rybę polaną sosem (4 łyżki oliwy, 2 łyżki sok z cytryny) i doprawioną solą i pieprzem do smaku podawać ze świeżym białym pieczywem lub frytkami i zieloną sałatą. Tak sporządzona ryba jest smaczna również na zimno. Dorsz po krymsku Składniki: 4 filety z dorsza, 3 czerwone, papryki, mąka, olej, śmietana lub jogurt naturalny, sól, papryka słodka w proszku. Papryki sparzyć wodą, zdjąć skórkę i pokroić w paski. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojoną papryką. 3/4 szklanki śmietany wymieszać z solą i papryką słodką (według gustu) i polać rybę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 200°C. Frutti di mare z ryżem Składniki: 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 150g ryżu 5 łyżek majonezu, 1 opakowanie mieszanki frutti di mare, sok z cytryny, pieprz. Ryż ugotować. Frutti di mare rozmrozić, sparzyć wrzątkiem przez 5 minut. Cebulę, czosnek i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz pieprzem. Grejpfruty nadziewane krewetkami Składniki: 200 g krewetek konserwowych, 2 grejfruty, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy, majonez dekoracyjny, sól, pieprz. Grejpfruty przekroić. Wydrążyć. Miąższ, pokroić. Krewetki osączyć z zalewy, wypłukać. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą. Dodać krewetki i grejpfruty. Doprawić solą i pieprzem. Wypełnić wydrążone grejpfruty. Schłodzić. Gulasz rybny Składniki: 1/2 kg dorsza lub halibuta, 3 łyżki oliwy lub oleju jadalnego, 1 drobno posiekana cebula, 2 szklanki gorącej wody, 1 duży ziemniak obrany, pokrajany w plasterki, kawałek selera obrany, posiekany, 1 marchewka pokrajana w talarki, 2 duże pomidory sparzone, obrane, pokrajane w plasterki, 2 roztarte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/2 pęczka posiekanej zielonej pietruszki, sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.), z 1 łyżką wody, plasterki cytryny (dowolnie). Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę, aż nabierze złotego koloru. Wlać gorącą wodę, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić dalej przez 20 minut. Pokrajać rybę w dzwonka, ułożyć na gorących jarzynach, posypać zieloną pietruszką, pokropić sokiem z cytryny lub octem, dusić przez 10-15 minut. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć dookoła, przybrać plasterkami cytryny. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z puree z ziemniaków. Karp ratz Składniki: 1 karp (około 1 kg), 1 cebula, 2 łyżki mąki, 1 szklanka śmietany, 50 dag ziemniaków, 3 małe ostre zielone papryki, 3 pomidory, 15 dag boczku, sól, cukier, papryka w proszku. W małej ilości stopionego boczku zrumienić cebulę pokrajaną w drobną kostkę. Oprószyć papryką i zalać szklanką wody. Gdy woda niemal wyparuje, dolać śmietanę rozmieszaną z mąką. Zagotować. Do wrzącej śmietany włożyć oczyszczonego, umytego i pokrajanego w dzwonka karpia oraz ziemniaki – obrane, umyte i pocięte w kostkę, oczyszczone papryki, umyte, pokrajane w ćwiartki pomidoryoraz pozostałe plasterki boczku. Wstawić do ciepłego piekarnika i zapiekać co najmniej 30 minut. Łosoś po grecku Składniki: płat świeżego łososia, włoszczyzna w słupkach mrożona Hortexu, 1 cytryna, mąka, bułka tarta, olej do smażenia, 2-3 jaja, 1 cebula, mała puszka koncentratu pomidorowego, przyprawy - liść laurowy, pieprz, sól. Filet oczyścić, zdjąć skórę, pokroić na porcje, mocno skropić sokiem z cytryny, zostawić na pół godziny (nie solić !!!). Włoszczyznę - można nie rozmrażać - wrzucić do rondla, podlać wodą, dodać listek laurowy, pieprz czarny w ziarnach, sól do smaku, jak ktoś lubi to cebulę smażoną, koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości (około 10-15 minut). Przygotować osobno: jajka rozstrzepane, mąkę, bułkę tartą z solą. Kawałki ryby obtaczać w mące (ryby nie osuszać z soku cytrynowego !) potem w jajku, bułce tartej, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać razem z jarzyną. Makrela a'la mnich Składniki: 50-60 dag makreli (2 duże ryby), 1 cebula, 3 łyżki 0liwy, 2 listki laurowe, 1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych, sok z cytryny, 12 oliwek. Ryby umyć, dokładnie oczyścić, ostrożnie wykrajać kręgosłup i usunąć ości. Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i zrumienić na oliwie (2 łyżki) na złoty kolor. Oliwą posmarować żaroodporny półmisek, położyć na nim ryby. Zrumienioną cebulę rozprowadzić na powierzchni ryb, a do ich wnętrza włożyć po listku laurowym i przyprawy ziołowe. Skropić sokiem z cytryny Obłożyć oliwkami. Półmisek z rybami przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. Morskie ryby duszone z jarzynami Składniki: 1 kg ryb morskich, 2 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy lub oleju, 2-3 cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 puszka soku, sól, zielona pietruszka, pieprz. Oczyszczoną, umytą i pokrajaną na małe kawałki rybę obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, usmażyć na gorącej oliwie. Odłożyć. W tłuszczu od smażenia ryby zrumienić drobno posiekane cebule i czosnek. Ponownie włożyć rybę na tłuszcz, posypać zieloną pietruszką, podlać octem i przecierem (lub sokiem pomidorowym) rozcieńczonym wodą w takiej ilości, aby ryba była przykryta. Zagotować, zmniejszyć płomień i na słabym ogniu gotować 30 minut. Podawać z kluskami. Pasta z ryby wędzonej Składniki: 30 dag wędzonego dorsza, 2 kromki bułki, mleko, pół szklanki oliwy, sok z dwóch cytryn, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku, odcedzić. Z dorsza zdjąć skórę, usunąć ości. W donicy utrzeć mięso ryby z odciśniętą bułką, ucierając dodawać powoli oliwę na przemian z sokiem z cytryny (podobnie jak do majonezu). Gotową pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Powinna ona mieć konsystencję kremu, dlatego najlepiej przyrządzać ją za pomocą miksera. Pastę podaje się po oziębieniu. Ryba pieczona Plaki Składniki: 80 dag ryby, 6 cebul, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 4 pomidory, sól, pieprz, oliwa, pomidory, cytryna do dekoracji. Obraną cebulę pokrajać w plasterki i lekko poddusić; gdy zacznie się złocić dodać zieloną pietruszkę i oddzielnie lekko podsmażone obrane ze skórki pomidory (pokrajane w kostkę). Wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę oczyścić, umyć. Ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym oliwą. Część mieszanin cebuli z pomidorami i pietruszką włożyć do wnętrza ryby. Resztę rozprowadzić równomiernie po jej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Dopiekać po zmniejszeniu temperatury piekarnika Upieczoną rybę wyjąć, udekorować cząstkami cytryny i pomidorami. Podawać na gorąco. Ryba w sosie czosnkowym Składniki: 60 dag dorsza (lub innej ryby morskiej), 2 łyżki mąki, 1 białko, oliwa, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2 kromki bułki, mleko, 2 żółtka, 4-6 dag migdałów, 1 szklanka oliwy, sok z cytryny lub ocet winny. Dorsza czyścić, umyć, zdjąć skórkę, usunąć ości. Mięso ryby pokrajać na równe porcje. Przesianą mąkę wymieszać z białkiem i dodać tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, osolić, dodać pieprz. W przygotowanym cieście zanurzać porcje ryby i smażyć, wkładając je na patelnię z dużą ilością rozgrzanej oliwy. Podawać z dodatkiem soku czosnkowego. Sos czosnkowy: czosnek posiekać lub utłuc w moździerzu na miazgę. Kromki bułki okroić ze skórki. Miąższ namoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać do czosnku. Ucierać w donicy z dodatkiem obranych ze skórek i posiekanych migdałów. Po uzyskaniu jednolitej masy dalej ucierać dodając kolejno po żółtku i pomału lejąc oliwę. Gotowy, gładki sos przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Ryby zapiekane z jarzynami. Składniki: 1 kg ryb, 50 dag cebuli lub porów, 1 kg mieszanych warzyw (w zależności od pory roku), pół szklanki oliwy lub oleju, 2 łyżki ryżu, sól, pieprz. Ryby oczyścić, umyć, pokrajać w dzwonka. Pory lub cebulę oczyścić, bardzo starannie umyć, pokrajać w cienkie plasterki i zrumienić w tłuszczu na złoty kolor. Dodać do nich opłukany ryż i podsmażyć. Pozostałe warzywa -umyte, oczyszczone i pokrajane w drobną kostkę - dołożyć po chwili. Posolić, dobrze wymieszać, przykryć. Wolno gotować przez kilka minut. Następnie przełożyć warzywa do żaroodpornego naczynia, ułożyć na nich ryby i zalać niepełną szklanką wody. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec 1,5 godziny. Podawać w naczyniu, w którym się ryby zapiekały. Sum smażony Składniki: 660 g suma patroszonego, 2 szt./100 g jaj, 110 g bułki tartej, 10 g soku z cytryny, 10 ml białego, sól, pieprz biały i czarny; panierunek: 20 g mąki pszennej. Suma oprószyć przyprawami i pozostawić na około godzinę. Oprószyć mąką i panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju. W trakcie smażenia delikatnie podlać rybę winem. Szaszłyk z ryby Składniki: 3/4 kg halibuta, dorsza lub łososia. Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego, 1/4 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżeczki utartej cebuli, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka soku z cytryny lub soku z rabarbaru albo 1 łyżeczka octu z 2 łyżeczkami wody, 10 rozkruszonych listków laurowych, 1 łyżeczka tymianku lub 1 łyżka kopru. Sos: 6 łyżek soku z cytryny lub z rabarbaru, 4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki. Ostrożnie zdjąć skórkę z umytego i osuszonego halibuta. Rybę pokrajać w 4-centymetrową kostkę. Wymieszać oliwę, paprykę, cebulę, sól, sok, tymianek lub koper i listki laurowe. Zalać rybę marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na noc. Kawałki ryby delikatnie nadziać na 6 rożenek i opiekać w nagrzanym piekarniku (200 C) po 5 min. z każdej strony. Wymieszać składniki sosu. Szaszłyk podawać z sosem, frytkami i surówką z białej kapusty Szczupak po burgundzku Składniki: 1 duży szczupak lub kilka mniejszych, 60 g masła ,4 łyżki posiekanej szalotki, 300 g różnych grzybów lub pieczarek, ok. 1/2 litra dobrego białego wina, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz. Szczupaki sprawić, umyć i pokroić. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Żaroodporną formę posmarować masłem, włożyć grzyby i posiekane szalotki, na nich położyć posolone i oprószone pieprzem kawałki ryby. Polać kilkoma łyżkami białego wina, posypać wiórkami masła. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień i często polewając wodą piec jeszcze 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę. Tatar z łososia Składniki: pół kilo łososia surowego, 30 deko łososia wędzonego, cytryna/limon, koperek, szczypiorek, korzeń imbiru, pęczek dymki, sos worcestershire, tabasco, musztarda de Dijon, oliwa, sól, pieprz, czerwony kawior, białe półwytrawne wino. Rozdrabniamy pół kilo surowego łososia i trzydzieści deko wędzonego. Łososie mieszamy z poszatkowanym kawałkiem (4-5 cm) korzenia imbiru, trzema dymkami, dwoma korniszonami oraz pęczkami szczypiorku i koperku. Osobno robimy sos. Sok z jednej cytryny (najlepiej zielonej, czyli limona) mieszamy z dwoma łyżkami sosu worcestershire i odrobiną oliwy. Do tego dziesięć kropel tabasco i, jeżeli ktoś lubi na bardzo ostro, łyżkę dijońskiej musztardy. Solimy i pieprzymy. Tatara wykładamy na salaterkę, polewamy sosem, a na wierzchu układamy odrobinę czerwonego kawioru. Całość uzupełniamy w żołądku bardzo lekkim, białym, półwytrawnym, włoskim winem. Wędzony łosoś z chrzanową bitą śmietaną Składniki: 200 g wędzonego łososia w plasterkach, 1/4 l słodkiej śmietanki, szczypta cukru, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka soku z cytryny, sól. Plasterki łososia ułożyć łuskowato na półmisku lub drewnianej deseczce tuż przed podaniem. Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Śmietanę z chrzanem dobrze schłodzić i podawać w szklanej salaterce. Najlepszym dodatkiem będą grzanki z masłem. Zapiekanka po dalmatyńsku Składniki: 75 dag filetów rybnych, 4 łyżki oleju lub oliwy, 4 słodkie papryki, 6 pomidorów, 4 ziemniaki, 2 jaja, 1 opakowanie jogurtu, 8 dag tartego sera, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki i selera naciowego, sól. Pietruszkę i seler umyć, drobno posiekać. Pozostałe warzywa umyć i oczyścić. Płaskie, ogniotrwałe naczynie wysmarować olejem, włożyć do niego umyte, pokrajane w grube kawałki oraz natarte solą i czosnkiem filety z ryby. Przykryć rybę warstwą surowych, pokrajanych w cienkie plasterki ziemniaków, a następnie warstwą pozbawionych ziaren i dość grubo pokrajanych pomidorów i papryki. Całe danie polać jogurtem, dobrze rozmąconymi jajami, tartym serem i zieleniną. Zapiekanka rybna Składniki: 1 kg ryby - dorsz, halibut, karp (mogą być filety), 1/2 szklanki oliwy lub oleju jadalnego, 2 cebule pokrajane w plasterki, 2-3 łyżki pasty pomidorowej, 2-3 roztarte ząbki czosnku, sól, pieprz i papryka do smaku, 3-4 marchewki pokrajane w talarki, kawałek selera pokrajany w paski, 2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.) lub 3 łyżki soku z rabarbaru, posiekana zielona pietruszka, plasterki cytryny (dowolnie). Filety podzielić na porcje, natomiast całą rybę pokrajać w dzwonka, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Cebulę usmażyć w oleju na złoty kolor. Dodać pastę pomidorową, czosnek, sól, pieprz, paprykę, marchew, seler, zamieszać -wlać wodę i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Gdy jarzyny będą miękkie, przetrzeć przez sito. Kawałki ryby ułożyć w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec około 30 minut. Podawać w naczyniu, w którym przyrządzano potrawę, przybrać plasterkami cytryny i posypać zieloną pietruszką. Dodatkami mogą być ziemniaki puree lub świeże białe pieczywo. ---------------------------- Pozdrawiam <==Dezir==> http://PumpingIron.w.interia.pl Zapraszamy do działu-http://www.sfd.pl/forum.asp?forum_id=120&forum_title=Nasze+hobby -==PINGwin pOWERed==-

    Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/26/2002 12:51:38 PM Liczba szacunów: 0
  • Piwo, IG, Maltoza - raz jeszcze

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Pornostar : Napij sie piwka o temp +15 stopni albo takiego +2 stopnie Dalej uwazasz ze obydwa maja po 250 kcal skoro 1 kcal to energia potrzebna do ograznia o 1stop 1g wody z temp 14 stop na 15 Wiec te kalorie to ......... prosze o konkretne podejscie do sprawy ---------- Kaloria, cal, pozaukładowa jednostka ciepła. 1 cal = 4,1868 J (tzw. kaloria międzynarodowa). Ze względów historycznych stosuje się czasem tzw. cal15 (zdefiniowaną poprzez ilość ciepła potrzebną do ogrzania 1g wody o 1°C w przedziale temperatur od 14,5°C do 15,5°C - jest ona równa 4,1855 J, lub kalorię termochemiczną równą 4,1840 J. KALORIA A teraz do rzeczy: Cold-water connection Have you ever wished for a food that supplies negative calories? Let's say such a food exists and it contains a minus 100 calories per serving. Any time you feel like a piece of chocolate cake or a donut, all you have to do to compensate is simply follow the sweet with two servings of the negative-calorie food. Presto?plus 200 calories and minus 200 calories yields 0 calories. While no negative-calorie food exists in science?ice-cold water has a similar, but smaller, effect inside your body. When you drink chilled water, which is about 40 degrees Fahrenheit, your system has to heat the fluid to a core body temperature of 98.6. This process requires almost 1 calorie to warm each ounce of cold water to body temperature. Thus, an 8-ounce glass of cold water burns approximately 8 calories, or 7.69 to be exact. Extend that over 16 glasses, 128 ounces, or one gallon?and you've generated 123 calories of heat energy, which is significant. gdzie 30 F to 0st.C a 98,6 F to 37st.C Badania od Elingtona Dardena jednego z tworcow techniki Super Slow. Oni maja szjbe - potrfia wkladac termometr do jedzenia i obliczac kazda wydatkowana energie nawet na takie procesy jak mielenie pokarmu w buzi ! TERAZ ZASTANOWMY SIE NAD JEDNYM - CZU AUTOR MIAL NA MYSLI KALORIE CZY KILOKALORIE PRZYJMUJAC ZE TO DRUGIE TO... PIJAC 3,5 LITRA LODOWATEJ WODY SPALAMY OKOLO 123 KCAL WIECEJ ...HEHE WIELKA ILOSC CO ? ZJEDZ Z CUKIERKI ALBO 1/5 PACZKA I MASZ SPOWROTEM TO CO "OSZCZEDZILES". ========================== PS. Poronstar uwazasz ze 250 kcal z piersi kurczaka tez Cie utuczy :) TAK - JA TAK UWAZAM. PAMIETAJ ZE LICZY SIE TUTAJ OGO9LNY BILANS KALORII. Z TEGO CO MOWISZ WYNIKALOBY ZE JEDZAC SAME KURCZAKI CALY DZIEN NIE PRZYTYJEMY. A PRAWDA JEST TAKA ZE JESLI ILOSC KALORII BEDZIE ODPOWIEDNIA TO UTYJEMY I NIE MA NA TO RADY TERMOGENEZY NI EOSZUKASZ JAK SAM MOWILES. ZRESZTA JEDZAC SAMO BIALKO - ORGANIZM I TAK WYKORZYSTA GO NA CELE ENERGETYCZNE JAK PEWNO WIESZ. OKOLO 50% JEST SYNTEZOWANA NA CELE ENERGETYCZNE W PROCESIE NEOGLUKOGENEZY TAK WIEC JEDZAC DUZE JEGO ILOSCI PO PROSTU WYKORZYSTUJEMY GO JAKO ENERGIE ... NIESTETY JAKO NATURLANI KULTURYSCI MAMY TAK - ZE MOZEMY ZSYNTETYZOWAC TYLKO OGRANICZONA ILOSC BIALKA CO INEGO DOPING ALE TO JUZ INNA BAJKA. TAK WIEC WIEKSZOSC BADAN MOWI ZE JEDZAC WIECEJ BIALKA NIZ TO POTRZEBA (A RACZEJ NIZ MOZEMY ZSYNTETYZOWAC) - BEDZIEMY GO TYLKO ALBO WYDALAC (KIBELEK WITA) ALBO PRZEISTACZAC NA ENERGIE ... JEST KILKA TEORII MOWIACYCH ZE WIECEJ BIALKA "MOZE" (POWTARZAM - M O Z E) ZOSTAC POLACZONE W WIEKSZA ILOSC MIESNI ALE ...POZOSTANMY PRZY PEWNIAKACH. szukam dalej na temat piwa amego w sobie chcoc nadal podtrzymje swoja (a wlasciwie tegich glow zywieniowcow moich guru ) teorie kalorii wiadomosci (badania) podeslal mi Biniu - za co dziekuje. Jak jesz - tak zyjesz Wiedza to podstawa Doradca w dziale Alternatywna Droga HighCarbGainDietLyleApproved

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/7/2003 4:58:38 PM Liczba szacunów: 0