SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • TRENING CYKLICZNY-GRUPA III str.79 CYKL VI

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    w sumie sie pocieszam ze tluszczu nie przybylo a nie robilem aerobow po treningu .:wiesz co ci powiem... włąsnie patrze na ciebie przez lunete z budynku obok.. mam noz i wypatrosze Cię jak świnię:. f.u.c.k.m.o.n.s.t.e.r.

    Odpowiedzi: 1559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/10/2003 5:11:05 PM Liczba szacunów: 0
  • TRENING CYKLICZNY-GRUPA III str.79 CYKL VI

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    tylko nie mow mi ze ty tez cwiczysz nago ? (ZART- jakby co ) .:wiesz co ci powiem... włąsnie patrze na ciebie przez lunete z budynku obok.. mam noz i wypatrosze Cię jak świnię:. f.u.c.k.m.o.n.s.t.e.r.

    Odpowiedzi: 1559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/10/2003 5:24:24 PM Liczba szacunów: 0
  • TRENING CYKLICZNY-GRUPA III str.79 CYKL VI

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    kain77 Cześć Mam pytanie odnośnie przerw pomiędzy seriami SĄ DOKŁADNIE OPISANE PRZY KAŻDYM Z CYKLI-CZYTAJ Które to ćwiczenia izolowane?WSZYSTKIE BEZ PROG SĄ TRAKTOWANE TUTAJ ,JAKO IZOLOWANE (CHOĆ NIEKTÓRE NIE SĄ, ALE DLA POTRZEB PLANU ŁATWIEJ JE TAK OZNACVZY Ć- TO RÓWNIEŻ TŁUMACZYŁE WIELE RAZY-=CZYTAJ POPRZEDNIE STRONY) Mam co do tego wątpliwości I jeszcze jedno . Czy wydłużyć przerwy pomiędzy kolejnymi partiami?PARTIAMI????? ZAPRASZAM do udziału w akcji "Trenuj z nami CYKLICZNIE" http://www.kulturystyka.pl/artykuly/120 KONSULTACJE INDYWIDUALNE-MÓJ MAIL PRYWATNY- POWIADOMIENIEM Z SFD-ZAPRASZAM

    Odpowiedzi: 1559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/17/2003 12:00:08 AM Liczba szacunów: 0
  • TRENING CYKLICZNY-GRUPA III str.79 CYKL VI

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    Bo nie starcvzy Ci zwyczajnie sił na M.C ZAPRASZAM do udziału w akcji "Trenuj z nami CYKLICZNIE" http://www.kulturystyka.pl/artykuly/120 KONSULTACJE INDYWIDUALNE-MÓJ MAIL PRYWATNY- POWIADOMIENIEM Z SFD-ZAPRASZAM

    Odpowiedzi: 1559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/24/2004 10:58:54 AM Liczba szacunów: 0
  • TRENING CYKLICZNY-GRUPA III str.79 CYKL VI

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    I jak to powiedzial SIARA w "Kilerze" - w ****U!!!! mICHAIL, NIE OPOWIADAJ PI......W, ŻE JUŻ WKLEJASZ JAK SIĘ NIE MOŻESZ O...Ć! ALBO NAS ROBISZ W H..A, ALBO WKLEJASZ. aLE NIE POWTARZAJ SIĘ CIĄGLE Z TYM JUŻ SMUTNYM TEKSTEM. BO TO JUŻ JEST ŻENUJĄCE!!!!! BRAK MI DOSŁOWNIE SŁÓW, TAKI JESTM W.......Y. POZDRAWIAM!

    Odpowiedzi: 1559 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/26/2004 5:10:05 PM Liczba szacunów: 0
  • A masz jakiś sposób na ściagnięcie z tego biggerupload bez limitów? Bo jak widze, że między pobieraniem kolejnych partów mam czekać 1,5h to mnie c*** strzela

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 3336 Data: 7/25/2010 2:35:35 PM Liczba szacunów: 0
  • pobralem filmik ale nie moge go wypakowacm wyświetla sie komunikat że musisz posiadać odpoweidnie wolumy, oco z tym c hodzi ?? w jaki sposob moge to odtworzyc ??

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 3336 Data: 7/25/2010 5:53:35 PM Liczba szacunów: 0
  • GP Opole 31.05.2015 - relacja od strony 13

    Post
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness

    http://i.imgur.com/zSh2dlV.jpg GRAND PRIX OPOLA 2015  Opole – 31 maja 2015 r REGULAMIN 1. PATRONAT Polski Związek Kulturystyki, Fitness i Trójboju Siłowego (PZKFiTS) 2. ORGANIZATORZY SFD SA 3. TERMIN I MIEJSCE ZAWODÓW Zawody odbędą się w dniu 31 maja 2015 (niedziela) w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym, ul. Wrocławska 158, Opole, w ramach targów SPORT & FITNESS DAYS – POWER FIT EXPO. Początek zawodów: godz. 13:00. Strona internetowa obiektu: www.cwkopole.pl 4. BIURO ZAWODÓW I WERYFIKACJA ZAWODNIKÓW Biuro Zawodów będzie czynne od godziny 09:30 w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym, Opole, ul Wrocławska 158. Weryfikacja – w godz. 10:30 – 12:00. Zawodnicy i zawodniczki stają do weryfikacji w stroju startowym do rundy oceny sylwetki. Zawodnicy startują na własną odpowiedzialność. Wszyscy przystępujący do weryfikacji powinni posiadać: a) ważny dokument tożsamości ze zdjęciem i datą urodzenia b) aktualną i opłaconą Licencję Zawodnika PZKFiTS lub Debiutanta PZKFiST c) aktualne badania lekarskie zezwalające na start w zawodach sylwetkowych c) regulaminowy strój sportowy d) płytę CD z nagraniem do programu dowolnego Płyty CD w formacie mp3 - pierwsze i jedyne nagranie na płycie - czas pozowania max. 60 sekund. Warto wziąć dla pewności dwie płyty i dokładnie je sprawdzić w domu, na kilku urządzeniach odtwarzających muzykę.  5. UCZESTNICTWO W zawodach mogą uczestniczyć jedynie zawodniczki i zawodnicy zrzeszeni w organizacjach sportowych będących członkami PZKFiTS. Zawodnicy dotychczas nie zrzeszeni proszeni są o zapisanie się do najbliższego stowarzyszenia sportowego należącego do PZKFiTS. Kluby sportowe wystawiające zawodników muszą posiadać opłacone składki członkowskie na rok 2015. Informacji w sprawie opłaconych składek członkowskich oraz licencji (dotyczy zawodniczek i zawodników) udziela biuro Związku, tel.: (22)550-0967. e-mail: pzkfits@pzkfits.pl Kategoria „Pierwszy krok” dla debiutantów przeznaczona jest dla: - Osób, które startowały w 2015 r jednie w zawodach (kategoriach) dla debiutantów i posiadają Licencja Debiutanta PZKFiTS. - Osób, które nigdy wcześniej nie startowały w zawodach sylwetkowych i teraz będą debiutować. Te osoby wpłacają 100 zł za Licencję Debiutanta PZKFiTS przelewem na konto PZKFiTS: BANK PEKAO SA, Nr 08 1240 6250 1111 0000 4591 7718 z podaniem imienia i nazwiska zawodnika, za którego wnoszona jest opłata, ewentualnie w Biurze PZKFiTS, ul. Mangalia 4, lok. 427, Warszawa. Opłaty wnoszone bezpośrednio przed zawodami będą obciążone dodatkowym narzutem w wysokości 20 zł. 6. KATEGRORIE Na tegorocznym Grand Prix Opola każda kategoria będzie miała swojego wyłącznego patrona – sponsora, który funduje nagrody w tej kategorii: - Bikini fitness debiutantek open – wyłączny patron i sponsor: SFD SA / PT - Bikini fitness kobiet open – wyłączny patron i sponsor: SFD SA / PT - Męska sylwetka debiutantów open – wyłączny patron i sponsor: Hi Tec Nutrition - Męska sylwetka open – wyłączny patron i sponsor: Hi Tec Nutrition - Kulturystyka klasyczna debiutantów open – wyłączny patron i sponsor: UNS Supplements - Kulturystyka klasyczna mężczyzn – wyłączny patron i sponsor: UNS Supplements - - Kategoria do 180 cm - - Kategoria powyżej 180 cm - Kulturystyka debiutantów open – wyłączny patron i sponsor: IHS Technology - Kulturystyka mężczyzn – wyłączny patron i sponsor: IHS Technology - - Kategoria do 90 kg - - Kategoria powyżej 90 kg Uwaga: Jeśli liczba zgłoszonych zawodników w którejś kategorii wagowej lub wzrostowej będzie niższa niż 6, wtedy kategorie zostają połączone, ale też pula na nagrody zostaje podwojona i rozłożona na sześć miejsc.  7. ZGŁOSZENIA Zgłoszenia należy nadsyłać do dnia 30.05 na adres: k.k.sandow@gmail.com lub w dniu zawodów 8. WPISOWE Wpisowego na tych zawodach nie ma - zawodnicy przyjeżdżają na własny koszt oraz, w miarę potrzeb, sami organizują sobie noclegi.  9. KOMISJA SĘDZIOWSKA Komisję sędziowską powołuje PZKFiTS. Zawody przeprowadzone zostaną zgodnie z obowiązującymi przepisami PZKFiTS (IFBB). 10. NARADA TECHNICZNA Narada techniczna dla sędziów i kierowników ekip odbędzie się w dniu zawodów tj. 31 maja 2015 r. w biurze zawodów, o godz. 12:15. 11. NAGRODY Ustalona pula nagród na każdą kategorię danej konkurencji to 2400zł w suplementach (zero próbek, szejkerów, pilboxów, tylko pełnowartościowe produkty)  W każdej kategorii będzie to: - Za 1 miejsce: równowartość 1000 zł  - Za 2 miejsce: równowartość 800 zł  - Za 3 miejsce: równowartość 600 zł  Ponadto: Za miejsca 1 – 3: puchary, za miejsce 1 – 6: dyplomy.  12. PROGRAM ZAWODÓW 10:30-12:00 - rejestracja i weryfikacja uczestników 13:00 - otwarcie turnieju „Grand Prix Opola 2015” Eliminacje i półfinały w kolejności:  - Kulturystyka klasyczna debiutantów open (pozy obowiązkowe, porównania) - Męska sylwetka debiutantów open (zwroty i porównania) - Kulturystyka klasyczna mężczyzn: - - Kategoria do 180cm (zwroty, pozy obowiązkowe, porównania) - - Kategoria powyżej 180 cm (zwroty, pozy obowiązkowe, porównania) - Męska sylwetka open (zwroty i porównania) - Bikini fitness debiutantek open (zwroty i porównania) - Kulturystyka debiutantów open (pozy obowiązkowe, porównania) - Bikini fitness kobiet open (zwroty i porównania) - Kulturystyka mężczyzn: - - Kategoria do 90 kg (pozy obowiązkowe, porównania) - - Kategoria powyżej 90 kg (pozy obowiązkowe, porównania) Po krótkiej przerwie: Finały: - Kulturystyka klasyczna debiutantów open (pozy obowiązkowe, program dowolny) - Męska sylwetka debiutantów open (prezentacja indywidualna i zwroty) - Kulturystyka klasyczna mężczyzn: - - Kategoria do 180 cm (pozy obowiązkowe, program dowolny porównania) - - Kategoria powyżej 180 cm (pozy obowiązkowe, program dowolny) - Męska sylwetka open (prezentacja indywidualna i zwroty) - Bikini fitness debiutantek open (T-walking i zwroty) - Kulturystyka debiutantów open (pozy obowiązkowe, program dowolny) - Bikini fitness kobiet open (T-walking i zwroty) - Kulturystyka mężczyzn: - - Kategoria do 90 kg (pozy obowiązkowe, program dowolny) - - Kategoria powyżej 90 kg (pozy obowiązkowe, program dowolny) Blok dekoracji wszystkich kategorii  Zdjęcia z kibicami 13. FITNESS EXPO: Po raz drugi kulturystyka i fitness będą gościły w tym nowoczesnym obiekcie w Opolu, zaprojektowanym na miarę XXI w. i niedawno oddanym do użytku. Tym razem to zasługa firmy „Sportowe Forum Dyskusyjne” (SFD SA) oraz portalu „PoTrenigu.pl”. Targi stwarzają możliwość zapoznania się z ofertą różnych firm z branży fitness i sportowego stylu życia. A obecność kulturystki i fitness w formie wyczynowej, pod patronatem PZKFiTS, tylko uatrakcyjnia tę imprezę, jednocześnie nobilitując nasze dyscypliny sportu. 14. UDZIELANIE INFORMACJI Wszelkich informacji o zawodach udziela Pan Artur Śliczny, tel; 602 180-728; e-mail: k.k.sandow@gmail.com . 15. POSTANOWIENIA KOŃCOWE Ubezpieczenie podczas zawodów spoczywa wyłącznie na zawodnikach lub jednostkach delegujących. Sprawy sporne wynikłe podczas zawodów a nie ujęte w niniejszym Regulaminie rozstrzyga Komisja Odwoławcza złożona z sędziego głównego i przedstawiciela organizatora (SFD SA). Organizator zastrzega sobie prawo do interpretacji niniejszego Regulaminu. Załącznik 1: Limity wagi ciała do wzrostu w kulturystyce klasycznej mężczyzn:  - Kategoria do 168 cm:  Maks. waga ciała = wzrost – 100  - Kategoria do 171 cm:  Maks. waga ciała = (wzrost – 100) + 2   - Kategoria do 175 cm:  Maks. waga ciała = (wzrost – 100) + 4   - Kategoria do 180 cm:  Maks. waga ciała = (wzrost – 100) + 6   - Kategoria powyżej 180 cm:  - Dla zawodników ze wzrostem od 180,1 cm do 190 cm (włącznie) obowiązuje limit:  Maks. waga ciała = (wzrost – 100) + 8   - Dla zawodników ze wzrostem od 190,1 cm do 198 cm (włącznie) obowiązuje limit: Maks. waga ciała = (wzrost – 100) + 9   - Dla zawodników ze wzrostem powyżej 198 cm obowiązuje następujący limit:  Maks. waga ciała = (wzrost – 100) + 10   Stroje startowe: - Obuwie dla bikini fitness kobiet: fason i kolor dowolne, grubość podeszwy – max. 1 cm, wysokość szpilki – max. 12 cm. - Kostiumy w bikini fitness: majteczki zakrywają minimum 1/3 pośladków; kostium może mieć ornamentację i/lub być przyozdobiony kamieniami (kryształami). - Kulturystyka: spodenki jednokolorowe z minimum 1 cm szerokości paska na biodrach. Tekstura dowolna (może być „metallic” i „wet look”). Bez obuwia. Zmieniony przez - Banan w dniu 2015-04-29 17:27:36 Zmieniony przez - Banan w dniu 2015-05-20 12:29:30

    Odpowiedzi: 157 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/12/2015 5:04:11 PM Liczba szacunów: 0
  • Raptacz Gram na pozycji defensywnego pomocnika Wtorek - 14.04 - Treningowy (x1.5) Z rana trening piłkarski...i nieciekawa historia - rozbieganie,rozgrzewka,stretching - wszystko fajnie,małe wejście w przeżuty i...strzeliła mi pachwinka Mocno nadciągnięta lub delikatnie naderwana.Bolało strasznie.Zamroziłem,ale i tak boli przy chodzeniu. Po treningu GF i od razu zacząłem zbierać energię na późniejszy trening,czyli GYM. Dieta Owsiane + Białko 2 twarożki śniadaniowe Light Wołowina + Warzywa Kurczak + Warzywa + Oliwa Gotowana rybka + Oliwa - to jeszcze będzie Zacząłem powrót do diety jako LC,żeby wypompować to co siedzi w mięśniach po świętach Od dzisiaj nowy plan treningowy : ################################################################## A.Przysiad ze sztangą 4/10-8 A. Wyciskanie nogami 4/10-8 A. Zginanie nóg leżąc 4/10-8 A. Wspięcia na palce stojąc 3/25 ************************** B. Wyciskanie sztangi leżąc 4/10-8 B. Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej 4/10-8 B. Wyciskanie sztangielek siedząc 4/10-8 B. Francuskie wyciskanie leżąc 4/10-6 ***************************************** C. Martwy ciąg 4/10 C. Podciąganie sztangi w opadzie tułowia lub Przyciąganie na maszynie siedząc 4/10-8 C. Przyciąganie drążka wyciągu szerokim chwytem do klatki 4/10-8 C. Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 4/10-8 C. Zginanie ramion ze sztangą 4/8 ################################################################## Dzisiaj ze względu na pachwinę trening C : C. Martwy ciąg :80kg x 10 x 4s Uwielbiam to ćwiczenie Zapas w ciężarze,na następnym treningu dam 85,bo jednak przerwy 60s robią swoje C. Podciąganie sztangi w opadzie tułowia :40kg x 10 x 4s Tym razem prosta sztanga + nachwyt,ale też dobrze czułem Ciężar O.K. Będzie zamiennie z przyciąganiem na maszynie. C. Przyciąganie drążka wyciągu szerokim chwytem do klatki:30kg x 10,25kg x 10 x 3s Przy 30 kg nie dociągałem jednak do klatki,więc zszedłem na 25 i było już O.K. W tym ćwiczeniu już dosyć zmęczony C. Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia :30kg x 10 x 2s,x8,x7 W ostatnich dwóch seriach puszczał chwyt,bo łapy się pociły...Łokcie maxymalnie wysoko,przytrzymywanie w górze,nie opuszczałem do końca (żeby zachować napięcie) C. Zginanie ramion ze sztangą :20kg x 8 x 4s Pompa taka,że nie mogłem utrzymać drążka przy allachach + Spięcia proste z ciężarem + Unoszenie prostych nóg w zwisie + Allachy (Superseria)x3 Przerwy 60s,trening 30 + 10 minut. Bezpośrednio po treningu porcja GF.

    Odpowiedzi: 188 Ilość wyświetleń: 14566 Data: 4/14/2009 9:15:38 PM Liczba szacunów: 0
  • Miejsce mięsa w diecie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa Podstawą pożywienia człowieka są produkty pochodzenia roślinnego. Wynika to z łatwości ich pozyskiwania i co za tym idzie - niższą ceną. Obecnie na świecie przeważają populacje, które stosują dietę mieszaną, w skład, której wchodzą produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Nieliczne są populacje, których dieta składa się wyłącznie z produktów pochodzenia zwierzęcego, np. Masajowie w Afryce, czy Eskimosi z północnej Grenlandii, a także populacje, których dieta składa się jedynie z produktów roślinnych, np. wegetarianie (weganie). Wykluczenie mięsa zwierząt rzeźnych niektórych gatunków podyktowane jest nakazami religijnymi, np. wyznawcy Koranu mają obowiązek wykluczenia z diety mięsa wieprzowego, zaś Hindusi nie spożywają mięsa wołowego. Zawartość poszczególnych składników odżywczych w artykułach żywnościowych jest odmienna. Dlatego najważniejszą zasadą prawidłowego żywienia jest urozmaicenie diety. Różnorodność produktów w codziennej racji pokarmowej ochrania przed rozwojem chorób wynikłych z nieadekwatnego spożycia składników odżywczych (głównie białka) i biologicznie czynnych (witamin i składników mineralnych). Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa należy rozpatrywać wielokierunkowo. Uwzględniają one: A) wartość odżywczą mięsa i produktów mięsnych, B) bezpieczeństwo mięsa i produktów mięsnych , C) ryzyko powstawania i rozwoju wielu chorób związane z nadmiernym spożyciem mięsa i produktów mięsnych. Ad. 1. Wartość odżywcza mięsa i produktów mięsnych Wartość odżywczą definiuje się jako przydatność produktów i złożonych z nich racji pokarmowych do pokrycia potrzeb organizmu związanych z przemianami metabolicznymi. Wartość odżywcza jest, więc funkcją zawartości, zbilansowania i biodostępności składników odżywczych. Mięso i produkty mięsne są jednym z najważniejszych źródeł białka o dużej wartości odżywczej, tzn. białka o korzystnym składzie aminokwasowym, zawierającego w odpowiednich proporcjach wszystkie aminokwasy egzogenne. Zawartość białka w tkance mięśniowej u różnych gatunków waha się od 15% do 20%, zaś w mięsie poddanym obróbce termicznej, z uwagi na mniejszą zawartość wody, jest większa w przeliczeniu na masę produktu. Podroby zawierają znacznie mniej białka (11-17%), są jednakże bogatsze w witaminy i składniki mineralne, ale duża zawartość w nich cholesterolu ogranicza ich zastosowanie w żywieniu człowieka. Skład aminokwasowy białka mięsa jest dobrze zbilansowany, tzn. zawierają one wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, które w organizmie człowieka nie mogą być wytwarzane (aminokwasy egzogenne). Jedynie białka tkanki łącznej mają małą wartość biologiczną, ponieważ zawierają niewiele tryptofanu i cysteiny (aminokwasy egzogenne). Procesy technologiczne, szczególnie termiczne oraz związane z redukcją zawartości wody w produkcie (np. suszenie) mogą zmniejszać znacznie biodostępność aminokwasów, zmniejszając w ten sposób wartość odżywczą mięsa i produktów mięsnych. Białko jest konieczne nie tylko do odnowy zużytych komórek, ale i do budowy nowych. Dlatego organizmy szybko rozwijające się, tj. dzieci i młodzież potrzebują znacznie większej podaży białka o dużej wartości odżywczej w przeliczeniu na masę ciała niż osoby dorosłe. Dieta bogata w białko ma również zastosowanie w żywieniu wielu chorych, np. z zespołami złego trawienia i wchłaniania, w nieswoistym zapaleniu jelita grubego, w nadczynności tarczycy, u chorych wyniszczonych (z katechsją), tj. najczęściej u pacjentów z chorobą nowotworową lub u osób chronicznie niedożywionych z innych przyczyn. Wartość energetyczna mięsa i produktów mięsnych zależy od zawartości tłuszczu i wody, z kolei zawartość tłuszczu waha się w bardzo szerokich granicach, w zależności od gatunku, części tuszy i rodzaju produktu. Produkty mięsne o dużej zawartości tłuszczu, najbardziej skoncentrowanego źródła energii (9 kcal/g) będą charakteryzować się dużą gęstością energetyczną, np. boczek (1676-2179 kJ/100 g, tj. 400-500 kcal/100 g). Mięso i produkty mięsne o małej zawartości tłuszczu, np. polędwica, niektóre podroby i chude wędliny drobiowe natomiast odznaczają się kilkakrotnie mniejszą gęstością energetyczną (około 461-503 kJ/100 g, tj. 110-120 kcal/100 g). Mięso i podroby są dobrym źródłem wielu składników mineralnych, przede wszystkim żelaza (tzw. żelazo hemowe, bardzo dobrze przyswajalne) oraz cynku, miedzi, fosforu i siarki. Ze względu na duży udział związków fosforowych i siarkowych, mięso i produkty mięsne zaliczane są do związków silnie kwasotwórczych, co oznacza, że w celu zachowania równowagi kwasowo-zasadowej razem z produktami mięsnymi należy spożywać produkty zasadotwórcze, do których należy większość warzyw. Mięso jest dobrym źródłem witamin z grupy B, przy czym zawartość poszczególnych witamin tej grupy różni się znacznie w zależności od gatunku zwierząt, np. najwięcej tiaminy jest w wieprzowinie, a niacyny (wit. PP) – w cielęcinie. Jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego są źródłem witaminy B12. W przeciętnej diecie typu zachodniego mięso i produkty mięsne pokrywają ok. 70% zapotrzebowania na witaminę B12. (Wegetarianie, którzy świadomie zrezygnowali ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego powinni suplementować dietę preparatami witaminy B12). W czasie procesów technologicznych, szczególnie termicznych, mogą występować znaczne straty witamin grupy B. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (głównie A i D) są magazynowane w narządach wewnętrznych zwierząt, dlatego podroby takie jak wątroba, czy nerki są ich dobrym źródłem. Jak wspomniano wcześniej te produkty zwierzęce zawierają bardzo dużo cholesterolu, co ogranicza ich zastosowanie w żywieniu człowieka (koncentracja cholesterolu w wątrobie powyżej w nekach wynosi powyżej 300 mg/100 g; w mięsie w zależności od gatunku od ok. 50 do ok. 90 mg/100 g). W mięsie i produktach mięsnych występuje witamina E, ale jej koncentracja jest niedostateczna, by zapewnić ochronę nienasyconych kwasów tłuszczowych przed procesami utleniania. Ad. 2. Bezpieczeństwo mięsa i produktów mięsnych Najogólniej bezpieczeństwo artykułów spożywczych polega na nieobecności w nich substancji obcych – kontaminantów - takich jak bakterie, wirusy, toksyczne związki chemiczne. Obecność kontaminantów, szczególnie chemicznych w surowcu mięsnym jest w największym stopniu uwarunkowana zanieczyszczeniem środowiska naturalnego w wyniku świadomej (np. pozostałości środków ochrony roślin), lub przypadkowej działalności człowieka (np. dioksyny). Zanieczyszczenia te przenikają do wszystkich ogniw łańcucha troficznego (w tym również do organizmu zwierząt). W wyniku zachowania zasad dobrej praktyki produkcji i HACCP w zakładach przetwórczych oraz działania urzędowej kontroli żywności na rynku dostępne powinny być jedynie produkty najwyższej jakości, które nie stwarzają ryzyka zagrożenia zdrowia. Jednakże nawet produkty o najwyższej jakości w wyniku nieprawidłowego przygotowania do spożycia (np. przypalenia w czasie smażenia, czy opiekania) mogą stać się źródłem związków o działaniu mutagennym lub kancerogennym. Obróbka termiczna mięsa, szczególnie w wysokiej temperaturze sprzyja powstawaniu związków o działaniu kancerogennym takich jak aminy heterocykliczne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne; najwyższe koncentracje związków o działaniu kancerogennym wykrywane są w produktach mięsnych przypalonych w czasie smażenia lub pieczenia. Obróbka termiczna i długoterminowe przechowywanie źle zabezpieczonych produktów mięsnych sprzyjają utlenianiu zawartych w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych (oraz cholesterolu), co warunkuje ich przydatność do spożycia. Ad. 3. Ryzyko powstawania i rozwoju wielu chorób związane z nadmiernym spożyciem mięsa i produktów mięsnych Zebrano wystarczająco dużo dowodów, że styl życia, w tym zwyczajowo stosowana dieta mają istotny wpływ na wystąpienie i rozwój wielu chorób, nazywanych z tego powodu chorobami dietozależnymi, np. otyłość, choroby układu krążenia na podłożu miażdżycowym, cukrzyca insulinoniezależna, niektóre typy nowotworów. Zwiększenie udziału wysoko przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego w dziennej racji pokarmowej społeczeństw krajów rozwiniętych gospodarczo spowodowało znaczne zwiększenie gęstości energetycznej pożywienia i zwiększenie spożycia energii ponad jej zapotrzebowanie, a także zachwiało równowagę w spożyciu poszczególnych składników odżywczych, do której organizm człowieka adaptował się przez kilkaset tysięcy lat. W ciągu ostatnich 150 lat w dziennej racji pokarmowej spożywanej w krajach uprzemysłowionych zwiększył się istotnie udział tłuszczów, przy czym jednak zmniejszyło się spożycie polienowych (wielonienasyconych) kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, zmniejszyło się spożycie witaminy C i witaminy E, włókna pokarmowego oraz innych substancji bioaktywnych związanych ze ścianą komórek roślinnych, np. związków polifenolowych. Nadmierne spożycie żywności o dużej gęstości energetycznej jest powodem zaburzenia równowagi energetycznej organizmu i prowadzi do szeregu zaburzeń metabolicznych i rozwoju na tym podłożu wielu chorób: otyłości, zaburzeń gospodarki lipidowej typu hiperlipidemii, cukrzycy insulinoniezależnej. Podstawową zasadą zestawiania dziennej racji pokarmowej jest taki dobór produktów zarówno pod względem jakościowym, jak i ilościowym, aby podaż energii nie przekraczała zapotrzebowania energetycznego, ważne jest również właściwe pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze i biologicznie czynne (witaminy i składniki mineralne). W modelu optymalnego żywienia zalecanym w Polsce rekomenduje się, aby mięso i produkty mięsne nie były składnikiem codziennej diety, a ich spożycie ograniczone było do kilku razy w ciągu tygodnia. Związane jest to ściśle ze składem chemicznym mięsa, który przedstawiono w tabeli 1. Spożycie białka, szczególnie o dużej wartości biologicznej powinno zapewniać prawidłowy rozwój i odnowę komórek. Zużywanie tego składnika na potrzeby energetyczne nie jest natomiast właściwe z ekonomicznego punktu widzenia. Jednym z ważniejszych powodów zaleceń ograniczenia spożycia mięsa i produktów mięsnych jest dość duża zawartość w nich tłuszczów (tłuszcz ukryty), w których dominują nasycone kwasy tłuszczowe. Skład puli kwasów tłuszczowych w mięsie oraz w tłuszczu zapasowym zależy od gatunku, istotny wpływ mają także czynniki środowiskowe, tj. skład puli kwasów tłuszczowych w paszy zwierząt. Tym nie mniej dość znaczny odsetek stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, zaburzające w największym stopniu gospodarkę lipidową. Mięso, a szczególnie podroby zawierają cholesterol, a jak wynika z epidemiologicznych badań żywieniowych nadmierne spożycie cholesterolu zaburza gospodarkę lipidową w organizmie. Mięso, szczególnie czerwone zawiera dość dużo żelaza, które może nasilać wytwarzanie wolnych rodników tlenowych (w reakcji Fentona), co może być powodem wielu zaburzeń metabolicznych. W podsumowaniu chciałabym zwrócić uwagę, że wybór produktów do zestawiania codziennej diety warunkuje ich cena oraz wiadomości dotyczące ich przydatności w żywieniu człowieka. W celu optymalizacji żywienia pożądane jest opracowywanie i wprowadzanie na rynek nowych przetworów mięsnych o zredukowanej gęstości energetycznej i lepszym zbilansowaniu składu puli kwasów tłuszczowych, jak również o zredukowanej zawartości cholesterolu. Produkty takie powinny charakteryzować się prostym i szybkim przygotowaniem do spożycia, wydłużonym okresem przydatności do spożycia oraz odznaczać się pożądanymi i akceptowalnymi cechami organoleptycznymi. Na ich opakowaniu powinna być informacja dotycząca składu i celowości zastosowania w określonych stanach chorobowych, co ułatwi ich wybór przez konsumentów. Tabela 1. Podstawowy skład chemiczny mięsa oraz tłuszczu różnych gatunków wg. Chizzolini R., Zanardi E., Dorigoni V., Ghidini S.: Calorific value and cholesterol content of normal and low-fat meat products. Trends in Food Science & Technology 1999, 10, 119-128. http://img207.imageshack.us/img207/7251/tabelka8ve.jpg Autor: Prof. dr hab. Elżbieta Bartnikowska Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/24/2006 4:01:35 PM Liczba szacunów: 0
  • Oto dzisiejsza kolacja: dwie pełnoziarniste bułki z wędzoną makrelą, która, ku mojemu zaskoczeniu, leżała w lodówce, a do tego ogórek i pomidor. Przepyszne, bardzo odżywcze i zdrowe. Gorąco polecam! Dodatkowo, dziś odwiedziłem aptekę i zakupiłem witaminę C, której już przez kilka dni brakowało w mym domu. Patrząc na to, jak przeziębienia, anginy i inne cholerstwa łapią innych testerów, wolę zapobiegawczo łykać po 800-1000mg dziennie. Pierwszą tabletkę połknąłem po wyżej opisywanej kolacyjce. Zapłaciłem 4,90 zł za 50 tabletek (w każdej 200mg wit. C). Być może kogoś to zainteresuje. greku_806: jasne, pod warunkiem, że przyjmiesz ode mnie stringi tego samego koloru... a przymierzanie udokumentujesz zdjęciem. ALBO NIE! ŻARTOWAŁEM... Pozdr. Zmieniony przez - saib__ w dniu 2006-12-05 21:15:16 Zmieniony przez - om w dniu 2006-12-16 19:20:35

    Odpowiedzi: 1621 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/5/2006 9:10:19 PM Liczba szacunów: 0
  • Ułatwienie dostępu do broni

    Post
    Sztuki Walki

    Najistotniejsze fragmenty nowej ustawy: Art. 10. Broni i amunicji nie może posiadać osoba: 1) która nie ma ukończonych 21 lat; 2) skazana prawomocnym wyrokiem na karę pozbawienia lub ograniczenia wolności za umyślne przestępstwo: a) przeciwko życiu i zdrowiu, b) przeciwko mieniu, c) przeciwko wolności seksualnej i obyczajności, d) z zastosowaniem przemocy lub groźbą jej użycia, e) określone w art. 263 § 1-3 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.1); 3) u której stwierdzono stan chorobowy lub istotne zaburzenie Wykaz stanów chorobowych i istotnych zaburzeń funkcjonowania psychologicznego wyłączających prawo do posiadania broni § 1. Występujące w niniejszym załączniku określenia stanów chorobowych i zaburzeń funkcjonowania psychologicznego są zgodne z Międzynarodową Statystyczną Klasyfikacją Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD 10). § 2. Wykaz stanów chorobowych i istotnych zaburzeń funkcjonowania psychologicznego wykluczających możliwość wydania pozwolenia na broń: 1) organiczne zaburzenia psychiczne włącznie z zespołami objawowymi; 2) zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane używaniem substancji psychoaktywnych, z wyłączeniem palenia tytoniu; 3) schizofrenia, zaburzenia typu schizofrenii (schizotypowe) i urojeniowe; 4) zaburzenia nastroju (afektywne); 5) upośledzenie umysłowe; 6) zaburzenia osobowości; 7) zaburzenia nawyków i popędów; 8) całościowe zaburzenia rozwojowe; 9) stany chorobowe istotnie zwiększające ryzyko napadowych zaburzeń orientacji i świadomości, np. padaczka, narkolepsja; 10) istotne zaburzenia funkcji psychomotorycznych (psychoruchowych), np. pląsawica § 2. Osoba przystępująca do egzaminu dopuszczającego do posiadania pozwolenia na broń musi wykazać się znajomością: 1) przepisów prawa dotyczących broni i amunicji (ustawa o broni i amunicji oraz rozporządzenia wykonawcze do niej); 2) przepisów prawa dotyczących obrony koniecznej i stanu wyższej konieczności; 3) zasad bezpieczeństwa przy obsłudze broni palnej; 4) podstawowej wiedzy na temat strzelania (zasady bezpieczeństwa przy strzelaniu, prawidłowe trzymanie broni, zasady celowania, ściąganie spustu); 5) zasad bezpiecznego zachowania się na strzelnicy. § 5. Procedura przebiegu strzeleckiego: 1) dwie tarcze umieszczone są w odległości 10 m od barykady, w odległości 3 m od siebie (mierzone na zewnętrznych krawędziach tarcz); stanowisko startowe w odległości 5 m od barykady; stanowisko startowe i barykada są umieszczone współosiowo. 2) broń załadowana jest pięcioma nabojami (pistolety nieprzeładowane, z pustą komorą nabojową; rewolwery mają mieć kurek spuszczony), schowana do kabury. Broń w kaburze musi być ukryta pod ubraniem w taki sposób, aby była niewidoczna dla postronnego obserwatora. Drugie pięć nabojów należy umieścić w odpowiednim nośniku zapasowej amunicji (zapasowy magazynek, szybkoładowacz itp.); 3) po sygnale startowym należy przemieścić się za barykadę i ostrzelać każdą tarczę pięcioma strzałami - lewą tarczę z lewej strony barykady, prawą tarczę z prawej strony barykady. Po ostrzelaniu pierwszej tarczy należy przeładować broń, chowając się za barykadą, po czym ostrzelać drugą tarczę z drugiej strony barykady. Kolejność ostrzeliwania tarcz jest dowolna. 4) ostrzeliwanie tarcz musi być prowadzone z wykorzystaniem barykady jako zasłony, stopy strzelającego muszą być w całości schowane za barykadą. 5) czas wykonania całego zadania wynosi 30 sekund i jest liczony od sygnału startowego do ostatniego strzału oddanego przez zdającego. 6) warunkiem zaliczenia egzaminu jest trafienie w przewidzianym limicie czasu obydwu tarcz wszystkimi strzałami (w każdej tarczy musi być po pięć przestrzelin) oraz uzyskanie na każdej tarczy wyniku minimum 21 punktów. 7) podczas wykonywania całego zadania broń po wyjęciu z kabury musi być skierowana lufą w stronę bezpieczną; oddanie strzału przypadkowego (w tym zwłaszcza strzału podczas wyjmowania broni z kabury, przemieszczania się, wymiany magazynka) lub skierowanie lufy w kierunku niebezpiecznym powoduje natychmiastowe przerwanie strzelania i zakończenie egzaminu z wynikiem negatywnym. § 6. Egzamin kompetencyjny w przypadku jego zaliczenia kończy się wystawieniem zaświadczenia, które musi zawierać dane osoby zdającej, miejsce i datę egzaminu, dane organu przeprowadzającego egzamin oraz dane osoby prowadzącej; musi być podpisany przez osobę upoważnioną do przeprowadzania egzaminu. Zaświadczenie o zaliczeniu egzaminu należy przedłożyć właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się lub posiadającej pozwolenie na broń rozszerzone wójtowi, burmistrzowi lub prezydentowi miasta. Źródło: http://www.ba-bach.pl/szz/index.php?option=com_remository&Itemid=3&func=startdown&id=179 Projekt Czumy dotyczący broni i amunicji: http://www.czuma.pl/bron/ustawa.pdf Zmieniony przez - Otokonoko w dniu 2009-07-23 08:12:08

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 5812 Data: 7/20/2009 5:24:31 PM Liczba szacunów: 0
  • /SFD/Images/2015/12/31/446071a6c92d4f3aa1a422340663bb45.gif PONIEDZIAŁEK 07-11-2011 /SFD/Images/2015/12/31/0bd875a3e7804b49a9417b5061dd49c5.gif /SFD/Images/2015/12/31/236c3f7b49364429aa4cc1190c48d3f2.gif Vitargo Trec 70g Banan 150g /SFD/Images/2015/12/31/6f68fe0eb4fb4db1846003161cc5ba50.gif Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu 1000g Banan 150g /SFD/Images/2015/12/31/1f5ee900083a4f978e69d3fa56b5fd7e.gif Mięso z piersi kurczaka bez skóry 180g makaron spaghetti Combino durum 100g /SFD/Images/2015/12/31/34f0779fb0074289b9e122443d99ecfe.jpg /SFD/Images/2015/12/31/91fc6413cde14764b66913312d8a53c5.jpg /SFD/Images/2015/12/31/76a1d7b5dd71484fa648bd25debf9e54.gif Mięso z piersi kurczaka bez skóry 200g OMEGA 3 10g /SFD/Images/2015/12/31/50ef78246d074c24b846ef94078ac02e.jpg /SFD/Images/2015/12/31/89a2e90d2ebf4a1880cf14c84c96f0ff.jpg /SFD/Images/2015/12/31/38aa45d22e5941a49fa821eb21ea46ad.jpg /SFD/Images/2015/12/31/003fdc55ab864793a03af458ed6e7cb7.jpg /SFD/Images/2015/12/31/42a67c2f030b4d88a1ca5cc89937c164.gif Mięso z piersi kurczaka bez skóry 200g OMEGA 3 15g /SFD/Images/2015/12/31/2a4b9206be3d46e6b19b9b08b06a4d93.jpg /SFD/Images/2015/12/31/9e2bbff71fb544a6bfd904252bbc60e1.jpg /SFD/Images/2015/12/31/9e2280889a334a348921a7c030ba595d.gif SUSHI xg OMEGA 3 15g /SFD/Images/2015/12/31/12a6ab3238444a0e9715d736afb4346d.jpg /SFD/Images/2015/12/31/b0d4265a03d0481db122b472ba8e4c6a.jpg /SFD/Images/2015/12/31/ec21db919df44869ae6d2f9ff4aecfeb.jpg /SFD/Images/2015/12/31/084b8dedfb1f4d35ba6bff9ef0270456.gif Clomex - 3kaps naczczo i 3kaps przed snem Bloker kortyzolu - 2kaps po treningu oraz 1kaps przed snem PWR - 4kaps 1h przed treningiem Insulin Pump Revolution - 2kaps naczczo i 1kaps przed 3 posiłkiem Deep Sleep - 1kaps przed snem Omega 3 - 40g przez pierwsze 8dni, po posiłkach 4,5,6 w dawkach 10g/15g/15g Digest plus - 1tabl przed 3 posiłkiem D3 - 2kaps (10 000ui) bezpośredni po treningu przez pierwsze 8 dni, później 1kaps. Wit C - 2x 2,5g do posiłku 4 i 5 Vitargo - 70g naczczo BCAA - 20g naczczo i 20g podczas treningu Multiwitamina - podwójna porcja po posiłku potreningowym Żeń-Szeń - 1kaps pomiędzy posiłkiem 3, a 4 wraz z kawką. PWR, insulin, clomex, Vitargo, BCAA, banan (zestaw przedtreningowy - stały) /SFD/Images/2015/12/31/17d3ae3c7724433582317bb29a2679d8.jpg D3, bloker kortyzolu, litr mleka (zestaw potreningowy stały) /SFD/Images/2015/12/31/6aba3aad2a1a4084ab29b8abba261cfe.jpg multiwitamina, enzymy /SFD/Images/2015/12/31/8b1a0de001704145ad3d775f0d4559ef.jpg żeń-szeń i kawusia /SFD/Images/2015/12/31/05b2a8ca0d124999b122568d217b1bef.jpg WIT C /SFD/Images/2015/12/31/96b37f31c4ae482db1b96c148e90a4da.jpg Deep sleep, clomex, bloker kort. /SFD/Images/2015/12/31/9c1fad0763af45739956fa972faebc67.jpg /SFD/Images/2015/12/31/ca9293af5d5f44459afdb680ebd7a539.gif 15-stki A1) wyciskanie lezac z FatGripz, chwyt "na kciuk od gładkiego" czyli jakieś 55cm 40kgx15 45kgx15 50kgx15 A2) wiosłowanie sztangielką z FG w opadzie naprzemianstronnie 50% A1 20kgx15x15 22kgx15x15 24kgx15x15 (bez FG) B) wyciskanie od czoła stojąc 25kgx15 FILM 30kgx15 35kgx15 http://www.youtube.com/watch?v=2ZPDgiNch8Q C) młotki jednorącz na modlitewniku z FG 8kgx15 10kgx15 12kgx15 D) Przenoszenie zza głowy leżąc z pełnym opuszczeniem na podłogę 18kgx15 20kgx15 FILM 22kgx15 http://www.youtube.com/watch?v=bTVMyPX6N_A /SFD/Images/2015/12/31/6d5e2659a958462ca9aa7db930ede8b5.gif TRENING A1 Kolejnej serii bym juz nie zrobił 15powt, więc zgodnie z zaleceniami poprzestałem na 50kg. A2 Mega ciężko. To odkładanie hantla i zmienianie ręki daje mega w kość. Dodatkowo FG. Czułem równiez dużą pracę prostownikówm dodatkowo.. Na 3 serię zdjąłem FG, zgodnie z sugestią, bo w drugiej juz chwyt ledwo co działał.. B OK. C Lepiej niz sie spodziewałem, ostatnia seria juz ciężej, ale jest lekki zapas.. D Ostatnia seria już dawała w kość, czułem ból, ale pozytywnie. Na następnym trenie bede odkładał na ziemię sztangielkę na 1sec celem poluzowania m ięśni i ciągnał z martwego punktu, jak ostatnio. DIETA Elegancko, liter mleka po trenie wszedł jak zły z bananem, myslałem, że będzie gorzej. Toleruje laktozę w 100%. Nie mam żadnych dolegliwości gastrycznych, więc mi nie ciągnąć tego tematu %-) Jako, że start testu zszedł sie akurat z urodzinami żony, to na ostatni posiłek poszedł malutki cheat w postaci sushi. Poprostu troche węgli z ryżu wpadło nadprogramowo, reszta to warzywka i rybki. Kura gotowana w curry. Nie będę smażył w ogóle. Tylko gotowanie, pieczenie i duszenie wchodzi w grę. SUPLEMENTACJA Jak narazie, co do odczuć, to moge sie jedynie odnieść do PWR oraz Deep Sleep. PWR myslałem, że bardziej wy.je.bie mnie z kapci, ale nie było źle. Jest to co potrzeba, czyli energia, skupienie i lekka pompa. Deep Sleep za to mega pozytywnie juz po pierwszej nocy. Nie przebudzałem się, co miało miejsce w poprzednich dniach. Dodatkowo miałem poyebane sny. Obudziłem się gotowy do przyjęcia porannej dawki supli i treningu. Mam nadzieję, że będzie juz tak przez całą suplementację. O3 póki co po pierwszym dniu nie odczułem skutków żadnych tak dużej dawki..

    Odpowiedzi: 477 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/8/2011 2:27:48 PM Liczba szacunów: 0
  • /SFD/Images/2015/12/31/ce270a9a6bf9402f84c198fd92e9868f.gif SOBOTA 12-11-2011 /SFD/Images/2015/12/31/94f715a69de84794b77fc3c4967f4731.gif /SFD/Images/2015/12/31/2c439ae992e64bbe9674d14b726d2743.gif Vitargo Trec 70g Banan 150g /SFD/Images/2015/12/31/333426380567409eb4fc16ad383f202c.jpg /SFD/Images/2015/12/31/d4dfdde340a043208b14cb96130ca1cd.gif Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu 1000g Banan 150g /SFD/Images/2015/12/31/88f22410637340fb957d22b3a5da9ce2.gif Płatki owsiane 50g WPC Protein ECONO 80 40g Cocoa 10g Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu 100g Żurawina 20g /SFD/Images/2015/12/31/b83c414a59f74b669185b95d14e74229.gif Jaja kurze całe 310g Masło extra 10g OMEGA 3 15g /SFD/Images/2015/12/31/ad6eff6ba8dc4c2a9f75fbacaf9a5adf.jpg /SFD/Images/2015/12/31/95b78184d416472391bd8695cac6b5f4.gif Kottbullar - 18szt Frytki OMEGA 3 10g /SFD/Images/2015/12/31/d9b9d777413e4e4fbab37a3a2bc942e1.jpg /SFD/Images/2015/12/31/075de11e73cf4bfcb7f202ccb76d35be.gif Wołowina - udziec 240g Żółtko jaja kurzego 20g OMEGA 3 15g /SFD/Images/2015/12/31/57788a709c9244749b575d5ae8675d85.jpg /SFD/Images/2015/12/31/abb72fa8fce54094b34d282b9b5ce8a7.jpg /SFD/Images/2015/12/31/2743e3d1708d426e8512cadd8efa3b42.jpg RAZEM: B: 221g ; TŁ: 152g ; WW: 284g ; KCAL: 3381 /SFD/Images/2015/12/31/052fa96f8a8044b69209bab3ad0bcb72.gif Clomex - 3kaps naczczo i 3kaps przed snem Bloker kortyzolu - 2kaps po treningu oraz 1kaps przed snem PWR - 4kaps 1h przed treningiem Insulin Pump Revolution - 2kaps naczczo i 1kaps przed 3 posiłkiem Deep Sleep - 1kaps przed snem Omega 3 - 40g przez pierwsze 8dni, po posiłkach 4,5,6 w dawkach 10g/15g/15g Digest plus - 1tabl przed 3 posiłkiem D3 - 2kaps (10 000ui) bezpośredni po treningu przez pierwsze 8 dni, później 1kaps. Wit C - 1g do każdego z posiłków Vitargo - 70g naczczo BCAA - 20g naczczo i 20g podczas treningu Multiwitamina - podwójna porcja po posiłku potreningowym Żeń-Szeń - 1kaps pomiędzy posiłkiem 3, a 4 wraz z kawką. /SFD/Images/2015/12/31/d6d24360515a4503b68890003465ad37.gif 10-stki A) Przysiady z podwójnym dnem rampa (pomiędzy seriami rozciąganie zginaczy bioder) 30kgx3 35kgx3 40kgx3 przerwa 45kgx10 55kgx10 65kgx10 B) Wspiecia na palce stojąc, płaskie podłoże 85kg x35 C) Martwy ciąg ze szrugsem 40kgx10 52,5kgx10 60kgx10 65kgx10 D) SKLADANKA BARKI Fat Gripz a) rotacje zewn stojac b) Unoszenie sztangielek przodem nad głowę ława 45 st , chwyt młotkowy, lezysz na brzuchu c) unoszenie sztangielek bokiem w opadzie, lawa 45stopni, lezysz na brzuchu, nachwyt d) unoszenie sztangielek bokiem, siedzac, opierasz sie klatka o lawke 70 stopni, nachwyt 4kgx10x10x10x10 4kgx10x10x10x10 4kgx10x10x10x10 4kgx10x10x10x10 E) uginanie nóg w siadzie 30kgx10 30kgx10 30kgx10 /SFD/Images/2015/12/31/d3d4540945f84798a40961ff941e8424.gif TRENING A Siady tylko ostatnia seria ciężko B PALENIE ! C Nie za ciężko. D POMPA ! E BÓL ! DIETA Dowaliłem kcal w podobie tego, co zamierzam ładować od przyszłego tygodnia. Wpadł cheat w postaci zestawu IKEA. 18 kulek mięsnych, fryty i brokuły. Zrobiłem mały zapas warzywek i jaj od rolnika /SFD/Images/2015/12/31/9c58d434e69b4ddcb190be8431c82c63.jpg /SFD/Images/2015/12/31/3e71c418adbd41699a1834e780afd497.jpg ODCZUCIA OGÓLE: Jak pisałem powyżej, zdecydowana poprawa samopoczucia. Mam nadzieję, że na tren jutro również chęć będzie !

    Odpowiedzi: 477 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/13/2011 9:59:53 PM Liczba szacunów: 0
  • /SFD/Images/2015/12/31/c199088773974990935f722cbb67b0d1.gif WTOREK 15-11-2011 /SFD/Images/2015/12/31/5c717d0222204c78bfd4421979b81286.gif /SFD/Images/2015/12/31/edd59ddae7354c73b9b8b7efcdfeb275.gif Vitargo Trec 70g Banan 130g /SFD/Images/2015/12/31/e46d27c3232e404e876c1f01d4e534dc.gif Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu 1000g /SFD/Images/2015/12/31/e4182d0f0dcf44a985a8720b7be6ca6e.gif Wołowina - udziec 185g Kasza kukurydziana 120g Czerwona fasolka surowa 25g /SFD/Images/2015/12/31/6db79a2f3b554e79b458815dbc41f118.jpg /SFD/Images/2015/12/31/be29c39cebf64e97900b93127fb083e3.jpg /SFD/Images/2015/12/31/47a17e93b1874698ae1fb51fd934d8d1.gif Wołowina - udziec 185g OMEGA 3 10g Czerwona fasolka surowa 25g Oliwa z oliwek 15g /SFD/Images/2015/12/31/ccf6178eda1d47a88d808615375a9af4.jpg /SFD/Images/2015/12/31/b6f12f9d60634b9fbf9925f01671a886.jpg /SFD/Images/2015/12/31/059fbfbf394446a2af06cf3650672074.gif Wołowina - udziec 185g OMEGA 3 15g Czerwona fasolka surowa 25g Oliwa z oliwek 15g /SFD/Images/2015/12/31/1a91516fb9114b19845d3155c961e782.jpg /SFD/Images/2015/12/31/bb5adaf22ecf47af8840c951a9f4e77f.gif Protein Plus Complete 33g Wiórki kokosowe 35g OMEGA 3 15g RAZEM: B: 204g ; TŁ: 121g ; WW: 287g ; KCAL: 3048 /SFD/Images/2015/12/31/1ec0fb429473415d8d3ec5e2f6aaca8b.gif Clomex - 3kaps po pierwszym posiłku i 3kaps po ostatnim posiłku Bloker kortyzolu - 2kaps po treningu oraz 1kaps po pracy PWR - 4kaps 1h przed treningiem Insulin Pump Revolution - 2kaps naczczo i 1kaps przed 3 posiłkiem Deep Sleep - 1kaps przed snem Omega 3 - 40kaps przez pierwsze 8dni, po posiłkach 4,5,6 w dawkach 10/15/15 Digest plus - 1tabl przed 3 posiłkiem D3 - 2kaps (10 000ui) bezpośredni po treningu przez pierwsze 8 dni, później 1kaps. Wit C - 1g do każdego z posiłków Vitargo - 70g naczczo BCAA - 20g naczczo i 20g podczas treningu Multiwitamina - podwójna porcja po posiłku potreningowym Żeń-Szeń - 1kaps pomiędzy posiłkiem 3, a 4 wraz z kawką. /SFD/Images/2015/12/31/ead01d044ef946f790316a5260637cc0.jpg /SFD/Images/2015/12/31/c674d21359e74d89afe625ffb859049f.gif 5-tki A) Przysiady z podwójnym dnem rampa (pomiędzy seriami rozciąganie zginaczy bioder) 45kgx5 50kgx5 55kgx5 65kgx5 75kgx5 80kgx5 FILM 85kgx4 http://www.youtube.com/watch?v=XRV6KnGpQVE B) Wspiecia na palce stojąc, płaskie podłoże 105kg x40 C) Martwy ciąg ze szrugsem 50kgx5 65kgx5 72,5kgx5 80kgx5 FILM http://www.youtube.com/watch?v=Xw-LRaNGmU0 D) SKLADANKA BARKI Fat Gripz a) rotacje zewn stojac b) Unoszenie sztangielek przodem nad głowę ława 45 st , chwyt młotkowy, lezysz na brzuchu c) unoszenie sztangielek bokiem w opadzie, lawa 45stopni, lezysz na brzuchu, nachwyt d) unoszenie sztangielek bokiem, siedzac, opierasz sie klatka o lawke 70 stopni, nachwyt 8kgx5x5x5x5 8kgx5x5x5x5 8kgx5x5x5x5 8kgx5x5x5x5 FILM http://www.youtube.com/watch?v=E7ptDtjS-aY E) uginanie nóg w siadzie z podwójnym szczytem - uginanie naprzemienne 25kgx5x5 25kgx5x5 25kgx5x5 /SFD/Images/2015/12/31/86f53ba8996d4173a6557a5e403d540f.gif TRENING A A już myslałem, że 85kg pójdzie i wskocze na 90kg.. zabrakło 1 powtórzenia... Chyba nie jestem w stanie określić słabego punktu. Poprostu dochodzę no momentu, gdy nie mogę wstać %-) Pompy brak. B Tu mimo, że większy ciężar, to i większa ilość powtórzeń, więc progres jest z trenu na tren praktycznie. Słaby punkt to utrzymanie na samej górze. Pompa MEGA :D C LEKKO. Zapomniałem zrobic z podwyższenia. Zauważyłem na filmiku, że chyba robie lekki koci garb, choc tego wogóle nie czuję podczas ćwiczenia. Jestem przekonany, że trzymam prosto plecy. Chyba, że to złudzenie optyczne %-) D Zwiększyłem ciężar, ale dzięki małej liczbie powtórzeń wydłużył mi się zakres ruchu. Coraz bardziej oswajam się z tą składanką. Pompa lekka, co ciekawe głównie w tricepsie %-) E Łapały mnie delikatne skurcze w łydkach, dosyć ciężko. Słaby punkt to dolna faza ruchu, tam gdzie jest podwójny szczyt. Początkowa faza OK. Większej pompy nie odczułem. ODCZUCIA OGÓLE: Czuję ogólnie większą moc na treningu oraz większy power życiowy. Mam problem tylko z zebraniem się na trening, ale zrzucam to na wczesną porę ;-)

    Odpowiedzi: 477 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/17/2011 11:09:41 AM Liczba szacunów: 0
  • TEST RYWALIZACJA 4 osób - Hi TEC , MASA

    Post
    Odżywki i suplementy

    Witam . Na początek dziękuje firmie HI TEC za możliwość wzięcia udziału w teście suplementów. Uczestnikom testu życze powodzenia i jak najlepszego progresu ;) DANE: -Wiek: 20 -Staż treningowy: 4-5lat -Waga: 67kg -Wzrost: 162cm -Najbliższy cel sportowy: masa mieśniowa WYMIARY: Klatka; 97cm Udo: 56cm Łydka: 37cm Ramię: 37,5cm Przedramię: 33cm Pas na pępku: 76cm OTRZYMANE SUPLEMENTY I ODŻYWKI: SFD/Images/2015/7/27/4daf563e5a214704b6082c9c238f87bb.jpg OPIS DZIAŁANIA: SFD/Images/2015/7/27/c6424bdf86fd4c66a751ff703cd8f2f3.jpg Black Devil dzięki kombinacji naturalnych składników wywołuję gwałtowny wzrost poziomu testosteronu. Unikatowy aminokwas - kwas D-asparaginowy DAA zwiększa stężenie LH o 33% a testosteronu aż o 42% u młodych mężczyzn, będących w szczycie produkcji endogennego testosteronu. DAA, w przeciwieństwie do prohormonów i sterydów anabolicznych, nie wywołuję blokady osi podwzgórze-przysadka-jądra, dzięki czemu wspomaga libido, a u sportowców „na i po cyklu” utrzymuje naturalną produkcje testosteronu, wrażliwość jąder na działanie hormonów przysadkowych, a także zachowuje funkcje i wielkość jąder. DAA równocześnie pobudza wydzielanie hormonu wzrostu, dzieki czemu buduje zdefiniowaną beztłuszczową masę mięśniową. SFD/Images/2015/7/27/4f9f080821d14230ab99b10bfadd71d9.jpg Whey C6 to mega-anaboliczny, wysoko-białkowy preparat (85% białka w suchej masie, BV 104 – 159) zawierający unikatowy zestaw białek serwatkowych: WPI (izolacja metodami: chromatografii jonowymiennej i filtracji krzyżowej), ultrafiltrowany WPC oraz WPH, który dostarcza organizmowi sportowca najwyższą dawkę niezbędnych aminokwasów (50%) w tym aminokwasów BCAA (25%) a w szczególności leucyny – kluczowy aminokwas w stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych. SFD/Images/2015/7/27/5e67471c6818490288e3db203614a93c.jpg BCAA aminokwasy rozgałęzione są dla budowy mięśni niezbędne, bez nich nie odbędzie się żadna synteza białkowa. Inne essencionalne aminokwasy są również ważne, ale BCAA odgrywają najważniejszą rolę u sportowców, ponieważ inaczej jak inne aminokwasy które przechodzą z krwi najpierw przez wątrobę, gdzie są rozkładane na różne substraty, BCAA docierają bezpośrednio z krwi do komórek mięśniowych, tam razem z innymi EEA nasilają syntezę białkową, gdzie zostają wbudowane do komórek mięśniowych jako dodatkowa masa mięśniowa. ROZPISKA SUPLEMENTACJI: Blac devil - 4kaps 30min przed Treningiem , 4kaps przed snem (pierwszy tydzien 8kaps dziennie , kolejne po 5kaps.) Białko C-6 – wedlug zapotrzebowania BCAA Powder – w trakcie treningu 15g DIETA: 3000 kcal -Planowana dieta zgodna z celem: ~ 2-2,5g/kgmc białka , 5-6g węgli , 1,5g tłuszczy TRENING: METODA SHOTGUN (4x w tyg) SFD/Images/2015/7/27/f6174528156147a5ab590cfe4af83abf.jpg 1 tydzien : 75% (obciazenia) 2 tydzien: 80% 3 tydzien: 85% 4 tydzien 90% 5 tydzien: 95% 6 tydzien: 100% 7 tydzien: 105% (probujemy, powinno sie udac ) 8 tydzien: 110% W treningach Troubleshoting obciazenie dobietamy tak, aby wykonac cwiczenie do upadku miesniowego. Rowniez zalecam zaczac od mniejszych obciazen na poczatku i z tygodnia na tydzien sukcesywnie je zwiekaszac. PONIEDZIAŁEK: Shotgun A1) Podciaganie sie na drazku nachwytem Serie: 8 Powtorzenia: 4 to 6 Przerwy między seriami: 100 seconds A2) Wyciskanie zolnierskie/ 21kg Serie: 8 Powtorzenia: 4 to 6 Przerwy między seriami: 100 seconds B) Martwy Ciąg / 80kg Serie: 8 Powtorzenia: 4 to 6 Przerwy między seriami: 120 seconds WTOREK: Troubleshooting (do załamania) A) Przenosy hantli Serie: 5 Powtorzenia: 10 to 12 Przerwa między seriami: 60 seconds SFD/Images/2015/7/27/18c0e042553e404ebf67c02638ecbeb5.jpg B1) Zottman curl (fotka powyzej) Serie: 5 Powtorzenia: 5 to 7 Przerwa między seriami: 100 seconds B2) Wyciskanie francuskie lezac sztangielkami Serie: 5 Powtorzenia: 5 to 7 Przerwa między seriami: 100 seconds C) Łydki wspięcia siedzac Serie: 5 Powtorzenia: 10 to 12 Przerwa między seriami: 60 seconds CZWARTEK: Shotgun A) Wyciskanie na lawce plaskiej / 67,5kg Serie: 6 Powtorzenia: 4 to 6 Przerwa: 120 seconds B) Wioslowanie sztanga/hantlami / 50kg Serie: 6 Powtorzenia: 4 to 6 Przerwa: 120 seconds C) Przysiady / 70kg Serie: 6 Powtorzenia: 4 to 6 Przerwa: 120 seconds PIĄTEK: Troubleshooting (do załamania) A) Unoszenie sztangielek na boki stojąc Serie: 5 Powtorzenia: 10 to 12 Przerwa: 60 seconds B1) Uginanie ramion gryfem łamanym Serie: 5 Powtorzenia: 5 to 7 Przerwa: 100 seconds B2) Pompki tylne z cięzarem Serie: 5 Powtorzenia: 5 to 7 Przerwa: 100 seconds C) Unoszenie hantli w góre Serie: 5 Powtorzenia: 5 to 7 Przerwa: 90 seconds ZDJECIA SYLWETKI: 07.09.2013 SFD/Images/2015/7/27/8308f16089744318bac34cc195386212.jpg SFD/Images/2015/7/27/8bf8c095581342b1ab56a8b2c82fdd28.jpg SFD/Images/2015/7/27/b1326da9189a4d5ab75caf4788aa231a.jpg SFD/Images/2015/7/27/5c485357c0f447198bd14099a340bfff.jpg SFD/Images/2015/7/27/da42775def4f4ff89f5dcf44203f04ed.jpg SFD/Images/2015/7/27/5f5a7e108c284713be02125b2f235493.jpg Zmieniony przez - SneS w dniu 2013-09-08 20:33:16 Zmieniony przez - SneS w dniu 2013-09-08 20:36:12

    Odpowiedzi: 682 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/8/2013 8:16:23 PM Liczba szacunów: 0
  • TEST RYWALIZACJA 4 osób - Hi TEC , MASA

    Post
    Odżywki i suplementy

    Dzis zmienilem jedno cwiczenie, zrobilem biceps ,uginanie ramion hantlami zamiast łamaną i po takiej zmianie czuje dziśbicepsa dwa razy mocniej %-) DIETA/SUPLEMENTACJA Na czczo 5g kreatyny 1. płatki owsiane fitness + 300ml mleka + makaron z jajkiem 2. whey c-6 (30g) + baton pelnoziarnisty 40g 3. 120g kaszy z mięsem + 250ml mleka 4. black devil 30min przed treningiem. ----TRENING---- (bcaa 15g w trakcie) Po treningu bezposrednio 5g kreatyny 5. whey c-6 (30g) + 2lyzki miodu po treningu. 6. zemniaki z mięsem + surówka + mleko 7 100g chleba zytniego z dżemem +200ml mleka 8. twaróg 120g + oliwa 10g magnez 10g przed snem PIĄTEK : Troubleshooting (max) A) Unoszenie sztangielek na boki stojąc / 18kg Serie: 5 Powtorzenia: 10 to 12 Przerwa: 60 seconds B1) Uginanie ramion hantlami / 20kg Serie: 5 Powtorzenia: 5 to 7 Przerwa: 100 seconds B2) Pompki tylne z cięzarem / 50kg Serie: 5 Powtorzenia: 5 to 7 Przerwa: 100 seconds C) Unoszenie sztangi w góre / 65kg Serie: 5 Powtorzenia: 5 to 7 Przerwa: 90 seconds /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/bc7511cec1ab474d8d758c26fa09ed8f.jpg /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/232a15345afa4b6692cae95dd42ab7ae.jpg http://www.youtube.com/watch?v=t_ODb7Np-EU Wybrane suplementy na kolejne 6tyg: /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/b6cfd99da49445878cd6b403bb130ee6.jpg 1. 2x Whey C-6 (3.25kg) 2. BCAA Powder 500g 3. Creatine Powder 500g 4. Magnesium Citrate 300g Dzięki wielkie dla całej ekipy z Hi Tec %-) Zmieniony przez - sony299 w dniu 2013-10-18 17:26:38

    Odpowiedzi: 682 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/18/2013 5:24:28 PM Liczba szacunów: 0
  • TEST RYWALIZACJA 4 osób - Hi TEC , MASA

    Post
    Odżywki i suplementy

    19.10.2013 Ciezki weekend, ale ktory nie byl ciezki? %-) co tydzien to powtarzam %-) Kolejny weekend, kolejny kurs. 2 dni, 12h cwiczen z wlasnym ciezarem ciala, z przyrzadami, pelno cwiczen stabilizacyjnych, jutro beda niezle DOMS'y ;] juz jestem obolaly. Jutro zrobie jeszcze dzien wolny i od wtorku ruszam na ostro z nowym planem treningowym i z suplementacja wspierana przez STANOFUSION ;] Zrobilem sobie tzw. zupe krem z warzyw pozostalych po rosole. Uwielbiam takie zupy, a nigdy nie chcialo mi sie robic. Ostatnio u rodziny zjadlem brokulowa i naszla mnie chec. Polecam taka forme zupki bo w niewielkim talerzu mozna zjesc bardzo duzo zdrowych warzyw ;) Fotki z przygotowania, w garnku nie wyglada to apetycznie, ale w misce juz tak ;) /SFD/Images/2015/12/31/b5f67bf30dcc4f2098211f5516447421.jpg /SFD/Images/2015/12/31/2164bf938df34fe28eba971762d5549f.jpg /SFD/Images/2015/12/31/ce845c3f5d5747c187f6c7895b32abbe.jpg Przygotowalem tez troche ciasteczek owsianych :) sam wszystkich jednak nie zjadlem :) /SFD/Images/2015/12/31/1df01076a6734db697171bc7a014af6f.jpg DIETA 1. 3 jabłka ;) + 40g whey c-6 2. 3 cale jaja + 50g szynki z kurczaka + Chleb zytni 100g 3. 3 cale jaja + 100g platkow owsianych + 15g whey c-6 4. Ciastka owsiane, w przyblizeniu; 80g platkow owsianych + 120g banan + 10g rodzynki + 10g wiorki kokosowe + 30g whey c-6 5. Mieso z piersi kurczaka 150g + 100g makaronu 6. Zupa krem + 100g piersi z kurczaka + 50 g chleba zytniego SUPLEMENTACJA CREATINE POWDER 5g rano BLACK DEVIL 4 kaps rano, 4 kaps na noc WHEY C-6 Do posiłków VITAMIN A-Z ANTIOXIDANT FORMULA 2 kaps do śniadania MAGNESIUM CITRATE 10g przed snem

    Odpowiedzi: 682 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/20/2013 10:53:52 PM Liczba szacunów: 0
  • TEST RYWALIZACJA 4 osób - Hi TEC , MASA

    Post
    Odżywki i suplementy

    29.10.2013 Dzis troche lipny dzien, duzo rzeczy mi sie zwalilo na glowe i na trening jechalem lekko zdolowany i bez checi. Rozgrzewka takze przebiegala w lipnej atmosferze %-) na szczescie gdy poczulem pompe po kilku seriach humor sie poprawil i zrobilem konkretny trening. Cyknalem sobie takie foto na spontanie. U gory Ronnie Coleman %-) /SFD/Images/2015/12/31/684e38451170409bbae2cd6a65ac8515.jpg TRENING PLECY 1. Podciąganie szerokim chwytem do klatki piersiowej: 6xCC, 6xCC, 6x5kg, 7x10kg, 7x10kg 2. Wiosłowanie sztangielką w opadzie tułowia: 10x45kg, 8x55kg, 8x60kg, 7x60kg 3. Ściąganie drążka wyciągu górnego podchwytem 4 serie 12/10/10/8 4. Seria łączona: odwodzenie ramion w bok w opadzie tułowia siedząc 15x15kg, 15x23kg, 15x23kg, 12x23kg + szrugsy ze sztangą; 15x80kg, 15x100kg, 15x120kg, 15x130kg BICEPS 1. Naprzemienne uginanie przedramion ze sztangielkami siedząc[z przytrzymaniem: 12x12kg, 10x15kg, 8x15kg, 12x12kg 2. Uginanie przedramion ze sztangą; 12x30kg, 12x35kg, 10x40kg, 10x40kg DIETA 1. Owsianka: serek wiejki light 150g, 15g whey c-6 , platki owsiane 90g, banan 120g, rodzynki 20g /SFD/Images/2015/12/31/ada6adbfbee0486c9aad6764c5f819dc.jpg 2. Jaja 4 sztuki, chleb zytni razowy 200g, sos /SFD/Images/2015/12/31/bdb68afd1cd744d9b3f06af0f3077697.jpg 3. Owsianka: 140g platkow owsianych, 30g whey c-6 4. Wafle ryzowe 70g + 30g whey c-6 5. Ryz brazowy, kotlety mielone z udzca indyka 150g, buraczki /SFD/Images/2015/12/31/7b700daa6eff4d3bbd430bd1c4d1960e.jpg SUPLEMENTACJA A.M.G. 45g przed treningiem CREATINE POWDER 5g po treningu BCAA POWDER 20g po treningu WHEY C-6 Do posiłków + 20g po treningu CARBO PLUS 30g po treningu VITAMIN A-Z ANTIOXIDANT FORMULA 2 kaps do śniadania MAGNESIUM CITRATE 10g przed snem

    Odpowiedzi: 682 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/29/2013 9:57:28 PM Liczba szacunów: 0
  • TEST RYWALIZACJA 4 osób - Hi TEC , MASA

    Post
    Odżywki i suplementy

    08.11.2013 Trening nog na zakonczenie tygodnia ;] czlowiek zrobi nogi to czuje, ze zyje ;] ciezary nie byly duze, ale krotkie przerwy zrobily swoje. Idzie to w dobrym kierunku. Kolano nie dokuczalo, chociaz czasem czuc dyskomfort jak pogorszy sie technike przysiadu. TRENING Nogi, łydki 1. Przysiady przednie; 15x60kg, 15x70kg, 12x80kg, 12x80kg, 12x70kg 2. Overhead squat; 12x40kg, 10x50kg, 10x60kg, 6x70kg 3. Martwy ciag; 12x90kg, 8x110kg, 6x120kg, 6x130kg, 5x140kg 4. Uginanie nog lezac; 3x15 powtorzen 5. Wspiecia stojac 4x 30-40 powtorzen 6. Wspiecia siedzac 4x 20-30 powtorzen Brzuch; spiecia brzucha lezac 6serii po 15-20 powtorzen DIETA Dzien na slodko ;] 1. Omlet; 4 cale jaja, 100g platkow owsianych, budyn waniliowy 20g, lyzeczka miodu, jablko 200g /SFD/Images/2015/12/31/5888d3727c9046759937dda158f4962a.jpg 2. Chleb zytni razowy 130g, twarog 3. Omlet; 3 cale jaja, 130g platkow owsianych, 15g whey c-6, 10g platkow migdalow 4. Ryz paraboliczny 100g, 35g whey c-6, 10g wiorkow kokosowych /SFD/Images/2015/12/31/8ee39512740245b08ca2087a87eb5376.jpg Po treningu banan, suplementacja BCAA, whey c-6 5. Kasza gryczana 100g, udziec z indyka 180g, brokul /SFD/Images/2015/12/31/1491bb05079743d68436b441c75ffae1.jpg SUPLEMENTACJA STANOFUSION 40g przed treningiem CREATINE POWDER 5g przed treningiem, 5g po treningu BCAA POWDER 20g po treningu WHEY C-6 Do posiłków + 20g po treningu VITAMIN A-Z ANTIOXIDANT FORMULA 2 kaps do śniadania MAGNESIUM CITRATE 10g przed snem Zmieniony przez - SneS w dniu 2013-11-09 09:29:36

    Odpowiedzi: 682 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/9/2013 9:29:24 AM Liczba szacunów: 0