SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • PONIEDZIAŁEK: Siłownia(klatka, triceps, brzuchy, grzbiety i dwógłowe) oraz podciąganie na drążku w domu. WTOREK: Bieganie - w tej chwili biegam 4x4,5min z 1,5min marszu pomiędzy seriami oraz z 20sec sprintami pod koniec biegu ŚRODA: 40 minut spokojnego biegu do lasu lub parku CZWARTEK: Siłownia(plecy - w tym drążek oraz biceps) PIĄTEK: 10 x 2 minut przerwa 3`-4` w tym rozgrzewka ( rozciaganie miesni ) SOBOTA: Drążek + planuje zarzucić jakieś rozciąganie, skipy A,B,C wyskoki,sprinty, 4x wieloskoki pod górke 40m-60m + podbieg w górke 3x NIEDZIELA: wolne

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 1175 Data: 12/11/2011 7:12:10 PM Liczba szacunów: 0
  • na tym etapie koleżanko droga to suplementacja, suplementacja, suplementacja bez tego się nie obędziesz. Zwłaszcza przy takim odżywianiu. wit. D3, C, spore dawki minerałów. Białka nie trzeba wiele. Na nic ono się zda, jeśli tego nie wchłaniasz. To tylko powoduje kolejne złogi w jelitach i gnicie co za tym idzie dużo gorszą regenerację

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 7920 Data: 12/27/2018 10:46:34 AM Liczba szacunów: 0
  • dorodny zadek

    Post
    Trening dla początkujących

    Murzyńskie pupki sa najlepsze^^ http://c.ilike.com/w/0127/869/0127869736_m.jpg mhmhm

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 10078 Data: 6/12/2009 10:13:18 PM Liczba szacunów: 0
  • prośba o poradę dotycząca diety - bardzo wazne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Aeroby wykonujemy po treningu,ponieważ zapasy glikogenu mięsniowego są na wyczerpaniu i do procesów energetycznych angażowane są rezerwy(czyt.tk.tłuszczowa),tak to wygląda w dużym uproszczeniu,dlatego j.w carbo pij po aerobach 0,8-1g /kg m.c. chociaz jak nie musisz to bym je wogole wywalil.

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2/14/2012 9:15:29 PM Liczba szacunów: 0
  • a co oni moga mu zrobic... NIC ! Wczoraj C.Ronaldo pokazał fakersa kibicom i nikt nie płacze

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1852 Data: 12/8/2005 6:15:09 PM Liczba szacunów: 0
  • P U R Y N Y

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    marek.c mozesz podac dokladniej jakie sa to firmy i produkty?

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 17550 Data: 3/13/2006 4:13:39 AM Liczba szacunów: 0
  • Witam, co się dzieje z tym bokserem, miał już wyjść na wolność na przełomie - 2007/2008 roku pamiętam jego walkę z David Tua - miodzio. Widziałem kiedyś - film na kasecie VHS - gdzie IKE trenował m.in. na siłowni - dźwigał ogromne ciężary... http://www.eastsideboxing.com/news.php?p=8879&more=1 http://www.eastsideboxing.com/news.php?p=13037&more=1 wygrzebałem mail do tego boksera: Ike Ibeabuchi: Yes, my fans may write or email me at the following address, or web-site. I look forward to hearing from them. Email: Ike@Ikeibeabuchi.org, Ike@Ikeibeabuchi.com Mailing Address: Ikemefula C. Ibeabuchi 71979 NSP/ PO BOX 607 Carson City, Nevada 89702-0607 United States of America

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 7113 Data: 1/10/2008 12:21:39 PM Liczba szacunów: 0
  • tu jest np. wydaje sie ze to aktualna oferta - http://superapteka.pl/product_info.php/info/p100017615_BIODERMINE-Krem-d-c-t---24g.html/XTCsid/0167d710afed9b9feb2e00ef86437c9d retinoidy sium na recepte. Poza tym przy nich to no kwasy, no other zluszczanie i no sun

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 6265 Data: 2/13/2009 8:09:59 PM Liczba szacunów: 0
  • kursy (BOR)

    Post
    Sztuki Walki

    Mam przed sobą wybór studiów, Wybieram się na bezpieczenstwo narodowe do płocka. CZy dzieki temu kierunkowi sa jakies wieksze szanse na przyjecie? . Dodatkowo przez kilka lat trenowałem taekwondo (zielona belka) i w czasie studiów chcę trenowac boks. I najwazniejsze pytanie - czy każdy musi miec prawko kat C ?

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 7950 Data: 6/4/2010 12:44:11 PM Liczba szacunów: 0
  • kursy (BOR)

    Post
    Sztuki Walki

    nie sztuki walki podobnie jak i prawko kat. C to cechy preferencyjne

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 7950 Data: 6/4/2010 9:52:57 PM Liczba szacunów: 0
  • Ankieta

    Post
    Po siłowni, o siłowni

    1.a 2.26 3.b 4.c 5.b 6.b 7.a 8.b 9.a 10.b 11.a 12.a 13.a 14.a

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 1420 Data: 5/28/2010 5:32:29 PM Liczba szacunów: 0
  • dziennik treningowy amatora sportów siłowych

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    dziś trening wyglądał tak seated bicep curl 26kg x5, 36kg x5, 46kg x5, 51kg x1, 56kg x1, 61kg x1 https://www.youtube.com/watch?v=c-P4rjT8VIo cheat curls z bujanką 46kg x5, 56kg x51 64,5kg x10 incline bench press 5x5 66kg very close grip incline bench press 3x10 51kg uginanie nadgarstka z hantlą w oparciu o kolano 3x10 12kg uginanie nadgarstków ze sztangą nachwytem siedząc 5x12 16kg uginanie nadgarstków podchwytem ze sztangą z tyłu 26kg x5, 36kg x5, 46kg x5, 56kg x5 i 2x13 66kg https://www.youtube.com/watch?v=czVBng2KJnI

    Odpowiedzi: 95 Ilość wyświetleń: 2257 Data: 2/7/2021 11:57:57 PM Liczba szacunów: 1
  • Mrożone warzywa.

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Żywność Możona Żywność mrożona - bogactwo potraw Proces zamrażania jest najbardziej naturalnym sposobem przygotowania żywności do długiego przechowywania i polega na poddaniu produktu działaniu niskiej temperatury (poniżej - 18oC). Z uwagi na wykorzystanie naturalnej obecności wody w świeżych produktach, zamrażanie żywności, w porównaniu do innych metod przetwarzania, nie powoduje utraty wartości odżywczych i smakowych. Straty witamin - w porównaniu do np. peklowania czy wekowania - są minimalne. Dodatkowo mrożone produkty zachowują swój naturalny aromat i smak. Produkty mrożone dzięki swoim zaletom zyskują coraz większą popularność, zwłaszcza w nowoczesnych społeczeństwach, w których ceni się czas i wygodę przygotowywania posiłków, a także zwraca się uwagę na ich wartości odżywcze. Mrożenie żywności Proces zamrażania produktów żywnościowych dzieli się na kilka etapów: 1. Selekcja produktów Na tym etapie produkty są starannie dobierane pod kątem wysokiej jakości. W efekcie do zamrażania trafiają najlepsze produkty. 2. Przygotowywanie do mrożenia Produkty przeznaczone do zamrożenia są myte i krojone. W przypadku np. niektórych warzyw, owoców i mięsa stosuje się tzw. blanszowanie (kilkuminutowe nagrzanie w temp. 85-100oC w wodzie lub parze wodnej) w celu zatrzymania enzymów tkankowych, co zapobiega np. odbarwieniu warzyw oraz utracie wartości smakowych i aromatycznych. 3. Mrożenie Mrożenie polega na gwałtownym schłodzeniu produktu do temperatury poniżej -18oC i odwodnieniu produktu, wskutek przemiany wody w lód. Proces ten odbywa się w specjalnych tunelach chłodniczych, gdzie produkty zamrażane są w np. w locie w strumieniu bardzo zimnego powietrza (warzywa, owoce). W całym procesie wytwarzania mrożonej żywności przestrzegane są bardzo surowe normy jakościowe, co gwarantuje zachowanie wartości odżywczych i smakowych oraz minimalne straty witamin. Producenci dbają o nieprzerwany dopływ surowców, kontrolując ich jakość już od momentu uprawy. Ważnym elementem, mającym wpływ na jakość produktu jest prawidłowe przechowywanie mrożonek podczas ich dystrybucji i sprzedaży, zachowanie odpowiednich warunków przy przechowywaniu w domu oraz rozmrażanie bezpośrednio przed spożyciem. Wycinek artykułu z http://www.mrozonki.org.pl/index.php?go=zywnosc.htm Zalety mrożenia Mrożenie jest najbardziej racjonalną metodą utrwalania żywności. - Pozwala w większym stopniu niż np. cukrzenie, solenie czy marynowanie zachować najbardziej zbliżoną do produktów świeżych wartość odżywczą, i to bez wprowadzania dodatkowych substancji konserwujących (sól, ocet i inne konserwanty). - Nie obserwuje się praktycznie zmian struktury białek podczas przechowywania w stanie zamrożonym. - Dzięki niskiej temperaturze zahamowane zostają procesy jełczenia tłuszczów zachodzące w temepraturze wyższej niż - 18 oC. - Straty składników mineralnych są niewielkie i związane nie z samym procesem zamrażania, ale z obróbką wstępną, np. blanszowaniem owoców i warzyw (czyli obgotowywaniem przez krótki czas w celu unieczynnienia enzymów mogących niszczyć składniki odżywcze oraz powodować niekorzystną zmianę barwy lub rozwój flory bakteryjnej). - Zamrażanie jest metodą przechowalnictwa w największym stopniu zapobiegającą stratom witamin w żywności. Na przykład straty witaminy C są stosunkowo niewielkie i wynoszą 20% (dla porównania - w syropach tracimy średnio 75%, w kompotach i dżemach powyżej 35%). Mrożone owoce tracą witaminę A tylko w 5-10%, a mrożone warzywa w 20-30%. Straty witamin B1 i PP są też znacznie mniejsze niż obserwuje się to przy innych metodach przechowywania żywności. - Ważną zaletą mrożonek jest to, że podczas ich gotowania straty witamin są mniejsze niż w przypadku gotowania świeżych owoców i warzyw. Urywek artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia - http://www.resmedica.pl/zdart29911.html Mrożonki należy kupować dobrze zamrożone, tzn. muszą być twarde i suche. Jeżeli zawartość opakowania jest sklejona lub zbrylona może to oznaczać, że produkt był źle przechowywany (np. uległ rozmrożeniu i ponownemu zamrożeniu). Pamiętajmy, że rozmrożonego produktu nie wolno zamrażać ponownie, nawet jeśli jest rozmrożony tylko częściowo. Traci wtedy wartości odżywcze i może być szkodliwy dla zdrowia - po rozmrożeniu bowiem zaczynają się mnożyć drobnoustroje, które wraz z enzymami prowadzą do psucia żywności.

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/6/2007 7:46:38 AM Liczba szacunów: 0
  • Pani Grażyna poleciła mi Herbalife Dla mojej Kobietki ... Ponoć pomaga i kosztuje jak dla niej około na miesiąc 930 zł. Ale w miesiąc średnio 5 kg.. w sklad tych 930 zł wchodzi : "4 produkty, w tym koktajl x 3 opakowania, białko x 2 opakowania oraz 2 produkty dożywiajace organizm i komórki. Te sa po 1 opakowaniu i ich dawkowanie starcza na m-c. Jak tych 2 podstawowych: koktajl i białko" Co wy na to?

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 5555 Data: 12/22/2008 11:31:52 PM Liczba szacunów: 0
  • Kreatyna - negatywne skutki zażywania.

    Post
    Odżywki i suplementy

    Nie chce mi sie za bardzo wierzyc, ze kreatyna jest az tak szkodliwa (sam juz troche jej lyknalem), ale czlowiek ktory to pisze nie wydaje sie byc i******em (w przeciwienstwie do autora posta 'BARDZO WAZNE-oswiecenie') wiec apeluje o umiarkowanie w krytyce jego slow, w szczegolnosci bez wyrazen typu idiota. Pamietajmy tez, ze dopuszczenie produktu przez ministerstwo nie swiadczy w 100% o jego nieszkodliwosci. Przykladowo - efedryna jest dopuszczona do sprzedazy (nie wiem czy w Polsce tez), a jest to preparat tak naprawde nie przebadany do konca i nie nie wiadomo dokladnie jakie sa dlugofalowe efekty uboczne (http://www.sfd.pl/temat123288). Inny przyklad: Dosc dawno temu w bylym NRD bardzo popularny byl pewien preparat dla kobiet w ciazy (nie pamietam szczegolow). Po jakims czasie okazalo sie, ze tylko jeden z izomerow tego preparatu jest nieszkodliwy, zas drugi izomer robil mala masakre w plodzie. Badano tylko jeden z izomerow przed dopuszczeniem produktu na rynek, a w preparacie wskutek procesu produkcji w nieznacznej czesci byl tez ten drugi. Efekt - dzieci rodzily sie uposledzone, bez konczyn itp. Zaznaczam, ze nie popieram zdania autora tego postu i dalej bede lykac kreatyne, ale nie mozemy tez twierdzic, ze na 100% nie ma on ani cienia racji. Tak naprawde to nie wiemy przeciez co lykamy. Myslicie ze kapitalistyczne koncerny produkujace suplementy troszcza sie o nasze zdrowie? Troszcza sie tylko o swoj zysk! MSS, jezeli juz wieszasz psy na jednym z najpopularniejszych suplementow, to podaj DOKLADNE dane propos badan, ktore wykazaly jego szkodliwosc: przez kogo przeprowadzone, w jakim osrodku, przez kogo sponsorowane (to jest bardzo istotne), czy prowadzone na zwierzetach/ludziach czy tylko teoretyczne dywagacje? Ja tez moge napisac, ze witamina C powoduje raka, aids, hemoroidy i kur.wice, ale nie spodziewalbym sie, ze ktokolwiek mi uwierzy.

    Odpowiedzi: 39 Ilość wyświetleń: 18404 Data: 5/20/2005 1:38:01 AM Liczba szacunów: 0
  • Wiek: 26 Waga: 92-94kg Wzrost: 189 Obwód klatki: <110 Obwód ramienia: 40-41 Obwód talii: ok 85 Obwód uda: trochę za duże Obwód łydki: Staż na siłowni: teraz 2 lata c w jednym ciągu Ilość spożywanego białka: min 3g Ilość spożywanych węglowodanów: ok 4-5g Ilość spożywanych tłuszczów: dosyć mało Opis przebytych cykli sterydowych: Dawno temu sama metka. Teść z decą i metką. Trening: Zależy... Od 3 do 5 dni w tygodniu. Cel cyklu: Masa. Odstęp czasowy od ostatniego cyklu: Ok 8 miesięcy. Poziom BF% Tendencja do tycia/chudnięcia (typ budowy): Szczupły, zbity, raczej do chudnięcia Stan zdrowia: Dobry Sklonność do łysienia lub porostu owłosienia: Umiarkowana Sorki za format, ale dopiero skończyłem pracę i muszę pilnie wyjść. Zmieniony przez - Darth35 w dniu 2011-04-08 16:33:09

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 624 Data: 4/8/2011 4:31:06 PM Liczba szacunów: 0
  • PZLA - problemy

    Post
    Inne dyscypliny

    Na jesieni 2008 roku Rada IAAF zaaprobowała wprowadzenie zmian do przepisów przeprowadzania zawodów w lekkiej atletyce, które weszły w życie z dniem 1 stycznia br. W znacznej mierze dotyczą one zwalczania dopingu, a tylko w kilku punktach - rozgrywania zawodów lekkoatletycznych. Omówienie zmian w przepisach rozgrywania zawodów lekkoatletycznych obowiązujących od 1 stycznia 2009 roku Na jesieni 2008 roku Rada IAAF zaaprobowała wprowadzenie zmian do przepisów przeprowadzania zawodów w lekkiej atletyce, które weszły w życie z dniem 1 stycznia 2009 roku. Opublikowane nowe przepisy zostały wydane w końcu roku i przesłane do zainteresowanych osób i federacji krajowych. Pierwszy rzut oka na wydane przepisy wskazuje, że musiano wnieść szereg poprawek, skoro obecne przepisy zawierają ponad trzydzieści stron więcej niż te z roku 2008. Bliższe przejrzenie przepisów pokazuje jednak, że główne zmiany zostały wprowadzone w rozdziale 3 przepisów, w którym zamieszczone są regulacje dotyczące zwalczania dopingu w sporcie. Rozdział ten w przepisach obowiązujących w 2008 roku mieścił się na 36 stronach, podczas gdy obecnie zajmuje 62 strony. W efekcie przedstawione poniżej zmiany związane z przeprowadzeniem zawodów są niewielkie i dotyczą kilku następujących punktów. 1. W dotychczasowym artykule 143 punkt 7 już w przepisach obowiązujących przed 2008 rokiem dopuszczano możliwość używania numerów startowych, na których zamiast numeru przypisywanego danemu zawodnikowi było umieszczone nazwisko zawodnika. Poprzednie przepisy jednak ograniczały stosowanie nazwisk na numerach startowych do ściśle określonych zawodach. W obecnych przepisach ograniczenie to usunięto, w efekcie czego na dowolnych zawodach można na numerach startowych używać nazwiska zawodników. Efekt wprowadzenia powyższego zapisu mogliśmy zauważyć podczas Halowych Mistrzostw Europy w Turynie, w których zawodnicy mieli numery ze swoimi nazwiskami. 2. Do artykułu 144 punkt 1, który mówi o podawaniu międzyczasów zawodnikom przez osoby uprawnione znajdujące się na miejscu zawodów, dodano zapis określający co rozumie się przez miejsce zawodów. A mianowicie mówi się, że miejsce zawodów, które normalnie powinno być wydzielone poprzez stosowne bariery, jest określone dla celów niniejszego artykułu, jako miejsce na którym przeprowadzane są zawody i do którego dostęp mają uczestniczący zawodnicy oraz autoryzowany personel zgodnie z odpowiednimi przepisami. 3. Do sytuacji lub rzeczy, które nie należy uważać za doping dodano w art. 144 pkt. 2 ust. c jakikolwiek osobisty opatrunek (taki jak bandaż, plaster, taśma przylepna lub podtrzymująca itp.) założony do celów medycznych. Dodano jednakże, że arbiter we współpracy z delegatem medycznym mają prawo zweryfikować, czy założony opatrunek jest pożądany. Powyższy przepis związany jest z art. 187. 4a, w którym pozostawiono pierwsze zdanie dotychczasowych przepisów, a w miejsce usuniętych zapisano, że: &#8222;Przyklejenie w sposób ciągły plastra na rękach i palcach jest dopuszczalne, pod warunkiem że dwa lub więcej palców nie są obwinięte plastrem razem, a każdy palec może poruszać się indywidualnie (tzn. niezależnie). Owinięcie plastrem powinno być pokazane sędziemu głównemu przed rozpoczęciem konkursu.&#8221; Mając na uwadze skreślony zapis w którym była mowa, że &#8221;w rzucie młotem można owinąć palce pojedynczo&#8221;, oraz powyżej zamieszczoną nową wersję tego punktu, należy wnioskować, że użycie plastrów na dłoni lub palcach jest dozwolone w każdej konkurencji rzutowej, pod warunkiem że zostaną zachowane warunki, o których mowa w ww. punkcie 4a artykułu 187. 4. W punkcie 6 artykułu 146, mówiącym o utrzymaniu decyzji arbitra przez komisję odwoławczą w przypadku braku dodatkowych dowodów, dodano również, że to samo odnosi się do decyzji sędziego głównego chodu sportowego.

    Odpowiedzi: 46 Ilość wyświetleń: 8566 Data: 4/8/2009 3:25:38 PM Liczba szacunów: 0
  • PZLA - problemy

    Post
    Inne dyscypliny

    15 września w Szczecinie odbyło się kolejne posiedzenie Prezydium Zarządu Polskiego Związku Lekkiej Atletyki. Oto najważniejsze decyzje, jakie zapadły podczas tego spotkania: Informacje z posiedzenia prezydium Zarządu PZLA, mającego miejsce 15 września 2009 w Szczecinie: 1. Podjęto decyzję w sprawie wydawania czasopisma o tematyce lekkoatletycznej. Spośród czterech nadesłanych ofert największe uznanie zdobyła ta, złożona przez dziennikarza Marka Jóźwika. Miesięcznik ma być wydawany od 1 stycznia 2010 roku. 2. Podjęto decyzję w sprawie lokalizacji ORLIKÓW LA na terenie poszczególnych województw. Przyjęto już złożone lokalizacje; jednocześnie zobligowano wiceprezesa Pawła Bartnika do przedłożenia brakujących czterech lokalizacji. 3. Podjęto decyzję o dofinansowaniu leczenia kilku zawodników z kadry olimpijskiej. 4. Podjęto decyzję o dofinansowaniu pobytu na Mistrzostwach Świata w Berlinie trenera Jerzego Sudoła. 5. Ustalono, że PZLA zgłosi do kalendarza europejskiego na 2010 rok 3 mityngi rangi Premium Meeting: a) Bydgoszcz b) Warszawa &#8211; Memoriał J. Kusocińskiego c) Szczecin &#8211; Pedros Cup 6. Na 24.09. ustalono termin posiedzenia prezydium na temat powierzenia organizacji mistrzostw Polski 2010. 7. Zaproponowano podjęcie dalszych prac na temat powstania przy PZLA fundacji i spółki do obsługi zadań sponsorskich.

    Odpowiedzi: 46 Ilość wyświetleń: 8566 Data: 9/21/2009 10:00:33 PM Liczba szacunów: 0
  • zapaść- informacje

    Post
    Zdrowie i Uroda

    musialabys przeczytac swoja karte choroby z tamtego czasu, bo gaoraczka 39 st C sama nie wywoluje zapasci. Nikt na twoje pytania nie odpowie, bo powodow zapasci mioglo byc wiele.

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/15/2007 10:27:13 PM Liczba szacunów: 0
  • TEST II po 1 planie treningowym. A1 16 B - C 4 A 22 WIELKIE rozczarowanie po teście, z dipsami problem taki, że nie umiem zrobić ani jednego dokładnego powtórzenia. Nie wiem co się dzieje, czemu tak jest.. Krzesła może nie są idealne, bo końce są bardziej zaokrąglone niż proste, ale próbowałem na meblach itd. wszędzie to samo. Nie wiem co teraz robić.. Czy opłaca się ciągnąć tego Lafaya na siłę, bo bez dipsów to nie pociągnie za dobrze, czy spróbować jeszcze 2 tygodnie x 3 treningi, chociaż wątpię, bo jak w miesiąc żadnego progresu w dipsach to co dopiero po 2 tygodniach. Teraz jest dylemat, ćwiczyć to czy może jakiś inny plan, może z użyciem żelastwa. Zależy mi na masie i rzeźbie, a do dyspozycji mam gryf francuski i 2 małe gryfy do hantli oraz do tego obciążenie 5kg 10kg 15kg, także posiadam drążek. Macie jakieś propozycje ? Pozdrawiam. :)

    Odpowiedzi: 101 Ilość wyświetleń: 6980 Data: 8/6/2012 12:12:52 PM Liczba szacunów: 0