SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Dieta na Mase!! PoMoCy

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Kupujesz na wstępie Ostrowie i Carbo (koszt rzędu 40zł) (1,8gr/kg białka, 1gr/kg tłuszczu, 4gr/kg węgli) 1. Śniadanie (B - 13, T - 6, W - 65) - cena ok. 0,70 zł a) płatki śniadaniowe 70gr b) szklanka mleka 250ml c) 3 łyżeczki rodzynek 2. II Śniadanie (B - 15, T - 5, W - 20) - cena ok. 1,50zł a) Razowiec (kilka kanapek) b) Serek twarogowy ziarnisty (ja jem cały na raz :) 100gr c) Jabłko 3. Obiad Obiad zrobi mamusia, nie będziemy dyskutować, byle by był ryż, a nie ziemniaczki :) a) Ryż 125gr b) warzywa c) Kurczak, polędwica, ew. jajka ? TRENING 4. Po treningu ( B - 0, T - O, W - 46) a) Carbo 50g 5. Kolacja (B - 20gr, T - 9gr, W - 40g), cena ok. 1,80 zł a) Razowiec b) Serek twarogowy ziarnisty 100gr c) warzywa + owoce (jabłka czy też marchewki mama nie pożałuje) d) Szklanka mleka 6. Na noc (B - 40, T - 3, W - 4) cena około 1,20zł a) Ostrowia 50gr Dieta ma swoje wady, to fakt, ale ma swoją zalete - cenę ok. 6zł /dzień. Po drugie jakbym miał wydawać 90zł/miech siłownia, to bym wolał już złożyć się z kumplami i zrobić swoją własną, na mase nie potrzeba specjalistycznego sprzętu, podstawowe ćwiczenia, wiec można ćwiczyć w domu....

    Odpowiedzi: 71 Ilość wyświetleń: 5574 Data: 4/3/2007 2:03:44 PM Liczba szacunów: 0
  • Test IHS nr 7 -regeneracja stawów Iron Flex

    Post
    Po 35 roku życia

    Zgodnie z zapowiedzią-dziś lista testerów-proszę o potwierdzenie uczestnictwa. Suple powinny być wysłane w przyszłym tygodniu(Marek C wspominał,że koło środy),czyli jescze w kolejnym testy ruszą . 1.Viki-przyda się przy tych startach i wymagających treningach. 2.Panteon-jest staż ,jest dobry trening i szykująa się pompki Wycwiela-musi byc w idealnej formie :) 3.Maceek-wiadomo-esencja hardcorowego treningu,a teraz ta kontuzja obłego-wiem z doświadczenia,jak to przeszkadza napakować się na maksa 4.Kabo robi masę i też pełno dolegliwości-trzeba temu zaradzić 5.ojan-jako moderator nie bierze oficjalnie udziału w konkursach i testach(każdy pamięta ,że do prób konkursowych ojan zawsze jest pierwszy )-ale teraz na prośbę Marka C o przetestowanie supli- jest na liście. 6,masti-z powodów jak wyżej :) i z powodu słynnych juz łokci mastiego,nie zapominając o wędrującej kontuzji bicepsów-teraz jest w lewym :) Jest jesszcze kilku chętnych-ale będa musieli pocekać do kolejnego testu. Osoby mało u nas znane-zapraszam do rozejrzenia się po naszym dziale,popisania trochę a może i założenia jakiegoś własnego tematu-od razu uprzedzam-wiek nie ma u nas znaczenia. Dajcie się trochę poznac,może weście udziałw naszych konkursach-jest teraz okazja Krata na Lato,gdzie po zaliczeniu dwóch modułow w trzecim dostaje się suplementy od firmy Iron Horse na zrobienie finałowego wyniku. Ponad to-testy mamy prawie co miesiąc-na pewno się na któryś załapiecie. Albo na nagrody w konkurach,jak pokonacie naszych dziadków-co jest,od razu zaznaczam - bardzo trudne :) /SFD/2018/4/20/b895ca94da654b7cacfb49e2f0c4f2ee.jpg

    Odpowiedzi: 147 Ilość wyświetleń: 17212 Data: 4/20/2018 9:25:10 PM Liczba szacunów: 2
  • Marzec - Sportowa Sylwetka - Muzzy17

    Post
    Po 35 roku życia

    Od tego tygodnia ćwiczę planem wg http://body-factory.pl/showthread.php?t=15273 Pull A: Pn G-A: Martwy ciąg 1x5 G-B: Drążek z obciążeniem podchwyt 5x5 A-C: dzień dobry 3x10 A-D: Wiosło półsztangą jednorącz 4x10 D-E: uginanie ramion w staniu - sztanga 3x10 D-F1: unoszenie talerzy na bok 3x15 D-F1: unoszenie talerzy na bok w opadzie 3x15 D-G: Plank & Side plank 3x20 Push A: Wt G-A: Przysiad 5x5: G-B: Żolnierskie 5x5 A-C: przysiad bułgarski 3x10 A-D: poręcze 4x10 D-E1: wspięcia stojąc 3x10 D-E2: ściaganie sznura 3x15 D-F : Rotacja zewnętrzna 2x20 Pull B: Czw G-A: wiosło nachytem 5x5 A-B: RDL 4x10 A-C: Drążek nachwyt 4x10 lub 40 powtórzeń ( w tylu seriach ile potrzeba) A-D: uginanie nóg 3x10 D-E1: Face Pull 3x10 D-E2: uginanie hantlami 3x15 D-F: Abwheel + Russian Twist 3x20 Push B: PT G-A: Wyciskanie 5x5 A-B: Przysiad przód 4x10 A-C: wyciskanie hantle skos dodatni 4x10 A-D: wykroki chodzone z hantlami 3x10 D-E1: wyciskanie wąsko 3x10 D-E2: wspięcia siedząc 3x15 D-F : Rotacja zewnętrzna 2x20 Aeroby ciągle 4x 30 min, raz w tygoniu HIIT. Chyba będzie trzeba po mału wchodzic na ujemny bilans żeby sie wyrobić z krata do lata %-) Zmieniony przez - muzzy17 w dniu 2015-03-04 17:25:39

    Odpowiedzi: 38 Ilość wyświetleń: 4224 Data: 3/4/2015 5:24:32 PM Liczba szacunów: 0
  • Dziennik RafalRRRR

    Post
    Po 35 roku życia

    14.02.2013 - Dzień nietreningowy, L4 Menu: http://img594.imageshack.us/img594/952/dieta20130214.png Opis: Słaby apetyt. Głównie czyszczenie lodówki z podręcznym kalkulatorem ;) Wyszło mniej już drugi dzień w bilansie. Nie wiem czy to dobrze czy nie, ale waga mocniej ruszyła w dół. Mam zamiar w sobotę rozpocząć treningi. Ale, jak będę miał najmniejszy katar (jeszcze mam trochę), to odpuszczam. W domu juz trzymam 21-21,5 st C zamiast 22,5-23 st C. Może w końcu te infekcje mnie zleją. Pozdrawiam

    Odpowiedzi: 3002 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/15/2013 9:42:51 AM Liczba szacunów: 0
  • Problem z odżywką...prosze o pomoc...

    Post
    Odżywki i suplementy

    denaturacja czyli polaczenie lancuchow bialka ktore uniemozliwiwja dalsze jego trawienie w sposob wlasciwy Temat: Białka BIAŁKO Białko jest to naturalny polipeptyd czyli polimer aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Synteza białek odbywa się na specjalnych organellach komórkowych zwanych rybosomami. Zazwyczaj liczba reszt aminokwasowych pojedynczego łańcucha polipeptydowego białka, jest większa niż 100, a cała cząsteczka może być zbudowana z wielu łańcuchów polipeptydowych (podjednostek). Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P, oraz niekiedy jony Mn, Zn, Mg, Fe, Cu, Co i inne. Skład ten nie pokrywa się ze składem aminokwasów. Wynika to stąd, że większość białek ma dołączone do reszt aminokwasowych różne inne cząsteczki. Regułą jest przyłączanie cukrów, a ponadto kowalencyjnie lub za pomocą wiązań wodorowych dołączane może być wiele różnych związków organicznych pełniących funkcje koenzymów oraz jony metali. 1. Budowa białek Białko składa się ze stu tysięcy i więcej cegiełek. Te cegiełki to aminokwasy. Z około 22 rozmaitych aminokwasów mogą powstać wprost nieograniczone struktury, kombinacje, zestawienia. Precyzyjne ich ułożenie decyduje o rodzaju białka. Nasz organizm nie umie magazynować większych ilości białka, toteż zapotrzebowanie na nie powinno być codziennie zaspakajane. Niektóre cegiełki, czyli aminokwasy, nasz ustrój potrafi sam sobie skonstruować (syntetyzować), o ile ma odpowiedni budulec i wówczas nazywamy je nie niezbędnymi (endogennymi), ale u dzieci - 10, a u dorosłych - 8 aminokwasów musi przyjść z pożywienia z zewnątrz, bo organizm nie daje rady ich stworzyć, a są one niezbędne dla życia, dlatego też zostały one nazwane niezbędnymi (egzogennymi). Wystarczy, że brakuje jednego, a już wszystko jest zachwiane. Zsyntetyzowany w komórce łańcuch białkowy przypomina unoszącą się swobodnie w roztworze "nitkę", która może przyjąć dowolny kształt (w biofizyce nazywa się to kłębkiem statystycznym, ale ulega procesowi tzw. zwijania białka (ang. protein folding) tworząc mniej lub bardziej sztywną strukturę przestrzenną, zwaną strukturą lub konformacja białka "natywną". Tylko cząsteczki, które uległy zwinięciu do takiej struktury mogą pełnić właściwą danemu białku rolę biochemiczną. Ze względu na skalę przestrzenną pełną strukturę białka można opisać na czterech poziomach: o Struktura pierwszorzędowa białka, zwana również strukturą pierwotną - jest określona przez sekwencję (kolejność) aminokwasów w łańcuchu białkowym o Struktura drugorzędowa białka - są to lokalne struktury powstające w wyniku tworzenia się wiązań wodorowych pomiędzy tlenem grupy -C=O, a wodorem grupy -NH dwóch niezbyt odległych od siebie w łańcuchu wiązań peptydowych. Do struktur drugorzędowych zalicza się: o helisę - gł. helisę alfa (ang. ? helix) o różne rodzaje beta kartki lub "pofałdowanej kartki" (ang. ? sheet) o skręty (ang. turn) o Struktura trzeciorzędowa białka - Wzajemne położenie elementów struktury drugorzędowej stabilizowane przez oddziaływania reszt aminokwasowych oraz tworzenie mostków dwusiarczkowych -S-S- , powstających pomiędzy dwiema resztami cysteiny w łańcuchu (patrz niżej). o Struktura czwartorzędowa białka - opisuje ilość i wzajemne ułożenie podjednostek cząsteczkowych (pojedynczych łańcuchów) białek. 2. Właściwości fizykochemiczne Białka nie posiadają charakterystycznej dla siebie temperatury topnienia. Na ogół rozpuszczalne w wodzie. Niektóre z nich mogą rozpuszczać się w rozcieńczonych kwasach lub zasadach, jeszcze inne w rozpuszczalnikach organicznych. Posiadają zdolność wiązania cząsteczek wody. Efekt ten nazywamy hydratacją. Na rozpuszczalność polipeptydów ma wpływ stężenie soli nieorganicznych. Ich małe stężenie wpływa dodatnio na rozpuszczalność. Jednak przy większym stężeniu następuje uszkodzenie otoczki solwatacyjnej, co powoduje wypadanie białek z roztworu. Proces ten nie narusza struktury białka, więc jest odwracalny. Nosi też nazwę "wysalanie białek". Innym procesem jest wypadanie białek z roztworów pod wpływem soli metali ciężkich, mocnych kwasów i zasad, wysokiej temperatury, niskocząsteczkowych alkoholi i aldehydów - jest to wytrącanie w sposób nieodwracalny. Zjawisko to nosi nazwę denaturacji białek. Wywołuje ono zmiany w strukturze drugo- i trzeciorzędowej. Następuje rozerwanie wiązań wodorowych i rozerwanie mostków dwusiarczkowych. Wyjątek stanowią proste białka, które mogą ulegać także procesowi odwrotnemu, tzw. Renaturacji (patrz niżej). 3. Podział białek Ze względu na budowę i skład, dzielimy białka na proste i złożone. Białka proste zbudowane są wyłącznie z aminokwasów. Dzielimy je na następujące grupy: o protaminy - posiadają charakter silnie zasadowy, charakteryzują się dużą zawartością argininy oraz brakiem aminokwasów zawierających siarkę. Są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Najbardziej znanymi protaminami są: klupeina, salmina, cyprynina, ezocyna, gallina. o histony - podobnie jak protaminy posiadają silny charakter zasadowy i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Są składnikami jąder komórkowych (w połączeniu z kwasem dezoksyrybonukleinowym), czyli są obecne także w erytroblastach. W ich skład wchodzi duża ilość takich aminokwasów jak lizyna i arginina. o albuminy - są to białka obojętne, spełniające szereg ważnych funkcji biologicznych: są enzymami, hormonami i innymi biologicznie czynnymi związkami. Są dobrze rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli, łatwo ulegają koagulacji. Znajdują się w tkance mięśniowej, osoczu krwi i mleku. o globuliny - w odróżnieniu od albumin są źle rozpuszczalne w wodzie, dobrze w rozcieńczonych roztworach soli; posiadają podobne właściwości do nich. Występują w dużych ilościach w płynach ustrojowych i tkance mięśniowej. Globuliny trudno rozpuszczają się w wodzie, dobrze w rozcieńczonych roztworach kwasów, zasad i soli. o prolaminy - są to typowe białka roślinne, występują w nasionach. Charakterystyczną właściwością jest zdolność rozpuszczania się w 70% etanolu. o gluteliny - podobnie jak prolaminy - są to typowe białka roślinne; posiadają zdolność rozpuszczania się w rozcieńczonych kwasach i zasadach. o skleroliny - nie rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli. Są to typowe białka o budowie włóknistej, dzięki temu pełnią funkcje podporowe. Do tej grupy białek należy kreatyna. Wyróżniamy białka rozpuszczalne czyli globularne i białka włókniste czyli fibrylarne (skleroproteiny). Białka globularne ? ich cząsteczki mają postać kłębków (globul), mają budowę bardziej złożoną niż białka fibrylarne, cząstecki ich charakteryzują się specyficznością nie tylko struktury pierwotnej, lecz także struktur drugo- i trzeciorzędowej w roztworze i wysoką czułością struktury na zmiany własności fizykochemicznych środowiska. Białka fibrylarne - z reguły odznaczają się dość dużą sprężystością i trwałością, w związku z czym organizm wykorzystuje je do tworzenia struktur sprężystych. Do nich należą: o fibroina (buduje jedwab) o kolagen (składowa tkanki łącznej właściwej np. ścięgien) o keratyna (budulec piór, włosów, kopyt, paznokci, rogów). Z uwagi na swoją nierozpuszczalność są składową tkanki łącznej (chrzęstnej, kostnej, właściwej) oraz włosów, kopyt, rogów itd.. Białka złożone Są to kompleksy białek ze związkami niebiałkowymi (zwanymi grupą prostetyczną). Proteidy występują znacznie częściej w przyrodzie niż proteiny. Oprócz aminokwasów zawierają jedną lub więcej grup nieaminokwasowe, czyli prostetyczne, takich jak np. cukry, tłuszcze, kwasy nukleinowe, barwniki, czy kwas fosforowy. W zależności od rodzaju grupy prostetycznej wyróżniamy: o nukleoproteidy przy połączeniu z kwasami nukleinowymi (występują we wszystkich komórkach), o fosfoproteidy przy połączeniu z kwasem fosforowym (np. kazeina), o glikoproteidy przy połączeniu z węglowodanami (np. białko jaja kurzego), o lipoproteidy przy połączeniu z lipidami, o chromoproteidy przy połączeniu z barwnikami (np.: hemoglobina, chlorofil), o metaloproteidy przy połączeniu z jonami metali (np. ceruloplazmina). 4. Funkcja białek Białka mają następujące funkcje: o kataliza enzymatyczna - od uwadniania dwutlenku węgla do replikacji chromosomów, o transport i magazynowanie - hemoglobina, transferyna, ferrytyna, o kontrola przenikalności błon - regulacja stężenia metabolitów w komórce, o ruch uporządkowany - np. skurcz mięśnia, aktyna i miozyna o wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych, o kontrola wzrostu i różnicowania. 5. Denaturacja białka Denaturacją białka nazywamy zmiany w strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej tego białka przy zachowaniu jego struktury pierwszorzędowej. Podczas denaturacji niszczone są wiązania wodorowe, a w obecności odczynników redukujących rozszczepieniu ulegają wiązania disulfidowe. Denaturacja może być procesem odwracalnym (patrz renaturacja) i nieodwracalnym. Przejście od natywnego, niskoenergetycznego stanu do formy zdenaturowanej związane jest ze wzrostem nieuporządkowania łańcucha, której to przemianie towarzyszy wzrost entropii. Uporządkowanie najbliższych cząsteczek wody wzrasta jednak, w wyniku hydratacji grup hydrofobowych łańcuchów bocznych uwolnionych podczas denaturacji. Podczas denaturacji zachodzą także zmiany rozpuszczalności i przesunięcie punktu izoelektrycznego. Rozwinięcie łańcucha peptydowego może prowadzić do wzrostu lepkości, a także zmian absorpcji w nadfiolecie. Obserwuje się również często procesy agregacji i wytrącania, co jest związane ze zmianami stopnia hydratacji i rozpuszczalności białek. Najważniejszymi metodami fizycznymi denaturacji są: ogrzewanie, silne mieszanie, wytrząsanie, naświetlanie promieniowaniem nadfioletowym, rentgenowskim i radioaktywnym lub działanie ultradźwiękami. Denaturacja chemiczna zachodzi pod wpływem związków, które są zdolne do rozerwania wiązań wodorowych, na przykład pod wpływem roztworu mocznika o stężeniu 6-8 mol/dm3lub chlorku guanidyny o stężeniu 4 mol/dm3, na skutek działania kwasów lub zasad (wartość pH poniżej 3 lub powyżej 9), a także l %-owego roztworu siarczanu dodecylosodowego. 6. Renaturacja białka W biologii molekularnej renaturacją nazywamy proces odwrotny do denaturacji. Polega na przywracaniu I-, II- i III-rzędowej budowy prostych białek, poprzez powolne powracanie do warunków przed denaturacją (np. ochładzania) i dotyczy wielu małych cząsteczek białek. Renaturacja stanowi dowód na to, że cała informacja o budowie białka (I-, II- jaki i III-rzędowa) jest zawarta w sekwencji aminokwasów, która nie ulega zmianie podczas denaturacji. Budowa IV rzędowa nie jest podczas tego procesu odtwarzana. 7. Struktura pierwszorzędowa Struktura pierwszorzędowa, czyli najniższy poziom organizacji strukturalnej cząsteczki jest wyznaczona przez sekwencję aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym. Jest ona uwarunkowana jeszcze zanim zostanie zsyntetyzowany łańcuch polipeptydowy, gdyż informacja o kolejności aminokwasów w cząsteczce białka jest zakodowana w DNA, w postaci sekwencji nukleotydowej. Dzięki procesom transkrypcji, a pó·niej translacji sekwencja nukleotydowa zostaje odczytana w trakcie syntezy odpowiedniego polipeptydu. 8. Struktura drugorzędowa Struktura drugorzędowa, są to typy regularnego ułożenia głównego łańcucha polipeptydowego stabilizowane wiązaniami wodorowymi. Struktura drugorzędowa jest uwarunkowana przede wszystkim właściwościami wiązania peptydowego. Jego rzeczywista struktura jest pośrednia pomiędzy dwoma formami , wskutek czego wiązanie pomiędzy atomem węgla grupy karbonylowej, a atomem azotu ma częściowo charakter wiązania podwójnego. Oznacza to, że wiązanie peptydowe, wraz z przyległymi atomami - Ca , tworzy strukturę płaską. Pozostaje jedynie możliwość obrotu wokół wiązania C-Ca oraz Ca-N. Wielkość rotacji w głównym łańcuchu przy wiązaniu między atomami węgla a i azotu określa kąt torsyjny j (fi), a pomiędzy węglem a i węglem karbonylowym - kąt y (psi). Wszystko to dokładnie przedstawia poniższy rysunek Konformacja głównego łańcucha jest w pełni określona, gdy dla każdej reszty aminokwasowej ustalono wartości kątów j i y . Reszta aminokwasowa w łańcuchu polipeptydowym nie może przyjmować dowolnej pary wartości j i y , gdyż pewne kombinacje tych wartości są całkowicie niemożliwe ze względu na zawadę przestrzenną pomiędzy grupami funkcyjnymi sąsiadujących aminokwasów. Odkryto dwa podstawowe, regularne układy drugorzędowe występujące powszechnie w strukturze białek. Są to struktury a -helisy i b -harmonijki. o Struktura a -helisy, odkryta jako pierwsza, ma kształt cylindra. Ciasno spleciony łańcuch główny polipeptydu tworzy centralną część cylindra, natomiast boczne łańcuchy reszt aminokwasowych wystają na zewnątrz w ułożeniu helikalnym. Struktura a -helisy jest dodatkowo stabilizowana wiązaniami wodorowymi grup NH i CO głównego łańcucha. Wiązanie wodorowe tworzy się ponieważ: atom wodoru łączyć się może normalnie tylko jednym wiązaniem kowalencyjnym. Jednak wodór zdolny jest do utworzenia dodatkowego wiązania wodorowego. Jest to słabe oddziaływanie elektrostatyczne pomiędzy elektroujemnym atomem (akceptorem), a atomem wodoru, który jest kowalencyjnie połączony z innym atomem elektroujemnym (donorem). W wiązaniu tym wodór pełni rolę mostka łączącego dwa elektroujemne atomy.We wzorach wiązanie wodorowe oznacza się zwykle linią przerywaną.Wracając do tematu, grupa CO każdego aminokwasu wiąże się wiązaniem wodorowym z grupą NH, aminokwasu odległego do przodu o cztery reszty aminokwasowe i leżącego bezpośrednio nad nią. Rezultatem tego jest fakt, że wszystkie grupy CO i NH łańcucha głównego są połączone wiązaniem wodorowym. Każda reszta aminokwasowa jest przesunięta w stosunku do sąsiedniej o 0,15 nm wzdłuż osi helisy i obrócona o 100o wokół osi. Na jeden obrót helisy przypada zatem 3,6 reszt aminokwasowych. Skok helisy wynosi wtedy 0,54 nm. Helisa, podobnie jak każda śruba może być zarówno prawo, jak i lewoskrętna. W białkach występuje głównie struktura helisy prawoskrętnej. a -Helisa charakteryzuje się także polarnością. Jej budowa sugeruje, że jest dipolem - wewnętrzny niepolarny rdzeń oraz polarne reszty aminokwasowe wystawione na zewnątrz cząsteczki. o Struktura b -harmonijki (b -kartki) - W odróżnieniu od cylindrycznej struktury a -helisy, cząsteczka polipeptydu przyjmuje kształt, prawie całkowicie rozciągnięty. W uformowaniu struktury b -harmonijki, może brać udział więcej niż jeden łańcuch polipeptydowy. Odległość sąsiednich aminokwasów wzdłuż osi cząsteczki wynosi 0,35 nm (w a -helisie - 0,15 nm). Harmonijkę b stabilizują wiązania wodorowe pomiędzy grupami CO i NH, leżącymi w jednej płaszczy·nie obok siebie i niekoniecznie pochodzących ze wspólnego łańcucha polipeptydowego. Sąsiadujące ze sobą łańcuchy mogą być ułożone w jednym kierunku (równoległa b harmonijka) lub w kierunku przeciwnym (antyrównoległa b harmonijka). o struktura trójniciowej helisy, występującej wyłącznie w białku powszechnie występującym u ssaków - kolagenie. Struktura ta składa się z trzech łańcuchów polipeptydowych o bardzo regularnej strukturze aminokwasowej. Często powtarzająca się sekwencja: glicyna-prolina-hydroksyprolina warunkuje powstawanie struktury drugorzędowej. W obrębie pojedynczego łańcucha nie występują wiązania wodorowe, za to każdy z trzech łańcuchów helikarnych jest stabilizowany przez odpychanie się pierścieni pirolidynowych proliny i hydroksyproliny, ponadto są tworzone wiązania wodorowe pomiędzy sąsiadującymi aminokwasami każdego z łańcuchów. Trzy nici skręcają się wokół siebie tworząc strukturę superhelikalnej liny. Typy struktur drugorzędowych: a -helisy i b -harmonijki występują prawie we wszystkich białkach i mogą oddziaływać pomiędzy sobą tworząc bardziej złożone struktury drugorzędowe zwane motywami. Motywy strukturalne, powstają wskutek asocjacji helis a lub b struktur, pełniąc kluczową rolę w procesie fałdowania się białka. Najbardziej powszechnie występującym motywem b , wśród białek jest motyw szpilki do włosów" . Ten motyw jest zbudowany z jednego łańcucha polipeptydowego, przyjmującego antyrównoległą strukturę typu b -harmonijki. Innym przykładem bardziej złożonej struktury opierającej się na strukturze b -harmonijki jest motyw klucza greckiego". Jest to bardziej rozbudowany motyw szpilki do włosów", gdzie jeden łańcuch polipeptydowy tworzy ze sobą cztery struktury b -harmonijki ułożone względem siebie antyrównoległe. Struktura a -helisy podobnie jak b -harmonijki tworzy własne motywy strukturalne. Najczęściej jest to motyw heliks-pętla-heliks" występujący głównie w białkach wiążących się z DNA Innym przykładem motywów a , wiążących się z kwasami nukleinowymi są struktury tzw. suwaków leucynowych", zbudowanych z dwóch oplecionych ze sobą a helis, bogatych w leucynę. Oprócz motywów b lub a helikalnych, występują struktury mieszane typu a / b , przykładem może posłużyć motyw bab, w którym pomiędzy dwoma ułożonymi równolegle łańcuchami struktury b -harmonijki znajduje się a -helisa. Hydrofobowa strona łańcuchów b jest ciasno upakowana i kontaktuje z hydrofobową stroną a -helisy. Wsztstkie te motywy dotyczą białek złożonych z jednego łańcucha. Białka są zbudowane zazwyczaj z kilku łańcuchów polipeptydowych, fałdujących się niezależnie od siebie i pomiędzy którymi również formują się swego rodzaju motywy, zwane domenami, będące często składnikami części funkcjonalnych białek. Można wyróżnić domeny składające się z czterech struktur a -helikalnych tworzących złożony motyw heliks-pętla-heliks", ułożonych wzajemnie równolegle, w ten sposób, że reszty aminokwasowe poszczególnych łańcuchów zazębiają się między sobą tworząc przestrzeń hydrofobową w centralnej części domeny. Inną, bardzo podobną strukturą, charakterystyczną dla białek globularnych jest domena globinowa". Powstaje ona w wyniku dopasowania grzbietów jednej struktury a -helikarnej w grzbiet drugiej. Opisane struktury są tylko podstawowymi strukturami lecz jednak pozwalają na doskonałe uświadomienie sobie możliwości komplikacji budowy łańcucha. W dalszej części przejdę do właściwości białek. o Rozpuszczalność: Rozpuszczalność białek w roztworach jest uzależniona od wzajemnego stosunku aminokwasów hydrofobowych i hydrofilowych. Do nierozpuszczalnych w wodzie należą skleroproteiny tkanki łącznej (rogi, paznokcie, włosy) oraz białka wchodzące w skład błon lipidowych (receptory błonowe). Przykładem rozpuszczalnych w wodzie, są białka osocza krwi (globuliny). Wskutek dużych rozmiarów cząsteczek, ich wodne roztwory wykazują typowe właściwości roztworów kolidalnych. O rozpuszczalności decyduje przede wszystkim zdolność do hydratacji. Białko w stanie stałym zmieszane z małą ilością wody tworzy galaretowaty żel. W miarę dodawania rozpuszczalnika białka rozpuszczają się bardziej i powstaje zol. Charakteryzuje się on wysoką lepkością, obniżonym napięciem powierzchniowym, rozpraszaniem światła, tzw. efekt Tyndalla, aktywnością koloido-osmotyczną oraz podatnością na koagulację czyli zmianę żel-zol pod wpływem różnych czynników. Czynnikiem poprawiającym rozpuszczalność większości białek są niskie stężenia soli, natomiast pod wpływem wysokich stężeń soli, niektórych kwasów, soli metali ciężkich, rozpuszczalników organicznych, a także wysokiej temperatury (>50oC) następuje ich wytrącenie z roztworu. 9. Struktura trzeciorzędowa białka Strukturę trzeciorzedową białka lub jego podjednostki określa układ w przestrzeni wszystkich jego atomów, bez uwzględniania zależności od sąsiednich cząsteczek. Warunkują ją różne wiązania chemiczne np. o Wiązania dwusiarczkowe (mostki disulfidowe) - należą one do najsilnieszych wiązań między resztami aminokwasów. Powstają w wyniku odwodornienia grup -SH dwóch cystein znajdujących się w tym samym łańcuchu albo w dwóch łańcuchach polipeptydowych. Wiązania te nadają trwałość strukturze trzeciorzędowej. o Odziaływania jonowe - mogą występować między grupami aminowymi lub guanidynowymi łańcuchów bocznych aminokwasów zasadowych, a grupami karboksylowymi aminokwasów kwaśnych (Asp, Glu). 10. Struktura czwartorzędowa białka Pojęcie Struktury czwartorzędowej cząsteczki białka dotyczy białek złożonych z kilku podjednostek (osobnych łańcuchów polipeptydowych), niepołączonych kowalencyjnie. Jest to sposób połączenia się tych podjednostek w jedną, większą całość, stanowiącą aktywne białko. Przykładami białek złożonych z kilku podjednostek są hemoglobina, polimeraza DNA, kanały jonowe. 11. Białko a odchudzanie Białko jest podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Wykorzystywane jest one w budowie hormonów, układów transportujących krwi oraz enzymów. @Białko to związek organiczny, które syntetyzują wszystkie tkanki i narządy organizmu, przy czym najaktywniejsze pod tym względem są wątroba oraz mięśnie. Może powstawać również z produktów przemiany enzymów i innych białek. W ludzkim ciele powstaje około 300 gram białka dziennie, chociaż średnie spożycie białka wynosi zaledwie 70 gram. Każde białko zbudowane jest z ?cegiełek?, czyli aminokwasów endogennych albo egzogennych. Znane jest 21 aminokwasów, z czego dziewięć są to aminokwasy egzogenne, to znaczy takie, które nie mogą być wytwarzane przez ludzki organizm i muszą być dostarczane w diecie. Natomiast aminokwasy endogenne wytwarzane są przez sam organizm, na bazie związków pośrednich metabolizmu węglowodanów. Wyróżnia się dwie główne grupy białek: o pełnowartościowe o niepełnowartościowe Białko, które zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów w wystarczającej ilości do podtrzymania życia to białko pełnowartościowe. Występują w takich produktach, jak mięso, ryby, mleko, ser czy jaja. Natomiast warzywa, ziarna, nasiona, czy orzechy dostarczają białko niepełnowartościowe, co znaczy, że poszczególne produkty nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, np. fasola z ryżem, czy masło orzechowe na chlebie razowym. Dlatego też wegetarianie otrzymują wszystkie niezbędne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych niepełnowartościowych produktów. Przykłady produktów wysokobiałkowych: o Tłuste ? mięso, łosoś, jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty o Chude ? tuńczyk, białko jaj, czerwona fasola, odtłuszczone mleko, chudy żółty ser Białko trawione jest początkowo w żołądku, ale przede wszystkim w jelicie cienkim. Metabolizowane są w wątrobie, głównie na materiał budulcowy tkanek. Białko nieprzeznaczone na cel strukturalny może stać się źródłem energii, dostarczając 4 kalorie na gram. Około 98% białka pochodzenia zwierzęcego, oraz około 80% białka roślinnego jest wchłaniane z przewodu pokarmowego. Zapotrzebowanie na białko zależy od danej osoby i jej dziennej aktywności. Wzrost tkanek, który wynika ze wzrostu całego organizmu, zranienia, ćwiczeń siłowych, czy ciąży ma wpływ na zapotrzebowanie na białko. W czasie choroby, białko jest wykorzystywane nie tylko do naprawy, ale również jako źródło energii. Osoba dorosła powinna spożywać od 65-100g białka na dobę (0,75-0,8 g/kg masy ciała) w zależności od płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. W trakcie przemian białka dochodzi do produkcji azotu, co powoduje zwiększone obciążenie nerek i wątroby, które są odpowiedzialne za jego usuwanie. Może dojść do odwodnienia, ponieważ nerki potrzebują więcej wody do rozcieńczenia azotu. Z kolei odwodnienie może wpływać na wydajność pracy. Dlatego jest ważne, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie podczas spożywania dużej ilości białka. Odchudzanie prowadzi do tego, że organizm zaczyna zużywać białko jako źródło energii, czasem nawet do tego stopnia, że niszczone są ważne dla życia tkanki, takie jak narządy czy mięśnie. Nadmiar białka, które nie może zostać zużyte na naprawę tkanek, wzrost, czy jako źródło energii jest przekształcany w tłuszcz i przechowywany. 12. Znaczenie dla organizmu Znaczenie białek dla organizmu ludzkiego jest olbrzymie. Na nich opiera się zdrowie i witalność człowieka. Chociaż białko po spaleniu może dostarczyć energii, to główną jego rolą jest dostarczanie materiału budulcowego dla komórek i tkanek. Z białkiem to jest tak: jeśli go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - też bardzo niedobrze. Naturalnie odnosi się to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje on sobie z nimi radę. Ale, gdy przez długi czas w ustroju brakuje białka, to zostaje upośledzonych wiele czynności życiowych np. zmniejsza się sprawność fizyczna i umysłowa, spada odporność na choroby, dochodzi do zaburzeń ogólnoustrojowych wywołujących poważne zmiany biologiczne i morfologiczne w tkankach i narządach, które to zaburzenia mogą prowadzić nawet do śmierci. Z kolei spożywanie zbyt dużej ilości białek - stosowane często przez sportowców - ma podobny rezultat jak spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów czy tłuszczów. Nadwyżka taka będzie przemieniana w wątrobie na tłuszcz, co w rezultacie zamieni się w niepotrzebny balast - tkankę tłuszczową. 13. Źródła białka Jaja kurze są uważane za najkorzystniejsze źródło białka, gdyż zawierają wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów we właściwych proporcjach. Kolejne w rankingu jest mleko, a następnie mięso. Jednak należy bardzo ostrożnie dobierać produkty mięsne, gdyż wiele z nich oprócz pełnowartościowego białka zawiera bardzo duże ilości niepożądanego tłuszczu. Z produktów mięsnych zdecydowanie najkorzystniej wypada drób, a szczególnie kurczaki i indyki oraz mięso ryb. Bardzo dobrymi źródłami białka pochodzenia roślinnego (ponad 20% białka, mniej niż 20% tłuszczu) są: o ziarna soi; o czarna fasola; o soczewica; o suche ziarna grochu; o ziarna pszenicy. Białka należą do najważniejszych związków organicznych, potrzebnych żywemu organizmowi. Można je znaleźć w niemal każdej części organizmu człowieka, zwierząt, roślin, a nawet wirusów. Jest ono podstawą życia biologicznego. Każde białko składa się z mniejszych cząstek, zwanych aminokwasami. Kilka aminokwasów może się, ze sobą połączyć po przez wytworzenie wiązania peptydowego. Powstaje ono na wskutek reakcji chemicznej, w której cząsteczka wody znika pomiędzy dwoma aminokwasami. Kiedy połączy się ze sobą 100 lub więcej takich aminokwasów, powstaje łańcuch polipeptydów, tworzący białko. Takie łańcuchy tworzą spirale, która często się odwija, nadając konkretnemu białku indywidualny kształt. Każdy aminokwas składa się z atomów: węgla (C), wodoru (H), tlenu (O), azotu (N), siarki (S), fosforu (P) i czasem żelaza (Fe). W przyrodzie odkryto dotąd 80 rodzajów aminokwasów. Jednak tylko 20 z nich możemy znaleźć w białku. Różne kombinacje tych aminokwasów w łańcuchach polipeptydowych, tworzą różne białka. 5 aminokwasów może utworzyć 120 odmian białek, a 10, aż 3 628 800 odmian. Pierwszym, który rozszyfrował budowę białka - "Najszlachetniejszą formę architektoniczną, stworzoną przez przyrodę" był Linus Pauling, dwukrotny laureat nagrody Nobla. Pod wpływem niektórych kwasów, zasad i soli metali ciężkich, oraz podwyższonej temperatury białko ścina się i ulega denaturacji. Najczęściej jest to proces nieodwracalny. Pod wpływem soli kuchennej, lub alkoholu białko ulega koagulacji. Proces ten jest odwracalny (podczas koagulacji, tworzy się żel). Wśród białek wyróżniamy białka proste (proteiny) i białka złożone (proteidy), które zbudowane są z aminokwasów i innych związków chemicznych. Proteinami są: albuminy, globuliny, prolaminy i gluteny. Proteidy natomiast możemy podzielić na: o glukoproteidy (aminokwasy + cukry) o chromoproteidy (aminokwasy + barwniki) o lipoproteidy (aminokwasy + lipidy) o nukleoproteidy (aminokwasy + kwasy nukleinowe) Białka człowieka zbudowane są z 12 aminokwasów endogennych (wytwarzanych przez organizm) i 8 aminokwasów egzogennych (dostarczanych z pokarmem). Do aminokwasów egzogennych należą: leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, tryptofan, walina i treonina. Potrzebne nam aminokwasy pobieramy z pożywienia. Większość z nich przyjmujemy jednak w postaci białek, co uniemożliwia ich wykorzystanie. Białka te muszą zatem zostać rozłożone na swoje części składowe. Proces ten odbywa się podczas trawienia. Rozpoczyna się ono w żołądku, gdzie enzym - pepsyna rozkłada część wiązań peptydowych, rozrywając białka na mniejsze łańcuchy. Ten proces jest kontynuowany w jelicie cienkim, gdzie enzymy, np. trypsyna, kończą rozkład białek na aminokwasy. Następnie aminokwasy zostają wchłonięte przez ścianę jelita cienkiego i przetransportowane, przez układ krwionośny do wszystkich części organizmu. W komórce, gdzie potrzebne są nowe białka, rozpoczyna się ich produkcja, na bazie dostarczanych aminokwasów. Nadmiaru aminokwasów organizm nie magazynuje. Jest on transportowany do wątroby, gdzie następuje oddzielenie grupy aminowej. Wchodzący w ich skład azot zostaje usunięty pod postacią amoniaku, zmienionego w mocznik i przetransportowanego krwioobiegiem do nerek. Potem zostaje on wydalony poza organizm. Białka odgrywają bardzo wiele ważnych ról w naszym organizmie. Przede wszystkim są materiałem budującym komórki. Są podstawowym składnikiem enzymów i biorą udział w wielu procesach życiowych. Wiele hormonów to również białka. W organizmie mogą także pełnić rolę katalizatorów, regulując wszystkie reakcje chemiczne. Z reguły białka nie są rozkładane w celu otrzymania energii. Jeśli jednak wyczerpią się zapasy węglowodanów i tłuszczów (np. w czasie głodu, lub choroby), organizm zaczyna rozkładać również białka, by uzyskać dzienną dawkę energii ok.: 2000 kilokalorii. Obliczono, że spalenie 1 grama białka, może dostarczyć ok. 4 kilokalorie energii. Po raz pierwszy w 1953r. amerykański naukowiec - Stanley Miller stworzył 3 najprostsze aminokwasy. Otrzymał je z prostych gazów, takich jak: wodór, amoniak, metan i para wodna, na drodze podgrzewania i poddawaniu działaniu iskry elektrycznej. Inni naukowcy poszli za jego śladem i otrzymali kolejne aminokwasy, a nawet proste nukleoidy. 14. Reakcje charakterystyczne na wykrywanie białek: Reakcja biutetowa Jest to reakcja polegająca na powstaniu intensywnego, fioletowego zabarwienia po dodaniu do dwumocznika (H2NCONHCONH2 - zwanego biuretenem), soli miedzi w środowisku alkalicznym. Barwa jest wywołana tworzeniem się kompleksu z miedzią. Reakcja ta jest charakterystyczna dla białek ( ze wzrostem liczby wiązań peptydowych w cząsteczce, barwa powstałego kompleksu jest intensywniejsza), jak również dla wszystkich związków, które zawierają więcej niż jedno wiązanie amidowe ? CONH ? lub podobne grupy w cząsteczce. Reakcje biuretowe dają np. aminoalkohole zawierające ugrupowanie. aminohydroksyetylenowe ? CH(NH2)CHOH Reakcja ksantoproteinowa Charakterystyczna reakcja barwna na białka. Polega na powstawaniu żółtego zabarwienia przy działaniu na białko stężonego kwasu azotowego (V) i następnym zalkalizowaniu. Żółknięcie skóry ludzkiej po zetknięciu z kwasem jest wynikiem tej reakcjii. from http://gotowce.com.pl/prace/3908.htm

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 4582 Data: 7/9/2005 3:51:27 PM Liczba szacunów: 0
  • Joanna - tym razem się uda

    Post
    Ladies SFD

    Do czasu kolejnych badań o ile będą wprowadzę sobie taki rozkład: DT 2400 kcal B120/T120/W210 DNT 2200 kcal B120/T120/W160 mam nadzieję, że słuszny i zobaczymy co dalej aaaale pojem tłusto! :-D Wczoraj DT - udany ale po nocy znowu wstałam z obolałymi biodrami i czułam to na treningu 38 dzień regeneracji, faza III - założenia jeszcze "stare" - DT 2400 kcal, B/T/W - 120/80/300 - ale całkiem mi się rozjechały przez to, że przeciągnęłam posiłek i musiałam coś zjeść więc zjadłam kabanosa @@-) - bez glutenu, nabiał do 200g tygodniowo (dziś 0g ), śniadania BT warzywa: dużo suple: multiwitamina, wit. C, wit. D, probiotyk napoje: woda, kawa czarnax2, zioła Trening A 1a. goblet squat z KB 3x10 12kg/16kg/16kg 16kg/16kg/16kg 12kg/16kg/16kg 12kg/16kg/16kg 1b. wykroki chodzone 3x2x10 10kg/15kg/15kg 10kg/15kg/15kg - pod hasłem "kto liczyć nie potrafi - robi dwa razy" - w pierwszej serii wyszło chyba po 15-20 na nogę, zorientowałam się gdy po drugiej serii myślałam że ducha wyzionę 10kg/10kg/15kg 10kg/15kg/15kg - oj ciężko jest w tym połączeniu 1a i 1b - przy wykrokach unoszę nogi jak bocian - za sobą i przed sobą - wyglądam jak wariatka, ale daje popalić 2a. przyciąganie linki wyciągu dolnego w siadzie płaskim 3x10 20kg/25kg/30kg 20kg/25kg/25kg 20kg/20kg/25kg 20kg/25kg/25kg - ledwo dociągałam ostatnie powtórzenia w ostatniej serii 2b. rozpiętki na maszynie siedząc 3x10 15kg/20kg/25kg 15kg/20kg/20kg 15kg/20kg/20kg 15kg/29kg/20kg 3a. wznosy bokiem w opadzie 3x10 2kg/2kg/2kg 2kg/2kg/2kg 2kg/2kg/2kg 2kg/2kg/2kg - dzięki instrukcjom Kebuli robię wszystko by czuć to co powinnam 3b. wznosy sztangielek przed sobą 3x2x10 2kg/2kg/2kg 2kg/2kg/2kg 2kg/2kg/2kg 2kg/2kg/2kg - a takie niepozorne ćwiczenie 4a plank 3xmax - nie liczę ale nie przeciągam 4b spięcia brzucha na piłce 3x15-20 - ok 4c skręty tułowia z obciążeniem siedząc na piłce 3x20-25 - ok 5kg no i dziś DT 39 dzień regeneracji, faza III - zmodyfikowana - DT 2200 kcal, B/T/W - 120/120/160 - bez gluta, bez nabiału, zjadłam dziś BT śniadanie w domu warzywa: b. dużo suple: multiwitamina, wit. C, wit. D, probiotyk napoje: woda, kawa czarnax2, zioła /SFD/Images/2016/4/6/3533113a027c4484a0a736998e10084f.jpg /SFD/Images/2016/4/6/7a1e4f43a4aa48d5a76859568b723e69.jpg Zmieniony przez - joanna83d w dniu 2016-04-06 08:01:50 Zmieniony przez - joanna83d w dniu 2016-04-06 08:04:04

    Odpowiedzi: 588 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/6/2016 8:00:11 AM Liczba szacunów: 0
  • UFC165 Jones vs Gustafsson + debiut Daniela Omielańczuka

    Post
    Scena MMA i K-1

    Czytałem kiedyś , że Cormier miał pretensje do Jonesa , że ten nie szanuje jego zapasów czy coś takiego. Że Jones w jakimś wywiadzie wymieniał zapaśników a Cormiera nie kojarzył. I potem mieli spinkę na ulicy jakąś słowną. Szukam źródła ale nie mogę znaleźć.. jak znajdę to wkleję. Aaaa i pewnie o to , że kilku użytkowników forum uważa , że Cormier " nawet nie podejdzie do półdystansu" .. mimo , że teoretycznie ma na to 25 minut ;-) Edit : Mamy wyjaśnienie regularnych prób Daniela Cormiera do wywołania pojedynku z Jonem Jonesem. Wg właściciela jednej z marek odzieżowych, niegdyś sponsora Daniela Cormiera, na rozdaniu nagród MMA w 2011 roku doszło mało zabawnej sytuacji pomiędzy wspomnianymi fighterami, która omal nie zakończyła się ulicznym wyjaśnieniem różnicy zdań. Info z podcasta MMARoasted. Rozmówca to Todd rexx, właściciel marki odzieżowej TrauMMA: W czasach w których sponsorowaliśmy Daniela, poszedłem z nim na rozdanie nagród. Usiadłem koło Jona Jonesa i przez całe rozdanie sporo ze sobą rozmawialiśmy. Wydawał się całkiem w porządku i to w zasadzie zmieniło to o co o nim myślałem na tamtą chwilę. Po rozdaniu moja żona napisała do mnie, że jakiś Lou Dibona powiedział, że pojawiła się szansa sponsoringu Jona Jonesa, jeżeli oczywiście jesteśmy zainteresowani. Więc akurat gdy byłem z Danielem w Lobby, Daniel miał telefon a ja w międzyczasie poszedłem do Jona, którego był otoczony ludźmi i powiedziałem mu, że Lou Dibona uderzył do nas odnośnie sponsoringu a on na to: „Czy nie sponsorujemy Daniela?” Odpowiedziałem „tak”. On na to „Nie chce się pie*****ć z kimkolwiek kto ma z nim do czynienia.” Ja na na to „naprawdę?” Jon mówi: „Nie to żebym Cię nie szanował, ale jeżeli sponsorujesz Daniela, to ja nie chcę się z Wami pierd***ć. Na na to: „Łał”. Daniel miał rozmowę telefoniczną, odłożył telefon i zapytał „Co on do Ciebie powiedział? a ja mu na to „Nie martw się tym”. On kontynuował „Nie stary. Czy on mówił o mnie jakieś g*wno, czyż nie? Odpowiedziałem „Cóż, no tak.” Daniel zapytał: „Co powiedział?” Odpowiedziałem: „nie martw się tym. Chodźmy coś zjeść.” On znowu: „Nie stary. Jeżeli ktoś mówi o Tobie jakieś g*wno to ja Tobie to powiem.” Powiedziałem mu więc: Jon stwierdził, że nie chce się pier****ć z TrauMMA, ponieważ sponsorujemy Ciebie.” Daniel: „On tak powiedział?” Ja, że: „Tak”. Daniel odszedł a ja powiedziałem: „Stary, nie zaczynaj wariować” a ten będąc w połowie drogi zapytał jeszcze raz „Czy on tak powiedział? a ja na to, że „Tak”. W tamtej chwili Jon Jones i (menedżer) malki Kawa wsiadali już do limuzyny a Daniel wyszedł na zewnątrz i chwycił Jona za rękę i obrócił go, mówiąc „koleś, masz do mnie jakiś problem? A ja pomyślałem „O mój Boże”. Stali tak twarzą w twarz a Jon odpowiedział: „Uważam, że Ty, King Mo i Rashad Evans, jesteście pełni pychy.” tak po prostu mówił o Danielu jakieś g*wno i wchodzili sobie twarzą w twarz. Daniel na to: „Skur**elu, nie wiesz nic o mnie. Jestem dorosłym mężczyzną. To wszystko zaczęło się już w czasach, kiedy twierdziłeś, że jesteś miłośnikiem zapasów a kiedy już mnie poznałeś, nie wiedziałeś kim jestem. Sk****elu, wiedziałeś kim jestem. ja znałem każdego zapaśnika, kiedy piąłem się w górę.” Prawie… może następnym razem. Źródło : www.mmmanews.pl Zmieniony przez - PrideFC w dniu 2013-09-17 12:46:32

    Odpowiedzi: 260 Ilość wyświetleń: 19785 Data: 9/17/2013 12:42:15 PM Liczba szacunów: 0
  • [DT] Bartwal

    Post
    Dzienniki Juniorów

    To nic ze ze strony, trzeba to zmienic, bo ćwiczenie objętościowo bicepsa jak nóg to nieporozumienie. Te dopiski są ok, kombinuj i zobacz co jak na ciebie działa. Zestaw C się przyda dla "zaatakowania" mięśni pod innym kontem, np. na dwugłowe ud nie masz nic A wykroki ze sztangą nie są na 2ki? :)

    Odpowiedzi: 235 Ilość wyświetleń: 15690 Data: 1/10/2015 7:51:07 PM Liczba szacunów: 0
  • langrafio biegnij...

    Post
    Ladies SFD

    Pull 15.04.2015 A. MC klasyczny R.10x25/5x35, 10x45/45/45/45kg 12x30, 10x40/5x45/7x45/4x45kg 10x40/40/40/40 10x30/35/35/35 B. Wioslowanie sztangielka w podporze 10x14/14/14/14kg 10x10/12/12/14x12 10x9/10/10/12 10x8/9/9/10 C. Sciaganie drazka wyciagu gornego do klatki 10x21.5/21.5/12x21.5kg 12x21.5 /21.5/21.5 10x25/12x18/21.5 10x20/25/25 D. Wznosy tulowia na krzesle rzymskim 2x20 obciazenie 5kg 2x20 obciazenie 5 kg 2x20 bez obciazenia 2x20 bez obciazenie E. Uginanie ramion ze sztangielkami supinacja nadgarstkow 10x6/6/6/6 10x5/6/6/7x6kg ostatnie w serii na zmiane i z pomoca 12x5/5/5/10x5 10x5/5/5/5 Plus brzuch deska prosta 2min/2min/56s 2min/1min/1min Jest progres zrobilam co sobie zaplanowalam pelne 10 powt w 4 seriach 45 kg. Ale do konca dnia chodzilam slaba a dzien caly czas do teraz w rozjazdach. Dlatego, nie bijcie, ale nie dalam rady dobic miski. Chyba ze dopelnie sie ricotta na noc, zeby bilans byl Nastepnym razem MC planuje 50 :)) C. Sciaganie nisko i wolno w gore. E. Bez pomocy

    Odpowiedzi: 1501 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/15/2015 10:11:20 PM Liczba szacunów: 0
  • langrafio biegnij...

    Post
    Ladies SFD

    22/04/2015Push A. Wyciskanie hantli na skosie dodat. 4x10 8kg/8kg/8kg/8kg 6kg/6kg/6kg/7kg 10x7/7/7/7 7kg/7kg/7kg/7kg B. Rozpietki 3x12 5/5/5kg 4/4/5kg 4/4/4 kg 4/4/4kg C. Wyciskanie sztangietek siedzac 3x12-10 10x6kg/8x7kg/6x7kg/7x7kg 12x5/12x6kg/12x6kg 12x5/10x5/5 5/5/5kg D. Wznosy sztangielek w opadzie tul 2x12 4/4 4/4 3/4 3/3kg E. Wyciskanie oburacz sztangielki zza glowy 4x12-10 10/10/10/10 9/10/10/10 9/9/9/9 8/8/8/8 Plus brzuch trx przyciaganie kolan do klatki z unoszeniem bioder w podparciu rekami 10/10/10 Scyzoryki z wyprostem nog 10/10/10 Deska prosta 10.54 Rotatory3x20 Ogolnie zwiekszylam ciezar. Trening bez brzucha w 40 min.plus rozgrzewka. choc lewa reka nadal slabsza. W E. Ostania seria tylko 10 z wysilkiem calego niestety ciala. W C. Ostatnia seria z przerwami. Nie bylam wczoraj na crossie bo dotarlam do domu po 20 i padlam. Srednio 2xdziennie kursuje do szpitala. Nastepny cross zrobie w niedziele, w sobote turniej syna. Brzuch mi cos rosnie, raczej pecznieje,?robi sie wypukly ale tak od srodka jakby gazy mi sie zbieraly, bo jest twardy. Czy to wplyw wegli? nie jem nabialu procz jajek i ostatnio twarog. Wroce do ryb zamiast miesa i zobacze. Wieczorem wrzuce miske. Jest czysto puki co.

    Odpowiedzi: 1501 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/22/2015 5:58:43 PM Liczba szacunów: 0
  • problem z częstym oddawaniem moczu

    Post
    Zdrowie i Uroda

    a ja mam taki problem, że zbyt czesto musze chodzic do toalety, ale jak sie wysikam, to czuje, że do konca i nie sikam kropel, tylko duzo, i nie mam problemu z trzymaniem moczu, itp... ale biore ostatnio witamine C i po niej tak mam. Tak samo mialem kiedys i tez bralem witamine C, ale nie wiedzialem, ze ona to powoduje, więc poszedlem do lekarza. Zrobil mi badania, itp.. i nic nie znalazl, wtedy stwierdzil ze moge miec chorobe weneryczną hahah ;p Bede musial przestac z tą witaminą C, bo to juz wkurzajace sie robi ;p

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/31/2009 11:47:00 AM Liczba szacunów: 0
  • Mod dla Sonbatego

    Post
    Administracja i Moderatorzy

    Kain, nie chcę odmawiać ze względu na jakąś fałszywą skromność (przyznam że moje ego zostało mile połechtane), ale po prostu nie wiem z czym to sie wiąże, jeśli chodzi o odpowiedzialność. Mam pracę (2 etaty), rodzinę (żona już mnie opieprza że siedzę ciągle w necie) i nie chciałbym dopuścić do sytuacji, że podejme się czegoś, a później nie dam rady. Teraz piszę sobie co chcę i kiedy chcę, a bycie modem to już jakaś odpowiedzialność. Poza tym komputer mam od niedawna i nie mam pojęcia o różnych funkcjach i sprawach technicznych związanych z internetem. Obecnie forum to dla mnie nowość, jakaś nowa, przyjemna zabawka (i prawie nałóg), nie wiem czy np. za pół roku to mi sie nie znudzi i czy będę tu tak często jak obecnie. Ale dziękuję za uznanie i nie mówię na 100% "nie", bo jak powiedziałem skłamałbym gdybym tu udawał że sie nie cieszę z takiej propozycji. Pożyjemy zobaczymy. Ps. A czy jak byłbym modem, to mógłbym wreszcie bezkarnie łamać regulamin? I czy mógłbym kasować, banować i upominać Bo ja to uwielbiam. SONBATY

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 2189 Data: 6/12/2002 1:11:02 PM Liczba szacunów: 0
  • [BLOG] Asmed13 - Nigdy nie ulegnę! Czyli powolna masa ; )

    Post
    Trening dla początkujących

    Cóż, trzeba się ostro brać za siebie. Zainwestowałem w suplementy, jednak na razie z nich nie korzystam. Wskoczę na nie pewnie po sesji, gdy będę pewniejszy możliwości treningu ;) Wszelkie braki i nadwyżki liczone dla 100 dni korzystania z supli, jednak mam zamiar rozbić to oczywiście na cykle. Najpierw jeden 6-tygodniowy, po którym będę miał 3-tygodniową przerwę, a później kolejny, taki sam. Zostanie mi lekki zapas, który albo włączę jakoś do redukcji po cyklach, albo zostawię na później ;) Nie wiem jeszcze, jak to wyjdzie, czy dam radę ćwiczyć 3 razy w tygodniu, czy tylko 2, stąd ta rozbieżność. *monohydrat kreatyny Monohydrate CREATIN VitalMax -5g rano na czczo + 5g po treningu w DT (zostanie 555g dla 2DT/485g dla 3DT) *beta-alanina BETA ALANINE XXL Nutrition -5g rano na czczo w DNT/5g po treningu w DT *witamina C Vit. C STRONG Trec Nutrition -1 tabletka po śniadaniu *multiwitamina Maxivit Naturell -1 tabletka po śniadaniu *wapń CALCIUM Krüger -1 tabletka po obiedzie i 1 tabletka po kolacji (brakuje 120 tabletek) *BCAA BCAA 8-1-1 UNS -5g przed kolacją w DNT/10g przed treningiem w DT (brakuje 145g dla 2DT/215g dla 3DT) *EAA EAA XTRA ActivLab -5g przed kolacją w DNT/10g po treningu w DT (brakuje 145g dla 2DT/215g dla 3DT) *Omega3 TESTED OMEGA3 Tested Essential -1 tabletka po kolacji *ZMA TESTED ZN-MG-B6 Tested Essential - 1 tabletka przed snem (brakuje 10 tabletek) *odżywka białkowa ECONO WHEY BASED PROTEIN CONCENTRATE UNS 2100g (404kcal, 77g białka, 8,4g węglowodanów i 6,9g tłuszczy w 100g produktu) -wedle braków w diecie (do 160g białka/3100 kcal) Natomiast jeśli chodzi o sam plan treningowy, to nie będzie on jakoś skomplikowany, nie będzie też to niestety split (preferuję trening dzielony), a wszystko to ze względu na moją sytuację. Nie chcę zaniedbywać danych partii dlatego, że nie będę mógł danego dnia ćwiczyć. Nie będę dokładał tu takich partii jak łydki czy przedramiona, bo to bez sensu wg mnie. Co trening będę zmieniał niektóre ćwiczenia, tak, jak to niżej rozpisałem. FBW A/B 5x przysiad ze sztangą trzymaną na barkach 4x podciąganie na drążku nachwytem do klatki piersiowej/wiosłowanie sztangą nachwytem w opadzie tułowia 3x martwy ciąg 5x wyciskanie sztangi na ławce płaskiej/wyciskanie sztangi na ławce skośnej głową w górę 4x wyciskanie sztangą zza głowy/podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 3x california press 3x uginanie przedramion ze sztangą na modlitewniku 2x skłony tułowia z linką wyciągu górnego klęcząc „allahy”/unoszenie nóg w zwisie na drążku 1x skłony w leżeniu głową w dół 1x plank Mam zamiar stopniowo zwiększać ciężary z treningu na trening, zmniejszając przy tym liczbę powtórzeń. Nie bardzo wiem jak się za to jednak zabrać... Do czasu ;) Prawdopodobnie zrobię coś na wzór 5x5, czyli liczba serii jak wyżej, progresja tak jak napisałem, po prostu zawsze będę wykonywał określoną liczbę powtórzeń, czy akurat 5, to się jeszcze okaże. Pewnie na te partie, które ćwiczę z mniejszą objętością będę wykonywał więcej ruchów, niż na duże. Przysiad czy martwy po 5 to tak akurat, klatkę też tak mogę robić, podciąganie i wiosłowanie przemyślę. Na pewno napiszę tu jak ostatecznie wygląda mój trening. Napiszę jeszcze, że aktualnie w ręce mam 35 cm, reszty ciała nie mierzyłem. Krótko mówiąc do "mojej" formy jeszcze daleko, ale jest lepiej, niż po wyniszczeniu organizmu unitarką, heh. Wagowo nie jest źle, jednak zalega na mnie sporo tłuszczu. Sweet focia pleców, bo tylko one jeszcze jakoś wyglądają :D http://img5.imageshack.us/img5/7272/quxp.jpg Przy okazji widać tu moją krzywą łopatkę/bark/whatever. Czasem mi to przeszkadza w życiu, ale każdy lekarz/jakikolwiek inny specjalista twierdzi, że nic mi nie jest i wszystko jest na swoim miejscu, no cóż. Żyję ;) Jeszcze chciałbym coś napisać o diecie. Wiele tu nie mogę zawojować, cztery posiłki mam "narzucone", jedyne co mi pozostaje, to podliczyć bilans i odpowiednio uzupełnić wszystko wieczorem. Nie skupiam się na ilości tłuszczy i węglowodanów, bo po prostu nie mam możliwości manipulacji tymi wartościami. Białko ciężko nabić, więc na nie zwracam uwagę ;) Sama ilość kalorii jednak jest dla mnie najważniejsza. Generalnie, co jest moim aktualnym celem? Na pewno nie zalanie się, o nie. Jednak chciałbym zwiększyć swoją masę mięśniową, a przy tym i sprawność w pewnym stopniu (siłę), dopiero za jakiś czas bardziej to zredukować. Jeśli ktoś to czyta, to chętnie wysłucham jego opinii : ) Zmieniony przez - Asmed13 w dniu 2014-01-04 22:53:11

    Odpowiedzi: 52 Ilość wyświetleń: 8254 Data: 1/4/2014 5:38:21 PM Liczba szacunów: 0
  • Pseudo Ninja

    Post
    Inne dyscypliny

    siemanko jestesmy swiadkami tworzenia sie nowej dyscypliny dla mnie jest to z***iste i sama dziredziena tego sportu tez.sam osobiscie od kilku lat mam doczynienia z parkour'em salta trzaskam jak siemano kiedys nawet znalazlem odwage by zrobic salto od sciany:] tam wczesniej mowiliscie cos o butach - wszystko jedno na poczatku, trening i jeszcze raz trening.apropos salta czy to w przod czy w tyl wazny jest ruch rekami robiac salto do tylu rece przyciagamy do siebie race zaczynaja nas "krecic".jezeli jest w stalowej jakis hardcorowiec ktorego tez to kreci to tu jest moj gadacz 223953 L E P A R K U R O W C Y L A C Z C I E S I E

    Odpowiedzi: 185 Ilość wyświetleń: 17485 Data: 4/21/2004 1:51:21 PM Liczba szacunów: 0
  • Dziennik "Akcja P 2011"- Marcin4_

    Post
    Iron Horse Series

    Czyli podobnie No to jedziemy Dziś: 5.30 Vitargo 40g+ Bcaa 8g+ Amino 15ml+ 2 lipo burn+ 2 thermo crush cissus 6.10 Horse Power + wit C TRENING B. Przyciąganie drążka do klatki szeroko z wyc. górnego 4x15 Sciąganie za kark 3x15 Przyciąganie wąsko do bioder na maszynie 3x15 Francuz łamaną leżąc 4x15 Prostowanie z linkami górnego wyc 4x15 Prostowanie podudzi 5x15 uginanie podudzi 5x15 Brzuch dziś odpusciłem Aeroby 40 min Orbitrec 8.10 Glutamina 15g+ Bcaa 9g 8.30 Płatki owsiane górskie 40g+ migdały 10g+ 30g whey 12.00 Jajka 5 tylko 2 żółtka+ warzywa 250g+ omega 3 + witaminy Met-rx 13.00 kawa + 2 słodziki 15.30 150g kurczaka gotowanego+ warzywa 250g+ cissus 19.00 Ryż 40g + oliwa 15g+ kurak 200g+ surówka 20.00 2 lipo+ 2 thermo cr 21.00 Mecz w kosza 22.30 Elektrolity+ wit C + Jeszcze nie wiem

    Odpowiedzi: 178 Ilość wyświetleń: 13297 Data: 3/15/2011 1:54:04 PM Liczba szacunów: 0
  • Dziennik "Akcja P 2011"- Marcin4_

    Post
    Iron Horse Series

    Witam Ponownie! Dziś wreszcie mam trochę czasu aby siąść poczytać, powypowiadać się i opisać swoją AKCJĘ. Dzień środowy przebiegł idealnie zgodnie z założeniami przez co jednak brak możliwości zjedzenia czy też raczej wypicia vitargo rano i trening wieczorny w kosza sprawił, ze wreszcie poczułem brak węgli na wczorajszym treningu. Środe zakończyłem 9g Bcaa o 22.15 po treningu Kosza i 30g whey Rano był problem z posiłkami wiec wyglądało to nieco inaczej Nie to co dziś! Wczorajszy czwartkowy dzień: 4.40 Bcaa 9g+ cissus+ amino 4g (nie miałem więcej tablet :( ) Lipo burn 2+ crush 2tab. 6.10 150 ml QNT whey (ok 20g 15g węgli i 10g białka) Trening A Ale już bez aerobów nie dało rady 8.30 QNT Whey (reszta czyli ok 40g węgli+ 40g białka)+9g Bcaa 12.00Chińczyk czyli Udko+ trochę frytek+ surówka 15.30 Vasa 6 kromek+ 25 deko filetu pieczonego z indyka +omega 3 i vit C 18.15 Makaron 80g + Kotlety sojowe+ 100g buraczków domowych 19.00 Lipo burn 2tab+ crush 2 tab 19.30 lekki trening ze znajomym + 10 min bieżnia spacer 21.30 whey 30g 22.00 ZMA 3 kap inko Dziś (Piątek): 8.15 Serek wiejski z dżemem+ cissus+Lipo burn+ crush 2tab +omega 3+ vit C. 12.00 Warzywka 200g + kurczak w migdałach 100g+ kurczak gotowany 100g 15.15 To samo. 18.00 Posiłek przed treningowy ale jeszcze nie podam resztę dopiszę wieczorkiem albo jutro.

    Odpowiedzi: 178 Ilość wyświetleń: 13297 Data: 3/18/2011 12:20:26 PM Liczba szacunów: 0
  • Dziennik "Akcja P 2011"- Marcin4_

    Post
    Iron Horse Series

    Hejka! Co do spalacza to dwie kwestie: 1- nie jest to mocny środek. 2- Moja redukcja zaczęła się na dobra sprawę w styczniu chyba 9 więc początek to też nie jest... Dalej: Weekend raczej ok zrobiłem też małą odskocznie w formie pizzy w sobotę po meczu. Wczoraj zapomniałem zabrać jeden z posiłków więc był mały problem ale wybrnałem jakoś podjadając Kebaba z ryżykiem pomiędzy sędziowaniem meczy A dziś już standardowo: 5.30 Vitargo 40g + 9g Bcaa + 15ml Amino+cissus+ 3 lipo+3 termo+ wit C 6.10 Xpand 1,5 porcji Trening: Wersja A po 25 powt. Aeroby 30 min (nie starczylo czasu na więcej) 8.20 9g bcaa 8.40 Płatki ows. górskie 40g +15g migdały+ 30g whey 11.45 Marchewka z groszkiem 250g + 200g indyka smażonego na pamie bez panierki 13.00 Late z 2 słodzkikami 15.00 200g warzywek+ 150g kuraka podobnie przyrządzony. +omega 3 18.30 30-40 ryż z oliwą 300g mięska 3 rodzaje + surówki+omega 3 19.00 lipo 3 + thermo 3 + wit C 19.30 Sędziuje meczyk potem może jeszcze pobiegam opiszę jutro Bez odbioru

    Odpowiedzi: 178 Ilość wyświetleń: 13297 Data: 3/21/2011 1:16:14 PM Liczba szacunów: 0
  • Dziennik "Akcja P 2011"- Marcin4_

    Post
    Iron Horse Series

    Damianek będzie się mścił ! Fajnie..... Co do węgli to i tak mam sporo, patrząc na to co robiłem w styczniu. Serio teraz! Nie mam problemu z tak niską podażą węgli, więc to stosuje. Wdałem się ostatnio w dłuższą dyskusję z pewną panią Dr z mojej uczelni, która faktycznie zna się nie tylko na suplementach :). To długi i rozległy temat ale powiem, że nie mam problemu z niskią zawartością węgli w zeszłym roku kiedy redukowałem 13 kg i wszystko zeszło z pasa a było co :(. Robiłem podobnie tylko wtedy dużo mniej wiedziałem co teraz owocuje a tym bardziej uczę się na sobie. No ale wtedy dochodziło, że podaż węgli w ciągu dnia wychodziła mi np 40 czy 60g a często 20 było z Tigera czyli cukry (ok 2/3 puszki) i też nie było zbyt dużych problemów a robiłem np trening 300 i nie narzekałem na jakieś duże spadki. A wczoraj ( zmieniając temat) nie zdążyłem zjeść o 18.30 więc posiłek mi sie nieco przesunął potem tylko whey na noc. No a dziś standard: Czyli: 5.30 Vitargo 40g+ lipo 3kap+ termo 3kap+amino 15 ml+ wit C+Bcaa 9g 6.10 Xpand Trening B po 25 powt Aeroby 40 min Orbitrec 8.20 9g Bcaa 8.40 40g płatki owsiane górskie + 15 g migdały+ whey 30g + 200ml cola zero 12.00 vasa 4 kromki+ filet z indyka 150 deko+ 2 całe jajka + jedo żółtko + 200g szpinaku + 200ml coli 13.30 late + 2 słodziki+calcium + omega 3+ cissus+wit C 15.30 4 jajka z czego 1 żółtko wywalę + 200g szpinaku 18.30 30g ryżu mięsko 200g + surówka albo warzywka 19.00 3 lipo+ 3 thermo 19.30 Lekki trening + aeroby ze 20 min 21.30 tuńczyk w sałatce z warzywami 22.00 Zma

    Odpowiedzi: 178 Ilość wyświetleń: 13297 Data: 3/22/2011 2:59:44 PM Liczba szacunów: 0
  • TRIBUSTERON 60/90 , a poped płciowy

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    Witam Mam dowas taka prosbe chcialbym zacząć ćwiczyć silowo bo mam spore straty na masie mięśniowej,ale i chciałbym dalej chudnac w brzuchu czy da sie tak? Obecnie waże już 108 kg,udalo mi sie schudnąć 10 kg w ponad 5 tygodni,ale boje sie efektu "jo-jo" jak zwieksze teraz kalorie,bo przez cały czas mojego odchudzania jadłem 3 razy dziennie zupy tylko w niedziele pozwalałem sobie na 4 posilki dziennie. Napisze wam teraz jak sobie rozpisalem zapotrzebowanie dzienne na spozycie kalorii (2380 kcal.) 2380 x (0.55) = 1310 kcal - 325gr.weglowodanow 2380 x (0.30) = 714 kcal - 195gr.białka 2380 x (0,15) = 357 kcal - 43gr. tłuszcze weglow.3.3g/kg m.c białko.1.8g/kg m.c tłuszc.0.4g/kg m.c Nie wiem jak teraz rozplanowac sobie ćwiczenia silowe i areobowe i jedzenie bo ja mysałem ze najlepiej bylo by tak: 8:00 - rowerek 35 min.(na czczo) 8:50 - siłownia (na czczo) - wiem ze tak nie wolno,i tu chcialbym zebyscie mi poradzili jak mam rozpalonowac zeby bylo dobrze w spalaniu tkanki tłuszczowej i w przyroscie masy miesniowej czy mam jesc śniadanie po jezdzie na rowerku jak tak to w jakich odstepach czasu.Jeszcze myslałem zrobic w ten sposób: 08:00 - rowerek 35 min. 09:30 - śniadanie 10:30 - siłownia - po silowni weglowodany proste.A brzuch to po ćwiczeniach siłowych najlepiej ćwiczyć czy mozna przed ćwiczeniami? bo boje sie ze jak dużo wody wypije i będe po śniadaniu to mogę podczas ćwiczeń "skłonów w leżeniu płasko" zwymiotować juz mi sie to przydarzylo nie tylko podczas ćwczenia na brzuch ale wyciskania na klatke na plaskiej ławce dobrze ze sam niebylem

    Odpowiedzi: 302 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/26/2004 6:55:32 PM Liczba szacunów: 0
  • TRIBUSTERON 60/90 , a poped płciowy

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    mam nadzieje że juz bedzie dobrze,zmeczony jestem cos dzis i niemysle 2380 x (0.35) = 833 kcal - 208 gr. weglowoany 2380 x (0.45) = 1070 kcal - 265 gr. białko 2380 x (0.20) = 476 kcal - 53 gr. tluszcz węglow 1.9 gr./kg m.c białko 2.5 gr./kg m.c tłuszc 0.5 gr./kg m.c zastanawiam się skad ja tyle białka wezme przydała by się jakas odżywka tylko niestety ale dopiero będe mógł sobie zafundować w sierpniu a może byc Mleko w proszku odtłuszczone 100 gr: 363 - kcal białko - 35.7 gr weglow - 51.2 gr tłuszc - 0.8 gr tylko jeszcze jeden problem jest, mój organizm nie toleruje laktozy bo kiedys spozywalem to mleko w 98 roku i miałem "sraczke"( ale nie jestem na 100% pewien czy to po laktozie)

    Odpowiedzi: 302 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/26/2004 10:29:11 PM Liczba szacunów: 0