SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • olimp WHEY PRO MATRIX - nowosc

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    oki dzięki Je m'appelles Luc. J'habite a Grodków. Je suis polonais. Je parle francais. C'est tout. Dobry jestem!!!

    Odpowiedzi: 197 Ilość wyświetleń: 15843 Data: 4/19/2003 9:50:32 AM Liczba szacunów: 0
  • http://www.fight24.pl/wp-content/Bellator-Japan-RIZIN-20-819x1024.jpg Oficjalny plakat i karty walk gal Bellator Japan i RIZIN 20 Oficjalny plakat połączonych gal Bellator Japan i RIZIN 20 wygląda naprawdę epicko jeśli można użyć takiego słowa i wydaje się, że ono naprawdę do niego pasuje. Gale Bellator Japan i RIZIN 20 odbędą się w Saitama Super Arena 29 i 31 grudnia. Gala Bellatora będzie wyjątkowa, ponieważ będzie to pierwsza gala tej organizacji w Japonii i będzie zatytułowana „Welcome to the Martial Arts Country”! Na plakacie widać dwa najważniejsze symbole obydwu krajów – Stanów Zjednoczonych i Japonii. Statua Wolności przybywa do Japonii nad którą unosi się szczyt wulkanu Fudżi. Poniżej aktualne karty walk gal Bellator Japan i RIZIN 20: http://www.fight24.pl/wp-content/Bellator-Fedor-Emelianenko-vs-Quinton-Jackson-819x1024.jpg Bellator Japan: Fedor vs. Rampage Data: 29.12.2019 Miejsce: Saitama Super Arena, Saitama – Japonia Walka wieczoru 265 lbs.: Fedor Emelianenko vs. Quinton Jackson Co-main event 155 lbs.: Benson Henderson vs. Michael Chandler 170 lbs.: Lorenz Larkin vs. Keita Nakamura 125 lbs.: Ilara Joanne vs. Kana Watanabe 155 lbs.: Goiti Yamauchi vs. Daron Cruickshank 155 lbs.: Yusuke Yachi vs. Hirohito Kamisako 170 lbs.: Ryuichi Sumimura vs. John Tuck 108 lbs.: Andy Nguyen vs AI 115 lbs.: Haruo Ochi vs. Jared Brooks RIZIN 20 Data: 31.12.2019 Miejsce: Saitama Super Arena, Saitama – Japonia Walka o tytuł wagi super atomowej 49 kg: Ayaka Hamasaki (c) vs. Seo Hee Ham Półfinał turnieju grand prix wagi lekkiej 71 kg: Johnny Case vs. Tofiq Musaev 71 kg: Luiz Gustavo vs Patricky Freire 61,2 kg: Yuki Motoya vs. Patrick Mix 66 kg: Mikuru Asakura vs. John Teixeira Zmieniony przez - Yoshi87 w dniu 2019-11-15 17:57:52

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 2370 Data: 11/15/2019 5:36:11 PM Liczba szacunów: 0
  • [DT] Gobi & Ozzy - PROJEKT REDUKCJA

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    ja popijam tran w okresie jesienno zimowym, w tym minionym okresie jeszienno zimowyk nie byłem u lekarza, jakieś tam delikatne przeziębienia były i tyle, do tego czosnek i wit C, D, multivitaminy.

    Odpowiedzi: 196 Ilość wyświetleń: 10962 Data: 4/28/2014 8:53:58 PM Liczba szacunów: 0
  • [DT] Gobi & Ozzy - PROJEKT REDUKCJA

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    Dzień 20 Dzisiaj w sumie sprawy organizacyjne, ciupkę zmienia się plan tygodnia i na ten tydzień będzie wyglądało to tak: Poniedziałek: 45 minut cardio - nie na czczo Wtorek: Wolne Środa: Klatka + przód/bok barków + triceps + 45 minut cardio po treningu Czwartek: 45 minut cardio - nie na czczo Piątek: Plecy + tył barków + biceps + 45 minut cardio po treningu Sobota: Wolne Niedziela: Uda + łydki + 45 minut cardio po treningu Cardio w poniedziałek i czwartek będzie się trochę różniło, ale o tym niżej. Poza tym w tym tygodniu wyjątkowo dzień klatki został zamieniony z plecami. Chcę zobaczyć czy przy takim rozkładzie dni będzie mi wygodniej. Zrobiłem dzisiaj zaległe pomiary. Wymiary: Waga: 71.2kg -Uda: 60cm -Łydka: 39cm -Talia: 74 -Ramię: 34.5cm -Przedramię: 30cm -Klatka Piersiowa: 106cm -Kark: 37cm Za dużych zmian nie ma, za to mam wrażenie, że oponka na brzuchu mi się kurczy. Fajnie widzieć efekty ;-) Zauważyłem również, że moja kondycja uległa znacznej poprawie. Ostatnio zaczęło mi zależeć na jej poprawie i jak na razie się udaję :-) http://i.imgur.com/MG0EYYF.jpg http://i.imgur.com/rlcqcDn.png http://i.imgur.com/23mktGx.jpg Notatka: Postaram się ożywić tą sekcję jakimiś fotami chociaż wybitnym kucharzem nie jestem. Dzisiaj skromnie twaróg na początek :-) http://i.imgur.com/NwLLCpw.jpg Rodzaj Aktywności: Bieg w terenie: a) Trucht – 5 minut b) Niemal maksymalny sprint – 30 sekund (5 razy) c) Trucht – 15 sekund (5 razy) d) Trucht - 36 minut Czas Trwania: 45 minut Dystans: 6-7km Wykonane: Między 3, a 4 posiłkiem Notatka: Jak widać małe zmiany w nim nastąpiły, teraz jest żywsze i na moją korzyść, bo nie muszę wstawać rano ;-) Tu też postaram się jakieś foto czasem zarzucić z okolicy, bo widoki czasem warte zatrzymania się. Pewnie też zacznę wrzucać zdjęcia trasy jaką pokonuję. Zmieniony przez - Gobi w dniu 2014-04-28 23:52:28 Zmieniony przez - Gobi w dniu 2014-04-28 23:54:23

    Odpowiedzi: 196 Ilość wyświetleń: 10962 Data: 4/28/2014 11:37:43 PM Liczba szacunów: 0
  • [DT] Gobi & Ozzy - PROJEKT REDUKCJA

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    Dzień 23 Dzisiaj trochę zakombinowałem z dietą, bo owsianych nie miałem. Weszło trochę więcej białka i tłuszczu. Jutro wieczorem wybieram się do kolegi na "kulturalne" spotkanie ze znajomymi. W sumie pewnie od razu po treningu do niego się wybiorę, więc z 2 pojemniki z żarciem będę musiał przygotować. Na szczęście jako osoba niepełnoletnia i uczestnicząca w projekcie trunków niedozwolonych ruszać nie zamierzam ;-) http://i.imgur.com/MG0EYYF.jpg http://i.imgur.com/Z6vtIDd.png http://i.imgur.com/NwLLCpw.jpg Rodzaj Aktywności: Bieg w terenie: a) Trucht – 5 minut b) Niemal maksymalny sprint – 30 sekund (5 razy) c) Trucht – 15 sekund (5 razy) d) Trucht - 36 minut Czas Trwania: 45 minut Dystans: 6-7km Wykonane: Między 3, a 4 posiłkiem Notatka: Za wcześnie po 3 posiłku poszedłem biegać. W efekcie bardzo ciężko się biegło i momentalnie miałem ochotę zwrócić jedzenie %-) Zmieniony przez - Gobi w dniu 2014-05-01 21:16:11

    Odpowiedzi: 196 Ilość wyświetleń: 10962 Data: 5/1/2014 9:15:48 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    to dobrze że kompleksowo to traktujesz mam nadzieje że przyniesie to w końcu efekty,spróbuj też przez jakiś czas zmniejszyć białka (1-1,2g/kg m.c.) może to spowoduje spadek na masie a na razie muszę uciekać i przygotować lekcję dla uczniów, wakacje się skończyły :( niestety pozdrowka

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/4/2002 1:32:59 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Ja mam przepis na ciastka orzechowe, na diete przeszlam dzisiaj, przepisu mie wyprobowalam, ale wyglada dobrze. 10 dag orzechow wloskich 10 dag orzechow laskowych sok z cytryny 4 bialka Bialka ubic na parze az masa zgestnieje (mozna dodac slodziku, jast taki specjalnie do pieczenia); zdjac z ognia i stale ubijajac dodac sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Piec w 160 C ok 20 min

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/17/2003 1:09:10 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Przeczytałem ten wasz temat ale nadal nie rozumiem mieszania tego IG i takich tam rzeczy! Ma ktoś może tą książkę o której mówice w *.PDF lub jakimś innym formacie. Chyba warto ją przeczytać jeżeli ktoś ma coś takiego to mógłby mi to wysłać mclane@tlen.pl -==-

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/28/2003 6:56:45 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześć;) Płatki fitness tak jak chyba wszystkie gotowe musli odpadają, bo to co producenci tam wsypują to przechodzi pojęcie..i oni to później nazywają zdrowym, pożywnym śnidaniem, akurat:) Najlepiej samemu zrobić swoje własne musli bo i taniej wyjdzie i pewność będzie, że żadnych niespodzianek nie ma w środku;) Ja niedawno przeżyłam szok jak zobaczyłam na opakowaniu śledzi w śmietanie skład- cukier tam był! albo zamiennie glukoza hmm. A podobno sypią cukier do wędlin i kiełbas bo to najtańszy środek konserwujący jest. Co my jemy??. Przypisy na chleb: 1. Chleb: "Proporcje: 4 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, trochę soli, drożdże (na oko łyżeczka) rozpuszczone w wodzie ( z tej, którą podałam powyżej), trochę oleju lub oliwy z oliwek," - albo bez ojeju ale np. z otrębami :) I miast wody - czasem dolać mleka 0% Postępuje sie dalej jak z ciastem drożdżowym. 2. Chleb 2/3 kubka maki przennej razowej z pelnego przemialu (pp) 2/3 kubka maki zytniej (pp) 2/3 kubka maki owsianej (pp) 2/3 kubka maki jeczmiennej (?!) 2/3 kubka płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych (lub/i pestki dyni, slonecznika, migdaly, orzechy) w/w produkty wsypuje do plastikowego, wysokiego pojemniczka, dosypuje cala lyzke (do zupy) fruktozy, ze 3 takie lyzki soli. Nastepnie w rozpuszczam 40g drozdzy w salaterce z ciepla woda (1,5 kubka tej wody), dolewam to do mak i platkow. Wbijam jedno jajko i wszystko mieszam lyzka na jednolita mase. Następnie do foremki o wymiarach (...to bez znaczenia) 30x10x10 cm wlewam odrobinę oliwy z oliwek i palcami rozprowadzam ja po dnie i bokach foremki (wewnątrz ;)))). Jak foremka jest juz tlusta, wlewam do niej zawartosc plastikowego pojemnika - czyli ciasto, rozprowadzam rowniutko, posypuje jeszcze na gorze platkami i stawiam w cieplym miejscu (obok piekarnika), czekam az urosnie 2 krotnie. Wlaczam piekarnik na 200 stopni i czekam az sie nagrzeje. Nastepnie foremka wjezdza do piekarnika, nastawiam budzik w telefonie kom. na 'za 40 minut'. Po uplywie 40 pieknie pachnacych minut wylaczam piekarnik, uchylam drzwiczki i czekam az ostygnie;)Jedyna wada tego chlebka jest jego rozpadanie sie podczas krojenia - nie wiem jak temu zaradzic! 3. Chleb Pita.: - 1 szklanka i dwie łyżki letniej wody - 3 szklanki maki pełnoziarnistej - 1 łyżeczka soli - 1 1/2 łyżeczka fruktozy - 1 łyżka oliwy - 1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży Należy dobrze wyrobić ciasto ze wszystkich składników i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (mnie to mało co wyrosło, ponieważ ten rodzaj maki zawsze jest taki jakiś oporny, a może przez to ze nie dodaje normalnego cukru). Następnie uformować trzeba rulon długości ok. 30 cm, podzielić go na osiem części. Każdą cześć należy rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Zostawiamy je schowane pod lniana ściereczką na 30 minut (znowu żeby urosły:). Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Czy to tyle jest 500 stopni F? Takie już wyrośnięte placki wsadzamy do gorącego pieca na 4 do 5 minut i gotowe. Po wyjęciu, jeżeli chcemy żeby były miękkie (jak to pita jest) wkładamy je do papierowej torebki, albo przykrywamy lniana ściereczką. Można zamrażać:). 4. Chleb Do ciasta chlebowego:1/2 kg mąki (żytniej razowej lub pszennej razowej, można je też wymieszać), sól, 2 łyżki oleju (ja daję olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek), 10 dgk świeżych drożdży, mleko oraz mąka do zaczynu (także razowa). Trzeba wpierw zrobić zaczyn z drożdży, mąki i mleka (można dodać łyżeczkę cukru (od łyżeczki chyba nic sie nie stanie), żeby drożdże miały co "jeść"). Mleko musi być ciepłe, mąki powinno być tyle, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Uwaga! Nie robiłam sama ale podobno ciasto bardzo szybko wyrasta. Zaczyn trzeba połączyć z mąką i olejem, wyrobić ciasto (do chwili gdy żeby odchodzi od ręki), pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Najlepiej ustawić naczynie z ciastem na kuchence, gdy nagrzewa sie piekarnik - wtedy ciasto naprawde szybko rośnie. Do ciasta można dać słonecznik, sezam lub len, można też wbić dwa-trzy żółtka, chleb będzie smaczniejszy. Gdy ciasto wyrośnie (ok. pół godziny), trzeba wyrobic je jeszcze raz na stolnicy, tym razem krótko i włożyc do foremek lub na blachę. Z tej proporcji wychodzi sporo ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) 40 minut. Po tym czasie ciasto ostudzić (nie wyciągać od razu z pieca, chociażby nie wiem jak pachniało). Przepisy te kopiowałam dlatego forma osobowa może być bardzo różna, a zmieniać mi sie nie chciało;) Pozdrawiam Monia

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/5/2003 11:07:32 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    To ja też dorzucę parę przepisów :) Przepisy węglowodanowe: SZPINAK Z RYŻEM Paczka szpinaku mrożonego, 3 cebule pokrojone w krążki, 1 szklanka ryżu, 1 pęczek posiekanego koperku 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny PRZYRZĄDZANIE Szpinak rozmrażamy w rondlu na średnim ogniu. Cebulę smażymy na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Cebulę z koperkiem dodajemy do szpinaku. Jeśli ze szpinaku odparowała woda należy dolać około 2 szklanek. Wsypujemy opłukany ryż i dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszając co kilka minut aż do momentu kiedy ryż będzie miekki. Szpinak z ryżem podajemy polany obficie sokiem z cytryny... Szpinak z pieczarkami SZPINAK Z PIECZARKAMI 1 opakowanie szpinaku 1 opakowanie "sosu białego" - np. Knorra ok. 30 dag pieczarek 3 średnie ząbki czosnku suszona lub świeża bazylia (ok. 3 łyżek) 3 kubki śmietany (%według uznania - polecam Szefa Kuchni) kawałek żółtego sera (startego do posypania) sól, pieprz do smaku PRZYRZĄDZANIE: Szpinak rozmrozić i przesmażyć na margarynie z czosnkiem przpuszczonym przez praskę. Przygotować biały sos. Wlać do wrzącego śmietanę - mieszać, dodać bazylię. Dokładnie wymieszać. Pokrojone pieczarki przesmażyć. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku Na telerzu posypać startym żółtym serem.... fasolka po bretonsku namocz na noc fasolke (wczesniej wyplucz) ok. 400 gram potem zmien wode, dosyp soli, lisc laurowy, troche majeranku, nalej wody (do 2/3 wysokosci garnka) zakrec i zagotuj, gdy zacznie syczec (garnek), zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 25 minut. Potem wylacz gaz i pozostaw garnek na kolejne piętnascie minut. Potem mozesz dodas smazona na malej ilosci oliwy z oliwek cebulke i wlac troche konsentratu pomidorowego (sprawdz na etykiecie - ma byc bez cukru) Dodaj pieprz czarny (swiezo zmielony) i troche czerwonej papryki. Pychotka. Najlepiej, zeby fasolka troche nasiaknela tym koncentratem, zgestniala - dlatego polecam ja jesc po 5 - 6 godzinach - jest o niebo lepsza. pasztet sojowy soję myjemy i wstawiamy do garnka z duza iloscia wody (2 razy więcej wody niż soi), odstawiamy na 12 godzin, potem odlewamy wodę, płuczemy soję i zalewamy świeżą wodą. Soję można gotować w garnku (2 godz.) lub szybkowarze (krócej - od momentu zagotowania - 25 min.) Po wylaczeniu gazu pod szybkowarem, proponuje na 15 min. nie otwierać szybkowaru, niech się jeszcze pogotuje całość. W międzyczasie ugotować dwie - trzy pietruszki, selara i usmażyć na małej ilości oliwy, drobno posiekaną cebulkę. Soję i warzywa trzeba przemleć przez maszynkę do mięsa (ciepłe warzywa mle się lepiej) Całość wymieszać, dodać zioła: sól, biały pieprz, majeranek, cząber itp. Włożyć do formy i piec 20 - 30 min. w temp. 210 - 180 stopni. pasta do chleba chudy bialy ser, tunczyk w sosie wlasnym i jogurt naturalny (zeby sie lepiej sklejalo) Zupa z porów/Porcja na 4 osoby/ 5 porów/białe części/ 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 50 g sera niskotłuszczowego żółtego sól, pieprz Pory pokroić na cienkie plasterki, rozgrzać oliwę i smażyć a małym ogniu pory i zmiażdżony czosnek. Gdy zmięknie i się zeszkli, dodać bulion, gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu, posolić, popieprzyć. Dodać starty ser i wymieszać. sałatka makaronowa Gruby makaron gotowany na twardo (najlepiej włoskie kolorowe rurki, ale zwykła Malma także być może) po ostudzeniu wymieszać z: oliwkami (w hipermarketach wcale nie są tak drogie!) i marynowanym czosnkiem (całe ząbki). Całość polać oliwą wymieszaną z bazylią i oregano. Sałatka makaronowa z soczewicą /4 porcje/ 100 g razowego makaronu 100 g soczewicy zielonej 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 85 g rodzynek 2 łyżki włoskich orzechów 1 łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sos pół łyżeczki soli 3 ząbki czosnku roztarte 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Ugotować makaron, odcedzić a do ciepłego dodać ugotowaną soczewicę, seler, rodzynki, orzechy. W lekko osolonej wodzie ugotować pieczarki. Wymieszać. Wymieszać składniki sosu, polać nim sałatkę. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień, gdy makaron wchłonie smak sosu. Tuńczyk z kaszą tuńczyk kasza gryczana czosnek cytrynki biały pieprz. Chleb 100g przenicy (w ziarnach, jesli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może bierze mąkę) 100g owsa (w ziarnach, jesli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może bierze mąkę) 150g mąki żytniej z pełnego przemiału 80g mąki pszennej z pełnego przemiału 80g (w sumie) płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych 2 łyżki oliwy 40g drożdży 1 jajko 1 czubata szklanka letniej wody (dla tych bez poczucia humoru szklanka i trochę) 1 łyżeczka soli 1 (niecała) łyżeczka fruktozy Przygotowanie: - zmielić ziarna - dodać wszystko co sypkie - dobrze zmieszać - drożdze rozpuścić w wyżej wspomnianej wodzie - dodać resztę - dobrze zmiksować - ciasto włożyć do formy nasmarowanej oliwą - posypać z wierzchu odrobiną płatków - odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie dwukrotnie - wstawić do pieca nagrzanego do 200C na ok 40 minut - wyjąć - ostudzić najlepiej powoli w piekarniku - zajadać - chwalić LASANIA BAKLAZANOWA SKLADNIKI: - 450 g chudego twaragu - sól i pieprz - 3 białka - 4 bakłażany - 500 ml przecieru pomidorowego z dwoma łyżeczkami kaparów - 8 plackow lazanii /z mąki z pełnego przemiału/ - 5 łyżek startego sera szwajcarkiego / uwaga na zawartość tłuszczu/ PRZYGOTOWANIE: - ugotować lazanie w osolonej wodzie - bakłażany /nie obierac/ pokroić w podłużne paski +/- 0,5 cm grube - paski bakłażanow ułożyć w żaroodp. naczyniu i włożyć do goracego piecyka, przyrumienić i sprawdzić widelcem czy miekkie - białka ubić na pianę, wymieszać z twarogiem, sola i pieprzem - na dno naczynia zaroodp. położyć cieniutką warstwę sosu pomidorowego, nastepnie lazanie, obsmażony bakłażan, twaróg -posypać polową startego sera - i od początku lazania, bakłażan, itd - na koniec zalać wszystko resztą sosu pomidorowego i posypać resztą utartego sera -zawinąć naczynie w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgranym do 200 C ok. 15 min. - zdjąć folie aluminiową z naczynia i ponownie włożyć je do goracego piekarnika na 15 minut - wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 minut do lekkiego ostygnięcia - podawać galaretka z morelami 1 litr swiezego soku z jablek kilka namoczonych moreli 3 lyzeczki agar-agar Sok zagotowac.Agar namoczyc w odrobinie zimnej wody,dodac do goracego soku.Morele pokroic na paski,ulozyc w kompotierkach.Zalac tezejaca galaretka hafsa Makaron z zielonym sosem Sos: paczkę mrożonego szpinaku wrzucamy na patelnie i rozmrażamy. Dusimy tak długo aż odparuje. Dodajemy dwa, trzy ząbki rozduszonego czosnku, szczyptę kolendry, sól i pieprz. Na końcu dolewamy śmietany (2-3 lyżki). Makaron gotujemy (musi być lekko twardawy) ,odcedzamy i wrzucamy do sosu szpinakowego. Dokładnie mieszamy tak by sos oblepił makaron. Dżem morelowy 500g suszonych moreli Sok z 1 cytryny Woda do 2/3 moreli Zagotować wode z sokiem i morelami. Wkuchence mikrofalowej 6min. Gdy ostygną morele zmiksować,przełożyć do słoików i trzymać w lodówce przez 3-4 tyg. Kulki ze szpinaku z serem feta 500 g szpinaku 5 łyżek oliwy z oliwek Ząbek czosnku 100 g fety pokruszonej 2 łyżki prażonych nasion sezamu pieprz i sól Dekoracja 2 duże pomidory łyżka szczypiorku gałązki trybuli Rozgrzać oliwe podsmażyć w niej czosnek ,włożyć liście szpinaku.Wszystko udusić.Szpinak odcedzić na sitku,zrobić ze szpinaku 10 klopsików i spłaszczyć je. Zrobić z fety 10 kuleki obtoczyć placuszkiem szpinakowym.Całość posypać sezamem.Piec kulki w piekarniku 10 min. Pomidory pokroić w cienkie plasterki,posypać szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli. Sałatka 2 4 duze pomidory, pokrojone na duze czesci, 1 duza cebula, pokrojone na duże czesci, 1 lyzeczka suszonego oregano, oliwa, ocet winny, sól i pieprz do smaku. W dużym naczyniu mieszamy pomidory, cebulę i oregano. Doprawiamy do smaku oliwą, octem, solą i pieprzem. Sałatka 1 świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 2-4 kromki chleba z pełnego przemiału, serek chudy z ziołami (250g), sałatka:2 duże pomidory, 1\2 ostrej papryki, zalać sosem: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka natki pietruszki, Przepisy tłuszczowe "gulasz" z indyka udo z indyka bez skóry i kosci pokroić jak na gulasz cebule (ilosc duzo ale wedle uznania) pokroic w GRUBA kostkę jabłka w kostke przyprawy: sól, pieprz, curry, sos sojowy i co kto tam lubi i co mu pasuje do tego olej jakiego kto uzywa mieso szybko obsmarzyc na dosc silnym ogniu na oleju, dodac cebule i jablka chwilke smazyć i zalać wodą przyprawic do smaku i dusic aż jabłka i cebula przerobią sie na sos zajadać sam, z makaronem sojowym lub razowym lub z pokruszonym do środka chrupkim pieczywem. surówa jaką kto lubi. DORSZ W SOSIE WANILIOWYM SKLADNIKI SOSU: 3 dl bulionu rybnego /jedna kostka/ 1,5 dl wytrawnego bialego wina 3 dl smietany 1/4 laski wanili sol i pieprz RESZTA SKLADNIKOW: 500 g dorsza okolo 12 filetow 25 g masla sol i pieprz 2 lyzki drobno pokrojonego szczypiorku do przybrania bulion i biale wino wlac do garnka i gotowac az 1/2 dl wyparuje. dodac smietane i wanilie. gotowac az zgestnieje, posolic popieprzyc, wyjac wanilie. dorsz oproszyc sola i pieprzem. obsmazyc na rozgrzanym masle po 2 minuty z kazdej strony. na ogrzany talerz wlac sos, ulozyc usmazona rybke i posypac szczypirkiem. savena FILET Z INDYKA FASZEROWANY SZPINAKIEM 1 filet z piersi indyka ok 1 kg 20 dkg watróbki kurzej 20 dkg mrozonego szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyzeczka papryki słodkiej - mielonej sól pieprz PRZYRZĄDZANIE Filet natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Wyciąć w nim kieszeń na farsz. Przygotować farsz, usmażyć watróbkę, rozdrobnic widelcem, dodać mrozony szpinak i smażyć całość, doprawic solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy masa wystygnie włożyć ją do kieszeni, następnie zamknąć wejście wykałaczką. Włożyć do żaroodpornego półmiska i piec 50 min. w temp. 220 stop. celciusz, czesto podlewając sosem.. zupa rybna 20 dag fileta z ryby dorszowatej świeży imbir ok 5 cm marchewka (mogą być dwie) strąk papryki cebula jedna 0,5 l wody fenkuł (bulwa kopru włoskiego) sól pieprz sok z cytryny łyżeczka oliwy rybę kropimy sokiem z cytryny, pieprzymy i solimy.Odstawiamy. Na oliwe smażymy rozdrobnione w plasterki i kostki warzywa, zaczynamy od robniutko pokrojonego imbiru! i dodajemy stopniowo marczew w plasterkach, paprykę w cieniutkie paski lub kostkę, cebulę w talarkach, na końcu fenkuł w kostkę-włosy fenkułu tj.koperek siekamy drobniutko i wrzucamy przed podaniem na wierzch zupy hm... do ozdoby też. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę i gotujemy ok 10 min. Wtedy wrzucamu pokrojoną w grubą kostkę rybę i mrugająco gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy (jak komu mało pikantne) wyłacznie wg fantazji tu nie ma recepty- proszkowanym np. pieprzem, papryką, imbirem. Jemy natychmiast (odrzewana też może być, lecz to nie to co świeże!!!) Zupa z czerwonej soczewicy 40 dag Soczewicy 25 dag krewetek 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku 1 kawałek ibiru 1,2 litra wywaru z warzyw oliwa z oliwek Jedną cebulę ząbek czosnku posiekać,w garnku podgrzać oliwę i wszystko podsmażyć,dodać suchą soczewicę i dokładnie wymieszać, wlać wywar i gotować przez 20 min,aż soczewica będzie miękka, posolić i zmiksować pokroić drugi ząbek czosnku i podsmażyć z krewetkami na oliwie Łosoś - najprostszy Kupujemy filety z łososia. Mniej więcej taki kawałek jak duża męska dłoń - na osobę Łososia myjemy, dzielimy na porcje. Wykładamy naczynie do zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma brzegi) folią aluminiową. Łososia posypujemy przyprawą do ryb durcos - obficie, skrapiamy sokiem z cytryny też obficie, układamy na folii - skórą do dołu. Można go nie skrobać z łusek. Nie trzeba folii natłuszczać, bo łosoś i tak wypuści swój tłuszczyk. Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu. Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i bardzo dobrze). Rybkę zdejmujemy więc - oddzielając od razu od skóry na talerze. Można skropić jeszcze cytryną jak ktoś lubi. Łosoś pieczony na parze na 2 osoby 2 Dzwonka łososia 4-5 łyżek masla ziolowego (Finea albo robimy sami) 2 ząbki czosnku wywar z ryby (1-2 kostki) Brytfanka z kratka do pieczenia. przygotowanie: masło rozcieramy z czosnkiem. łososia myjemy, solimy nacieramy czescią masła przygotowanego wczesniej. do brytfanki nalewamy tyle esencjonalnego wywaru aby bylo tuz pod kratke. Na to kladziemy łososia i pieczemy w około 200stopniach 45minut. Podajemy z maslem przygotowanym na poczatku. Bardzo dobre jest z fasolka szparagowa gotowana na parze. Warto zostawic wywar przyda sie na nastepny raz. )) Mmonikaa

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/6/2003 5:04:56 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Małe pytanko. Nie wiecie może skąd można by ściągnąć książkę M.Montignac "jeść aby schudnąć". Szukam w necie i nie mogę jej znaleźć. Może ma ją ktoś z was w formie elektroniczne np. *.pdf, *.doc albo chociaż w TXT. Będę wdzięczny za udzieleni mi informacjii. Na wszelki wypadek zostawie mój e-mail mclane@tlen.pl -==-

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/16/2003 12:16:19 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam pytanie do ludzi którzy posiadają już tą książkę(M.Montignac "Jeść aby schudnąć". Czy tam znajdują się jakieś przepisy na potrawy które łatwo przygotować. Wiecie lubię sobie rano pospać i nie mam czasu na przygotowywanie jakiś specjalnych posiłków pozatym nie mam talentu kulinarnego. Jedyne co potrafię dobrze zrobić to zagotować wodę na herbatę. Ogólne pytanie brzmi: Czy warto kupić tą książkę? Następne pytanie: Jak długo będzie trwał proces zrzucania tłuszczyku głównie z brzucha bo ostatnio niebezpieczne się rozrusł? Dalej :) CZy występuje efekt jojo. Głównie chodzi mi o opoinie ludzi którzy mają słabość do słodyczy i dołczyli do tego tematu gdzieś od 20 strony. Bo wcześniejssze posty jakoś czytałem. -==-

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/17/2003 7:23:56 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Proszę was o dodawanie przepisów do tematu pt. "Przepsy a la Montignac" dzienx z góry -==-

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/28/2003 8:01:03 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    czy jeżeli w produktach są zawarte substancje słodzące to można spożywać takie produkty. np. Danone Vitalinea -==-

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/3/2003 9:32:00 AM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jestem na diecie 5 dzień i nie spada mi waga. Czy to możliwe -==-

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/3/2003 9:32:16 AM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Pytanko czy pieczywo WASA (zytnie) można jeść w Fazie I tej METODY? -==-

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/3/2003 7:18:12 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    To znaczy że Pieczywa Wasa lepiej nie jeść w I Fazie -==-

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/5/2003 5:11:28 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    to jeszcze raz ja... tez sie zastanawialam, co ze swietami, szczegolnie ze nie ja bede gotowala hehe... zamierzam jednak zaproponowac mamie, zeby zrobila pieczony schab faszerowany jajkami na twardo wg. przepisu Maklowicza. do tego sos sliwkowy, ale jego sposob przyrzadzenia bede musiala jeszcze przemyslec. dodatkowo wyprobowalam wczoraj chleb/ciasto orzechowe zaproponowane tu przez kogos jakis czas temu. wyglada bajkowo, pachnie wysmienicie, a smakuje jeszcze lepiej!! zanioslam dzis na silownie kawalek i wzbudzilo furrore! ;o)))) prosze "wlasciciela" przepisu o ujawnienie sie - dam soga, bo warto!!! ;o) a dla leniwych przypominam przepis: 30 dag orzechow wloskich (lub migdalow) 6 jajek lyzeczka proszku do pieczenia 2-3 lyzki oleju (niekonieczne) szczypta soli suszone owoce (rowniez niekonieczne) zmielic orzechy, zmieszac z zoltkami, proszkiem, olejem, owoce, posolic. mozna poslodzic fruktoza, ale jak jest duzo owocow, to samo juz jest wystarczajaco slodkie. dodac ubita na sztywno mase, wymieszac. wlozyc do wysmarowanej tluszczem blaszki keksowej (lubi sie przykleic) i piec ok. 50 minut w 180-190 st. C. ktos ma moze inne pomysly na potrawy swiateczne? moze jakas zupka w duchu Montiego?? Gosia

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/16/2003 10:25:15 PM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    witam znalazlam sporo literatury na temat glodowek i diet czyszczajacych. podobno taki detoks to dla organizmu rewelacja. ja zyje zbyt aktywnie zeby zafundowac sobie pelna glodowke czyli tylko woda. ale strasznie mnie kusi tzw. dieta pszeniczna. trwa do tygodnia i w tym czasi espozywa sie tylko w 4-5 posilkach ugotowne ziarno pszenicy.dieta jest raczej dosc zdrowa zawiera bialko, wegle i nawet odrobine tluszczu. trzeba jednak uzupelniac witamine C. aby wzmocnic efektoczyszczania mozna dodac sliwki suszone i pic duzo wody niegazowanej i cherbatek ziolowych. doszukalam sie ze dzienna dawka pszenicy to 300g. ja pszenicy nigdy nie gotowalam. plucze ziarno, wsypuje je do termosu i zalewam podwojna iloscia wratku. zakrecam i zostawiam na noc lub przynajmniej na kilka godzin. zalezy czy ma byc calkiem miekka czy ( tu uzyje makaronowego zwrotu) all dente. czy ktos probowal sie tak odtruwac. moze podzielicie sie ewentualnymi doswiadczeniam. strasznie mnie ta dieta kusi, nie wiem tylko czy wytrzymam na samej pszenicy i ewentualnie suszonych sliwkach. jezeli sie zdecyduje to zaczne od poniedzialku, zobacze ile wytrzymam i jaki to daje efekt. moze ktos ma jakies doswiadczenia z dietami oczyszczajacymi? syska

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/8/2003 10:21:38 AM Liczba szacunów: 0
  • dieta Montignac

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witajcie.Moja przygodę z MM rozpoczęłam od kontaktu ( internetowego )z przychodnią ASMED - www.asmed.hg.pl - doktor Andrzej Szczerek. Dostałam mały zeszycik w którym streszczono podstawowe zasady diety HML opierającej sie na indeksie glikemicznym i podstawowe menu dla fazy I i II .Potem przeczytałam wszystkie dostępne książki o MM i miałam olbrzymi mętlik. Dzięki Weronice zostawołam na tapecie 'Jeśc aby..." i tej pozycji sie trzymam i czytam do poduszki na okrągło. Wczoraj kupiłam Montiniak nad Wisła . Tylko przejzałam więc jeszcze nie mam zdania. Moje menu; godz.6,30-szklanka soku godz 7,30 w pracy I śniadanie zamiennie dwa zestawy a)-mieszanka płatków owsiane,pszenne ,żytnie+mleko odtłuszczane granulowane+nasiona słonecznika i dyni+sól(niestety nie znoszę na słodkoz fruktozą) b)pokrojone pomidory,ogórki słodkie i kwaszone , seler naciowy,papryka + zioła+łyzka oliwy z oliwek+nasiona( co drugi raz z serem białym chudym) godz 10,30-kawa-niestety zwykła mocna + pomarańcz lub filizanka owoców sezonowych godz 13,30 zestaw sniadaniowy ten którego nie jadłam o 7 godz 16,30 w domu-obiad= a) gotowane lub pieczone mięso z kurczaka-pierś bez skóry + solidna porcja surówki b) pieczona ryba(bez skóry,panierki ale z ziołami) + surówka c)soczewica( lub soja,cieciorka gotowane wg MM czyli b krótko po namoczeniu ok 12 g) duszona z cebulką i pomidorami(przepis z forum) d)ryba wędzona tłusta+gotowane warzywa e)jajka na twardo+warzywa gotowane+surówka godz 19- gotowane warzywa na parze mieszane lub pojedyńcze bez zadnego dodatku typu masło ale posypane koperkiem natka lub innymi ziołami. ( bez buraka i marchewki)+jogurt 0% bez cukru W ciągu dnia pije około 1.5 litra wody niegazowanej,2lub3 herbaty słodzone fruktozą i zdużą ilością cytryny. Nie jem wogóle chleba(nie umiem upiec prawidłowego),masła ,serów(czekam na II fazę)żadnych słodyczy nawet czekolady dozwolonej,ziemniaków ,gotowanej marchewki i buraków czasami-np raz na tydzien jem makaron z pełnej mąki z warzywami duszonymi z ziołami lub ryz dziki ale ograniczam ilośc makaronu lub ryzu. Posiłki jem do najedzenia( nie ograniczam ilości) Kiedys jadłam suszone figi(uwielbiam) ale wyczytałam gdzieś że suszone te sprzedawane u nas sa karmelizowane więc odstawiłam( nie wiem czy słusznie) teraz czasami przegryzam parę orzechów lub moreli.Jesli ktos znajdzie chwilkę czasu proszę o ocenę diety.Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/16/2003 9:34:03 AM Liczba szacunów: 0