SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • AllNutrition - Dymitr Zasada - DEBIUTY 2016

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    Te czwórki masz m.a.s.a.k.r.y.c.z.n.e :-) bokiem ---> %-)

    Odpowiedzi: 2143 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/15/2015 2:32:07 PM Liczba szacunów: 1
  • AllNutrition - Dymitr Zasada - DEBIUTY 2016

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    Hekade - nie wiem co to za piosenka, sprawdz se w shazamie czy cos %-) w telefonie mialem zapisana kiedys jako 'blue' %-) i tak zostalo %-) Artur - jak to tak dziala, ze za kazdy zjedzony zab jest +1cm do bickow to od razu pol szczeki muce %-) Dobra teraz tak, trening byl dzis w nocy ale wypiske daje teraz dopiero bo juz sie wyspalem %-) Trening skonczony kolo chyba 2-3 w nocy, nie pamietam juz. Ale zakwasy - juz mam, bicepsy bola i tricepsy tez, sa takie opuchniete ciagle ;-) Trening 18.11.2015: Bicki: Uginanie w opadzie hantlem jednoracz - na kazda reke: 20x7.5kg, 15x12.5kg, 12x22.5kg, 10x22.5kg, drop Uginanie stojac hantle 12.5kg z supinacja, naprzemian - na kazda reke: 10x, 10x, 10x Modlitewnik z dwoma hantlami naraz - 15x, 15x, 15x, 12x Modlitewnik hantel jednoracz mlotek - na kazda reke: 15x 7.5kg, 15x12.5kg, 15x12.5kg, 15x12.5kg, 12x12.5kg Modlitewnik hantel 7.5kg jednoracz z supinacja - na kazda reke po 20x Tric: Kickback z hantlem 6kg - na kazda reke : 20x, 20x, 20x Francuz lezac ze sztanga prosta 60kg - 12x, 9x, 9x, 9x Francuz siedzac z hantlem 12.5kg - na kazda reke: 15x, 12x, 12x, 12x Wycisk wasko lawka plaska 80kg + prostowanie stojac przodem linka gorna - 16+16, 14+16, 14+16 Linka z gory siedzac na lawce skosnej - 2x max na kazda reke Moze jakiegos szalu nie bylo, ale jak na bolacy zab wyszlo chyba dosc dobrze - tym bardziej ze miesnie sa ciagle obolale po treningu, a niebawem minie 24h od czasu kiedy je trenowalem :) Pod koniec treningu: AllNutrition BCAA Max Support 25g AllNutrition Glutamine Recovery Amino 5g AllNutrition Creatine Muscle Max 10g +Wit C 2g Pozniej 25min aero na rowerku i dalej: AllNutrition Whey Isolate 60g + 100g ryz basmati + 200ml mleka 1.5% Zab dalej boli - jakis antybiotyk spozywam, jakis lek przeciw grzybom czy cos zeby tam sie nie robil jakis syf w tym zebie, no i pejnkilery zeby usmierzyc bol %-) Trzeba poczekac bo tam pod ta tymczasowa plomba mam jakis napchany specyfik, dlatego wizyta kolejna u pani stomatolog bedzie 24.11.2015 - trza jakos przemeczyc. A i z ciekawostek - na wizycie w sprawie przeswietlenia zagadalem o wybielanie zebow, mysle moze by pasowalo badibilderowi miec biale krysztaly %-) no i poki co nie stac mnie na taki zabieg fachowy w gabinecie wiec kupilem sobie ROSYJSKA CZARNA PASTE DO WYBIELANIA ZEBOW %-) Zrobilem foty zebow dzis, po 3tyg zrobie znow i porownamy czy jest roznica i ocenie ten specyfik tu na forum ;-) Moze bedzie warto - kosztowal 33zl wiec jakis kosmos to nie jest a podobno efekt ma byc dosc przyzwoity %-) Wyslalem Bananowi filmik z treningu, jutro podobno bedzie opublikowany %-) wiec czekajcie bo jest na co hahaha %-) Zartuje - filmik bedzie na powaznie, ale glupkowaty jak zawsze ;-) %-) edit; z ciekawostek zycia codziennego - Bikiniarka moja zlapala kapcia i jutro mam robote zwiazana z wymiana kola itd. %-) Jutro trening yyyyy chyba plecow ;-) Zmieniony przez - CienkiGosciu w dniu 2015-11-18 23:21:09

    Odpowiedzi: 2143 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/18/2015 11:20:02 PM Liczba szacunów: 3
  • AllNutrition - Dymitr Zasada - DEBIUTY 2016

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    Dobra, po filmie juz widzicie ze mam chora glowe %-) Aaa dzis wypiska: Trening 19.11.2015: Plecy RackPull - 10x50kg, 6x80kg, 6x130kg, 4x180kg, 4x220kg, 2x250kg, 1x310kg Sciaganie drazka wyciagu gornego za glowe - 10x68kg, 10x86kg, 10x104kg, 10x114kg, 10x124kg Szrugsy stojac sztanga prosta 130kg - 12x, 12x, 12x Szrugsy stojac wyciag dolny46kg - 25x, 25x, 25x, 25x Wioslowanie w opadzie uchwyt wyciagu dolnego 33kg - 3serie po 12x na reke Sciaganie drazka wyciag gornego przed soba kleczac - 12x23kg, 12x33kg, 12x46kg, 12x57kg,12x68kg,12x68kg Sciaganie drazka wyciagu gornego do klatki b.szeroki nachwyt 68kg - 12x, 12x Biceps Uginanie w opadzie hantel 12,5kg - na kazda reke: 16x, 14x, 12x Uginanie modlitewnik hantle dwa na raz po 6kg - 12x, 12x, 12x, 12x Uginanie stojac sztanga prosta 20kg - 30x, 20x, 13x Uginanie modlitewnik mlotkowo hantel 6kg - na kazda reke: 17x, 13x, 10x Pod koniec treningu: AllNutrition BCAA Max Support 25g AllNutrition Glutamine Recovery Amino 5g AllNutrition Creatine Muscle Max 10g +Wit C 2g Pozniej 25min aero na rowerku i dalej: AllNutrition Whey Isolate 60g + 150g ryz basmati + 130ml mleka 1.5% + 80ml smietany 30% I tu polecam posilek potreningowy - dzis dostalem pake z suplami - i wrzucilem do posilku potreningowego bialko o smaku karmelowym: /SFD/Images/2015/11/19/935bb695173e458995ad823bb4bd4bc5.jpg SMAK MEGA - SLODZIUTKIE I PYSZNE. ROZPUSZCZALNOSC BIALKA - 60G W 210ML PLYNU - ZERO GRUDEK I ZERO PIANY !!! szczerze - zadne biako mi sie tak dobrze nie rozpuszczalo jak ten izolat z AllNutrition, sory ze tak krzycze ale emocje wziely gore %-) Zmieniony przez - CienkiGosciu w dniu 2015-11-19 19:37:14 Zmieniony przez - CienkiGosciu w dniu 2015-11-19 19:40:44

    Odpowiedzi: 2143 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/19/2015 7:36:37 PM Liczba szacunów: 2
  • AllNutrition - Dymitr Zasada - DEBIUTY 2016

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    Przed treningiem: AllNutrition BCAA Max Support 25g AllNutrition Taurine 8g AllNutrition Creatine Muscle Max 10g Trening 24.11.2015: Klatka Wyciskanie lawka plaska maszyna - 10x30kg, 10x60kg, 10x90kg, 10x110kg, 10x136kg, 10x136kg, 10x136kg, 10x136kg, 10x136kg, 10x136kg Wyciskanie skos dol naprzemian maszyna 30kg na reke - 4serie po 12powt na reke Rozpietki hantle 6kg - 5serii po 16powt Dwojki Uginanie lezac - 20x15kg, 12x30kg, 12x30kg, 10x45kg, drop Uginanie stojac 14kg - 3serie po 12pow na noge Uginanie lezac z hantlem 7.5kg - 30x, 20x Pod koniec treningu: AllNutrition BCAA Max Support 25g AllNutrition Creatine Muscle Max 10g +Wit C 2g Trening po nowemu ;-) Teraz nogi beda rozdzielone na dwojki i czworki, plan ogolnie zmieniony :-) Po treningu 35min aero. Czuje, ze na klate musze najpierw dawac jakies hantle czy ogolnie cos zeby rece pracowaly kazda osobno %-) bardziej mnie to pompuje i pozniej nastepne cwiczenia lepiej wchodza. Ale to na nastepnym treningu :) Jakas focia bedzie %-) ale pozniej bo wlasnie sie pakuje i brrrum do pracy %-) Zmieniony przez - CienkiGosciu w dniu 2015-11-25 00:26:38

    Odpowiedzi: 2143 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/25/2015 12:24:31 AM Liczba szacunów: 3
  • AllNutrition - Dymitr Zasada - DEBIUTY 2016

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    /SFD/Images/2015/12/6/1d8d2fc3bb414fb48f00f1afd4bb9ee7.jpg Przed i po treningu poszlo: 25g AllNutrition BCAA Max Support 10g AllNutrition Creatine Muscle Max 10g AllNutrition Taurine Body Support +1g wit C Zmieniony przez - CienkiGosciu w dniu 2015-12-06 21:52:59

    Odpowiedzi: 2143 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/6/2015 9:52:32 PM Liczba szacunów: 1
  • Siła się rozkręca jak i masa next week będą kolejne foty po świętach, jedyne co mnie martwi to w 3 tygodniu mety pojawiają się jakieś nudności i brak apetytu ogólnie jem na mus bo wiem, ze trzeba a nigdy nie mialem problemu z apetytem (wcześniej w 1 i 2 tyg było ok) . Przypomne, ze stosuje codziennie 15mg 3x dziennie, dodatkowo witaminy, C, multi, B15, Magnez, Garlic w tab no i kreta mono. Mówiąc w skrócie muli mnie jak na kacu co o tym myślicie?

    Odpowiedzi: 61 Ilość wyświetleń: 4576 Data: 3/26/2016 6:31:33 PM Liczba szacunów: 0
  • RONNIE COLEMAN W ŁODZI W PIĄTEK 16 LISTOPADA

    Post
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness

    Niestetry z ostatnia wypowiedzia mietkeigo sie zgodzic nie moge. takie filmiki moga robic wrazenie jedynie na a)lebkach do lat 18 napalonych na wszystko, najbardziej ciezar, b) ziomkach o totalnym braku pojecia o cwiczeniu rowniez zafascynowanych opgromem Rona, c)ludziach slepo zapatrzonych w Rona. pozdro

    Odpowiedzi: 281 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/20/2007 11:15:00 AM Liczba szacunów: 0
  • MR. OLYMPIA 2015

    Post
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness

    Niestety w tym roku nie udało mnie sie obejrzeć live Mr Olympia -teraz przeczytałem i obejrzalęm całą relacje-świetna robota ANSF ! Jak można było się spodziewać i jak to jest w zawodowym sporcie sporcie zazwyczaj- kolejna reelekcja mistrza nastapiła. Czołówka w tym roku mocno się przyłożyła i zawody na pewno były najciekawsze-biorąc pod uwagę imprezy 2015 (jeszcze ciekawsze będą zawody w Pradze -ale to jeszcze 10 dni :) ) Ale jak zwykle dopadły mnie pewne watpliwości: - niejednolity sposób oceny zawodników -cały czas widać niestety pewien koniunkuralizm - a tego nie powinno być w sporcie -niejednolite kryteria oceny zawodników co bardzo mocno wpływa na ich miejsca. To coś analogicznego do np biegu na 100 m - nie oceniamy najlepszego wyniku-czyli najkrótszego czasu przebiegniecia 100 m,tylko raz oceniamy wg stylu biegania,wg startu,wg długości kroku - to nam daje mistrza ale tak naprawdę w czym? W najszybszym biegu? Ogólnie można kulturystów podzielić na kilka grup: A - idealna sylwetka w wielkości proporcjach i formie B - prawie idealna sylwetka z pewnymi mankamentami C - sylwetka z dysproporcjami - przypominam,że w kulturystyce nie wygrywa ten z przysłowiowym najwiekszym bicepsem tylko z odpowienio masywną i harmonijna sylwetką w super formie. D - dobre sylwetki w słabej formie E - nieporozumienia :) ,czyli zawodnicy z fatalną sylwetką,w słabej formie lub/plus dyskwalifikujące dodatki : - np : jak było widać -gino nie przeszkadza w zajeciu pierwszego miejsca-totalne nieporozumienie ośmieszające ten sport! Nie wychodzi się na zawody z taką przypadłościa i tyle w temacie.

    Odpowiedzi: 1055 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/20/2015 1:49:50 PM Liczba szacunów: 0
  • C.d z dzisiaj ;) /SFD/2017/11/10/695a40ca2ad141c1a8fff70a353f98df.jpg /SFD/2017/11/10/cac491777caf4f248992805dca6119c0.jpg

    Odpowiedzi: 2351 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/10/2017 11:23:18 PM Liczba szacunów: 2
  • Taaak ;) A dokładnie to jajecznica z piersią kurczaka. A w fasolce jest kawałek kabanosa ;p Jakbym poleciał z bekonem jeszcze do tego to na koniec dnia musiałbym się nieźle nagimnastykować żeby się zmieścić w makro ;p A pieczarek nie miałem ;p C.d z dzisiaj ;) /SFD/2017/11/11/6067be796c4345f6b43be841ab91416e.jpg /SFD/2017/11/11/34c11d86df58469eb329306321fb51f6.jpg /SFD/2017/11/11/c23bf270a91c480397c30914d05049ca.jpg /SFD/2017/11/11/5f8145f924ac4c4cbd83d120efec93b3.jpg Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2017-11-11 23:55:14

    Odpowiedzi: 2351 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/11/2017 11:48:54 PM Liczba szacunów: 2
  • C.D Środy ;) /SFD/2017/11/23/ccada8b9f0f24a35aedd651775e98388.jpg /SFD/2017/11/23/95b774923e00467f955d22ded32670cc.jpg Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2017-11-23 14:51:53

    Odpowiedzi: 2351 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/23/2017 2:50:17 PM Liczba szacunów: 2
  • No bida bida, prawie cały grudzień taki, z wyjątkiem ładowań i świat, no i sylwestra ;p Pierniczki ciekawe czy zdążą zmięknąć do świąt ;D A na udka zapraszam ;p hehe c.d mojej bidy.. ;p /SFD/2017/12/6/ab2c8b4abaff4287acc028f30ba53aec.jpg Polędwiczki wieprzowe, ogórki chili ;) /SFD/2017/12/6/6e9eec16f3894298910319eaa87e7d6b.jpg Mięso z ud kurczaka, filet, fasolka, pudding na mleku + Oreo. Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2017-12-06 22:08:50

    Odpowiedzi: 2351 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/6/2017 10:00:47 PM Liczba szacunów: 3
  • Niech siostra da przepis na Skubańca, wygląda super ;-) ! Sog dla siostry :D Przepis na Skubańca. Jest to jakiś z neta ale wg tego Siora go robiła ;) Składniki ½ kg mąki 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche) 5 jajek 5 łyżek cukru pudru 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1-1,5 kg dowolnych owoców (truskawek, wiśni, rabarbaru, jagód, jabłek itd.) Przepis Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Podziel je na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na wierzchu ułóż owoce. Do drugiej części dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz 40-50 minut w temp. 170°C. ;>

    Odpowiedzi: 2351 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/12/2018 7:43:29 PM Liczba szacunów: 2
  • Nie wiem czy ogarniesz, no ale spróbujmy. 1. Lokalizujesz najbliższą biedronke. 2. Organizujesz od narzeczonej 8.99zł 3. W Biedronce udajesz się do lodówki z daniami gotowymi. 4. Po powrocie do domu rozgrzewasz piekarnik do 220'C 5. Koniecznie musisz wyciągnąć pizze z opakowania i umieścić w nagrzanym piekarniku. 6. Po 12 minutach pizza jest gotowa (UWAGA! - może być gorąca!) 7. Degustacja ;p Ja podgrzewam ją na kamieniu do pizzy i jest jeszcze lepsza ;)

    Odpowiedzi: 2351 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/20/2019 8:17:28 AM Liczba szacunów: 0
  • wyniki badań Whey C-6 % białka = 85,6% /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/b79df928e2614bee949f618737e82d05.jpg

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/30/2013 10:57:32 AM Liczba szacunów: 0
  • Fałszowane odżywki białkowe cześć 2 Dr inż. Maciej Nastaj Adiunkt, pracownik naukowy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Technolog żywności i żywienia człowieka, dietetyk, autor wielu publikacji z zakresu właściwości funkcjonalnych białek serwatkowych, entuzjasta zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia. Całkiem niedawno w Polsce rozpoczęła się batalia odnośnie jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku. Na forach internetowych, w pismach branżowych aż huczy i wrze. To bardzo przykre, że nawet rynek odżywek dla sportowców tak drastycznie się ztabloidyzował, pierwsze strony pewnego czasopisma są okraszone pikantnymi nagłówkami: fałszerstwo, skandal, ze swej strony proponuję jeszcze dodać: hańba albo zdrada!. To źle, że w tej dziedzinie, tak mocno opartej na dowodach, silnie ugruntowanej bazie naukowej, zaczynamy posługiwać się językiem taniej sensacji, rodem z portali plotkarskich, stawiając wyłącznie na kontrowersyjność. Da się podskórnie wyczuć, czemu ta akcja służy, pozwolę sobie zacytować klasyka: kasa, Misiu, kasa! Konkurencja rynkowa jest niezbędna, rozwija branżę, ale niektóre działania są niczym innym, jak ciosem poniżej pasa, próbą zmonopolizowania rynku i uzależnienia klienta od jednego dostawcy. Przyjrzyjmy się faktom i spójrzmy krytycznie na pewne rewelacje zawarte w artykułach, które zapoczątkowały całą akcję. Jako długoletni badacz oraz pożeracz białek postanowiłem zabrać głos w dyskusji. Zgadzam się, że wszelkie próby fałszowania żywności, w tym preparatów białkowych dla sportowców, powinny być piętnowane i wypalane gorącym żelazem. Mam głównie na myśli odstępstwa ilościowe, jakościowe, klasyczną niezgodność towaru z etykietą. Podczas trwania tej batalii, Inicjator cyklu artykułów obnażył takie praktyki, i chwała mu za to, jednak w kilku przypadkach posłużył się daleko idącymi uproszczeniami, które biją w reputację branży odżywkowej. Jego opinia, pomimo przeprowadzenia szeregu zaawansowanych badań, w kilku przypadkach jest bardzo krzywdząca. Zejdźmy zatem na ziemię i przyjrzyjmy się białkom serwatkowym. Serwatka jest produktem ubocznym powstałym po produkcji serów. Na początek odrobinę fachowego know-how, do produkcji 1 kg sera potrzeba około 10 litrów mleka. A do wyprodukowania jednego kg koncentratu białek serwatkowych, potrzebne jest około 150 l serwatki, ponieważ w 1 l mleka znajduje się około 6 g białek serwatkowych. Nie bez kozery przytaczam te dane, chciałbym, aby każdy Czytelnik zdawał sobie sprawę z relacji, ile należy przetworzyć serwatki w celu uzyskania 1 kg upragnionego proszku. Spójrzmy prawdzie w oczy, nikt na świecie nie prowadzi procesów przetwórczych mleka pod kątem jakości serwatki, przypomnijmy, że jeszcze całkiem niedawno traktowana była ona jako zło konieczne przemysłu mleczarskiego, do czasu przełomowego odkrycia wartości biologicznej białek serwatkowych, wylewana najczęściej pod osłoną nocy do okolicznych lasów i rzek. Poza jednym przypadkiem przetwarzania w Polsce (produkcja WPC), ale o tym za chwilę, zagospodarowanie serwatki surowej polega głównie na jej proszkowaniu. Chciałbym bardzo mocno zaakcentować, że większość krajowych firm odżywek nie ma wpływu, co jest w ich produktach bazowych, ponieważ działalność ograniczają tylko i wyłącznie do zakupu, mieszania, pakowania, etykietowania, dystrybucji i reklamy. Idę o zakład, że większość z nich zaopatruje się u tych samych dostawców surowców w Europie, czy na świecie. Sporym nadużyciem jest zatem obwinianie „producenta mieszającego” za jakość komponentów bazowych nabywanych w postaci gotowych koncentratów, izolatów, czy hydrolizatów białek serwatkowych. Jak na razie w Polsce mamy tylko jedną mleczarnie (i na pewno nie jest to firma, którą reprezentuje Autor artykułów), która posiada stację ultrafiltracji, pozwalającą na produkcję 80 % koncentratu białek serwatkowych WPC. Firmie tej od początku robi się „czarny PR”. Niejednokrotnie miałem okazje przebywać w tej mleczarni, obserwowałem rozwój, etykę pracy, odwagę we wdrażaniu na rodzimej ziemi pionierskiej technologii przerobu serwatki. Szkalowanie tej firmy przez konkurencję zajmującą się wyłącznie mieszaniem białek wynika po prostu z zazdrości i frustracji, że są oni jedynym producentem w Polsce, a reszta musi je kupować ze sporym narzutem. Wiem od źródła, że jeden z krajowych potentatów mieszająco-pakujących, na wieść o rozpoczęciu produkcji WPC, natychmiast zaoferował pakowanie, ale pod swoim szyldem. Na szczęście firma w trosce o własną markę, wykazała roztropność, nie po to inwestowała grube pieniądze w dostosowanie zakładu, instalacje UF, żeby tak dać się sfrajerować. Po uzyskaniu odpowiedzi odmownej, ten krajowy preparat białkowy natychmiast zrobił się „be”. Chciałbym tutaj zaznaczyć, że nie reprezentuję interesów branży odżywkowej, chodzi mi jedynie o stwierdzenie prawdy obiektywnej. Zatem do rzeczy, Autor publikacji bije na alarm, że odżywki oparte na białkach serwatkowych są „zafałszowane” kazeiną. Użycie w tym przypadku określenia „zafałszowanie” jest niczym innym jak semantycznym nadużyciem. Obecność kazeiny w odżywkach na bazie białka serwatkowego na pewno nie oznacza faktu, że została ona dodana tam celowo. Kazeina znajdzie się tam zawsze, taka jest po prostu specyfika przemysłu mleczarskiego i skomplikowanej chemii mleka. Przy produkcji sera, cała obecna w mleku kazeina nigdy nie łączy się w skrzep, część przejdzie do serwatki w postaci natywnej, micellarnej. Dodatkowo pewna ilość kazeiny może tworzyć kompleksy z białkami serwatkowymi. Klasycznym przykładem na formowanie się takich kompleksów są procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie globularnych cząsteczek białek serwatkowych (denaturacja), w cząsteczkach odkrywają się reaktywne grupy, czego wynikiem są wspomniane kompleksy z kazeiną. Tworzą się one już na poziomie podstawowym przerobu mleka, na długo zanim otrzyma się ser żółty i biały, wydzieli się ze skrzepu serwatkę, którą następnie kieruje się do dalszego przetwarzania dla pozyskania preparatów białkowych. Trudno jest uniknąć powstawania tych konglomeratów, skoro kazeina stanowi 80 %, a białka serwatkowe 20 % całkowitej puli białek obecnych w mleku. Wszystkie frakcje białek serwatkowych są zaangażowane w ich tworzenie, wynika to głównie z ich globularnej budowy. To oczywiste, że jeśli w danym środowisku znajdą się substraty, to wiadomo, że dojdzie do próby połączenia sił, czy tego chcemy, czy nie. Taka jest specyfika reakcji chemicznej. Literatura naukowa nie opisuje negatywnego wpływu kompleskowania białek na wartość odżywczą tych połączeń, modyfikacji ulegnie jedynie czas trawienia, który będzie dłuższy z racji zwiększenia rozmiaru cząsteczek, ponieważ zwiększy się sumaryczna powierzchnia dla działania enzymów proteolitycznych. Zmianie ulegną także właściwości funkcjonalne tych połączeń (żelowanie, emulgowanie, pienistość), które z punktu widzenia wartości odżywczej preparatu białkowego schodzą na dalszy plan. W świecie naukowym istnieje również hipoteza, że w tworzenie kompleksów podczas ogrzewania mleka może być zaangażowany wapń, najważniejszy mikroelement mleka. Ilość powstałych kompleksów białkowych może zostać zmniejszona podczas procesu wytwarzania sera żółtego, gdzie dochodzi do ich rozpadu podczas reakcji enzymatycznej. Podpuszczka, enzym odpowiedzialny za reakcję powoduje, że część kompleksów rozpada się i przechodzi do skrzepu lub pozostaje w serwatce. Podsumowując, obecność kazeiny w preparatach białek serwatkowych, Autor artykułu traktuje jako zło konieczne, a przecież kazeina to również białko o wysokiej wartości biologicznej, które cenione jest w żywieniu sportowców i ludzi aktywnych fizycznie, ponieważ jest źródłem wielu aminokwasów rozgałęzionych. Chciałbym też zwrócić uwagę na kolejną przytaczaną w artykułach rzecz. Mianowicie bardzo zaniepokoiło mnie doniesienie na temat analizy poszczególnych frakcji białek serwatkowych i ich deficycie w badanych odżywkach. To zwykłe czepialstwo i szukanie dziury w całym, wiadomo powszechnie, że preparaty białek serwatkowych, a zarazem wszystkie frakcje, są najlepszymi białkami występującymi w naturze. Najbardziej szokującym dla mnie jest chybiony zarzut, że określona odżywka podlegająca ocenie zawiera najwięcej beta-laktoglobuliny. Po prostu nie może być inaczej, albowiem beta-laktoglobulina jest główną frakcją białek serwatkowych, w ilości 50-60 %. Kolejna, alfa-laktoalbumina to 25 % wszystkich frakcji. To, że pewnej frakcji jest mniej, nie przykładałbym do tego zbyt wielkiej wagi, ponieważ nie oznacza to, że tych białek, aminokwasów tam nie ma. Białka w ustroju i tak ulegają strawieniu i kończą jako aminokwasy. Niejednokrotnie do odżywek dodawane są białka w formie zhydrolizowanej. Ten enzymatyczny proces ten zmniejsza rozmiary białek, co istotnie rzutuje na szybkość wchłaniania. Deficyty określonych frakcji np. alfa-laktoalbuminy mogą się brać stąd, że jako najmniejsza cząsteczkowo, ulega temu procesowi najłatwiej. Również znaczny wpływ na te wahania może mieć omówiony wcześniej proces kompleksowania, ponieważ wszystkie frakcje białek jako globularne, angażują się w ich tworzenie. Autor publikacji również zwraca uwagę, że w preparaty białek są „fałszowane” białkiem kozim. Nikt ich tam na pewno z premedytacją nie dodał, skąd się zatem pojawiły? Z serwatki koziej lub owczej. Obecnie bardzo modne są sery kozie i owcze lub z mieszanki mleka krowiego i owczego (np. portugalski Alentejo) , produkowane analogicznie jak sery z mleka krowiego. W przypadku wyżej wymienionych serów również mamy do czynienia z serwatką, z której można izolować białka. I taka serwatka również trafia do przerobu, jest mieszana w tankach o objętości tysięcy litrów, razem z serwatką z mleka krowiego, i stąd obecność białek koziego pochodzenia w preparatach. Oczywiście serwatki pochodzącej z mleka krowiego jest najwięcej, wynika to z rozkładu sił na rynku, mleko krowie jest najbardziej dominującym surowcem w mleczarstwie. Zatem obecność białek kozich w białku serwatkowym nie jest żadną abberacją, odstępstwem od normy, czy fałszerstwem, tylko normalnym zjawiskiem. W fakcie obecności białka serwatkowego koziego nie widzę nic zdrożnego, to przecież białka pochodzenia zwierzęcego, o tej samie globularnej budowie, podobieństwie do białek ustrojowych człowieka i wartości biologicznej, co białka serwatkowe krowie. Białko kozie wprowadzone do organizmu również spełni swoją zasadniczą funkcję, dodatkowo organizm ludzki jest zbieraczem, potrzebuje białek i peptydów różnego pochodzenia. Wróćmy do podstaw, otwierając pierwszą lepszą książkę z technologii mleczarstwa, jest jasno napisane, że skład mleka i jednocześnie przetworów mlecznych, zależy od wielu czynników jak: żywienie krów, pory roku, rasa krów, klimat, a także procesów technologicznych prowadzonych w mleczarni. Mleko jest produktem organicznym, nie da się w tym wypadku zachować powtarzalności, bo skład zawsze będzie się zmieniał, należy to uznać za pewnik. Chyba, że zrezygnujemy z krowy i przejdziemy na produkty syntetyczne, na razie to na szczęście niemożliwe i mam nadzieję, że nigdy nie będzie. Zawężając pole tylko do preparatów serwatkowych, pewne fluktuacje składu w ich obrębie (białka serwatkowe/kazeina) będą mieć zawsze miejsce. Należy to mówiąc językiem branżowym po prostu przyjąć na klatę. Będę to powtarzał z uporem maniaka, jeśli tylko podaż i pochodzenie białek w produkcie jest zgodne z etykietą, nie będzie to rzutowało negatywnie na wartość odżywczą preparatu. Na koniec pozwolę sobie na małą dygresję w kwestii zafałszowań żywności, podejścia do żywienia, uczulając jednocześnie, że nie należy bezkrytycznie przyjmować informacji przekazywanych w środkach masowego przekazu. Niedawno pewna Pani z telewizji uznała, że mleko przy produkcji jogurtu było „zafałszowane” dodatkiem mleka w proszku. To przecież najczystszy destylat absurdu, właśnie w ten sposób, metodą tradycyjną produkowano jogurt za starych, dobrych czasów, kiedy z uwagi na brak dewiz byliśmy odcięci od wszystkich „wspaniałych” dodatków do żywności ze „zgniłego Zachodu”. Naturalnie wzbogacone w suchą masę mleko na jogurt zawierało więcej składników odżywczych i spożywanie takiego produktu w celu dostarczenia pełnowartościowego białka rzeczywiście miało sens. I tak producentom żywności czasem przylepia się niesłusznie łatkę fałszerza. Obecnie jogurt jest najczęściej odchudzonym mlekiem, dodatek skrobi zmodyfikowanej, cukru lub szczypty zagęstnika w celu poprawy gęstości i tekstury robi swoje. Bardziej ekstremalnym przykładem fruwającej niewiedzy jest lansowanie błędnego trendu z żywieniem dzieci margaryną przez Panią Supernianię. Nie od dziś wiadomo, że dzieci potrzebują tłuszczu zwierzęcego do prawidłowego rozwoju. Dajemy margarynę zamiast masła, odtłuszczone mleko, a potem mamy dzieci z ADHD. Kolejnym antyprzykładem jest notoryczne używanie oliwy z oliwek do smażenia w programach kulinarnych, takie przykłady można mnożyć, spuszczam na tę ignorancję zasłonę milczenia i politowania. Drogi Czytelniku, mam nadzieję, , że powyższy tekst pozwoli Ci bardziej racjonalnie, bez emocji i sensacji, chłodno spojrzeć na problem, okiełznać ten mętlik i szum informacyjny. Stare przysłowie mówi: jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Istnieje oczywiście druga strona medalu, bardzo istotnym determinantem jakości odżywek białkowych zawsze była, jest i będzie cena. Przy zakupie odżywki należy odpowiednio wyważyć relacje ceny do jakości i nie trwonić ciężko zarobionych złociszy płacąc dodatkowo za markę producenta. Zatem zastanów się, czy pewne środowiska nie próbują świadomie wpuścić Cię w kanał. Proponuję ochłonąć i mieć do części tych doniesień ograniczone zaufanie. Równocześnie zalecam wnikliwość i konfrontację źródeł będących wypadkową wielu ocen, a nie tylko tej jednej prawdy objawionej

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/14/2013 11:50:50 AM Liczba szacunów: 0
  • Zrób przed ;) Bo wersja PO może sie już dużo różnić :D:D nie wszystkim ;) Ale w takim razie Wam lepiej:D:D "bo pewnie by już ze mną nie wrócił" Sylwester... Może lubi popi.ć Koledzy by go przyprowadzili :D Zmieniony przez - Rude Boy92 w dniu 2009-12-28 10:44:55

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/28/2009 10:43:00 AM Liczba szacunów: 0
  • Ale za to się zająłem siostrą N/C

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/4/2010 3:54:08 PM Liczba szacunów: 0
  • siemka , no to ladnie 250 stron sprawdzie ten link http://194.88.148.104/dc/4e/4d/d7/69da1.scssdss.swf?c=47ac3298a973a90fa7

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/18/2010 10:34:16 PM Liczba szacunów: 0
  • Szkoda, bo mam ochotę na placki. :C

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/30/2010 7:44:26 PM Liczba szacunów: 0