[...] białkowe Dieta bogata w białko Co daje białko Białko serwatkowe – efekty Białko na siłownię Białko serwatkowe a odchudzanie Białko – wpływ na zdrowie Białko a alkohol i wątroba Białko serwatkowe – opinie lekarzy Białko serwatkowe – skutki uboczne Białko a nerki Białko a trądzik Białko po terminie Białko – dla kogo [...]
[...] to, że dana substancja została sklasyfikowana jako karcynogen, to za mało! Dlaczego? Większość Polaków regularnie sięga po śmiertelnie groźne trucizny, czyli papierosy oraz alkohol. Obie używki należą do grupy nr I kancerogenów o wybitnej szkodliwości (wg opracowania pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia „IARC Monographs of Carcinogenic Risks [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] co świadczy o obciążeniu i/lub uszkodzeniach wątroby zwiększenia fosfatazy alkalicznej (AP) wystąpienia raka wątroby We współczesnym świecie dla wątroby groźne są np. alkohol wirusy, takie jak HCV sterydy anaboliczno-androgenne oraz prohormony (doustne, szczególnie c-17 alfa alkilowane; fluoksymesteron (halotestin), stanazolol (winstrol), [...]
[...] sprzedaż taksolu i kamptotecyny (w Polsce znana np. jako topotekan), inhibitora topoizomerazy I DNA, wyniosła ponad 2.75 miliarda dolarów. U źródeł kancerogenezy: otyłość i alkohol Ludzie bardzo często sami pracują na nowotwory, budując dużą ilość nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Wg danych CDC, 36.5% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość. Otyłość [...]
[...] w Hohenheim, Stuttgart, otrzymała zapewne pokaźne wsparcie finansowe od Baumann-Gonser-Stiftung. Ta fundacja prowadzi kampanię propagandową ukierunkowaną na promowanie bezalkoholowych napojów owocowych w żywieniu ludzi, prowadzenie publicznych wykładów i wizyt w placówkach edukacyjnych, udział w imprezach degustacyjnych, przyznawanie nagród [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] mało złocistego napoju, kobiety, które nie piły piwa, miały o wiele mniejsze szanse na zdobycie nadmiarowych centymetrów w pasie, w porównaniu do pań pijących, nawet mało alkoholu, ograniczenie konsumpcji piwa było powiązane z utratą centymetrów w pasie, ale nieistotnie statystycznie. Wniosek: picie piwa jest powiązane z przyrostem centymetrów [...]
[...] przeczytać, iż wspomniane produkty są zdrowe i pożyteczne nie tylko dla sportowców. Ale nie, o wiele silniejsze są przesądy. Z reguły te same osoby nie boją się sięgać po alkohol, e-papierosy czy klasyczne wyroby tytoniowe. To dopiero brak konsekwencji. W USA co roku sprzedaje się 4 miliony kg kreatyny, a ten rynek jest wart 200 milionów [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] włókna się skracają. W fazie ekscentrycznej mięsień dwugłowy jest rozciągany. W fazie spoczynku białka kurczliwe - aktyna i miozyna - nie tworzą połączeń (mostki). Mit 1: alkohol dobrze robi na zakwasy Niestety nie. Alkohol: odwadnia pogarsza warunki dla wzrostu mięśni zaburza termoregulację ma wpływ na syntezę glikogenu wpływa na spowolnienie [...]
[...] oraz na stronie internetowej: http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/latest_classif.php nie wymienia mleka jako czynnika inicjującego kancerogenezę. Są tam za to: alkohol i papierosy, pluton (pierwiastek), spaliny z diesla, azbest, promieniowanie gamma, środki antykoncepcyjne z progesteronem i estrogenami, promieniowanie X, benzen, [...]
[...] na wysiłek – wydzielanie noradrenaliny i adrenaliny). Regeneracja w największej mierze zależy od ilości jakościowego snu, należy ograniczyć lub wykluczyć z diety alkohol, dużą ilość kofeiny, efedrynę, adipex, clenbuterol lub inne środki stymulujące (alkohol niweczy trening oraz zmienia strukturę snu; stymulanty nie pozwalają zasnąć), [...]
[...] wartość. W wielu badaniach stwierdzono, że białko ma nikłą wartość energetyczną (efektywnie 1 g to ledwie 0.8 kcal), za to drastycznie nasila metabolizm (do 25%). Podobnie alkohol – jest kiepskim materiałem energetycznym i teoretycznie wyliczenia nie mają żadnego sensu. Alkohol, podobnie jak białko, posiada więc ogromny potencjał [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]
[...] młodych i aktywnych. Jeśli przesadzisz z odżywkami węglowodanowymi, zbudujesz masę typową dla większości bywalców siłowni przypominającą nieociosany pień. Picie alkoholu Alkohol niesie ze sobą pewną ilość energii, ale to wcale nie byłoby najgorsze. Często z piciem łączy się spożywanie tłustych i bogatych w węglowodany pokarmów. [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] μg/ dl, potrzeba było 14,3 miesiąca, aby stężenie spadło poniżej 10 μg/ dl! 10–14 μg/ dl, potrzeba było 9,2 miesiąca, aby stężenie spadło poniżej 10 μg/ dl! Źródła ołowiu alkohol (np. sherry) – 21 μg/cm3 alkoholu nabiał – ilości śladowe (np. mleko 0,004 mg/kg) mięso, ryby i drób – średnio 0,015 PPM (np. wieprzowina 0,05 mg/kg, wołowina 0,07 [...]