SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    taka rozbieżność jak w C-6, inny znów powie że jeśli nie ma roślinnych, a ilość białka się zgadza to jest ok. A zgadza się ilośc białka? Raczej nie.

    Odpowiedzi: 1719 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/16/2013 7:58:58 PM Liczba szacunów: 0
  • UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    d.. Gdyby Panowie z Hi Tec mieli jaja to by ustosunkowali się do tego, że ich białko ma jakąś kazeinę i że brakuje 10%. .. mylisz badania, tutaj mówimy o artykule w Perfect Body a tam co do C-6 nie było zarzutu o brakujące 10g białka, to z innej strony, badania metodą Kjeldahla tanią ale zawodną podatną na błędy i przekłamania. Odpowiedz Hi-Tec jedyna z prawidłowych, każda odpowiedz nie poparta badaniami naraża producenta na śmieszność. I jak widać dobrze o tym wiedzą.

    Odpowiedzi: 1719 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/17/2013 5:53:27 PM Liczba szacunów: 0
  • UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    To ja mam pytanie do przedstawicieli Olimpu. Czy wasze bialka zawieraja sama frakcje a-la(wg artu Marka C. te odzywki sa najdrozsze), czy tylko mieszanke a-la, b-lg i cos tam osocza krwii. Czy Olimp moze podac te informacje, czy to tez znowu tajemnica jak ilość domieszki WPI w Protein Complex?

    Odpowiedzi: 1719 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/12/2013 5:12:54 PM Liczba szacunów: 0
  • UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    I jak? Dalej nikt nic nie znalazł (w poważnej literaturze) na temat wpływu a-LA na rozwój mięśni? El_Griton Nutrifarm, poniżej recenzja / odpowiedź na Pana artykuł, ekspertyza została napisana przez specjalistę w dziedzinie białek serwatkowych pana dr inż. Maciej Nastaj Mam nadzieje że Olimp nie wykasuje po raz kolejny artykułu ( jak wcześniej pana Profesora Mleko ) specjalisty pana dr inż. Maciej Nastaj nawiązujący bezpośrednio do tematu czyli oceny jakości produktu, jak i do Pana artykułu. Mam nadzieje że ustosunkuje się Pan do tej ekspertyzy Pozdrawiam Fałszowane odżywki białkowe dr inż. Maciej Nastaj Adiunkt, pracownik naukowy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Technolog żywności i żywienia człowieka, dietetyk, autor wielu publikacji z zakresu właściwości funkcjonalnych białek serwatkowych, entuzjasta zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia. Całkiem niedawno w Polsce rozpoczęła się batalia odnośnie jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku. Na forach internetowych, w pismach branżowych aż huczy i wrze. To bardzo przykre, że nawet rynek odżywek dla sportowców tak drastycznie się ztabloidyzował, pierwsze strony pewnego czasopisma są okraszone pikantnymi nagłówkami: fałszerstwo, skandal, ze swej strony proponuję jeszcze dodać: hańba albo zdrada!. To źle, że w tej dziedzinie, tak mocno opartej na dowodach, silnie ugruntowanej bazie naukowej, zaczynamy posługiwać się językiem taniej sensacji, rodem z portali plotkarskich, stawiając wyłącznie na kontrowersyjność. Da się podskórnie wyczuć, czemu ta akcja służy, pozwolę sobie zacytować klasyka: kasa, Misiu, kasa! Konkurencja rynkowa jest niezbędna, rozwija branżę, ale niektóre działania są niczym innym, jak ciosem poniżej pasa, próbą zmonopolizowania rynku i uzależnienia klienta od jednego dostawcy. Przyjrzyjmy się faktom i spójrzmy krytycznie na pewne rewelacje zawarte w artykułach, które zapoczątkowały całą akcję. Jako długoletni badacz oraz pożeracz białek postanowiłem zabrać głos w dyskusji. Zgadzam się, że wszelkie próby fałszowania żywności, w tym preparatów białkowych dla sportowców, powinny być piętnowane i wypalane gorącym żelazem. Mam głównie na myśli odstępstwa ilościowe, jakościowe, klasyczną niezgodność towaru z etykietą. Podczas trwania tej batalii, Inicjator cyklu artykułów obnażył takie praktyki, i chwała mu za to, jednak w kilku przypadkach posłużył się daleko idącymi uproszczeniami, które biją w reputację branży odżywkowej. Jego opinia, pomimo przeprowadzenia szeregu zaawansowanych badań, w kilku przypadkach jest bardzo krzywdząca. Zejdźmy zatem na ziemię i przyjrzyjmy się białkom serwatkowym. Serwatka jest produktem ubocznym powstałym po produkcji serów. Na początek odrobinę fachowego know-how, do produkcji 1 kg sera potrzeba około 10 litrów mleka. A do wyprodukowania jednego kg koncentratu białek serwatkowych, potrzebne jest około 150 l serwatki, ponieważ w 1 l mleka znajduje się około 6 g białek serwatkowych. Nie bez kozery przytaczam te dane, chciałbym, aby każdy Czytelnik zdawał sobie sprawę z relacji, ile należy przetworzyć serwatki w celu uzyskania 1 kg upragnionego proszku. Spójrzmy prawdzie w oczy, nikt na świecie nie prowadzi procesów przetwórczych mleka pod kątem jakości serwatki, przypomnijmy, że jeszcze całkiem niedawno traktowana była ona jako zło konieczne przemysłu mleczarskiego, do czasu przełomowego odkrycia wartości biologicznej białek serwatkowych, wylewana najczęściej pod osłoną nocy do okolicznych lasów i rzek. Poza jednym przypadkiem przetwarzania w Polsce (produkcja WPC), ale o tym za chwilę, zagospodarowanie serwatki surowej polega głównie na jej proszkowaniu. Chciałbym bardzo mocno zaakcentować, że większość krajowych firm odżywek nie ma wpływu, co jest w ich produktach bazowych, ponieważ działalność ograniczają tylko i wyłącznie do zakupu, mieszania, pakowania, etykietowania, dystrybucji i reklamy. Idę o zakład, że większość z nich zaopatruje się u tych samych dostawców surowców w Europie, czy na świecie. Sporym nadużyciem jest zatem obwinianie „producenta mieszającego” za jakość komponentów bazowych nabywanych w postaci gotowych koncentratów, izolatów, czy hydrolizatów białek serwatkowych. Jak na razie w Polsce mamy tylko jedną mleczarnie (i na pewno nie jest to firma, którą reprezentuje Autor artykułów), która posiada stację ultrafiltracji, pozwalającą na produkcję 80 % koncentratu białek serwatkowych WPC. Firmie tej od początku robi się „czarny PR”. Niejednokrotnie miałem okazje przebywać w tej mleczarni, obserwowałem rozwój, etykę pracy, odwagę we wdrażaniu na rodzimej ziemi pionierskiej technologii przerobu serwatki. Szkalowanie tej firmy przez konkurencję zajmującą się wyłącznie mieszaniem białek wynika po prostu z zazdrości i frustracji, że są oni jedynym producentem w Polsce, a reszta musi je kupować ze sporym narzutem. Wiem od źródła, że jeden z krajowych potentatów mieszająco-pakujących, na wieść o rozpoczęciu produkcji WPC, natychmiast zaoferował pakowanie, ale pod swoim szyldem. Na szczęście firma w trosce o własną markę, wykazała roztropność, nie po to inwestowała grube pieniądze w dostosowanie zakładu, instalacje UF, żeby tak dać się sfrajerować. Po uzyskaniu odpowiedzi odmownej, ten krajowy preparat białkowy natychmiast zrobił się „be”. Chciałbym tutaj zaznaczyć, że nie reprezentuję interesów branży odżywkowej, chodzi mi jedynie o stwierdzenie prawdy obiektywnej. Zatem do rzeczy, Autor publikacji bije na alarm, że odżywki oparte na białkach serwatkowych są „zafałszowane” kazeiną. Użycie w tym przypadku określenia „zafałszowanie” jest niczym innym jak semantycznym nadużyciem. Obecność kazeiny w odżywkach na bazie białka serwatkowego na pewno nie oznacza faktu, że została ona dodana tam celowo. Kazeina znajdzie się tam zawsze, taka jest po prostu specyfika przemysłu mleczarskiego i skomplikowanej chemii mleka. Przy produkcji sera, cała obecna w mleku kazeina nigdy nie łączy się w skrzep, część przejdzie do serwatki w postaci natywnej, micellarnej. Dodatkowo pewna ilość kazeiny może tworzyć kompleksy z białkami serwatkowymi. Klasycznym przykładem na formowanie się takich kompleksów są procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie globularnych cząsteczek białek serwatkowych (denaturacja), w cząsteczkach odkrywają się reaktywne grupy, czego wynikiem są wspomniane kompleksy z kazeiną. Tworzą się one już na poziomie podstawowym przerobu mleka, na długo zanim otrzyma się ser żółty i biały, wydzieli się ze skrzepu serwatkę, którą następnie kieruje się do dalszego przetwarzania dla pozyskania preparatów białkowych. Trudno jest uniknąć powstawania tych konglomeratów, skoro kazeina stanowi 80 %, a białka serwatkowe 20 % całkowitej puli białek obecnych w mleku. Wszystkie frakcje białek serwatkowych są zaangażowane w ich tworzenie, wynika to głównie z ich globularnej budowy. To oczywiste, że jeśli w danym środowisku znajdą się substraty, to wiadomo, że dojdzie do próby połączenia sił, czy tego chcemy, czy nie. Taka jest specyfika reakcji chemicznej. Literatura naukowa nie opisuje negatywnego wpływu kompleskowania białek na wartość odżywczą tych połączeń, modyfikacji ulegnie jedynie czas trawienia, który będzie dłuższy z racji zwiększenia rozmiaru cząsteczek, ponieważ zwiększy się sumaryczna powierzchnia dla działania enzymów proteolitycznych. Zmianie ulegną także właściwości funkcjonalne tych połączeń (żelowanie, emulgowanie, pienistość), które z punktu widzenia wartości odżywczej preparatu białkowego schodzą na dalszy plan. W świecie naukowym istnieje również hipoteza, że w tworzenie kompleksów podczas ogrzewania mleka może być zaangażowany wapń, najważniejszy mikroelement mleka. Ilość powstałych kompleksów białkowych może zostać zmniejszona podczas procesu wytwarzania sera żółtego, gdzie dochodzi do ich rozpadu podczas reakcji enzymatycznej. Podpuszczka, enzym odpowiedzialny za reakcję powoduje, że część kompleksów rozpada się i przechodzi do skrzepu lub pozostaje w serwatce. Podsumowując, obecność kazeiny w preparatach białek serwatkowych, Autor artykułu traktuje jako zło konieczne, a przecież kazeina to również białko o wysokiej wartości biologicznej, które cenione jest w żywieniu sportowców i ludzi aktywnych fizycznie, ponieważ jest źródłem wielu aminokwasów rozgałęzionych. Chciałbym też zwrócić uwagę na kolejną przytaczaną w artykułach rzecz. Mianowicie bardzo zaniepokoiło mnie doniesienie na temat analizy poszczególnych frakcji białek serwatkowych i ich deficycie w badanych odżywkach. To zwykłe czepialstwo i szukanie dziury w całym, wiadomo powszechnie, że preparaty białek serwatkowych, a zarazem wszystkie frakcje, są najlepszymi białkami występującymi w naturze. Najbardziej szokującym dla mnie jest chybiony zarzut, że określona odżywka podlegająca ocenie zawiera najwięcej beta-laktoglobuliny. Po prostu nie może być inaczej, albowiem beta-laktoglobulina jest główną frakcją białek serwatkowych, w ilości 50-60 %. Kolejna, alfa-laktoalbumina to 25 % wszystkich frakcji. To, że pewnej frakcji jest mniej, nie przykładałbym do tego zbyt wielkiej wagi, ponieważ nie oznacza to, że tych białek, aminokwasów tam nie ma. Białka w ustroju i tak ulegają strawieniu i kończą jako aminokwasy. Niejednokrotnie do odżywek dodawane są białka w formie zhydrolizowanej. Ten enzymatyczny proces ten zmniejsza rozmiary białek, co istotnie rzutuje na szybkość wchłaniania. Deficyty określonych frakcji np. alfa-laktoalbuminy mogą się brać stąd, że jako najmniejsza cząsteczkowo, ulega temu procesowi najłatwiej. Również znaczny wpływ na te wahania może mieć omówiony wcześniej proces kompleksowania, ponieważ wszystkie frakcje białek jako globularne, angażują się w ich tworzenie. Autor publikacji również zwraca uwagę, że w preparaty białek są „fałszowane” białkiem kozim. Nikt ich tam na pewno z premedytacją nie dodał, skąd się zatem pojawiły? Z serwatki koziej lub owczej. Obecnie bardzo modne są sery kozie i owcze lub z mieszanki mleka krowiego i owczego (np. portugalski Alentejo) , produkowane analogicznie jak sery z mleka krowiego. W przypadku wyżej wymienionych serów również mamy do czynienia z serwatką, z której można izolować białka. I taka serwatka również trafia do przerobu, jest mieszana w tankach o objętości tysięcy litrów, razem z serwatką z mleka krowiego, i stąd obecność białek koziego pochodzenia w preparatach. Oczywiście serwatki pochodzącej z mleka krowiego jest najwięcej, wynika to z rozkładu sił na rynku, mleko krowie jest najbardziej dominującym surowcem w mleczarstwie. Zatem obecność białek kozich w białku serwatkowym nie jest żadną abberacją, odstępstwem od normy, czy fałszerstwem, tylko normalnym zjawiskiem. W fakcie obecności białka serwatkowego koziego nie widzę nic zdrożnego, to przecież białka pochodzenia zwierzęcego, o tej samie globularnej budowie, podobieństwie do białek ustrojowych człowieka i wartości biologicznej, co białka serwatkowe krowie. Białko kozie wprowadzone do organizmu również spełni swoją zasadniczą funkcję, dodatkowo organizm ludzki jest zbieraczem, potrzebuje białek i peptydów różnego pochodzenia. Wróćmy do podstaw, otwierając pierwszą lepszą książkę z technologii mleczarstwa, jest jasno napisane, że skład mleka i jednocześnie przetworów mlecznych, zależy od wielu czynników jak: żywienie krów, pory roku, rasa krów, klimat, a także procesów technologicznych prowadzonych w mleczarni. Mleko jest produktem organicznym, nie da się w tym wypadku zachować powtarzalności, bo skład zawsze będzie się zmieniał, należy to uznać za pewnik. Chyba, że zrezygnujemy z krowy i przejdziemy na produkty syntetyczne, na razie to na szczęście niemożliwe i mam nadzieję, że nigdy nie będzie. Zawężając pole tylko do preparatów serwatkowych, pewne fluktuacje składu w ich obrębie (białka serwatkowe/kazeina) będą mieć zawsze miejsce. Należy to mówiąc językiem branżowym po prostu przyjąć na klatę. Będę to powtarzał z uporem maniaka, jeśli tylko podaż i pochodzenie białek w produkcie jest zgodne z etykietą, nie będzie to rzutowało negatywnie na wartość odżywczą preparatu. Na koniec pozwolę sobie na małą dygresję w kwestii zafałszowań żywności, podejścia do żywienia, uczulając jednocześnie, że nie należy bezkrytycznie przyjmować informacji przekazywanych w środkach masowego przekazu. Niedawno pewna Pani z telewizji uznała, że mleko przy produkcji jogurtu było „zafałszowane” dodatkiem mleka w proszku. To przecież najczystszy destylat absurdu, właśnie w ten sposób, metodą tradycyjną produkowano jogurt za starych, dobrych czasów, kiedy z uwagi na brak dewiz byliśmy odcięci od wszystkich „wspaniałych” dodatków do żywności ze „zgniłego Zachodu”. Naturalnie wzbogacone w suchą masę mleko na jogurt zawierało więcej składników odżywczych i spożywanie takiego produktu w celu dostarczenia pełnowartościowego białka rzeczywiście miało sens. I tak producentom żywności czasem przylepia się niesłusznie łatkę fałszerza. Obecnie jogurt jest najczęściej odchudzonym mlekiem, dodatek skrobi zmodyfikowanej, cukru lub szczypty zagęstnika w celu poprawy gęstości i tekstury robi swoje. Bardziej ekstremalnym przykładem fruwającej niewiedzy jest lansowanie błędnego trendu z żywieniem dzieci margaryną przez Panią Supernianię. Nie od dziś wiadomo, że dzieci potrzebują tłuszczu zwierzęcego do prawidłowego rozwoju. Dajemy margarynę zamiast masła, odtłuszczone mleko, a potem mamy dzieci z ADHD. Kolejnym antyprzykładem jest notoryczne używanie oliwy z oliwek do smażenia w programach kulinarnych, takie przykłady można mnożyć, spuszczam na tę ignorancję zasłonę milczenia i politowania. Drogi Czytelniku, mam nadzieję, , że powyższy tekst pozwoli Ci bardziej racjonalnie, bez emocji i sensacji, chłodno spojrzeć na problem, okiełznać ten mętlik i szum informacyjny. Stare przysłowie mówi: jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Istnieje oczywiście druga strona medalu, bardzo istotnym determinantem jakości odżywek białkowych zawsze była, jest i będzie cena. Przy zakupie odżywki należy odpowiednio wyważyć relacje ceny do jakości i nie trwonić ciężko zarobionych złociszy płacąc dodatkowo za markę producenta. Zatem zastanów się, czy pewne środowiska nie próbują świadomie wpuścić Cię w kanał. Proponuję ochłonąć i mieć do części tych doniesień ograniczone zaufanie. Równocześnie zalecam wnikliwość i konfrontację źródeł będących wypadkową wielu ocen, a nie tylko tej jednej prawdy objawionej

    Odpowiedzi: 1719 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/14/2013 11:59:20 AM Liczba szacunów: 0
  • UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    W mojej wcześniejszej wypowiedzi powoływałem się na te dwa badania: The bovine protein a-lactalbumin increases the plasma ratio of tryptophan to the other large neutral amino acids, and in vulnerable subjects raises brain serotonin activity, reduces cortisol concentration, and improves mood under stress C Rob Markus, Berend Olivier, Geert EM Panhuysen, Jan Van der Gugten, Martine S Alles, Adriaan Tuiten, Herman GM Westenberg, Durk Fekkes, Hans F Koppeschaar, and Edward EHF de Haan Resistance exercise with whey protein ingestion affects mTOR signaling pathway and myostatin in men Juha J. Hulmi,1 Jo¨rgen Tannerstedt,2 Harri Sela¨nne,3 Heikki Kainulainen,1 Vuokko Kovanen,4 and Antti A. Mero1 1Department of Biology of Physical Activity and Neuromuscular Research Center, University of Jyva¨skyla¨, Jyva¨skyla¨, Finland; 2A° strand Laboratory, Swedish School of Sport and Health Sciences and Department of Physiology and Pharmacology, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden; 3LIKES Research Center, Jyva¨skyla¨, Finland; and 4Department of Health Sciences, University of Jyva¨skyla¨, Jyva¨skyla¨, Finland

    Odpowiedzi: 1719 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/12/2013 1:46:32 PM Liczba szacunów: 0
  • UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    W mojej wcześniejszej wypowiedzi powoływałem się na te dwa badania: The bovine protein a-lactalbumin increases the plasma ratio of tryptophan to the other large neutral amino acids, and in vulnerable subjects raises brain serotonin activity, reduces cortisol concentration, and improves mood under stress C Rob Markus, Berend Olivier, Geert EM Panhuysen, Jan Van der Gugten, Martine S Alles, Adriaan Tuiten, Herman GM Westenberg, Durk Fekkes, Hans F Koppeschaar, and Edward EHF de Haan Resistance exercise with whey protein ingestion affects mTOR signaling pathway and myostatin in men Juha J. Hulmi,1 Jo¨rgen Tannerstedt,2 Harri Sela¨nne,3 Heikki Kainulainen,1 Vuokko Kovanen,4 and Antti A. Mero1 1Department of Biology of Physical Activity and Neuromuscular Research Center, University of Jyva¨skyla¨, Jyva¨skyla¨, Finland; 2A° strand Laboratory, Swedish School of Sport and Health Sciences and Department of Physiology and Pharmacology, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden; 3LIKES Research Center, Jyva¨skyla¨, Finland; and 4Department of Health Sciences, University of Jyva¨skyla¨, Jyva¨skyla¨, Finland 2. Rzuciłem okiem na pubmeda, ale tak jak było powiedziane wcześniej: w grupie kontrolnej było "nonenergetic placebo" czyli porównywano białko z np wodą... 1. Osoby słabe odcinamy i mamy zwiększony poziom tryptofanu. A co to znaczy (otrzymany w 1 badaniu). Dla obiektywnego naukowca tylko tyle, że mamy zwiększony poziom tryptofanu. Ale na dzikim zachodzie można sprawić, że znaczy to cokolwiek, co chce się żeby znaczyło. Np to, że obniża to poziom hormonu wzrostu i IGF-1! Wniosek: na wzrost mięśni tylko beta-laktoalbumina Źródło %-) Effects of high-tryptophan diet on pre- and postnatal development in rats: a morphological study. Castrogiovanni P, Musumeci G, Trovato FM, Avola R, Magro G, Imbesi R.

    Odpowiedzi: 1719 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/12/2013 3:03:20 PM Liczba szacunów: 0
  • W czasie walki z bukami czas mija mi...

    Post
    Hazard

    4. - Ogółem: +20.00 5. Dolan vs Heydon 2 (darts) Kurs: 2.00 (bet365) Stawka: 9/10 Ostatni mecz grupy C, który odbędzie się jutro. Pierwsze spotkanie obu zawodników w historii. Dolan odpadł już z turnieju, Heydon musi wygrać by zachować szanse na awans. Kurs źle wystawiony przez bet365, więc skorzystałem, mam nadzieję, że nie przeżyję podobnego horroru jak wczorajszego wieczoru @@-)

    Odpowiedzi: 663 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/14/2011 6:34:19 PM Liczba szacunów: 0
  • Waldemar Śliwa - wywiad 12.07.06.

    Post
    Scena MMA i K-1

    sherdog: Co Ty wogole robisz tutaj na UFC? Wald: A jestem tu by obejrzeć walki. Osobiscie ! sherdog: Wiesz o tym, że Pride planuje promować się w USA najpewniej w okolicach października. Czy to było życzenia fanów, żebyście się tutaj pokazali? Wald: Kiedy tu przybyłem, to zauważyłem, że wielu amerykanskich fanów lubi mnie. Jestem pod wrażeniem. To moja druga wycieczka do USA. Gdy leciałem w samolocie i gdy z niego wysiadałem myślałem że Bóg dał mi wielki dar. Uważam, że w tym miejscu może być ciąg dalszy mojej drogi. Mogę tutaj walczyć tak samo jak w Japonii i odnosić sukcesy. Tak samo chodzic po ulicy, tak samo mnie tu rozpoznają. sherdog: Walka w USA może być inna, może dlatego, że to zupełnie inne miejce. Zawodnicy walczą pod różnymi regułami. Fighterzy muszą poddawac się testom antydopingowym. Co o tym myślisz? Wald: Uważam, że to bardzo dobrze, że robią takie badania. Tak się utrzymuje czystośc w sporcie. W Japonii też robią takie badania przed i po walce. To bardzo dobrze i tak powinno byc wszędzie. sherdog: Jesteś człowiekiem uwielbiającym sprawdzac samego siebie. Jest jednak pewna wątpliwość, że nigdy nie będziesz walczył z Lidellem (wywiad sprzed akcji na UFC). Wald: Taaa, oczywiście. To dlatego, że on jest wielkim wojownikiem. Chciałbym bardzo z nim walczyc. Wiele osób na to czeka. Patrząc na jego styl, myślę, że ta walka, to byłby klasyk. Póki co obaj jesteśmy mistrzami. UFC może dodać moje nazwisko do swojej listy, Pride nie ma nic przeciwko. Sherdog: Myślisz, że UFC chce Twojej walki z Lidellem? Wald: Wszyscy tego chcą! Uważam, że tą walkę powinno się zorganizowac od razu! Ja jestem w dobrej formie i on też, więc dobrze byłoby walczyc w tym momencie!Byłoby dla mnie też wielkim honorem walczyc z Randym Couture. Niestety nie mamy czasu na to. Ale uwielbiam Coutura, bardzo bym chcial żeby zdecydował się zawalczyć ze mną. sherdog: Dlaczego uwazasz, że promotorzy się na to zgodzą i chcą tego? Wald: Nie wiem. Ja tego chcę i fighterzy tego chcą. Ale nie wszystko zależy od nas. sherdog: Niedawno mówiłeś, że zrywasz kontrakt z Pride! Jak długo on Cię jeszcze obowiązuje? Wald: Do połowy przyszłego roku. sherdog: Jestes zadowolony z kontraktu? Wald: Bardzo zadowolony! Teraz dostaje kupę kasy. To najlepszy kontrakt w moim życiu! sherdog: Było wiele plotek o organizacjach z USA. Wymieniało się UFC, WFA, IFL. jak poważne były Twoje negocjacje z nimi? Wald: Byłem bardzo zadowolony z tego, że otrzymuję wiele propozycji, bezrobocie mi nie grozi Propozycje były bardzo dobre i widzę, że w USA robi się coraz ciekawiej (chodzi o organizację MMA). Moim przezanczeniem jest walczyc tutaj. W przeciągu 3-5 lat rynek MMA w USA będzie naprawdę mocny. Myślę, że niedługo to tutaj będzie się najwięcej działo i dlatego chcę tu wtedy być (ciągle kasy mu brak > przyp. Marian) sherdog: Już o to pytałem, ale powiedz jaka jest Twoja opinia o regulach walki. W PRIDE można o wiele więcej! Można kopać leżacego, deptać, kolankować itp. w USA tego nie wolno. Co o tym myślisz? Wald: Reguły są w UFC spoko. Różnice wciąz są niewielkie, ale tu można używać łokci. JEdyne czego by mi tu brakowało to właśnie te kopanie leżącego, bo często tego używam. Bardzo by mi tego brakowało. Ale myślę, że byłbym w stanie się przystosować i dobrze zaprezentowac w USA. sherdog: Wielu amerykanskich fanów nie chce by PRIDE było w USA. Uważają to za "rozdrabnianie się". nie chcą widziec zmian przepisow. Chcą Pride'a tam gdzie jest teraz. Walka pod tymi regułami zmniejszy Twoje szanse jako fightera. Czy będziesz ciągle mógł zrobic to samo jako fighter? Wald: Nie zgodzę się z Tobą. Myślę, że gdy Pride przybędzie tutaj, to będzie mnóstwo ludzi zainteresowanych. To będzie ogromne widowisko. Wszyscy będą chcieli zobaczyć to na żywo, to będzie wspaniały, świetnie przygotowany show. Właśnie sam na żywo widzisz jak to jest, więc wiesz... C.D.N. ale dopiero później, bo teraz nei wyrobię się!

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 2974 Data: 7/12/2006 5:14:31 PM Liczba szacunów: 0
  • Pytanie odnosnie cyklu

    Post
    Doping

    Odzywianie trening regeneracja suple to podstawa w tej kolejnosci co napisalem jak tego nie ma to zadne saa nie pomoze Jak opanujesz to i talia bedzie wezsza to proponuje 1-14tygodni enana norma jak nie chcesz zbyt duzej retencji wody to cynk 100-150 mg dziennie 1-12 boldek zamiast deki plus odblok hcg clom z nolv i clenbuterol lub efedryne plus glutamine kreatyne i duze dawki wit. C przed i po treningu

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 2012 Data: 1/13/2010 6:05:45 PM Liczba szacunów: 0
  • Markotki zmagania ze słabościami vol.2

    Post
    Ladies SFD

    Dziekuje wszytskim za to, że jesteście ze mną i mnie wspieracie };-) 28-06-2015 dzien 129 DNT rege cd ogarnelam dom po wyjezdzie dzieci :D miska posilki 2-5 dodatkowo warzywa 150g suple: vit C, vit D, stress controll, logix, omega 3 troche przesadzilam z halibutem ale dopiero po zjedzeniu wpisalam w miske /SFD/Images/2015/6/29/148fdcd2d9874c27b0f3858b649ff1b3.jpg

    Odpowiedzi: 538 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/29/2015 9:03:57 AM Liczba szacunów: 0
  • Markotki zmagania ze słabościami vol.2

    Post
    Ladies SFD

    12-08-2015 DT dzień 177 trening rozgrzewka 8min na orbim rozgrzewka, rotatory 1. Wiosłowanie sztangielką w podporze 8/8/8/6/12 12x14kg/ 8x14/ 8x16/ 8x18/ 16x14 8x12kg/ 8x14/ 8x16/ 8x18/ 16x14 8x12kg/ 8x14/ 8x16/ 6x18/ 12x14 8x12kg/ 8x14/ 8x16/ 6x18/ 12x12 2. Ściąganie drążka wyciągu dolnego do brzucha 8/8/8/16 8x25kg/ 8x25/ 8x35/ 16x27,5 8x25kg/ 8x35/ 8x40/ 16x30 8x25kg/ 8x35/ 8x40/ 16x30 8x25kg/ 8x30/ 8x35/ 16x25 robie to cwiczenie bo wydaje mi sie ze tu najlepiej idzie mi sciaganie lopatek 3. Ściąganie drążka wyciągu górnego szeroko do klatki piersiowej 8/8/8/16 8x25kg/ 8x30/ 8x35/ 16x30 8x25kg/ 8x35/ 8x35/ 16x30 8x30kg/ 8x35/ 8x35/ 16x30 8x30kg/ 8x30/ 8x35/ 16x25 4. Wznosy sztangielek w opadzie tułowia (tylny akron m. naramiennych) 4 x 10-12 12x4kg/ 12x4kg/ 12x4/ 12x6zrobilam w lezeniu na laweczce skosnej 30stopni 12x4kg/ 12x4kg/ 12x6/ 12x6 12x4kg/ 12x4kg/ 12x4/ 12x6 12x4kg/ 12x4kg/ 12x4/ 12x6 chyba nigdy nie uda mi sie tu dołożyc 5. Uginanie ramion ze sztangielkami stojąc pełna supinacja 8/8/8/816 - brak czasu przelozone na piatek 8x6kg/ 8x8/ 8x8/ 8x10 /16x6 8x6kg/ 8x8/ 8x8/ 8x8 /16x6 8x6kg/ 8x8/ 8x8/ 8x8 /16x6 6. Uginanie ramion ze sztangielkami uchwyt młotkowy 8/8/8/12 - brak czasu przelozone na piatek 8x6kg/ 8x6/ 8x8/ 16x4 8x4kg/ 8x6/ 8x8/ 12x4 8x4kg/ 8x6/ 7x8/ 12x4 7. wznosy z opadu na plecy 20xcc/ 20x5kg/ 20x5kg 20xcc/ 20xcc/ 20xcc 20xcc/ 20x5kg/ 20x5kg 20xcc/ 20x5kg/ 20x5kg 20 min orbi miska standard suple: omega 3, D3, vit C, logiq, stress control, bilobil Zmieniony przez - markoto w dniu 2015-08-14 09:15:46

    Odpowiedzi: 538 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/14/2015 9:15:09 AM Liczba szacunów: 0
  • Forma na lato z Hi tec by marylinnn

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    siemka, trenerze bardzo personalny :D fotki nieodzwierciedlają postępu! :c w rzeczywistości wyglądasz o wiele lepiej :D

    Odpowiedzi: 139 Ilość wyświetleń: 10370 Data: 7/29/2013 2:52:29 PM Liczba szacunów: 0
  • Johnnie O. Jackson IFBB Pro

    Post
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness

    http://www.rxmuscle.com/videos/c-interviews/800-johnnie-jackson-defeats-ben-white-at-the-2009-olympia-worlds-strongest-bodybuilder.html Johnnie Jackson Defeats Ben White at the 2009 Olympia Worlds Strongest Bodybuilder!

    Odpowiedzi: 729 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/27/2009 8:27:07 AM Liczba szacunów: 0
  • Co dokladnie brac ??

    Post
    Odżywki i suplementy

    ***a.c wyglad, sila ponad wszystko :)

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 1357 Data: 10/11/2009 5:53:25 PM Liczba szacunów: 0
  • Hubert/A.D. 2014

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    18.01. Piatek Barki, tric 1. Wyciskanie na smith'sie 4 x 10 + 2 drop sety 50 x 10/60 x 10/70 x 10/70 x 10/50 x XX/40 x XX 40 x 10/50 x 10/60 x 10/60 x 10/40 x xx/30 x xx 2. MDS wymach boczny/podciąganie do brody/wyciskanie 4 x 10 9 x 10/max/max 12 x max/max/max 12 x max/max/max 15 x 10/max/max 15 x 10/max/max 15 x 10/max/max 3. Combo kon wycisk - eks opuszczanie bokiem 3 x 12 9 x 12/9 x 10/9 x 10 przyciaganie sztangielki do klatki jednorącz 21 x 12/24 x 12/27 x 12 4. Pompki na poręczach 4 x 8 cc x 10/5 x 10/12 x 10/12 x 10 francuz sztangielkami 18 x 10/18 x 10/18 x 10/18 x 10 5. Prostowanie na wyciągu 3 x 10 15 x 10/20 x 10/25 x 10 20 x 10/25 x 10/30 x 10 6. pompki odwrotne 3 x 15 cc x 15/15 x 15/15 x 15 c x 15/10 x 15/20 x 15 aero - rowerek 20 minut Barki zajechane. Ciężko się ćwiczyło po prostu sa już zmęczone - dwa hardcorowe treningi w tygodniu a i klatki nie oszczędzam, więc pracują też trzeciego. Dlatego w poniedziałek ostatni trening barków z tego mikrocyklu, drugi ich trening w tym tygodniu odpuszczam. Odzywają sie stożki rotatorów, do tego również prawy łokieć, więc trzeba zluzować bo znowu oberwą przy priorytecie na klatkę. Widzę już nieznaczna poprawę w wyglądzie, także gdy dam im odpocząc napęcznieją jeszcze trochę. 19.01. Sobota DNT Dzień i micha w rozsypce. Żarłem głównie wieczorem, w dwóch posiłkach przyjąłem około 4000 kcal. Do wieczora tylko śniadanie (400 g kury, 4 jaja, owies, 2 banany) i dwa batony białkowe. 20.01. Niedziela Plecy, brzuch 1. Podciąganie nachwytem 4 x 10 cc x 8/5 x 8/5 x 7/5 x 8 cc x 8/cc x 8/cc x 8/cc x 8 2A. Wiosło podchwytem 3 x 8 70 x 8/80 x 8/90 x 8 70 x 8/80 x 8/90 x 8 2B. Ściaganie drążka szeroko 3 x 10 50 x 10/60 x 10/67,5 x 10 50 x 10/60 x 10/67,5 x 10 3A. Przyciaganie liny wyciągu dolnego do mostka 3 x 10 30 x 10/35 x 10/40 x 10 35 x 10/40 x 10/45 x 10 3B. Ściąganie na prostych 3 x 12 20 x 12/22,5 x 12/25 x 12 20 x 12/25 x 12/30 x 12 4. Unoszenie nóg w podporze 3 x 12 3 s. na maszynie 3 s. na maszynie 5. Spięcia leżąc 3 x max aero rowerek 22 minuty Lekko bo jutro znowu barki. W pierwszej sserii pomyliło mi się, że są cztery i przez to powtórzyłem ciężar sprzed tygodnia. I tak grzbiet idealnie spomopowany, poezja %-) Przyszło dwóch koksików z obwodem ramienia większym, niż obwód uda. Śmiesznie na końcu biegali na bieżniach w pochyle w przód, pokurczeni i z trudem truchtający na cienkich nóżkach tupiąc nimi w bieżnie jakby testowali wytrzymałość. Komiczny widok. Micha ok, nie chce mi sie wpisywać.

    Odpowiedzi: 970 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/20/2013 8:07:07 PM Liczba szacunów: 0
  • Hubert/A.D. 2014

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16118650 Overall, reported flu and cold symptoms in the test group decreased 85% compared with the control group after the administration of megadose Vitamin C. Co prawda duże dawki, ale "udowodnione naukowo, że nie działa", to trochę przesada.... Sory za offtop Zmieniony przez - Pandarek w dniu 2013-02-11 12:03:42

    Odpowiedzi: 970 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/11/2013 12:02:32 PM Liczba szacunów: 0
  • Wszystko o prohormonach.

    Post
    Doping

    Po pierwsze - bierzesz 1-testosterone THP Ether w dawce 500mg dziennie - człowieku, skuteczna dawka to już 100mg, 200 to hardcore, a Ty bierzesz 500??????? Po drugie - łączysz to z 5AA nie ma chyba gorszej głupoty, masz jeszcze jakieś włosy????? Są prostsze sposoby zabijania się... to co napisałeś to jakiś horror klasy C... przerwij ten cykl i nie rób głupot!! członek-mafia.suple.hardcor.pl

    Odpowiedzi: 749 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/25/2003 7:56:38 PM Liczba szacunów: 0
  • Ania Nawrot: Przygotowania do MP 2016

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    No no jaka śliczna nowa szata graficzna |-) Dzisiaj po przebudzeniu bałam się poruszyć }:-( Plecy w zakwasach. Tylny akton barku kompletnie zniszczony %-) I już po śniadaniu... :-) 50 g. płatków żytnich 30 g. odżywki białkowej mały banan 20 g. borówki 30 g. masła orzechowego --- Moja obecna suplementacja: * witaminy i minerały * magnez i B6 * flex na stawy * witamina c 100 mg. * omega 3 * wapno rozpuszczalne * rutinoscorbin * suplement diety zawierający połączenie ekstraktów ziołowych z mięty pieprzowej,rumianku, kopru włoskiego, szałwii lekarskiej i czosnku. * suplement wzbogacony w karotenoidy (luteinę, zeaksantynę), kwasy omega-3 oraz ekstrakt z miłorzębu japońskiego * suplement uzupełniający dietę w witaminy, minerały, aminokwasy i naturalny kolagen /SFD/Images/2015/8/1/f0b9e716a7b547c1807c1e8591d34b45.jpg Zmieniony przez - Diablica:) w dniu 2015-08-01 10:53:23

    Odpowiedzi: 1738 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/1/2015 10:52:06 AM Liczba szacunów: 0
  • Dieta redukcyjna do oceny, 84kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    dla mnie za malo kalorii, po 2 nie uwzgledniles wszystkiego w rozpisce czyli tluszczy (oleju rzepakowego) , mamy Ci pomoc na oko czy chcesz prawdziwej pomocy. spoko,a nie chce Ci sie wrzucic diety wraz z tluszczami, wiec jakim sposobem masz miec "perfekcyjna diete"??? twoje zapotrzebowanie kaloryczne wedlug kalkulatora : 3443 kcal - aby utrzymac wage , a ty zeszedles od razu na 2600 gdzie to policzyles? , zaczalbym od tej kalorycznosci i ucinal na rzecz wegli , w pozniejszym czasie obserwowal spadek wagi jak i obwody, oraz nie robilbym na chwile obecna interwalow ani cardio, poprostu bazowalbym na tych 4 treningach silowych a jezeli waga stanie lub bedzie problem z ucieciem kalorii dolozyl interwaly w tygodniu. 15% białka: 516 kcal = 129 g 55% węglowodanów: 1894 kcal = 474 g 30% tłuszczu: 1033 kcal = 115 g rano kwasy omega 3 oraz na noc witamine C. jak teraz stoisz z waga oraz z kalorycznoscia? czy waga spada aktualnie? Treningi maja byc krotkie i intensywne.Tak dobierz plan aby Ci pasowal i aby uwzglednic intensywnosc, ja robilem popdczas redukcji wstepne zmeczenie miesni a pozniej superserie na dobicie i tak treningi byly intensywne i dawaly efekty,. Jak zostały policzone to zapotrzebowanie? 3400kcal to nie troszkę za dużo? W tydzień 0.5kg mniej, mierzone o tej samej porze dnia, czyli rano na czczo. Kaloryczność to około 2400kcal dziennie. Wrzucam ponownie uzupełnioną w 100% tabelkę. /SFD/2016/12/15/61dc9f71fb084dcbac3f0097946c14a7.jpg

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 2464 Data: 12/15/2016 10:52:25 PM Liczba szacunów: 0
  • [BLOG]GhostRecon / Dziennik Treningowy [Masa]

    Post
    Odchudzanie i forma po męsku

    Trochę mnie nie było ale trening i dieta były prowadzone :-) Ogólnie mało czasu ,dużo pracy i tak to wychodzi.Jako ,ze mam chwilę to napiszę co i jak u mnie. Dieta trzymana na tą chwilę zmieniłem trochę podejście jako ,że bywało tak ,że miałem więcej dni bez treningu z rzędu niż treningowych i tygodniowa pula kalorii była niska co skutkuje u mnie spadkiem wagi... %-) Na tą chwile staram się mieć 27000 kcal/tygodniowo raczej z tendencją zwyżkową bo zawsze wyjdzie trochę więcej no ale w końcu to jest masa %-) Czyli to wychodzi 5x4500 kcal i dwa razy po ok 3000 kcal (czyli w sumie więcej jak 27000 :D ). Dieta trzymana,opieram się na luźniejszych rzeczach bo skoro i tak nie idzie mi tłuszcz w górę to nie będę się katował super stricte dietą i na tą chwile źródła poszczególnych rzeczy wyglądają tak: Węgle: pieczywo białe/razowe, płatki chocapic/nesquik, płatki owsiane, makaron durum,ryż brązowy,wafle ryżowe,owoce(głównie banany po treningu),czasem wpadną chipsy lay's z pieca lub jakiś fast food jak jestem na wyjeździe służbowo. Białko: kurczak,szynka wieprzowa,łopatka wieprzowa,indyk,ryby,jajka,twaróg,serki wiejskie(codziennie),ser żółty,sery podpuszczkowe,sery pleśniowe,odżywka białkowa,mleko. Tłuszcze: oliwa ,olej lniany, olej kokosowy, tłuste mięso czasem,orzechy różne(w końcu dorwałem mix w przyzwoitej cenie :-)),sery. Suple jakie na tą chwile biorę to: zestaw witamin,kompleks witamin B,witamina C 1g, magnez,cynk,ostropest plamisty,wyciąg z żurawiny,kompleks wit. A+E+selen,kreatyna mono,beta-alanina. Trening ostatnimi czasy(ostatni tydzień) odbywa się w większej części w domu na mojej siłowni a nie na full wypas siłce bo trochę nie mam czasu dojeżdzać. I myślę ,że tak pociągnę do świąt z paroma wyjazdami jedynie na siłkę żeby zrobić nogi,plecy i ewentualnie klatkę tam a reszta w domu :-) Co to pomiarów,wymiarów itd. to wymiarów nie znam nie mierze się a opieram na lustrze które mówi ,że jest ok :D Waga jak mówiłem spadła do 94,1kg :/ Ale wygląda to dobrze. Pas 89cm więc mało co wzrósł od wejścia a masę :-) Ogólnie te ostatnie tygodnie przed świętami + święta jadę ostro z kaloriami a w święta nie ograniczam się ani trochę %-) Myślę ,że wyjdzie mi to na dobre. To tyle :-) Postaram się teraz dawać wpisy częściej aczkolwiek nie wiem co przyniesie życie :D Pozdrawiam wszystkich :-) Rośnijcie wielcy i silni :D

    Odpowiedzi: 64 Ilość wyświetleń: 4928 Data: 12/9/2013 6:39:41 PM Liczba szacunów: 0