SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Szybki przegląd literatury. Na witaminę C nie wpływa bardzo negatywnie. Owoce i warzyw są często bardzo dobrym źródłem witaminy C i... błonnika. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, wbudowana w specjalny sposób w strukturę rozpuszczalnej frakcji błonnika owsianego, wchłania się z żołądka do jelita cienkiego niezwykle skutecznie. Połączenie witaminy C i błonnika może ZWIĘKSZAĆ jej wchłanialność, nie odwrotnie! Na kwasy tłuszczowe również. I przykładem najprostszym jest siemię lniane. Omega-3 + błonnik. Zadałem pytanie Chrisowi. Zobaczymy co odpowie. Nie chce mi się jakoś wierzyć, że aż tak mocno upośledza wchłanianie supli. Zresztą jeśli już upośledza to nadmiar, a tu o nadmiarze nie może być mowy! Zmieniony przez - Martainn w dniu 2010-02-06 22:24:41 Zmieniony przez - Martainn w dniu 2010-02-06 22:27:49 Zmieniony przez - Martainn w dniu 2010-02-06 22:28:38

    Odpowiedzi: 1625 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/6/2010 10:24:26 PM Liczba szacunów: 0
  • Sobota - DZIEŃ Nr 20- DT Nr 1 Dieta & suplementacja Śniadanie: VPX Syngex 45g Siemię lniane 5g Leucyna 5g Omega-3 1g Easy-C 1g Cycle assist 4 caps Echinacea 2 caps Zielonki 4x1caps II posiłek: Ultimate Whey Supreme 45g Leucyna 5g Easy-C 1 caps III Posiłek Ultimate Whey Supreme 45g Leucyna 5g Easy-C 1 caps IV Posiłek Pieczony batat 250g Pieczona wołowina 150g Placki z piersi 100g Mieszanka warzywna 200g Pinot Noir 200ml V Posiłek Ultimate Whey Supreme 25g Peak Casein 20g Masło orzechowe ok 30g Easy-C 1g Omega-3 1g Leucyna 5g

    Odpowiedzi: 1625 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/7/2010 5:26:53 PM Liczba szacunów: 0
  • Pomoc w ocenie planu.

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    1. skad sie wziela Twpoja zasada odnosnie odzywiania? ktora jest bledna niestety. nie napisales nam przede wszystkim swojego celu treningowego. waro bys rozpisal wszystko dokladnie na posilki. 2.co do treningu Trening: Zrobiłem według swoich umiejętności, tego co potrafię robić: Poniedziałek: klatka + triceps + mięśnie brzucha + aeroby 1. a) Wyciskanie na ławce poziomej na suwnicy – 3x10 b) Rozpiętki ze sztangielkami w leżeniu na ławce poziomwej – 3x10 c) Wyciskanie sztangielek w leżeniu na ławce skośnej-głową w dół – 3x10 2. a) Prostowanie ramion na wyciągu stojąc – 3x10 b) Pompki w podporze tyłem - 3x10 c) Wyciskanie "Francuskie" sztangi w siadzie (hantla za głową) - 3x10 3. a) Skłony w leżeniu głową w dół – 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) b) Skręty tułowia w leżeniu - 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) 4. a) Jazda na rowerku – minimum 20 min Wtorek: plecy + biceps + mięśnie brzucha + aeroby 1. Podciąganie na razie odpada bo nie daje rady :/ nie szkodzi, probuj sie podciagac z pomoca krzesla, czy z podskoku wykonujac tylko faze negatywna a) Ściąganie drążka wyciągu górnego w siadzie szerokim uchwytem - 3x10 b) Unoszenia tułowia z opadu - 3x10 c) Wznosy barków "szrugsy" - 3x10 brakuje solidnego wioslowania i martwego ciagu 2. a) Uginanie ramion ze sztangielkami stojąc podchwytem (z "supinacją" nadgarstka) - 3x10 jak zaczynasz z podchwytem to nie zrobisz supinacji b) Uginanie ramion ze sztangą na "modlitewniku" - 3x10 c) Uginanie ramion podchwytem stojąc-z rączką wyciągu - 3x10 3. a) Skłony w leżeniu głową w dół – 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) b) Skręty tułowia w leżeniu - 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) 4. a) Jazda na rowerku – minimum 20 min Środa: mięśnie ud + łydki + mięśnie brzucha + aeroby 1. a) Przysiady ze sztangą na barkach - 3x10 b) Prostowanie nóg w siadzie - 3x10 c) Wypychanie ciężaru na suwnicy (maszynie) – poziomej - 3x10 dorzuc jeszcze wykroki i np uginania lezac 2. a) Wspiecia na palce w staniu - 3x10 b) Wypychanie ciężaru na maszynie/suwnicy palcami nóg – poziomej - 3x10 3. a) Skłony w leżeniu głową w dół – 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) b) Skręty tułowia w leżeniu - 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń). 4. a) Jazda na rowerku – minimum 20 min Czwartek: obręcz barkowa + przedramiona + mięśnie brzucha + aeroby 1. a) Unoszenie ramion w przód na wyciągu dolnym - 3x10 b) Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia - 3x10 zamien na hantle c) Unoszenie ramion w przód ze sztangielkami - 3x10 daj w opadzie unoszenie/wznosy, bo na przod masz pierwsze cwicz 2. a) Uginanie nadgarstków podchwytem w siadzie - 5-6x10 3. a) Skłony w leżeniu głową w dół – 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) b) Skręty tułowia w leżeniu - 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) 4. a) Jazda na rowerku – minimum 20 min Piątek: biceps + triceps + mięśnie brzucha + aeroby niepotrzebny calkowicie ten trening dodatkowy ramion 1. a) Uginanie ramion ze sztangielkami stojąc podchwytem (z "supinacją" nadgarstka) - 3x10 b) Uginanie ramion ze sztangą na "modlitewniku" - 3x10 c) Uginanie ramion podchwytem stojąc-z rączką wyciągu - 3x10 2. a) Prostowanie ramion na wyciągu stojąc – 3x10 b) Pompki w podporze tyłem - 3x10 c) Wyciskanie "Francuskie" sztangi w siadzie (stosuję hantle) - 3x10 3. a) Skłony w leżeniu głową w dół – 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) b) Skręty tułowia w leżeniu - 3x(min. 10 powtórzeń – staram się dojść do 25-30 powtórzeń) 4. a) Jazda na rowerku – minimum 20 min Sobota: ogólnorozwojówka/wolne Robię to co mnie nie będzie bolało, na co będę miał ochotę lub wolne od treningu. Niedziela: wolne Czas na regenerację.

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 760 Data: 1/22/2015 5:45:39 AM Liczba szacunów: 0
  • WinterR - Road to 2020

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    Od poniedziałku takie zmiany w szamie: DT i DNT +40g węgli i 5g fatu Cardio -5min z każdej sesji. Czyli zostaje 7x20min 7 Tydzień Masy 22.11.2020 do 29.11.2020 DT 1. 75g Whey C-6 + 40g Oliwa 2. 300g pierś + 100g Ryż 3. 300g pierś + 100g Ryż 4. 75g Whey C-6 + 125g Ryż Intra -> 30g EAA + 10g Kreatyny +30g Dekstrozy 5. 80g Whey C-6 + 225g Ryż 6. 300g pierś + 150g Ryż DNT 1. 75g Whey C-6 + 40g Oliwa 2. 300g pierś + 80g Ryż 3. 300g pierś + 80g Ryż 4. 300g pierś + 80g Ryż 5. 300g pierś + 80g Ryż 6. 300g pierś + 80g Ryż 7x20min cardio na czczo

    Odpowiedzi: 6283 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/22/2020 8:37:09 AM Liczba szacunów: 3
  • czwArtEk - dzien nr.22 SNiadanie - nowe: 3x jajca 80g owsiane 20g dzemu 30ml oliwy + 30g masla orzechowego: Potem kapsy: 2x 0-3 2x sesaGlow 3x adam + gluthionate (nac + wit.c): Porcja Cubed 5g miedzy posilkami. Na zakupy. Miecho na kilka dni: ~600g piersi z indyka ~750g indyka ~950g wolowiny + troche warzyw: Przed treningiem: 35g lean dessert 20g isobolic 80g owsianych 100ml mleka banan Przed treningiem: 22g Fierce 7g bCAA 3g NAG na treningu: 48g V-12 magnum 3g NAG trening: A. wyciskanie sztangi na lawce prostej 5 serii 3-5 powtorzenia 120 sekund przerwy pomiedzy T1:5x70kg/5x90/5x95/3x100/3x100 T2:5x81/5x96/5x101/3x106/3x106 T3:5x90/5x100/5x105/3x110/3x110 T4:5x100kg/5x110/3x115/3x117,5/3x117,5 B. wyciskanie hantlami na skosie - maly skos! 4 serie 6-8 powtorzen 90 sek. Przerwy T1:8x45lb/8x50/8x50/8x55 T2:8x50/8x55/8x60/8x60 T3:8x55lb/8x60/8x65/8x65 T4:8x60lb/8x65/8x65/8x65 C. Pompki na poręczach z obciążeniem 4 serie 6-8 powtorzen 90 sekund przerwy T1:8x c.w/6x/6x/6x T2:8x cw/8x cw/6x cw+5kg/6x cw+5kg T3:8x cw/8x cw+10kg/8x cw+10kg/8x cw+10kg/ T4:12x c.w/12x c.w/12x c.w/12x c.w c.w=ciezar wlasny Brzuch - umoszenie nog 2x30 Wrazenia: Czas trwania - 33min Sila znowu na plus. Od poczatku poszlo 17,5kg na plaskiej!! SIly wracaja - na koniec musi byc 125-130kg x3!! Czulem ze by poszlo dzis 120 na 2 razy na pewno - ale nie chcialem kombinowac. Za tydzien bedzie 120x3 Zarz po treningu banan Po 15minutach: 30g nectar 30g element Po godzinie posilek: 150g piersi z indyka ryz 60g brokul Zmieniony przez - solaros w dniu 2009-11-19 23:45:00

    Odpowiedzi: 509 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/19/2009 11:44:15 PM Liczba szacunów: 0
  • SMUTNA PRAWDA O LC:((((((

    Post
    Sztuki Walki

    :))) powiem tak wiem jak jest w 1 regimencie !w weekendy i jak masz wolne np urlop czy jakies swieto to placisz za jedzenie(to mnie najbardziej roz***alo) nie musiz palcic mozesz zjesc na miescie:))masz za***iste zarcie w okolicy i ceny sa takie jak zarcie:))) nie pamietam dokladnie ale na poczatku jak dostajesz sie na "róż" to dostajesz mundury i inne przybory zolnierskie(mundorow jest kilka :wyjsciowe itp)i to kosztuje 500e za caly m-c jak sobie pzreliczysz 25 e/dziennie masz 750e i tak jest twoja kasa na poczatku przez aubagne i castel ! w castele masz juz chyba kase przelewana na konto , przez 1 pol roku mozesz chyba tylk jaks czesc wyplacac dopiero po roku masz dostep do calosci(nie pamietam dokladnie bo mialem to tlumaczone z francuskiego na łamany angielski )zycie we francji jest bardzo drogie na poczatku pisalem ile kosztuje piwko i zarcie!wiec jesli wyjdziesz na przepustke to zobaczysz jak szybko traci sie 1000e jak juz zdasz na kepi tyle bedzie wynosila twoja garza !z tego juz bedziesz mogl do domu przesylac kase!! ale jak posiedzisz na jednostce i wypuszcza cie na miasto przekonasz sie ze nie bardzo bedzie co wyslac do domu:( jesli wyjedziesz na misje np: gibuti to tam zarobisz i na pewno cos odlozysz alepo kilku m-cach spedszonych w wiosce bez bierzacej wody itp itd to zobaczysz jak kasa poleci po powrocie dso francji bedziesz w lokalach rzucal kasa(biedniejsi sie zazekali ze tak nie beda robic)ale jak masz charakter i potrafisz sobie odmawiac przyjemnosci to na pewno uda ci sie troszke grosza szarpnac do polski(zakladam ze jedziesz tam dla kasy bo masz zla sytuacje materialna??)wiesz jak jestes zaradny (tak jak kazdy polak:))) to mozesz tez troche kasy nalewo zarobic:))(teraz tam duzo ludzi kradnie bo z tej pensyjki ciezko wyzyc a francja ma duzo pieniazkow wiec mozna ich troche uszczuplic)jak nie bedziesz na misjach to staraj sie na kuchnie dostac :)))tam jest pole do popisu:) aha nie namawiam cie do zlych rzeczy ale przetrwa silniejszy:))sam niewiem to jest loteria zalezy jak trafisz!! jak ci sie uda jak lubisz lizac dupe przelozonym to daleko zajdziesz !! moj znajomy siedzial m-c w anclu bo go "koles" pod******lil bo sam chcial na przepustke jechac bo dawno w domu nie byl!!(polak -polaka)niby jest tam solidranosc :) dzialanie w grupie ale jak czegos chcesz musisz pokazac przelozonym jakim to jestes oddanym, legionista!!! ps: ten znajomy czeka do swoiej 5tki w lc i majac zielona karte szuka roboty we francji ale nie w lc!!(jest juz tam 3 latka )powiedzial mi ostanio jak byl jakos w sierpniu ze" z pedalami i podp*****laczami nie chce tam sluzyc!" a zapewniam ze m-c w anclu to nic przyjemnego!!! pozdrawiam @ll GINO

    Odpowiedzi: 444 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/14/2003 12:38:41 AM Liczba szacunów: 0
  • Witam wszystkich! Na początku chciałbym pochwalić za za***isty art. Nie miałem o tym zielonego pojęcia aż do teraz. Ćwiczyłem 4 m-ce intensywnie, później m-c przerwy i teraz chcę zacząć HST(planuję takżę zakup odżywki ww). Mam jednak kilka wątpliwości. Niedługo idę na siłownię i będę robić maks pomiary. Czy wcześniej muszę ponownie rozgrzewać mięśnie? (m-c przerwy) Prosiłbym o ponowne wytłumaczenie ćwiczeń naprzemiennych partii ciała. Ma to być np. całe barki(są 1 ponieważ na nich najbardziej mi zależy) potem cała klata, czy mam mieszać ćwiczenia między sobą? I po 3 najważniejsze. Czy biorąć pod uwagę mój poziom zaawansowania mogę spodziewać się efektów, czy powinienem narazie skupić się na czymś innym a za HST wziąźć się poważnie dopiero po jakimś czasie?? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    Odpowiedzi: 702 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/8/2005 1:54:47 PM Liczba szacunów: 0
  • Do Michaila

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    Jeśli chcesz jednocześnie zarysować i podkreślić kształty sylwetki nie tracąc przy tym masy mięśniowej, to dobrym rozwiązaniem będzie: Trening gęstościowy- zalecana liczba treningów 3-5 tygodniu, każdą grupę mięśniową trenujemy 1-2 razy w tygodniu. Treningi krótkie, bardzo intensywne(przerwy pomiędzy seriami zmniejszamy do 60-90 sekund) z dużą różnorodnością ćwiczeń (w podobnej ilości ćwiczenia podstawowe i izolowane). Można stosować superserie oraz serie łączone(2 ćwiczenia na tę samą grupę wykonywane w minimalnych odstępach). Operujemy na obciążeniach w granicach 60-80% CM (ciężaru maksymalnego-tj. takiego, z jakim jesteśmy w stanie wykonać tylko 1 poprawne powtórzenie). Zakres powtórzeń 15-8. Czas trwania: 4-6tygodni. PRZYKŁADOWY PLAN: DZIEŃ 1 UDA 1+2=S.SERIA 1-PRZYSIADY ZE SZTANGA 5X15 PROGRESJA 1<2<3=4=5 2-UGINANIE NÓG W LEŻENIU 4X15 STAŁYM 3+4=S.SERIA 3.PROSTOWANIE NÓG NA MASZYNIE SIAD 4X15 STAŁYM C 4.UGINANIE STOJĄC 4X15 STAŁYM C ŁYDKI 1+2=SERIA ŁĄCZONA 1.WSPIĘCIA NA PLACE STOJĄC 3X 20 STAŁYM C 2.WSPIĘCIA NA PLACESIEDZĄC 3X20 STAŁYM C BRZUCH DZIEN 2 KLATKA 1.WYCISKANIE PŁASKO SZTANGA 4X12-LEKKA PROGRESJA 1<2<3=4 2+3=SERIA ŁĄCZONA 2.WYCISKANIE SKOS HANTLE 4X 12 STAŁYM C 3.ROZPIĘTKI PŁASKO 3-4X12 STAŁYM C TRICEPSY 1.WYCIAG STOJĄ OBURACZ PROSTOWANIA 15,12,10,10 PROGRSJA 1<2<3=4 2.FRANCUSKIE WYCISKANIE JEDNORĄCZ 4X 12 STAŁYM BRZUCH DZIEŃ 3 PLECY 1+2=SERIA ŁĄCZONA 1.PODCIĄGANIE NA DRĄŻKU 3X MAX 2.PRZYCIĄGANIA RĄCZKI WYCIĄGU DOLNEGO W SIADZIE DO BRZUCHA-UCHWYTRÓWNOLEGŁY 3X 9 POWT. PROGRESJA 1<2=3 3+4=SERIA ŁĄCZONA: 3.ŚCIĄGANIE DRĄZKA WYCIĄGU GÓRNEGO DO KLATKI PODCHWYTEM NA SZER.BARKÓW 3 X 12 POWT.STAŁYM C 4.WIOSŁOWANIE JEDNORĄCZ W OPADZIE 3 X 12 POWT. STAŁYM C 5.WYPROSTY TUŁOWIA NA ŁAWCE "RZYMSKIEJ" LUB SKŁONY DZIEŃ DOBRY 3-4X 15 POWT. STAŁYM C TYŁ BARKÓW I KAPTURY (CZWOROBOCZNE) 6+7=SUPERSERIA 6.UNOSZENIE SZTANGIELEK BOKIEM W OPADZIE 3X12 POWT. STAŁYM C 7.SZRUGSY SZTANGIELKI 3X 20 POWT. STAŁYM C BICEPSY 1+2=SERIA ŁĄCZONA: 1.UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJĄC 3X9 POWT PROGRESJA 1<2=3 2.UGINANIE RAMIENIA W OPADZIE TUŁOWIA LUB Z OPARCIEM O KOLANO 3 X 12 POWT. STAŁYM C 3.UGINANIE NADGARSTKÓW PODCHWYTEM Z OPUSZCZANIEM NA KONCE PALCÓW 2X MAX POWT.STAŁYM C DZIEN 4 BARKI 1+2=SERIA ŁĄCZONA 1.UNOSZENIE BOKIEM STOJĄC 4 X 12 PROGRESJA 1<2=3=4 2.UNOSZENIE W PRZÓD STOJĄC 4 X 9 STAŁYM C 3.WYCISKANIE SZTANGIELEK 4X 12 PROGRESJA 1<2=3=4 BRZUCH Pozdrawiam wszystkich ambitnych-"Wszystko,co Cię nie zabije czyni Cię mocniejszym" Michail-Czytaj i pytaj: http://www.kulturystyka.pl/atlas/ Albo oglądaj i ucz się http://www.kulturystyka.pl/atlas_cwiczen-michail/

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 2052 Data: 7/1/2003 2:13:44 AM Liczba szacunów: 0
  • Arnold Classic Amatorów - 2009

    Post
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness

    Odpowiedzi: 201 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/9/2009 9:44:49 PM Liczba szacunów: 0
  • Arnold Classic Amatorów - 2009

    Post
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness

    Roelly i Lionel

    Odpowiedzi: 201 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/11/2009 4:51:13 PM Liczba szacunów: 0
  • Artur Białek - jesień 2021

    Post
    Przygotowanie do zawodów

    Klata: 1.Wyciskanie sztangi skos + 15x60kg 12x80kg 10x95kg 7+3x95kg 4+4x95kg – 15x60kg 12x80kg 10x90kg 10x90kg 8x90kg 15x60kg 12x80kg 10x90kg 8x90kg 7x90kg- 15x60kg 12x70kg 10x85kg x3+ 15x60kg 12x70kg 10x87kg 7x87kg 7x87kg 15x60kg 12x70kg 10x85kg 10x85kg 11x85kg+ 2.Wyciskanie hantli skos + 20x17kg 15x23kg 12x29kg 12x29kg 12x29kg + 20x19kg 15x23kg 12x31kg x3 + 20x19kg 15x23kg 12x33kg x3+ 20x19kg 15x23kg 35kg x12/11/10 20x19kg 15x23kg 12x35kg x2 11x35kg+ 20x19kg 15x25kg 10x37kg x3 3 A.Gironda dips 12x MC x4 12x MC+5kg x4+ 12x MC +10kg x4 12/12/8/6 MC+20kg – 12/12/12/9 MC +15kg 12/12/12/10+2 MC +15kg 3B. Wyciskanie hantli na płaskiej z gumami 15x17kg x4 15x17kg x4+ 15x19kg x4+ 15/13+2/12+3/11+4/8+7 x21kg 15/15/13+2 /12+3 x21kg 15/15/13+2/12+3 x 21kg Triceps: 4.Dipsy 13/15/12/11 15/15/15/13 17/13/15/13 17/14/14/13 17/15/14/12 17/14/13/11 5A. Prostowanie z klamrą 12x60kg x 4 12x62kg x4+ 12x64kg x4+ 12x70kg x4+ 12x70kg x4+ 12x72kg x4+ 5B. Francuz z linką wyciągu dolnego 12x40kg 11x40kg 11x40kg 8x40kg – 15x30kg 15x30kg 13x30kg 12x30kg 15x23kg x4+ 15/12/12/10 x 25kg 15/15/15/12 x25kg 15/12 x25kg 15/12x 20kg + oznacza że muszę dodać kg na następnej sesji treningowej Ostatnia linia ukazuje ile wykonałem powtórzeń z jakim ciężarem Cardio 45min Krokomierz pokazał dzisiaj ponad 27 tyś Pozowanie 10min Odczucia: Waga pokazała 81,6kg trening poszedł super. Klata mocno zajechana, aż na tricepsie nie miałem już takiej siły jak wcześniej, choć nie zwracam na to uwagi- bo każdą serie praktycznie zrobiłem do upadku mięśniowego. Po cardio pozowałem 10min, widzę poprawę w trzymani sylwetki, choć brzuch nadal wywalony… Po rozmowie z Przemem warzywa będę jadł tylko w posiłkach białkowo-tłuszczowych, a że rano mam C-6 z mixem nasiona CHIA+masła orzechowe (dzisiaj zapomniałem je dodać xD) i olej MCT to nie będę dodawał w tym daniu warzyw. Wyjem zamrożoną fasolę szparagową, a będę bazował na pomidorach i mrożonych brokułach. Zmienię źródła posiłku po treningowego będzie to ryż biały+ płatki kukurydziane +jabłko + C-6 , czyli wywalam płatki śniadaniowe, ale jutro jeszcze pozostaje przy „standardzie”. Kolejną nowością w moim odżywianiu to wywalenie galaretkę, dzisiaj przyszła paka i napoje z bolero 0 kcal- rozpuściłem jabłko w 2l i słodkie jak cholera xD będę dawał ½ opakowanie na 1,5l wody. Energia dzisiaj na wysokim poziom, bardzo dobre samopoczucie, ogółem super dzień, a jutro ? Nogi ! Idę na inną siłownie gdzie będzie suwnica i hack przysiady, mam chęć się zatyrać ! 1. Masło orzechowe+ nasiona CHIA +olej MCT + C-6 2. C-6 +jabłko+ płatki kukurydziane + płatki śniadaniowe 3. Galaretka 4. Kasza jaglana + kura 5. Kura 6. Białka jaja + C-6 + płatki owsiane + marchewka MC B275g W280g T30g Warzywa max 500g dziennie Suplementacja : Rano: -chrom organiczny -ala 300mg -potas katelin x1 -omega 3 x4 -multiwitamina x2 -MSM 4g -Wit D3 z k2 Przed treningiem: -aakg 4g -beta alanina 4g W czasie treningu: -bcaa 10g Po treningu: -mono 10g Przed posiłkiem po treningowym: -chrom organiczny -ala 300mg Na noc: -omega 3 x4 -multiwitamina x2 -wit C 2g -MSM 4g -cytrynian mg x1 -ZMA x2 -Cynk 15mg -Wit D3 z k2

    Odpowiedzi: 2083 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/14/2018 10:45:58 PM Liczba szacunów: 0
  • Słodziki, aspartam

    Post
    Odżywki i suplementy

    Mój komentarz: Co za dużo to nie zdrowo : D Do wszystkiego trzeba mieć umiar, aby nie przesadzić.. jak zauważycie jakieś niepokojące objawy może warto odstawić słodziki? i wtedy poczekać na reakcję.. aspartam Substytut cukru, aspartam, wywołuje wiele niepokojących zaburzeń, od zaników pamięci po nowotwory mózgu. Mimo to amerykański Urząd ds. Leków i Żywności dopuścił do spożycia i nadal toleruje tę jedną z najniebezpieczniejszych substancji dodawanych do naszego pożywienia. Aspartam to techniczna nazwa szeregu produktów, takich jak NutraSweet, Equal, Spoonful czy EqualMeasure. Aspartam odkryto przypadkiem w roku 1965, kiedy James Schlatter, chemik zatrudniony w G.D. Searle Company, testował lek przeciwwrzodowy. Środek ten dopuszczono do stosowania w suchych wyrobach spożywczych w roku 1981, a w napojach gazowanych w roku 1983. W rzeczywistości po raz pierwszy dopuszczono go do stosowania w suchej żywności 26 lipca 1974 roku, jednak na skutek zastrzeżeń zgłoszonych przez neurologa dra Johna W. Olneya oraz prawnika organizacji konsumenckiej Jamesa Turnera w sierpniu tego samego roku oraz po sprawdzeniu procedury badawczej zastosowanej w G.D. Searle, amerykański Urząd ds. Leków i Żywności 5 grudnia 1974 roku uchylił swoją zgodę. W roku 1985 firma G.D. Searle została nabyta przez koncern Monsanto, który wydzielił następnie z siebie Searle Pharmaceuticals i NutraSweet jako niezależne firmy. Aspartam jest obecnie najniebezpieczniejszą substancją na rynku, jaką dodaje się do żywności. Aspartam jest przyczyną ponad 75 procent negatywnych reakcji na występujące w żywności dodatki zgłaszanych do amerykańskiego Urządu ds. Leków i Żywności. Wiele z tych reakcji ma bardzo poważny charakter, jak choćby napady apopleksji, a nawet śmierć, o czym w lutym 1994 roku doniósł raport Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej. Wśród 90 udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie znajdują sie między innymi: bóle głowy/migreny, zawroty głowy, apopleksje, mdłości, drętwienie, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresja, znużenie, rozdrażnienie, częstoskurcz, bezsenność, zaburzenia wzroku, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności w oddychaniu, napady niepokoju, zaburzenia mowy, utrata smaku, szum w uszach, zaburzenia pamięci i bóle stawów. Zdaniem naukowców oraz lekarzy badających negatywne skutki wywoływane przez aspartam, spożywanie tego środka może wywołać lub zaostrzyć przebieg następujących chorób: nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, syndrom chronicznego zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, zaniki pamięci, chłoniak, wady wrodzone, cukrzyca. W skład aspartamu wchodzą trzy związki chemiczne: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Napisana przez Jamesa i Phyllis Balchów książka “Prescription for Nutritional Healing” (”Recepta na leczenie żywnością”) zalicza aspartam do kategorii “chemicznych trucizn”. Jak się przekonamy, nie ma w tym krzty przesady. KWAS ASPARAGINOWY (40% ASPARTAMU) kwas Dr Russell L. Blaylock, profesor neurochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Missisipi, opublikował ostatnio książkę opisującą szczegółowo zniszczenia spowodowane spożywaniem nadmiernej ilości kwasu asparaginowego z aspartamu. (99 procent glutaminianu sodu to kwas glutaminowy. Zniszczenia, jakie on powoduje, są również omówione w książce Blaylocka). Blaylock przytacza blisko 500 naukowych źródeł, aby wykazać, że nadmiar występujących w żywności wolnych aminokwasów, takich jak kwas asparaginowy czy glutaminowy, wywołuje szereg poważnych, chronicznych zaburzeń neurologicznych oraz wiele innych niepokojących symptomów. JAK ASPARTAM (I GLUTAMINIAN) DOKONUJE ZNISZCZEŃ? Asparaginian i glutaminian działają w mózgu jak neuroprzekaźniki ułatwiając przepływ informacji z neuronu do neuronu. Nadmiar tych substancji w mózgu prowadzi do śmierci pewnych neuronów, gdyż umożliwia napływ zbyt dużej ilości wapnia do komórek. Nadmiar wapnia prowadzi z kolei do powstawania zbyt dużej liczby wolnych rodników, które zabijają komórki. Ponieważ nadmiar asparaginianu bądź glutaminianu może doprowadzić do uszkodzeń komórek nerwowych, substancje te nazywane są “toksynami pobudzającymi” - pobudzają komórki nerwowe do śmierci. Kwas asparaginowy należy do aminokwasów. Przyjęty w wolnej postaci (nie związany z proteinami) znacznie podnosi poziom asparaginianu oraz glutaminianu w osoczu krwi. Nadmiar asparaginianu i glutaminianu w osoczu krwi występujący wkrótce po spożyciu aspartamu albo produktów zawierających wolny kwas glutaminowy (prekursor glutaminianowy) prowadzi do wytworzenia wysokiego poziomu tych neuroprzekaźników w pewnych obszarach mózgu. Dzieje się tak, kiedy bariera naczyniowo-mózgowa (BBB5), która normalnie chroni mózg przed nadmiarem glutaminianu i asparaginianu, podobnie jak przed toksynami, (1) nie została w pełni wykształcona w dzieciństwie, (2) nie w pełni chroni wszystkie obszary mózgu, (3) jest uszkodzona na skutek stale powtarzających się, niekorzystnych warunków i (4) pozwala na pewien przeciek nadmiaru asparaginianu i glutaminianu do mózgu, mimo iż jest w pełni sprawna. Nadmiar glutaminianu i asparaginianu z wolna zaczyna niszczyć neurony. Zdecydowana większość (ponad 75 %) komórek nerwowych w określonym obszarze mózgu zostaje uśmiercona, zanim pojawią się jakiekolwiek kliniczne objawy przewlekłej choroby. Do licznych schorzeń, których występowanie w udowodniony sposób wiąże się z uszkodzeniami wywołanymi przez długotrwałe oddziaływanie aminokwasu, należą między innymi: stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, utrata pamięci, zaburzenia hormonalne, utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, hipoglikemia, otępienie towarzyszące AIDS, zmiany chorobowe mózgu i zaburzenia neuroendokrynologiczne. Toksyny pobudzające stanowią wielkie zagrożenie dla dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych oraz ludzi z przewlekłymi problemami zdrowotnymi. Nawet Federacja Amerykańskich Towarzystw Biologii Eksperymentalnej (FA-SEB), zazwyczaj naśladująca Urząd ds. Leków i Żywności, stwierdziła ostatnio, że “jest rzeczą rozsądną, aby kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci unikały dodatków zawierających kwas L-glutaminowy. Istniejące dowody potencjalnej reakcji wydzielania wewnętrznego, to jest podniesienie poziomu kortyzonu i prolaktyny, a także zróżnicowane reakcje mężczyzn i kobiet, wskazują na powiązanie neuroendokrynologiczne, toteż należy unikać podawania kwasu Lglutaminowego kobietom w wieku rozrodczym, jak również osobom cierpiącym na psychozę maniakalno-depresyjną”. Kwas asparaginowy z aspartamu wywiera na ciało takie same szkodliwe działanie, co kwas glutaminowy. W chwili obecnej trwają dyskusje nad mechanizmem reakcji na nadmiar wolnego glutaminianu i asparaginianu. W raporcie skierowanym do FDA (Urząd ds. Leków i Żywności) do takich reakcji zaliczono: bóle głowy/migreny, mdłości, bóle brzucha, znużenie (blokada prawidłowego napływu glukozy do mózgu), problemy ze snem, zaburzenia widzenia, napady niepokoju, depresję i astmę. Osoby cierpiące z powodu aspartamu często uskarżają się na utratę pamięci. Jak na ironię, w roku 1987 G.D. Searle, producent aspartamu, rozpoczął prace nad lekiem mającym zwalczyć utratę pamięci wywoływaną przez uszkodzenia, których przyczyną są aminokwasy. Blaylock jest jednym z wielu naukowców oraz lekarzy wyrażających troskę z powodu zniszczeń wywoływanych przez pobudzające aminokwasy trafiające do organizmu w wyniku spożycia aspartamu i MSG. Jednym spośród licznego grona ekspertów, którzy wyrazili zaniepokojenie z powodu uszkodzeń wywoływanych przez asparaginiany i glutaminiany, jest specjalizująca się w projektowaniu badań dr psychologii eksperymentalnej Adrienne Samuels. Kolejnym z nich jest dr John Olney, profesor wydziału psychiatrii Szkoły Medycznej na Uniwersytecie Waszyngtońskim, naukowiec i badacz w dziedzinie neurologii, światowy autorytet w dziedzinie toksyn pobudzających. (W roku 1971 poinformował Searle, że kwas asparaginowy spowodował powstanie dziur w mózgu myszy). Do tej dwójki należy dodać także Francisa J. Waickmana, doktora medycyny, laureata nagród Rinkela i Formana, specjalisty w zakresie pediatrii, alergii oraz immunologii. Inni naukowcy wyrażający podobne poglądy to doktor medycyny i dyplomowany patolog sądowy John R. Hain oraz doktor medycyny, członek Amerykańskiego Kolegium Lekarskiego i Kolegium Pulmonologii, specjalista diabetyk, H.J. Roberts, który wybrany został przez ogólnokrajowe czasopismo medyczne na “Najlepszego Lekarza w Stanach Zjednoczonych”. Do tej grupy dodać należy także Johna Samuelsa, który opracował listę badań naukowych jednoznacznie wykazujących szkodliwość spożywania nadmiernych ilości wolnego kwasu asparaginowego i glutaminowego. Do tej długiej listy dodać można jeszcze wiele innych nazwisk. FENYLOALANINA (50% ASPARTAMU) fenylo Fenyloalanina jest aminokwasem występującym normalnie w mózgu. Osoby z genetycznym zaburzeniem (fenyloketonuria) nie mogą metabolizować fenyloalaniny. Prowadzi to do niebezpiecznie wysokiego poziomu fenyloalaniny w mózgu (niekiedy wręcz śmiertelnego). Dowiedziono, że przyjmowanie aspartamu, zwłaszcza w połączeniu z węglowodanami, może nadmiernie podnieść poziom fenyloalaniny w mózgu nawet u osób nie cierpiących na fenyloketonurię. To wcale nie jest teoria. Wiele osób, które na przestrzeni długiego czasu spożyły duże ilości aspartamu i nie chorują na fenyloketonurię, mają podwyższony poziom fenyloalaniny w krwi. Podwyższony poziom fenyloalaniny w mózgu może spowodować zmniejszenie ilości serotoniny, co z kolei prowadzi do zaburzeń emocjonalnych, np. depresji. Wyniki badań potwierdzają, że poziom fenyloalaniny we krwi uległ znacznemu podwyższeniu u ludzi, którzy systematycznie używali aspartamu. Nawet jednokrotne użycie aspartamu powodowało wzrost poziomu fenyloalaniny w krwi. Zeznając przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, dr Louis J. Elsas wykazał, że obecna w krwi fenyloalanina może koncentrować się w pewnych rejonach mózgu i że jest szczególnie niebezpieczna dla niemowląt oraz płodu. Zwrócił również uwagę na fakt, że fenyloalanina jest znacznie lepiej metabolizowana przez gryzonie niż ludzi. Opis pewnego przypadku, w którym aspartam wywołał szczególnie wysoki poziom fenyloalaniny, został ostatnio przedstawiony przez Wednesday Journal w artykule zatytułowanym “Koszmar aspartamu”. John Cook wypijał od 6 do 8 dietetycznych napojów dziennie. Po pewnym czasie zaczęły go nękać zaniki pamięci oraz częste bóle głowy. Gdy w dalszym ciągu korzystał z tych napojów, stan jego uległ pogorszeniu. Doznawał raptownych zmian nastroju albo bez powodu wpadał nagle we wściekłość. Choć nie chorował na fenyloketonurię, badania krwi wykazały obecność fenyloalaniny w ilości 80 mg/dl. Doszło też do uszkodzeń mózgu, który zaczął nieprawidłowo funkcjonować. Po rezygnacji z zawierających aspartam napojów stan zdrowia Cooka uległ radykalnej poprawie. Jak wykazuje w swojej książce Baylock, wczesne pomiary odkładającej się w mózgu fenyloalaniny skażone były błędem. Naukowcy, którzy badali później określone rejony mózgu, a nie średni rozkład w nim całym, spostrzegli znaczny wzrost poziomu fenyloalaniny. Szczególnie widoczny jest on w podwzgórzu, rdzeniu przedłużonym i ciele prążkowanym. Blaylock dochodzi do wniosku, że nagromadzenie w mózgu nadmiernej ilości fenyloalaniny może wywołać schizofrenię bądź sprawić, że człowiek staje się bardziej podatny na ataki apopleksji. Tak więc w dłuższej perspektywie czasu nadmierne spożywanie aspartamu może przyczynić się do wzrostu sprzedaży środków przeciwdziałających zanikowi serotoniny, na przykład Prozacu oraz leków przeciwko schizofrenii i apopleksji. METANOL (ALKOHOL DRZEWNY - TRUCIZNA) (10% ASPARTAMU) metyl Metanol jest śmiertelną trucizną. Niektórzy mogą go pamiętać jako truciznę, która wielu alkoholików doprowadziła do ślepoty bądź śmierci. Metanol zostaje stopniowo uwolniony w jelicie cienkim, gdy grupa metylowa aspartamu styka się z enzymem chymotrypsyną. Wchłanianie metanolu przez organizm ulega znacznemu przyśpieszeniu, kiedy spożywa się go w wolnej postaci. Wolny metanol powstaje z aspartamu po podgrzaniu go do temperatury powyżej 30°C. Dochodzi do tego, jeśli zawierający aspartam produkt jest niewłaściwie przechowywany lub podgrzewany (np. wyroby “spożywcze” Jello). Metanol rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy oraz formaldehyd. Formaldehyd jest śmiertelnie niebezpieczną neurotoksyną. W swojej ocenie metanolu Agencja Ochrony Środowiska stwierdza, że jest on “uznawany za truciznę o działaniu kumulacyjnym z uwagi na niewielki stopień wydalania po spożyciu. W organizmie utlenia się do formaldehydu i kwasu mrówkowego. Obie te substancje są toksyczne”. Maksymalna dawka dopuszczalna do spożycia wynosi 7,8 mg/dzień. Litr słodzonego aspartamem napoju zawiera około 56 mg metanolu. Zagorzali konsumenci zawierających aspartam produktów potrafią spożyć do 250 mg metanolu dziennie, czyli 32 razy więcej niż opracowany przez Agencję Ochrony Środowiska limit. Do objawów zatrucia metanolem należy zaliczyć bóle i zawroty głowy, buczenie w uszach, mdłości, zaburzenia trawienno-jelitowe, osłabienie, dreszcze, zaniki pamięci, drętwotę i bóle kończyn, zaburzenia zachowania oraz zapalenie nerwów. Najbardziej znane symptomy zatrucia metanolem to problemy ze wzrokiem, obejmujące między innymi zamglenie obrazu, postępujące zawężenie pola widzenia i ciemność, uszkodzenia siatkówki i w końcu ślepotę. Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym, niszczy siatkówkę, wpływa na replikację DNA i powoduje wady płodu. Z braku kilku enzymów ludzie są o wiele bardziej wrażliwi na toksyczne oddziaływanie metanolu niż zwierzęta. Z tego też powodu testy aspartamu bądź metanolu dokonywane na zwierzętach nie w pełni oddają zagrażające ludziom niebezpieczeństwo. Dr Woodrow C. Monte, dyrektor Laboratorium Żywności i Żywienia na Uniwersytecie Stanowym w Arizonnie, oświadczył: “Nie istnieją badania ludzi i ssaków pozwalające ocenić możliwe mutagenne, teratogenne czy kancerogenne efekty przewlekłego spożywania alkoholu metylowego”. Nie wyjaśniona do końca kwestia bezpieczeństwa przy spożywaniu aspartamu tak bardzo nie dawała mu spokoju, że wystąpił z oskarżeniem przeciwko Urzędowi ds. Leków i Żywności, domagając się przesłuchania w tej sprawie. Zwrócił się do niego o “wstrzymanie się z akceptacją napojów, dopóki nie poznamy odpowiedzi na te ważne pytania. To nie w porządku, że składacie cały ciężar dowodu na barkach kilku osób, które ta sprawa obchodzi, ale których możliwości finansowe są ograniczone. Musicie pamiętać, że jesteście ostatnim szańcem obrony amerykańskiego społeczeństwa. Kiedy dopuścicie do stosowania, ja i moi koledzy nie będziemy mogli nic zrobić, aby odwrócić bieg rzeczy. Aspartam dołączy wówczas do sacharyny, związków siarki i Bóg jeden wie, ilu jeszcze innych wątpliwych substancji wynalezionych na szkodę człowieka i wprowadzonych do powszechnego użytku za zgodą rządu”. Wkrótce potem komisarz Urzędu ds. Leków i Żywności, Arthur Hull Hayes jr. zaakceptował stosowanie aspartamu w napojach gazowanych, a następnie przeszedł do pracy w G.D. Searle w pionie public relations. Niektóre soki owocowe oraz napoje alkoholowe zawierają niewielkie ilości metanolu. Należy jednak pamiętać, że metanol nigdy nie występuje w odosobnieniu. W każdym przypadku obecny jest również etanol, zazwyczaj w znacznie większej ilości. Etanol spełnia u ludzi rolę odtrutki na toksyczne działanie metanolu. Oddziały uczestniczące w operacji Pustynna Burza zostały “uraczone” ogromnymi ilościami słodzonych aspartamem napojów, które w słońcu Arabii Saudyjskiej ogrzewały się powyżej 30° C. Wielu żołnierzy wróciło do domu z licznymi zaburzeniami przypominającymi objawy zatrucia formaldehydem. Mógł się do tego przyczynić wolny metanol pochodzący z napojów słodzonych aspartamem. Inne substancje powstające z rozpadu aspartamu, jak choćby (omówiona poniżej) DKP14, również mogły mieć swój udział w powstaniu tego schorzenia. Podejmując w roku 1993 decyzję, którą można określić jedynie jako nieodpowiedzialną, Urząd ds. Leków i Żywności zaaprobował aspartam jako składnik wielu produktów spożywczych, które są zawsze podgrzewane powyżej 30°C. DWUKETOPIPERAZYNA (DKP) dkpDKP jest produktem ubocznym metabolizmu aspartamu i ma swój udział w powstawaniu nowotworów mózgu. Dr Olney zauważył, że DKP łącząc się w jelicie z grupą nitrozylową tworzy związek podobny do N-nitrozylomocznika, substancji bardzo silnie stymulującej rozwój nowotworów mózgu. Niektórzy autorzy utrzymują, iż DKP powstaje po spożyciu aspartamu. Nie jestem pewien, czy jest to podejście prawidłowe. Z całą pewnością wiadomo natomiast, że DKP tworzy się w płynnych produktach z zawartością aspartamu podczas ich długiego przechowywania. Firma G.D. Searle testowała na zwierzętach bezpieczeństwo DKP. Urząd ds. Leków i Żywności odkrył liczne błędy w przeprowadzanych eksperymentach, w tym “błędy maszynowe, pomieszanie zwierząt, nie podawanie doświadczalnym zwierzętom leków, które powinne były otrzymać, oraz utratę patologicznych okazów z powodu niewłaściwego traktowania”. Te wadliwe procedury laboratoryjne mogą tłumaczyć, dlaczego zarówno zwierzęta poddawane testom, jak i kontrolne miały szesnastokrotnie więcej nowotworów mózgu niż należałoby oczekiwać po eksperymentach tej długości. Jak na ironię, wkrótce po tym, jak te błędy w doświadczeniach wyszły na jaw, FDA oparł się na wskazówkach G.D. Searle przy opracowywaniu norm pracy w laboratorium przeznaczonych dla przemysłu. Zeznając przed Senatem Stanów Zjednoczonych, toksykolog FDA, dr Jacąueline Verrett wskazała DKP również jako przyczynę polipa macicy oraz zmian poziomu cholesterolu w krwi. SCHORZENIA WYWOŁYWANE PRZEZ ASPARTAM Składowe aspartamu mogą wywoływać szereg różnych chorób. Niektóre z nich rozwijają się stopniowo, inne, dają o sobie znać natychmiast, i to w sposób gwałtowny. Ogromna liczba ludzi cierpi z powodu objawów wywoływanych przez aspartam, nie rozumiejąc, dlaczego żadne zioła czy pigułki nie przynoszą im ulgi. Część spożywających aspartam osób nie odczuwa początkowo żadnych skutków, ale po pewnym czasie nawet i one zaczynają narzekać z powodu zniszczeń wywołanych przez długotrwałe działanie pobudzających aminokwasów, fenyloalaniny, metanolu i DKP. Spośród mnóstwa schorzeń, do szczególnie poważnych zaliczam: Wady wrodzone Dr Diana Dow Edwards przeprowadziła sponsorowane przez Monsanto badania nad możliwością powstawania wad wrodzonych na skutek spożywania aspartamu. Po uzyskaniu wstępnych danych potwierdzających niszczące działanie aspartamu, finansowanie dalszych badań zostało przerwane. Genetyk pediatra z Uniwersytetu Emory potwierdził, że aspartam powoduje wady wrodzone. W książce While Waiting:A Prenatal Guidebook (W oczekiwaniu - poradnik przed urodzeniowy) George’a R. Verrilliego i Annę Marie Mueser znajduje się stwierdzenie, że aspartam podejrzewany jest o wywoływanie uszkodzeń mózgu u wrażliwych osób. Również płód może być narażony na wystąpienie takich efektów. Niektórzy badacze sugerują, że duże dawki aspartamu mogą powodować różne problemy, od zawrotów głowy i drobnych zmian w mózgu po niedorozwój umysłowy. Rak (rak mózgu) W roku 1981 Satya Dubey, statystyk z FDA, stwierdził, że dane na temat wywoływania raka mózgu przez aspartam są tak niepokojące, że nie może akceptować dopuszczenia NutraSweetu do spożycia. W dwuletnich badaniach przeprowadzonych przez producenta aspartamu, u dwunastu spośród 320 szczurów otrzymujących normalne pożywienie z dodatkiem aspartamu rozwinęły się guzy mózgu, podczas gdy w grupie zwierząt kontrolnych nie pojawiły się one ani razu. Pięć z owych dwunastu guzów rozwinęło się u szczurów otrzymujących małe dawki aspartamu. Akceptacja aspartamu stanowi naruszenie Poprawki Delaneya mającej zapobiegać obecności substancji rakotwórczych, takich jak metanol (formaldehyd) i DKP, w naszej żywności. Dr Adrian Gross, nieżyjący już toksykolog z FDA, zeznał przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, że aspartam może powodować guzy mózgu. Z tego powodu FDA nie miał prawa ustalać dopuszczalnej dziennej dawki na jakimkolwiek poziomie. W swoich zeznaniach stwierdził, że badania przeprowadzone w firmie Searle były “w znacznej mierze niewiarygodne” oraz że “przynajmniej jeden z tych testów wykazał ponad wszelką wątpliwość, że aspartam może wywoływać guzy mózgu u zwierząt doświadczalnych. Swoje wystąpienie zakończył pytaniem: “Skąd bierze się wyraźna niechęć FDA do zastosowania wobec tego spożywczego dodatku tak zwanej Poprawki Delaneya do Ustawy o Żywności, Lekach i Kosmetykach?… Jeśli sam FDA narusza prawo, kto ma chronić zdrowie społeczeństwa?” W połowie lat siedemdziesiątych odkryto, że producent aspartamu na kilka sposobów fałszował wyniki badań. Jedna z oszukańczych technik polegała na wycinaniu guzów doświadczalnym zwierzętom i ponownym włączaniu ich do eksperymentu. W innym przypadku padłe zwierzęta wymieniano w sprawozdaniu wśród osobników, które przeżyły eksperyment. Należy zatem przyjąć, że dane dotyczące guzów mózgu są w rzeczywistości jeszcze gorsze, niż to przedstawiano. Ponadto były pracownik producenta aspartamu, Raymond Schroeder, poinformował 13 lipca 1977 roku FDA, iż cząsteczki DKP były tak duże, że szczury mogły odróżniać je od zwykłego pożywienia. Co ciekawe, liczba przypadków guza mózgu u osób powyżej 65 roku życia między rokiem 1973 a 1990 zwiększyła się o 67 procent. Liczba nowotworów mózgu we wszystkich grupach wiekowych wzrosła o 10 procent. Największy wzrost miał miejsce w latach 1985-1987. W swojej książce “Aspartame (Nu-tra Sweet): Is It Safe?” (”Aspartam (NutraSweet) - czy to jest bezpieczne?”) Roberts udowadnia, że aspartam może spowodować szczególnie niebezpieczną odmianę raka - pierwotnego chłoniaka mózgu. Cukrzyca Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca tę chemiczną truciznę osobom chorym na cukrzycę. Według H.J. Robertsa, specjalisty w dziedzinie diabetyki, członka ADA i autorytetu w dziedzinie sztucznych słodzików, aspartam: 1. przyśpiesza wystąpienie klinicznych objawów cukrzycy, 2. pogarsza możliwość kontrolowania choroby u pacjentów przyjmujących insulinę i leki doustne, 3. wzmaga towarzyszące cukrzycy powikłania, takie jak retynopatia, zaćma, neuropatia i gastropareza, 4. powoduje drgawki. W oświadczeniu poświęconym używaniu produktów zawierających aspartam przez osoby z cukrzycą oraz hipoglykemią, Roberts stwierdził: “Niestety, wielu moich pacjentów, jak również tych, którzy przychodzili do mnie na konsultacje, miało poważne komplikacje metaboliczne, neurologiczne i inne, które przypisać można wyłącznie używaniu produktów zawierających aspartam. Przejawiało się to utratą kontroli nad cukrzycą, wzmożeniem hypoglikemii, wystąpieniem domniemanych “reakcji na insulinę” (w tym również drgawek) będących w istocie reakcją na aspartam oraz przyśpieszeniem, pogorszeniem bądź symulacją powikłań diabetologicznych (zwłaszcza upośledzenia widzenia i neuropatii), a także gwałtownym ustąpieniem tych objawów po rezygnacji z aspartamu i szybkim powrocie problemów z chwilą, gdy pacjent świadomie lub nie ponownie sięgał po produkty zawierające aspartam”. I dalej dodaje: “Ubolewam, że inni lekarze i ADA nie biorą pod uwagę tych powtarzających się ustaleń opisanych w moich z gruntu neutralnych publikacjach i nie ostrzegają pacjentów oraz konsumentów”. Blaylock stwierdził, że pobudzające toksyny, takie jak te występujące w aspartamie, mogą przyśpieszyć rozwój cukrzycy u osób genetycznie podatnych na tę chorobę. Zaburzenia emocjonalne Niezależne badania efektów, jakie aspartam wywołuje u osób z zaburzeniami nastroju, przeprowadził ostatnio dr Ralph G. Walton. Ponieważ jego praca nie była finansowana/kontrolowana przez producentów aspartamu, NutraSweet Company odmówiła mu sprzedaży tego środka. Walton był zmuszony zaopatrzyć się w aspartam gdzie indziej. Doświadczenia wykazały znaczy wzrost poważnych symptomów u osób spożywających aspartam. Ponieważ niektóre objawy okazały się bardzo ciężkie, Institutional Review Board musiała przerwać dalsze badania. Trzech spośród uczestników powiedziało, że ulegli “zatruciu” aspartamem. Walton skonkludował to, mówiąc, że “osoby z zaburzeniami nastroju są szczególnie wrażliwe na ten sztuczny słodzik i tego rodzaju ludziom należy odradzać jego używanie”. Świadom tego, że eksperymentu nie można powtórzyć z powodu zagrożenia, jakie stwarza dla uczestników, Walton oznajmił ostatnio: “Wiem, że aspartam wywołuje apopleksję. Jestem też przekonany, że powoduje zmiany zachowania. Bardzo mnie złości, że ta substancja znajduje się na rynku. Osobiście poddaję w wątpliwość wiarygodność wszelkich badań finansowanych przez NutraSweet”. Istnieją liczne relacje przypadków stwierdzenia niskiego poziomu serotoniny w mózgu, depresji oraz innych zaburzeń emocjonalnych, których wystąpienie łączono z aspartamem i które często ustępowały po zaprzestaniu używaniu tego środka. Badacze wskazują, że podwyższony poziom fenyloalaniny w mózgu, występujący u chorych na fenyloketonurię, prowadzi do spadku poziomu neuroprzekaźnika serotoniny, co pociąga za sobą szereg zaburzeń emocjonalnych. Zeznając przed Senatem Stanów Zjednoczonych, dr William M. Pardridge z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) stwierdził, że picie przez młodzież czterech szesnasto uncjowych (ok. 0,5 1) butelek dietetycznych napojów gazowanych dziennie prowadzi do dużego wzrostu poziomu fenyloalaniny. Epilepsja/apopleksja Liczba spowodowanych przez aspartam ataków jest duża i stale rośnie, a tymczasem Fundacja Epilepsji promuje aspartam jako bezpieczny środek. W Massachusetts Institute of Technology przebadano 80 osób, które doznały ataku po spożyciu aspartamu. Community Nutrition Institute doszedł do następujących wniosków: “Tych osiemdziesiąt przypadków pasuje do opracowanej przez FDA definicji zagrożenia zdrowia publicznego, co wymaga od FDA szybkiego usunięcia produktu z rynku”. Zarówno magazyn sił powietrznych Flying Safety, jak i pismo marynarki wojennej Navy Physiology opublikowały artykuły ostrzegające przed wieloma zagrożeniami związanymi z aspartamem, w tym przed szkodliwymi efektami kumulatywnymi metanolu oraz zwiększonym ryzykiem powstania wad wrodzonych. W artykułach tych jest także mowa o tym, że aspartam może zwiększać podatność pilotów na ataki apopleksji i zawroty głowy. Dwadzieścia artykułów przestrzegających przed spożywaniem aspartamu podczas lotu ukazało się również w National Business Aircraft Association Digest (1993), Aviation Medical Bulletin (1988), The Aviation Consumer (1988), Canadian General Aviation News (1990), Pacific Flyer (1988), General Aviation News (1989), Aviation Safety Digest (1989) oraz Plane Pilot (1990). Ulotka przestrzegająca przed aspartamem była również rozpowszechniana podczas 57 dorocznego zjazdu Aerospace Medical Association (Gaffney, 1986). Ostatnio uruchomiono gorącą linię dla pilotów cierpiących na ostre dolegliwości po spożyciu aspartamu. Przeszło sześciuset pilotów zameldowało o swoich symptomach, wśród których były nawet ataki padaczki w kabinie samolotu wywołane przez aspartam. Oryginalne badania aspartamu przeprowadził w roku 1969 niezależny naukowiec, dr Harry Waisman. Studiował on wpływ aspartamu na niemowlęta naczelnych. Z grupy siedmiu małp jedna zmarła po 300 dniach, a pięć innych miało ataki padaczki. Te negatywne odkrycia nie zostały oczywiście przedstawione FDA w trakcie procesu zatwierdzania aspartamu. DLACZEGO O TYM NIE SŁYSZYMY? Powody, dla których wielu ludzi nie słyszy o poważnych reakcjach organizmu na aspartam, można podzielić na dwie zasadnicze grupy: 1. Brak świadomości społecznej. O wywołanych przez aspartam chorobach nie pisze się w gazetach, ponieważ nie przyciągają one uwagi opinii publicznej jak na przykład katastrofy lotnicze. Dzieje się tak dlatego, że przypadki takie występują pojedynczo w tysiącu różnych miejsc na terenie Stanów Zjednoczonych. 2. Większość ludzi nie kojarzy dostrzeżonych u siebie objawów z długotrwałym spożywaniem aspartamu. Osoby, które uśmierciły znaczny procent swoich komórek mózgowych, co doprowadziło następnie do powstania przewlekłej choroby, nie są w stanie powiązać takich dolegliwości ze spożywaniem aspartamu. Sposób, w jaki aspartam został dopuszczony do stosowania, stanowi doskonałą lekcję tego, jak chemiczne i farmaceutyczne firmy potrafią manipulować rządowymi agencjami w rodzaju FDA, “łapówkarskimi” organizacjami pokroju American Dietetic Association, a także oddziaływać na społeczność naukową za pomocą wadliwych czy wręcz oszukańczych badań sponsorowanych przez producentów aspartamu. Erik Millstone, badacz z Science Policy Research Unit na Uniwersytecie w Sussex, zgromadził tysiące stron dowodów, w tym niektóre na podstawie Ustawy o Wolności Informacji potwierdzających, że: 1. Laboratoryjne testy fałszowano, a zagrożenia ukrywano. 2. Zwierzętom usuwano guzy, a sztuki padłe “ożywały” w laboratoryjnych rejestrach. 3. Do FDA trafiały fałszywe bądź wprowadzające w błąd oświadczenia. 4. Dwaj prawnicy, którym powierzono zadanie przygotowanie oskarżenia o oszustwo przeciwko producentowi aspartamu, dogadali się z jego firmą prawniczą, pozwalając, aby zadziałał przepis o przedawnieniu. 5. Szef FDA zlekceważył sprzeciwy własnej rady naukowej. Wkrótce po podjęciu tej decyzji objął posadę w Burson-Marsteller, firmie dbającej o public relations G.D. Searle. Publiczna Rada Kontroli (PBoI) powstała w roku 1980. W jej skład weszło trzech naukowców, którzy rozpatrywali protesty Olneya i Turnera przeciwko akceptacji aspartamu. Rada jednogłośnie wypowiedziała się przeciwko dopuszczeniu aspartamu. Tymczasem szef FDA, dr Arthur Hull Hayes jr. powołał pięcioosobową Komisję Naukową, która miała sprawdzić ustalenia PBoI. Kiedy stało się jasne, że Komisja podtrzyma decyzję PBoI stosunkiem głosów 3 do 2, do jej składu dodano jeszcze jedną osobę, przez co głosowanie nie przyniosło rozstrzygnięcia. Dało to szefowi FDA sposobność przechylenia głosowania na swoją korzyść i wydanie w roku 1981 zgody na stosowanie aspartamu w wyrobach suchych. Dr Jacąueline Verrett, przełożona wydziału naukowego w Biurze Żywności FDA, poddała kontroli skład zespołu utworzonego w sierpniu 1977 w celu przeanalizowania Raportu Bresslera (dotyczącego nadużyć, jakich dopuszczono się w G.D. Searle podczas poprzedzających aprobatę testów) i powiedziała: “Było całkiem oczywiste, że gdzieś po drodze urzędnicy próbowali ukryć prawdę”. W roku 1987 Verrett zeznawała przed Senatem Stanów Zjednoczonych, stwierdzając wówczas, że eksperymenty prowadzone przez G.D. Searle okazały się “katastrofą”. Oświadczyła, że jej zespół został poinstruowany, aby nie wypowiadał jakichkolwiek komentarzy ani nie przejmował się wartością wyników doświadczeń. Wyjaśniła też, że na pytania dotyczące wad wrodzonych nie uzyskała odpowiedzi. W dalszym ciągu swojej wypowiedzi zwróciła uwagę na fakt, że dowiedziono wpływu DKP na powstawanie polipów macicy i zmianę poziomu cholesterolu w krwi, a także na to, że podwyższanie temperatury produktu prowadzi do wzmożonego wytwarzania DKP. OBROTOWE DRZWI FDA i producenci aspartamu na drugie lata wprawili w ruch obrotowe drzwi zatrudnienia. Oprócz szefa FDA i dwóch prawników, którzy objęli stanowiska w firmach powiązanych z G.D. Searle, także czterech innych urzędników FDA uczestniczących w procesie aprobowania aspartamu w latach 1979-1982 otrzymało posady w przedsiębiorstwach współpracujących z NutraSweet. Byli to Zastępca Komisarza FDA, Specjalny Asystent Komisarza FDA, Dyrektor Biura Żywności i Toksykologii oraz prawnik uczestniczący w pracach Publicznej Rady Kontroli (PBoI). Ważne jest, abyśmy uświadomili sobie, że podobne praktyki stosowane są od dziesięcioleci. Townsend Letter for Doctors (nr 11, 1992) ujawnił, że 37 spośród 49 czołowych postaci FDA po opuszczeniu macierzystej jednostki podjęło pracę w firmach, które przedtem kontrolowały. Ponadto 150 urzędników FDA posiada akcje firm farmaceutycznych, których produkty podlegały kontroli FDA. Wiele organizacji oraz uczelni otrzymuje znaczne kwoty od firm powiązanych z NutraSweet Association, grupą firm promujących używanie aspartamu. W styczniu 1993 roku Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne otrzymało 75 000 dolarów dotacji od Nutra-Sweet Company. Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne oświadczyło, że NutraSweet Company pisze wydawane przez nie broszury. Także wiele innych “niezależnych” organizacji oraz badaczy uzyskuje wielkie sumy pieniędzy od producentów aspartamu. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne otrzymało pokaźne środki od NutraSweet, między innymi na prowadzenie szkoły kucharskiej w Chicago (zapewne po to, aby nauczyć diabetyków gotowania z użyciem NutraSweet). Pewien badacz z Nowej Anglii, który kiedyś wskazywał niebezpieczeństwa płynące ze stosowania aspartamu, jest dzisiaj konsultantem Monsanto. Inny badacz z południowego zachodu USA zajmował się zagrożeniami płodu ze strony aspartamu. Dociekliwy reporter odkrył, ze nakazano mu trzymać język za zębami, o ile nie chce stracić dużego stypendium od producenta dietetycznej coli wchodzącego w skład NutraSweet Association. Co robi FDA, aby ochronić konsumenta przed niebezpieczeństwem aspartamu? Zupełnie nic! W roku 1992 FDA zezwoliła na stosowanie aspartamu w napojach zaprawianych słodem, płatkach śniadaniowych, zimnych deserach i nadzieniach. W roku 1993 zezwoliła na dodawanie aspartamu do miękkich i twardych cukierków, napojów bezalkoholowych, herbat, soków owocowych oraz koncentratów, wyrobów piekarniczych, wszelkiego rodzaju polew, lukrów i nadzień do tych wyrobów. W roku 1991 zakazała z kolei importu stevii. Proszku z tych liści używano od stuleci jako alternatywnego słodzika. Jest on stosowany szeroko w Japonii, gdzie nie wywołuje jakichkolwiek efektów ubocznych. Naukowcy badający stevię twierdzą, że jest ona zupełnie niegroźna dla ludzi, o czym dobrze wiadomo w wielu częściach świata, gdzie nie jest ona zabroniona. Wszyscy ludzie, z którymi rozmawiałem na ten temat, są przekonani, że zakaz stosowania stevii wprowadzono po to, aby wyprzeć ten produkt z amerykańskiego rynku i otworzyć drogę do wzrostu sprzedaży aspartamu. Co robi amerykański Kongres, żeby uchronić konsumenta przed groźbą aspartamu? Absolutnie nic! Spożycie aspartamu stwarza problemy nie tylko w USA. Środek ten jest sprzedawany w przeszło siedemdziesięciu krajach świata. Mówiono mi, że aspartam można znaleźć nawet w produktach, na etykiecie których nie jest on wyszczególniony. Szczególną ostrożność należy zachować wobec leków i środków uzupełniających. Uzyskałem informacje, że nawet tak znani producenci jak Twinlabs dodają do swoich wyrobów aspartam. Przytoczone przeze mnie informacje stanowią zaledwie wierzchołek góry lodowej. Na wypadek, gdyby czytelnik chciał dowiedzieć się czegoś więcej, podaję poniżej listę materiałów źródłowych. Autor: Mark D. Gold Tłumaczenie: Mirosław Kościuk ZALECANE LEKTURY: Większość wymienionych poniżej publikacji można nabyć pod adresem: Aspartame Consumer Safety Network, PO Box 780634, Dallas, Texas 75378, USA. 1. Russell L. Baylock, “Excitotoxins: The Taste that Kills” (”Pobudzające toksyny - smak który zabija”), Health Press, Santa Fe, New Mexico, USA, 1994. (Jedna z najlepszych książek na temat pobudzających toksyn). 2. H. J. Roberts, M. D., “Aspartame (NutraSweet): Is It Safe?” (”Aspartam (NutraSweet): Czy to jest bezpieczne?”). 3. “Sweet’ner Dearest”. 4. Mary Nash Stoddard (ed.), “Bittersweet Aspartame: A Diet Delusion” (”Gorzko-słodki aspartam: Dietetyczna iluzja”). 5. “The Aspartame Consumer Safety Network, “The Aspartame Consumer Safety Network Synopsis”. 6. Dennis Remington, M. D., Barbara Higa, R. D., “The Bitter Truth About Artificial Sweeteners” (”Gorzka prawda o sztucznych słodzikach”).

    Odpowiedzi: 132 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/9/2013 6:37:01 PM Liczba szacunów: 0
  • czwartek-sobota - DnT SFD/Images/2015/7/27/c5f53af5514b4c87bbc097c1346fcf3b.jpg Czas postu: ~16h Czas uczty: ~8h +/-1h Rano na czczo: Witamina C 1g Raspberry ketones 500mg Raspberry ketones + alcar 0,3g Blue magic 1x 3 posiłki: 1] w pracy: SFD/Images/2015/7/27/3ee5826f303b4a1286658897f6c2a508.jpg 250g mięcha + warzywa 2a] w domu SFD/Images/2015/7/27/88566ef6e2fb47dd9407a88100c7070f.jpg 50g prochu 100ml mleka 2b] SFD/Images/2015/7/27/44d9599df7e2409d99fb5aeb87933fd4.jpg SFD/Images/2015/7/27/f8116e785b824e4d997a939f68c60a2d.jpg czy SFD/Images/2015/7/27/b5a90b432745410483b7afeddd6bb229.jpg mięcho/nabiał orzechy warzywa opcjonalnie jakis owoc/lód 3] SFD/Images/2015/7/27/b42fa0cb78a645dd8568a6dc51245ac6.jpg czy SFD/Images/2015/7/27/006daced788144068deccd2e81e760e6.jpg w ciągu dnia popijane: SFD/Images/2015/7/27/4c48c0333aee4da191623af9e8444742.jpg nadal fat powyżej 120g węgle rewelacyjnie jeśli <50g jeśli <100g tragedii nie ma Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-07-19 22:05:33

    Odpowiedzi: 17259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/19/2014 10:04:10 PM Liczba szacunów: 0
  • niedziela - 20.7 - DT SFD/Images/2015/7/29/02cc3e6bb8254254beb44dd19df7106c.jpg Czas postu: ~10h Czas uczty: ~16h +/-1h Rano na czczo: Witamina C 1g Raspberry ketones 500mg Raspberry ketones + alcar 0,3g Blue magic 1x Przed treningiem: CreaCore 3,2g AminoBuild 10g BetaAlkaline 4g 1MR 5g OxyElitePro 1x Na treningu: AminoBuild 10g Zaraz po treningu: Build HD 5g Blox 5g PF3 3,7g Leucine 2g GlutaAlkaline 2,5g Przed treningiem: SFD/Images/2015/7/29/5f43dead21624eb384c7dff093877246.jpg po treningu: 1] SFD/Images/2015/7/29/6b1f35d32688489d99c9632e1d7c31fb.jpg 2] SFD/Images/2015/7/29/3d451bcb65a7437289247229406be9e9.jpg 3] SFD/Images/2015/7/29/6071af9d4cee4beea73b68d78e368cc2.jpg 4] SFD/Images/2015/7/29/c7d55445d80a487dad727787cacb47fc.jpg 5] SFD/Images/2015/7/29/16df3c45721a48fda27e4d735a4eed7f.jpg SFD/Images/2015/7/29/ac7ecff3a0b24153896c3bc1e9111dab.jpg A1: 6 Wyciskanie hantli siedząc T1:27,5kg/27,5/27,5 T2:27,5/27,5/27,5 A2: 12 Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia T1:30kg/30/30 T2:32,5/32,5/32,5 A3: 25 Wznosów hantli bokiem T1:5kg/5/5 T2:5/5/5 B1: 6x Pompek na poręczach T1:cw+10kg/+10/+10 T2:cw+12,5/+12,5/+12,5 B2: 12x Wyciskanie francuskie hantli na ławce skośnej ujemnej T1:12,5kg/12,5/12,5 T2:15/15/10 B3: 25x Prostowanie ramienia ze sznurem na wyciągu T1:30kg/30/30 T2:30/30/30 C1: 6x Uginanie hantli siedząc na ławce skośnej dodatniej T1:15kg/15/15 T2:17,5/17,5/17,5 C2: 12x Uginanie ramion ze sztangą uchwyt szeroki T1:30kg/30/30 T2:32,5/32,5/32,5 C3: 25x Uginanie sztanga łamaną nachwytem T1:20kg/20/20 T2: 20/20/20 HIIT: T2:8x10/20

    Odpowiedzi: 17259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/21/2014 12:00:53 PM Liczba szacunów: 0
  • Poniedziałek - 21.7 - DT http://imageshack.com/a/img673/6153/ada57c.png Czas postu: ~16h Czas uczty: ~8h +/-1h Rano na czczo: Witamina C 1g Raspberry ketones 500mg Raspberry ketones + alcar 0,3g Blue magic 1x Przed treningiem: CreaCore 3,2g AminoBuild 10g BetaAlkaline 4g 1MR 5g OxyElitePro 1x Na treningu: AminoBuild 10g Zaraz po treningu: Build HD 5g Blox 5g PF3 3,7g Leucine 2g GlutaAlkaline 2,5g Po treningu (~45min później): Izolat 50g I Posiłek potreningowy: https://lh6.googleusercontent.com/--0mXnZ78_2M/U8-NM7PvwDI/AAAAAAAAFws/QddAce-EAIk/s640/20140721_133629.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-49ZF6KgAgh0/U8-NQogbDnI/AAAAAAAAFv8/c38Y4OKl08Q/s640/20140721_162903.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-45RinCjBYLA/U8-NSQSisrI/AAAAAAAAFwE/yZG8O1dKgPs/s640/20140721_163821.jpg Mięso ~300gsos Warzywa II posiłek: https://lh4.googleusercontent.com/-QpRpsPGnCpY/U8-NUrluuLI/AAAAAAAAFwM/cgVFJEzarRM/s640/20140722_010034.jpg udka z kuraka ~250g keczup 20g warzywa III posiłek: https://lh3.googleusercontent.com/-ePNEIjQrwhc/U8-NX6_8JDI/AAAAAAAAFwU/azEaIvACJj8/s640/20140722_030834.jpg Ser twarogowy 200g Jogurt 0% 100g Odżywka białkowa 50g orzechy 30g Mleko 100ml http://imageshack.com/a/img743/11/05924d.png A1: 6x Wyciskanie hantli na ławce skośnej dodatniej ( 45 stopni) T1:25kg/25/25 T2:27,5/27,5/27,5 T3:30/30/30 A2: 12x Wyciskanie sztangi na ławce skośnej ( 45 stopni) T1:*60kg/60/60 T2:*65/65/65 T3:*70/70/70 A3: 25x Wyciskanie hantli na ławce skośnej dodatniej ( 30 stopni) T1:12,5kg/12,5/12,5 T2:12,5kg/12,5/12,5 T3:15/15/12,5 B1: 6x Podciągnięć na drążku z obciążeniem T1:cw+5kg/+5kg/+5kg T2:cw+10/+10/+10 T3:+12,5/12,5/12,5 B2: 12x Wiosłowanie sztangą T1:60kg/60/60 T2:65/65/65 T3:65/65/65 B3: 25x Ściąganie linki wyciągu siedząc do brzucha T1:43kg/43/43 T2:43kg/43/43 T3:43kg/43/43 HIIT: T1:6x15/45 T2:7x15/45 T3:9x10/20 Ten tydzień już VLCD Ale jeszcze takie na 3/4. Chciałbym na 100% ale ni huhu nie dam rady. Wczoraj mnie takie gastro złapało - na szczęście miałem lody 0kcal i zeżarłem chyba z 10sztuk. Przestałem az mnie brzuch zaczął boleć. Byłem w polskim sklepie ni znalazlem ser twarogowu 0%,biako 20%,wegli niecałe 3. Zle sobie policzyłem bo teraz jem 200g co daje mi 22g i 10g wegli. Wiec myslalem ze tamtego tez 200g - wiec tylko 4g węgli mniej. Dla 4g wegli nie bede płacił 2x drożej. W domu przyszło olśnienie - ze jednak styka 100g - co da 3g wegli. Wiec zostanie kosmiczne 7g ww w zapasie. %-) Niby nic - ale dla mnie w tym momencie,każdy zapas ma znaczenie. Do tego zero fatu. Na mleko się nie przesiądę,z reszta pije 100ml ed.Tyle co nic. Tu gram,tam,dwa tu 5 i jest 100kcal czy 10g węgli mniej. Bo Muszę szukać oszczędności,bo ta sztuka owocu dziennie na 99% będzie wpadać. Jesli wszystko pojdzie zgodnie z zalozeniemi i nic dodatkowego nie wpadnie - bede do przodu. Ale takich dni miałem kilka. Nie mam zamiaru sie spuszczać na tym,ale wqrwia mnie jak cos zrobić - chce a jednak nie wychodzi. Co nie zmienia faktu że największy progres i tak zaliczyłem robiąc to pseuda VLCD,gdzie wegli i fatu było 50g +. Ale podejrzuje że tym razem organizm tak łatwo sie oszukać nie da. A na pewno nie tak szybko. Lody i soki 0kcal: https://lh6.googleusercontent.com/-4pWQ82wtS4Y/U8-NGZthZjI/AAAAAAAAFwg/v2RZHQBHSJw/s640/20140720_152203.jpg Do tego sosiki do mięsa: https://lh5.googleusercontent.com/-ojeLPRx0fz4/U8-NInXX4UI/AAAAAAAAFvs/DNtBYlBxHss/s640/20140721_133521.jpg ...niestety sosiki maja coś ww. Jedne mniej dugi więcej - ale mają. Tak patzrac na to co jem - nie umiałbym jechac w tym momencie do 30g ww i do 30g fatu. Za nic. Dieta chcac niechcąc musiałaby się składać z suchego mięcha i warzyw. Sos i owoc = 30g ww. Do końca dnia suchy kurak z twarogiem. :-)) Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-07-23 12:40:36

    Odpowiedzi: 17259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/23/2014 12:35:45 PM Liczba szacunów: 0
  • wtorek - 22.7 - DnT SFD/Images/2015/7/29/c0eae6a66e3b486ebfbb55ded46a8cdf.jpg Czas postu: ~16h Czas uczty: ~8h +/-1h Rano na czczo: Witamina C 1g Raspberry ketones 500mg Raspberry ketones + alcar 0,3g Blue magic 1x 1] SFD/Images/2015/7/29/e9f96d0a40e74f1c912a519b3eebc6e3.jpg 350g kuraka 300g pieczarek sos 300g arbuza 2] SFD/Images/2015/7/29/b8b5981f6b8d4b189548c043134c85b7.jpg 300g kuraka warzywa orzechy 35g 10lodów 0kcal na gastro 3] SFD/Images/2015/7/29/aeb83081601142a08531ef82eb01a46a.jpg SFD/Images/2015/7/29/f73e769611ff48d697c147c4931220bf.jpg standard: ser jogurt biało z prochu na mleku Tak na szybkiego: ww ~47g fat ~23g ....na szybkiego policzone. Węgli więcej niż ma byc - ale fatu mniej. heh Białka w sumie też więcej i kilkanaście gram Suma summarum - gdzieś koło 1400kcal sie przykręciłem.

    Odpowiedzi: 17259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/24/2014 2:06:58 AM Liczba szacunów: 0
  • środa - 23.7 - DT http://imageshack.com/a/img673/6153/ada57c.png Czas postu: ~16h Czas uczty: ~8h +/-1h Rano na czczo: Witamina C 1g Raspberry ketones 500mg Raspberry ketones + alcar 0,3g Blue magic 1x Przed treningiem: CreaCore 3,2g AminoBuild 10g BetaAlkaline 4g 1MR 5g OxyElitePro 1x Na treningu: AminoBuild 10g Zaraz po treningu: Build HD 5g Blox 5g PF3 3,7g Leucyna 5g GlutaAlkaline 2,5g Po treningu (~45min później): Izolat 50g I Posiłek potreningowy: https://lh5.googleusercontent.com/-7ZII1tUJe2g/U9LbojTw0qI/AAAAAAAAFxg/5MosAt6TWHs/s640/20140723_120938.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-iEsH7-2Q0Sc/U9LbppBUH8I/AAAAAAAAFxo/G4JqTZ088aA/s640/20140723_135250.jpg Mięso ~800g sos 300g tortilla ser Warzywa https://lh5.googleusercontent.com/-beMd6kyTqnA/U9LbuQT5kiI/AAAAAAAAFyQ/DmaCJPAxg6s/s640/20140723_212056.jpg ....chciałbym tak - ale to nie moje porcja. Moja porcja jest tutaj: https://lh3.googleusercontent.com/-1FQHyGZ4SmY/U9LbvVJLG2I/AAAAAAAAFyY/P5X5raHQhSI/s640/20140723_213339.jpg 30g ww II posiłek: https://lh5.googleusercontent.com/-WEM_noGzAv8/U9LbwNzqqrI/AAAAAAAAFyg/9Pt5qF-kc5Y/s640/20140724_001632.jpg kurak na parze pomidor Poszalałem wcześniej wiec teraz kara. Żartuje - kurczak z rosołu. Chyba zamiast piec/smażyć czy kupować wędzone - będę gotował z warzywami. III posiłek: https://lh5.googleusercontent.com/-eAmjP93v2k8/U9Lbw6iTpVI/AAAAAAAAFyo/38VP-Jtrw34/s640/20140724_021953.jpg Ser twarogowy 115g Jogurt 0% 100g Odżywka białkowa 50g Mleko 100ml ....weszło jakieś 46g ww http://imageshack.com/a/img743/11/05924d.png Nogi + Brzuch A1: 6x Przysiady T1:120kg/120/120 T2:130/130/130 T3:135/135/135 A2: 12x Suwnica/* wykroki T1:*15kg/15/15 T2:91/91/91 T3:91/100/100 A3: 25x Prostowanie nóg na maszynie T1:61kg/61/61 T2:61/61/61 T3:61/61/61 B1: 6x Uginanie nóg leżąc T1:50kg/50/50 T2:57/57/57 T3:57/64/64 B2: 12x RDL T1:50kg/50/50 T2:70/70/70 T3:70/75/75 B3: 25x Prostowanie tułowia na ławce rzymskiej T1:25x cw/23x cw/22x cw T2:cw/cw/cw T3:cw+5kg/+5/+5 Po siłowni wizyta w litewskim i na szczęście jeszcze był na stanie. https://lh6.googleusercontent.com/-MT2amJkBbik/U9LbqmzNtuI/AAAAAAAAFxw/oUL4Lfb38L0/s640/20140723_192404.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-LuQoncW9HPg/U9LbsxlTM_I/AAAAAAAAFyA/R8vzwtVxYUk/s640/20140723_192438.jpg 7gram węgli zostaje w rezerwie %-) ...a jogurty smakowo jedne z lepszych i oryginalnych smaków. Nie wspominając o BTW: https://lh3.googleusercontent.com/--dLPGiiV7eI/U9Lbrmj6AdI/AAAAAAAAFx4/0B3qchXj7Q8/s640/20140723_192429.jpg Co jeszcze? Kiedyś napaliłem się z same białka,są u mie w sklepach. Jak wchodziły,pamietam,cena nie była zaporowa. Duża jak na białka jajka ale nie zaporowa. Było to ~rok temu. Teraz cena jest wyższa o jakieś dodatkowe 30-35%. Jakieś promo było,2 ostatnie butle się ostały - więc wziąłem na sprobę: https://lh4.googleusercontent.com/-b680xIDp9UI/U9LbxoHPtxI/AAAAAAAAFy4/STeEADYZ17M/s576/20140724_203817.jpg ...i muszę przyznać że jakby cena była o połowę niższa to pewnie bym brał. BTW - obecnie taniej wychodzi kupić 40całych jajek,niż 1 butlę z 15 białkami. Szkoda że nie ma kur co zamiast złotych jajek - znosiłyby jajka bez żółtek.

    Odpowiedzi: 17259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/26/2014 12:48:03 AM Liczba szacunów: 0
  • czwartek - sobota - DnT http://imageshack.com/a/img673/6153/ada57c.png Czas postu: ~16h Czas uczty: ~8h +/-1h Rano na czczo: Witamina C 1g Raspberry ketones 500mg Raspberry ketones + alcar 0,3g Blue magic 1x 1] https://lh4.googleusercontent.com/-9t1tI3uTukU/U9QJlFH_mYI/AAAAAAAAF0A/4h9Ft2_JA2w/s640/20140725_214512.jpg w pracy tradycyjnie mięso ok. 300g pomidor 2] pizza prawdziwego kulturysty https://lh5.googleusercontent.com/-OjzaFzr7Gro/U9QJnPYssqI/AAAAAAAAF0Q/JuplE3Ym76U/s640/20140726_204120.jpg https://lh5.googleusercontent.com/--FFvF4xZ7H4/U9QJmUsXq1I/AAAAAAAAF0I/Nzm9k4REtao/s640/20140726_204057.jpg raz tofii https://lh4.googleusercontent.com/-HPLWhRXCS6U/U9QJkJLHiVI/AAAAAAAAFz4/cJCnc53SYzs/s640/20140725_194123.jpg raz cytrynowa https://lh4.googleusercontent.com/-M3XuCApEnNs/U9QJn3TQvfI/AAAAAAAAF0Y/aoiw7we2qRw/s640/20140726_204255.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-oHV3vPIcmic/U9QJjf4TPSI/AAAAAAAAFzw/Ioie2wAzTOc/s640/20140725_192844.jpg 6-8 białek jaj 2 całe jajka 50g prochu jogurt BTW = 85/12/8 lub tradycyjnie: https://lh4.googleusercontent.com/-P6gNceCzKw0/U9QJisFh39I/AAAAAAAAFzo/LJo0W0mtnGE/s640/20140724_222911.jpg 4jajka 2 białka jajka kiełba warzywa 3] https://lh6.googleusercontent.com/-4WAlGzgtsdI/U7PjwdLZISI/AAAAAAAAFgw/34_IwpryqZ4/s640/20140702_015005.jpg ser biały 115g jogurt białko proch wchodziła codziennie 1 porcja owoców w sumie porządna porcja owoców dziennie do 50g węgli

    Odpowiedzi: 17259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/26/2014 10:13:22 PM Liczba szacunów: 0
  • niedziela - 27.7 - DT http://imageshack.com/a/img673/6153/ada57c.png Czas postu: ~16h Czas uczty: ~8h +/-1h Rano na czczo: Witamina C 1g Raspberry ketones 500mg Blue magic 1x Przed treningiem: CreaCore 3,2g AminoBuild 10g BetaAlkaline 4g 1MR 5g OxyElitePro 1x Na treningu: AminoBuild 10g Zaraz po treningu: Build HD 5g Blox 5g PF3 3,7g Leucyna 5g GlutaAlkaline 2,5g Po treningu (~45min później): Izolat 50g http://imageshack.com/a/img743/11/05924d.png Barki i Ramiona + HIIT: A1: 6 Wyciskanie hantli siedząc T1:27,5kg/27,5/27,5 T2:27,5/27,5/27,5 T3:30/30/30 A2: 12 Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia T1:30kg/30/30 T2:32,5/32,5/32,5 T3:35/35/35 A3: 25 Wznosów hantli bokiem T1:5kg/5/5 T2:5/5/5 T3:5/5/5 B1: 6x Pompek na poręczach T1:cw+10kg/+10/+10 T2:cw+12,5/+12,5/+12,5 T3:+17,5/17,5/17,5 B2: 12x Wyciskanie francuskie hantli na ławce skośnej ujemnej T1:12,5kg/12,5/12,5 T2:15/15/10 T3:15/15/12,5 B3: 25x Prostowanie ramienia ze sznurem na wyciągu T1:30kg/30/30 T2:30/30/30 T3:34/34/30 C1: 6x Uginanie hantli siedząc na ławce skośnej dodatniej T1:15kg/15/15 T2:17,5/17,5/17,5 T3:17,5/17,5/17,5 C2: 12x Uginanie ramion ze sztangą uchwyt szeroki T1:30kg/30/30 T2:32,5/32,5/32,5 T3:35/35/30 C3: 25x Uginanie sztanga łamaną nachwytem T1:20kg/20/20 T2:20/20/20 T3:25/25/25 HIIT T1:brak T2:8x10/20 T3:7x10/20 Co do diety - to rano sie zorientowałem ze nie mam portfela. Wszystko poszlo sie yebac. A za granicą to nie fajnie. Mialo nie byc cheat meal. Na treningu głowa była zupełnie gdzie indziej. Ale z tego wszystkiego zrobiłem CM,bo byłem taki wqrwiony. Wiec po treningu poszło to: https://lh5.googleusercontent.com/-uKhEbUMR6EE/U9YjpFdO9hI/AAAAAAAAF1o/bDdpxQ1sotw/s640/20140727_154614.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-0XsqekNMZFA/U9YjqLslDYI/AAAAAAAAF1c/k1jz8OFWHDg/s576/20140727_162137.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-ZfoPJz2ghhI/U9Yjq-bVwMI/AAAAAAAAF1k/qGOEm5FDFb8/s576/20140727_162235.jpg owoce lód bułki i tosty frytasy Wczoraj rano pomiary %bf. Niby mniej niż 9% ....hmmmmm Ten plus ze różnice są na poziomie 1,max 2mm . Wiec mierze kilka razy i ten który powtarza sie najczęściej zostaje. A że rozrzut nie jest duzy - wiec błąd może wynosić ok. ~1-2%bf . Nie mam gdzie iść aby mi to profesjonalista zmierzył. Wiec teoretycznie może nadal być 10%+. Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-07-28 12:44:46

    Odpowiedzi: 17259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/28/2014 12:37:25 PM Liczba szacunów: 0
  • Poniedziałek -28.7 - DT http://imageshack.com/a/img673/6153/ada57c.png Czas postu: ~16h Czas uczty: ~8h +/-1h Rano na czczo: Witamina C 1g Raspberry ketones 500mg Blue magic 1x Przed treningiem: CreaCore 3,2g BCAA 10g BetaAlkaline 4g 1MR 5g OxyElitePro 1x Na treningu: BCAA 10g Zaraz po treningu: Build HD 5g Blox 5g EAA 10g Leucyna 5g GlutaAlkaline 2,5g Po treningu (~45min później): Izolat 50g https://lh3.googleusercontent.com/-o-c2epleWV8/U9dc-OWX9YI/AAAAAAAAF2o/-iQjiMZu4E8/s576/20140728_193833.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-s72suF2hZiA/U9dc_HFWe8I/AAAAAAAAF2w/tBCeiw5BH2I/s576/20140728_194741.jpg I Posiłek potreningowy: https://lh4.googleusercontent.com/-fT7FXr-Ip1k/U9dc3XD72DI/AAAAAAAAF2A/MJ6tAzLKB4Y/s640/20140728_153744.jpg 800g mięsa mielonego 2x jajko przyprawy https://lh4.googleusercontent.com/-Scsz3oofiFg/U9dc4TvTJQI/AAAAAAAAF2I/PKstTqVSlOk/s640/20140728_155156.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-0yZVJstKTyk/U9dc5ve7cSI/AAAAAAAAF2Q/r3HJbUHkgMI/s640/20140728_172525.jpg do tego https://lh4.googleusercontent.com/-eqksOE4_-YU/U9dc6qJ28vI/AAAAAAAAF2Y/I63NtQPf614/s640/20140728_172540.jpg czyli: https://lh5.googleusercontent.com/-CIcNEYb-3ZA/U9dc_v_3lwI/AAAAAAAAF24/4uaNHrr4l4c/s640/20140728_215614.jpg Mięso ~300g 2x bułka ser https://lh5.googleusercontent.com/-g5326vYlmD0/U9ddBzsCX3I/AAAAAAAAF3A/NXg5eLcW4uU/s640/20140728_215802.jpg nie ma jak kotlet 2centymetrowy wlasnej roboty https://lh5.googleusercontent.com/-2GyfZJ9gYOc/U9ddCu33lOI/AAAAAAAAF3I/WLslK-kQOqk/s640/20140728_220109.jpg ..wpadło 45g ww. II posiłek: https://lh4.googleusercontent.com/-eLqF_s9C2Po/U9ddDRtXuUI/AAAAAAAAF3Q/XHKFceX4ays/s640/20140729_003621.jpg Białka jaja kurzego 8sztuk proch 30g jogurt 50g III posiłek: Ser twarogowy chudy 100g Jogurt 0% 50g Odżywka białkowa 30g woda Kombinowałem kombinowałem i wykombinowałem że wpadło ~59g ww. nawet proch na wodzie wypiłem. 8-) Fat tylko z mięsa i odrobinę z sera. Więcej wegli o 20g. Mniej fatu o 20g+. http://imageshack.com/a/img743/11/05924d.png Klatka i Plecy + HIIT A1: 6x Wyciskanie hantli na ławce skośnej dodatniej ( 45 stopni) T1:25kg/25/25 T2:27,5/27,5/27,5 T3:30/30/30 T4:30/30/30 A2: 12x Wyciskanie sztangi na ławce skośnej ( 45 stopni) T1:*60kg/60/60 T2:*65/65/65 T3:*70/70/70 T4:*70/70/70 A3: 25x Wyciskanie hantli na ławce skośnej dodatniej ( 30 stopni) T1:12,5kg/12,5/12,5 T2:12,5kg/12,5/12,5 T3:15/15/12,5 T4:15/15/15 B1: 6x Podciągnięć na drążku z obciążeniem T1:cw+5kg/+5kg/+5kg T2:cw+10/+10/+10 T3:+12,5/12,5/12,5 T4:+15/+15/+15 B2: 12x Wiosłowanie sztangą T1:60kg/60/60 T2:65/65/65 T3:65/65/65 T4:70/70/70 B3: 25x Ściąganie linki wyciągu siedząc do brzucha T1:43kg/43/43 T2:43kg/43/43 T3:43kg/43/43 T4:52/52/52 HIIT: T4:10x10/20 http://imageshack.com/a/img909/6507/cfiHum.jpg http://imageshack.com/a/img537/5368/bzEnCi.jpg waga ~90kg pas <80cm Dużej zmiany nie ma od początku lipca - ale zawsze ten ~1% mniej fatu w 3tygodnie. Duzo nie zostało do pełnej satysfakcji. Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-07-29 11:07:39

    Odpowiedzi: 17259 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/29/2014 11:05:34 AM Liczba szacunów: 0