SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kakao

  • Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5163 Data: 2017-08-19 12:31:10
  • [...] cordata Mill. ), mięta odmiany polej (tak: „polej”, nie: „polnej”) i mięty pieprzowej (Mentha piperita L.) lub złożone produkty polimeryzacji polifenoli (czarna herbata i kakao). Wyniki Wszystkie napoje były silnymi inhibitorami wchłaniania Fe i zmniejszały wchłanianie w sposób zależny od dawki polifenoli ogółem. W porównaniu z posiłkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2567 Data: 2021-11-27 06:48:18
  • Jaką czekoladę wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nas na jakości czekolady? Co znajdziemy w ich składzie? I jaką czekoladę wybierać? Czekolada czekoladzie nierówna Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14635 Data: 2017-08-22 09:35:58
  • Największe oszustwa - czekolada

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] lub smalec czy żelatynę pochodzącą od świni. Te dodatki są całkowicie zakazane przez islam, a także judaizm. Przykład: zgodnie z wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2697 Data: 2019-03-25 22:21:33
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24627 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • [...] mg w 100 g (może zawierać nawet 2 g w 100 g) szarłat trójbarwny nawet 1087 mg w 100 g szpinak 970 mg w 100 g łoboda ogrodowa (orach) 900 mg w 100 g rabarbar 805 mg w 100 g kakao od 400 mg do 700 mg w 100 g liście buraka 610 mg w 100 g szczaw zwyczajny 500 mg w 100 g szczaw żółty 500 mg w 100 g burak 275 mg w 100 g pietruszka zwyczajna 170 mg w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2208 Data: 2021-10-16 17:45:02
  • [...] węglowodanów. Strączki stanowią substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Czekolada Brzmi niedorzecznie? Czekolada dobra na odchudzanie? Owszem, ale ta z wysoką zawartością kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16671 Data: 2018-01-03 10:48:29
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8065 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • Mamy wpływ na to, jak długo będziemy żyć. Kwestią dyskusyjną pozostaje, jak dalece uwarunkowania środowiskowe, genetyczne i nasze nawyki dadzą się zmieniać. Wszyscy wiemy, iż mieszkanie w skażonym środowisku może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu.  Berberyna  Należy do grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4789 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dość długi czas oczekiwania na uzyskanie konsystencji zdatnej do spożycia/nałożenia. Skład: 29,2% śmietanka, woda, mleko zagęszczone, cukier 4,4%, czekolada mleczna, 4,4% kakao w proszku, żółtko, kawałki czekolady deserowej 3%, kawałki białej czekolady 3%, migdały w czekoladzie 3%, mleko w proszku odtłuszczone, orzechy włoskie 2%, orzechy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26648 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w pomarańczach w stosunku do 100 gramów. Jagody goji posiadają również szeroką gamę pierwiastków, witamin czy NNKT. Są świetnym dodatkiem do deserów, sałatek czy zup. Surowe kakao Składnik, który cieszy się coraz większą popularnością na rynku. Poza świetnymi walorami smakowymi jest jednym z topowych źródeł magnezu, posiada również duże ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6422 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • Jeśli dopiero rozpoczynasz treningi, to istnieje wielka pokusa, aby sięgnąć po środki farmakologiczne. Od razu ostrzegam, iż preparaty SARM, to normalny, twardy doping. Nieważne, że są sprzedawane w Internecie. Ktoś wykorzystuje szarą strefę i lukę prawną, oferując środki, które nie są legalne, ale też nie są całkowicie zakazane. Poza tym wbrew [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2206 Data: 2022-04-07 14:26:42
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, które przeplatane są kremem o smaku np.: kakaowym, śmietankowym, waniliowym, kokosowym czy truskawkowym. Suchy wafel wykorzystuje się również jako dekoracja do lodów, z wafla wykonane są również kubeczki na lody, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5925 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie modyfikowane, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, 4,4% czekolady w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, dekstroza), olej roślinny (palmowy, palmowy całkowicie utwardzony), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory (mono- i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9510 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • [...] w grę wchodzi wygaszenie działania substancji, mówiąc prosto – przyzwyczajenie do jej oddziaływania na ustrój. W konsekwencji osoby często sięgające np. po kawę (kakao, mocną herbatę itd.), słabiej reagują np. na przedtreningówki czy „spalacze”. W przypadku kreatyny prawdopodobnie określony genotyp (proporcje włókien [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4156 Data: 2019-07-14 09:02:21
  • Istota problemu Zakrzepica żył głębokich, nazywana potocznie trombozą, jest chorobą polegającą na tworzeniu się zakrzepów w układzie żylnym kończyn dolnych pod powięzią głęboką, czyli błoną zbudowaną z tkanki łącznej, otaczającą poszczególne mięśnie kończyn.  Jak szacują specjaliści, w Polsce mamy rocznie do czynienia z ok. 60 tys. przypadków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1722 Data: 2021-07-16 18:17:10
  • Czekolada poprawia samopoczucie - jak wybrać tą najzdrowszą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni ją kochają, inni nawet nie patrzą w jej stronę, bojąc się, że skończy to się zjedzeniem całej tabliczki na raz. Czekolada to głównie kakao, cukier i kalorie (w uproszczeniu), ale w zależności od jej składu można wybrać mniej lub bardziej zdrowe pozycje. Podsumowanie Ciemna czekolada może być pożywnym i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 722 Data: 2023-04-27 08:55:17
  • [...] a także emocjonalne zachowania żywieniowe (np. kompulsywne objadanie się, zajadanie stresu). Korzyści czekolady wiążą się głównie z wysokim stężeniem flawonoidów w kakao, które wykazały w badaniach wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa przepływu krwi do mózgu i zmniejszenie ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6666 Data: 2018-10-06 13:51:23
  • Nutella vs. Nutwhey Peanut Choco - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] a analizując skład, zauważyć można, że nijak cała ta dobroć płynąca z reklamy ma się do rzeczywistości. Producenci wychwalają ten słodki krem, że zawiera on orzechy, kakao, nic bardziej mylnego. W składzie jako pierwsze cukier, a orzechów tyle, co kot napłakał - 13%, dla porównania w Nutwhey Peanut Choco jest ich 52%, z tym, że ziemnych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7582 Data: 2017-09-07 08:56:11
  • [...] nieuwodorniony, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, koncentrat białek serwatkowych , stabilizator: guma arabska, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, substancja słodząca : sukraloza), nadzienie o smaku śmietankowym 35% (tłuszcz roślinny palmowy nieuwodorniony, substancja słodząca: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4847 Data: 2018-04-12 11:38:16