Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu, jako dodatkowa pula kcal. Wiele spośród tych osób jako tego typu odstępstwo traktuje lody. Dlatego też w tym artykule postaram się porównać kilka powszechnie dostępnych na rynku i wybrać ten najlepszy pod względem smaku, ceny, ilości, jak i składu.

Lody – co to takiego?

Lody są deserem uzyskanym poprzez zamrożenie masy z produktów mlecznych lub wody z dodatkami smakowymi. Podawane są w różnej postaci: na patyku, w rożku, kubeczku, waflu, gofrze itp. Dodawane są do nich w zasadzie nieograniczone składniki, między innymi: czekolada, toffi, owoce, suszone owoce, wyroby cukiernicze, orzechy, bita śmietana itp. Każdy znaleźć może te, które będą odpowiadały jego preferencjom smakowym. Wśród najpopularniejszych firm wyróżnić można kilka, produkty których opiszę w tym artykule. Są to takie firmy jak: Grycan, Häagen-Dazs, Koral oraz Gelatelli.

Jak wybrać najlepsze lody?

Różnice, jeżeli chodzi o skład lodów, szczególnie tego samego smaku będą nieznaczne. Wszystkie bazują na podstawowych składnikach, do których zaliczyć należy:

  • śmietanka,
  • woda,
  • cukier,
  • syrop glukozowy,
  • mleko zagęszczone,
  • żółtka jaj,
  • olej roślinny (kokosowy, bawełniany, palmowy),
  • masło,
  • aromaty,
  • dodatki smakowe, np. czekolada,
  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • tłuszcz kakaowy,
  • emulgatory (np. lecytyna sojowa),
  • stabilizatory (guma guar, karagen, mączka chleba świętojańskiego).

Wybór odpowiednich lodów dla ogółu społeczeństwa może być dość trudny. Czego innego będzie oczekiwała osoba, która zje loda raz na 1-2 miesiące w porównaniu z taką, która zjada go raz w tygodniu czy nawet częściej. Bez wątpienia dla tej pierwsze cena nie będzie odgrywała tak istotnej roli. Osoba taka skupi się bardziej na smaku niż składzie i cenie. W przypadku tej drugiej, skład i cena będą miały zdecydowanie większe znaczenie niż smak.

Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to, żeby dodatki cukru i tłuszczów były w miarę nisko. Niestety będzie to związane z gorszym smakiem. Wybór więc nie jest prosty. Osobiście zdecydowanie bliżej mi do pierwszej grupy osób. Skoro wprowadzam okazyjnie do diety tego typu odstępstwa, to nie po to, aby skupiać się na składzie i cenie. Kupuję po prostu to, co najbardziej mi smakuje.

Warto jednak mieć świadomość, że składniki lodów, takie jak: cukry proste i tłuszcze, to szczególnie nielubiane połączenie dla naszej sylwetki i zdrowia. Z drugiej strony nie ma ich na szczęście aż tak wiele jak w słodyczach. Dodatki takie jak naturalne aromaty, stabilizatory pochodzenia naturalnego, np. guma guar, karagen, mączka chleba świętojańskiego lub emulgatory, nie są czymś, czym należałoby się przejmować pod kątem zdrowotnym.

Zestawienie porównawcze popularnych lodów

Grycan lody czekoladowe 500 ml

Najbardziej popularne i dostępne praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Dzięki dostępności np. w sieci Biedronka cena należy do najniższych, średnio wynosząc 8,99 zł/500 ml. W promocji znaleźć można nawet za 5,99 zł. Lody też nie należą do mocno twardych i już po kilku minutach po wyjęciu z zamrażalnika można je dość łatwo zjeść (w odróżnieniu od lodów Gelatelli czy Häagen-Dazs).

Skład: woda, śmietana kremówka (z mleka), cukier, czekolada w płatkach - 9% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa), aromat], odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, jaja, masło (z mleka), tłuszcz kokosowy, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar).

W 100 g lodów czekoladowych Grycan znajduje się 248 kcal. Węglowodany 28,2 g (w tym cukry 28,2 g), białko 5 g, tłuszcze 12,6 g.

Plusy: bardzo dobra dostępność, stosunkowo niska cena, struktura szybko zdatna do zjedzenia po wyjęciu z zamrażalnika, najniższa zawartość tłuszczów w porównaniu z konkurencją, najniższa zawartość kcal, spory dodatek czekolady

Minusy: smak (szczególnie intensywność czekolady gorsza niż w przypadku konkurencyjnych produktów), najwyższa zawartość cukrów wśród testowanych lodów, sporo wody w składzie

Häagen-Dazs lody o smaku belgijskiej czekolady 500 ml

Mniej znane i dostępne w niewielu sklepach. Cena zdecydowanie wyższa niż w przypadku reszty opisywanych lodów. Tradycyjna jest nawet trzy razy większa i z reguły wynosi 24,99 zł za 500 ml. W promocji można znaleźć je po 13,99 zł. Po wyjęciu z zamrażalnika trzeba odczekać kilkanaście minut, żeby umożliwić nałożenie na talerz. Skład zdecydowanie krótszy niż np. w przypadku lodów Grycan. W mlecznej czekoladzie wyczuwalne są dość często małe kawałki gorzkiej czekolady.

Skład: śmietanka, cukier, mleko zagęszczone odtłuszczone, miazga kakaowa, żółtko jaja, olej roślinny, kakao w proszku, naturalny aromat waniliowy, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa).

W 100 g lodów Häagen-Dazs o smaku belgijskiej czekolady znajduje się 313 kcal. Węglowodany 26,6 g (w tym cukry 21,8 g), białko 4,4 g, tłuszcze 20,6 g.

Plusy: zdecydowanie pierwsze miejsce pod względem smaku (intensywny, ale nie przesłodzony), brak wody w składzie bez wątpienia ma wpływ na smak, krótka lista składników

Minusy: bardzo wysoka cena, słaba dostępność, twarde dość długo po wyjęciu z zamrażalnika, najwyższa zawartość tłuszczu, najwyższa wartość kaloryczna wśród porównywanych lodów, drugie pod względem najwyższej zawartości cukrów

Gelatelli Master of Taste czekoladowe-crunchy 500 ml.

Lody dostępne tylko w jednej sieci marketów – Lidl. Cena tradycyjna 9,99 zł. Dostępne w promocji po 7,99 zł. Smak mocno słodki – najsłodszy z porównywanych. Obecne są duże kawałki czekolady, białej czekolady oraz migdałów. Po wyjęciu z zamrażalnika dość długi czas oczekiwania na uzyskanie konsystencji zdatnej do spożycia/nałożenia.

Skład: 29,2% śmietanka, woda, mleko zagęszczone, cukier 4,4%, czekolada mleczna, 4,4% kakao w proszku, żółtko, kawałki czekolady deserowej 3%, kawałki białej czekolady 3%, migdały w czekoladzie 3%, mleko w proszku odtłuszczone, orzechy włoskie 2%, orzechy pekan 2%, stabilizatory: guma guar, karagen.

W 100 g lodów czekoladowych Gelatelli Master of Taste znajdują się 283 kcal. Węglowodany 23,8 g, białko 3,9 g, tłuszcze 18,5 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,1 g).

Plusy: cena, obecność kawałków czekolad, migdałów, podanie przez producenta dokładnego składu procentowego

Minusy: dostępność tylko w jednym sklepie, woda w drugiej kolejności składników, twarde dość długo po wyjęciu z zamrażalnika

Koral Lody jak dawniej czekoladowe z belgijską czekoladą 900 ml

Lody dość powszechnie dostępne w cenie około 13,99 zł za 900 ml, co jest jedną z tańszych wśród testowanych. Smak czekoladowy, kremowy, co może wynikać z braku obecności wody w składzie, jak i dodatku masła. Konsystencja dużo bardziej miękka niż w poprzednich firmach. Drugie pod względem słodkości.

Skład: odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka, cukier, masło, syrop glukozowy, 5% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11%), odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma celulozowa, karagen).

W 100 g czekoladowych Lodów jak dawniej Koral znajdują się 252 kcal. Węglowodany 24,6 g (w tym cukry 22,5 g), białko 4,5 g, tłuszcze 15,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11,8 g).

Plusy: bardziej miękka konsystencja, kremowy smak, cena, drugie pod względem najniższej zawartości tłuszczów, niska zawartość kcal

Minusy: trzecie pod względem najwyższej zawartości cukrów

Wnioski

Lody pod względem składu nie różnią się znacznie. Najciekawszym urozmaiceniem wydają się amerykańskie lody Gelatelli Master of Taste z dodatkiem sporych kawałków mlecznej, białej czekolady i migdałów, co może być odskocznią od tradycyjnych lodów. Cena w promocji również jest zadowalająca. Jeżeli komuś zależy na jak najniższej podaży kcal i tłuszczów, to najlepszym wyborem będą lody Grycan. Moim osobistym wyborem pod względem smakowym są lody Häagen-Dazs. Jednak tylko i wyłącznie w cenie promocyjnej.

Komentarze (3)
anubis84

haagen dazs najlepsze :-)

0
olivkah

Najwyższa zawartość tłuszczu jako minus? Przecież COŚ te lody muszą zawierać, a tu minusowane są i cukier, i woda, i tłuszcz. To z czego mają być, żeby był plus? :)

0
blue_hope

najwyższa, biorąc pod uwagę pozostałe lody, które tłuszczu mają mniej. Nikt nie napisał, że tłuszcz to minus, ale jego duży dodatek, patrząc na pozostałe lody to już minus ;-)

0