Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich ulubieńców mają też lody, które kupuje się w większych pudełkach, zazwyczaj bez polewy w środku, ale za to wyróżniające się ciekawym smakiem oraz aromatem.

Lody - porównanie okiem dietetyka - poprzednie zestawienie.

O lodach słów kilka

Lody, jak wiadomo, są jednym z ulubionych deserów nie tylko Polaków. Wytwarza się je poprzez zamrożenie masy, którą uzyskuje się z produktów mlecznych (wtedy mowa jest o lodach mlecznych), ale też wody (wtedy mowa o lodach wodnistych). Do masy dodawane są przeróżne produkty, które mają na celu wzbogacić smak. Najczęściej dodaje się owoce (maliny, truskawki, jagody czy brzoskwinie), ale też czekoladę, która idealnie pasuje do deseru lodowego (zazwyczaj dodawana jest mleczna lub gorzka). Dzięki tym składnikom, dość niepozornym, lody nabrać mogą całkowicie innego smaku.

Bywa i tak, że producenci oszczędzają na dodatkach albo są one bardzo mało wyczuwalne.

Inną, równie popularną odmianą lodów są sorbety, które wykonywane są z wody, cukru i masy owocowej. Mają bardzo wyraziste kolory, są mniej delikatne niż lody mleczne, nie są tak puszyste, ale również mają swoich zwolenników.

Lody podawane są w pucharkach, jako deser lodowy, obsypane często wiórkami czekolady, spotkać można dodatek płatków migdałów czy wisienki oraz bitej śmietany. Najbardziej popularnym podaniem jednak jest tradycyjny wafelek lodowy, do którego lody podaje się w postaci gałki. Ponadto dostępne są lody świderki i włoskie, które cieszą się popularnością najbardziej na wakacjach.

Porównanie lodów

Nestle Manhattan Ice Dream Lody śmietankowo-jagodowe

Skład: odtłuszczone mleko, woda, cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, serwatka w proszku (z mleka), puree z jagód (2,0%), sok z czarnego bzu z koncentratu, śmietanka w proszku (0,3%) (z mleka), emulgator (E 471), stabilizatory (E 412, E 410, E 407a), aromaty (z mlekiem), kwas (E 330), barwniki (E 120, E 153), koncentrat winogron, cukier inwertowany.

Wartości odżywcze

100 g tych lodów dostarczy 193 kcal, w tym:

  • 2,1 g białka
  • 10 g tłuszczu (w tym 9 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 23,5 g węglowodanów (w tym 18,6 g cukrów)
  • 0,3 g błonnika
  • 0,1 g soli.

Plusy: lody te są ogólnodostępne, bardzo często bywają w promocji, w sprzedaży są też inne smaki, są bardzo słodkie (co może być też minusem), smaki idealnie ze sobą współgrają, nuta jagody wzbogaca cały smak.

Minusy: obecność E407a, czyli karagenu, który nadal jest nieco kontrowersyjnym stabilizatorem oraz obecność E 120, czyli kwasu karminowego, który również jest kontrowersyjnym barwnikiem, spory udział cukru.

Milka Lody czekoladowe i waniliowe z kawałkami czekolady mlecznej

Skład: mleko odtłuszczone (odtworzone), śmietanka, syrop glukozowy, kawałki czekolady mlecznej z alpejskiego mleka (cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, pasta z orzechów laskowych, emulgator: lecytyna sojowa, aromat, cukier, serwatka w proszku (z mleka), mleko zagęszczone odtłuszczone, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), ekstrakt wanilii.

Wartości odżywcze

100 g tych lodów dostarczy 264 kcal, w tym:

  • 3,4 g białka
  • 12,8 g tłuszczu (w tym 8,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 33,4 g węglowodanów (w tym 28,6 g cukrów)
  • 0,6 g błonnika
  • 0,16 g soli.

Plusy: bywają w promocji, w sprzedaży są też inne smaki. Lody te są jedne z najlepszych, jakie jadłem. Kawałeczki czekolady idealnie komponują się z lodami, smak czekoladowy jest bardzo wyrazisty, smak waniliowy z lekką nutką prawdziwej wanilii, całość jest bardzo dobra.

Minusy: mimo ogólnej dostępności lody te są rzadko widywane w lodówkach sklepowych, niestety ciężko oderwać się od opakowania. Lody są kaloryczne, zawierają większy udział tłuszczu i cukrów niż u poprzednika.

Ben & Jerry's lody cookie dough

Skład: śmietanka (28%), woda, cukier, zagęszczone odtłuszczone mleko, mąka pszenna, żółtko jaja z chowu na wolnym wybiegu, oleje roślinne (kokosowy, sojowy), tłuszcz mleczny, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, jaja, brązowy cukier, miazga kakaowa, melasa, ekstrakt z wanilii, aromaty, stabilizatory (guma guar, karagen), sól, masło kakaowe, emulgator (lecytyny sojowe). Składniki wprowadzone do obrotu zgodnie ze Standardami Fairtrade: cukier, kakao, wanilia; ogółem 21%.

Wartości odżywcze

100 g tych lodów dostarczy 210 kcal, w tym:

  • 3 g białka
  • 12 g tłuszczu (w tym 7 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 23 g węglowodanów (w tym 19 g cukrów)
  • 0,3 g błonnika
  • 0,13 g soli.

Plusy: kolejne kapitalne lody w smaku, widać, że producenci starali się, jeśli chodzi o skład, jest lepszy niż u poprzedników. Smak ciasteczkowy jest imponujący. To typ lodów, który raczej zasmakuje każdemu. Występują w różnych smakach.

Minusy: lody te kiedyś były do kupienia tylko na Allegro, teraz już można kupić je w sklepach stacjonarnych, natomiast niestety nie są ogólnodostępne. Cena jest dość wysoka, ale jak ktoś kupuje lody od czasu do czasu, to warto zainwestować w ten smak. Spory udział cukru.

Magnum White lody waniliowe z kawałkami białej czekolady

Skład: odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, śmietanka (17%), masło kakaowe*, syrop glukozowo-fruktozowy, pełne mleko w proszku, koncentrat odtłuszczonego mleka (proszek lub płyn), tłuszcz mleczny, odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowy, emulgatory (E 471, E 442, E 476), stabilizatory (E 410, E 412, E 407), kawałki wanilii, aromaty, barwnik (E 160a), *Certyfikowane Rainforest Alliance.

Wartości odżywcze

100 g tych lodów dostarczy 323 kcal, w tym:

  • 3,8 g białka
  • 19 g tłuszczu (w tym 12 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 33 g węglowodanów (w tym 31 g cukrów)
  • 0,3 g błonnika
  • 0,13 g soli.

Plusy: bywają również w promocji, jest kilka smaków na rynku. Białe, z kawałkami białej czekolady są wyborne, uwielbiam białą czekoladę, jak ktoś również jest jej miłośnikiem, na pewno te lody będą stanowiły wysokie miejsce w hierarchii lodowej. Wanilia idealnie komponuje się z białą czekoladę. Kawałki tej czekolady są mocno wyczuwalne, idealny posmak wanilii, podać je można np.: z wiórkami kokosowymi.

Minusy: bardzo rzadko można je spotkać w sklepowych lodówkach, jedne z najbardziej kalorycznych lodów, spory udział cukrów i obecność syropu glukozowo-fruktozowego, obecność kontrowersyjnego karagenu (E407).

Allnutrition Protein Ice Cream Chocolate

Skład: koncentrat białek serwatkowych WPC 80% białka serwatkowe [z mleka], emulgator: lecytyna [z soi], odtłuszczone kakao w proszku, syrop glukozowy, rafinowany olej kokosowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, białka mleka, odtłuszczone mleko w proszku, stabilizatory: guma guar, karboksymetyloceluloza; dekstroza, naturalne aromaty, substancja słodząca: sukraloza.

Wartości odżywcze

100 g tych lodów dostarczy 89 kcal, w tym:

  • 12 g białka
  • 2,6 g tłuszczu (w tym 2,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 3,5 g węglowodanów (w tym 2,0 g cukrów)
  • 1,9 g błonnika
  • 0,09 g soli.

Plusy: lody te mają ciekawy skład, obecność WPC, dzięki któremu udział białka mocno wzrósł, jest na duży plus - lody sklepowe mają mały udział białka, są dostępne dwa smaki, oba są bardzo pyszne, ciekawa nuta czekoladowa, lody podać można z kawałkami gorzkiej czekolady oraz rodzynkami, co wzbogaci ich smak. Lody te są łatwe w przygotowaniu, są na pewno ciekawym urozmaiceniem diety. Słodzone sukralozą, dzięki czemu udział cukru jest zdecydowanie mniejszy niż u poprzedników.

Lody te zawierają naturalne aromaty oraz nie zawierają sztucznych barwników.

Minusy: dostępne tylko w sklepach z odżywkami lub na Internecie.

Wniosek

Jak widać, dieta nie musi być nudna i monotonna, warto wprowadzać nowe produkty, które mogą być wspaniałym dodatkiem w naszej diecie. Jeśli nasza codzienna dieta jest zbilansowana, na pewno znajdzie się miejsce na dobrej jakości lody od czasu do czasu.

W tym zestawieniu, jeśli chodzi o smak, każdy z nich jest bardzo dobry, każdy na swój sposób mnie zachwycił. Jednak zdecydowanie najlepsze w smaku okazały się lody z firmy Ben & Jerry's oraz Magnum White. Producenci postarali się, by smaki tych lodów były warte grzechu. Natomiast jeśli chodzi o skład, to na pewno najlepiej wypadają lody z firmy Allnutrition, nie zawierają zbędnych dodatków, barwników, mają w sobie mnóstwo białka, dzięki czemu mogą być ciekawym urozmaiceniem posiłku, idealnie pasują do osób aktywnych, dbających o swoją sylwetkę, gdyż słodzone są przede wszystkim sukralozą, która jest dużo lepszym zamiennikiem cukru.

Podsumowanie

W ostatnim czasie, osoby będące na diecie naprawdę mają z czego wybierać. Grunt, by nie zamykać się na nowości, ale oczywiście, jeśli dążymy do zdrowej sylwetki, lody nie powinny być bazą naszej diety, a jej ciekawym dodatkiem i urozmaiceniem. Wybierajmy te z dobrym składem, bez zbędnych dodatków, z jak najmniejszym udziałem cukrów, ale też takie, które wpasują się w nasze kanony smakowe. Każdy znajdzie coś dla siebie.

A Ty, masz już swoje ulubione?

Komentarze (0)