
„Tęcza na talerzu” to nie tylko trend mający na celu uzyskanie estetycznych zdjęć do mediów społecznościowych. Żywe i kolorowe jedzenie zawiera różnorodne fitoskładniki, które wspierają organizm na wiele sposobów, często dzięki swoim właściwościom przypominającym przeciwutleniacze i działającym przeciwzapalnie. Istnieją tysiące takich substancji, ale dziś szczególnie wyróżniamy astaksantynę.
Czym jest astaksantyna?
Astaksantyna to karotenoid. Karotenoidy to substancje, które nadają takim pokarmom jak arbuz czy pomidory ich żywy kolor. Występują w intensywnych odcieniach czerwieni, pomarańczu i żółci, a do ich rodziny należą beta-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna oraz gwiazda dzisiejszego wieczoru – astaksantyna.
Astaksantyna występuje w niektórych algach oraz naturalnie różowych lub czerwonych owocach morza, takich jak łosoś i krewetki. Ciekawostka: to właśnie ona sprawia, że flamingi mają różowy kolor, ponieważ żywią się algami, krewetkami i innymi skorupiakami!
Jakie produkty zawierają astaksantynę? Choć suplementy astaksantyny są powszechnie dostępne, ten związek o właściwościach przeciwutleniających występuje również w wielu naturalnych produktach spożywczych:
- łosoś
- tęczowy pstrąg
- krewetki
- rak
- przepiórki
- grzyby
- algi
- drożdże
- kryl
- dorada
Jakie korzyści niesie ze sobą astaksantyna? Korzyści płynące z astaksantyny były badane przez dziesięciolecia, ale większość badań była zbyt mała, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski lub dotyczyła zwierząt, a nie ludzi. Badano jej potencjalny wpływ na zdrowie oczu, serca, układu odpornościowego i jelit. Oto niektóre z wyników badań dotyczących tego karotenoidu:
Wsparcie dla organizmu
Astaksantyna jest silnym związkiem o działaniu przypominającym przeciwutleniacze, co może wspierać zdrowie organizmu. To korzystne w kontekście wielu problemów zdrowotnych.
Zdrowie mózgu
Astaksantyna jest znana z tego, że potrafi przekraczać barierę krew-mózg. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i działaniu wspierającemu zdrowie komórek badano jej wpływ na mózg. Naukowcy szczególnie analizowali jej rolę w redukcji naturalnych uszkodzeń oksydacyjnych w mózgu, które są związane z procesem starzenia.
Zdrowie serca
Astaksantyna była badana pod kątem zdrowia serca ze względu na swoją zdolność do redukcji stresu oksydacyjnego. Badania eksperymentalne sugerują, że może być korzystna we wsparciu zdrowia serca, ale brakuje badań na ludziach. Obecnie prowadzone są dalsze badania, a wyniki wyglądają obiecująco.
Może poprawić wydolność sportową
Istnieje kilka badań na ludziach, które sugerują, że astaksantyna może wspierać Twoje treningi. Po sześciu miesiącach przyjmowania przez uczestników 4 mg astaksantyny lub placebo, ci, którzy brali suplement, wykazali trzykrotnie większą poprawę w wytrzymałości na przysiadach.
Wzrok
Badania na ludziach wykazały, że uczestnicy, którzy przyjmowali astaksantynę w połączeniu z luteiną i innymi składnikami odżywczymi, doświadczali mniejszego zmęczenia oczu w porównaniu do tych, którzy przyjmowali placebo.
W dwóch badaniach na myszach stwierdzono, że astaksantyna wspiera zdrowie wzroku, chroniąc komórki siatkówki.
Zdrowie skóry
Astaksantyna zdobyła reputację wśród osób pragnących mieć nieskazitelną skórę. Dwa badania wykazały, że przyjmowanie i stosowanie astaksantyny miejscowo może pomóc w zachowaniu promiennej cery – uczestnicy zaobserwowali poprawę nawilżenia i elastyczności skóry, a także redukcję zmarszczek i plam starczych.
W przeglądzie badań z 2018 roku stwierdzono, że przyjmowanie astaksantyny miało pozytywny wpływ na skórę, ale zaznaczono, że potrzebne są dalsze badania, aby wykluczyć inne czynniki.
Zdrowie układu odpornościowego
Choć brakuje badań na ludziach, badania na zwierzętach sugerują, że astaksantyna może wspierać produkcję większej liczby przeciwciał i komórek naturalnych zabójców, co wspiera układ odpornościowy. To może być powód, dla którego czasami porównuje się ją z witaminą C, ponieważ również działa jako przeciwutleniacz i odgrywa kluczową rolę w zdrowiu układu odpornościowego.
Jakie są skutki uboczne astaksantyny? Nie ma większych powodów do obaw związanych z działaniem astaksantyny. Ogólnie rzecz biorąc, spożywanie tego karotenoidu jest bezpieczne, szczególnie w formie pokarmowej (oczywiście zakładając, że nie występuje reakcja alergiczna na jakiś produkt).
Podsumowanie
Astaksantynę, to karotenoid o silnych właściwościach przeciwutleniających, który występuje w niektórych algach oraz różowych i czerwonych owocach morza, takich jak łosoś i krewetki. Może wspierać zdrowie mózgu, serca, wzroku, skóry oraz układu odpornościowego. Badania sugerują, że może poprawić wydolność sportową i zmniejszyć zmęczenie oczu. Choć jej działanie jest obiecujące, wiele badań wciąż wymaga dalszej weryfikacji na ludziach. Spożywanie astaksantyny w formie pokarmowej jest zasadniczo bezpieczne, ale osoby z alergiami na owoce morza powinny zachować ostrożność przy wyborze suplementów.
Źródła:
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4639753/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3917265/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16431409/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3083660/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4277001/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22428137/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5946307/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3917265/
