[...] nasionami lnu lub tłuszczem pochodzącym od ryb (kwasów omega-6 było tylko 2.75 do 3.33 razy więcej, w porównaniu do omega-3). Najgorsze źródła tłuszczów Np. olej palmowy czy słonecznikowy. Ogólnie kwasy wielonienasycone z grupy omega-6, czyli: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy, występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, [...]
[...] itd.). O co chodzi z kwasami tłuszczowymi omega-6? Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy. Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] mg żelaza w 1 kg Jak widać wszystkie analizowane produkty, znacząco przekraczały normy jakościowe zawartości żelaza wyznaczone dla olejów. Podsumowanie Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej kukurydziany czy słonecznikowy mogą być skażone rozmaitymi metalami. Jednak większość olejów nie jest skażona, a te, w których występują zanieczyszczenia, [...]
[...] kwasy wielonienasycone z grupy omega-6 i jakie mają znaczenie? Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy γ-linolenowy dihomogammalinolenowy Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu odwielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy [...]
[...] dodatków, ma piękny zapach i bardzo pyszny posmak migdałów. Minusy: nie jest to produkt ogólnodostępny. Enerbio napój ryżowy o smaku waniliowym Składniki: woda ryż 12% olej słonecznikowy naturalny aromat waniliowy 0,12% sól morska regulator kwasowości: węglan wapnia Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 52 kcal, w tym: 1,2 g tłuszczu [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] znacząco mogą podbić wartość energetyczną posiłku. Podobnie, smażenie powoduje „wzbogacenie” pokarmu tłuszczem. Niezależnie, czy będzie to olej rzepakowy, olej słonecznikowy czy oliwa z oliwek, liczy się fakt obróbki termicznej, która jest nieoptymalna. W końcu ludzie bardzo rzadko zjadają tylko proteiny, a już dołączenie do białka [...]
[...] „tylko” 144 mg czystego testosteronu!; fizjologiczna „produkcja” to max. 50 mg tygodniowo). A to znaczy, że iraccy „koksiarze” brali olej słonecznikowy lub rzepakowy, a nie SAA lub że stosowali pojedynczą iniekcję testosteronu, np. enanthate raz na dwa, trzy tygodnie. Teraz nie sposób rozstrzygnąć tego [...]
[...] witamin z grupy B, witamina C, a także mangan, fosfor i NNKT. Witamina E - gdzie jest jej najwięcej? W czołówce źródeł pokarmowych, które zawierają witaminę E, jest olej słonecznikowy, który ze względu na zawartość znacznych ilości kwasów omega 6 nie jest mile widziany w diecie sportowca. Zaznaczyć trzeba jednak, że jeżeli zależy nam na [...]
[...] do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się dostarczania dużych ilości kwasów omega-6, gdyż zwiększają stan zapalny. Są one zawarte np. w oleju słonecznikowym. Olej słonecznikowy zawiera kwas linolowy (z grupy omega-6, wielonienasycony) w jednej z największych ilości wśród tłuszczów roślinnych (64.44 g), [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]