SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

słonecznikowy

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nasionami lnu lub tłuszczem pochodzącym od ryb (kwasów omega-6 było tylko 2.75 do 3.33 razy więcej, w porównaniu do omega-3). Najgorsze źródła tłuszczów Np. olej palmowy czy słonecznikowy. Ogólnie kwasy wielonienasycone z grupy omega-6, czyli: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy, występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15506 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] itd.). O co chodzi z kwasami tłuszczowymi omega-6? Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy. Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6336 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3035 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6693 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28608 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej szafranowy, olej sojowy, olej bawełniany, olej sezamowy, oliwa z oliwek (jednak zawiera o wiele więcej kwasów jednonienasyconych), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1383 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mg żelaza w 1 kg Jak widać wszystkie analizowane produkty, znacząco przekraczały normy jakościowe zawartości żelaza wyznaczone dla olejów. Podsumowanie Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej kukurydziany czy słonecznikowy mogą być skażone rozmaitymi metalami. Jednak większość olejów nie jest skażona, a te, w których występują zanieczyszczenia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 537 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • [...] kwasy wielonienasycone z grupy omega-6 i jakie mają znaczenie? Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy γ-linolenowy dihomogammalinolenowy Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu odwielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9508 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • Jakie mleko roślinne ma najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dodatków, ma piękny zapach i bardzo pyszny posmak migdałów. Minusy: nie jest to produkt ogólnodostępny. Enerbio napój ryżowy o smaku waniliowym Składniki: woda ryż 12% olej słonecznikowy naturalny aromat waniliowy 0,12% sól morska regulator kwasowości: węglan wapnia Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 52 kcal, w tym: 1,2 g tłuszczu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22976 Data: 2017-09-12 10:10:26
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16338 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • [...] uwodorniony tłuszcz roślinny. Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycone (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej szafranowy, olej sojowy, olej bawełniany, olej sezamowy, oliwa z oliwek (jednak zawiera o wiele więcej kwasów jednonienasyconych), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3038 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • [...] znacząco mogą podbić wartość energetyczną posiłku. Podobnie, smażenie powoduje „wzbogacenie” pokarmu tłuszczem. Niezależnie, czy będzie to olej rzepakowy, olej słonecznikowy czy oliwa z oliwek, liczy się fakt obróbki termicznej, która jest nieoptymalna. W końcu ludzie bardzo rzadko zjadają tylko proteiny, a już dołączenie do białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4020 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] łososiem i ikrą gromadnika (1 szt.). Sos sojowy, imbir marynowany, wasabi. Skład: przygotowany ryż 77,9% (woda, ryż, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet ryżowy, sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24763 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • [...] „tylko” 144 mg czystego testosteronu!; fizjologiczna „produkcja” to max. 50 mg tygodniowo). A to znaczy, że iraccy „koksiarze” brali olej słonecznikowy lub rzepakowy, a nie SAA lub że stosowali pojedynczą iniekcję testosteronu, np. enanthate raz na dwa, trzy tygodnie. Teraz nie sposób rozstrzygnąć tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1942 Data: 2019-07-15 11:05:58
  • [...] witamin z grupy B, witamina C, a także mangan, fosfor i NNKT. Witamina E - gdzie jest jej najwięcej? W czołówce źródeł pokarmowych, które zawierają witaminę E, jest olej słonecznikowy, który ze względu na zawartość znacznych ilości kwasów omega 6 nie jest mile widziany w diecie sportowca. Zaznaczyć trzeba jednak, że jeżeli zależy nam na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6857 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • [...] do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się dostarczania dużych ilości kwasów omega-6, gdyż zwiększają stan zapalny. Są one zawarte np. w oleju słonecznikowym. Olej słonecznikowy zawiera kwas linolowy (z grupy omega-6, wielonienasycony) w jednej z największych ilości wśród tłuszczów roślinnych (64.44 g), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2573 Data: 2018-12-28 14:24:59
  • Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1936 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2539 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • [...] „przysmak” (o smaku cynamonowym, z witaminami i składnikami mineralnymi) jest już dużo gorszy. Skład: „mąka pszenna pełnoziarnista (32,6%), mąka ryżowa (26,9%), cukier, olej słonecznikowy, syrop glukozowy, syrop glukozowy w proszku, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, substancja wzbogacająca (składnik mineralny: wapń), sól, cynamon (0,3%), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2611 Data: 2021-08-30 23:18:38