
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne to zawsze zdrowe?
Czym kierować się podczas wyboru?
Kilka słów o napojach roślinnych
Napoje roślinne najczęściej powstają z orzechów lub nasion. Do ich wytworzenia nadają się między innymi ryże np. biały lub brązowy, ale też orkisz, pszenica, soja, płatki owsiane, ponadto nasiona słonecznika, sezam, ale też wiórki kokosowe oraz orzechy, takie jak laskowe, nerkowce czy migdały.
Obecnie coraz częściej spotkać można napoje na bazie kasz, np.: jaglanej czy gryczanej oraz pseudozbóż, w tym amarantusa i quinoi. W zależności od surowca użytego do produkcji danego napoju będzie on różnił się smakiem, konsystencją, barwą oraz zapachem.
Zawartość witamin i minerałów jest również ściśle powiązana z tym, z czego dany napój został wytworzony.
Przyjrzyjmy się zatem tym, które na co dzień mijamy na półkach.
Napoje roślinne - zestawienie
Alpro mleko sojowe bez cukru
Skład:
- woda
- obłuszczone ziarno soi (6,4%)
- regulatory kwasowości (fosforany potasu)
- węglan wapnia
- maltodekstryna
- stabilizator guma gellan
- witaminy: B2, B12, D2
Produkt bezglutenowy.
Wartości odżywcze:
100 ml tego napoju dostarczy 32 kcal, w tym:
- 1,8 g tłuszczu
- 0,2 g węglowodanów
- 3,3 g białka
- 0,6 g błonnika
- 0,03 g soli
Witaminy i składniki mineralne:
- B2 0,21 mg
- B12 0,38 μg
- D 0,75 μg
- wapń 120 mg
Plusy: ogólnodostępne, brak dodatku cukrów, idealne do kawy, bardzo dobrze się pieni, wyczuwalny sojowy smak, ładnie pachnie.
Minusy: napój sojowy mimo wszystko jest mocno przetworzonym produktem, jest jednym z najsilniejszych alergenów.
Eco Mil napój migdałowy niesłodzony
Składniki:
- woda, migdały (7%)
- glony morskie Lithotamnium calcareum
- naturalny aromat migdałowy
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Wartości odżywcze:
100 ml tego napoju dostarczy 37 kcal, w tym:
- 2,7 g tłuszczu
- 1,9 g węglowodanów
- 1 g białka
- 0,7 g błonnika
- 0,1 g cukrów
- 0,1 g soli
Witaminy i składniki mineralne:
- 120 mg wapnia
Plusy: napój ten posiada certyfikat, ma atrakcyjną cenę i adekwatną do składu, czysty skład, bez żadnych zbędnych dodatków, ma piękny zapach i bardzo pyszny posmak migdałów.
Minusy: nie jest to produkt ogólnodostępny.
Enerbio napój ryżowy o smaku waniliowym
Składniki:
- woda
- ryż 12%
- olej słonecznikowy
- naturalny aromat waniliowy 0,12%
- sól morska
- regulator kwasowości: węglan wapnia
Wartości odżywcze:
100 ml tego napoju dostarczy 52 kcal, w tym:
- 1,2 g tłuszczu
- 9,9 g węglowodanów
- 0,2 g białka
- 0,2 g błonnika
- 0,1 g soli
Plusy: bardzo smaczne mleko, z nutką wanilii, ma zdecydowanie wyczuwalny ryżowy posmak, nie zawiera dodatku cukru, ma dobrą cenę, jest raczej ogólnodostępne.
Minusy: pojawił się olej słonecznikowy, napój byłby zdecydowanie lepszy bez niego.
Primavena napój owsiany bio
Skład:
- woda
- owies (12%)
- olej słonecznikowy
- sól morska
Z upraw ekologicznych.
Wartości odżywcze:
100 ml tego napoju dostarczy 46 kcal, w tym:
- 1,2 g tłuszczu
- 8 g węglowodanów
- 0,5 g białka
- 0,125 g soli
Plusy: produkt jest z ekologicznej uprawy owsa jak na taką jakość - dobra cena.
Minusy: produkt nie jest ogólnodostępny, niepotrzebna tam zawartość oleju słonecznikowego.
Natumi napój z kaszy jaglanej
Skład:
- woda
- kasza jaglana (15%)
- olej słonecznikowy
- sól morska
Składniki ekologiczne.
Wartości odżywcze:
100 ml tego napoju dostarczy 54 kcal, w tym:
- 1,1 g tłuszczu
- 10 g węglowodanów
- 0,7 g białka
- 0,7 g błonnika
Plusy: napój ładnie pachnie, ma całkiem dobry skład, delikatnie wyczuwalny posmak ugotowanej kaszy jaglanej, ale jest to zdecydowanie plus, cena jest atrakcyjna.
Minusy: trudna dostępność, zdecydowanie skład prezentowałby się lepiej bez udziału oleju.
Vitanella napój sojowy o smaku waniliowym
Skład:
- baza sojowa 92,5% (woda, soja 7,2%)
- cukier
- dekstroza
- fosforan trójwapniowy
- stabilizator: guma gellan
- Karagen
- sól morska
- aromat
- barwnik: karoteny
- witamina E, B2, B12
Wartości odżywcze:
100 ml tego napoju dostarczy 59 kcal, w tym:
- 3 g białka
- 7,5 g węglowodanów
- 1,8 g tłuszczu
- 0,1 g soli
Plusy: niska cena, słodki w smaku, zapach nie jest najgorszy.
Minusy: dostępny tylko w jednym supermarkecie, sporo chemii w składzie, w tym cukier i karagen, który w nadmiarze może być szkodliwy.
Almond Brezze napój migdałowy
Skład:
- filtrowana woda
- migdały
- węglan wapnia
- sól morska
- cytrynian potasu
- karagen
- lecytyna słonecznikowa
- naturalny aromat
- palmitynian witaminy A
- witamina D2
- witamina E
Wartości odżywcze:
100 ml tego napoju dostarczy 24 kcal, w tym:
- 0,5 g białka
- 3 g węglowodanów
- 1,1 g tłuszczu
Plusy: bardzo dobry w smaku, ma lekko migdałowy zapach, całkiem dobra cena.
Minusy: nie jest to produkt ogólnodostępny, skład mógłby być bez dodatków.
Bjorg Coco
Skład:
- woda,
- mleko kokosowe* (11%) [kokos* (6,6%), woda]
- cukier trzcinowy*
- stabilizator: guma guar
- sól morska
*certyfikowany składnik ekologiczny.
Wartości odżywcze:
100 ml tego napoju dostarczy 32 kcal, w tym:
- 2 g tłuszczu
- 3,5 g węglowodanów
- 0,1 g soli
Plusy: bardzo dobry smak, aromatyczny zapach kokosa, idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, cena jest wysoka, ale adekwatna do jakości, ekologiczne składniki.
Minusy: produkt nie jest ogólnodostępny, cukier w zasadzie mógłby się nie pojawić.
Wnioski
Mleko jest ciekawym produktem, który od czasu do czasu warto wprowadzić do swojej diety albo korzystać z niego na stałe. W porównaniu celowo wybrałem kilka smaków, w mojej opinii mleko migdałowe firmy Ecomil zdecydowanie wypada najlepiej.
W tym zestawieniu najgorzej wypada mleko z firmy Vitanella, niepotrzebny dodatek w postaci cukru oraz stabilizatory, których można było uniknąć.
Podsumowanie
Mleko roślinne może być zbawienne dla ludzi, którzy z własnego wyboru albo z powodu różnych schorzeń nie mogą pić mleka krowiego. Warto zaznaczyć, że ciężko znaleźć dobry napój roślinny. Najczęściej szukamy ich jednak w Internecie, gdyż tam sklepy ze zdrową żywnością stoją przed nami otworem. Możemy dostać różne smaki, z cukrem czy bez w zależności od naszych upodobań.
Jeśli zaś na stałe zdecydowaliśmy zamienić mleko krowie na mleka, a właściwie napoje roślinne zważajmy na to, by wybrać takie, które w składzie nie będzie mieć zbędnych dodatków, takich jak cukier czy stabilizatory i aromaty. Sam surowiec, z którego mleko jest wykonane, nadaje ciekawy i niepowtarzalny smak, a producenci są skorzy do dosładzania tych produktów. Dlatego kupując, starajmy się porównać produkty.

"Zawartość witamin i minerałów jest również ściśle powiązana z tym, z czego dany napój został wytworzony."
Raczej z tym, jakie witaminy i minerały producent dodał do produktu.
Na logikę przecież, jak zostanie zrobiony z orzechów, będzie zawierał inne witamin i minerały, jak z soi...również.