Produktów mięsopodobnych było już wiele, więc pora na coś à la rybnego. To niesamowite, jak producenci potrafią wszystko przekształcić na wyrób roślinny. Niekiedy wychodzi to całkiem ok, a jak jest tym razem?
Szczerze mówiąc, podchodziłam do tych kotlecików z wielką dozą niepewności. Szukałam w składzie jakiś dziwnych dodatków, które miałyby dać ten rybny zapach i posmak, ale nic "podejrzanego" tutaj nie ma. Jedynie boczniak ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta składników jest, można by rzec tradycyjna, jak w większości tego typu produktów — teksturowane białko pszenicy, oleje roślinne, przyprawy. Nie ma tutaj konserwantów ulepszających smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny.
Kotleciki można przyrządzić na dwa sposoby — w piekarniku lub na patelni. Z racji dużej zawartości tłuszczu (aż 19 g w 100 g produktów) zdrowszą metodą jest podgrzanie w piekarniku, bo dzięki temu sporo tego tłuszczu się wytopi. Na patelni polecam smażyć beztłuszczowo lub z niewielką ilością, ponieważ kotleciki są bardzo chłonne. Natomiast uzyskują na drodze smażenia chrupiącą skórkę, przez co są bardziej apetyczne.
Prawie ryba...
Jak smakują i pachną Roślinne kotleciki à la rybne? To ciekawe, ale podczas przyrządzania czuć zapach ryby. W smaku także ma się wrażenie, że zjadamy rybę — coś jakby dorsza, może mintaja… Nawet konsystencja jest taka inna niż te wszystkie à la mięsne produkty. Naprawdę ma się wrażenie, że to kotleciki ze zmielonych kawałków ryby.
Skład
Woda, teksturowane białko pszenicy (23%) [białko pszenne, mąka pszenna], oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy), skrobia, boczniak ostrygowaty (7%), łupina nasienna babki jajowatej, cebula suszona, naturalne aromaty, czosnek suszony, sól, przyprawy (w tym gorczyca).
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna (na 100 g): 306 kcal
- Tłuszcz: 19 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,3 g)
- Węglowodany: 17 g (w tym cukry: 4,5 g)
- Białko: 16 g
- Błonnik: 1,4 g
- Sól: 1,1 g
Kotleciki à la rybne to bardzo fajna propozycja na obiad czy też kolację. Są smaczne, pachną jak ryba i smakują jak ryba. Mają jednak dużo tłuszczu, ale tak naprawdę, to jedyna ich wada. Polecam.
Gdzie kupić: Lidl, Auchan, Intermarche, Netto i inne
Cena: 9,99 zł