Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie.
Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).
Wszystkie składniki pokarmowe, zarówno białka, węglowodany, tłuszcze, jak i alkohol, zawierają kalorie.
Białka dostarczają 4kcal/gram
Białka to podstawowy budulec naszego organizmu. Są to związki organiczne zbudowane z 20 aminokwasów z czego 8 należy do tzw. niezbędnych, które należy dostarczyć wraz z pożywieniem (związki egzogenne). Odgrywają ogromną rolę w funkcjonowaniu tkanki mózgowej, mięśniowej i organów wewnętrznych.
Źródłem białka są ryby, mięso,
jajka, nabiał, a także rośliny strączkowe.
Węglowodany (z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych) dostarczają 4kcal/gram
Węglowodany są związkami składającymi się atomów węgla, wodoru i tlenu.
Węglowodany znajdziemy w warzywach, owocach oraz zbożach.
Tłuszcz dostarcza 9 kcal/gram.
Tłuszcze są to naturalne związki organiczne, nierozpuszczalne w wodzie. W ich skład wchodzą węgiel, wodór, tlen i często inne pierwiastki, np. azot czy fosfor. Dzielą się na dwie grupy: pochodzenia roślinnego (oleje np. oliwa z oliwek oraz orzechy i nasiona) i zwierzęcego (masło, słonina, smalec, a także te znajdujące się w jajkach, mięsie czy rybach).
Alkohole wielowodorotlenowe dostarczają 2.4 kcal/gram
Alkohol (etanol) dostarcza 7 kcal/gram
Kwasy organiczne dostarczają 3kcal/gram
Erytrol nie dostracza kalorii.
W żywności znajduje się również błonnik. Błonnik również dostarcza kalorii.
W zależności od przepisów obowiązujących w danym regionie lub woli producenta danej żywności, przyjmuje się, że kaloryczność błonnika jest zerowa, wynosi 2 kcal/g lub tyle ile zwykłe węglowodany, czyli 4 kcal/gram.
W Stanach Zjednoczonych przyjmuje się, że rozpuszczalny błonnik ma 4 kcal/g, ale nierozpuszczalny błonnik 0 kcal/g.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 25 października 2011 od 13 grudnia 2016 włącznie producenci żywności będą mieli obowiązek przyjmowania, że kaloryczność błonnika wynosi 2 kcal/g.
Do 12 grudnia 2016 włącznie informacje te są przekazywane na zasadzie dobrowolnośc
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Najlepsza_odżywka_na_masę_mięśniową-t210297.html
https://www.sfd.pl/TRENING_HIPERTROFICZNY-t962793.html
https://www.sfd.pl/jakie_białko_najlepsze_na_mase_-t752595.html#post1
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 17:52:05