[...] 3. Nabiał i jaja: jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser owczy, ser mozzarella, ser tofu, mleko sojowe 4. Oleje i tłuszcze: olej z wątroby dorsza, słonecznikowy i sezamowy 5. Orzechy i pestki: migdały, sezam, kasztany, orzechy, laskowe, nasiona pinii, słonecznik 6. Rośliny strączkowe: ciecierzyca, bób, [...]
[...] rzepakowym. Jedz od 17 do 24(moze byc troche wiecej) g dziennie, bo trzymają w ryzach zły cholesterol wielonienasycone omega 3 są w tłustych rybach, olejach rzepakowym i słonecznikowym, margarynach . Jedz 1-3 g dziennie(plecam około 6g:)), bo hamują powstawanie zakrzepów żylnych omega 6 są w oleju z wiesiołka, ogórecznika, słonecznikowym. [...]
[...] i białka zawierają dobrze przyswajalnej minerały i pierwiastki śladowe. Przykłady „dobrych“ i „złych“ produktów: * to powinno dominować: Oleje: oliwa, lniany, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, sezamowy, rybny Tłuszcze: masło w małej ilości Orzechy i nasiona: laskowe, włoskie, migdały, brazylijskie i nerkowce (uwaga na pleśń), ziarno [...]
[...] (WNKT) są antagonistą witaminy E i dlatego, mimo ich wielkiej wartości biologicznej, nie powinny być spożywane w większej ilości. Dobrym źródłem NNKT są oleje roślinne. Olej słonecznikowy zawiera około 70% NNKT, sojowy około 50%, oliwa z oliwek tylko 7% i dlatego można ją używać do smażenia. WNKT w wysokiej temperaturze smażenia przechodzą w [...]
Pozwolę sobie zacząc nowy temat, jesli rozważania podobne do tych tutaj podjętych pojawiły się już w jakims konkretnym topicu - nie obrażę sie jak ktorys z Modów temat usunie. Moją uwagę ostatnio zaprząta pewna tendencja dotycząca tłuszczy, fałszywy w moim przekonaniu podział na tłuszcze zdrowe i tłuszcze niezdrowe. Owa tendencja polega na [...]
[...] potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w wypadku intensywnego treningu nawet 3 g na 1 kg ciała. Tłuszcz należy spożywać głównie ze źródeł roślinnych (olej słonecznikowy i sojowy) gdyż zawiera on mniej cholesterolu niż zwierzęcy (masło, smalec). Zapotrzebowanie organizmu na proteinę zależy od wielu czynników^ Głównym z nich [...]
Trochę wiedzy na temat możliwości zepsucia/właściwości tłuszczów, których używamy w kuchni. To mój debiut,więc proszę o wyrozumiałość Zalecenia żywieniowe nakazują zwiększenie spożycia tłuszczów obfitujące kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza NNKT. Aby realizacja tych zaleceń przynosiła korzyści zdrowotne, oleje roślinne i tłuszcze bogate w [...]
[...] pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem. Witamina E (tokoferol, tokotrienole) Źródła: kiełki pszenicy, olej słonecznikowy, ziarna zbóż, migdały, orzechy włoskie, pieczywo razowe, soja, pestki słonecznika, warzywa oleiste, jaja, mleko, mąka pełnoziarnista Działanie: Jeden z głównych [...]
[...] twaróg „serek wiejski" (najlepiej light) źródła mieszane: jogurty (raczej beztłuszczowe) źródła tłuszczy: oliwa z oliwek (najlepiej pierwsze tłoczenie) olej lniany olej słonecznikowy orzechy włoskie, laskowe II T R E N I N G 4 zestawy o różnej objętości (z podziałem na treningi lekkie i cięzkie). A1: klatka, barki, [...]
[...] w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym. Jedz od 17 do 24 g dziennie, bo trzymają w ryzach zły cholesterol wielonienasycone omega 3 są w tłustych rybach, olejach rzepakowym i słonecznikowym, margarynach . Jedz 1-3 g dziennie, bo hamują powstawanie zakrzepów żylnych omega 6 są w oleju z wiesiołka, ogórecznika, słonecznikowym. Jedz 5-10 g dziennie, [...]
[...] łosoś, halibut. Inne źródła Omega 3 – olej lniany, nasiona lnu, pestki dyni, jajka i mięso (w zależności od chowu), migdały, produkty sojowe. OMEGA-6 - olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i wyprodukowane z nich margaryny, pestki dyni, słonecznika, sezamu, migdały, a także orzechy ziemne. Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2017-01-06 [...]
[...] do zaleceń nie powinien być spożywany, ze względu na zawartość lektyn (podobnie jak wcześniej wspominane orzeszki ziemne i olej z nich otrzymywany). Takie oleje jak np. słonecznikowy nie powinien w ogóle być spożywany. Olej lniany zawierający pozornie najkorzystniejszą zawartość kwasów n-3 nie jest tak doskonały. Zanim opiszę dlaczego, [...]