SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Dieta niskocholesterolowa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 28963

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11110
Znalazłem takie cuś może komuś się przyda

Dieta o obniżonej zwartości cholesterolu zalecana jest przede wszystkim osobom z jego podwyższonym poziomem oraz mających problemy z układem krążenia.

Jolanta Małek
5 kwiecień 2006 r.


Miażdżyca, udar mózgu, choroby układu krążenia to jednostki chorobowe występujące w największym stopniu w krajach uprzemysłowionych i wysokocywilizowanych. Badania nad składem jadłospisów w tych krajach dowiodły, że przyczynami ich powstawania jest m.in.: przekarmienie oraz wysoki udział w diecie tłuszczów, na domiar złego tłuszczów złej jakości (tłuszczów złożonych z nasyconych kwasów tłuszczowych).

Prowadzone badania dowodzą, że innymi czynnikami mającymi wpływ na występowanie wspomnianych chorób są również węglowodany, głównie cukry proste.

Czynnikami sprzyjającymi powstawaniu tych chorób są:

-niewłaściwe nawyki żywieniowe
-palenie papierosów
-nadmierne picie alkoholu
-zbyt mała (lub jej brak) aktywność fizyczna
-wiek
-płeć
-predyspozycje genetyczne

Współwystępującymi chorobami wraz z miażdżycą są otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.

Zasady diety niskocholesterolowej:

-w przypadku współwystępującej otyłości, zaleca się dietę o obniżonej kaloryczności
-zmniejszenie udziału tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych, głównie NNKT z rodziny omega - 3 (wiesiołek lekarski, ryby morskie np.: dorsz, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste)
-całkowita eliminacja słodyczy, alkoholu, pieczywa cukierniczego oraz wszelkich produktów bogatych w cukry proste
-zmniejszenie spożycia produktów będących bogatym źródłem cholesterolu (m.in.: mózg, jaja, wątroba, słonina, masło, smalec, sery żółte, baranina), ilość spożytego cholesterolu nie powinna przekraczać 200 mg dziennie
-obniżenie spożycia soli, poprzez całkowitą rezygnację z dosalania potraw (maksymalne spożycie soli dziennie nie powinno przekraczać jednej płaskiej łyżeczki, taką ilość zapewniają już produkty same w sobie)
-bardzo ważne w diecie niskocholesterolowej jest dowóz witamin antyoksydacyjnych (wit. A, C, E) znajdujących się głównie w owocach i warzywach, ich źródłem jest również czerwone wino wytrawne, które nie zawiera zbyt dużo cukru i w małych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie
-Poniższa tabela przedstawia wybrane produkty z uwzględnieniem w nich zawartości cholesterolu w mg.


Produkt: Cholesterol w mg:

1 jajko 216
100 g wątroby cielęcej 360
1 płaska łyżeczka masła 15
1 plasterek żółtego sera 30
1 pierś z kurczaka (125 g) 70
1 plaster sera twarogowego 0,1

Błonnik pomaga w obniżaniu cholesterolu
Jest on zwany przez niektórych “szczotką fizjologiczną". Nie jest trawiony przez organizm, pełni rolę substancji balastowej wypełniającej żołądek oraz wyłapującej niekorzystne substancje, które wraz z niestrawionymi częściami pokarmu wydalane są z organizmu. Ten pozytywny wpływ na zmniejszanie poziomu cholesterolu zaobserwowano przy zwiększeniu spożycia pektyn (jest to jedna z frakcji błonnika pokarmowego znajdująca się m.in. w owocach np.: w jabłkach).

Innym owocem, któremu przypisuje się wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi jest grejpfrut. Decydując się na jego spożywanie, przy jednoczesnym spożywaniu leków, należy skonsultować się z lekarzem co do interakcji między spożywanym lekiem a substancjami zawartymi w grejpfrutach. Grejpfruty mogą wpływać na wzmocnienie działania zażywanych leków, stąd trzeba mieć na uwadze ich ewentualne współdziałanie.

Produkty dozwolone i zabronione w diecie niskocholesterolowej


Dozwolone

-pieczywo razowe, bez dodatku miodu
-kasze, ryż brązowy
-sery twarogowe chude
-jajka w ograniczonej ilości, białko jest dozwolone, natomiast żółtka nie więcej niż 2 tygodniowo
-chude mięsa: pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, wołowina
-chude ryby: dorsz, karaś, szczupak
-masło: w ograniczonych ilościach
-tłuszcze głównie roślinne: oleje: słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek
-warzywa i owoce
-odtłuszczone mleko, kefiry, jogurty naturalne

Zabronione
-jasne pieczywo, pieczywo cukiernicze, słodycze
-tłuste mleko
-sery żółte
-mózg, nerki, wątroba, podroby
-śledzie, węgorze, łososie, sardynki
-konserwy, pasztety
-śmietana
-łój, smalec, słonina, boczek, margaryna
-potrawy smażone
-alkohol

Zmieniony przez - Xabi w dniu 2006-04-13 11:57:30

Zmieniony przez - Xabi w dniu 2006-04-13 11:58:12

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: biznesprzeznet@gmail.com

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 279 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5461
Tutaj http://www.sfd.pl/temat259326/ mamy przytoczone wyniki badań, wg których spożycie cholesterolu z dużej liczby jaj nie wpływa na zwiększenie jego poziomu we krwi. Jednakże tutaj mówimy o osobach mających problemy z podwyższonym poziomem, więc sogacz poleciał

Zmieniony przez - Piterson w dniu 2006-04-13 12:03:51

- Co robisz w Walentynki?
- Biceps i klate

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 8967 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 48014
nie przeczytalem calego bo czasu nie mam ale dlaczego zabronione sa śledzie, węgorze, łososie, sardynki ?
a masz tego soga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 4616 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 53303
To taki standard, który można otrzymać podczas wizyty u lekarza spisany na jednej kartce... niestety nadinterpretacja niektórych mało precyzyjnych, lekko przestarzałych zaleceń często powoduje, że nasza dieta jest mniej zdrowa niż była
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 726 Napisanych postów 31016 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 726 Napisanych postów 31016 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 94344
a ja jem 8 jaj dzienie i mam ponizej odlenej normy trojglicerydy i cholesterol oraz cukier
a lekaz : o widze ze jaks super dieta?
ja : tak ,jem 8 jaj dzienie
Lekarz :




a i 5g cla i 10g o-3 ale tego nei zdazylem powiedziec bo lekarz zmienil temat
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 8967 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 48014
qaz widze ze z dnia na dzien zwiekszasz dawke omega 3.... daj znac jak dojdziesz do 50g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 726 Napisanych postów 31016 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 118 Napisanych postów 5388 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 111118
nie przeczytalem calego bo czasu nie mam ale dlaczego zabronione sa śledzie, węgorze, łososie, sardynki ?

Jak to dlaczego? To są tłuste ryby!! Nie wiedziałeś, że tłuszcze zwierzęce są przyczyną miażdżycy?

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 8967 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 48014
wyczuwam lekki zarcik w Twojej wypowiedzi hehe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 726 Napisanych postów 31016 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 94344
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta na masę

Następny temat

co z tymi jajami ?