Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] zmianom nowotworowym (skojarzone działanie witaminy A i C oraz karotenoidów) dobrej kondycji skóry sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego Główne źródła: oleje: słonecznikowy i z zarodków pszennych oraz sojowy, kukurydziany i rzepakowy margaryny na bazie w/w olejów orzechy laskowe, włoskie, arachidowe oliwa z oliwek zarodki i otręby [...]
[...] te kwasy(jednonienasycone) nadają się do smażenia dlaczego? Gdyż mając tylko jedno podwójne wiązania nie są podatne na utlenianie i wysoką temp. W takim stopniu jak olej słonecznikowy czy kukurydziany. Sam podchodzę do takiego stwierdzenia z lekkim przymrużeniem oka z tego względu , że nie ma idealnego oleju każdy ma jakieś wady. Moim zdaniem [...]
[...] te kwasy(jednonienasycone) nadają się do smażenia dlaczego? Gdyż mając tylko jedno podwójne wiązania nie są podatne na utlenianie i wysoką temp. W takim stopniu jak olej słonecznikowy czy kukurydziany. Sam podchodzę do takiego stwierdzenia z lekkim przymrużeniem oka z tego względu , że nie ma idealnego oleju każdy ma jakieś wady. Moim zdaniem [...]
[...] w tłuszcze nasycone bywają nazywane … pustymi kaloriami, także nie tylko słodycze są określane tym mianem. Tłuszcze wielonienasycone występują we wielu radzjach olei, np. słonecznikowym. Należy pamiętać aby nie używać ich przy obróbce cieplnej! NIE NADAJĄ się do smażenia, ze względu właśnie na ich budowę ( nienasycone). Podczas takiego [...]
Czy kwasy omega-3 mogą wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej? W tym temacie zaprezentuje kilka badań mówiących o pozytywnym wplywie omegi3 (epa/dha) na redukcje tkanki tłuszczowej jak i pomoc w budowie tkanki mięśniowej.. Co do 0-3 - jest pelna paleta zalet - wystarczy wygooglowac. Tutaj przedstawie to co moze byc dla nas najbardziej pozyteczne - [...]
[...] spożycia tych kwasów w okresie stosowania dopingu może okazać się niezwykle ważne. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych jest oliwa z oliwek oraz olej słonecznikowy, pod warunkiem jednak że spożywane są na surowo. Tłuszcze roślinne poddawane obróbce termicznej nie tylko tracą swoje cenne właściwości biologiczne ale także [...]
[...] spożycia tych kwasów w okresie stosowania dopingu może okazać się niezwykle ważne. Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych jest oliwa z oliwek oraz olej słonecznikowy, pod warunkiem jednak że spożywane są na surowo. Tłuszcze roślinne poddawane obróbce termicznej nie tylko tracą swoje cenne właściwości biologiczne ale także [...]
[...] były tłuszczami zwierzęcymi masło, smalec, łoj olej palmowy i kokosowy. W społeczeństwach nowoczesnych wyparte one zostały przez tłuszcze roślinne takie jak olej sojowy, słonecznikowy rzepakowy, kukurydziany. De facto wiele badan wskazuje ze kierunek obrany przez nas jest złym i zawartość tluszczy roślinnych w diecie nie powinna przekraczać [...]
[...] to pare zestawów na kartkach ksero co dla mnie jest dziwne bo przecież za nią zapłaciłem... zamieszczę przykładowe posiłki które zostały zaakceptowane. Dieta 9.30 Chleb słonecznikowy 3-4 kromki Jajo 1 sztuka Owoc 100-150gram Herbata z mlekiem 1:3 Pomidor (100gr) 1 szt. Śr. Wielk. Ogórek (100gr) 1 szt. mala masło środa [...]
[...] przemianom. Dlatego spośród olejów roslinnych najbardziej przydatne w kuchni są te które zawierają głównie jednonienasycony kwas oleinowy, np. oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy otrzymywany z genetycznie modyfikowanych roślin, tzw. olej slonecznikowy wysokooleinowy. Normalny olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia, podobnie jak [...]
tytuł artykułu: Omega-3 kontra omega-6 ImageTłuszcz tłuszczowi nierówny. Olej słonecznikowy zastąp rzepakowym. Idź do nadmorskiej smażalni, gdzie zjesz świeżą rybę. Albo skieruj kroki do apteki. Po tran. Dbaj o to, by dostarczać organizmowi więcej omega-3 niż omega-6. Zaczęło się od badań przeprowadzonych na Grenlandii. Okazało się, że [...]
[...] Obwód ramienia w : 85 Obwód w pasie w : 79 Tyle o mnie :) Teraz rozpiska ^^ Poniedziałek 7.00 Platki owsiane 30g + 100ml mleka 3 jaja całe 10.30 Chleb pełnoziarnisty słonecznikowy 30g. Serek wiejski 150g. Orzechy wloskie 10g 14.00 Marchewka 200g Pierś z kurczaka 100g 14.30 ABS II + 10 minut skakanka 16.30 Ryż brązowy 50g [...]
[...] przemianom. Dlatego spośród olejów roślinnych najbardziej przydatne w kuchni są te, które zawierają głównie jednonienasycony kwas oleinowy, np. oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy otrzymywany z genetycznie modyfikowanych roślin, tzw. olej słonecznikowy wysokooleinowy. Mleko i produkty mleczne Podobnie jak mięso, warzywa, owoce również [...]
[...] do procesu utleniania (oksydacji). Ma to miejsce, w przypadku użycia do długotrwałego smażenia tłuszczy roślinnych z podwójnymi wiązaniami nienasyconymi. ( Oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany). Wówczas tlen z powietrza przyłącza się do podwójnego wiązania między atomami węgla, powodując powstawanie wodoronadtlenków. Im więcej wiązań [...]